Kateuden kylvämistä ja kurjan olon helpottamista...

Ei purista kenkää

Kateellisella ihmisellä on tarve manipuloida muitakin lähipiirin kumppaneita kateelliseksi kohteelleen puhumalla nämä mukaan myrkylliseen maailmaansa.
Näin kateellinen saa suurta nautintoa, kun lähellä on muitakin sielunkumppaneita joiden kanssa jakaa pahaa oloaan, ikäänkuin myötätunnontunteesta nauttien. Myrkyttäen toisinsanoen ympäristöään mitättömän minäkuvan tähden.
Kateellinen siis valehtelee, manipuloi ja toimii oman mitättömyyden tunteen lieventämiseksi, mikä kurjaa oloa parhain päin helpottaa,- ja toisen kaverin mukaan vetäminenhän helpottaa ja kummasti!

Eikä ytimiään myöten kateellinen henkilö edes ymmärrä pohtia, miksi on vajonnut niin alas, että on kateellinen toisen maalliselle mammonalle, vaan jatkaa mieletöntä myrkytystään, helpottaakseen alituista kismitystään.

Uskon, että vain ihminen, joka huomaa itsessään kateuden ja kykenee käsittelemään asiaa voi muuttaa elämänsä positiivisempaan suuntaan.

Onko kateudessa kyse jonkin asteen narsistisesta henkilöstä?

5

314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • cxvb

      Narsismia käytetään nykyisin lähes synonyymina pahuudelle, vaikka siitä termissä ei ole kyse. Kaikissa ihmisissä on narsismia ja narsistisia yllykkeitä. Silloin kun puheena on narsistinen häiriö, viettienergia suuntautuu toisia ihmisiä vastaan, ei vain ajatuksin, vaan myös teoin.

      Kateellinen ihminen toimii narsististen yllykkeiden ohjaamana. Hänelle maailma on kuin peilikuva hänestä itsestään. Hän ajattelee muiden olevan samanlaisia, samoin reagoivia kuin hän itse ja oikeuttaa tekonsa sillä, että muut ovat samanlaisia, vaikka kyse on kyvyttömyydestä hallita viettienergiaa mielensisäisin prosessein.

      Pohjimmiltaan kateus on puolustusmekanismi. Minuuden rajat ovat jääneet heikoiksi eli henkilö ei hahmota eroa oman kokemuksensa ja ulkomaailman välillä (maailma peilina omille tunteille ja reaktioille). Normaalisti vanhempi auttaa tekemään tuon eron auttamalla lasta selviämään erilaisista pettymyksistä. Kateellinen aikuinen on kuin pikkulapsi, jolle toisen hyvä on pois omasta hyvyydestä, oma lelu on aina huonompi kuin toisen lelu, oma paha olo johtuu toisesta ihmisestä, vaikka itse olisi tehnyt mitä, vika on aina ulkomaailmassa (oman pahan olon ulkoistaminen).

      Kateellinen henkilö ei välttämättä kärsi narsistisesta häiriöstä, mutta monet narsistisesta häiriöistä kärsivät ovat kateellisia. Kateudessa on kyse mielensisäisestä prosessista, ei vuorovaikutuksellisesta. Tässä mielessä se on primitiivinen, varhainen puolustusmekanismi. Vuorovaikutukseen pääsevällä ihmisellä on hallussaan keinoja hallita narsistisia yllykkeitä ml. kateutta.

    • cxvb

      Olet oikeassa siinä, että kateellisella on nimenomaan tarve - jopa pakko - tuoda kateuttaan esille. Hän ei käsitä, että suurin osa ihmisistä vierastaa tuollaista käytöstä. Jos kaveriporukka kuitenkin lähtee mukaan kateellisen uhrin haukkumiseen, heidän motiivinsa ei välttämättä ole kateus. Motiivi voi olla esimerkiksi ryhmädynaaminen, joukkoon kuulumisen tarve, kateellisen verbaalinen yliote seurueen ilmapiiristä tms. Kateellisen myrkky voi siis olla verbaalisesti niin voimakasta, että se herättää muissa pelkoa.

      Kateus on läheisessä suhteessa väkivaltaan eli pahan ulkoistamiseen. Kulttuuri, jossa ihannoidaan voimaa ja väkivaltaa sekä halveksitaan heikkoutta, perustuu pahan ulkoistamiselle, jolloin mukana on yleensä myös kateutta.

      Kun kirjoitin, että kateus on mielensisäinen ulkoistamisen prosessi, tarkoitin, että muiden ihmisten reaktiot ovat kateelliselle samantekeviä. Hän ei pysty tulkitsemaan niitä muuten kuin omasta näkökulmastaan. Hän saattaa esimerkiksi luulla, että muut vetäytyvät, koska ovat kateellisia hänelle. Minäkuvaltaan terve, realistisen minäkuvan omaava henkilö hakeutuu luonnostaan pois kateellisen vaikutuspiiristä, siksi kateellisen ongelmaksi tulee usein yksinäisyys. Hän etsiytyy samankaltaista problematiikkaa omaavien seuraan, jolloin lopputuloksena voi olla esimerkiksi väkivaltainen alakulttuuri työpaikalla, politiikassa tai lähibaarissa.

    • mietin vain

      Muuten tuosta aloittajan kirjoituksesta samalla linjalla mutta kysynkin... Miksi kukaan pitäisi arvossa jotain maallista mammonaa? siis aidosti hyvä ihminen osaa nähdä ne oikeasti arvokkaat asiat eikä karehtia rahasta ja omaisuudesta. muovista, pellistä, lasista, metallista, kivestä, raudasta, papereista tehdyistä tavaroista.

    • /;)€'ö

      Noinhan se vaikuttaisi olevan yleisellä tasolla, että narsistisesti häiriintynyt henkilö on ytimiään myöten kateellinen ja agitoi mukaan kaikki, jotka ovat samoin taipuvaisia mukaan lähtemään (taipumus, halu ajatella aggressiivisesti ja pyrkiä alentamaan tiedostamattoman kateuden kohteita).

      Toinen itselleen sokea ryhmä ovat tosin ihmiset, jotka ottavat oikeuden olla ihmissuhteissaan hirviöitä yksisuuntaisesti ja milloin heistä ei sen seurauksena lopulta pidetä, he selittävät sen kateutena itseään kohtaan. Eräänlaista narsistisuutta sekin?

    • Ei purista kenkää

      Kateus on tunteista turhin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 122
      2986
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      84
      2731
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2188
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      20
      1763
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1668
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1499
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1469
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1417
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1312
    Aihe