Moottoripyörä vs skootteri

mr.papi

Olen lueskellut jonkin verran keskusteluja skoottereista ja niissä yleensä kerrotaan skoottereiden etuja moottoripyöriin nähden. Yleensä rupeaa hiukan ihmetyttämään nämä lähes täysin järjettömät väitteet, vaikka saattaa sieltä seasta löytyä hiukan järkipuhettakin. Listaan tässä muutaman skootterien "edun", joita keskusteluissa on esiintynyt ja kerron oman mielipiteeni ja perusteluni niistä.

Skootterien etuja moottoripyöriin verrattuina:

1 Helppoja ajaa, kun ovat automaatteja.
2 Kiihtyy nopeasti ja pärjää siinä jopa joillekkin kyykkypyörille.
3 Ketteriä käsitellä kaupungissa, kokenutkaan kyykkykuski ei meinaa pysyä perässä.
4 Kevyitä.
5 Suojaa tuulelta ja sateelta.

Omat mielipiteet ja perustelut:

1 Nykyiset isommat kyykkypyörät kulkevat 1-vaihteella sen verran lujaa, että täällä Suomessa saa kortin pois 120km/h nopeusrajoitusalueellakin ja hyvällä tuurilla saa syytteen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Joten miksipä sanotaan, että skoottereilla on helpompi ajaa, kun ei tarvitse vaihtaa vaihteita, jos moottoripyörälläkin riittää että saa 1-vaihteen silmään ja pääsee liikkeelle. Ja jos haluaa ajaa hiukan matalemmilla kierroksilla, niin voi vaikka koittaa sitä 2-vaihdetta! Mikäli tämä on jotenkin ylitsepääsemätön asia, niin silloin kannattaa harkita polkupyörällä ajamista tai Amerikkaan muuttamista, jossa kaikki ajavat automaateilla.

2 En tiedä kuinka hirvittävän nopeasti jotkut luulevat sen skootterinsa kiihtyvän, jos se jättää moottoripyörätkin jälkeensä. Totuushan kuitenkin on, että skootteri kulkee kiihdytyskisassa moottoripyörää vastaan 20km/h, kun toinen menee jo sen 100km/h lasissa. Ja specsejä katsottaessa 500cc skootterissa on noin 40hv siinä missä isommasta kyykystä löytyy sellaiset 180hv, että että...

3 Aika tumpelo kuski saa olla, joka jää kyykyllä jälkeen kaupungissa tai missä tahansa. Eihän siinä tarvita kuin yksi ranneliike ja skootterikuski saa haistella pakokaasuja. Ja omasta mielestä skootteri on todella kömpelö ajettava, ainakin alkuun johtuen lähinnä pienistä renkaista.

4 Pienemmät skootterit ovat varmasti kevyempiä, mutta isommat skootterit painavat saman verran tai jopa hiukan enemmän, kuin iso kyykky. Esimerkkinä Piaggio X9 2007 kuivapaino on 212,7kg, kun taas Yamaha YZF-R1 painaa 206kg.

5 Tämä on totta, hyvin muotoiltu skootteri suojaa kohtalaisesti tuulelta ja sateelta, siinä missä kyykyllä ajaessa kastuu auttamatta. Toki jos haluaa, niin aina voi ostaa matkapyörän, kuten tämä kuuluisa maantiesohva Honda Gold Wing, mutta silloin menetetään kyykkypyörän edut. Eli kaikkea ei voi aina saada, kyykyllä täytyy välttää sadekelejä, mutta ei se skootterillakaan varmastikkaan mukavaa ole sateessa ajaa.

Loppujen lopuksi löysin tuosta listasta YHDEN paikkaansapitävän väittämän, eli aika heikoille skootteri jäi siinä mielessä. Kuitenkin skoottereilla on paikkansa liikenteessä ja itse perustelisin sitä sillä, että ne ovat kuitenkin suhteellisen leppoisia ajaa, ei kaikilla kuitenkaan aina ole niin kauhea kiire mihinkään. Niin ja saahan tähän joku muukin mielipiteensä ilmoittaa, jos kiinnostaa...

21

2029

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vespa gts 250

      Olen elämäni ensimmäisellä maxiskootterimatkalla suvi-Suomessa.

      Kerronpa kokemuksiani tästä matkasta verrattuna motopyöräreissuihini, kunhan kerkeän!
      Näin alkuvaikutelmana kyllä on, että skooter on ihan hillittömän hauska!

      • _.,mnb

        Maxiskootteri on akseliväliltään Vespaasi pitempi...


    • Maxi-mallinen

      1. Helppo ajaa, kun on automaatti. Joo, niin on... mutta ei se vaihteellinen ole normi sällille yhtään vaikeempi.
      2. Ei varmaan pärjää mp.lle kiihdytyksissä!! Paitsi jos on se tumpelo kuski, jolle vaihteet tuottaa ongelmia.
      3. ei oo kömpelö... maxikin hyvä kaupungissa. Painoa on, mutta painopiste on alhaalla, joten se paino ei tunnu missään.
      4. Oma painaa 230 kg...
      5. Joo, on katteita... mutta tuulen pyörteet pitää huolen siitä, etä kastuu alta aikayksikön.

      Skode vaan kiehtoo... ei tarvi ajaa tuppi nurin, (ei kulje liikaa), tyyliin kuuluu cruisailu, lupa ajaa leppoisasti.

    • skopamummu

      Eihän sille asialle voi mitään ,että skopa helpompi lähtee ja lastata. Miksi näitä vertaillaan koska ovat eri värkkejä. Mulla talvimopona 125 Qinkki ,kesällä Kymco 200i.

    • 2 points to scooter

      Möin juuri hyvin palvelleen Hayabusani (jos se nyt varsinainen kyykkypyörä) ja nyt tilalla keewaymopo.

      Busa OIKEASTI hitaampi ainakin täällä tampereen keskustassa. Varsinkin kun ottaa huomioon miten mopon saa pysäköidä.

      Käyttökustannuksia ei viitsi edes verrata. Prätkä harrastus, skootteri kulkuneuvo.

      Liikenneturvallisuuden kannalta tehokas prätkä kumminkin skootteria turvallisempi. Mun ikäiset keski-ikäiset bmw-autoilijat eivät kiilaa ohi seuraaviin punaisiin valoihin väkisin, vaikka ajaisi ihan liikennesääntöjen mukaan. Lieneekö noille sitten busan tyyppisen pyörän takavalojen näky tuttu tosiasia..

      Hauskaa vuoden 2013 mahtavan ajokauden loppua ihan kaikille 2-pyöräisiin kulkupeleihin hurahtaneille!

    • Joyride4all

      Heh, mr.papi on niin hakoteillä kuin vaan voi olla.

      Skootteri on herrasmiesten kulkine.

      Skootterissa on parempi ajoasento.

      Skootteri on elämäntapa ja asenne.

      Jotkut vaan pitää slowfoodistakin eikä fastfoodista.

      Nauti sinäkin!

      • mr.papi

        Anteeksi nyt vaan, mutta nuo minun esittämät väittämät ovat ihan konkreettisia asioita - niihin on vain yksi oikea vastaus. Sen sijaan nuo sinun esittämät väittämät on taas täysin mielipideasioita.

        Sinä voit tykätä skoottereista ja saatkin tykätä, en minä sitä kiellä. Mutta todistin vaan vääräksi nuo aika yleiset väittämät.


      • älkäähän nyt... kyllä papi kuudentoistavuoden kokemuksella tietää kaiken... ;)


      • nonna68

        Mulla olisi sellainen kysymys. En itse tiedä moottoripyöräilystä juurikaan mitään, joten tarvitsen apuanne! Isälläni on vanha Vespa, jonka hän on parikymmentä vuotta sitten purkanut ja maalannut/maalauttanut ja putsannut kaikki osat. Siis kaikki osaset ovat kyllä tallella. Hän ei nyt enää pysty sairaudeltaan sitä kokoamaan, mutta olisi hauska nähdä vespa taas ajokunnossa. Siis kysymykseni kuuluu, mistä löydän kunnollisen hepun, joka pystyy kokoamaan pyörän??? Asun länsi-suomessa.


      • nonna68 kirjoitti:

        Mulla olisi sellainen kysymys. En itse tiedä moottoripyöräilystä juurikaan mitään, joten tarvitsen apuanne! Isälläni on vanha Vespa, jonka hän on parikymmentä vuotta sitten purkanut ja maalannut/maalauttanut ja putsannut kaikki osat. Siis kaikki osaset ovat kyllä tallella. Hän ei nyt enää pysty sairaudeltaan sitä kokoamaan, mutta olisi hauska nähdä vespa taas ajokunnossa. Siis kysymykseni kuuluu, mistä löydän kunnollisen hepun, joka pystyy kokoamaan pyörän??? Asun länsi-suomessa.

        Turussa skootteriharrastajat istuvat iltaa joka tiistai Cafe Manuelassa n.17,30---> suosittelisin sinne menemään ja kertomaan huolesi ihan kenelle vaan ja varmasti saat hyvää apua...
        Facebookissakin on suomen skoottericlubi joten sieltäkin kannattaa kysyä apua...
        onnea restaurointiin


    • Vespakerhot

      Naantalissa ja Turussa on aktiiviset Vespa - kerhot. Etsi kerho ja kysäse sieltä, mutta ilmaiseksi ajopeliäsi tuskin kukaan korjaa. Mutta ehkä joku ostaa projektisi ja sillä rahalla voit ostaa uudemman toimivan skoden. Vanhat Vespat ovat nimittäin kalliita!

      • neiti 68

        Kiitos viestistä. En toki ajatellutkaan, että kukaan ilmaiseksi sitä kokoaa. Se on sitten ihan sama mitä kokoaminen maksaa, mutta se olisi todella hieno yllätys isälleni. Ei tule mieleenkään myydä sitä koskaan.


    • mopo18

      No saa kyllä vähän virittää skopaansa jos meinaa moottoripyörän voittaa
      kiihdytys kisassa =D

    • mopo18

      ja viellä se skootterit on kyllä aika helppoja ajaa siksi itelläkin on skootteri koska mukava mutta ei se tosiaan nyt moottoripyörää saa kiinni.

    • Jonne93esjonne

      keposesti skopa menee ohi jos moottoripyörä simahtaa kesken kisan :D

    • shfghfg

      Vespa pesee ns moottoripyörät kuusnolla!

      • ihme jonne

        hahhahahah päivän naurut :DDDDD


      • Vespa on moto
        ihme jonne kirjoitti:

        hahhahahah päivän naurut :DDDDD

        Mulla on sekä Vespa 250 että iso moottoripyörä.

        Kaiken epäolennaisen hypen kun riisuu, niin jäljelle jää kaksi moottoripyörää. Eli Vespakin on kuitenkin lopulta moottoripyörä. Ei tavanomainen, mutta moottoripyörä.


    • mummu 56

      Mulla oli jammun T.MAX 500 jolla kävin lapissa, ostin sen pirkkalan ruttutukusta ja korjasin sen. Rungonmittaukset tehtiin ja oli kai kunnossa mutta, jopa henkilöautojen perässä ajo oli epämukavaa pyörteilystä johtuen, sateella jos ajoi 80-100 km tunnissa ei juurikaan kastunut, pensaa vei paljon vaikka oli ruiku kone, muuten mukava kun ei enää jalka nouse niinkuin ennen. Olen 73 vuodesta omistanut ja ajanut moottoripyöriä ja mielestäni skootteria on turha verrata moottoripyörään, mutta lepposampi värkki on ajella ja aina on ostoskassin verran tilaa tavaralle. Taas mulla on moottoripyörä

    • Tuleva skootteristi

      Olen tässä miettinyt vuoden verran, kumman laittaisi skootterin vai moottoripyörän.
      Nyt olen päätökseni tehnyt ja kallistun skootterin puoleen.
      Keskustelu palstoja paljon lukeneena, olen tullut siihen päätökseen että: 98% motoresteilla taitaa päässä kohista (onkohan kypärä valskannut liikaa)
      Ns: Osta polkupyörä jos et moottoripyörällä pysty ajamaan, laita GoldWing jos haluat sohva tunnelmaa, jne jne.

      Pikku rahalla GoldWing tunnelmaa, Skootterilla.

    • Huomioi tämä

      Sekä motolla että skootterilla ajaneena yllätyin siitä, että skootteri on monelle autonkuljettajalle valtatiellä pakollinen ohitusmerkki!
      Ohi on heti päästävä oli tilaa tai ei.

      Tämä on vaarallisen tuntuista. Moottoripyörällä saa ajella ilman takaa ahdistelevia autoilijioita.
      Skootterini on aika isomoottorinen, joten ahdistelu ei ole ajonopeudestani kiinni. Skootterilla koko tieväylä tuntuu olevan pullollaan k-päisiä työsuhdevolvoilijoita, valitettavasti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5319
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4745
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3016
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1767
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1643
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1581
    Aihe