Varo, nämä herkut ovat vaarallisia!

myrkylliset

18

5821

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 9+11

      Tuon pitäisi jokaisen koiranomistajan tietää jo ennenkuin ottaa koiran

      • PvTL

        Meilla on ollut monta koiraa, mm. yksi saksanpaimenkoira narttumme oli hulluna suklaaseen ja aina kun itse suklaata söi, sai hänkin oman osansa, tuo koira eli 14 vuotiaaksi, ja suklaata tuli syötyä aika paljon tuon 14 vuoden aikana. Luin juuri yhdeltä elainlaakarin sivustolta, etta koira saisi myrkytyksen suklaansyömisestä (mahdollisesti) pitaisi esim. 25 kiloiselle koiralle syöttää yhdellä kertaa 4 talous-suklaalevya (kuka hullu antaa koiralle 4 suklaalevya syötäväksi). Meidan koirat, aikaisemmat ja nykyset ovat syöneet ruokaa jossa on sipulia, valkosipulia, kakkua ja pullaa jossa on rusinoita, rusinakiisselia kermavaahdon kera jne. Terveinä ovat pysyneet kaikki ja aikaisemmat koirat ovat YLEENSA jouduttu VANHANA lopulta nukuttamaan parantumattoman syövän takia. Mita tahansa haluaa koiralleen syöttää, KOHTUUS KAIKESSA! Nykyinen koiramme saa, tänäkin jouluna, pienen nokareen rakastamaansa "joulukiisselia" (rusina/luumu/aprikoosi), ja siihen kermaa päälle.... ja saattaa saada pari suklaan palastakin?! Hauskaa joulunodotusta kaikille! toivotamme me ja 9v. staffimme


    • oisr4nj

      Viinirypäleet on kahdesti mainittu ja vielä rusinat kolmanneksi jotka on myös viinirypäleitä. Mikähän on kun koirani on niitä maistellut ihan kaikessa rauhassa ilman mitään oireita. En kyllä kilokaupalla rupeaisi syöttämään, mutta jotenkin nuo listat on minusta aika ylivarovaisia. Tunnen myös paljon koiria, jotka hyvällä halulla popsivat omistajansa syömän omenankaran siemenineen.
      Kastikkeenjämistä en poista sipulia, vaikka koirille annan.
      Sitrushedelmät nyt eivät edes happamina ole koiran makuun.

      • aimul

        Hiukan ihmetyttää tuo lista. Miksi viinirypäleet/rusinat on koiralle myrkyllisiä. Näitä listoja myrkyllisistä ruuista kyllä julkaistaan,mutta ei perusteluista miksi ko.tuote olisi vaarallinen/myrkyllinen koiralle.


      • aloc!
        aimul kirjoitti:

        Hiukan ihmetyttää tuo lista. Miksi viinirypäleet/rusinat on koiralle myrkyllisiä. Näitä listoja myrkyllisistä ruuista kyllä julkaistaan,mutta ei perusteluista miksi ko.tuote olisi vaarallinen/myrkyllinen koiralle.

        Sama täällä. En oo nähny minkäänlaisia perusteluja näiden elintarvikkeiden myrkyllisyydestä koiralle.

        Jos jollakin on tdellista tietoa olisi aika tuoda julki.

        Vai onko tämä taas nitä mutu juttuja?


      • aloc
        aloc! kirjoitti:

        Sama täällä. En oo nähny minkäänlaisia perusteluja näiden elintarvikkeiden myrkyllisyydestä koiralle.

        Jos jollakin on tdellista tietoa olisi aika tuoda julki.

        Vai onko tämä taas nitä mutu juttuja?

        Taitaa olla just noita mutu juttuja. Meillä on ainakin aina annettu koirille maksalaatikkoa jossa on rusinoita. Eikä oo ykskään kuollut alle 12 vuoden.

        Samoin tuo sitruuna. Onko joku saanut koiran syömään sitruunaa?

        Ja sitten tuo sipuli. Meillä on aina annettu koirille ruuantähteitä joissa on ollut sata varmasti sipulia. Ja kuten mainitsin eivät ole kuolleet ennen aikojaan.

        Nää listat, ilman perusteluja voi työntää sinne,minne päivä ei paista.


      • serppa :)

        Mun seropi narttu ainakin vetää appelsiinia ihan innoissaan . sille ei ole koskaan tullu edes vatsanpuruja appelsiinista. Samoin se tykkää tomaatista ihan hulluna :) serkkuni sussari aikoinaan oli ihan hulluna appelsiiniin. Kun vain huomasi että joku alkaa kuoria appelsiinia niin kuola vaan alkoi valua suupielistä. Eikä se koskaan tullut siitä kipeäksi.
        Eihän se tietysti usein niitä saa eikä paljoo kerrallaan, muta saa kuitenkin.


      • Skskbaksos
        aloc kirjoitti:

        Taitaa olla just noita mutu juttuja. Meillä on ainakin aina annettu koirille maksalaatikkoa jossa on rusinoita. Eikä oo ykskään kuollut alle 12 vuoden.

        Samoin tuo sitruuna. Onko joku saanut koiran syömään sitruunaa?

        Ja sitten tuo sipuli. Meillä on aina annettu koirille ruuantähteitä joissa on ollut sata varmasti sipulia. Ja kuten mainitsin eivät ole kuolleet ennen aikojaan.

        Nää listat, ilman perusteluja voi työntää sinne,minne päivä ei paista.

        Minun koira ainakin syö paljon sitruunaa ja on jo 15 vuotias.


    • käyköhän

      Entäs tomaatti, paprika ja marjat ( puolukka sekä mustikka) ? Nuo ovat koirani herkkuja ja pieniä määriä olen antanut maistella....

      • Laura Johanna

        Viinirypäleistä ja listalta puuttuvista parapähkinöistä (sama kuin brasilianpähkinä?) olen kuullut moneltakin taholta. Mieluummin olen antamatta kuin ottaisin mitään riskejä. Toisaalta,onhan keinomakeutetuissa esim. mehuissa varoitus "sisältää fenyylianalyynin lähteen",koska jotkut ovat saaneet siitä pahojakin oireita. Samaten allergikoille on tuotteessa mainittava,että saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää,soijaa ja maitoa,koska joillekin hengenvaarallisia. Ja natriumglutamaattia joutuvat välttämään migreeniä sairastavat. En usko varoituksia turhiksi,ja omat koirani eivät kärsi jäädessään ilman viinirypäleitä,kadehtivat tietysti,mutta mistä suuhunpantavasta eivät kadehtisi. :D Koirille on omat suklaat (ihmisten suklaan kaikki toivottavasti tietävät mainitsemattakin!) ja muut makupalat.


      • se maalaisjärki

        Kyllä voi antaa. Esim. porkkana/paprika sose erittäin hyvä lisä esim. yrjölänpuuron kanssa tai pelkän lihan lisänä. Myös marjat soseena hyviä vitamiinin lähteitä. Monet koirathan syövät mustikat ja vadelmat suoraan puskista ja pudonneet omenat maasta. Uskon vahvasti että koira tietää elimistössään olevan puutoksen ja siitä syystä niitä syö. Mm virtsatie ongelmista kärsiville tulisi antaa karpaloa tai puolukkaa ruuan seassa tai vaihtoehtoisesti ihmiselle tarkoitettua karpalovalmistetta (luontaistuote). Yleisesti tulehduksista kärsiville myöskin valkosipuli on tuonut avun (tuoreena, kuivattuna rouheena, jauheena tai tablettina).


    • Rotikkarinsessa

      Eiköhän näissä(kin) ole sama kuin monessa muussakin, että pienellekin koiralle joutuisi syöttämään kilokaupalla tiettyjä ruokia, ennen kuin myrkytystila olisi todellisuutta. Sipuli voi aiheuttaa pitkäaikaisessa käytössä, isoina määrinä koiralle anemiaa, mutta esimerkiksi jossain kastikkeenjämissä sipulia ei, todellakaan, ole tarvittavia määriä.

      Valkosipulinkin sanotaan olevan koiralle myrkyllinen (tai ainakin aiheuttavan anemiaa kuten tavallisenkin sipulin), mutta käytännössä sitä valkosipulia tulisi syöttää päivittäin useita kynsiä/kokonaisia valkosipuleja ja tuskin kukaan niin hullu on, että sellaista tekee: itselleenkään saati koiralle. Itse syötän valkosipulia kuuriluontoisesti tyyliin 1-2 kynttä/päivä, jauhetta tai rouhetta ehkä jonkun t-lusikallisen/päivä.

      Maalaisjärkeä saa, ja voi, käyttää ruokinta-asioissakin. Jos on yhtään epävarma, kannattaa pyytää apua kokeneemmilta tai jättää joku tietty ruoka-aines syömättä. Lisäksi, jos esimerkiksi netistä etsii tietoa (tai vaikka ihan muualtakin), kannattaa muistaa se lähdekritiikki - kaikki kirjoitettu ei pidä paikkaansa. Tämä voidaan todeta mm. Muschin sivuilla barfauksesta, jossa edelleen väitetään barffauksessa syötettävän koiralle 60-70% lihaisia luita, vaikka kyseistä käytäntöä ei suosittele edes barfin kehittäjä itse.

    • TIETÄMÄTÖN

      Mitä pahaa viinirypäleissä on ?

    • Ruoka-aineet

      Rusinat/viinirypäleet. Näiden on todettu joissain tutkimuksissa aiheuttavan koirille munuaisvaurioita ja jopa kuolemaan johtaneita myrkytyksiä. Tutkimuksissa ei ole selvinnyt, mikä ainesosa aiheuttaa ongelmia (mahdollisesti ainakin osasyynä viinirypäleiden kasvatuksessa käytetyt torjunta-aineet) eikä myöskään ole tarkkaan määritelty haitallisen määrän rajaa. Vaikka tutkimustulokset eivät ole varmoja, on tuskin syytä syöttää koiralle rusinoita tai viinirypäleitä. Jos koira on näitä nauttinut, niin koiran vointia tulee tarkkailla.
      Pienemmät annokset aiheuttavat munuaisvaurioita, jotka vaikuttavat lemmikin elämään pidemmällä aikavälillä.
      Myrkytys ilmenee tavallisina myrkytysoireina, kun taas munuaisvaurio ilmenee virtsaamisen vähenemisenä tai loppumisen kokonaan.

      Sipuli. Sisältää sulfidiyhdisteitä, jotka vahingoittavat koiralla veren punasoluja ja voi aiheuttaa anemiaa. (Lähinnä ongelmat siis pidempi aikaisessa käytössä ja suuremmissa määrissä) Huom! Joidenkin lähteiden mukaan myös valkosipuli aiheuttaisi suurina määrinä anemiaa mutta kyse on luultavimmin aivan käsittämättömistä määristä eli jos ja kun sipuleita ei syötä kilotolkulla niin vaara on luultavimmin pieni. Sipulia toisaalta tuskin on syytä koiran ruokaan lisätä (ruuantähteissä jos on, niin olen ainakin itse antanut surutta).

      Appelsiini ja muuten paljon c-vitamiinia sisältävät hedelmät ovat haitallisia, koska koira tuottaa itse tarvitsemansa c-vitamiinin, joten runsaasta c-vitamiini lisästä voi tulla yliannostus. Pala silloin tällöin ei haittaa mutta säännöllisesti en antaisi varsinkaan pienelle koiralle. Yliannostus ei oireile vasta kuin siinä vaiheessa kun tuho on jo tapahtunut. Yliannostuksesta voi seurata se, että koiran oma c-vitamiinin tuotanto lakkaa sekä kalsiumoksalaattia muodostuu ja tästä seuraa virtsakiviä.

      Omenan en ole kuullut koskaan olevan koiralle vaarallista mutta omenan siemenissä on syanidin sokeriyhdistettä, amygdaliinia, joka suurina annoksina aiheuttaa tukehtumiskuoleman.

      Avokado. Haitallista annosta ei tiedetä, joten avocadoa ei tulisi antaa eläimille lainkaan. Avocado aiheuttaa nesteen kertymistä rintaonteloon, minkä seurauksena hengittäminen vaikeutuu. Muuten oireet ovat normaaleja myrkytysoireita.

    • harjoittelia

      Jokainen voi tietysti antaa koiralleen mitä tykkää ja vähät välittämättä.

      Mutta jotkut koirat eivät välttämättä siedä näitä aineita edes vähäisessä määrin, saati sitten jos on jonkinlaista elimistön vajaatoimintaa tai vaikkapa ruokinnassa puutoksia tai elimistö on erityisen rasittunut, vaikkapa kuumeilun, oksentelun, flunssan vuoksi.

      Pennutkaan ei välttämättä vielä kokonsa ja kehittymättömyytensä takia kestä samanlaisi määriä kuin aikuiset.

      Osa aineista kertyy elimistöön, heikentää elimistön toimintaa, joten terveelle koiralle ei vähäisistä määristä välttämättä tule oireita, mutta entäs jos se sairastuu.

      Välillä kuulee ja saa lukea koirien mitä erilaisimmista oireista, joihin ei löydy selitystä sairauksista, ehkä selitys voikin sitten löytyä näistä annaetuista ruoka-aineista.

    • toxic too

      Aloittajan kirjaama lista on pieni otos koiralle haitallisista aineista. Nämä ravintoaineet sisältävät koiralle pitkäaikaisessa tai jatkuvassa käytössä terveysongelmia, eivätkä ole siis välittömiä vakavia oireita tai myrkytystä aiheuttavia.

      Koiralle ajan kuluessa ilmaantuvat ongelmat, kuten kasvaimet tai aineenvaihduntasairaudet osataan harvoin, jos koskaan, liittää pitkäaikaiseen haitallisten ravintoaineiden altistukseen.

      Kyseisessä listassa on mainittu, että porkkana on ns turvallinen. Tämä ei sinänsä pidä paikkaansa, vaan voimakkaasta ruoka-aineallergiasta kärsivälle koiralle kaikki ristikukkaisheimon kasvit (myös porkkana) saattaavat aiheuttaa vakavia allergisia oireita. Samoin allergiselle saattaa koitua ongelmia mansikoiden syöttämisestä.

      Koirille myrkkyllisistä ja haitallisista aineista on kansainvälisillä myrkytystietokeskusten sivustoilla tarkkaa tietoa, jossa haitallisen aineen lisäksi usein mainitaan kyseisen ainesosan aiheuttamista oireista ja vaikutuksista.
      Suomessa tarkempaa tietoa haitallisista (ruoka)aineista saa myös mm. koirien ravitsemusneuvojilta ja joiltain erikoistuneilta eläinlääkäreiltä.

      Huom! Esimerkkinä, monissa kuivamuonissa oleva Yucca on koirille haitallista, samoin mm. aloe. jne. jne.

    • rtyuig

      Kaikki riippuu määrästä. Meidän 30kg bokseri oli napannu yksinollessaan pöydältä avocadon ja syönyt sen. Mitään ei tapahtunut

    • Varoitus

      Viisi edellistä aikuista koiraani on saanut viinirypäleitä silloin tällöon,max. 10 kpl kerralla. Tänään pentuni 14 kg 5.5 kk söi muutamia. Tarkkaa määrää en nähnyt. Alkoi kuolaamaan reilusti ja oli vaisu. Ell:ssä nesteytys, piristyi päiväksi, mutta nyt taas kuolaa. Varokaa nyt oikeasti, toiset sietää rypäleitä, toiset ei!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    9. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe