"Retkiruoka" liian kallista ja turhaa

Vanharetkiparta

Niinsanotut retkiruoat on ihan turhia retkille, ne ovat niin kalliita ettei niitä kannata ostaa. Samoin moni kantaa trangiaa litkuineen mukana, lisäksi kauhean epäkäytännöllistä retkikeittiötä.

Ajattelin nyt ns vanhana partana antaa hieman vinkkejä tietämättömille ja muillekin jotka snobeilee metsässä kaliine juttuineen.

Retkiruoaksi riittää kuivapstat yms., esim tarjoustalosta saa Piacell pastaa tomaattikastikkeessa, maksaa iso paketti kahdelle alle 2eur, ei tartte ostaa 10 euron "Retkiruokaa". Knorrilla on myös jne, ja sitten pikapuuro ja riisi ei paljoa maksa, riisiin toki lisäksi purkkitonnikalaa niin ihan ok. Mukaan toki näkkileipää pitemmille retkille.

Jos pitempi vaelluslenkki (yli viikko), niin ottaa mukaan myös monivitamiinitapletteja, vedenpuhdistustapletteja(kesällä) ja jos on vakava ja pitkä marssi, niin sitten vielä hätävaramuonaa, eli niitä kuivakeksin näkösiä, jossa energiaa riittää yllin kyllin. Ei maksa paljoa!


Kuumentamiseen niinkin yksinkertainen kuin Esbit on paras ja nerokkain tapa. .Siihen kelpaa Esbitin omat palat, mutta halvemmalla pääsee esim rautakaupan ZIPP sytytyspaloilla(nämä ZIPP-palat toki nokeaa kattilan pohjaa, mutta haittaako se tosimiestä tai naista?)

Tuulensuojaa ei Esbit-keittimelle tartte kaivaa jos on esim Ranskalainen tai USA:n kenttäpakki mukana, johon Esbitin hetttää. Ruoat voi tehdä sit vaikka tavallisessa sakupakissa. Muutenkin toi USA tai Ranskispakki toimii hyvin kun sen sisälle voi heittää tavaraa säilytykseen matkan ajaksi.

Niin ja jos ostatte aitoa sotilaskamaa, se on aina laadukkaampaa kun uustuotanto/kopio, puhumattakaan kuluttajille tarkoiteuista retkikeittimistä jotka monet on aika nippelikamoja ja joisakin jopa erillisiä muttereita joilla kahvat kiinnitetään, arvaa vaan häviääkö ne mutterit metsässä?

Tässä on halpa perus kenttäpakki, sotilastyylinen ja toimiva :http://www.finn-savotta.fi/tuotekuvat/Pakki.jpg

Itse teen ruoan tollasessa ja käytän apuna Eberin kanssa joskus USA:n tai vaikka Britannian pakkia, jotka ovatkin sitten aitoa sotilaskamaa, eikä uustuotantoa. Ne on ikuisia. Lisäksi mukaan Luha ja Martttiini, ni aika pitkälle pärjää.

142

19777

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaölfb

      Katsos, jokainen saa tehdä kuten tykkää . Sveitsiläinen volcano risukeitin taas on vielä parempi kun ei tarvitse raahata sytytyspaloja mukanaan.
      Tarkoitatko USA-pakilla kenttäpullon kuppia vaiko kaksiosaista systeemiä jossa on paistinpannu ja lautanen?
      Noi zipp palasi tuottavat epäterveellisiä höyryjä muhivaan ruokaasi.
      Mutta, kuten jo todettu, jokainen tekee niin kuin itselleen parhaimmaksi kokee.

    • muhkurat

      Mitä ihmettä vitamiinitabletteja kantaisi mukanaan? Ja vielä jos menee yli viikon?
      Jos on reissussa etelämatereella talvella yli puoli vuotta niin tarvitsee vitamiineja lisätä jos perusterveys kohdallaan. Ruoka sisältää vitamiineja....

      Pakkitouhuja ei ole tarvinnut harrastaa kolmeenkymmeneen vuoteen koska paljon parempia ruokavälineitä on olemassa.

    • mg+

      No magnesiumtabuja ainakin, hikoillessa poistuu suoloja ja krampit saattavat iskeä.

      • jygjhg

        Kyllä ihminen pärjää ilman tabuja tavallisella ruualla, siinä on kaikki aineet.
        Jos kramppeja tulee niin vauhtia on liikaa kuntoon nähden ja tottumusta puuttuu kropasta.


    • safqr

      Kaikki ihmiset eivät ole perusterveitä, huomioi tämä asia.

      • uigt

        Henkilökohtaiset lääkkeet ovat vähän eri asia, hömppäkaupat vaan tyrkyttävät tarpeettomia nappuloita kovalla rahalla.


      • ...
        uigt kirjoitti:

        Henkilökohtaiset lääkkeet ovat vähän eri asia, hömppäkaupat vaan tyrkyttävät tarpeettomia nappuloita kovalla rahalla.

        NIIN TOTTA!


    • h1111

      Maksaahan ne retkiruoat. Riippuu toki mitä ja mistä hankkii. Itse pidän retkiruokien valmistamisen helppoudesta, kiehauttaa veden (kaasulla), kippaa pussiin, odottaa hetken ja lusikoi koneeseen. Syötyään pyyhkäisee lusikan puhtaaksi ja se oli siinä. Mutta kukin tavallaan, pääasia on, ettei nälkään näänny, tai muutenkaan.

      • 12+18

        Entä tuo juomispuoli. Uskaltaako sitä nykyään joka ojasta tai purosta juoda, kun helteellä on juotava, ja paljon. Vettähän ei mukana kannata kantaa.


    • Foliosuper

      Foliolla voi tehdä uskomattoman paljon! Kasvisnyytit, kalat, lihat, kanat kaikki!

      • kaikki sun mainitsemasi tuotteet menee pilalle kahdessa päivässä jos reissaa kesällä. Tietenkin jos olet menossa päiväreissulle tai johonkin puistoon käymään, niin ihan ok. Käsittääkseni aloittaja kuitenkin viittaa vähän pidempien reissujen muonitukseen.


      • Jan-9827498234
        avaruusmatkaajanalle kirjoitti:

        kaikki sun mainitsemasi tuotteet menee pilalle kahdessa päivässä jos reissaa kesällä. Tietenkin jos olet menossa päiväreissulle tai johonkin puistoon käymään, niin ihan ok. Käsittääkseni aloittaja kuitenkin viittaa vähän pidempien reissujen muonitukseen.

        Entä kuivatut kalat ja lihat? Näitä voi laittaa keittoon tai pastaan mukaan..


      • Jan-9827498234 kirjoitti:

        Entä kuivatut kalat ja lihat? Näitä voi laittaa keittoon tai pastaan mukaan..

        Toki, mutta laitapas kuivatuista lihoista joku folionyytti niin ei ole varmaan mikään makuelämys. Tai eihän sitä koskaan tiedä kun laittaa voita tarpeeks :D


      • ai kaikki kanat

        eikö muille jää mitään? ja miten kannat kaikki maailman kanat sinne vantaan perämetsään ??


    • justas1

      Voi, kuiva leipä ja liha, muu on turhaa. Jos jaksaa kantaa niin vaikka sitten mehukas verigreippi per päivä. Noista valmiista retkiruuista menee maha sekaisin ja tuleepaha olo. Tosin blobandin uusissa pusseissa on muutamia tosi hyviä.

    • nötköttiii

      itellä on aina nuudeleita ja tonnikalaa tai nötköttii...

      • ei kiitos

        Hyi hitto, alkaa tuo ruokavalio hyvinkin nopeasti tökkii....


    • tilaa ravintola ruokaa luontoon niin siinä on kaikki

      • urbaani sissi

        Näin on, meitsi retkeilee aina Helsingin keskuspuistossa. On tosi kätsyä tilata Abdulilta Pakilasta kebappia maastoon.


      • kysyjä

        Tuossa kun väärät naiset en ole vääriä kyl nähny mut suoria useimiten.


    • hanttapuli1

      NÖTT KÖTT

    • tuksu87

      Olen kyllä samaa mieltä ruokien suhteen: lyhyemmällä vaellukselle turha ostaa mitään ''oikeaa'' ja erittäin kallista vaellusmuonaa, kun City Marketin valmisruokaosastolta löytyy vastaavia tuotteita. Oikeissa vaellusmuonissa on tosin panostettu enemmän ravintosisältöön, yksinkertaisuuteen (pasta ja kastike samassa paketissa), nopeuteen ja tietysti keveyteen. Pienellä suunnittelulla saa mielestäni vastaavanlaisen ruuan yhdistelemällä aivan tavallisia kuivaruokia ja pastaa. Sanon, että tämä on järkevää lyhyelle vaellukselle, koska itse yhdistellyn ruoka-annoksen ravintoarvot ja erityisesti pakkauskoko eivät ole aivan optimaalisia.

      Muutaman vinkin haluan minäkin antaa :). Makaronit kannattaa murskata niin ne menevät pienempään tilaan. Riisi menee pieneen tilaan ja kalliimpaa superpikariisiä ei välttämättä tarvitse ostaa, jos (jaksaa) kantaa mukanaan termospulloa: lämmitä edellisellä ruualla vähän enemmän vettä ja laita se ja riisit termokseen hautumaan. Soijasta saa helposti ja kevyesti tuhtiutta ruoka-annoksiin, erityisesti valkoinen soijahitule sopii aamupuuroon ja kasvattaa puuron (todella huonoa!) ravintopitoisuutta. Jos käyttää trangiaa, niin kaasupoltin ja kaasupatruunat ovat paljon nopeampi ja kevyempi vaihtoehto perinteiselle sprii-polttimelle ja Marinolille. Magnesiumia olen myös itse kantanut mukana poretapletteina ja valmiin vitamiinijuoman olen aina hörpännyt aamupalalla: ei kramppaa paikat ja poreileva juoma on miellyttävää vaihtelua luonnossa :). Tyhjistää poretaplettien purkeista saa käteviä vesitiiviitä säilytyskapseleita vaikkapa pikakahville (muista ottaa korkin päässä oleva silikonitulppa irti ennenkuin aloitat purkin pesemisen).

      Suosittelen kyllä luonnossa liikkumista - se antaa perspektiiviä elämään, herättää kunnioitusta luontoa kohtaan ja tietysti kasvattaa kuntoa sekä erätaitoja. Itselleni oli todellinen shokki huomata, miten vaivalloista luonnossa eläminen on, mikä kyllä sai kunnioittamaan siellä eläviä eläimiä ja muinoin eläneitä ihmisiä.

    • lapinkiertäjä

      Kyllä trangia on se paras retkikeitin reissuun. Toimii aina ja kuluttaa vähän, sekä kevytkin on koska aluminia!
      Itsellä on 3kpl trangian keittimiä eli eritarpeisiin joten 2 pientä ja yksi iso. mukaan maastoon lähtee se mitä tarve eli 3hlö niin se isompi ja yksin tai kaksin niin omat.

      Valmiissa retkimuonissa on laskennallisesti energiat kohdallaan ja laadukkaasti kuivattuna. Pelkkä pasta ei ole retkimuonaksi sopivaa, koska energiaakin tarvitaan!

      Näkkileipää ei kannata myöskään mukana kuljettaa, koska vie tilaa ja energiamäärä suhteessa tilaan on vähäinen ja vaatii levitteenkin jotta voi niellä!

      Puurohiutaleita anospusseihin joten aamuisin "kattilallinen" puuroa naamariin sekä kananmunia niin pitkällä jo päivä kun pitää ruokaa keitellä! Kananmunat säilyvät peruslämmössä eli ei tarvitse kylmää ja täten kätevä mukana pitää!

      Paras hinta/laatu päiväruokaa on hernesoppa jos retkiruuasta puhe. Suomessa voi kalastaa ongella vapaasti ravintoa kattilaan, joten käyttäkää sitä oikeutta myös!

      Autoreissuilla kannattaa mukana kuljettaa grillihiiliä, koska se kätevin tapa tehdä hiillos kaikkialle!!! Tulia voi poltella tunnelmaksi jälkeenpäinkin...

    • Alec72

      Ei ole niinkään väliä, että mitä retkellänsä tykkää syödä tai mukanansa jaksaa kantaa. Mutta sillä on merkitystä, että jokaikinen tölkki, folio, paperi tai mikä hyvänsä jäte tulee kannetuksi sieltä metsästä pois asianmukaiseen paikkaan. Eikä niin, että se survotaan johonkin lähimpään kivenrakoon. Ts. roskaaminen on törkeää, vaikka tämä kannanotto ei nyt täysin liity avaukseen.

    • yks vaan

      Voishan tota tietysti olla jokin ongenpätkä mukana....jos vaikka sais tuoretta kalaa. Ja jos sopiva kuukausi.....evästä voi täydentää marjoilla ja sienillä.

    • tämä ketju on

      oikein kaupunkilaislapsien keskustelua retkeilystä parhaimmillaan, kuolisitte varmaan nälkään kun teidät oikeasti luontoon pistettäisiin asumaan :-) Sinne tosimies tarvitse kun retkikirveen ja teltan, niillä pärjää. Tulentekovälineet plussaa. Telttakin on siin ja täs. Oon itse ollut saaressa viikon yötä päivää. Kun menin sinne mulla ei ollut kun 10 vodkapulloa, 2 tulitikkuaskia, onki ja kumivene. Repikää siitä. Ja se saari ei ollut missän 200, metrin päästä mantereesta vaan n. 5 km keskellä isoa järveä, pieni saari jossa pystyi hyvin pitämään silmällä ettei kukaan tullut sinne yms... Koittakaahan pärjätä :-)

      • 86845757536

        Mene toki tuntureille vaeltamaan kirveesi ja teltan kanssa. Voit miettiä missä ne puut ja järvet ovat. Ei retkeilykään mikään varusteharrastus ole, mutta TYHMÄ ei kannata olla. Olosuhteet on aina otettava huomioon.


      • hullu kävelee
        86845757536 kirjoitti:

        Mene toki tuntureille vaeltamaan kirveesi ja teltan kanssa. Voit miettiä missä ne puut ja järvet ovat. Ei retkeilykään mikään varusteharrastus ole, mutta TYHMÄ ei kannata olla. Olosuhteet on aina otettava huomioon.

        Päääseekö tuntureille veneellä?


      • Häpeän puolestasi

        Arvatenkin olet Jonne-Kaneli-Piparminttu 9-v Sastamalasta, eräkokemukset rajoittuu kerran kesässä mummolassa käymiseen ja silti on tarve yrittää päteä netissä.


      • eräjorma

        Tosimies mitään telttaa tarvi.. ja parhaat kipinät saa kiviä hakkaamalla ;)


      • kysyjä
        hullu kävelee kirjoitti:

        Päääseekö tuntureille veneellä?

        harvemmin


      • kysyjä
        eräjorma kirjoitti:

        Tosimies mitään telttaa tarvi.. ja parhaat kipinät saa kiviä hakkaamalla ;)

        pii kiviä.


      • koskimelontaa
        hullu kävelee kirjoitti:

        Päääseekö tuntureille veneellä?

        Tuppaa yleensä olemaan aikamoinen ylämäki siinä vesistössä, jos tunturille meinaa veneellä mennä.


      • Anonyymi
        Häpeän puolestasi kirjoitti:

        Arvatenkin olet Jonne-Kaneli-Piparminttu 9-v Sastamalasta, eräkokemukset rajoittuu kerran kesässä mummolassa käymiseen ja silti on tarve yrittää päteä netissä.

        "Arvatenkin olet Jonne-Kaneli-Piparminttu 9-v Sastamalasta"

        Tän tyypin kanssa en lähtis mihinkään vaikka maksettais.


    • poro.

      ...no enpäs enää ihmettele hukkuneita tai maastopaloja...

    • kis-ss-aa

      sekalainen kokoelma siemeniä ja pähkinöitä messiin, niin on mukavassa paketissa retkieväs. ite voi tehä patukoita, hunajaa ja siemeniä...huoh...nam

      • Leirinuotion tai

        yleensä nukkumapaikan välittömään läheisyyteen kun rykäisee illalla vielä kunnon jyrypaskan niin pysyvät karhut ja muutkin petoeläimet poissa tosi erämiehen tai naisen rauhaa häiritsemästä. Myös yöllinen äänekäs piereskely auttaa kummasti. Eivät eläimetkään sentään mitä tahansa kestä.


      • PieruPirre
        Leirinuotion tai kirjoitti:

        yleensä nukkumapaikan välittömään läheisyyteen kun rykäisee illalla vielä kunnon jyrypaskan niin pysyvät karhut ja muutkin petoeläimet poissa tosi erämiehen tai naisen rauhaa häiritsemästä. Myös yöllinen äänekäs piereskely auttaa kummasti. Eivät eläimetkään sentään mitä tahansa kestä.

        Kiitos tästä. Tämä olikin erittäin hyödyllinen tieto minua askarruttaneeseen aiheeseen; "Miten saan karhut pysymään poissa lähistöltäni".


    • 23457892357234561785

      Yleisesti ottaen retkiruokaa ajatellessa voidaan keskittyä näihin ominaisuuksiin:

      - Ruoka on kevyttä kantaa (tämän vuoksi kuivatut ruoat ovat hyviä).
      - Ruoka on ravitsevaa (energiasisältö otettu huomioon liikuntaa ajatellen).
      - Ruoasta tai juomasta saa tarvittavia aineita, esim. suolaa hikoilun vuoksi tai proteiinia lihaksille.

      Itse ruoka voi olla millaista sotkua tahansa, mutta näillä ominaisuuksilla pääsee jo pitkälle. Ja sille, joka sanoi, ettei vettä tarvita retkillä vaan läheiset purot riittävät....noh, toivottavasti et koskaan poistu sieltä kotisohvaltasi oikeasti luontoon. Saattaa jano iskeä kuumana päivänä kun et jostain syystä löydäkään vettä silloin kun sille on tarvetta.

      • Jos lähdet viikoksi reissuun, niin joudut ottamaan ainakin 7 litraa vettä mukaan? Fiksua? Parempi ratkaisu on keittää sitä järvestä tai joesta otettua vettä n. 10 minuuttia niin bakteerit kuolee. Jos reissaa lapissa tai muiden puhtaiksi todettujen vesistöjen lähellä niin voi juoda melko huoletta keittämättä. Ainakin lapissa olen itse juonut monesta joesta ja järvestä. Lähteistä saa maukkainta vettä, mitä olen koskaan juonut. Lähteet löytää merkittyinä tapeeksi tarkoista kartoista.


      • lakkama1
        avaruusmatkaajanalle kirjoitti:

        Jos lähdet viikoksi reissuun, niin joudut ottamaan ainakin 7 litraa vettä mukaan? Fiksua? Parempi ratkaisu on keittää sitä järvestä tai joesta otettua vettä n. 10 minuuttia niin bakteerit kuolee. Jos reissaa lapissa tai muiden puhtaiksi todettujen vesistöjen lähellä niin voi juoda melko huoletta keittämättä. Ainakin lapissa olen itse juonut monesta joesta ja järvestä. Lähteistä saa maukkainta vettä, mitä olen koskaan juonut. Lähteet löytää merkittyinä tapeeksi tarkoista kartoista.

        Suurempi riski vesijohtovedestä on sairastua kuin luonnonvedestä. Vähän katsoo, ettei suurempia raatoja ole heti yläpuolella.


    • okc

      Ei kai se ruoka ole pääasia jos lähtee naatiskelemmaan muuten vaan,seurahan sen ratkasee onko siellä valmistettu ruokakin hyvää.....

    • salami

      Kuivattu jauheliha ja käpykeitin mainitsematta tässä ketjussa.

    • asfaltti ja konjakki

      paras matka eväs on pullo vodkaa plus 2-pulloa rellu konjakkia
      kavyt kangas kassi ja kesä vaatteet sekä suuntaa rannalle lähelle sivistystä kaus metsästä ja ötököistä. nämä eväät riittää kyllä siihen asti että kun aamupäivällä lähtee niin nakkatrit on auki kun eväät vähenee, eikä tarvii tarpoa hevon kuuseen !
      lähellä on ihmiset asfaltti ja elämä, mitä muuta sitä kaipaa?
      näillä eväillä kyllä patterit kestää aamupäivään kevyesti, mikäli ei onnistu saamaan seuraa mitä nyt ei koskaan ole sattunut,ei ainakaan eväät lopu,
      kieli pyörii kyllä koko yön oli sitten seuraa tai ei.
      kannattaa kattoo sellanen paikka että ei vahingossakaan aurinkoa saa sillä se vain väsyttää eikä sitä näin hyvillä aineilla halua nukkumaan mennä!
      kato että ratikka vähintään kulkee max 100metriä, ei ole pulassa josei hyvita.

    • yksjukkis

      Oikeeta retkiruokaa voi tehdä ite, uunin suuluukku siihen vähän aukiasentoon ja 100-120 astetta, kaikkee voi kuivata, aloita vaikka omenoista viipaleina ja sitten melkein mitä vain, kiehuvaa vettä kuivattujen päälle ja syömään. Vettä voi ottaa järvestä, kunhan keittää ekana, tai puhdistustapleteilla käsittelee, yöksi ulos teltasta, aamulla raikasta vettä. Pitkä retki pelkällä onkikalalla, alkaa yököttämään, muutaman päivän päästä. Kansallispuistoissa on juomakelpoista vettä lähes jokaisessa, kartasta löytyy. Kaikki luxus jätettävä pois, vain ihan tarpeellinen ja keveä mukaan.

      • Myslinsyöjä

        Kiehautettu vesi mummonmuussi silputtu meetvursti on kevyt, säilyvä ja energiapitoinen. Tai kuivattu jauheliha muussiin jos viitsii kuivaamisen vaivannäön nähdä. Jos haluaa makua niin lihaliemikuutio sekaan. Pitkään keitettävistä pasta tai makaronijutuista en tykkää koska palavat helposti pohjaan.

        Puuron keittäminen on turhaa - myslit ovat vähintään yhtä energiapitoisia ja maittavia. Kuumakuppimustikkakeitot käteviä sen kanssa. Helppoja tiskata puuroon verrattuna.

        Majoneesit energiapitoisia leivän päälle. Yksittäispakatut Valion Aamupalajuustot siistejä, käteviä ja hyvin såilyviä.

        Valmiissa retkiruoissa minua kiusaa voimakas mausteistus minkä vuoksi en niitä juurikaan käytä vaikka hinta ei olisikaan este.


      • Myslimi
        Myslinsyöjä kirjoitti:

        Kiehautettu vesi mummonmuussi silputtu meetvursti on kevyt, säilyvä ja energiapitoinen. Tai kuivattu jauheliha muussiin jos viitsii kuivaamisen vaivannäön nähdä. Jos haluaa makua niin lihaliemikuutio sekaan. Pitkään keitettävistä pasta tai makaronijutuista en tykkää koska palavat helposti pohjaan.

        Puuron keittäminen on turhaa - myslit ovat vähintään yhtä energiapitoisia ja maittavia. Kuumakuppimustikkakeitot käteviä sen kanssa. Helppoja tiskata puuroon verrattuna.

        Majoneesit energiapitoisia leivän päälle. Yksittäispakatut Valion Aamupalajuustot siistejä, käteviä ja hyvin såilyviä.

        Valmiissa retkiruoissa minua kiusaa voimakas mausteistus minkä vuoksi en niitä juurikaan käytä vaikka hinta ei olisikaan este.

        syö käpyjä, ne ei ole maustettu kuten ylisuolatut aamupala juustot.

        kuumakuppikeitot eivät ole mustikkaa nähneetkään..pelkkää esanssia ja liivatetta.


    • Ruisleipää.

      Ja puroista vettä, muuta ei aikuinen mies vaelluksella tarvitse. Siimaa ja koukku mukaan,voi muutaman kalan nuotiolla paistaa. Retkikeittimet ja rinkat on tarkoitettu nössöille, miehelle riittää reppu. Eikä tartte telttojakaan raahata. Huvittaa nämä nykyajan "miehet" tepastellaan rätit päässä ja 500m kävelyn jälkeen viritellään retkikeittimiä ja telttoja ja meikkipusseista voidetta naamaan ja varpaisiin.

      • Kitusen poika

        Mistäs sille läppärille tai tabletille virtaa retkellä saa?


      • leivän ruoste

        ootko käynyt edes armeijjaa?


      • jokamies1

        ei nuotion teko ole jokamiehen oikeus sisksi retkikeitimet.!! haloo.


      • fwgwrqgwrg

      • Anonyymi
        jokamies1 kirjoitti:

        ei nuotion teko ole jokamiehen oikeus sisksi retkikeitimet.!! haloo.

        Mikä muuten on avotuli?
        -sitä varten ettei ole avotuli, pitää olla suljetussa tilassa liekit, esimerkiksi hormillinen kamina ei pala avotulella.


    • teekkarit rules

      Hei, tuosta tulee ihan Otaniemen opiskeluajat mieleen. Meillä oli labrassa yksi kaveri töissä, joka otti retkimuonaksi Karjalan pöpelikköihin koiranruokaa. Siinä kuulemma on ravintoaineet kohdallaan eikä tule syötyä yhtään enempää kuin mikä on ihan pakko. Kissanruoka kuulemma oli liian karmean makuista että se olisi kelvannut retkievääksi.

      Kaveri testasi nappuloiden syömistä työpaikalla ja proffa ihmetteli pöydällä papereiden seassa olevia koiranruokanappuloita.

      • Aikamoista. Mietin vaan, että pystyykö noita makunsa puolesta edes syömään riittävästi kulutukseen nähden. :D


      • teekkarit rules
        stellaria81 kirjoitti:

        Aikamoista. Mietin vaan, että pystyykö noita makunsa puolesta edes syömään riittävästi kulutukseen nähden. :D

        Ihan varmasti pystyy, jos mukavuus ei ole pääasia. Koiralle tarkoitettu laadukas kuivamuona oli kuulemma myös painoonsa nähden tehokasta, kun juomaveden sai puhdistettua puroista ja järvistä. Tällä kaverilla oli metsäretkillä muutenkin tiukka sissimeininki eli oma mukavuus oli toissijaista.


      • Anonyymi
        teekkarit rules kirjoitti:

        Ihan varmasti pystyy, jos mukavuus ei ole pääasia. Koiralle tarkoitettu laadukas kuivamuona oli kuulemma myös painoonsa nähden tehokasta, kun juomaveden sai puhdistettua puroista ja järvistä. Tällä kaverilla oli metsäretkillä muutenkin tiukka sissimeininki eli oma mukavuus oli toissijaista.

        =o
        Okei...


    • Fantsuuu

      Mä haen kauneushoitolasta kevyen päivämaastomeikkauksen ja sit tofuu ja susii mukaan ravintolasta.

    • No minä kuljen vielä yksinkertaisemmilla muonilla (kuin ap). Ihan tavan naturel pastaa tai riisiä ja siihen sörssätään proteiiniksi kesällä (pussissa myytävää) säilyketonnikalaa, tai viileämmillä keleillä esim. juustoa.

      Noissa valmispusseissakinhan on enimmäkseen vain sitä pastaa/riisiä, ja loput sitten turhia lisäaineita, joista minun massuni ei aina tykkää. :(

      Kuivattu jauheliha/kala/kananmuna olisi oiva ratkaisu tuhon proteiinihommaan, mutta kun niitä ei myydä kaupassa, enkä itse viitsi niitä ilman kuivuria kotiuunissakaan alkaa paahtamaan. Juuri noita aineitahan niihin oikeisiin retkiruokiinkin kai laitetaan, ja sitten pilataan koko homma lisäaneilla ja myydään keisarilliseen hintaan.

      • juuty

        Kaikkea löytyy kuivattuna myös jauhelihaa/kanaa/kalaa ja kananmunaa..ite olen tilannut saksasta


    • Jängänpolkija

      Pakuria palanen mukaan,siinä on kaikki vitamiinit ja hivenaineet.
      Kabanossia grillailee tikun nokassa,juopi kunnon kahvit ja hilloja
      poimiessa napsii silloin tällöin suuhunsakin niitä.
      Korput etenkin sokeri/kaneli ovat hyvää "kahvipullaa" ja keveitä,keksit myös.
      Lähteestä vettä jos semmonen on lähettyvillä,siinä on kivennäiset myös.
      Pähkinöitäkin voi nutustella,jos näläntunne vaivaa.
      Jo vain ns. marjanhakuvaelluksen näillä pärjäileepi.

    • koooooooss

      retkelle sopii kaikki kuiva, eli mm. tälläinen lista:

      kestomakkara (meetwursti)
      makarooni
      kuivaliha
      hernekeitto purkissa, helppo ja voi tuunata mieleisekseen myös retkellä
      soijarouhe, helppo ja suht hyvän makuinen lihan korvike, ja sisältää proteiinia
      kauraryyni ja leseet, puuron tekoon ja keittoon sattumiksi
      riisi - helppo lisuke ja täyttävä
      kestomaitoa - kestää lämpimässä pitkään
      korppuja ja pikakahvia jos tykkäät kahvitella
      suklaata
      vettä. jos ei alueella ole lähteitä.
      näillä pärjää, ja soveltamalla saa myös hyviä makuelämyksiäkin, kun esimerkiksi kalastaa, ja paistaa kalan nuotiolla, tähän et tarvitse kuin veitsen ja tikun kalalle. et siis voita sun muuta krääsää.

      • syömääään

        Miksi ottaa metallisia hernesoppapurkkeja kun voi ottaa kuivia herneitä? Niistä voi sopan keittää paikan päällä kun liottaa herneet yön yli. Eipä olisi pahitteeksi niitä hiukan kotona rouhiakin etukäteen. Sattumiksi soppaan käyvät metvurstinpalat tai jos on vaivautunut ylikypsää läskikylkeä ottamaan mukaan. Se kestää jonkun päivän kyllä. Lihaliemikuutioita sitten kun muut sattumat loppuvat. Pienet eri makuiset nuudelipakkaukset ovat yltiöhalpoja ja höyhenenkeveitä. Maitopulveri on kestomaitoa kevyempi vaihtoehto. Jos on marja-aika, voi ottaa perunajauhoja ja sokeria/makeutusainetta vähän ja keittää kiisselin itse kerätyistä marjoista.
        Näiden vähäisten jauho- suola- sokeri jne erien kuljetuksessa mainio on lokerollinen vetoketjullinen kosmetiikkapussi, minne voi sulloa nuo tarvikkeet eikä tarvitse aina etsiskellä mihis minä panin sen sokeripussukan.
        Juu, ja lihan korvikkeeksi voi keräillä matkalta etanoita, toukkia ja kastematoja...


      • syömääään kirjoitti:

        Miksi ottaa metallisia hernesoppapurkkeja kun voi ottaa kuivia herneitä? Niistä voi sopan keittää paikan päällä kun liottaa herneet yön yli. Eipä olisi pahitteeksi niitä hiukan kotona rouhiakin etukäteen. Sattumiksi soppaan käyvät metvurstinpalat tai jos on vaivautunut ylikypsää läskikylkeä ottamaan mukaan. Se kestää jonkun päivän kyllä. Lihaliemikuutioita sitten kun muut sattumat loppuvat. Pienet eri makuiset nuudelipakkaukset ovat yltiöhalpoja ja höyhenenkeveitä. Maitopulveri on kestomaitoa kevyempi vaihtoehto. Jos on marja-aika, voi ottaa perunajauhoja ja sokeria/makeutusainetta vähän ja keittää kiisselin itse kerätyistä marjoista.
        Näiden vähäisten jauho- suola- sokeri jne erien kuljetuksessa mainio on lokerollinen vetoketjullinen kosmetiikkapussi, minne voi sulloa nuo tarvikkeet eikä tarvitse aina etsiskellä mihis minä panin sen sokeripussukan.
        Juu, ja lihan korvikkeeksi voi keräillä matkalta etanoita, toukkia ja kastematoja...

        ^tai sitten vain voit jäädä kotiin.


      • h keitto

        Hernekeiton voi myös kuivata. ohjeet löytyy kirjasta herkutellen luonnossa, hyviä ohjeita. Ei tarvitse kantaa metallia luontoon.


      • kaikki.käytetään

        Tyhjästä hernekeittopurkista saa hyvän risukeittimen, kun leathermanilla kaivertaa vähän koloja hapelle.


    • lakkama1

      Kukin taaplaa tavallaan! Muonat reissun tyylin mukaan! Retkimuonat ja kaasukeitin ovat hyviä, kun kuljetaan nopeasti puurajan yläpuolella. Vielä parempia, kun liikutaan korkeilla huipuilla. Trangialla keittelee kivasti kansallispuistossa vaellellessa markettieväitä. Itsekuivatut ovat aina parhaita. Kaikki riippuu tallaajan tavoista ja mieltymyksistä. Ei siinä yleensä raha ratkaise. Enemmän painoa = aikaa katsella maisemia...

      • puhut asiaa

        Minä ainakin otan aina rinkkaani vähintään 50kg tarpeita, se on aikalailla sotilaan täyspakkaus.

        En lähde luontoon viuhtomaan puolihölkkää, päivämatkani ovat noin 30km riippuen paikasta. kannan mukana trangiaa ja hyviä eväitä, eli nautiskelen luonnossa enkä ole mikään itsensä piiskaaja kuten monista huomaa.

        Mennään luontoon ja punnitaan grammat ja haukutaan muiden varusteet kuten tuo ylempänä oleva nokipannun tonnikalan kantaja, mulle ainakin on ihan sama mitä muut kanniskelee, enhän minä niitä kanna:D

        Kateellisuus taitaa olla tuossakin takana kun on itse ripakinttu joka ei jaksa kantaa edes lakkia päässä niin kadehditaan kovakuntoisia jotka kantaa keittiön metsään.


    • kaveri

      Kyl, paras retki muona on eväsleivät ja puuro niillä meikäläinen on pärjänyt omilla retkillä luonnossa. Olen viikonkin samoillut korvessa näillä eväillä ja hyvin olen pärjänyt eikä nälkäkään ole ollut seurana. Kyl, ihminen pärjää vähällä se on vain totuttelu asia.

      • Juutalaiset

        paino töitä 24/7 kuolemaan asti ilman mitään evästä.

        Se vain on totuttelu kysymys. :D

        ja ainahan voi syödä vaikka jäniksen papanoita tai puun kuorta jos oikeen pihistää..


      • apu kamu

        kun tosimies/nainen lähtee luontoon hän ottaa mukaan vain puukon ja narua.
        Ruoka hommataan metsästämällä ja marjoilla.

        tuli tehdään kepeillä ja pieremällä ja samalla kiveksiä yhteen hakkaamalla.

        Ja jos ei noilla pärjää niin sitte ryöstetään joku muu pihi puusta hyppäämällä esim sinut ja voikkuleipäsi.


    • Näilläkin pärjää

      Hyväksi koettu rankemmalla melontareissulta (30-45km/pv. 2viikkoa)
      Aamulla. Kaurapuuroa johon lisätty papuja ja tonnikalaa. (Pitää nälän loitolla pitkään)
      Päivällä. Perunamuusia nuudeleita papuja kuivalihaa (itsekuivattu) leipää ja kananmunia.
      Illalla. hernekeittoa johon lisätty sikanautaa. Leipää
      Sinoli keittimen vaihdoin primuksen kaasukeittimeen jossa vesi kiehuu 2min. Enkä ole katunut.

      • Hyvältä kuulostaa :9 Missä muodossa kananmunat olet vienyt? Jos keitettynä, niin säilyykö pitkäänkin. Kananmunat vaelluksella olis kyl aika luxusta.


      • Tarpeen mukaan

        Vastausketjussa on näköjään selvästi eri ulkoilumuotojen tarpeita. Jos kantaa viikon muonat, teltan, makuupussin ym. rinkassa, niin silloin ei kanneta kuin energiapitoista kuivaruokaa tai sokeria ja rasvaa. Muonat painavat silloinkin vajaan kilon per päivä. Säilyketölkkejä tai mitään kovin vesipitoista ei kanneta saati kraanavettä. Säilyvyyden tärkeys riippuu ajankohdasta: juhannus 25 C ja ruska 0 - 10 C ovat ihan eri juttu. Suklaa on myös sopivaa, sopii ruskaan, kesällä sulaa, talvella hammas ei pysty.

        Meloja voi toki ottaa vaikka kymmenen purkkia sikanautaa tai hernekeittoa, ruuhi vain ui aavistuksen syvemmällä.


      • muodostelmassa
        avaruusmatkaajanalle kirjoitti:

        Hyvältä kuulostaa :9 Missä muodossa kananmunat olet vienyt? Jos keitettynä, niin säilyykö pitkäänkin. Kananmunat vaelluksella olis kyl aika luxusta.

        vietiin takataskussa vieraat ja omat vasemmassa lahkeessa (nekin kyllä syötiin kun ei muuta käyttöä ollut)


      • avaruusmatkaajanalle kirjoitti:

        Hyvältä kuulostaa :9 Missä muodossa kananmunat olet vienyt? Jos keitettynä, niin säilyykö pitkäänkin. Kananmunat vaelluksella olis kyl aika luxusta.

        Kyllä raa'at kananmunat on yleensä säilyneet ehjinä, kunhan ovat kennossa ja muistaa vähän varoa. Sen sijaan ilman kennoa keitetytkin munat ovat kokemukseni mukaan tuhannen silppuna alta aikayksikön.

        Kyllä minä taisin niitä rikkimenneitä keitettyjä munia kesäretkellä syödä vielä 1.5-2 vrk rikkoontumisen jälkeen ilman ongelmia. Ehjät säilyvät tietty pitempään, ja ainakin raa'at nähdäkseni jopa viikkoja.


      • Tarpeen mukaan kirjoitti:

        Vastausketjussa on näköjään selvästi eri ulkoilumuotojen tarpeita. Jos kantaa viikon muonat, teltan, makuupussin ym. rinkassa, niin silloin ei kanneta kuin energiapitoista kuivaruokaa tai sokeria ja rasvaa. Muonat painavat silloinkin vajaan kilon per päivä. Säilyketölkkejä tai mitään kovin vesipitoista ei kanneta saati kraanavettä. Säilyvyyden tärkeys riippuu ajankohdasta: juhannus 25 C ja ruska 0 - 10 C ovat ihan eri juttu. Suklaa on myös sopivaa, sopii ruskaan, kesällä sulaa, talvella hammas ei pysty.

        Meloja voi toki ottaa vaikka kymmenen purkkia sikanautaa tai hernekeittoa, ruuhi vain ui aavistuksen syvemmällä.

        "Suklaa on myös sopivaa, sopii ruskaan, kesällä sulaa, talvella hammas ei pysty."

        Minulla on aina suklaata, hyvä ensiapu energianpuutteeseen. :)

        Kesällä pakkaan aina muutaman palan kerta-annoksia foliopalaan, jolloin, vaikka suklaa pehmeneekin, se pysyy läjässä, eikä sotke pusseja. Ja semmoinen kivasti lohkeileva pakkassuklaa minusta vasta hyvää onkin.


    • Mukavusennenkaikkea

      No kanootti retkeily on muutenkin kätevää kun voi olla keskellä luontoa. Ja suunnitella retki niin että kauppoja on sopivan päivämatkan päässä esim 4pv .
      Kanamunat säilyy kanootissa parhaiten raakana. Muutenkin ruuan painolla sinänsä ei ole niin kovin paljon väliä. Uudet potut ja tuorelihat ostetaan matkanvarrella ne kypsyy nuotiolla mukavasti. Olen pyöräilyt ja vaeltanut ja melontaretkeillyt. Ehdottomasti leppoisia tapa nauttia luonnosta on melonta kun kaiken tarpeellisen voi mukavasti kuljettaa mukana.

    • vanha pas.ka

      sähän kannat enemmän roinaa ja nokisia pannuja ku yksi trangia.

      Taidat olla joku elämäntapa intiaani.

      Trangia on kehitetty juurikin ääriolohin

      ps. sun tonnikala purkki painaa enemmän kuin trangia

      • Osaatko

        Trangia on jo vanhanaikainen katsopas primuksen kaasukeitin vesi kiehuu 2minuutissa. Ei mulla ole nokisia pannuja armejan kenttäpakki vain keittimen lisänä. Lihan voi nuotiolla tikun nokassa lämmittää mutta kun uusavuttomat ei osaa.


      • trangiaan saa
        Osaatko kirjoitti:

        Trangia on jo vanhanaikainen katsopas primuksen kaasukeitin vesi kiehuu 2minuutissa. Ei mulla ole nokisia pannuja armejan kenttäpakki vain keittimen lisänä. Lihan voi nuotiolla tikun nokassa lämmittää mutta kun uusavuttomat ei osaa.

        kaasupolttimen , hei tikun nokka urpo.

        http://www.outnorth.fi/fi/trangia/gas-burner-gb74.php?group=prod_prod_grp-s1/62

        tervetuloa tälle vuosituhannelle risupartapaskahousu.

        voit muuten lykätä itsesi siihen tikun nokkaan apina.


      • kävyn syöjälle
        Osaatko kirjoitti:

        Trangia on jo vanhanaikainen katsopas primuksen kaasukeitin vesi kiehuu 2minuutissa. Ei mulla ole nokisia pannuja armejan kenttäpakki vain keittimen lisänä. Lihan voi nuotiolla tikun nokassa lämmittää mutta kun uusavuttomat ei osaa.

        eikö ollut rahaa ostaa kunnon trangiaa?


      • Älä ole juntti
        kävyn syöjälle kirjoitti:

        eikö ollut rahaa ostaa kunnon trangiaa?

        Primus on kehittyneenpi kuin trangia katsopas partioaitta sivuilta. Ja paljon nopeanpi. Siinä on erikoisrakenteinen pohjaratkaisu joka on paljon taloudellisenpi kuin vanhanaikainen trangia.


      • Syö hyvin
        trangiaan saa kirjoitti:

        kaasupolttimen , hei tikun nokka urpo.

        http://www.outnorth.fi/fi/trangia/gas-burner-gb74.php?group=prod_prod_grp-s1/62

        tervetuloa tälle vuosituhannelle risupartapaskahousu.

        voit muuten lykätä itsesi siihen tikun nokkaan apina.

        Et ole tainnut syödä koskaan muuta kuin makkaraa paistettuna tikunnokassa. Lihaakin voi lämmittää samanlaisia kuin makkaraa mutta on paljon herkullisenpaa ja tervelisenpääkin. Mutta jos ei ole varaa tai älyä niin tyydy makkarankäntyyn ja unohda kunnon ruoka.


      • Tikun nokka
        Syö hyvin kirjoitti:

        Et ole tainnut syödä koskaan muuta kuin makkaraa paistettuna tikunnokassa. Lihaakin voi lämmittää samanlaisia kuin makkaraa mutta on paljon herkullisenpaa ja tervelisenpääkin. Mutta jos ei ole varaa tai älyä niin tyydy makkarankäntyyn ja unohda kunnon ruoka.

        oletko käynyt edes armeijjaa ?? tai edes korvessa samoillut? makkarat tuli sun päästä :DD

        ps.kanniskele sä vaan nokisia kattiloita USA paloineen kun fiksummat kantaa kevyttä trangiaa:DD


      • Mutta ei toimi
        Älä ole juntti kirjoitti:

        Primus on kehittyneenpi kuin trangia katsopas partioaitta sivuilta. Ja paljon nopeanpi. Siinä on erikoisrakenteinen pohjaratkaisu joka on paljon taloudellisenpi kuin vanhanaikainen trangia.

        myrskyssä...kuten trangia toimii.

        http://www.outnorth.fi/fi/trangia/gas-burner-gb74.php?group=prod_prod_grp-s1/62

        Mene joskus luontoon 2-4 viikoksi niin potkit priimuksen nevaan.

        Hyttynenkin pierasee niin primus sammuu..

        T:erä suonikas


      • Voi sinua poloista
        Tikun nokka kirjoitti:

        oletko käynyt edes armeijjaa ?? tai edes korvessa samoillut? makkarat tuli sun päästä :DD

        ps.kanniskele sä vaan nokisia kattiloita USA paloineen kun fiksummat kantaa kevyttä trangiaa:DD

        PRIMUS ETAPOWER EF 800g kuljetuspakkauksen kanssa
        Trangia 895g. Katsoisit ensin ennenkuin kirjoitat.
        Mutta eipä makkaran syönnillä taida pärjätä kovin hyvin kun ei osaa tutkia asioita.
        Mitenkä armeja retkeilyyn liittyy eihän sielä edes tarvitse itse retkiruokia valmistaa kun on kenttäkeittiöitä ja sisimuonaa.


      • Toimiipa tosi hyvin
        Mutta ei toimi kirjoitti:

        myrskyssä...kuten trangia toimii.

        http://www.outnorth.fi/fi/trangia/gas-burner-gb74.php?group=prod_prod_grp-s1/62

        Mene joskus luontoon 2-4 viikoksi niin potkit priimuksen nevaan.

        Hyttynenkin pierasee niin primus sammuu..

        T:erä suonikas

        Väärin kyllä PRIMUS ETAPOWER EF toimii säässä kuin säässä. On testattu monellaretkellä. Ja kuinka helposti sen saa syttymään kun ei edes tulitikkuja tarvita.
        Googleta ja katso.
        Sitäpaitsi minulla on ollut trangia ja kyllä priimus on parempi ja mukavenpi sekä nopeammin tulee ruoka valmiiksi.


      • väärin1
        Voi sinua poloista kirjoitti:

        PRIMUS ETAPOWER EF 800g kuljetuspakkauksen kanssa
        Trangia 895g. Katsoisit ensin ennenkuin kirjoitat.
        Mutta eipä makkaran syönnillä taida pärjätä kovin hyvin kun ei osaa tutkia asioita.
        Mitenkä armeja retkeilyyn liittyy eihän sielä edes tarvitse itse retkiruokia valmistaa kun on kenttäkeittiöitä ja sisimuonaa.

        2 henkilon! " 27-1 UL Trangia " painaa 750g ja iso 4 hengen 865g Otas kuule itse selvää. Kukin käytttää mitä tykkää. Olis hyvä kun olis kokeilu kapaleita vois itse kokeilla ennen ostoa.


      • ei.meejakeluun
        Osaatko kirjoitti:

        Trangia on jo vanhanaikainen katsopas primuksen kaasukeitin vesi kiehuu 2minuutissa. Ei mulla ole nokisia pannuja armejan kenttäpakki vain keittimen lisänä. Lihan voi nuotiolla tikun nokassa lämmittää mutta kun uusavuttomat ei osaa.

        En ole koskaan ymmärtänyt, että lähtee viikoiksi metsään ja vesi pitää saada kahdessa minuutissa? Mikä kiire siinä on, jos siellä vielä viikkokin ollaan..


    • 3192fmp'

      Kossua ja metsästä mustikoita ja hillaa!

      • Voiei

        Kauvankohan turmiolan Tommi aikoo kossun voimalla vaeltaa. Taitaa vain nauttia leirin ihanuudesta. Eikä muista sittennjälkeenpäin mitään


      • Elvis elää
        Voiei kirjoitti:

        Kauvankohan turmiolan Tommi aikoo kossun voimalla vaeltaa. Taitaa vain nauttia leirin ihanuudesta. Eikä muista sittennjälkeenpäin mitään

        Kaasukeitin toimii kesällä. Koitappa sytyttää se kun on 20 astetta pakkasta. Bensiinikeitin sama juttu.


      • raamattu rinkassa
        Voiei kirjoitti:

        Kauvankohan turmiolan Tommi aikoo kossun voimalla vaeltaa. Taitaa vain nauttia leirin ihanuudesta. Eikä muista sittennjälkeenpäin mitään

        sinäkö olet oikea ihminen neuvomaan muita? vapaa maailma ja luonto, sun resuvitun kusi tuhoaa pieneliöitä, eli muista juoda virtsasi.


      • Vaikeataonmeloajääs
        Elvis elää kirjoitti:

        Kaasukeitin toimii kesällä. Koitappa sytyttää se kun on 20 astetta pakkasta. Bensiinikeitin sama juttu.

        Harvoinpa melontareissulla on -20 astetta. Mutta on kyllä olemassa neljänvuoden kaasua joka toimii pakkasella


      • Vaikeataonmeloajääs kirjoitti:

        Harvoinpa melontareissulla on -20 astetta. Mutta on kyllä olemassa neljänvuoden kaasua joka toimii pakkasella

        Ihan pieni varoituksen sana, että älkää luulko esim primuksen 4-season -kaasua talvikäyttöön sopivaksi! Saattaa toimia muutaman keittokerran uudesta pullosta, kun siellä on vielä propaania jäljellä ja painetta tarpeeksi. Mutta sitten saattaa käydä (polttimesta riippuen) niin, että loppureissun aikana ei enää keitelläkään kaasulla. Tätä ei ehkä ole kiva huomata keskellä talvista erämaata.

        100% propaani kai pitäisi toimia pakkasellakin, en ole kokeillut, kun on niin kallista tavaraa.

        Tosin talvella varmaan muutenkin poltellaan tulia vähän ahkerammin, jolloin (kunhan puuhuolto on varmaa) takuullai toimiva ratkaisu on nuotiopakki tai -kattila.


      • Anonyymi

        Lakkaa, lakan lehtiä. sokeria, vahvaa viinaa. Iso lasipurkki. Näillä kyllä liköörin juonti siirtyy vähintään kuukauden päähän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lakkaa, lakan lehtiä. sokeria, vahvaa viinaa. Iso lasipurkki. Näillä kyllä liköörin juonti siirtyy vähintään kuukauden päähän.

        Mitä tällä tarkotetaan? Kaikki nuo sekasin purkkiin?


    • kiitti vinkeistä.

      Pian joudumme maksamaan juomavedestämmekin,jollei kataista saadaa hiiteen sekoilemasta ja ahnehtimasta.Samaa sakkia on urpilainen.

    • Amerikkalaiset

      ovat uusavuttomia ja ylipainoisia.

    • Helq

      Perus camping makkara on paras retkieväs. tai no jos haluat ottaa jotain terveelisempää ota mukaasi ruisleipä ja siihen jotain päälle pantavaa.

      • kysyjä

        tai kunnonkukkotarkoitan kala.lanttu.peruna.


      • kysyjä

        miksi tuo aina tulee mainos.


    • sevettikin

      " päivämatkani ovat noin 30km riippuen paikasta. kannan mukana trangiaa ja hyviä eväitä, eli nautiskelen luonnossa..."
      Kovasti siinä tuolla vauhdilla maisemia katsellaan 50 kg selässä.
      Siihen verraten toisella on rankka kanoottimatka 30 km. sitä kun yleensä mennään myötävirtaan. Kun minä näin vajaakuntoisena sileällä juoksen puolimaratonin kahteen tuntiin, enkä ehdi sivuilleni maisemia katsella, muuta kuin edellä vilkkuvia pohkeita, (naisten). Niin 30 km. päivämatka maastossa tuntuu maisemien kannalta hieman ylimitoitetulta.

      • jaa no

      • Sopii kokeilla

        Kuka meloo Saimaalla myötä virtaan eihän siellä ole edes jokia. Kyllä sitä ollaa sielä tuulten armoilla ja monesti viellä vastatuuleen eikä iso aallokkokaan yhtään helpota matkantekoa. Että kyllä 30km on aivan sopiva päivämatka. Sitäpaitsi onhan kyseessä aivan eri lihaksisto. Harva kynänpyörittäjä jaksaisi meloa monena päivänä 30km tai enemmänkin Jalkalihaksia taas jokainen on joutunut jonkunverran käyttämään . Sitä paitsi on mukavempaa ettei tee liian pitkiä päivämatkoja että ehtii nauttimaan muutenkin kesästä kuin kanootissa istuen. Pätee muuten muuhunkin vaelleluun luonnossa. Ei ole mitään järkeä vain tavoitella kilometrejä vaan osattava nauttia matkanteosta ja katsella luontoa. Kilpailut on erikseen


      • eräsmiesvaan
        jaa no kirjoitti:

        vaihda lajia sitten;)

        jos sinulle on 3km tunnissa liikaa .

        Ooot tainnu olla nenä naisten hanurissa jotka vetää sun rollaattoria kovempaa.

        Ootko käynyt intin? kantoiko joku siirtymässä sun täyspakkauksen ?

        http://www.kaleva.fi/juttutupa/oma-elama/armeijan-tayspakkauksen-paino/2332618
        '
        Mutta mistä sivari perverssi naisten pakoputkessa nenä kiinni lonkuttava pelle sen tietäisi.

        30km päivässä vaeltaen rinkka selässä, sattuu olemaan jo sellainen määrä, että ei siinä ehdi kauheasti katsoa maisemia.....ja kyllä se matka tuntuu aina aamulla kun herää......

        Itse teen pitempiä reissuja 1-3 viikon ja rinkan paino huitelee siinä 20-35kilon hujakoilla, olen useammankin kerran vetänyt pikkasen päälle 30km päivässä, ja täytyy sanoa, että ei siinä kyllä ehdi paljon miettiä ku katsoo vaan eteensä.


    • xcvbnm,.

      Mukavinta on matkustaa skootterilla, virittää riippumatto laavukankaan suojiin, kuumentaa ruoka risukeittimellä , että silleen.
      Pienet purkit tomaattipyrettä antavat makua ruokaan kuin ruokaan.

    • Kokemuksesta sanon

      Trangia ja Sinolia. Toimii aina, kelissä kuin kelissä. Toisin kuin kaasuhärpäkkeet.
      Tuommoisen varassa on tullut majailtua lapin joilla kolmisen kuukautta, telttamajoituksella.

      • ocicic

        Vittu mitä hifistelyä. Meikä painuu metsään munasillaan ilman mitään kantamuksia mukana. Suuntaa otan auringosta ja tähdistä. Viikon jälkeen sitä alkaa näyttäänkin jo ihan retkeilijältä. Retkellä syön kaarnaa, heinää ja sieniä. Yöt nukun sammaleen alla tai kiipeän puuhun kyykkyasentoon oksalle ylimmälle. Jos vastaan tulee marjastajia raiskaan ne. Grr


      • iuhiu+
        ocicic kirjoitti:

        Vittu mitä hifistelyä. Meikä painuu metsään munasillaan ilman mitään kantamuksia mukana. Suuntaa otan auringosta ja tähdistä. Viikon jälkeen sitä alkaa näyttäänkin jo ihan retkeilijältä. Retkellä syön kaarnaa, heinää ja sieniä. Yöt nukun sammaleen alla tai kiipeän puuhun kyykkyasentoon oksalle ylimmälle. Jos vastaan tulee marjastajia raiskaan ne. Grr

        No senkös takia thaipojat ei suostu enää menemään metsään.


    • Metsänpeikko Jölzy

      Joo ei. Ihan turha kantaa mitään ruokaa jossa on vettä mukana painolastina ja ihan turha kanniskella mitään polttoaineitakaan mukana kun on risukeittimet ja niitä on hyviä ja polttoaineen saanti on rajaton jollei nyt satu grönlantia ylittämään. Hyvä vedensuodatin on ehdoton must.

      Kuivalihat,mausteet,makaronit,lettujauhot,pikariisit,creamcräckerit,kuiva pussikeitot,kuivatut hedelmät/vihannekset,puuro pussit ym. Lähes kaikkea voi kuivattaa myös itse mutta siinä hommassa pitää olla tarkkana että tekee homman oikein ettei tule kohtalokasta ruokamyrkytystä keskellä ei mitään kun vintti pimenee.

    • afadgfv
    • ragaergeaqrgergeqrge
    • AitoRetkeilijä

      Trangia on erittäin helppokäyttöinen ja NOPEA: "samoin moni kantaa trangiaa litkuineen mukana, lisäksi kauhean epäkäytännöllistä retkikeittiötä." Trangia on erittäin helppo kuljettaa ja siinäpä sittten odotellaan kun pakki lämpenee siinä nuotiolla ja siinä ajassa ehtii ihminenkin kuolla nälkään tai sitten syö kaikki energiapatukat hätäimpään nälkään. Että koko toi sinun teksti oli täyttä skeidaa!

    • Köyhät kikkailee

      Hoh, menee vanhoilla parroilla kikkailuksi, kun ei selkä ja jalat enää kestä kantaa 25kg perustaakkaa. Tuohon kilomäärään saa kesällä kaiken tarpeellisen ja mukavuudetkin, eikä tarvitse kikkailla millään "talvisota-välineillä".

      Kyllä ne olisi kuule rintamallakin kantaneet mielellään Primusta/Trangiaa sekä herkkuruokia, jos valtiolla olisi varaa sellaiset joka ukolle pistää. Ja intissähän kannetaan Trangiaa (ainakin havuhommissa), ei sielläkään millään sytytyspaloilla ruokia keitetä!

      • iuhihu

        25kg kesäkelillä on rivitalomiesten touhua


      • Oli aloittajalla
        iuhihu kirjoitti:

        25kg kesäkelillä on rivitalomiesten touhua

        maininta pakista, viitaten Savotta pakkiin, vaikka Savotta kaiken muun tekeekin kestäväksi ja on hyvä tuotemerkki niin pakin osalta on poikkeus, kahva tässä tuotteessa niin löysää metallia että voi helposti sormilla taivutella, ihmeellistä, miksi niin löysää on valmistanut. Saksalainen, ruotsalainen ja varmasti moni muukin sotilaspakki voittaa tämän Savotan kestävyydessä. Hinta uutena yli 20e on tästä laadusta liikaa kun parempiakin saa paljon halvemmalla. Ostin aidon armeijan saksalaisen kenttäpakin kirp. torilta 3.60e. Ruotsalaisia saa halvalla n.5e. Pakki on huonompi systeemi kuin mitä yleensä käytän maastossa, mutta erikoisvarusteena ja lisänä käyttökelpoinen tietyissä oloissa. Pakki on hyvä kriisiajan väline, sillä tulee toimeen ja on monikäyttöinen. Savottapakki matkii saksalaista mallia, mutta on leikkikalu siihen verrattuna.


      • wrt3t

        Savotan pakki tehdään Kiinassa josta maasta saa toki myös laadukkaampiakin pakkeja kun tilaaja vain maksaa..


      • Anonyymi
        iuhihu kirjoitti:

        25kg kesäkelillä on rivitalomiesten touhua

        Mitä tuolla tarkotetaan? Liian kevyt vai?


    • Sunnuntairetkeilijä
      • hermotMänt

        Ihan ok, mutta. ... Mutta kuitenkin. Tuntuu sille, että luontoretkeilyssä ruoka ajaa joku päivä ohi itse asiasta. Retki rakennetaan ruoan, ennakkomärehtimisien, selfieotosten, jne. varaan. Kauas on karkonnut se impulsiivinen soveltaminen siellä reissun päällä. Jokainen samperin gramma on etukäteen mietitty ja kuvattu ja vielä toiseen, kolmanteen, neljänteen, jne. kertaan ennen kuin se lopultakin saadaan syötyä. Ei riitä enää metupaketti, leipä, hk-blue ja viinapullo edes päiväretkelle. Kaikki pitää grammoittaa ja selfiettää.


      • Juumajommakka

        Tää kommenti oli koko ketjun paras! Kiitos siitä!
        Toki retkimuona pitäisi olla kompromissi painon ja energiantuoton suhteen.
        Ja tehkööt eväänsä kukin juuri niinkuin haluaa.

        Tosin minulla on pervo unelma:

        Kun maailmalla on näitä kaikenmaailman laihdutusohjelmia niin miksei Suomessa tehdä omaa Laihdu Lapissa-konseptia?

        Pannaan pullerot Lapin maisemiin retkeilemään ja opettelemaan energiansaantia muusta kuin hampurilaisesta tai lenkkimakkarasta.
        Itse voisin tulla ylipainoisena ekaan osaan tätä sarjaa.


      • topiOksentaaTotuuden

        Helkkarin hieno idis... Mutta kun varmaan ei. Tämä maailma on rakennettu ruoan ympärille. Puhutaan paljon niistä syömishäiriöistä. Oma mielipide on, että se syömishäiriö on nimenomaan sitä tauotonta kokkiohjelmien tuputusta. Mitataan ja äimistellään niinkin arkisen asian kuin ruoan kanssa.


    • oenhtiäejth
    • tw4t4w
    • vähänitsekuria

      Voi itku teitä rassuja,ite oon ollut kerran 11 vrk kulussa ilman mitään
      ravintoa.ainoa mitä piti tehdä oli pari kertaa uusi vyönreikä.Kesällä
      eikä edes heikottanut.

    • VettäPäähän

      Saanko kysyä, mitä helkutin vedenpuhdistustabletteja ja miksi? Onko Suomesta vesi loppunut? Olen 50 vuotta syönyt, juonut, keittänyt kahvit ja ryypännyt janooni luonnonvesistä ja mitään muuta ei ole tapahtunut, kuin jano on lähtenyt ja kahvi on valmistunut.

      Joo, luin kyllä höpinän, että puroon voi olla kuollut eläin ja se voi saastuttaa alavirtaa, vaikka vesi muuten olisi tunturipuroa. Saariselän turistirysän vedenottomo on ainoa, jossa tiedän puroon kuolleen poron pilanneen vettä.

      Enkä ajatellut edellenkään ottaa mitään vedenpuhdistusvärkkejä mukaani. Tällä opilla olen pärjännyt keskisuomen koskilla taimenen pyynnit, jahtimatkat Oulussa ja Kuinussa ja Lappi tietysti. Ajattelin pärjätä vastedeskin.

      • Kerranvuodessa

        Käyhän tarkistuttamassa suolistosi matokanta. Saatat yllättyä. Olosi paranee 200% kun otat miedonkin matokuurin.


      • Forkrorlflflro

        Mieli muuttuu kun kesken reissun iskee vitullinen heittoripuli, koita siinä vaeltaa kun paska polttaa reidet hajalle.


      • Nimetön_henkilö
        Kerranvuodessa kirjoitti:

        Käyhän tarkistuttamassa suolistosi matokanta. Saatat yllättyä. Olosi paranee 200% kun otat miedonkin matokuurin.

        Tuntuu aina ihmisiltä unohtuvan että muuallakin kuin lapissa voi retkeillä eikä kaikkialla suomessa todellakaan ole mitään lapin tunturipurojen tasoista vettä.


    • vaeltaja123

      Se on totta että kuivatut valmisruoka annokset ovat törkeän kalliita.....mutta toisaalta jos aikaa ja malttia on, niin voi tehdä ne kuivamuonat myös itse reissulle mukaan.

      • höppönöps

        - .- .. - .- .- / - ..- .-.. .-.. .- / -.- . ... # / ...- .- .. -.- -.- .- / -.- ..- .. ...- .- .- / -.- . .-.. .. # / .-.. .. .. .- -.- ... .. .-.-.-


    • mäkätintaivas

      Kyllä retkimuonan voi koostaa itse jo kotona ennen reissua. Esimerkiksi pastaa, kuivattuja esikypsennettyjä herneitä, porkkanaa, sipulia. Jokin pasta-ateriapussijuttu makupohjaksi, sekoitus. Ja pussitus sopiviin annoksiin että saa aterian.
      Tai risottotarpeet: riisin lisäksi esimerkiksi linssejä, kuivattua siipikarjanlihaa, kuivattua purjosipulia/ja mitä ikinä haluaa kuivana kanarisottoonsa plus joku hyvä vaikka havaijinpatapussin sisöltö makupohjaksi, pussitus.
      Näkkileipä on kevyttä. Korput kanelisokerillakin on kevyttä. Ja viitseliäällä on esimerkiksi mausteseos, jossa on kuivattua nokkosta, suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta- tällä saa jo makua elämään. Talvivaelluksella vihreän pitää olla kuivaa. Mutta näin kesällä vihanneksia vitamiinipommeina ei tarvitse. Liekö kelle tuttuja? Esim juuri nyt- ravinnoksi sopivat kasvit joissa on vitamiineja ja hivenaineita. Nokkonen, maitohorsma, voikukka, vuohenputki, mustikanlehdet ja kukat, koivun lehdet, jne- olenkohan minä outo, mutta maastossa riippuen onko maanomistajan lupa vai ei, voi poimia syötävää lisuketta. Puista vain maanomistajan luvalla- mutta ns kukkia saa kerätä- ei koko kasvia tuhoten!
      Tonnikalakin on muuten ihan ok- kun hankki sen öljyssä. Esimerkiksi niiden villien vihannesten kanssa leivällä.
      Voihan jokainen valita kukkaronsa mukaan, miten varustautuu. Joku isosta kasvukeskuksesta extreme reissulle lähtevä himourheilija varautuu eritavoin varmastikin, kuin omille syrjäpalstoilleen metsätöihin muutamaksi päiväksi lähtevä puupellon omistaja. Tai muuten vain luonnonrauhaan viikoksi haluava ihan tavallinen pienituloinen ihminen. Kukin tyylillään. Pääasia on luonnon kunnioitus- ettei möykä, roskaa, revi luontoa... ei ikinä tarpeettomasti.
      Viime reissu? En tehnyt mitään tulia ollenkaaan. Lyhyehkö seitsemäntuntinen. Iloitsin havainnoiden lintuja, ja poimin korvasienet talvenvaroiksi. Nokkostakin löysin. Itse pidän jopa lähiretkeilyä kivana- aikaa kun useimmiten on vain koko viikonloppu- joskus ei sitäkään. ekologisesti liikun muutoin kuin autolla. Siten tapaa monia kiintoisia asioitakin, kuten hirviä, kettujakin, käärmeitä, kaikenlaista. Viimehavaintoja ollut ettei täälläpäin metsämyyräkanta ole oikein voimissaan. Pesintähomma pöllöillä taitaa mennä pieleen tänä vuonna siis.

    • aron.make

      kuljen sen verran laajoilla kairoilla että keittelen tulilla. kesäkuivalla pitää olla tarkkana. evään painohan se ratkaisee ja se että reppuun mahtuu. mahollisimman paljon syömäkaloja pyytelen ja keittelen, syksyllä lintuja ja jäniksiä. sienistä soosit riistaruualle, pussitavarana löytyy kermakastikkeita, saa makuja vaihdella. koirat kyllä joutuu tyytymään kuivamuoniin ja keitettyyn kalaan kesäaikaan. nälissään ei ole kenenkään kiva kulkea.

    • Anonyymi

      Mulla on marinolilla toimiva retkikeitin johon olen ollu täysin tyytyväinen. Setistä yks kattila ja kahvipannu joita voi tarvittaessa lämmittää vettä nuotiolla. Yleensä kiehautan vain vettä sen kaadan retkimuonapussiin josta syön suoraan. Ei tarvi tiskata. Ja kyllä , just näitä Blå Bandin "kalliita" retkimuonia. Lihapulla ja potut maksoi 6,5€ mut maku ja ravintoarvo ihan eri luokkaa kuin joku 1€ pasta carbonara pusseissa jotka on lähinnä pienoä makaroneja ja maustejauhoa ja ehkä yhden syö viikossa just ja just.
      Ei ihminen nälkään kuole hevillä joten retkillä pärjää kyllä vaikka miten halvalla ruoalla mut jos haluaa tehdä virkeänä muutakin kuin vain selvitä erämaassa hengissä nii panostan vähän enempi ruokiin niin pystyy vielä nauttimaankin retkeilystä jokaisen aterian yhteydessä.

    • Anonyymi

      Monimutkaisuudesta en tiedä. Vatsallaan kun jokainen liikkuu, niin itse teen näin: ostan pohjatarpeiksi edullista ja hyvää, riisiä tai ja pastaa. Sekoitan sekaan kuivia porkkanalastuja, itte kerättyjä kuivattuja yrttejä, sitä valmispastaseosta tai risottoseosta(maustepohjan vuoksi).
      Kesäaikaan on mukana perus-trangia, sen käyttö ei ole riippuvainen siitä mikä kaikki on ympärillä likomärkää. Ei sitä litkua rarvitse kuin määränsä, reissullaan.
      Lisäksi se on näppärä vettäkin maastossa keittäessä: miksi kuskaisin juomavettä kun vettä sinänsä on saatavilla luonnossa helposti?
      Jos mikä muodostuu retkillä ongelmaksi, niin pienet asiat. Tämän oppii kun enemmän viihtyy luonnossa. esimerkiksi paarmat, ja hyttyset voivat alkaa tuntua ylivoimaisilta.
      Mihin tarpeeseen kesällä vitamiinit ovat mukana? Kulkiessa kaikkialla on ympärillä herkullisia vitamiinien lähteitä. Myös kipulääkkeitä,jne. Talvi on vähän eri asia, kun kuusia ei noin vaan saa kuoria jos ei omalla maallaan ole.
      Helppo, säänmukainen perusvarustus on kätevä, ja jalkineet sen eniten kuljettavan maastotyypin mukaan. Monia kenkiä on tarpeetonta raahata. Saahan ne kengät välillä pitemmällä tauolla kuivamaan.
      Talvella ei ole mikään pakko tehä valtavia pakkasen kourissa, hampaat irvessä reissuja, kuten talvisodan kaukopartiomiehet. Mutta: oikeaa itsetehtyä taulaa, ja kipinäpuikko ovat mukana oikeiden tikkujen lisäksi, muutama sytytyspalakin.Yllätyksekseni taula kytee missä tuulessa tahansa, sittenkin vaikka tihuuttaisi märkää räntää. Alle pieni tuohi, sytykettä, taula, kipinänraavinta. Ja äkkiä on lämmittävä valkea jos tiukka paikka- joskin tuliahan ei ilman maanomistajan lupia tehdä, ellei hätätilanne. kerran olen joutunut lämmittämään itseäni, oltuani syksymyöhällä karpalossa, tiettömällä taipaleella. Siinä oli mukana jäätynyt sumu, ja oikeasti: kylmä kohmetti poimijan totaalisesti.

      Kukin räätälöi retkilleen tarpeisiinsa ne tulentekojutut, keittämiset, astiat. Ja sen mitä pitää hätävaroina aina mukana- joku esimerkiksi palvisikaa, joku muu ajattelee että imelällä pärjää, toinen taas pukee itsensä viimeisen päälle, ne on ihan lompakosta ja omista taidoista ja innosta kiinni. Yhtä asiaa pidän mukana lähes aina. Laavukangas, itte ommeltu versio: siitä saa tuuli_ myrskysuojan itsensä ja vehkeihen ympärille äkkiä. Siitä saa sääsuojan yöksi. Hyvin monikäyttöinen, kelin ollessa viileää kautta kylmää, kastuminen eioo kivaa.
      Kesäkuun loppu, heinäkuu, osa elokuuta: voi kunpa jostain saisi tehtä tai hankittua paarmakarkotetta. Vihaan näitä kyseisiä lentäviä ötököitä, siksi että saan allergiaoireita.

      • Anonyymi

        Tuosta ötökkäkarkotteesta... muistan kuulleeni jostain, että lappilaiset osaa tehdä sitä jostain... maidosta ja tervasta tjsp...?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuosta ötökkäkarkotteesta... muistan kuulleeni jostain, että lappilaiset osaa tehdä sitä jostain... maidosta ja tervasta tjsp...?

        Lappilaiset ostaa kaiken kaupasta kuten muuallakin asuvat


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1818
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1799
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      70
      1577
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1132
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1128
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe