APUA! Ongelma: Työtön mutta silti opiskelija, en saa rahaa/tukea

OnnetonOpiskHaamu

Moi!

Toivottavasti joku voisi auttaa ja antaa neuvoja tässä tilanteessa.

Eli olen opiskellut yliopistossa ja sain juuri Toukokuussa valmiiksi kandin ja minulla on oikeus jatkaa maisterin opiskelua silloin kun haluan, eli ilmoittamalla kouluun, muutoin opiskelut ovat "jäähdytetty", eli tällä hetkellä en voi edes ilmoittautua kursseille. Nyt olen siis työtön ja ilmoittauduin jo Toukokuussa työkkäriin ja lähettivät selvityspyynnön. Selittivät että voi olla ongelmia tuon opiskelujen jatkamisen oikeudella. Nyt sitten yli kuukausi sen selvityspyynnön jälkeen tuli lausunto että "Hakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, koska hän on päätoiminen opiskelija". Siis, ihan hullua! Tammikuusta lähtien kun opintotuki lakkautettiin, taistelin viimeisillä säästöilläni (en halunnut ottaa lainaa) että saisin kandin valmiiksi. Ai että tuntuu pahalta. Onko muillekin tapahtunut näin? Mitä pitäisi tehdä? En vaan tajua että vain se oikeus jatkaa maisterin opiskelua, joka ei siis edes astu voimaan ennen kuin itse ilmoittaudun, tekee minusta PÄÄtoimisen opiskelijan!

Nyt ei ole paljon rahaa enää tilillä ja mietin että pitäisikö mennä sossuun, mutta luin jostain että opintolaina lasketaan tuloiksi vaikka ei olisi sitä nostanut. Muutin myös äsken äitini luo asumaan, hän on työtön mutta jonkun verran säästöjä hänellä on jollakin tilillä, niin katsooko sossu hänen tileistään että rahaa taloudessa riittää jos yrittää hakee toimeentulotukea?

Kiitos paljon etukäteen jos joku osaisi neuvoa mitä pitäisi tässä tilanteessa tehdä!

13

785

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bee n thre

      Toivottavasti muistit ilmottautua poissa olevaksi, muuten menetät opinto-oikeutesi. Ja se maisteri on voimassa Kelan papereissa, vaikka et olisi ilmottautunutkaan. Opintolaina on nostettava, ennen kuin voi saada sossusta massia tai työmarkkinatukea.

    • OnnetonOpiskHaamu

      Kiitos vastauksesta. En ole ottanut vastaan/ilmoittanut aloittavani maisterinopinnot joten en oikeastaan voi edes ilmoittautua poissa olevaksi.
      Mutta joo, näköjään työkkätin ja kelan mielestä pelkkä oikeus jatkaa opintoja (ikuinen oikeus) on myös sama kuin ikuisesti täysaikainen opiskelija. Ihan tyhmää. Aika hassua tällainen. Koko mun opiskeluajan olen huomannut että opiskelijoilla on huonoimmat oikeudet Suomessa.

      Kävin työkkärissä puhumassa ja he olivat vain ilkeä ilme naamoissa sillai että pitää olla todistus koulusta että mä LUOVUN opinto-oikeudestani (jos haluan yhtään työttömyysetuja)! Siis.... häh. Aika tyhmää. Miten tämä sopii työkkärin tarkoitukseen?

      Eli yks täti oli sitä mieltä että luovu opinto-oikeudesta, hanki työkokemusta vuosi tai pari, ja ano sitten takas opinto-oikeutesi ja opiskele maisteriksi kelan (työttömyys) rahoilla sitten kun täytät 25 (olen nyt 24). Kuulemma helppo saada opinto-oikeus takaisin mutta ei sanonut mitään siitä että kuinka helppo on saada sitä oikeutta opiskella kelan rahoilla. Kokemuksia tästä?

      Onko kellään muulla jotain hyviä neuvoja miten pitäisi edetä tässä vaiheessa? Olisi todella kiva saada muiden kokemuksia samasta tilanteesta. Opiskelin Helsingin Yliopistossa.

    • 2+3

      Lopeta vinkuminen ja valmistu.
      Ei ole ollenkaan varmaa, eli siis erittäin epävarmaa, että saisit jotain työkkärin rahaa joskus jatkossa. Sitäpaitsi opinto-oikeutesi ei ole ikuinen. Eikä tarvitse ollakaan.

    • Been there done that

      Jos olet käyttänyt jo kaikki opintotukikuukautesi, niin saat täyden asumistuen. Sossu maksaa sitten loput vuokrasta, sähkön, kotivakuutuksen ja saatpa vielä 477e/kk käteenkin sieltä. Kyllä noilla sossunrahoilla elää leveämmin kuin opiskelijana.

      Itse suoritin maisterin opinnot alle kahdessa vuodessa sossunasiakkaana, asuin Helsingissä isossa yksiössä lauttasaaressa ja jotenkin tuntui että rahaa ja aikaa oli enemmän kuin nyt töissä käyvänä asuntovelallisena...

      • OnnetonOpiskHaamu

        Kiitos vastauksestasi!

        Opiskelijana oleminen on kyllä vaikeaa, etenkin kun tuo opintotuki ei riitä yhtään mihinkään. Kesätyösäästöillä olen itse yleensä joutunut turvautumaan kun en ole kehtannut mennä sossuun. Mutta nyt kyllä aion katsoa tarkemmin sossun tarjoamaa apua, kun kerran pakotetaan jatkamaan opintoja (vaikka olisin mieluummin tässä välissä yrittänyt saada pari vuotta työkokemusta ennen kuin jatkan maisterin opintoja).
        Varmaan sossusta saa enemmän apua jos asuu yksin?
        Kiitos kun jaoit kokemuksiasi.


      • dsbbdssd
        OnnetonOpiskHaamu kirjoitti:

        Kiitos vastauksestasi!

        Opiskelijana oleminen on kyllä vaikeaa, etenkin kun tuo opintotuki ei riitä yhtään mihinkään. Kesätyösäästöillä olen itse yleensä joutunut turvautumaan kun en ole kehtannut mennä sossuun. Mutta nyt kyllä aion katsoa tarkemmin sossun tarjoamaa apua, kun kerran pakotetaan jatkamaan opintoja (vaikka olisin mieluummin tässä välissä yrittänyt saada pari vuotta työkokemusta ennen kuin jatkan maisterin opintoja).
        Varmaan sossusta saa enemmän apua jos asuu yksin?
        Kiitos kun jaoit kokemuksiasi.

        ""Varmaan sossusta saa enemmän apua jos asuu yksin?"

        Sossu katsoo ne puolison tulot, joten sinkkuna kannattaa olla, tai ainakin asua "yksin".

        Helsingissä sossu korvaa vuokraa aina 670(-asumistuki)e/kk saakka, loput vähennetään sitten tuosta 477 perusosasta.

        Eli jos asut esim. "yksin" kaksiossa jonka vuokra on Helsingissä 750e/kk, niin sinulle jää käteen enemmän rahaa kuin opintotuella ollessasi. Mahdollinen puoliso ei saa olla kirjoilla kyseessä olevassa asunnossa, vaan vain poste restantessa.


    • W. X.

      Sen verran vaan tuosta opinto-oikeudesta, että jos siitä luovut, pääset takaisin vain uusien pääsykokeiden kautta. Sikäli siis työkkärin täti puhui läpiä päähänsä. Jos taas opinto-oikeus evätään ilmoittautumatta jättämisen vuoksi, silloin sen saa anomalla takaisin.

      Jos mitenkään mahdollista, jatkaisin opinnot loppuun vaikka sitten lainalla ja kesätöillä. Takaisin paluu tauon jälkeen voi olla kynnyksen takana. Ja kyllä se maisterin tutkinto vaan on niin paljon tärkeämpi kuin kandi. Kandilla pitäisi mielestäni olla arvoa työmarkkinoilla, mutta eipä vaan taida olla.

    • earga

      Aloittajalle.

      Noin se menee, valitettavasti.

      Opintolaina on pitänyt nostaa, jotta saa sossusta. Ja työkkäri toimii juuri tuolla tavalla. Joko olet opiskelija tai työtön työnhakija. Välimuotoa ei ole. (Samankaltainen kuvio: joko olet yrittäjä tai palkkatyöntekijä. Yrittäjänä saat karenssin, jos työt lopuvat ja yrität työkkäriin. Mitään välimuotoja ei tunneta.)

      Lisäksi jos eroat yliopistosta, taidat saada työkkärissä 4kk:n karenssin. Silläkään ei ole merkitystä, onko sinulla enää opintotukikuukausia jäljellä vai ei, eikä sillä oletko läsnä- vai poissaoleva yliopistolla. Jos on opinto-oikeus, niin olet opiskelija - piste. Työkkäriä ei kiinnosta.

      Itse paiskin aikoinaan gradun valmiiksi niin, että tein samalla kahta osa-aikatyötä. Opintotukea venytin niin, että jäljellä oli vain yksi tukikuukausi, jota en käyttänyt. En siis nostanut opintotukea lainkaan vaan pelkkää asumislisää. Nykyisin ei vissiin näin kyllä pysty tekemään. No, lisäksi samalla iski päälle eräänlainen parisuhdekriisi. Koko hässäkkä vei pari vuotta, mutta valmistuin. Sen jälkeen olikin sitten aika vetämätön olo.

      Jos vain mahdollista, niin kannattaa yrittää etsiä jonkinlainen osa-aikatyö ja yrittää samalla opiskella.

    • ttu mitä vikinää

      En oikein ymmärrä, miten fiksut ja yms. nuoret eivät ollenkaan näe mahdollisuutta elättää työllä itsensä. Eli jos elää äitylin kanssa, pienetkin tulot riittävät. Kun nyt vain on niin, että sossu sun muu ei sitä rahaa jaa. Ei sitä jaeta meille muillekaan.

      • Kckdkdkdk

        Jakaahan. Jos henkilön tulot eivät riitä elämiseen, on kunnan viimekädessä turvattava tämän toimeentulo. Jos ei ole opiskelija, niin valtio hoitaa. Tämä kaikki lukee perustuslaissa.


    • hyvältä maistuu

      Eli jos en itse osaa imeä peukaloani, kunta ja valtio tulevat laittamaan sen suuhuni. Nyt olen levollinen, kaikki asiani ovat hyvin.

    • Nykyisin

      opinto-oikeutta on vaikea saada takaisin, jos on välissä ollut muissa hommissa. Aiemmin oli eri, kun oikeus saatiin suoraan maisterintutkintoon, eikä kandia välissä tehty.

      Itselläni on samanlainen tilanne kuin ap:llä, paitsi että olen suorittamassa tohtorintutkintoa. Mitään Kelan etuuksia en saa niin kauan kuin olen kirjoissa opiskelijana, vaikka tohtoriopiskelija ei edes saa opintorahaa. Mutta jos luopuisin opinto-oikeudesta, joutuisin hakemaan sitä uutena tapauksena, ja kun nykyisin pyritään painamaan valmistujien iät alas, on sitä vaikeampi saada jatko-opiskeluoikeutta, mitä enemmän ikää on.

    • Anonyymi

      Minä olen rahoittanut opiskelut työllä ja säästämisellä.

      En saa opintotukea enkä opintolainaa.

      Työ on siis vain opiskelun rahoittaja, pääpaino koko ajan opiskelussa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5248
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3407
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1542
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      186
      1410
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      968
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    Aihe