Epilepsiadiagnoosi

kvaakku1

Sain noin kuukausi sitten yöllä kouristuskohtauksen, johon en itse herännyt. Hampaat sai kokea leukaluiden puristusvoiman, kielikin sai osansa. Mitään altistavaa syytä en tähän kuitenkaan keksinyt, jonkin verran ylitöitä tätä ennen, mutta ei hirveän paljon kumminkaan.

EEG otettiin valvotun yön jälkeen ja sen lausunnon yhteenvedossa sanotaan mm. näin: "Vasemmalla puolella etuneljänneksen alueella todetaan kohtalaisesti paikallista terävää toimintaa mikä voi viitata paikallis-alkuiseen epilepsiaan. Suositellaan pään MRI ..."

Pään MRI ei todettu mitään muutoksia, vuotoja tms. Puhtaat paperit sen osalta siis.

Vain tuo yksi kohtaus on siis ollut, mutta minusta tuntuu kuitenkin siltä, että lääkäri kovasti haluaisi tehdä epilepsiadiagnoosin. Itsestäni tuntuu, että vielä on hieman liian aikaista.

Miltä tämä teistä kuulostaa?

4

693

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MRI kertoo

      MRI-kuvaus kertoo parhaiten epilepsiasta, joten sinulla ei ole epilepsiaa. Aikanaan kohdallani tehtiin vuosittain EEG-kuvaukset, mutta koskaan häiriöpesäkkeen sijainti ei selvinnyt. SPECT, MRI, MEG ja PET antoivat todellisen tuloksen.

      Onko lääkärisi sekoittanut TGA- ja epilepsiakohtaukset? Diagnoosiin tarvitaan vähintään kaksi epilepsiakohtausta. Muissakin neurologisissa sairauksissa on kohtauksia, joten epilepsia ei ole ainoa vaihtoehto.

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/3720363

    • Tuttu juttu

      Eiköhän tuo EEG kerro, kun kyseessä on epileptinen purkaus ja purkauksia. Välttämättä magneettikuvauksissa ei ole mitään ihmeellistä. Yliopistollisien sairaaloiden neurologit osaavat varmasti työnsä. Näin ollen jos sieltä saa epilepsia diagnoosin, niin eiköhän tuo sitä ole.

    • eräs gaijin

      Itse olen hieman eri mieltä edellisen kirjoittajan kanssa, ei magneettikuvauksissa välttämättä mitään näy, jos kyseessä ei ole ns. aivojen rakenteellinen poikkeavuus. Sen sijaan ymmärrykseni mukaan löytö EEG:ssä on voimakas indikaatio, sehän mittaa nimenomaan aivojen sähköistä toimintaa. MRI taas kuvantaa aivoja ja osa muista menetelmistä niiden toimintaa. Kuten kirjoittaja mainitsi, EEG:ssä ei välttämättä näy mitään (p.s. se ei kuvanna) ja tekee tilanteen hankalaksi mutta nimenomaan positiivinen tulos EEG:stä on merkittävä.

      On totta, että nykyaikana puhutaan siitä, että diagnoosiin tarvitaan kaksi kohtausta. Omassa nuoruudessani niin ei ollut (EEG:llä (positiivinen) diagnoosi ja MRI vain kasvaimen ja vuotojen poissulkemiseksi) ja jotenkin tuntuu, että uusi määritelmä johtuu kahdesta syystä: alkoholin yms. suurkäytön lisääntyminen (viinakrampit, ei suoranainen epilepsia) ja toisaalta siitä, että pitkäaikaisen lääkityksen aloittamista halutaan lykätä mahdollisemman pitkälle (esim. elämäntapojen muutos voi ehkäistä kohtauksia). Itseni on vaikea uskoa, että kukaan normaalia "kunnollista" elämää viettävä voisi saada perinteisen kramppauskohtauksen ilman voimakasta alttiutta epilepsiaan. En myöskään usko, että lääkärisi olisi sotkenut TGA:n ja epilepsian, ensimmäisessä ei ole kysymys kuvaamastasi kouristelusta. Haiskahtaa enemmän siltä, että hän on todennut sinulta puuttuvan perinteiset altistustekijät ja siksi puoltaa diagnoosia.

      Itse olen saanut kaksi diagnoosia, 15 v. välissä: molemmat kohtaukset olivat sitä itseään. Jälkimmäisessä lykättiin lääkityksen aloittamista toisen lääkärin suosituksesta (päivystys, ensimmäinen olisi historian puolesta aloittanut heti): olin käyttänyt alkoholia edellisenä iltana ja tehnyt liikaa töitä parin vuoden ajan. Olin pitkään vihainen tästä ratkaisusta, koska "tarvittavan" toisen kohtauksen tullessa teloin itseni kohtalaisesti ja traumatisoiduin tilanteesta pitkäksi aikaa (yksin kotona, ruoat hellalla, oksennukset vieressä, muisti kadoksissa vieraassa maassa). Tästä on varmasti monia mielipiteitä mutta mielummin olisin pienellä epäuskolla syönyt lääkkeitä kuin kokenut tuon.

      Myönnän kyllä, että oli äärettömän vaikea uskoa, että sairaus olisi iskenyt uudestaan. Olin suorastaan sekaisin ja niin oli lähipiirikin. Sulattamiseen meni vuosia ja joskus vieläkin se tuntuu unelta vaikka tabletit nielen sen kummemmin ajattelematta.

      Paasasin, sorry. Toivottavasti kaikki menee kuitenkin hyvin.

    • kvaakku1

      Uni-EEG uusitaan, sen verran rajatapaus olin ilmeisesti. Mitään muita oireita ei edelleenkään ole tullut, eli vain tuo yksi kohtaus vajaa pari kuukautta sitten. Katsotaan nyt, minkälaista toimintaa päässä tällä kertaa näkyy :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4623
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe