Umpeen kasvanut piha.

ei mikään puutarhuri

Nyt on aivan pakko kysellä jostain neuvoja, että miten kannattaisi toimia, sillä olen aivan käsi puutarha asioissa!
Ostin siis juuri rivitalo huoneiston, jossa pieni takapiha joka on TÄYSIN umpeen kasvanut ja joka näyttää siltä, ettei sitä olisi hoidettu vuosiin! Mitä lie polvenkorkuisia kasveja täynnä! Haluaisin rakentaa terassin kasvien tilalle, joten miten kannataisi toimia? Heitänkö jotain kasvismyrkkyä pihalle? Revinko kaikki paljain käsin juurineen irti maasta?
Olisin erittäin kiitollinen asiallisista vastauksista!

14

1483

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tikkerperi

      Ensin pyydä joku joka tuntee kasveja vilkaisemaan takapihaa. Raivaussahalla voi niittää pihan. Myrkkyä ei kannata käyttää noin korkeaa kasvustoon.

    • onko tästä apua

      Muutin itse omakotitaloon, jonka takapihan yksi osa oli kuin läpipääsemätön viidakko. Raivasin enimmät ja loppuihin ruiskutin Rounduppia, joka on ihan hyvä aine, jos haluaa kaiken pois. Roundup vaikuttaa kasvien lehtien kautta ja häviää luontoon. Kuihtuneet kasvit voi muokata maahan. Nyt paikalla on kukoistava mansikkamaa.

      Kun terassi alkaa tekemään, on parasta kaivaa pintamaa pois ja tilalle laitetaan suodatinkangas, ettei rikkaruohot enää valtaa alaa. Ja päälle asennushiekka, joka sekin jyrätään tiiviiksi. Siihen on hyvä rakentaa terassi. Runkorakenteen voi asettaa harkoille, kiville tms., ja on muistettava harkon ja rungon väliin laittaa eristyshuopa. Sekään ei maksa paljon, mutta estää kosteuden siirtymisen rakenteisiin. Terassinhan voi rakentaa myös laatoista, jolloin ei sitä runkoa tehdä vaan laatat asennetaan tiivistettyyn hiekkaan vatupassin avulla ja napautetaan hyvin paikalleen. Välit täytetään hiekalla.

      Joten, niitä tai aja ruohonleikkurilla kasvit pois. Myrkytä loput ja kaiva lapiolla pintamaa pois. Ellet voi käyttää maata mihinkään, kysy joltain joka rakentaa, tarviiko täyttömaata. Ja lahjoita vaikka ilmaiseksi pois. Kaatopaikalle ei kannata maata viedä, kun eihän se kaatopaikkatavaraa ole. Kiertoon vain.

    • Kokeilemaan vaan

      Jos et laita koko pihaa terassiksi, Tuijat on helppohoitoisia. Tuijien ympärille maisemointikangas ja kuoriketta päälle, niin ei tule rikkaruohojakaan. Paljonhan käytetään myös kiviä ja nehän vasta helppohoitoisia on. Terassin viereen vaikka valkoisista kivistä tehty alue ja vesiaihe.

      • Yääkkkk

        Tuijat on jalostettu Keski-Eurooppaan hautausmaakasveiksi. Sellaisilta ne myös näyttävät. Suomalaisten pientaloaluiden maisemaan ne sopivat kuin hajuvesi lihapullaan. Ja helppohoitoisuutensa ne osoittivat viime talvena kun suuri osa kuivui piloille. Onneksi.


    • Kokeiltu täälläkin

      Voi nimim. "Yääkkkk", surullista sun kannaltasi, mutta olet mielipiteinesi vähemmistössä. Tuijat on kauniita, niiden vihreä sävy on kaunis, oksat ilmavia ja tuoksuvat ihanan makealle kun niiden ohi kävelee.

      Jos laittaa havukasvin juurelle paksun kerroksen katetta, se kannattaa möyhiä syksyllä hyvin ilmavaksi tai siirtää syrjään ja laittaa jokunen havu katteen tilalle, itse teen niin. Paksu katekerros sulaa hitaasti ja havu nääntyy keväällä janoon.

      Mulla on tuijan takana syvä noin 5 cm:n levyinen onkalo, jossa pikkukiviä. Kevällä lorotan haaleaa vettä sinne onkaloon kun lumi on sulanut, niin tuija saa siitä vettä jahka tarvitsee. Tuijat kun peittää ilmavasti, ei ne pystyyn kuole. Nämä keinot pelasti meidän tuijat ja kääpiökatajan ja kääpiöpalsamipihdan. Luojan kiitos tajusin suojata, muuten olisi kuolo korjannut ne kaikki.

      • Yääkkkkk

        Tottakai tiedän olevani vähemmistössä ja suomalaisen puutarhakulttuurin kannalta se tosiaan on surullista. Tuijista se ei tee yhtään sen sopivampia suomalaisille pihoille.
        Tuija on suomalaisen puutarhauusavuttomuuden symboli.


      • kasvistelija
        Yääkkkkk kirjoitti:

        Tottakai tiedän olevani vähemmistössä ja suomalaisen puutarhakulttuurin kannalta se tosiaan on surullista. Tuijista se ei tee yhtään sen sopivampia suomalaisille pihoille.
        Tuija on suomalaisen puutarhauusavuttomuuden symboli.

        Tuon tuijabuumin on varmaan huomanneet kaikki kasviharrastajat. Syynä lienee se, että niitä saa halvalla, ne on lähes ainoita kasveja mitä puutarhamyymälät mainostaa ja pakettitalotehtaiden havainnekuvissa uuden talon pihalla on aina tuijia. Biodiversiteetin kannaltahan ne on ihan nollia, toki sitovat hiiltä että sikäli parempia kun asfaltti, mutta ei sitten muuta.


    • Kokeiltu...

      Jaa onko tässä ongelman ydin nämä jokapaikan kanadantuijat? Nekö sua riipii? Mut eihän just niitä ole pakko hankkia. Tosi hauska on kultatuija, vieraat aina kattelee sitä eikä kukaan kehtaa kysyä, onko se kuollut. Se on ihanan kellertävä ja sitte on hibatuija ja pallotuija. Noi isot pilarin tai kartion malliset tuijat on helppo valinta mihin vaan, siks niitä on kaikkialla.

      Entäs tuijat ja puksipuut muotopuutarhassa, risooko tuijat muotoonleikattuinakin? Meillä takapihan jatkeena on mäntyrinne, niin en noita pikkutuijia ole leikellyt, ei sopis tyyliin. Mulla kasvaa siellä koiranheisipuuta pensasmaisena, taikinamarjaa ja angervoja. Mun mielestä pienet erikoiset tuijat sopii sinne kun nenä päähän. Harmi kun et näe.

      • Yääkkkkk

        Muotoonleikattu tuija? Tai valmiiksi kuolleen näköinen tuija? Kyllä nyt on tosi vaikea valinta....... Saisiko niitä muovisena ja ftalaatinhajuisena?


    • Kokeiltu...

      Okei, nyt hokasin. Et kaiketi paljoa vietä aikaa puutarhassa, mutta sulla vaan on vahvat mielipiteet. Katto nyt netistä jokunen kuva muotopuutarhasta, niin hokaat mitä tarkoitan. Mut eihän kaikki niistä tykkää, ymmärrän.

      Ja varmaankaan et ole nähnyt livenä kultatuijaa? Sen kun istuttaa sinilaakakatajan ja tuivioiden kanssa kimppaan, se kultatuijan keltaisuus oikeen loistaa esille. Kaukaa katsoessa voi näyttää että on kuivunut pystyyn, mutta lähempää katsoessa näkee sen ihanan värin. Mutta jos kärsii kysyä, mitäs sulla siellä omassa pihassa sitte kasvaa? Ruohoa ja laattoja vai?

      • yääkkkkkk

        Pihalleni ole kerännyt mahdollisiman paljon lajeja. esim kaikkia Keski-Suomessa viihtyviä lehtipuulajeja esiintyy ainakin yksi yksilö, paitsi joitakin pihlajalajeja vielä puuttuu. Havupuita on perinteisten kuusen, männyn ja katajan lisäksi pihtoja ja serbiankuusia sekä sembra ja peuce. Omenapuissa olen keskittynyt maatiaislajikkeisiin. Lisäksi on joitakin luumu- ja kirsikkapuita, mutta nelosvyöhykkeellä niiden kanssa alkaa olla riskejä. Pensaissa olisi vielä lisäämisen varaa, viimeksi ole hankkinut mustialanhortensioita, erilaisia pesasruusuja löytyy kymmenkunta lajia. Myös atsaleat ovat uusi kokeilu, rodoista en yleensä erityisemmin perusta. Perennat ovat pihallamme melko suurikokoisia, esim. erilaisia nauhuksia. Maatiaispioneja tällä pihalla oli jo valmiiksi, kuolanpionit ovat erityinen suosikkini. Mäntyjen ja pajujen rungoilla on erilaisia metsäköynnöksiä. Viinimarjapensaita ja vadelmia, myös boysenmarjoja löytyy. Kurkut, tomaatit, kesäkurpitsat ja kurpitsat kasvatan lavoissa. Marja-aroniat ja tuomipihlajat ovat tärkeitä myös marjojen takia. Kasvatan jonkun verran myös lääkeyrttejä. Tontin koko on 3500 neliötä, osa on jyrkkää rantaa. Nurmikkoa ei ole ollenkaan, jonkun verran luonnoniittyä.


    • Kokeiltu...

      No hitto, oli niin jyrkät mielipiteet, jotta arvelin ettei voi tulla kuin kivierämaan kasvattajalta. Mulla kasvaa sitte myös näitä alppiruusuja, joista et myöskään perusta. Luumu- ja joku ikiajat kasvatettu omenapuulajike on, ostettiin Turun keskiaikamarkkinoilta.

      Kasvattelen mieluusti ruohosipulia, persiljaa, chiliä ja eri minttulajikkeita, vaikken mintusta tykkää, niiden ohi vaan on kiva kävellä kun tuoksuvat ihanasti. Muutenkin tykkään hiplata lupiinia, sormustinkukkaa, tuoksukurjenpolvia ja tuoksupelargoneja ja sitte sitä sun vihaamaa tuijaa.

      Mut hei, mä en sitte taas tykkää pioneista. Niiden kukat on rankkasateen jälkeen ihan räkää ja terälehtiä on kukkimisen jälkeen maailma täynnä. Aikoinaan Laukaalla asuessa panostin hyötypuutarhaan, nyt vaan ihailen ja nuuhkin ympäri pihaa. No, omenia ja luumuja tulee runsaasti, saa jakaa naapureillekin. Sitä satoa siis.

      • Yääkkkkk

        Uskon, että pihasi on tuoola kasvillisuudella ihan kaunis.
        Tuijainhoni kumpuaa naapurimme kaltaisista pihoista: Jokseenkin samankokoinen rantatörmään päättyvä tontti, yksi latvasta paleltunut kuusi, valtavasti nurmikkoa ja tarkkana rivinä symmetrisiin ryhmiin istutettuja timanttituijia, kaikki latvasta pakkaskuivuneita. Tai sitten noiden uudistalojen pihoista: Patio, kylpyallas, trampoliini ja viisi puutarhakaupan alesta ostettua brabanttituijaa, huonosti perustettua nurmikkoa eikä minkäänlaista näkösuojaa. Näissä taloissa kukaan ei viihdy pihalla eikä kiinny ympäristöönsä, omistajat yleensä eroavat tai muuttavat viiden vuoden sisällä.


    • Kokeiltu...

      No toi selvensi jo asiaa. Meillä täällä Turun ympäristössä rakennetaan uusia asuinalueita kiivaasti, kun Turun tonttitilanne on hieman heikko. Tosiaan pihat on sellaisia nurmikon rajaamia hiekka-alueita, joissa tuo mainitsemas trampoliini ja jämpti rivi Hongkongin tai Bauhausin tarjoustuijia. Mä itse asiassa kiinnitän huomioni yleensä perennoihin, siks en ole kunnolla sisäistänyt tuota tuijaepidemiaa.

      Täällä on muuten eräs uusi asuinalue, joka on kuin suoraan Truman Show-elokuvasta. Sitä ei usko ennenkuin sen näkee. Kaikki, siis aivan kaikki talot ja pihat täsmälleen samannäköisiä ja niitä on kadun varrella kymmeniä. Mä kun olen scifi-intoilija, käyn joskus illan pimeydessä fiilistelemässä ko. alueella ja voimassa melkeen pahoin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2830
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      212
      1818
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1502
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1261
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1188
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      254
      1126
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1032
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      973
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      78
      895
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      770
    Aihe