Kofeiini ja astma

nutris

Kofeiinia (teofylliini) on käytetty astmalääkkeenä kauan sen keuhkoputkia laajentavan vaikutuksen takia. Astmassa keuhkoputket supistuvat, ja keuhkojen limaneritys lisääntyy, jolloin sekä ulos- että sisäänhengitys vaikeutuvat. Astma on lisääntymässä voimakkaasti, samoin kuin muutkin kofeiinin aiheuttamat krooniset sairaudet.

Astman aiheuttajana ovat keuhkojen limakalvojen kautta poistuvat kofeiinin virtsahappojäämät, jotka supistavat keuhkoputkien kudoksia ja kiihdyttävät limaneritystä paikallisen adrenergisen aktiviteetin lisäntymisen vuoksi.

Teofylliini, tai kofeiini, sitoo virtsahapot kudoksiin, jolloin oireet helpottavat, mutta aiheuttavat elinikäisen riippuvuuden kofeiiniin sekä sen virtsahappojen kertymistä kehoon siten, että paranemisen mahdollisuudet heikkenevät kaiken aikaa.

Erikoinen tilanne. Sairautta, joka aiheutuu kofeiinin aineenvaihduntatuotteiden kertymisestä elimistöön, hoidetaan antamalla lisää kofeiinia. Myös kortisonin pitäisi toimia periaatteessa samoin, se kohottaa stressihormonipitoisuutta, joka sitoo virtsahappoja kudoksiin.

Jos kofeiinin virtsahappojen poistumista muita teitä tehostetaan lääkkeellä tai ruokavaliolla, tai virtsahappojen vapautumista kudoksista estetään välttämällä kiteytyneitä virtsahappoja sulattavia ruoka-aineita, kuten parsakaalia tms, astmaoireet helpottavat.

Astman periytyvyys perustunee geeniperimän lisäksi äidin kehosta perittyihin kofeiinijäämiin sikiöaikana, jolloin lapsella on synnynnäinen astma.

Itselläni on esiintynyt selviä astma- ja keuhkoahtaumaoireita jotka ovat selvästi yhteydessä kofeiinin virtsahappojen poistumiseen kehosta. Pienikin ärsyke, kuten tupakansavu, deodorantti tai parfyymi tms saa kurkun umpeutumaan täydellisesti muutamaksi sekunniksi, jonka jälkeen henki kulkee, kuin polkupyörän kumiventtiilin läpi.

Eilen vielä yskin, kuin viimeistä päivää, limaa irtosi keuhkoista ämpärikaupalla ja hengitys kulki vinkuen. Samaa on jatkunut pitkään, kun olen ollut tarkoituksellisesti ilman halvaa useita kuukausia. Aloitin halvan syönnin uudestaan eilen iltapäivällä noin 200 gramman annoksella, ja keuhko-oireet ovat nyt lähes kadonneet.

Vaimollani on vaikea synnynnäinen astma, samoin hänen tyttärellään, joten tauti on erittäin tuttu. Keuhkovaivoja on ollut isänpuoleisessa suvussani melko yleisesti, ja näin jälkeenpäin ajatellen, sukulaisteni oireet viittaavat siihen, että meidän suvussa kuollaan kahviin.

Vaimollani tapasi olla vuosittain muutaman kuukauden keuhkokuumekausia, ja hän syö usein antibiootteja tulehdusten takia. Öisin olen kuunnellut jo toistakymmentä vuotta, hengittääkö hän vielä, ja aamusin yskimistä, joka kuulostaa, kuin voisi päättyä hengenlähtöön koska tahansa.

Hänellä oli hyvin vaikea kausi pari vuotta sitten, jolloin neuvoin häntä lopettamaan kokonaan parsakaalin käytön, joka paransi tilannetta. Viime aikoina hänellä on ollut runsasta limaneritystä, yskää ym oireita.

Mittasin hänen arvonsa tänään, ja totesin, että hänen munuaisensa eivät eritä virtsahappoja verestä virtsaan juuri lainkaan. Mittasin samalla itseltäni vastaavat arvot vertailun vuoksi.

Veren uraatit.

Minä: 4,0 (norm. 3,4)
Vaimo:4,5 (norm 3,2)

Virtsan ph.

Minä: 5,7
Vaimo: 8,5

Koska vaimolla on korkeampi uraattitaso, myös virtsan ph:n pitäisi olla samalla tasolla, tai matalammalla, kuin minulla. Virtsan korkea ph veren uraattien ollessa koholla kertoo, että munuaiset eivät kykene erittämään virtsahappoja verestä virtsaan. Vaimoni ruokavalio on happamoittava, minun happamuutta neutraloiva.

Virtsahappoja poistuu myös suolen kautta, mutta lähinnä vain jos ruoka sisältää runsaasti kalsiumia. Silloin ulosteen väri on kellertävää, ja uloste on löysää, jopa ripulia.

Ainoa tie, jota kautta virtsahapot pääsevät kudoksista ulos ihon lisäksi, ovat hengitysteiden limakalvot. Tämä aiheuttaa keuhkoputkien supistumista ja limanerityksen kiihtymistä. Tilanne on jo hiukan parantunut, kun hän jätti pahimmat happamoittavat ruoka-aineet kattauksestaan.

Päivitys 19.06

Vaimoni aloitti kolmantena päivänä hoitokuurin ohjeitteni mukaan. Hän jätti pois happamoittavat ruoka-aineet, alkoi ottamaan magnesiumia tupla-annoksina, ja halvaa noin 250 grammaa/vrk.

Aamuyskä on helpottanut, samoin yskänkohtaukset ja uupumus, limaa irtoaa todella runsaasti ja helposti keuhkojen pohjalta saakka. Keuhkot ovat selvästi puhdistuneet ja hengittäminen helpottunut huomattavasti. Viimeiset pari päivää lääkityksen tarve on ollut puolet "normaalista".

Energiaa on tullut lisää siinä määrin, että työtahti on moninkertaistunut. Ainoa haitta on, että hän on niin kovassa vauhdissa, että yhteistä aikaa ei juuri enää löydy.

1

648

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • justiinsa joo

      Just, mistäs olet tuollaista huuhaata löytänyt ? Tuliko magneetti ?
      "Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio). Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti allergian (allergeenien) tai mikrobien (virukset, bakteerit) aiheuttama tulehdusreaktio" Eli ei johdu kofeiinista, vaan miten selität lasten astman ?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      90
      6286
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2594
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      30
      2130
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1837
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1641
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1347
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe