kasvatusta

miten selviää

miten vaaditte 11-v varhaisteiniä tottelemaan kodin sääntöjä?

tämä tyttö lyö sisruksiaan, huutaa, raivoaa, haistattelee, ei noudata sääntöjä jne.
ja kaikki ne, jotka länkyttää, että "sitä samaa lapsi tekee mitä, on nähnyt aikuisten tekevän" älkööt vaivautuko tällä kertaa.

miten siis oikeasti saatte lapsenne tottelemaan ja noudattamaan sääntöjä?

itse koen, että kunnon kurituksen vitsa ja erityisesti sen jälkeinen asian sopiminen olisivat ainoa "oikea" ja tehokas keino saada asiat järjestykseen. 11v ihmisen alku kun ei vielä "järkipuhetta" usko ja ymmärrä.

nyt vain on meillä suomessa siten idioottimaisia lakeja, että välittävä kuritus on kriminalisoitu

pitääkö lähteä jennekin turkkiin tai mongoliaan kasvattamaan lapsiaan, jossa vielä lapset kunniuoittavat vanhempiaan ja yksinkertaisesti eivät uskalla olla tottelematta.

vanha (suomalainen?) viisaus: joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee, pitää kyllä erittäin hyvin paikkansa.

pelottaa, että miten asiat sujuvat koulussa ja lähitulevaisuudessa, kun kotonakin on vaikeata.

2

69

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Ei kurittamisella mitään saavuteta. Kerrotte tytölle, mitkä ovat kotinne säännöt ja annatte rajat. Jos ne ei neitiä miellytä, voitte ehdottaa hänelle tilapäistä muuttoa koulukotiin tai lastenkotiin. Siellä onkin sitten vähän kovempia tappelupukareita, jos tytöllä vielä on lyöntihaluja.

    • se on se kokonaisuus

      Olennaisinta on etsiä syy käytökseen, yrittää ajatustasolla asettaa itsensä lapsen asemaan ja lähteä sitä kautta miettimään keinoja lapsen kuriinsaamiseksi. Koska alkoi, mitä silloin tapahtui tai on mahdollisesti tapahtunut, onko aina ollut tempperamenttisempi, voiko laittaa kehityskauden (hormonien) piikkiin tai voiko tuo olla oire jostain ikävästä konkreettisesta tapahtumasta, jostain tiedostamattomasta kodin sisäisestä ongelmasta (ongelmia kun voi olla hyvissäkin perheissä), kodin ulkopuolisesta ympäristöstä tai esim. masennuksesta?

      Vaikka kasvattajan rooli on vaikea, täytyy aina muistaa ettei aikuisuuteen kasvu ole helppoa sille kasvatettavallekaan. Tuonikäiset tytöt käyvät läpi valtavaa muutosta niin fyysisellä kuin henkisellä tasolla, joten ensimmäinen asia on varmistaa että lapsi saa riittävää tukea ja ohjausta - äidiltä, sukulais/tuttavanaiselta, nuorisotoiminnan kautta jne. löytyy yleensä joku (ja usein semmoinen vähän nuorempi, parikymppinen nainen on sellainen, jota teinityttö kuuntelee), jonka kanssa lapsi voi jakaa luontevasti asioitaan. Myös miespuolisten aikuisten tuki on tärkeää, mutta erityisesti tuo samaa sukupuolta edustava aikuinen, joka on aikoinaan käynyt läpi saman prässin myös tietää paremmin mitä sanoa. Mitä vähemmän lapsi joutuu kantamaan tuota kasvun taakkaa yksin, sitä enemmän jää voimavaroja parempaan käytökseen. Perusasioita unohtamatta, eli lepo, ravitsemus ja liikunta, hyvät kaverisuhteet, kiinnostavat harrastukset.

      Muista, että tuonikäisellä on jo alaikäisyydestään huolimatta omat mielipiteet, eikä se ole välttämättä coolia mikä olisi äidin mieleen. Kunnioita tätä niissä rajoissa, mikä ei vaaranna lasta. Jos et esimerkiksi pidä lapsen musiikkimausta, harrastusvalinnasta, tyylistä ym. niin pidä se omana tietonasi. Tuo prosessi on paitsi välttämätön aikuistumisen kannalta, niin se on myös osoitus kunnioituksesta - ja kun ihminen saa kunnioitusta, on helpompi kunnioittaa muita. Edes vanhempi ei voi pitää lapsensa rakkautta, luottamusta ja kunnioitusta itsestäänselvyytenä - se on ansaittava ja ylläpidettävä.

      Toisin kuin täälläkin mainostetaan, fyysinen kuritus ei ole mikään taikatemppu jolla lapsen kasvatus on helppoa, tehokasta ja nopeaa. Niin kuin aiemmin sanoin, kasvatus on aina vähän vittumaista ja raskasta hommaa, mistä kiitosta voi yleensä odottaa aikaisintaan vasta lapsen aikuistuttua. Se on ennakoivaa suunnittelua, selkeitä rajoja, selkeitä seurauksia niiden rikkomisesta, johdonmukaista ja pitkäpinnaista valvontaa että rangaistukset myös kärsitään. Tulosta ei saa hetkessä aikaan, asioita joutuu toistamaan toistamisen perään kunnes ne ovat pinttyneet sinne lapsen pääkoppaan - sitä kasvatus on kaikessa raa'assa yksinkertaisuudessaan. Fyysinen puuttuminen pysäyttää teon (mikä on oikein jos lapsi vaikkapa on vähällä juosta auton alle), ei ohjaa tai kerro lapselle mikä on oikein ja mikä väärin. Se asian sopiminen tilanteen jälkeen on kasvatuskeino, ei vitsa. Noin vanhalle lapselle sitäpaitsi soisi jo vähän pidempiaikaisia rangaistuksia: Aresti, viikkorahat jäihin, takavarikot, u name it. Tuollaiset sekunteja-minuutteja kestävät kasvatuskeinot ovat vähän pikkulasten juttu.

      Siellä mongoliassakaan lapset ei tottele fyysisen kurituksen tähden, vaan koska aikuiset jakavat vastuuta. Nykysuomessa monet vanhemmat pärjäävät lähes omillaan lastensa kanssa, työ ym. velvoitteet ja vaatimukset on suuret jne. Ei ole aikaa ja voimia tapella koko iltaa yhden esimurkun kanssa joka löi sisarustaan, vaikka sillä murkulla kyllä olisi resursseja jatkaa vaikka loputtomiin = vanhempi luovuttaa, hermostuu tai sortuu kepulikonsteihin, joilla lapsen saa hetkellisesti tottelemaan. Aikuinen ei vie tilannetta loppuun asti, jolloin lapsi ajattelee päässeensä kuin koira veräjästä. Varmista siis omien voimavarojesi riittävyys - pyydä apua, delegoi lastenhoitoa ja kotihommia, mahduta päivääsi (mielellään keskelle) edes lyhyt hengähdystauko. Ja ne samat perusasiat tarkasteluun kun teinilläkin, eli ruoka, lepo, liikunta... Lapset huomaa eron siinä, oletko virkeä ja "taistelutahtoinen" vai väsynyt ja vietävissä oleva ja käyttäytyvät sen mukaan.

      Tarkemmin en teidän tilannetta tunne, joten nämä neuvotkin ovat vähän yleistasoisia. Toivottavasti kuitenkin jotain kokeilunarvoisia vinkkejä pystyin antamaan. Hyvää kesää!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4698
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      134
      4223
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      36
      2795
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      213
      1835
    5. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      37
      1367
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      25
      1339
    7. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1316
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      67
      1278
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1243
    10. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1222
    Aihe