Tyttäreni EI OLE nirso, vaan SUPERMAISTAJA!

Ylpeä äiti

Te syytätte minua, kun tyttäreni ei suostu syömään ihan mitä tahansa. Te syytätte, että olen opettanut lapseni nirsoksi. Se ei ole totuus! :

Oletko nirso ruoan suhteen? Saatatkin olla supermaistaja!

Sanotaanko sinua usein nirsoksi? Vihaatko kitkeriä ruokia ja juomia, kuten greippiä, kahvia ja kaalia? Inhosi tiettyjä ruokia kohtaan ei välttämättä johdukaan nirsoudesta. Saatat nimittäin olla supermaistaja! Tutkimusten mukaan jopa 25 prosenttia maailman väestöstä lukeutuu supermaistajiin – ihmisiin, jotka kokevat makuelämykset vahvempina. Supermaistajilla on kielen pinnassa normaalia enemmän makunystyröitä, mikä aiheuttaa yliherkkyyttä esimerkiksi kitkeriä makuja kohtaan.

Lue lisää täältä:

http://www.makuja.fi/artikkelit/1724605/ajankohtaista/oletko-nirso-ruoan-suhteen-saatatkin-olla-supermaistaja/

4

180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hypersuper

      Vaikka sanassa on super niin ei se nyt vaikuta ihan niin ihmeelliseltä, vielä jos joka neljäs on samanlainen super. Sillä voit toki selittää vähän, jos lapsesi voimakkaammin makuja maistaa ja siitä tulee ongelmia. Tarkoittaa kuitenkin sitä että sulla on isompi työ auttaa kokeilemaan ja syömään eri makuisia ruokia, ja ehkä otettava ne maut harjoituksen alle lievimmän kautta ja ajan kanssa. Kyllä se siitä! :)

    • ---------

      En jaksa ottaa kantaa tuohon supermaistaja-termiin, mutta itse olen 36-vuotias ja yhä edelleenkään en pysty syömään oksentamatta tiettyjä ruokia ihan vain siksi, että ne ovat niin pahoja. Olen kuullut ihmisiltä mm. sellaisia kommentteja, että kyllä aikuinen ihminen pystyy syömään ihan mitä tahansa eteen tuodaan. Ei muuten pysty. En minä ainakaan. Eikä asiaa yhtään paranna se, että minua on lapsena pakotettu syömään sellaisia ruokia, mistä en lainkaan pidä. Ne ruuat saavat minut voimaan pahoin jo ajatuksesta. Ja todellakin voimaan pahoin. Jos haluaisin oksentaa, niin erittäin toimiva keino olisi ajatella sienien syömistä, mitä olen tehnyt viimeksi varmaan noin 30 vuotta sitten pakotettuna.

      Uskon täysin, että makuaistini on paljon herkempi kuin keskivertoihmisen. Täytyy olla, koska muutenhan kaikki muutkin havaitsisivat ne kammottavat maut, mitä joissain ruoka-aineissa on. Ja minulle on ihan turha yrittää syöttää jotain ruokaa, missä on vaikka vain olemattoman pieni määrä sieniä, sillä minä sen kyllä taatusti huomaan. Huomaa, vaikka kukaan muu ei huomaisi. Ja sitten voin pahoin ja yökkäilen ruokapöydässä ja jätän ruuan syömättä.

      Mainittakoon vielä, että syön kyllä ihan monipuolisesti ja suurin osa ruoka-aineista on mielestäni ihan hyviä, vähintäänkin kohtuullisia, syötäviä. Väitän ruokavalioni olevan paljon keskivertoa terveellisempi. Silti en voisi ikinä syödä tiettyjä ruoka-aineita, en vain pysty siihen.

      • Kulinaristikokki

        Sinulle on vain jäänyt psykologinen este syödä sieniä. Tiedän ihmisiä, jotka eivät pysty syömään rapuja tai juoda viinimarjamehua oksentamatta. Itse en pysty syömään nakkeja. Jo niiden rakenne saa minut huonovointiseksi. Myös voi- tai lehtitaikina on minusta käsittämättömän pahanmakuista.

        Minulle sienet ovat suurinta gourméta, mutta olen tarkka mitä sieniä syön ja millälailla valmistettuna. Kangassieniä en suuhuni laita, samoin monet haperot ovat minusta pahanmakuisia. Haapasieni menee tietyntyyppisenä suolattuna hakkeluksena, sipulin, öljyn ja mausteiden kanssa. Kanttarellikastike menettelee, mustat torvisienet ja suppilovahverot ovat bueno.

        Sieniä ei missään nimiessä saa "ujuttaa" muiden ruoka-aineiden sekaan. Ne täytyy syödä sellaisenaan.


    • Monipuolinen ruoka

      No, minä olen ehkä ns. supermaistaja, mutta ei se ole tehnyt minusta nirsoa. Chiliä olen esimerkiksi pieninä annoksina oppinut syömään ja nyt pidän siitä. Liian makeaa ja suolaista en tykkää syödä. Minun mansikkakermarahkaani kaikki lisäävät sokeria. Enkä pysty syömään kaupan valmiiksi maustettuja jugurtteja niiden ällöttävän makeuden vuoksi. Ruokani on myös niukkasuolaista, mutta ihminen sentään tarvitsee vähän suolaa.

      Mielestäni "nirsot" voivat olla aspergeriläisiä, joille ominasta voi olla aistiyliherkkyys, rutiineihin tottuminen ja ennakkoluulot. Heille yksipuolinen ravinto on tavanomaista. En oikein tiedä pitäisiko heitä sanoa nirsoiksi, koska he saattavat syödä vain muutamaa ruokaa, mutta ruoka on yleensä sellaista, jota kaltaiseni kulinaristi ei suuhunsa missään nimessä laittaisi.

      Jos äidillä on asperger, hän ei osaa opettaa lasta riittävän nuorena syömään erilaisia ruokia, jolloin lapsesta saattaa tulla pullan puputtaja. Häneltä voi mennä hukkaan 30 vuotta, ennenkuin hän oppii pois ennakkoluuloistaan ja alkaa tutustua makujen maailmaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      80
      3389
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1992
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1901
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1558
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1405
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1395
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1109
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1048
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      854
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      840
    Aihe