Totuus supersiimoista

Paluu menneisyyteen

Kuitusiimojen etu on liukkaus, äänettömyys kelattaessa, pitkät heitot, ohuus, joustamattomuus, suuri vetolujuus.
Kaikki ominaisuudet ovat hienoja saavutuksia ja kehityksen tuloksia.
Kysyn kuitenkin, mihin tarvitset siiman liukkautta koskikalastuksessa?
-Heittojen pituudella ei ole mitään merkitystä koskikalastuksessa. Virta vie vaappua ja kela tuo takaisin. Vapa on suuri tekijä tässä.
-Mihin tarvit joustamattomuutta kun siimaa ei ole koskaan enempää ulkona kelalta kuin max. 20m?
-Mihin tarvitset 30 kilon vetolujuutta kun kalastettavat kalat ovat 1-3 kiloisia?
Eniten menetettyjä kaloja on menetetty kuitu ja nanosiimoilla. Joku vaan meni pieleen ja paikat petti. Solmu luisti auki, siima hiertyi poikki vaapun nokkalenkkiä vasten tai kosken kiviin... Mennään kauppaan ostamaan vielä kalliimpaa siimaa.
Muistatko ennenvanhaan kun monofiilillä käytiin kalastamassa ja vietiin kotia muhkea kalasaalis? Monofiilillä saaliit vain ovat varmempia.

13

5739

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aarph

      Kuitusiiman ainoa etu on suuret vetolujuudet ohuilla siimoilla, monilla paikoilla se säästää paljon vieheitä. Mutta niiden hankauksen kesto on usein surkeata. Sen lisäksi joustamattomuus on huono asia koska siima ei kestä "iskua" yhtään.

      Kuitusiimat ovat mielestäni parhaimmillaan jigaamisessa ja mahdollisesti muissa kalastustavoissa jossa hyvä viehe tuntuma on tärkeää. Pieniä syöttejä myös heitellessä on hyötyä kuitusiimasta.

      Monofiili soveltuu parhaiten kun paksuudet alkavat olemaan 0.25 ja siitä ylöspäin koska vetolujuudetkin kasvavat tässä vaiheessa todella hyviksi. Toki ne ovat kuitusiimoilla parempia mutta muut ominaisuudet taas kärsivät kuidulla.

      Voisi kai väittää että paksu monofiili tappaa syötin uintia, siksi pieniä syöttejä käytettäessä kuitu ehkä on suositeltavaa.
      Monofiilissä on monia hyviä ominaisuuksia juuri koskikalastukseen, hyvä hankauksen kesto, joustavuus. eivätkä sotkeennu niin helposti.
      Hyvällä monofiili siimalla heittopituudet kyllä ovat todella hyviä ja usein syötin oma ilmanvastus on suurempi heittoa rajoittava tekijä kun itse siiman vastus.

      Kuitusiimoilla juuri usein solmut pettävät ja tulee tahattomia "iskuja" jotka napsauttavat siiman poikki samantien, sen lisäksi heitossa syntyvät sotkut tietävät melkein takuu varmaa syötin menetystä. Monofiili viellä saattaa kestää sen iskun.
      Suoraan sanottuna kummassakin on hyvät ja huonot puolensa. Mielestäni monofiili on parempi yleiskäyttö siima, soveltuu moneen kalastusmuotoon ja paikkaan. Kun taas Kuitusiima on erinomainen jigaamisessa ja hyvää tuntumaa vaativassa kalastuksessa ja kun tarvitaan hyvää vetolujuutta ohuilla siimoilla ja heittopituutta. Siispä suosittelen Monofiiliä siitä noin 0.20 paksuudesta ylöspäin.
      Kuitusiimaa melkeinpä noin 0.18 - 0.20 alaspäin.

      • Vexu1324

        Monofiili siima menee poikki nopeammin kuin kuitusiima paras siima on kuitusiima sillä se kestää kovimmatkin tärpit Suosittelen kaikille kuitusiiman käyttöä


      • Vexu1324

        Vielä yksi kysymys. Mistä saa tilattua semmosii tärppi kohoja vaikka karpille


    • Fireline tracerbraid

      Koskikalastuksessa monofiiliä ja muuhun kalastukseen kuidut... helppo juttu...

      • Laskee,

        Aarph:lta hyvää asiaa yllä. Lisäisin vielä että välineet kalastustavan mukaan. Asia harvoin on niin yksioikoinen kuin yllä on esitetty. Joillakin kalastusmuodoilla tai -syvyyksillä tarvitaan joustamattomuutta tartutuksen (riittävän vastaiskun) tekemiseen, ja toisaalta joskus riittävää joustoa karkuutuksen estämiseksi. Joskus, kuten usein koskikalastuksessa, tarvitaan hyvää hankauskestävyyttä syöttiä lähinnä olevien metrrien osalta. Eri tyyppisiä siimoja voi myös yhdistellä halutun toiminnon aikaansaamiseksi.


    • Aarph

      Laskee, sanoikin sen. Tilanteista ja välineistä, kalastustavasta riippuen siimankin vaatimukset vaihtelee, heitin lähinnä mielestäni toimivia nyrkkisääntöjä mitä voi aina soveltaa itselleen sopiviksi. Siiman valinta voi olla joskus monimutkaistakin.
      Kalastus tapa, paikka, mitä kalalajia yrittää pyytää, ja vieheiden painot kaikki vaikuttavat siima valintaan. Itse henkilökohtaisesti koen että kuitusiimat soveltuvat parhaiten tietyn tyyppiseen kalastukseen, hyvää tuntumaa vaativaan kalastukseen.
      Tähän luettelen, jerkkaamisen, jigaamisen, pääsääntöisesti.

      Toki kuitusiima soveltuu mihin vain kalastustapaan, paikkaan, ja kalalajin pyyntiin. Mutta mielestäni se on parhaimmillaan kun sitä käytetään tiettyyn tehtävään.

      Pitää muistaa kuitenkin tässäkin se että on hyvin erillaisia siimoja, niin kuitusiimoja kuin monofiilejä. Ominaisuudet vaihtelevat hyvinkin laajasti.
      Jotkut siimat ovat suoraan sanoen huonoja katsoi niitä miltä kantilta tahansa. Ei riitä että yksi asia tai edes pari asiaa on siimassa hyvää, oli se sitten vetolujuus, joustavuus / joustamattomuus, väri, hankauksen kesto, siiman muisti, jne.

      Kokonaisuus on hyvä olla kunnossa, ei ole sitä yhtä ja täydellistä siimaa.
      Jos olisi niin todennäköisesti kaikki käyttäisivät sitä.

    • fishman3

      En tiedä mistään mitään, mutta puhun kokemuksesta. Mulla on ollu 14 vuotta sama firelinen original fluorinkeltainen 0,25 siima käytössä kaikessa kalastuksessa ja toimii edelleen.
      Monofiiliä en mistään hinnasta laittaisi mihinkään vehkeeseen korkeintaan ompelukoneeseen ja siinäkin kuitusiima toimii paljon paremmin:)
      Toki nyt toi mun siima on jo lyhentynyt sen verran, että pakko hankkia uutta, kun siitä on joka vuosi katkaistu pari metriä päästä pois. Uutena se kesti nostaa 15 kg punnuksen solmulla ilmaan, mut nyt ei kestä enää kuin 10 kg punnusta juuri ja juuri. Yhtään uistinta ei ole 14 vuoteen jääny siiman takia pohjaan pari kertaa on peruke hajonnu, kun on kiskonu uistinta pohjasta ja kerran on tainnu alkuaikoina solmu aueta kokemattomuutta.
      Ne solmut nimenomaan pitää sitten tehdä kunnolla ja testata ettei ne varmasti luista!
      No tämä oli sitä aitoa ja alkuperäistä ameriikas valmistettua fireline siimaa enkä usko, että saan mistään enää uutta niin hyvää siimaa. Kaikki nyky tavara tahtoo olla täyttä kuraa, mutta jatkan hyvän kuitusiiman etsintää. Kiretä kuitusiimoja vaan kaikille!

    • eri siimat jerkeille

      no 0.30 on aika tuulenvastus eikä sillä pikkulippaa tai vaappuu saa eeds lentään.
      siksi 0,17/10,2kg kuituu käytän halvimmmastapäästä
      saapi vedettyä pohjakasveista (tosi tiukoista) irti

    • EON6600

      Kuitua jigihommiin ja monoa kaikkeen muuhun. Koskikalastukseen esim. Trilene Sensation on loistava siima. Itse käytän 0.18 vahvuutta, isommilla vesillä 0.22, hyrrässä jopa 0.32. Mono pitää kalan paremmin kiinni ja liukuu vaparenkaissa paremmin, eli heittää pitemmälle.

    • kalastaaahvenat

      Aloitusviesti on turhan yksipuolinen, mutta aarph tietää mistä puhuu. Siima valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Monofiileissä on paljon eroa, mutta vielä enemmän on kuitusiimoissa. Pitäisi vaan tietää mitä ostaa. Itsellä kevyimmässä jigivavassa 0,11 kuitu, muissa 0,15 ja 0,17. Veto- ja heittovavoissa sekä kuitua että monoa. Kuidut 0,19 - 0,25 ja monot luultavasti 0,20 - 0,35. Nuo siis nimellispaksuuksia, todellisista en tiedä. Herkkää tuntumaa vaativassa kalastuksessa pitää olla mahdollisimman joustamaton siima. Poikkeuksena tasapainopilkintä, siinä tarvitaan jonkin verran joustoa, muuten tulee nostossa karkuutuksia - syvältä pilkittäessä pääsiima on kuitua,ja siinä muutaman metrin joustava mono tapsina.

    • punotullapärjää

      Itsellä ei ole punottua siimaa koskaan hauki katkaissut mutta monofiili napsahtaa heti jos uistin on vähänkään sivemmällä suussa. Peruke tietysti auttaisi, mutta ei toimi hyvin pienten lippojen ja lusikoiden kanssa taimenjoila jotka kuhisee haukia.

    • ammattilainenolen

      Vanha ketju, kuitusiimoissa on hirveitä eroja todellisen paksuuden , kulutuskestävyyden ja vetolujuuden kanssa eri merkeillä. Kannattaa ehdottomasti ostaa kuitusiimat erikoisliikkeestä jossa tiedetään mitkä siimat ovat hyviä ja juuri sinulle sopivia. Kuitusiimojen kanssa on hyvä käyttää n 1,5 m fluorocarbon tapsia vieheen edessä ainakin koski ja jigikalastuksessa.
      Hauelle riittää hyvä pehmeä metallista punottu peruke. Hyvä ja ehkä ei halvin kuitusiima säästää itsensä moninkertaisesti takaisin pelastettujen vieheiden osalta. Lisäksi erikoisliikkeissä on puolauskoneet joilla saat aina oikean määrän siimaa kelallesi oikein laitettuna.
      Yleensä liikeissä metrihinta on sama kuin rullissakin, mutta jos kelallesi meneekin enemmän kuin rullassa on, niin kela jää vajaaksi. Taas jos rullalle jää 30m ylimääräistä niin mitä sillä tekee.
      Halvin ja varmin tapa on käydä erikoisliikkeessä kelan kanssa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1600
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe