Kateuden kylvämistä ja kurjan olon helpottamista...

Ei purista kenkää

Kateellisella ihmisellä on tarve manipuloida muitakin lähipiirin kumppaneita kateelliseksi kohteelleen puhumalla nämä mukaan myrkylliseen maailmaansa.
Näin kateellinen saa suurta nautintoa, kun lähellä on muitakin sielunkumppaneita joiden kanssa jakaa pahaa oloaan, ikäänkuin myötätunnontunteesta nauttien. Myrkyttäen toisinsanoen ympäristöään mitättömän minäkuvan tähden.
Kateellinen siis valehtelee, manipuloi ja toimii oman mitättömyyden tunteen lieventämiseksi, mikä kurjaa oloa parhain päin helpottaa,- ja toisen kaverin mukaan vetäminenhän helpottaa ja kummasti!

Eikä ytimiään myöten kateellinen henkilö edes ymmärrä pohtia, miksi on vajonnut niin alas, että on kateellinen toisen maalliselle mammonalle, vaan jatkaa mieletöntä myrkytystään, helpottaakseen alituista kismitystään.

Uskon, että vain ihminen, joka huomaa itsessään kateuden ja kykenee käsittelemään asiaa voi muuttaa elämänsä positiivisempaan suuntaan.

Onko kateudessa kyse jonkin asteen narsistisesta henkilöstä?

5

345

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • cxvb

   Narsismia käytetään nykyisin lähes synonyymina pahuudelle, vaikka siitä termissä ei ole kyse. Kaikissa ihmisissä on narsismia ja narsistisia yllykkeitä. Silloin kun puheena on narsistinen häiriö, viettienergia suuntautuu toisia ihmisiä vastaan, ei vain ajatuksin, vaan myös teoin.

   Kateellinen ihminen toimii narsististen yllykkeiden ohjaamana. Hänelle maailma on kuin peilikuva hänestä itsestään. Hän ajattelee muiden olevan samanlaisia, samoin reagoivia kuin hän itse ja oikeuttaa tekonsa sillä, että muut ovat samanlaisia, vaikka kyse on kyvyttömyydestä hallita viettienergiaa mielensisäisin prosessein.

   Pohjimmiltaan kateus on puolustusmekanismi. Minuuden rajat ovat jääneet heikoiksi eli henkilö ei hahmota eroa oman kokemuksensa ja ulkomaailman välillä (maailma peilina omille tunteille ja reaktioille). Normaalisti vanhempi auttaa tekemään tuon eron auttamalla lasta selviämään erilaisista pettymyksistä. Kateellinen aikuinen on kuin pikkulapsi, jolle toisen hyvä on pois omasta hyvyydestä, oma lelu on aina huonompi kuin toisen lelu, oma paha olo johtuu toisesta ihmisestä, vaikka itse olisi tehnyt mitä, vika on aina ulkomaailmassa (oman pahan olon ulkoistaminen).

   Kateellinen henkilö ei välttämättä kärsi narsistisesta häiriöstä, mutta monet narsistisesta häiriöistä kärsivät ovat kateellisia. Kateudessa on kyse mielensisäisestä prosessista, ei vuorovaikutuksellisesta. Tässä mielessä se on primitiivinen, varhainen puolustusmekanismi. Vuorovaikutukseen pääsevällä ihmisellä on hallussaan keinoja hallita narsistisia yllykkeitä ml. kateutta.

  • cxvb

   Olet oikeassa siinä, että kateellisella on nimenomaan tarve - jopa pakko - tuoda kateuttaan esille. Hän ei käsitä, että suurin osa ihmisistä vierastaa tuollaista käytöstä. Jos kaveriporukka kuitenkin lähtee mukaan kateellisen uhrin haukkumiseen, heidän motiivinsa ei välttämättä ole kateus. Motiivi voi olla esimerkiksi ryhmädynaaminen, joukkoon kuulumisen tarve, kateellisen verbaalinen yliote seurueen ilmapiiristä tms. Kateellisen myrkky voi siis olla verbaalisesti niin voimakasta, että se herättää muissa pelkoa.

   Kateus on läheisessä suhteessa väkivaltaan eli pahan ulkoistamiseen. Kulttuuri, jossa ihannoidaan voimaa ja väkivaltaa sekä halveksitaan heikkoutta, perustuu pahan ulkoistamiselle, jolloin mukana on yleensä myös kateutta.

   Kun kirjoitin, että kateus on mielensisäinen ulkoistamisen prosessi, tarkoitin, että muiden ihmisten reaktiot ovat kateelliselle samantekeviä. Hän ei pysty tulkitsemaan niitä muuten kuin omasta näkökulmastaan. Hän saattaa esimerkiksi luulla, että muut vetäytyvät, koska ovat kateellisia hänelle. Minäkuvaltaan terve, realistisen minäkuvan omaava henkilö hakeutuu luonnostaan pois kateellisen vaikutuspiiristä, siksi kateellisen ongelmaksi tulee usein yksinäisyys. Hän etsiytyy samankaltaista problematiikkaa omaavien seuraan, jolloin lopputuloksena voi olla esimerkiksi väkivaltainen alakulttuuri työpaikalla, politiikassa tai lähibaarissa.

  • mietin vain

   Muuten tuosta aloittajan kirjoituksesta samalla linjalla mutta kysynkin... Miksi kukaan pitäisi arvossa jotain maallista mammonaa? siis aidosti hyvä ihminen osaa nähdä ne oikeasti arvokkaat asiat eikä karehtia rahasta ja omaisuudesta. muovista, pellistä, lasista, metallista, kivestä, raudasta, papereista tehdyistä tavaroista.

  • /;)€'ö

   Noinhan se vaikuttaisi olevan yleisellä tasolla, että narsistisesti häiriintynyt henkilö on ytimiään myöten kateellinen ja agitoi mukaan kaikki, jotka ovat samoin taipuvaisia mukaan lähtemään (taipumus, halu ajatella aggressiivisesti ja pyrkiä alentamaan tiedostamattoman kateuden kohteita).

   Toinen itselleen sokea ryhmä ovat tosin ihmiset, jotka ottavat oikeuden olla ihmissuhteissaan hirviöitä yksisuuntaisesti ja milloin heistä ei sen seurauksena lopulta pidetä, he selittävät sen kateutena itseään kohtaan. Eräänlaista narsistisuutta sekin?

  • Ei purista kenkää

   Kateus on tunteista turhin.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vesa-Matti Loirin some hiljeni pahaenteisesti - Nyt tuhansilla suomalaisilla vain tämä yksi viesti

   Mikä on sinun suosikkimuistosi Vesa-Matti "Vesku" Loirista? Meneekö se Uuno Turhapuro osastolle, Eino Leinon tulkintaan vai onko se aivan jotain muuta
   Maailman menoa
   124
   5603
  2. Jorma Uotisen ex, julkkis-povipommi, Suomen tunnetuin kauppias... Farmi Suomi -kisaajat julki!

   No nyt on aikamoista jengiä! Mitä mieltä olet kisaajista, ovatko mieleesi? Katso tästä, ketkä kaikki julkkikset ovat mukana Farmi Suomi -realityssä:
   Suomalaiset julkkikset
   28
   2402
  3. Suutuitko mulle mies

   Nyt lopullisesti?
   Ikävä
   91
   1205
  4. Ei mutta nallukkani

   Mähän rakastan sut. Älä sitä unohda :)
   Ikävä
   202
   1113
  5. Maisa Torppa julkaisee kuvia lapsesta

   Onko oikein että tämä henkilö julkaisee 100000 fanillensa kuvia vieraasta lapsesta? Eikö kuvien julkaisu ole äidin ja isän tehtävä jos yleensä haluava
   Kotimaiset julkkisjuorut
   39
   1042
  6. Mikä johti siihen että

   Välinne katkesivat? Kertokaa. Se kertoo onko menneeseen enää mahdollista palata
   Ikävä
   69
   1039
  7. En ole ottanut enkä aio ottaa koronarokotteita

   vaan koetan selvitä luontaisella immuniteetilla eteenpäinkin.
   Maailman menoa
   381
   973
  8. Ikuinen hiljaisuus

   On aina parempi kuin kaikki turha draama. Joten kuuntele nainen nyt enää sitä, sillä hiljaisuus vastaa jokaiseen kysymykseesi minusta.
   Tunteet
   165
   886
  9. En ole varma siitä, nainen

   Mietittyäni tarkemmin, en olekaan varma, että jaksan kantaa sinut kynnykseltä sänkyyn. Rakastan kyllä jokaista kiloasi, ei siitä ole kyse, mutta kanta
   Ikävä
   64
   833
  Aihe