Kysymyksiä synnytyksestä

20+3

Hei! Odotan siis esikoista, ja viikkoja on kasassa 20 3. Jos vauva syntyy lasketunajan tienoilla, niin siihenhän on vielä aikaa. Synnytyksestä kai keskustellaan jonkun verran vielä neuvolassa, synnytysvalmennuksessa jne? Mulla on kuitekin tässä heränny kysymyksiä joita olen miettinyt, joten olis mukava jos joku viitsisi vastata :)
- Menevätkö lapsivedet kerralla? Tuleeko ne vaan yhtäkkiä, vai voiko keho antaa jotain vinkkejä tulevasta? Kun näin tapahtuu, soitanko heti ekaksi sairaalaan vai lähenkö sinne samantien?
- Mitä sairaalassa tapahtuu? Kuinka tiheästi supistuksia täytyy tulla, että ponnistaminen voi alkaa? Kuinka kauan ponnistusvaihe kestää?
- Voiko synnytyksessä tulla vakavia repeämiä tms? Tämä huolestuttaa.. Ja kuinka tehokkaasti esim. epiduraalipuudutus auttaa?
- Jos synnytyksessä kaikki mennyt hyvin, ja vauva voi hyvin, niin kuinka kauan sairaalassa täytyy olla?
- Miltä vatsa näyttää synnytyksen jälkeen, kun sieltä kuitenkin tulee sitä tavaraa niin paljon pois?

Kiitos jos joku viitsii vastata! :)

10

679

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Hei. :) onnea raskauden johdosta! Neuvolassa keskustellaan synnytyksestä niin paljon kun itse haluat tietää. Synnytysvalmennuksessa en itse ollut, kun en oikein tiennyt miten niitä järjestetään tai järjestetäänkö ollenkaan (Turussa). Lapsivedestä sen verran, että kun kalvot puhkeaa, sieltä ei samantien tule kaikkia lapsivesiä, vaan vauvan liikkeiden mukaan enemmän tai vähemmän koko synnytyksen ajan, mutta lapsivesi voi tosiaan tulla hetkellä minä hyvänsä ja silloin soitto sairaalaan kannattaa, koska joskus voi erehtyä pissan olevan lapsivettä ja he siellä tiedustelee enemmän että paljonko on tullut ja onko supistuksia jne. :) Minun oma synnytys käynnistettiin sairaalassa, koska olin rv 42 ja ei ollut mitään supistuksia/lapsiveden menoja. En muista tarkalleen itseni kohdalla kuinka tiheästi supistuksia tuli kun piti alkaa ponnistamaan, mutta ponnistusvaihe kesti 52 min.Synnytyksessä saatta tulla repeämiä, kyllä, joillakin pahoja, joillain ei ollenkaan (minulla ei onneksi tullut kun pari pintanaarmua joihin riitti 4 tikkiä). Itse otin epiduraalipuudutuksen kun olin 4 senttiä auki ja supistukset oli todella kipeitä, niin sen vaikutus alkoi muutamassa minuutissa ja se kesti n. 2,5 tuntia, en tuntenut mitään, näin vaan monitorilta koska mulla on supistus, joten hyvin autto, mutta kun sain toisen epiduraaliannoksen kun olin 8 cm auki niin se vaikutti vain oikealle puolelle, koska makasin oikealla kyljellä, joten se ei puuduttanut mun vasenta puolta ollenkaan. Jos kaikki menee hyvin, ensisynnyttäjä pääsee 3. päivänä pois. :) ja vatsa on aluksi sellanen ryppyinen, kuin vanhuksen iho, mutta sen saa kyllä kiinteytettyä. :) Toivottavasti oli edes joitain apua, ei ole itselläkään kun 1 synnytyskokemus. :)

  • ...

   Minulla on kolme lasta, joiden synnytyksissä lapsivedet eivät ole menneet kotona, vaan vasta kun kalvot on puhkaistu synnytyssalissa. Synnytykset ovat alkaneet supistuksilla ja kotona olen ollut niin pitkään, että supistusten väli on ollut 7-10 minuuttia. Minulla on sairaalaan vain noin 20 minuutin matka.

   En ole tarvinnut epiduraalia, ilokaasu ei sopinut, koska aloin voimaan siitä pahoin. Tippaa en ole tarvinnut. Kätilöt kertoo, koska saa ponnistaa, mutta silloin supistusten väli on jo niin tiheä, että taukoa ei enää juuri ole. Olen ollut sairaalassa 2-3 tuntia ja sitten on vauva tullut maailmaan. Ponnistusvaiheen pituus on yksilöllinen kuten avautumisvaiheenkin kesto.

   Kotiin olen päässyt kolmantena päivänä. Itsellä ei vatsa ole ollut ryppyinen rusina synnytyksen jälkeen vaan palautuminen on tapahtunut aika hitaasti - mutta varmasti.

  • Pumprlo

   Hei! Ja onnittelut myös raskaudesta. Synnytystä tosiaan ei kannata etukäteen panikoida koska se ei varmaan koskaan meni niin kuin on miettinyt.
   Itsellä alkoi pikku hiljaa tihutella lapsivettä rv 39 ja vuorokausi odoteltiin sairaalassa ennen kuin käynnistettiin.
   Supistukset alkoivat heti ja niitä tuli 2 min välein pitkän aikaa. Sinne 5 senttiin pärjäsin hyvin ilokaasulla ja ajattelin että tällä mennään, mutta sitten kun kalvot puhkaistiin niin alkoivat vasta kunnon kivut ja tuskat. Lapsivesi oli myös vaaleanvihreää mikä vähän säikäytti,mutta aika yleistä kuulemma.
   Tuntui että supistuksia tuli melkein jatkuvasti enkä kestänyt enää ja yritettiin epiduraalia, mutta ei jostain syystä onnistunut joten laitettiin spinaalipuudutus vai mikä onkaan nimeltään. Vei kaikki kivut täysin, mutta siinä vaiheessa kun piti alkaa ponnistaa nii oli jo vaikutus ehtinyt vähentyä ja kivut alkoivat taas.
   10 min ponnistamisen jälkeen alkoi vauvan sydänäänet pikkuhiljaa heiketä ja kätilö sanoi että jos ei pian vauvaa saada ulos niin mennään leikkaukseen, jostain revin voimat ja ponnistusvaihe kesti sen 12 min. Vauva oli vähän säikähtänyt synnytyksestä, mutta piristyi nopesti ja sain hänet vierelle.
   Repeämiä ei tullut,mutta sisälle jäi jotain nirhaumia.

   Ei varsinaista kammoa jäänyt muuten kun se että pelkäsin kovasti vauvan puolesta että onko kaikki ok.ja onneksi oli:)

   Onnea synnytykseen kun sen aika koittaa!!

  • 20+3

   Iso kiitos teille! :) Mukavaa kun viitsitte vastata.
   Kyllähän tuo synnytys hieman jo jännittää. Onneksi siihen on vielä aikaa, että pystyy neuvolassa yms keskustelemaan siitä :)
   Entäs alapää, tuleeko siihen mitään muutosta? (venyyko esim. häpyhuulet..) Onhan tuokin tosin yksilöllistä. Kyllähän se kiinnostaa, että mitä vartalolle tapahtuu ja miltä se näyttää. Varsinkin tuo vatsa..
   Semmonen kysymys tuli vielä mieleen, kuinka kauan synnytyksen jälkeen meni, että pystyi taas seksiin?

  • onnea onnea :)

   onnea raskaudesta.. mulla semmoinen että mulle käynnistettiin synnytys 38 5rv, olin sairaalaan mennessä 3cm auki, puhkaistiin kalvot ja laitettiin oksitosiini tippa käteen. n. 5cm kohalla otin epiduraalin joka auttoi hyvin. 2 tunnissa aukesin 10cm jolloin kätilö sano että vauvan päänäkyy ja saa alkaa ponnistamaan.. 24min meni ponnistus ja hyvän kokoinen tyttö syntyi :) ennen epiduraalia supistuksia tuli vähä väliä ja toodella kipeitä, huusin jo kätilölle että se epiduraali tänne ja heti :D mulla on alapää aika normaalin näköinen mitä ennen synnytystäkin, mut kohdun laskeumaa vähän tuli.. seksin harrastaminenki synnytyksen jälkeen kannattaa alottaa vasta sitten ku on jälkitarkastuksessa käynyt, ja jos on pahasti revennyt nii kannattaa odotella että on ihan parantunut.. mut jälkitarkastuksen jälkeen voi alkaa koittelemaan miltä tuntuu jos kaikki ok :)

  • Pumprlo

   Alapään ulkonäkö ei itsellä muuttunut mitenkään ja odoteltiin myös ihan rauhassa jälkitarkastukseen asti, siinä vauvan synnyttyä ei kyllä ollut seksi hommat muutenkaan mielessä. Tarkastuksen jälkeen varovasti pari kertaa viikossa. Ekat kuukaudet huomasin ettei seksi samalta tunnu kun ennen en oikein osaa selittää, mutta jo muutaman kuukauden jälkeen ihan samalta kuin aina ennenkin ei eroja!!
   Ettei kannata säikähtää jos ei heti tunnu samalta, kyllä se siitä sitten palautuu.
   Vatsa ei itsellä ole kyllä hyvännäköinen muutamat arvet ja raskaudesta edelleen jäänyt ylimääräiset 5 kg:( mutta olen nyt lenkkeilyn aloittanut että jos se siitä!!

  • 7kk

   - Menevätkö lapsivedet kerralla? Tuleeko ne vaan yhtäkkiä, vai voiko keho antaa jotain vinkkejä tulevasta? Kun näin tapahtuu, soitanko heti ekaksi sairaalaan vai lähenkö sinne samantien?

   Minulla lorotti välillä muutamia tippaja vettä mutta muutaman päivän päästä poksahti loput. Soitin sairaalaan sillä tuli todella pahoja supistuksia. Muuten olisi pitänyt mennä 12 h sisällä. Sain lääkettä ja sain mennä kotiin. Olo oli niin paha kuitenkin jo aamulla että lähdettiin takaisin.

   - Mitä sairaalassa tapahtuu? Kuinka tiheästi supistuksia täytyy tulla, että ponnistaminen voi alkaa? Kuinka kauan ponnistusvaihe kestää?

   Se riippuu paljon. Itse olin sairaalassa klo 7 ja saliin pääsin 16 aikaan. Ponnistus alkoi 22 ja kesti noin 20min imukupilla auttaen. Muuten olisin ponnistanut varmaan tunnin pari :D minulla supistukset ei oikein olleet säännöllisiä ennen ponnistusta ja tarvetta ponnistukselle ei veilä ollut mutta joutuivat kiireellisenä ottamaan.

   - Voiko synnytyksessä tulla vakavia repeämiä tms? Tämä huolestuttaa.. Ja kuinka tehokkaasti esim. epiduraalipuudutus auttaa?

   Voihan sitä tulla. Itsellä pieni repeämä ja kätilö leikkasi hieman auki vielä. Tikkejä oli 3 syvällä ja 3 pinnalla. Parantui hyvin. Minulla epiduraali ei puuduttanut mutta vähän auttoi. Moni kaveri on saanut nukuttua sen laiton jälkeen mutta en tiedä mitä minun kohdalla kävi väärin.

   - Jos synnytyksessä kaikki mennyt hyvin, ja vauva voi hyvin, niin kuinka kauan sairaalassa täytyy olla?

   Meillä meni suht hyvin synnytys vaikka juuri kiireellisenä otettiin. Yöllä lapsi alkoi oksentaa lapsivettä ja meni tarkkailuun. Pe klo 22.20 syntyi ja maanantai aamuna lähdettiin pois.

   - Miltä vatsa näyttää synnytyksen jälkeen, kun sieltä kuitenkin tulee sitä tavaraa niin paljon pois?

   Hirveältä. Semmonen löllykkä oli muutaman viikon jos edes sitä :D

  • 16+4

   Moi!
   Mulla ei oo kyllä synnytyksestä kokemusta, sillä itsekin odotan esikoista. Nyt ku luin tätä jännitykseni synnytyksen vaiheista kasvoi. Mutta on se hyvä tietää mitä tuleman pitää. Itse olen viikoilla (vasta) 16 5, mutta kyllä mietityttää vielä paljonkin nämä asiat.

   Minkälaisina koette synnytyksenne olleen? Tai sen huoneessa oloajan (millä sitä nyt sitten kutsutaankaan)? Tiedän että jokainen synnytys on erilainen, mutta haluaisin kuulla kokemuksia.

   • näinkin voi käydä

    Ensimmäinen synnytys takana n.2kk. sitten. Olin varautunut että se
    tulee sattumaan niin julmetusti, mutta se vaan on tehtävä. Noh sitten kun sen aika tuli ja supparit alkoi, niin eihän ne ollutkaan pahoja. Odottelin ja odottelin et, noh kyllähän ne siitä kohta kipeemmäks menee. Supistukset oli ollut ehkä 4h. säännöllisii ja kyllä tiesi milloin ne tuli, mutta kipu ei ollut mitään sellaista mihin oli varautunut.ONNEKSI!
    Sairaalaan sitten soitin ja menin käymään, sinnepä sitä sit jäätiin ja 3h päästä vauva sylissä ja luomuna mentiin:) Että meillä näin, varauduin pahimpaan ja jokaisen vaiheen jälkeen sain ihmetellä, että sekö oli siinä ja että iisi juttu:D


  • ugh- olen kirjoittan

   Moi!
   Lapsivedet voi ns. lorahtaa kerralla yhtäkkisesti kalvojen puhjettua (harvinainen ns. elokuva/ kauniit ja rohkeat-synnytys), tihkua ulos vähitellen pienestä "reiästä" tai mennä vasta synnytyssalissa kalvojen puhkaisun jälkeen (hyvin tavallista!). Jos synnytys käynnistyy lapsivesien menolla kotona niin pitää heti ottaa yhteyttä synnytyspaikkaan ja aika nopealla aikataululla mennä synnyttämään tositoimiin :) Vauvan saa ponnistaa ulos vasta sen jälkeen kun kohdunsuu on täysin avautunut, vaikka jo kovasti ponnistuttaiskin. (kätilö kertoo tilateen tutkittuaan sitä tarpeen mukaan). Ja usein juuri se avautuminen ns. loppuun saakka onkin se tuskallisin synnytyksen osa. Avautumisen loppuvaiheessa supistukset ovat usein hyvin kipeita ja niitä tulee tiheästi. Epiduraali on lähes kaikilla hyvn toimiva. Omat haittansa siihen toki liittyy.. Repeämiä tietty voi tulla; eriasteisesti. Joku selviää ilman tikkejä mitättömillä pintanirhaumilla ja jollakin tulee pahat korjausta vaativat repeämät peräaukkoon asti. Jos äiti ja vastasyntynyt voi hyvin, voi synnyttää vaikka polikliinisesti. (esim. aamulla synnyttämään ja illalla pois). Yleensä ensisynnyttäjät ei kuitenkaan näi edes itse halua toimia. Hyvin menneen synnytyksen jälkeen äiti ja vauva ovat yhdessä synnyttäneiden osastolla tyypillisesti pari päivää. Itse olisin halunnut vauvan kanssa jo toisena päivänä kotiin, mutta pienipainoisen vauvan kanssa ootettiin vielä kolmas päivä (että sokerit varmasti pysyy vaavilla kohillaan) ja samalla tehtiin se "pakollinen" kotiinlähtötarkastus vauvalle. Se tehdään joko siellä synnärillä kotiutumisvaiheessa tai jos kotiutuu aiemmin niin sitten vauvaa käytetään lastenlääkärin tarkastuksessa noin 3 päivän ikäisenä (ei alle 48h iässä).

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofian ökyilyt on loppu

   Miksiköhän Sofian instassa on ollut viime aikoina niin kovin hiljaista? Liittyykö syy kenties piriparin eroon? Sofia joutui muuttamaan ex-hoitonsa sis
   Kotimaiset julkkisjuorut
   192
   2325
  2. Syystäkin ollut kirjoittamatta

   Mutta minun silmissäni olet kulutettu, käytetty, pilattu ja raiskattu jätteeksi. Kyllä moni sinua mielellään hässisi, mutta ei sinusta ihmistä rinnall
   Tunteet
   260
   1416
  3. Onko Suomi huonompi kotimaa kuin Venäjä?

   Täällä kirjoittelee muutama ihminen Suomesta siihen sävyyn, että kysymys on pakko esittää. Jos siis vertailet toisiinsa näitä kahta maata, onko Venä
   Maailman menoa
   503
   1410
  4. Meillä on yhteys

   Molemmat halutaan ja rakastetaan Molemmat paetaan ja pelätään ❤️
   Ikävä
   74
   1327
  5. Uskotko nainen vielä ihmeisiin

   Sinun täytyy vain uskoa ja luottaa💕
   Ikävä
   94
   1225
  6. Nato-ovi pysyy kiinni Suomelta.

   Usa ei puutu Suomen ja Turkin väliseen kiistaan, joten menee vuosia Nato-oven repimiseen ja voi olla että sisään ovesta ei koskaan päästäkään. https:/
   Maailman menoa
   409
   1171
  7. Vietä kiva päivä (ilman minua)

   nainen siellä noin 20 km päässä. 😊 ☀️
   Tunteet
   141
   1034
  8. Kauhava ansaitsee enemmän ja parempaa

   Tervehdys Kauhavalaiset! Sain viestin, että minun pitäisi kirjoittaa myös täällä, koska foorumi kuulema edustaa Kauhavan älymystön mielipidettä ja sa
   Kauhava
   82
   1019
  9. Jesper on herrasmies

   Kantaa lentokentällä rakkaansa Dior laukkua ja kulkevat rakastuneina käsi kädessä. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Martina-Aitolehden-Jesper-rakas-palj
   Kotimaiset julkkisjuorut
   140
   1001
  10. Ässät taas yhdessä

   Jollakin asialla lokki kiristää heidät pysymään yhdessä vaikka rakkaudesta tai parisuhteesta ei olekaan kyse. Sääliksi käy pulia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   27
   933
  Aihe