Miksi asiakaspalvelu on huonoa?

Kekkilästä kajahtaa

Miksi virossa asiakaspalvelu on yleensä huonoa? Kassat eivät tervehdi, yleensäkin ollaan todella tylyjä, hymyäkään ei irtoa. Sanon suoraan, etten pidä venakoista, mutta yleensä jos Virossa kohtaa hyvää asiakaspalvelua, sitä saa venäläisiltä. Miksi virolaiset itse on niin yrmyjä? Ja HUOM ennenkuin provoilijat astuvat kehiin, kerron olevani tavallinen keski-ikäinen perheen äiti enkä todellakaan mikä vodka-turisti.

26

3078

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eivoimitään

      Se nyt vaan on niin.. enpä itsekään saa hyvää palvelua, olen 20-vuotias ja puhun viroa - asun täällä. Ärsyttävää se "palvelu" on, mutta ei auta kuin tottua. Ehkä joskus.

    • Älä ole itse hapan

      Koska he ovat vähän kuin peili. Saat sitä takaisin mitä itse olet.

      Mitä aina tervehdin hymyillen ja kysyn kuinka menee, tietenkin eestiksi. Pari sanaa nyt oppii kuka tahansa. Tuon jälkeen palvelu on aina lupsakkaa.

      • ap ap ap

        En todellakaan ole hapan, kyse ei ole siitä. Mielestäni olisi perusasiakaspalvelua edes tervehtiä asiakasta saatikka olla tiuskimatta.


      • Heh heh

        Palvelua peilikuvana, asiakas tervehtii ja hymyilee, myyjä tiuskii ja näyttää hapanta naamaa. Kielen osaaminen peilikuvapalvelussa luonnollisesti asiakkaan vastuulla.


      • Huh mitä roskaa

        Asiakas saa olla hapan, apea, surullinen tai iloinen, ja kaikenlaisia asiakkaita varmasti tulee eteen. Asiakaspalvelussa ystävällinen palvelu on ammattitaitoa, jota asiakkaan ei todellakaan tarvitse omalla käytöksellään ansaita!

        Samma på estniska.


    • Nadezhda Pönttö

      Minulle kyllä hymyillään ja toivotetaan mukavaa päivänjatkoa kassalla kuin kassalla. Syynä ehkä se, että puhun viroa ja hymyilen itsekin.

      • jepsjepss

        Ei se kyllä aina vain siitä ole kiinni. Jotkut ovat hapannaamoja silti. Jos menen mieheni (virolainen) kanssa ravintolaan, niin joissain on loistava palvelu ja joissain ihan paska.


    • ap ap ap

      Mutta mikä tää juttu on, miksi he käyttäytyvät niin? Eikö virolaisessa kulttuurissa kuulu tervehtiä tai hymyillä vieraille?

      Totuuden nimessä täytyy kyllä sanoa, että kehitystä on tapahtunut parempaan suuntaan, joskin hitaasti.

    • Eest

      Suurin syy on varmasti Helsingin läheisyys. Maanis-debressiivinen ilmapiiri tarttuu.

      Toinen syy on palkkataso, jos saa 600 euroa palkkaa 10 tuntisista päivistä, niin eihän se ketään hymyilytä.

      Osansa on myös Viron yhteiskunnallisella ilmapiirillä, joka on melko tyly ja suorituskeskeinen.

    • whydontuunderstand

      ^Poikaystäväni on tarjoilijana eräässä ravintolassa vanhassa kaupungissa. Peruspalkka on 2,12e/h eli ihan passs.. ka. Siihen tipit päälle. Poikaystäväni on työskennellyt myös Suomessa (asui siellä yli 10 vuotta, puhuu siis sujuvaa suomeakin ilman Anu Saagim- aksenttia) eli omaksunut sen että töissä hymyillään ja esitetään maailman parasta päivää vaikka kuinka v_tuttaisi. Ja se näkyy tippien määrässä Virossa. Hän itse saa tippiä n. 8-13e tunnissa, eli tuntipalkka tippien kanssa alkaa olla jo Suomen tasoa. Tarjoilijakaverit saavat tippiä 2-5e tunnissa. Ihmettelen, mikseivät he jo tajua, että ulkomaalaiset eivät jaksa sellaista murjottavaa naamaa? Oma poikaystäväni heittää läppää asiakkaiden kanssa ja se näkyy todella tipeissä. Miksei virolaiset ymmärrä, että tippeihin voi vaikuttaa? Itse tippaan aina n. 4-5e suosikkitarjoilijalle (vaikka laskun loppusumma alle 20e), mutta jos palvelu on p_askaa eli tarjoilija ei edes puhu, en anna mitään. Tai ehkä sen 20 senttiä.

      • Estonia93

        Omasta mielestäni nuoret virolaiset noin 20 v ymmärtävät jo hymyillä ja tervehtiä siitä vanhemmat ei oikein osaa sitä asiakaspalvelua, puhumattakaan jostain keski-ikäisistä jotka vaan ajattelee oon vaan töissä. Poikkeuksiakin tietysti löytyy ja omasta mielestäni ne Viron venäläiset ovat kaikista tylyimpiä.


    • riii

      Neukkulan ajoista on vielä niin vähän aikaa.
      Palvelu on turistipaikoissakin usein töykeää, mutta jos joudut asioimaan esim. virastoissa, niin hyvä jos ei itku pääse :D

      • suomella ei kannata

        Turistipaikoilla ja virastoilla on vielä suuri ero. Virastoissa suomalainen tarvitsee AINA tulkin, joka hallitsee sekä venäjän, että viron kielen TÄYDELLISESTI. Asiansa osaava tulkki aloittaa keskustelun virkailijan kanssa AINA kysymyksellä, kummalla kielellä virkailija haluaa puhua!


      • Riigikeel on eesti
        suomella ei kannata kirjoitti:

        Turistipaikoilla ja virastoilla on vielä suuri ero. Virastoissa suomalainen tarvitsee AINA tulkin, joka hallitsee sekä venäjän, että viron kielen TÄYDELLISESTI. Asiansa osaava tulkki aloittaa keskustelun virkailijan kanssa AINA kysymyksellä, kummalla kielellä virkailija haluaa puhua!

        Anteeksi nyt vain, mutta Virossa viron kieli on "riigikeel" eli valtion kieli, suomalaisittain virallinen kieli. Virolaisessa virastossa asioidessasi sinun ei todellakaan tarvitse kysyä, mitä kieltä virkailija HALUAA puhua, jos siellä noudatetaan Viron lakia! Suomea ei tietenkään välttämättä osata.


      • Voi.että.nauratti
        Riigikeel on eesti kirjoitti:

        Anteeksi nyt vain, mutta Virossa viron kieli on "riigikeel" eli valtion kieli, suomalaisittain virallinen kieli. Virolaisessa virastossa asioidessasi sinun ei todellakaan tarvitse kysyä, mitä kieltä virkailija HALUAA puhua, jos siellä noudatetaan Viron lakia! Suomea ei tietenkään välttämättä osata.

        Vai riigikeel, luitko tuon jostain sarjakuvasta. Kannattattaisko käydä edes kerran siellä virossa ennenkuin kommentoi tänne noita typeryyksiä.


    • Toivotaan parasta

      Tämä tulee ajan kanssa varmaankin muuttumaan. Eikä asia ilahduta virolaisia itseäänkään. Olen monet kerrat lukenut samanlaisia kommentteja viroksi Virossa. Tosin tähän voi sanoa senkin, että virolaiset ovat tottuneet siihen.

      Citymarketin lopetus herätti aikoinaan Virossa paljon harmistunutta nettikirjoittelua nimenomaan siksi, että Citymarketeissa oli totuttu tervehtiviin ja ystävällisiin kassoihin.

      Vasta eilen luin harmistuneen virolaiskommentin Tallinnan lentoaseman apean, jopa epäystävällisen oloisesta palvelusta.

      Toisaalta tästä on Virossakin niin paljon jauhettu, että täysin päinvastaista, mairean aulista palveluakin alkaa löytyä. Jotenkin siitä puuttuu luontevuus, jota Suomessa kohtaa kaikkialla, vaikka suomalaistenkin tunneilmaisu on niukkaa.

    • näinonnäppylät

      Minä ainakin saa palvelua.silloin kun on tarvis,turhaa pokkurointia en ole koskaan kaivannut ja pitää osata kysyä,ei sielläkään olla mitään ajatustenlukijoita.

    • ksusha

      No jaa...kun tuon siipan kanssa osataan molemmat venäjää ja hän viroa niin voisikohan se jotenkin vaikuttaa. Eipä kyllä tylyä palvelua ole saatu vaikka on ihan suomenkielellä aloiteltu asiat. Pari kertaa on sattunut hassunkurinen tilanne kun nuorehko venäläistyttö on tullut ottamaan tilausta. Yritti kovin englanniksi mutta ei ymmärtänyt meidän (minun) aitoa lontoota. Olinhan siellä töissä monet vuodet. No sitten vaihtui kömpelöön viroon mutta lopuksi oli taivuttava siihen kaikille tuttuun venäjään. Hyvä tuli. Tyttörukka vaan yritti niin kovasti olla länsimainen.

      Usein käymme ihan vaan ajelulla ratikalla tai busseilla, suupalalla ja olusilla Koplin ja Lasnamäen perukoillakin, ns. marginaalikuppliloissa. Joskus tiskin takana on alkuun vähän yrmeä baaridaami, mutta yleensä hän pehmenee kun heittää jotain aamusta, säästä ja tarjoaa hänellekin kupposen kahvia. Seuraavalla kerralla on jo hymy naamalla kun nähdään.

      Venäläistaustaisiahan asuu Tallinnassa oikeasti noin 60%, sorry ei saanut ääneen sanoa. Virallinen tieto on että noin 30%. Jos venäläiset heräävät ja aktivoituvat, he ottavat Tallinnan haltuunsa. Katsokaapas vaan, minne vaan menette, venäjänkieltä, venäjänkielistä palvelua. Tai ajelkaapa Lasnamäellä, valtavat lähiöt...ja muuallakin, Öismäellä missä yksi asuntomme on, ei viron sanaa kuule, ei Mustamäellä liioin.

      Virolaiset ovat kyllä keskenään ja tuttujen kesken hyvin avoimia ja iloisia ja ystävällisiä mutta neukkutaustasta johtuen muukalaisiin epäilevästi suhtautuvia. Ymmärrettävästi.
      Ja aina voi valita ravintolan tai muun palvelun uudelleen seuraavalla kerralla. Kyllä se kapitalismi ja sen pelisäännöt sinnekin vielä uppoavat lopulta.

      • itsenäinen.valtio

        Tallinnan asukkaista venäjä on äidinkieli 40 %:lla. Monet näistä ovat Viron kansalaisia. Helsingin asukkaista 6 % on ruotsinkielisiä mutta kaikki julkiset kadunnimet ym. ovat kaksikielisiä (suomi ja ruotsi). Viro ei ole Suomen tavoin enää entisen isäntämaansa renki, julkiset tekstit ovat vain viroksi.


    • Vene Eestis

      Miksikö? Väitän, että epäystävälliseltä vaikuttava asiakaspalvelu on neuvostoaikana tullutta venäläisen kulttuurin vaikutusta.

      Venäläiset ovat henkilökohtaisella tasolla sydämellisiä ja vieraanvaraisia, mutta kaikissa yleisissä/julkisissa yhteyksissä, joissa ei tätä henkilökohtaista suhdetta ole, nuo hyvät persoonallisuuden piirteet puuttuvat täysin. Käytös on jäykkää, virallista, töykeää, jopa haluttomalta vaikuttavaa kuin asiakas olisi riesa - käyttäydytään kuin jostain valta-asemasta alaspäin, mikä on länsimaalaisen ihmisen mielestä törkeän loukkaavaa.

      Ylempänä joku kirjoitti Koplin baarinaisen käytöksen muutoksesta, kun hänelle on ensin ollut ikään kuin kontaktissa henkilökohtaisella tasolla eli "avannut kanavan". Näin ei tietenkään pitäisi asiakaspalvelussa olla, mutta niin se venäläisillä tuppaa menemään - ja virolaiset ovat tässä suhteessa paljon venäläisempiä kuin haluavat myöntää kaikessa pinnallisessa länsimaisen kuorrutuksen ihailussaan.

      • Estofiili

        Mielenkiintoista analyysiä, vaikkei perustunekaan tieteelliseen dataan. Saattaapi olla tottuuven siemeniä.


      • PaskaAtmosfääri

        Ei camoon, asiakaspalvelu hommissa palvellaan asiakasta sama mikä fiilis itellä. Ei minkäänlaista puolusteltavaa tässä, asiakaspalvelijan homma on palvella asiakasta, piste. Tästä kandeis tehdä joku dokumentti elokuva ja näyttää se virolaisille että tajuaisivat kuinka 50 luvulla ne on palvelun suhteen. Vaikka joka jumalan roskapönttö on jonkun startup yrityksen keksimä, ei osata kaikkein tärkeintä, asiakaspalvelua. Huhhuh. Suomessa menty valovuosia eteenpäin. Ihan eu normi tasolla.


      • KäynUsein

        Kävin Tallinnassa bordellissa, asiakaspalvelu oli tosi huono.


      • sai.osakseen.naureskelua

        Johtuu siitä että kun olit räkäkännissä niin hommista ei tullut mitään.


      • Melkein.kynnet.lähti

        Sain Tallinnan bordellissa tosi hyvän palvelun.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6450
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2614
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2190
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      72
      1870
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1437
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe