espanjansiruetana

eljii

Espanjansiruetanoista googlatessa tuli naurettavia neuvoja: "kerää vastaantulleet yksilöt ja tipauta kiehuvaan veten" ... PÖH ... minkähän miljoonasosapromillen tonttinsa etanoista saa tuolla neuvolla hävitetyksi? Samaa hassua neuvoa tuputti paikallislehti

- harvoinpa tulee liikutuksi tontilla niinä iltahämärän tunteina jolloin nämä lähtevät liikkeelle. (Poikkeuksena sateen jälkeiset hetket päiväsaikaan.) Eilen iltakymmenen jälkeen kertyi nopeasti ja helposti kolme puolipurkillista vastaniitetyltä ojanpenkalta. Hämäryys oli laskeutumassa ja hyttyset kimpussa

- harvoinpa jaksaa tiheimmistä pöheiköistään niitä etsiä maasta ja kasveista, varsinkaan sateen kastelemista

- tyhmää juoksennella etanoiden perässä. Ne pitäisi houkutella yhteen paikkaan ja tuhota sarjatyönä. Houkutteluneuvoja "vieraslajin invaasiosta" huolestuneet tekstit eivät anna. Alkuviikosta kymmeniä oli kertynyt ulko-oven luo jätettyihin banaaninkuoriin. Samoin lähipuistossa kaljatölkit olivat keränneet melkoisen määrän espanjansiruetanoita. Ilmeisesti tuoksu niitä houkuttelee?

- jotain hirmukallista torjunta-ainetta jossain kehuttiin, hinta yli viisi euroa kilolta

Onko jollakulla hyviä oivalluksia tässä asiassa?

12

1557

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eljii

      > ... kertyi nopeasti ja helposti kolme puolipurkillista ...

      puolet etanoita, puolet kiehuvaa vettä. Kävi mokakin, kun erääseen purkkin jäi iltamyöhällä kierrekansi. Seuraavan päivän kuluessa pahanhajuinen etana"liisteri" alkoi paisua ja pursuta kannen raoista. Siis viisaampi työjärjestys:

      - purkki puolilleen etanoita
      - loppu täytetään kiehuvalla vedellä
      - mutta muutaman tunnin kuluttua osa vedestä kaadettava pois
      - purkkia ei saa sulkea ilmatiiviisti

      • etanamies

        Etanat voi hyvin upottaa etikkaan. Halpa ja tappava aine, jos vain viitsii keräilystä huolehtia. Itse käytän ahkeran keräämisen rinnalla etanasyöttejä eli Ferramolia. Kun tiedän, että sitä on siroteltu tontin rakoille, voin nukkua rauhassa. Pihaan kömpineet espikset ovat takuuvarmasti syöneet rakeita ja lopettavat ryömimisen ja lisääntymisen parin päivän sisällä. Jokaista etanaa kun ei satavarmasti ehdi käsin poimia. Ferramolia Agrimarketista n. 90 ekellä 10 kilon säkki. Se on halvin, tehokas torjunta-aine tällä hetkellä. Halvin, jos siis ostat 10 kilon säkissä. Pienemmillä ainemäärillä ei mitään hyötyä olekkaan. Torjunnasta nyt 6 vuoden kokemus. Jos naapurit eivät tee asialle mitään, torjuntaa saan jatkaa loppuelämäni. Viime kesänä rakensin muovisen etanaesteen tontin rajoille. Suihkutan siihen lisäksi 3 kertaa kesässä koivutislettä. Tänä kesänä puutarhani on ollut näistä menetelmistä johtuen etanaton!


      • eljii

        nyt parin viikon satunnaisten keräilyjen jälkeen alkavat vähetä ja vaihtoehtoinen työjärjestyskin hahmottunut. Vaihtoehtona puolipurkillisten keräilylle on varata kiehuvalle vedelle toinen purkki. Se puolilleen kiehuvaa vettä ja pudottelee sekaan etanoita niin paljon kuin mahtuu

        puolipurkillisista huomasin hyväksi jättää etanat pariksi tunniksi kiipeilemään purkin seinämille. Purkissa tietysti kansi ja kivi sen päällä. Seinämille levittäytyneet sitten veden kaadon jälkeen kuolevat nopean tuskattomasti. Kivi muuten ei saa olla aivan pieni, yksi erä pääsi jotenkin ulos purkista

        nyt on seitsemän tyhjää hernekeittopurkkia odottamassa keräilyaikaa tai -ilmaa.


    • pupu ja käpy

      mistä saa koivuntisleuutetta.... muutama v. sitten sitä oli mutta eikös se mennyt myyntikieltoon jostain kumman syystä.... onko kielto peruttu vai tuote laimennettu tehottomaksi litkuksi jota saa myydä.

    • ikuinen etanasota

      Hei Etanamies,

      Miten korkea muovieste ja mistä sen rakensit? Tonttimme rajoittuu kaupungin alavile ojanvarsimaille, josta mönkii etanoita jatkuvasti tontillemme vaikka kuinka niitä keräilemme ja Ferramolia käytämme. Tottakai myös käymme aamu- ja iltahämärissä keräilemässä, voimien mukaan. Sitten on myös pienet muovimatot hyviä ansoja, niiden alta saa saalista myös päiväsaikaan. Muuten mielstäni paras etanan keräysastia on muovisanko, jonka täyttää suolavedellä. Sinne keräilen noin viikon ajan etanoita, jonka jälkeen kaivan kuopan maahan jonne heitän etanamössön. Noin desi meri- tai tavallista suolaa kolmasosaan sankollista vettä. Etanat sihisevät ja kuolevat heti suolaliemeen.

      • eljii

        mikä ihmeen muovieste? Kovia ovat kiipeilemään. Peltipurkissa nopeasti asettuvat seinämille ja kannen alapintaankin roikkumaan

        jossain suositeltiin kulkuesteeksi sopivaa hiekkakaistaa, jossa kuulemma eivät voi madella


      • ikuinen etanasota
        eljii kirjoitti:

        mikä ihmeen muovieste? Kovia ovat kiipeilemään. Peltipurkissa nopeasti asettuvat seinämille ja kannen alapintaankin roikkumaan

        jossain suositeltiin kulkuesteeksi sopivaa hiekkakaistaa, jossa kuulemma eivät voi madella

        Heissan,
        Agrimarketin nettimyynnissä on muoviaitaa jonka reuna on taitettu, jonka yli on siis vaikea kiivetä. Itselläni on niin iso piha ettei resurssit riitä sen aitaamiseen. Kaikki keinot on käytössä, olemme mm. kylväneet jo toista pussia 10 kg:n ferromolia. Se kyllä selvästi vähentää etanoita. Mutta kun niitä mönkii jatkuvasti lisää sitä mukaa kun niitä saa kerättyä tai myrkytettyä. Kalkki estää etenemistä ja myös hiekkakin vähän estää. Kävelevät kyllä tuota hiekkakävelytietä pitkin eteenpäin ihan suveneeristi, ettei se paljoa hidasta. Tuhkasta myös eivät pidä. Ostin Agrimarketista etanasulkumattoa jolla päällystin lautoja ja niillä ympäröin kasvimaan. Auttaa kyllä. Toisaalla missä salaattipenkkini on ovat etanat toistuvasti puikkelehtineet tämän sulkumaton alta (vähän huonosti laitettu) salaattieni kimppuun. Ja nythän niitä etanoita mönkii kokoajan sitä mukaa kun tuhoan lisää tontille. Huono tilanne täällä Espoossa, ainakin tässä kohdin Espoota.


    • Vincaviola

      Jos naapurina on kaupunki, kuuluu sille etanoiden hävittäminen omalta tontiltaan. Kirjelmää vaan kaupungille. asiasta

      • etanasota jatkuu

        Kaupungilla ei kuulemma ole mitään aikeita eikä resursseja ryhtyä etanoita torjumaan. Tuossa vierestä alkaa laaja kävelyteiden reitistö ja niityt. Lisääntyvät ja syövät koirankakkaa. Niitä on aivan mielettömästi ja senkun vain leviävät eteenpäin.


    • murmeli

      Ihmettelen, että annetaan niin tyhmä neuvo, että etanat kihuvaan veteen. Vesi ei kauan pysy kuumana ja mikä turvallisuus riski, horjahdus ja polttaa itsensä.

      Minulla on noin 1,5 litran muovi purkk,i johon olen pannut puoli desiä ruokasuolaa ja pari tuumaa vettä. Kotilon tai etanan kun pudottaa siihen, niin se ei enää nouse sieltä. Sama kippo oli koko viime kesän, etanat pois ja lisää vettä, jos tarvii. Turvallinen ja halpa konsti.

    • friteeratut etanat

      Ovatko nämä etanat myrkyllisiä, vai voisiko niistä valmistaa jotain herkkua? Koon puolesta ainakin olisivat ihan riittäviä, jos purkillisen saa kerättyä.

    • pitkä kokemus

      Yksi keino on poimia lehtokotilot, joista edellä lienee kyse, oluella täytettyyn kannelliseen purkkiin. Kotilot kuolevat nopeasti eivätkä ala haisemaan, vaikka olisivat päiväkausia liemessään.

      Sitten kaadetaan neste toiseen keräyspurkkiin ja kuolleet kotilot roskiin. Samaa olutta voi kierrättää useamman kerran hieman vettä lisäämällä. Kiehuvan veden käyttö on omituinen, joskin yleinen neuvo.

      Ferramolia tulee käytettyä keväällä, kun kotilot tulevat esiin. Peitteiseksi kasvavalla niittytontilla on kesällä tehokkaampaa poimia kotilot kuin levitellä Ferramolia laajalle alueelle.

      Kalkin tai tuhkan käyttö lehtokotiloiden kohdalla on niiden ruokkimista: hyvää kuoren rakennusainetta. Puutarhan lannoitus muutenkin edistää lehtokotiloiden elämää. Asiasta kolmanteen, mutta kotipuutarhassa lannoituksen päävaikutus on huomattavasti kasvava rikkaruohomäärä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1448
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1002
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      751
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      715
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      670
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      659
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      644
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      608
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe