U R A A N I H U I J A U S

I S O A R S K A

Uutiset
Talous

Talous 8.2.2011 klo 8:48 | päivitetty 6.6.2012 klo 8:04
Talvivaara: Cameco-sopimuksesta vauhtia uraanin talteenottolupaan
Kaivosyhtiö Talvivaara toivoo, että tiistaina julkistettu yhteistyösopimus uraanijätti Camecon kanssa nopeuttaa valtioneuvoston lupaprosessia uraanin talteenotolle Sotkamon kaivoksella. Kehitysjohtaja Kari Vyhtinen kertoo YLE Uutisille, että maailman suurimpiin lukeutuva uraanintuottaja Cameco tuo Talvivaaraan rahan ohella lupaprosesissa tarvittavaa tietotaitoa.

Uraanin talteenotto Talvivaarassa

- uraani saadaan irrotettua kohtuullisen vaivattomasti nikkelin, sinkin, kuparin ja koboltin tuottamisen yhteydessä

- toimiessaan talteenottolaitos voisi tuottaa noin 350 tonnia uraania, mikä vastaa noin 410:tä tonnia raakauraania

- määrä vastaa noin puolta Suomen ydinvoimaloiden polttoaineen tarpeesta Olkiluoto 3:n valmistumisen jälkeen

Lähde: Talvivaaran Kaivososakeyhtiö

Kaivosyhtiö Talvivaara tiedotti tiistaina pikkutunneilla tehneensä yhteistyösopimuksen uraanin myynnistä ja ostamisesta kanadalaisen Cameco Corporationin kanssa. Cameco investoi enintään 60 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, eli vajaat 45 miljoonaa euroa, uraanin talteenottolaitoksen rakentamiseen Talvivaarassa.

Talvivaara pitää sopimusta merkittävänä.

- Saamme yhteistyökumppanin, jolla on uraanin tuotantoa ja jonka kautta saamme teknistä tietämystä. Tällä myös turvataan se, että tuotteet menevät rauhanomaiseen käyttöön ja lisäksi saamme pitkäaikaisen kumppanin, luettelee Vyhtinen sopimuksen etuja, kertoo kehitysjohtaja Kari Vyhtinen puhelinhaastattelussa.
Luvat puuttuvat edelleen

Talvivaara tarvitsee useita eri lupia ennen kuin uraanin talteenotto voi alkaa. Ydinenergialain vaatimaa valtioneuvoston lupaa se haki viime huhtikuussa, mutta poliittinen päätös ei synny ennen vaaleja. Talvivaara uskoo Cameco-yhteistyön nopeuttavan lupaprosessia.

- Tarvitsemme teknistä tietoa myös lupahakemuksiin ja ympäristölupaan. Uskomme että sopimus tuo luottamusta myös valtion päässä, kun he tekevät päätöstä, niin he huomaavat että meillä on hyvä kumppani ja että tuote menee oikeaan tarkoitukseen.

Camecon kanssa solmitussa sopimuksessa on otettu huomioon mahdollisuus, että valtioneuvoston lupa ei heltiäisi. Takkiin ei siltä osin tule.

Talvivaara tarvitsee valtioneuvoston luvan ohella Kainuun Ely-keskukselta loppulausunnon yva-selostukseen. Uraanin tuotantoa varten vaaditaan puolestaan ympäristölupa, ydinenergiajärjestö Euratomin ja EU:n komission lupa, kemikaalilupa ja lopulta vielä rakentamislupa varsinaiselle talteenottolaitokselle.
TEM lykkäsi päätöstä

Valtioneuvoston lupaprosessista vastaava työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) kertoi hiljattain, että valtioneuvosto ei ennätä käsitellä uraanin talteenottolupaa tämän vaalikauden aikana. Päätös jää siis seuraavalle hallitukselle. Talvivaarassa tämä tarkoittaa talteenottolaitoksen rakentamisen viivästymistä.

- Kyllä me olimme pettyneitä tietoon. Täytyy myöskin ajatella, kuinka paljon voimme ottaa riskejä ennen kuin tiedetään että lupa tulee. Suunnittelussa kyllä edetään, mutta suuret sitoumukset voivat viivästyä jonkin verran ennen tiedetään, että lupa on melko varma, Vyhtinen kertoo.

Käytännössä Talvivaara ei aio tehdä uraanin talteenoton vaatimia kalliita laiteinvestointeja eikä rakentaa varsinaista talteenottolaitosta ennen kuin tieto luvasta on "kohtuullisen varma". Talvivaaran tavoiteaikataulua on jo jouduttu lykkäämään. Alun perin suunnitelmissa oli käynnistää uraanin talteenotto jo kuluvan vuoden lopulla, mutta nyt puhutaan vuoden 2012 ensimmäisestä neljänneksestä.

Talvivaaran kaivosyhtiö on pitänyt kovaa kiirettä uraanin talteenoton kanssa, sillä nyt uraani menee kaivosalueen kipsisakka-altaisiin ja nikkelituotteiden mukana jatkojalostukseen. Luonnonuraanin radioaktiivisuus on niin matalaa, ettei siitä ole Säteilyturvakeskuksen mukaan haittaa ihmisille, mutta nykymenolla uraani menee hukkaan.

Lähteet:
YLE Uutiset

5

178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1355
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1086
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      78
      910
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      817
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      65
      747
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      716
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      708
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      701
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      61
      694
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      43
      675
    Aihe