Totuus supersiimoista

Paluu menneisyyteen

Kuitusiimojen etu on liukkaus, äänettömyys kelattaessa, pitkät heitot, ohuus, joustamattomuus, suuri vetolujuus.
Kaikki ominaisuudet ovat hienoja saavutuksia ja kehityksen tuloksia.
Kysyn kuitenkin, mihin tarvitset siiman liukkautta koskikalastuksessa?
-Heittojen pituudella ei ole mitään merkitystä koskikalastuksessa. Virta vie vaappua ja kela tuo takaisin. Vapa on suuri tekijä tässä.
-Mihin tarvit joustamattomuutta kun siimaa ei ole koskaan enempää ulkona kelalta kuin max. 20m?
-Mihin tarvitset 30 kilon vetolujuutta kun kalastettavat kalat ovat 1-3 kiloisia?
Eniten menetettyjä kaloja on menetetty kuitu ja nanosiimoilla. Joku vaan meni pieleen ja paikat petti. Solmu luisti auki, siima hiertyi poikki vaapun nokkalenkkiä vasten tai kosken kiviin... Mennään kauppaan ostamaan vielä kalliimpaa siimaa.
Muistatko ennenvanhaan kun monofiilillä käytiin kalastamassa ja vietiin kotia muhkea kalasaalis? Monofiilillä saaliit vain ovat varmempia.

13

1562

  Vastaukset

  • Kuitusiiman ainoa etu on suuret vetolujuudet ohuilla siimoilla, monilla paikoilla se säästää paljon vieheitä. Mutta niiden hankauksen kesto on usein surkeata. Sen lisäksi joustamattomuus on huono asia koska siima ei kestä "iskua" yhtään.

   Kuitusiimat ovat mielestäni parhaimmillaan jigaamisessa ja mahdollisesti muissa kalastustavoissa jossa hyvä viehe tuntuma on tärkeää. Pieniä syöttejä myös heitellessä on hyötyä kuitusiimasta.

   Monofiili soveltuu parhaiten kun paksuudet alkavat olemaan 0.25 ja siitä ylöspäin koska vetolujuudetkin kasvavat tässä vaiheessa todella hyviksi. Toki ne ovat kuitusiimoilla parempia mutta muut ominaisuudet taas kärsivät kuidulla.

   Voisi kai väittää että paksu monofiili tappaa syötin uintia, siksi pieniä syöttejä käytettäessä kuitu ehkä on suositeltavaa.
   Monofiilissä on monia hyviä ominaisuuksia juuri koskikalastukseen, hyvä hankauksen kesto, joustavuus. eivätkä sotkeennu niin helposti.
   Hyvällä monofiili siimalla heittopituudet kyllä ovat todella hyviä ja usein syötin oma ilmanvastus on suurempi heittoa rajoittava tekijä kun itse siiman vastus.

   Kuitusiimoilla juuri usein solmut pettävät ja tulee tahattomia "iskuja" jotka napsauttavat siiman poikki samantien, sen lisäksi heitossa syntyvät sotkut tietävät melkein takuu varmaa syötin menetystä. Monofiili viellä saattaa kestää sen iskun.
   Suoraan sanottuna kummassakin on hyvät ja huonot puolensa. Mielestäni monofiili on parempi yleiskäyttö siima, soveltuu moneen kalastusmuotoon ja paikkaan. Kun taas Kuitusiima on erinomainen jigaamisessa ja hyvää tuntumaa vaativassa kalastuksessa ja kun tarvitaan hyvää vetolujuutta ohuilla siimoilla ja heittopituutta. Siispä suosittelen Monofiiliä siitä noin 0.20 paksuudesta ylöspäin.
   Kuitusiimaa melkeinpä noin 0.18 - 0.20 alaspäin.

   • Monofiili siima menee poikki nopeammin kuin kuitusiima paras siima on kuitusiima sillä se kestää kovimmatkin tärpit Suosittelen kaikille kuitusiiman käyttöä


   • Vielä yksi kysymys. Mistä saa tilattua semmosii tärppi kohoja vaikka karpille


  • Koskikalastuksessa monofiiliä ja muuhun kalastukseen kuidut... helppo juttu...

   • Aarph:lta hyvää asiaa yllä. Lisäisin vielä että välineet kalastustavan mukaan. Asia harvoin on niin yksioikoinen kuin yllä on esitetty. Joillakin kalastusmuodoilla tai -syvyyksillä tarvitaan joustamattomuutta tartutuksen (riittävän vastaiskun) tekemiseen, ja toisaalta joskus riittävää joustoa karkuutuksen estämiseksi. Joskus, kuten usein koskikalastuksessa, tarvitaan hyvää hankauskestävyyttä syöttiä lähinnä olevien metrrien osalta. Eri tyyppisiä siimoja voi myös yhdistellä halutun toiminnon aikaansaamiseksi.


  • Laskee, sanoikin sen. Tilanteista ja välineistä, kalastustavasta riippuen siimankin vaatimukset vaihtelee, heitin lähinnä mielestäni toimivia nyrkkisääntöjä mitä voi aina soveltaa itselleen sopiviksi. Siiman valinta voi olla joskus monimutkaistakin.
   Kalastus tapa, paikka, mitä kalalajia yrittää pyytää, ja vieheiden painot kaikki vaikuttavat siima valintaan. Itse henkilökohtaisesti koen että kuitusiimat soveltuvat parhaiten tietyn tyyppiseen kalastukseen, hyvää tuntumaa vaativaan kalastukseen.
   Tähän luettelen, jerkkaamisen, jigaamisen, pääsääntöisesti.

   Toki kuitusiima soveltuu mihin vain kalastustapaan, paikkaan, ja kalalajin pyyntiin. Mutta mielestäni se on parhaimmillaan kun sitä käytetään tiettyyn tehtävään.

   Pitää muistaa kuitenkin tässäkin se että on hyvin erillaisia siimoja, niin kuitusiimoja kuin monofiilejä. Ominaisuudet vaihtelevat hyvinkin laajasti.
   Jotkut siimat ovat suoraan sanoen huonoja katsoi niitä miltä kantilta tahansa. Ei riitä että yksi asia tai edes pari asiaa on siimassa hyvää, oli se sitten vetolujuus, joustavuus / joustamattomuus, väri, hankauksen kesto, siiman muisti, jne.

   Kokonaisuus on hyvä olla kunnossa, ei ole sitä yhtä ja täydellistä siimaa.
   Jos olisi niin todennäköisesti kaikki käyttäisivät sitä.

  • En tiedä mistään mitään, mutta puhun kokemuksesta. Mulla on ollu 14 vuotta sama firelinen original fluorinkeltainen 0,25 siima käytössä kaikessa kalastuksessa ja toimii edelleen.
   Monofiiliä en mistään hinnasta laittaisi mihinkään vehkeeseen korkeintaan ompelukoneeseen ja siinäkin kuitusiima toimii paljon paremmin:)
   Toki nyt toi mun siima on jo lyhentynyt sen verran, että pakko hankkia uutta, kun siitä on joka vuosi katkaistu pari metriä päästä pois. Uutena se kesti nostaa 15 kg punnuksen solmulla ilmaan, mut nyt ei kestä enää kuin 10 kg punnusta juuri ja juuri. Yhtään uistinta ei ole 14 vuoteen jääny siiman takia pohjaan pari kertaa on peruke hajonnu, kun on kiskonu uistinta pohjasta ja kerran on tainnu alkuaikoina solmu aueta kokemattomuutta.
   Ne solmut nimenomaan pitää sitten tehdä kunnolla ja testata ettei ne varmasti luista!
   No tämä oli sitä aitoa ja alkuperäistä ameriikas valmistettua fireline siimaa enkä usko, että saan mistään enää uutta niin hyvää siimaa. Kaikki nyky tavara tahtoo olla täyttä kuraa, mutta jatkan hyvän kuitusiiman etsintää. Kiretä kuitusiimoja vaan kaikille!

  • no 0.30 on aika tuulenvastus eikä sillä pikkulippaa tai vaappuu saa eeds lentään.
   siksi 0,17/10,2kg kuituu käytän halvimmmastapäästä
   saapi vedettyä pohjakasveista (tosi tiukoista) irti

  • Kuitua jigihommiin ja monoa kaikkeen muuhun. Koskikalastukseen esim. Trilene Sensation on loistava siima. Itse käytän 0.18 vahvuutta, isommilla vesillä 0.22, hyrrässä jopa 0.32. Mono pitää kalan paremmin kiinni ja liukuu vaparenkaissa paremmin, eli heittää pitemmälle.


  • Aloitusviesti on turhan yksipuolinen, mutta aarph tietää mistä puhuu. Siima valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Monofiileissä on paljon eroa, mutta vielä enemmän on kuitusiimoissa. Pitäisi vaan tietää mitä ostaa. Itsellä kevyimmässä jigivavassa 0,11 kuitu, muissa 0,15 ja 0,17. Veto- ja heittovavoissa sekä kuitua että monoa. Kuidut 0,19 - 0,25 ja monot luultavasti 0,20 - 0,35. Nuo siis nimellispaksuuksia, todellisista en tiedä. Herkkää tuntumaa vaativassa kalastuksessa pitää olla mahdollisimman joustamaton siima. Poikkeuksena tasapainopilkintä, siinä tarvitaan jonkin verran joustoa, muuten tulee nostossa karkuutuksia - syvältä pilkittäessä pääsiima on kuitua,ja siinä muutaman metrin joustava mono tapsina.

  • Itsellä ei ole punottua siimaa koskaan hauki katkaissut mutta monofiili napsahtaa heti jos uistin on vähänkään sivemmällä suussa. Peruke tietysti auttaisi, mutta ei toimi hyvin pienten lippojen ja lusikoiden kanssa taimenjoila jotka kuhisee haukia.

  • Vanha ketju, kuitusiimoissa on hirveitä eroja todellisen paksuuden , kulutuskestävyyden ja vetolujuuden kanssa eri merkeillä. Kannattaa ehdottomasti ostaa kuitusiimat erikoisliikkeestä jossa tiedetään mitkä siimat ovat hyviä ja juuri sinulle sopivia. Kuitusiimojen kanssa on hyvä käyttää n 1,5 m fluorocarbon tapsia vieheen edessä ainakin koski ja jigikalastuksessa.
   Hauelle riittää hyvä pehmeä metallista punottu peruke. Hyvä ja ehkä ei halvin kuitusiima säästää itsensä moninkertaisesti takaisin pelastettujen vieheiden osalta. Lisäksi erikoisliikkeissä on puolauskoneet joilla saat aina oikean määrän siimaa kelallesi oikein laitettuna.
   Yleensä liikeissä metrihinta on sama kuin rullissakin, mutta jos kelallesi meneekin enemmän kuin rullassa on, niin kela jää vajaaksi. Taas jos rullalle jää 30m ylimääräistä niin mitä sillä tekee.
   Halvin ja varmin tapa on käydä erikoisliikkeessä kelan kanssa

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuka maksaa ei-turvallisesta maasta tulevan pakkokatanteenin..

   ..eivät kai veronmaksajat Kelan ansiosidonnaisella päivärahalla? Vastuuton mokailija maksakoon mokiensa kulut itse! Se on Ruotsin risteilyltä tai Balk
   Maailman menoa
   219
   6733
  2. Martina ja Nanna tehtailevat petoksia

   Martina ja Nanna eivät aio palauttaa rahoja Espanjan treenileirin ostaneille. Leiri peruuntui koronan takia. En tiedä mihin ovat rahat tuhlanneet, ehk
   145
   4318
  3. Koronavirustartuntojen määrä pomppasi - 41 uutta tartuntaa. Toinen aalto on nyt kiistämätön fakta

   Suomessa on todettu vuorokauden aikana 41 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tartuntoja on nyt yhteensä 7 683. https
   Maailman menoa
   119
   4032
  4. Heti alkoivat "asiantuntijat" sössöttämään

   ettei hallituksella ole oikeus pistää ihmisiä pakkokaranteeniin https://yle.fi/uutiset/3-11487500
   Maailman menoa
   338
   3117
  5. Niko Ranta-ahon kieroutunut moraalikäsitys

   Aivan älytöntä settiä Ilta-Sanomien haastattelussa. Ranta-aholta puuttuu näköjään minkäänlainen inhimillisyys ja ymmärrys omasta vastuusta. "Se on sa
   70
   2508