Purppuraheisiangervon kasvunopeus???

Lily-13

Kaikkialla sanotaan, että purppuraheisiangervo (Diabolo) kasvaa nopeasti, mutta kuinka nopeasti? Suhteessa mihin nopeasti? Kuusiaitaanko? Jos taimi on nyt n. 70cm korkea ja ihan kapea (tänä kesänä istutettu) niin miltä se näyttää ensi kesänä? Milloin on 150cm korkea ja peittävä? Olen totaalinen aloittelija näiden pensaiden ja puutarhahommien kanssa...

14

11067

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pupu ja käpy

      ensi kesänä on ainakin 150sm.... jollei lumet katko oksia, on aika helposti poikkimenevää, mutta juurruttuaan kyllä nopeasti kasvaa. Minulla on siementaimi, oman puutarhan tuotoksia, siirsin sen tilapäis istutukseen viimekesänä ja nyt se on yli 150sm, tosin vielä kapea kun on niin nuori. Laitoin sen tukipuuhun kiinni talveksi jottei lumi runtele ja säilyikin ehjänä.Kun menee risuiseksi vaikka juuri siitä lumikuormasta niin alasleikkuu ja siitä se taas kasvaa entistä ehompana.Minulla on sitä sekä rehevässä maassa että melko huonossa kuivassa paikassa , molemmissa kasvaa.Se suurempi on yli 2m korkea ja olen sen pitänyt leikkomalla n. metrin levyisenä.

      • Lily-13

        Kiitos vastauksestasi! Mukava kuulla että pensas todellakin kasvaa nopeasti. Millainen se tukipuu kannattaisi olla talveksi?


      • oieioiei
        Lily-13 kirjoitti:

        Kiitos vastauksestasi! Mukava kuulla että pensas todellakin kasvaa nopeasti. Millainen se tukipuu kannattaisi olla talveksi?

        Ennen talvea.


      • pupu ja käpy
        Lily-13 kirjoitti:

        Kiitos vastauksestasi! Mukava kuulla että pensas todellakin kasvaa nopeasti. Millainen se tukipuu kannattaisi olla talveksi?

        kunhan joku seiväs on jonka iskee maahan ennen jäätymistä, senverran jäntevä jottei tuulessa heilu ja horju... mulla oli sellainen n. 3sm halkaisijaltaan oleva soiro. Sitten jollain narulla, sigonta langalla muutamasta kohtaa kiinni, ei kuitenkaan liian tiukasti.Samalla tyylillä kuin korkeat kukat, esim. jaloritarinkannus, sidotaan. Kaupassa on oikein tukikeppejä, lasikuituisia ja muovisia, vihreästä materiaalista tehtyjä, eri korkuisia. Ostin niitä julmetun määrän kun oli alennus/poistomyynti.Hyvin välttää ne puusoirot, jollet halua ostaa niitä vihreitä myöhempää muuta käyttöä varten.


    • turhaa hommaa

      No ei sitä nyt tarvi alkaa kiinni sitoa, pysyy kyllä pystyssä muutenkin.

    • pupu ja käpy

      eipä ole turhaa kasvun alussa ekana talvena kun ei ole kuin 3-5 hentoista pitkää helposti murtuvaa versoa, mikäli lumikuorma on tarpeeksi painava etenkin keväällä niin poikkihan ne menee.Mutta jos ei ole väliä että aloittaako kasvun maan tasalta seuraavana kesänä niin anti olla sitomati.Kyllä se sieltä sitten ponnistaa.

    • hortsu10

      heisiangervo kestää kyllä ja kasvaa s***n isoksi. Suosittelen, että aina muutaman vuoden välein tekee joko nuorennueleikkauksen tai alasleikkuun. Meinaan lehdet kasvavat vain varsien päissä kun kasvaa isoksi ja saattaa täten olla "läpinäkyvä", päinvastoin kuin mitä halusit, jos ymmärsin oikein..

    • pupu ja käpy

      purppuraheisiangervo on kylläkin tuuhea maasta asti jollei sitä ihan vasiten karsi. Erijuttu on se vanhanajan heisi jota myöskin paskamarjapensaaksi sanottiin.... sellaisen haluaisin linnuille, ne tykkää kovasti niistä pienistä punaisista marjoista. En vain tiedä mikä sen virallinen nimi on, ennen lapsuuskotonani oli muutama sellainen ja ne oli runkopensaita, eli alapää oli kalju, muuten mukavan muotoisia, aika suuret moniliuskaiset lehdet, vaaleat vihertävän kellertävät kukinnot ja ne punaiset pienet marjat, haju ei ollut mikään miellyttävä kylläkään.Myöskin sen purppuraheisiangrvon joutuu muutaman vuoden välein alasleikkaamaan kun on niin rapeaa ainesta niin useamman vuoden hoitamattomuus johtaa risuuntumiseen.

    • leviävä....

      Tarkoitat varmaan terttuseljaa !?

    • pupu ja käpy

      enpä tiedä mikä se on... mutta paskamarjapensaaksi sitä kaikki kutsui kun kakaroita oltiin... 55-60v.sitten. laita kuva niin sitten tiedän, ehkä.Ei se mitenkään leviävä ollut, pysyi siinä missä kasvoi eikä juurivesoja muualle tullut, siemen taimista en tiedä...

      • Lily-13

        Hei taas,

        Milloin pensaasta voisi leikata yhden oksan pois vai leikkaanko ollenkaan? Yhdessä pensaistani on sellainen kuolleen näköinen, harmaa, kuiva oksa (n.60cm pitkä), mutta sen päästä haarautuu kuitenkin terveen näköisiä pienempiä oksia. Ja alhaalla noin 20cm maasta kasvaa ihan pikkuinen oksa myös? Tuo kuolleen näköinen on kaareva pensasta kohden ja tekee pensaasta samalla toispuoleisen. Ajattelin että jos kuolleen leikkaisi pois niin tekisikö se uusia haaroja sinne vähempioksaiselle puolelle? Jos oksa kannattaa leikata niin leikkaanko nyt, syksymmällä vai ensi keväänä? Leikkaanko ihan juuresta vai esim sen pikkuoksan päältä joka on siis noin 20cm korkealla siinä "kuolleessa" oksassa. Kiitos avusta jo etukäteen!


    • pupu ja käpy

      Kuolleet ja kuivat oksat voi leikata milloin vain.Muuten minä siistin aina keväällä ne lumen tuhoamat oksat, kun on melko rapeaa ainetta niin helposti lumen paino murtaa niitä oksia.

    • Anonyymi

      Voiko purppura heisiangervo leikata. Tulisi maantien aita pensaaseen. Onko sopiva

    • Anonyymi

      3 kesää kesti meillä kasvaa. 150cm

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1841
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1759
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      115
      1705
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1551
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1528
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      23
      1426
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1415
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1222
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe