Pieneläinlääkäriksi vai -hoitajaksi

i'm_serious

Moi!!
Oon 13 vuotias tyttö, ja mulla olisi muutamia kysymyksiä...
Eli oon haaveillut eläimiin liittyvästä ammatista melkein koko (pienen) ikäni.
2 hyvää vaihtoehtoa on pieneläinlääkäri ja pieneläinhoitaja. Mutta voisko joku selittää MAHDOLLISIMMAN TARKALLEEN että mitä eroa niillä on? Pieneläimet sen takia koska mieleni ei tekisi suunnattomasti mennä vaikkapa auttamaan lehmää synnytyksessä o.o
Mutta tosiaan, onko palkoissa suuria eroja? (joo, lekurit saa usein parempaa palkkaa muttamutta) ja selviääkö pieneläinhoitajan palkalla hyvin? Paljonko on yleensä kuukausipalkka, ja paljonko rahaa loppujen lopksi käteen jää?
Mitä pieneläinlääkärin työhön kuuluu? Entäs pieneläinhoitajan?
Niin ja sitten vielä, miten kumpaankin ammattiin pääsee? Käydäänkö lukio, ja sen jälkeen minne ja niin edespäin?

Anteeks tää kauhee kysymystulva, ja kiitos vastauksista! :)

9

463

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nöffin emäntä 16

      Onko pieneläinlääkäreitä tai pieneläinhoitajia oikeasti olemassa? Siis nimenomaan koulutettu hoitamaan vai pieniä eläimiä? Enpä luule. Ylivoimaisesti suurin osa eläinlääkäreistä hoitaa kaikkia eläimiä kokoon katsomatta. Jotkut pääsevät töihin tai perustavat itse pieneläinklinikan tms.

      Jos haluaa eläimiä hoitamalla leipänsä tienata, ei ole varaa valita potilaitaan. Minusta myös haiskahtaa vähän höhlältä ja lapselliselta se, että haluat pysyä kaukana isoista eläimistä. Miksi et haluaisi auttaa lehmää vasikoinnissa? Haluat vain hoitaa marsuja tai leikata pikkupuudeleiden kynsiä? Entäpä miten suhtaudut saksanpaimenkoiran anaalirauhasten tyhjennykseen? Tai tilanteeseen, jolloin eläimen ihossa oleva haava on täynnään kärpäsentoukkia? - Huomaatko, vastaan kysymystulvaasi kysymystulvalla. ;-) Vastauksia en kylläkään oikein osaa antaa, mutta toivoisin sinun olevan vähän realistisempi.

      Ehkäpä sinulla on vähän epärealistinen kuva eläinlääkärin tai -hoitajan työstä. Eläintenhoitajia työskentelee paljon esimerkiksi maatalouslomittajina.

    • 2+67

      Eläinlääkäri on ylempi korkeakoulututkinto, jossa pitää olla lukio suoritettuna hyvin paperein. Palkka on myös hyvä. Jos ryhtyy yksityiseksi, voi valita potilaansa eli pienet eläimet.
      Eläintenhoitaja on eläinlääkäri apuri, pieni palkka ja töitä ei voi valita.
      Voit toki perustaa oman eläinhoitolan, mutta se vaatii pääomaa eli rahaa.
      Eläintenhoitaja on amispohjainen koulutus.
      Ja kannattaa muistaa, että minkään ammatin hohdokkuus ei kestä kauan. Eläintenhoito on myös pasknmättämistä ja muuta negatiivista.

      • Nöffin emäntä 16

        Tai sitten ehkä ei voi valita potilaitaan, jos meinaa saada puljunsa pysymään pystyssä tai kenties jopa tuottamaan sen verran, että sillä ostaa safkat itselleen, perheelleen ja lemmikeilleen.


    • 2+45

      Ja myös: pitää ennenkaikkea tulla toimeen niiden eläintenomistajien kanssa. Eli jaksaa kunnella ja olla mielinkielin ja selittää asioita yhä uudelleen ja uudelleen...

    • Totuus on toinen

      Lisäksi pitää huomata, että suurin pula on nimenomaan suureläinlääkäreistä eli ihmisistä, jotka pystyvät hoitamaan sikoja, lehmiä ja hevosia. Kissa- ja marsulääkäreitä taas on vähän liikaakiin.

    • maalla on eläin

      Eli eläinlääkäri on aina vain ELÄINlääkäri, niitä ei kouluteta mitenkään erikseen.

      • Muovimuna22

        Eläinlääkäri voi erikoistua Hevosiin, pieneläimiin,..jne.


    • ell-opiskelija

      Noh Noh, kysyjä on 13-vuotias, joten jotain rajaa noiden vastausten tyyliin! Jos aihe vielä aloittajaa kiinnostaa, niin pidä mielesi avoimena, ja pyri vaikka TET-harjoitteluun jollekin klinikalle. Eläinlääkäri tosiaan tekee valmistuttuaan kaikkia mahdollisia töitä, toki voit pyrkiä töihin jollekin pieneläinklinikalle, mutta ainakaan opintojen aikana et voi välttyä myös suureläinten hoidolta. On myös olemassa jatkokouluttautumismahdollisuus, silloin voit erikoistua vaikka pieneläisairauksien erikoiseläinlääkäriksi. Eläintehoitaja tekee pieneläinklinikalla ihan perushommia, tarjontaa työntekijöistä on vain aika paljon, ja palkka on tosiaan huono. Ei se eläinlääkärikään välttämättä kovia summia tienaa, sellaine 3000-4000 eur on aika realistinen summa, joskus voi olla jopa tämän alle.

      Erona ammateissa on lähinnä se, että hoitaja avustaa ja valmistelee eläimet esim. leikkauksia varten, ottaa vastaan ajanvarauksia, hoitaa juoksevia asioita, usein siivoaa tilat, koulutuksesta ja paikasta riippuen saattaa valvoa eläimen nukutusta leikkauksen aikana, poistaa hammaskiviä jne. Eli eläinlääkäri ottaa potilaat vastaan, tutkii, tekee diagnoosit, määrää lääkkeet, kotiuttaa, leikkaa jne. Hoitaja tukee eläinlääkäriä ja auttaa.

      Aloittajalle tsemppiä ja avaraa mieltä ammatinhakuun! Toivottavasti löydät unelmiesi ammatin, mutta siitä ei tarvitse sinun iässäsi vielä stressata :)

    • Satuinpa tietämään

      "Pieneläinhoitajan varsinainen tutkintonimike on ollut aiemmin eläintenhoitaja, suuntautumisalana pieneläintenhoito. Vuodesta 2010 ammattinimike on muuttunut Klinikkaeläinhoitajaksi, joka on suojattu ammattinimike ja sitä saavat käyttää vain ammattitutkinnon suorittaneet klinikkaeläintenhoitajat."

      Eli voit opinnoissasi erikoistua pieneläintenhoitoon, mutta työelämässä se ei aina ole mahdollista. Jos työllistyt mihin tahansa pieneläinten hoitoon erikoistuneelle klinikalle, pääset hoitamaan jyrsijöitä, koiria, kissoja... Toisin sanoen: voit työllistyä pieneläinhoitoon edellisistä vastauksista piittaamatta! Pistäpä Googleen "pieneläinklinikka", niitä löytyy pitkin Suomea vaikka kuinka paljon.

      Hauskaa että tiedät noinkin nuorena mitä haluat isona tehdä. Suosittelen, että käyt lukion vaikkei sitä välttämättä vaadittaisikaan. Katso netistä eri hakusanoilla, mm. eläintenhoitaja, eläinlääkäri, pieneläinhoitaja... Sieltä löytyy vaikka mitä tietoa koulutuksista. Voit esimerkiksi opiskella ammattikoulussa maatalousalan perustutkinnon, eläintenhoitoon suuntautuen. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena, mikä on aina hyvä vaihtoehto sillä silloin pääset oikeasti tekemään töitä koulutuksen ajan ja saat vieläpä palkkaa.

      Yliopistolla pääset sitten opiskelemaan ihan lääkäriksi asti, jos se on sinusta mielekkäämpää.

      Varsinainen ero eläintenhoitajan ja eläinlääkärin välillä on se, että hoitaja tekee rutiinitarkastuksia ja toimii eläinlääkärin apuna, sekä työskentelee eläinlääkärin vastaanotossa ja antaa hoito-ohjeita. Eläinlääkäri sen sijaan vastaa varsinaisista tutkimuksista ja toimenpiteistä, ja voi tarvittaessa kirjoittaa reseptejä.

      Toivottavasti tästä oli sinulle apua.

      Ja edellisen kirjoittajan kommenttia komppaan ihan täysin - naurettavaa tulla keskustelupalstoille huutelemaan ikävään sävyyn, kun toinen kysyy ihan järkevän kysymyksen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe