Omatekoinen vene

vesille.

Olisi tarkoitus valmistaa itse vene lähinnä onkimiseen. Materiaalina olisi 35 millinen vilmivaneeri. Tekisin molemmat sivut ( korkeus noin 50-60 cm) vilmivanerista. Kysyisin onnistuuko vilmivanerin taivuttaminen veneen etupäässä keulaksi.

10

563

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tee näin

      Kyllä taivutus onnistuu. Tarvitset kunnon tohottimen, jolla höyryä tuppaat, sekä 200 tonnin puristimen ja lisäksi muototyöleuat puristimeen. Sitten vaan puristukseen pariksi päiväksi.

      Kappaleiden yhdistämiseen on paras käyttää 12-millisiä niittipultteja sekä 6 millistä kulmarautaa.

    • vesille.

      Elikkä taivutus ei onnistuisikaan nuin vain. Jotta tekisinkö kuitessii osat paloina jotka liimaisin ja pulttaisin kiinni muotoon. Peräosa tulisi tasanen ilman taivutusta.
      Voisihan sen etuosankin tehda leveänä ja yhdestä palasta vain tasanousu ilman taivutustakin.

      • Tee näin

        Toi vilmivaneri jää taivutettuna jännitystilaan. Siksi täytyy puristettuna ja lämmitettynä taivuttaa.


    • kev1
    • vesille.

      Minä suunnittelenkin ihan uutta (helppotekoista?!) venetyyppiä.

    • vesille.

      Katselin noita ideoitasi. Minulla on muutama Filmivaneri paksuudeltaan 35 mm. Koska filmivanerin taivutus vaikuttaa toivottamalta ajattelin valmistaa oman versioni helposti valmistettavasta veneestä. Perus levynä on siis 35 millinen filmivaneri jota ei taivutella mitenkään. Veneen pohja tulisi kokonaan suorasta peruslevystä. Etupään tekisin siten että levystä (2.50x 120 mitat metreinä) sahaisin ..noin50-60 cm palan päästä.Irtopalasta tehdään keula.. sopivaan kulmaan. Levyjen liitoskohdat sahataan sopivaan kulmaan. Liitoskohtaan porataan ruuveilla ja liimalla kiinni. Liitoskohtaa vahvistetaan kahdella erillisellä laattaraudalla jotka hitsataan sahattuun kulmaan ja kiinnitetään pulteilla kiinni. Perälaita sahataan toisesta levystä jolloin vene on tasaperäinen ja kantikas ilman perän taivutusta. Sivut sahataan myös toisesta levystä ja mitataan haluttu laitojen korkeus..ehkä 50cm? Sahataan myös perälauta joka toimii istumalautana. Myös soutajan penkkilauta kiinnitetään samasta materiaalista.Veneeni muistuttaisi valmiina keulasta tuota Sampaamia. Sampaamin esittelyssä sanottiin että vene voisi tuskin olla yksinkertaisempi. Omani poikkeaisi Sampaamista siinä ettei omassani olisi kaaritaivutuksia ollenkaan. Vene muistuttaisi laatikkoa.Suorine sivuineen.

    • jollan rakentanut

      Johan tuommoinen vanerimäärä ja liima ruuvit maksavat halvan valmiin veneen verran.

      Jos kuitenkin haluaisin ajankuluksi vaneriveneen rakentaa niin tekisin sen 6 mm vanerista. Olisi helppo taivuttaa muotoon. Sitten kun tekele näyttäisi oikeanmuotoiselta epoksoisin toisen vanerin päälle, höyläisin muotoon ja sitten toisen laidan samalla tekniikalla. Tarvittaessa niin monta kerrosta kun tahtoo. Lisäkerrrokset vaan ronskisti torokskantaisilla lattakantaruuveilla kiinni edelliseen vaneriin ja liiman kuivuttua taas ruuvit pois ja uuteen käyttöön. Liimahan täyttää reiät. Lopuksi sitten voisi rakennella sisäpuolelle penkkikotelot yms lootikot jotka jäykistää ja muita jäykkääjiä. Rimat reunaan molemmin puolin yms. Keulaan sisäpuolelle kaareva pyöreäreunainen vahva vahviste joka toimii maihinvetokahvana jne. Vaneri ei tietenkään saa olla filmipintaista mutta venehän tietysti maalataan lopuksi. Ja pohjaan kölirauta rosterista tai jostain teollisuusmuovilistasta jota muovikaupasta saa.
      Näin saisi mieleisensä vaikkakaan ei ehkä halpaa ellei sitten ole eukko vaneritehtaalla töissä....

    • -mara-

      Noin minäkin tekisin jos tekisin. yhden veneen olen tehnyt raaadosta.Sain ilmaiseksi Hirvas avoveneen jossa oli keulassa vuoto. Paikkailin vuodon lasikuidulla Ei ole vaikeata. Korjailin myös muut kolhut. maalasin veneen ulkopuolelta ruiskulla ihan opettelumielessä kun kaverilla on automaalaamo. Tuli hyvä. Rosterisen köliraudan asensin sitenettä se alkaa keulasilmukan alta ja perässä on mutka ylöspäin joka menee peräautaa ylöspäin noin 10 senttiä. Ruuvit kiinnitin sitenettä raudassa oli senkkaukset ja reikään laitoin ensin epoksia vedeneristeeksi ja sitten rosteriruuvin.
      Rakensin veneeseen myös ohjauspulpetin vanerista. Vanerit ostin jämäpaloina. Hioin pulpetin kulmat pyöreiksi kuten lasikuitupulpeteissa on. sisäkulmiin epoksoin listat että oli varaa hioa pyöristyksiä. Joitai reikiä jäi mutta täytin ne epoksilla ja hioin muotoon. Sisäpuolen ja pulpetin maalasin samanväriseksi. Näyttää ihan tehdastekoiselta mutta mitoituksiltaan ja muutenkin laadukkaammalta. Pulpetti on kiinni epoksilla ja perhosruuveilla joten kestää. Veneessä on kaksoispohja ja reunoilla kellukkeet joten ruuvaaminen oli mahdollista. Pulpettiin laitoin mahonkivaneria koelaudaksi, sain jämäpalan veneveistämöltä ja reunoihin laitoin mahonkilistat sisä ja ulkopuolelle sekä niiden päälle vielä siivun. Hyvä tuli vaikkakin maksoihan tuokin. Mutta harrastus.

    • siittä vaan

      Täällä meillä on totuttu että vene on veneen näköinen. Varsinkin Englannissa on paljon tasapohjaisia ruuhia joilla voi soudella matalikoillakin. Isoille seljille on sitten vene sopiva.
      Tuskin sinun veneesi tai ruuhesi kasaaminen tulee kalliiksi. Materiaali aina maksaa jotain. Kannattaa kokeilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2505
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2183
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1857
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1631
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1585
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1528
    8. 73
      1436
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      95
      1344
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe