Rottani puree/näykkii/roikkuu sormissa hampailla

Juniih

Ostin vuoden ikäiset rotat heidän entiseltä omistajalta, kummatkin tosi ihania, ei ehkä niin kesyjä. Silver on tosi rauhallinen, pelkää, ei ole kovin kesy, muttei koskaan ole käynyt kiinni.
Bobby taas kuitenkin on vähän rohkeampi, mutta kun tuo käden nenän eteen, se haistelee ja sitten hyökkää kiinni. Harvoin edes syy ole säikähtämisestä yms. Rotat on ollut luonani nyt n. 3 viikkoa ja on alkanut sopeutua uuteen kotiin hyvin. Silveriä on helppo totutella itseeni ja silitellä , mutta Bobbya ei edes uskalla oikein silitellä, kun se saattaa varoittamatta vaan hypätä ja jopa jäädä roikkumaan sormesta hampaiden varaan.
En tiedä rottien taustasta yhtään mitään, enkä ole omistajaakaan nähnyt. Naapuri pikaisesti tuli ne antamaan minulle entisen omistajan talosta. Pelastin ne piikiltä enkä todellakaan halua lopettaa Bobbya. En vain tiedä miten sitä lähestyä, kun se käy kuitenkin kiinni. :P Onko neuvoja?

79

1893

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sedä

      Hankala tilanne :/ Normaali, tervepäinen ja pienestä käsitelty rotta ei pure ikinä. Tietyissä linjoissa pyörii rottia, jotka vain on sekaisin. Toinen vaihtoehto on että niitä ei ole käsitelty pienenä, ja ne ovat siksi peloissaan. Lisäksi esim. aivokasvain voi aiheuttaa outoa käytöstä rotalla joka on ennen ollut normaali.

      Kannattaa edetä ihan rauhassa, viettää niiden kanssa aikaa, ja palkita herkuilla, jos et uskalla antaa kädestä, niin esim pilttiä lusikankärjestä. Täysin normaalia kesyrottaa Bobbysta tuskin saa, mutta toivottavasti se kuitenkin rauhoittuu vähän että pärjäät sen kanssa :/

    • geh

      Pureeko se siis kunnolla, niin että tulee verta? Joskus aikuiset urosrotat stressaavat paikanvaihdosta niin paljon, että niillä menee "kuppi nurin" ja alkavat purra. Tuollainen voi johtua myös oman häkin puolustamisesta, jos sitä tapahtuu vain häkissä. En ole kuullut, että sellaisesta saisi enää hyvää lemmikkiä, mutta se ei tietenkään estä yrittämästä.
      Näykkiikö/pureeko se myös kun pidät sitä sylissä rapsuteltavana? Jos ei, niin kannattaa kokeilla josko ahkeralla sylittelyllä se lopettaisi myös häkissä puremisen. Ota rotta kiinni vaikka pyyhkeen avulla. Toinen tapa on nostaa se ihan hännän tyvestä (mahdollisimman lyhyt nostomatka ja suoraan syliin, ja heti irti jos rotta alkaa rimpuilla tai tarrautuu kiinni johonkin). Pyyhkeen avulla kiinni ottaminen on rottaturvallisempi, mutta hännästä nostaminen on ihmisturvallisempi. Jos nostotekniikkaa ei osaa, niin rotan häntä, etenkin kun kyseessä on ilmeisesti aikuinen uros, voi kuoriutua luuhun asti, eli sen kanssa pitää olla varovainen.

      Voit myös vain jättää Bobbyn olemaan ihan rauhassa loppuelämänsä ajan, käsittely ei ole välttämätöntä. Lelluttelet vain sitten vain Silveriä. On mahdollista ettei Bobbystä ikinä tule sellaista käsiteltävää mukavaa lemmikkiä, mutta yhteiselo tyylillä "jos jätät minut rauhaan, minä jätän sinut rauhaan" voi onnistua oikein hyvin. :)

      Hyvin usein arat ja jopa häkissä aggressiiviset rotat ovat olleet sylissä ihan kivoja, kun ne ensin saa siihen. Olen kyllä myös lopettanut muutaman rotan, jotka ovat niin ihmisaggreja ettei kättä voi laittaa ollenkaan häkkiin ja purevat sylissäkin. Ei sellaisen rotan elämä ole kovin kivaa, kun ruokaa on kuitenkin annettava, vedet vaihdettava ja joskus on tehtävä hoitotoimenpiteitäkin. Stressaa vaan turhaan kaikesta. Lisäksi kunnon rotanpurema voi vahingoittaa kättä tosi pahasti, oikeaan kohtaan osuessaan jopa niin ettei käsi tai sormi enää ikinä toimi kunnolla.

      • rottatonttu

        minuakin ihmetyttää että jos rotta puree niin tuleeko verta, sattuuko, kuinka paljon ja/vai tuleeko siitä vain jälki?


      • Sedä
        rottatonttu kirjoitti:

        minuakin ihmetyttää että jos rotta puree niin tuleeko verta, sattuuko, kuinka paljon ja/vai tuleeko siitä vain jälki?

        Tulee verta ja sattuu, mutta hyvästä paikasta hankittu terve rotta ei pure ihmistä ikinä. Tai mulla tosin yksi rotta puri vahingossa suuta, kun ei ymmärtänyt että se on ihoa ja menee niin herkästi rikki :D


    • Juniih

      Unohdin kertoa, että vaikka Bobbyn nimi toista väittää, niin on kummatkin tyttöjä. (Paperit lupasi lähettää piakkoin perässä. :P) Tosiaan en tiedä, että miten ne on edellisellä omistajalla elellyt ja kuinka niitä on käsitelty. Sanoi, että kummatkin tulevat haistelemaan uteliaina, niin tuleekin, mutta Bobby vain tarraa varoittamatta aina kiinni haisteltuaan. On purrut minua ja isääni sormiin niin kovaa että verta valunut runsaastikin.
      Sylissä Bobby ei ole ollut minulla koskaan, kun se on niin kova puremaan käden tuotaessa lähelle. Pyyhetekniikkaa en ole käyttänyt, mutta hännän tyvestä ja toisella kädellä mahan alta pidellen olen kerran sen joutunut kaappaamaan huoneeni nurkasta. Silloinkin yritti epätoivoisesti rimpuilla ja käydä kiinni käsiin. Onneksi oli työhanskat kädessä. Ruoan ja veden vaihtaminen onnistuu, niissä ei onneksi ole ongelmia. Uskallan myös ruokkia kädestä, pienempiä ruokia hanskat kädessä. Ruoan aikana ei hyöki sormiin kiinni onneksi. Mietityttää vain, että onko se hännän rasvaus ja kynsien leikkaus yms. niin välttämättömiä, että selviääkö Bobby sitten ilman sen suurempia hoitosessioita?

      Kovahermoisempi isäni on luvannut yrittää Bobbya sylikesyttää, hänkin kun tykkää rotista ja osaa niitä hyvin käsitelläkin. Kokeilemme vielä tätä tekniikkaa, josko se rauhoittuisi sillä.

    • geh

      Ahaa, okei. Eli ei johdu ainakaan siitä että olisi vanha uros kotia vaihtanut. :D

      Itse yleensä jos nappaan hännän tyvestä, nostan rotan suoraan syliini tai jalan päälle. Tai hihan päälle. Siinä saa sitten rauhoittua hetken ennen kuin otan kunnolla kiinni.
      Jos se on oikein paniikissa, niin sylikesytyskin on kyllä tosi vaikeaa, kun eihän se meinaa siinä pysyä. Joku on kuitenkin joskus sanonut, että 20min olisi se "paniikkiraja". Eli kun otat paniikissa olevan rotan ja pidät sitä vaikka pakolla sylissäsi vähintään 20min, sen pitäisi rauhoittua. En ole ikinä itse kokeillut, mutta ulkomaalaisilla foorumeilla on ollut paljonkin kesytysohjeita rotille. Siellä on käsittääkseni pakkokäsittelystä tosi hyviä kokemuksia.
      Jos englanti taipuu, niin esim. tässä on jotain: http://www.ratfanclub.org/trust.html
      Ja lisää löytyy Fancy Rats -foorumilta. Tai googlellakin voi kokeilla hakusanalla "rat trust training".

      Hännän rasvaus/pesu tai kynsien leikkaus eivät ole välttämättömiä, jos rotalla ei ole vaurioituneita kynsiä (voivat kasvaa väärin tai liian pitkiksi) ja jos häntä pysyy tarpeeksi puhtaana (yleensä puhtaana pidetty häkki ja nukkumapaikat = puhtaat hännät rotilla). Esim. omilla rotillani on tosi harvoin oikeasti tarvetta hännänpesuun. Kynsien leikkaus nyt on lähinnä ihmisen oman mukavuudentarpeen vuoksi, kun terävät kynnet tekevät ikäviä naarmuja ihoon. Minulla on joitakin kasvatteja, joilta on leikattu kynnet ehkä pari kertaa elämänsä aikana. En edes omilta rotiltani leikkaa kynsiä kovin usein, ellei siihen jonkun rotan kohdalla ole oikeasti tarvetta väärin kasvavan kynnen takia.

    • Juniih

      Kiitos vastauksistanne. :) Tämä avasi paljon minulle.

    • sitten niin

      Nimistä päätellen ovat poikia, uros rottiahan harvoin annetaan toiselle omistajalle enää vanhempina. Jos pojat ovat nyt jo vuoden ikäsiä niin voihan pylly. Sun tarvii yrittää vaan olla huomaamatta sitä Bobbya, se tulee sun lähelle sitten kun sille sopii. Ite jos yrität silitellä sitä niin luultavasti se varottaa ja nappaa sua kädestä.
      Pyörittelen päätäni vieläkin sille että et ole tavannut edellistä omistajaa..

      • sitten niin taas

        Ja nyt sitten luin paremmin jatko viestit.. että ovat tyttöjä. Mutta mutta geh-nimimerkille jos satut lukemaan vielä niin rottien nostamin hännästä tai edes hännän tyvestä.. voi ristus.. ei todellakaan saa nostaa.. ehkä kaks viikosina ja hiiriä voi nostaa mutta ei rottia. 'Vaikka yrität saada paniikki kohtauksen pois tai mitä tahansa. Rotan häntä on käsittääkseni iho mikä on "melkein irtonaisena" luiden ja lihasten päällä. Tosi paska tapauksessa iho saattaa irrota.
        Nyt sitten pyörittelen sille päätäni........


    • geh

      Kyllä rottia voi nostaa hännäntyvestä. Mutta kuten sanoin, niin siihen liittyy riskejä ja nostomatkan tulee olla lyhyt. Eikä tietenkään paniikissa rimpuilevaa rottaa saa nostaa hännästä.
      Voin veikata, että aika moni kasvattaja on joskus ollut tilanteessa, että rotta pitää nostaa hännästä. Esim. aggrerottien siirtämiseen se on kaikista turvallisin tapa. Tai poikasiaan vahtivan emon siirtämisen. Niin ei sitten ketään satu. Normaali tapa nostaa saa hyvin herkästi aggrerotan puolustuskannalle, kun kylkiin kosketaan. Puolustavaan emoon koskeminen noin yleensäkin on tosi huono idea. Sitten sattuu, myös kankaan/nahan läpi.

      Ei niitä rottia kuitenkaan normaalitilanteessa noin vaan hännästä nostella. Ja on toisaalta ihan hyväkin, että aloittelijoille opetetaan että hännästä ei ikinäkoskaan saa nostaa rottaa. Ei tule sitten vahinkoja, kun ei osata tulkita eläimiä ja tilanteita kunnolla.

    • sitten niin

      En ole kyllä aloitteleva rotan omistaja =) Mutta voin kyllä joo tohon puolustaviin emoihin sanoo, että sillon saattaa olla käytettävä hännän tyvestä nostamista... äityleistä ei ole kokemusta. Mullon ollut vaan noita tosimiehiä, niillä menisi täydellisen lopullisesti herne nenään jos joku edes ajattelisi nostaa hännästä. Paniikeista oon selvinny laittamalla hyvät nahkaiset hanskat käteen tai laittamalla pahvilaatikon toisen pojan päälle jos aletaan ottaa mittaa toisesta tosissaan, tarkoitan sitä kun alkaa oleen karvat pörrössä ja hampaat näkyvissä. Normaali leikkipaini on menossa vähän väljä.
      Agressio rotat ...oikeestaa yks on ollu pahan laatuinen..kuolikin sitten sydämen takia, enkä tyhmänä tajunnut sitä että poikaa luultavasti sattu ja se sai paniikin.. niin siis eihän agressiivisia rottia saisi olla=) Mutta kuitenkin on.. laitoin hanskat käteen otin toisella kädellä niskan takaa kiinni ja laitoin käden silmien päälle, toisella kädellä pyllyn alta nostamalla kauheen kivasti meni kuljetuspoksiinsa.

      Mutta siihen alkuperäseen juttuu, kyllä rotta tulee sun luo sitten kun sitä kiinnostaa. Paras tapa on ollu poikarottien kanssa jotka on tullut vanhempina mulle, älä huomaa niitä.. ja jos vaikka teet jotain muuta kun ne on ulkona häkistä, niin ei siinä kauaa mene kun ne on kiinnostuneita susta. Puhelimeen puhuminen on hyvä konsti, luuleevat ettei tosi nainen pysty tekeen kahta asiaa samaan aikaan.

    • geh

      Siis joo, tappelutilanteet ja paniikit eivät kuulu niihin hännästänostotilanteisiin. Ja tarkoitin lähinnä ihmisille aggressiivisia rottia, joita kyllä on nähty jopa rottanäyttelyissä asti. Siinäkin tilanteessa kun rotta alkaa pöydällä pörhistellä tuomarille, on tuomarin parempi vain nostaa rotta hännästä takaisin boksiinsa ettei ketään satu.
      Tappelevien rottien väliin tai lähelle ei tosiaan ehdottomasti kannata laittaa käsiään. :D Itse olen joskus erottanut tappelevia pahvilaatikolla, kun toinen riitapukareista hyppäsi käteeni kiinni hampaillaan. Niin kiihdyttävä tilanne etteivät nuo välttämättä yhtään katso mihin purevat.

      Normaalisti kuitenkin rotan saa helposti hännästä siirrettyä syliin, jossa monet aggret ovat yhtäkkiä paljon mukavampia käsitellä. Hännästä nostaessa rotta hyvin harvoin lähtee rimpuilemaan, suurin osa vain on paikoillaan sen lyhyen ilmalennon aikana. Ja rimpuileva tosiaan pitäisi sitten päästää pikaisesti irti, koska hännälle voi sattua vakavaakin vahinkoa.

    • sitten niin

      Noniin päästiin suhtkoht yhteisymmärrykseen =) Tällä hetkellä noi mun hurjat tappelumiehet makaa kaikki samassa riippukeinussa (pienimmässä sellaisessa).
      Se näyttää kasalta missä on vaan häntiä ja neniä.
      Huvittavaa on se että tiedät ettei kannata laittaa käsiä väliin ja silti huomaat tekeväs sen.. kuten minäkin pari kertaa =) Toisaalta itteensä on helpompi paikata kun karvapalloa.

    • geh

      Njoo. Sama se on koirien kanssa. Ei saa ikinä laittaa käsiään tappelevien koirien väliin.
      Ja miten ne kädet siellä silti on aina ensimmäisenä... :D

    • rottatyttö

      Mulla on 2 kesyrotta tytöö Lilli ja Elli,ihan eläinkaupast ostettui ollu meillä noin puolivuotta mutta ne ei viekään oo sylikesyi.Kun yritän silitää niitä häkissä niin Lilli(rohkeempi) yritää purra ja sit Elli(ujompi) ei välitä mut en tie et onks siit kii et se on vähän arka. Eli sit ku yritää ottaa käteen nii se puree. Oisko vinkkei mite voi kesyttää ne vie sylikesyiks.Haluisin harrastaa niiden kaa agilitii tai jotain mut ei onnistu ku ei oo kesyi.

    • Ei sitä turhaan suositella että ne pikkupallerot ostettaisiin suoraan kasvattajalta.

    • Rottatyttö

      Okei no tyhmä valinta luultiin että se on hyvä valinta eläinkaupasta.meilläkin oli vie niin kiva ja mukava myyjä

    • Rottatyttö

      Mut olisko niitä vinkkejä sit muita kun valittaminen et ostin eläinkaupasta?

    • Ei ollut tarkoitus valittaa ratkaisuas =) Sun tarvii odottaa että joku jolla on tyttö rottiuksia antais neuvoja, mun tosimiehet on aina ollut lahjottavissa kaikella ruualla. Saattaa myöskin olla että se rottatyttö joka yrittää purra on arempi ja sen takia omasta mielestään "puolustautuu". Vaikee sanoo kun ei oo nähnyt pikkusia =( Ilmeisesti ne ei ole sulla vapaana häkin ulkopuolella, joten voi tulla hyvin vaikeeta kun ei saa ottaa edes käteen.
      Ne on ollu sulla puol vuotta.. minkä ikäsinä ostit neitit?

    • Rottatyttö

      On tytöt ollu mulla mun huoneessa vapaana.ostin n.3kk vanhoina.silloinkin myyjä sanoi että kun päästät ne vapaiksi ja istut vaik huoneen lattialla niin ne tulee sun luo mut ei tullut.(myyjälle itselläänkin on ollu kaiken laisia jyrsijöitä mm kesyrottia). No kannattaisko ottaa ne väkisin syliin häkistä? Kiitos hei paljon näistä vinkeistä joita oot antanut ja avusta tajuun kyl et et voi tietää kun et oo nähnyt

    • Rottatyttö

      Ja ei todellakaan ollu tarkoitus sanoo pahaa sulle.se voi olla tottakin et ois ollu parempi ostaa kasvattajalta!

    • Mutta älä rottatyttö luovu toivostasi, ehkä ne joku päivä tulee itse sun luokse =)
      En mä kyllä suosittelisi että otat ne väkisin syliisi.. jollei ne halua voi tulla aika naarmuista touhua sun käsillesi. Toivotaan että niillä on murkkuikä ja niistä tulee kohta hali vauvoja. Ota kuitenkin ens kerralla kasvattakalta, niin saat pahat mielikuvat pois.. nää otukset ovat kuitenkin hyvinkin huomion hakusia ja rapstutettavia, vaikka välillä pikku perk**eitä =) ja itsepäisiä.

    • Rottatyttö

      Okei.no pitäiskö ne sit päästää vapaaks ja katoo tuleeko syliin(joskus tullu jalalle tepustelee mut ku yrittää silitää niin lähtee) vai laitaa käsi häkin eteen ja kotsoa tuleekos sylii antaako ne sit ottaa olkapäältä syliin?

    • hajusteet?

      Aloittajalle TÄRKEÄ KYSYMYS, jota ei jostakin kumman syystä ole ketjussa mainittu. Käytätkö hajuvesiä, hajustettuja käsivoiteita tms.? Jos terve rotta puree paikallaan olevaa kättä ilman mitään näkyvää syytä, se saattaa johtua hajusta. Olisi hyvä ainakin aluksi välttää outoja hajuja kun rottia käsittelee: hiuslakkaa, hajuvesiä, hajustettuja käsivoiteita, kynsilakka... :) Kokeile välttää noita ja pitää jotain herkkua (vaikka porkkanaa) kädellä ja kättä paikallaan. Jos tilanne tosiaan on se, että rotta puree "huvikseen" tai silkkaa aggressiivisuuttaan, suosittelen viemään piikille. Elämä sellaisen rotan kanssa voi olla todella vaikeaa niin rotan kuin sinun itsesikin kannalta.

    • Rottatyttö

      En käytä hajuvesiä tms.

    • Herkku.. esim. porkkana... jaa-a. Täällä käännetään kyllä selkä tälle kyseiselle herkulle. Eikä nää sankarit ole ainoita, taitanut olla kaikki pojat samalla mieltä "pidä porkkanas". Kokeile vauvoille suunniteltuja maissinaksuja, ei oo mitään lisättyä ainetta.. eikä haitallista millään tapaa. Sitten on kuivatut banaanilastut tai pähkinät (niissä on paljon rasvaa, joten ei saa kauheesti antaa).
      Eihän se ole kivaa et rotta tai mikä muukaan eläin puree mutta ei noi rotat kuulosta millään lailla agressiivisilta tai et puree huvikseen. Agressiivinen rotan kyllä erottaa, se ei irrota kädestä niin kauan kun se on hengissä. Luulempa et tää pureminen on näykkäsy, jolla se varottaa että "anna mun olla". Luultavasti johtuen että eivät ole pienenä olleet tarpeeksi ihmisten kanssa tekemisissä.
      Jos ne tulee teppaileen sun jalalle kun istut lattialla, malta mielesi ja älä yritä silittää.. ehkä ne joku päivä sitten tulee haisteleen ihan itse kättäsi. Toivotaan=)

    • Rottatyttö

      Kiitos vinkeistä!

    • Rottatyttö

      No olisko teillä jotain vinkkejä häkin sisustuksessa.mulla on puinen mökki , pahvilaatikko,käydestä punottu köysi(kulkua varten) ruokakuppina tullut kippo mutta toimii nukkuma paikkana häkin seinällä,paperia ja kangasta josta tehty pesä tasolle Pajua ,juoksupyörä ja nyt laitoin ison kiven jos tykkäisi teroittaa kynsiä.ja on meil riippumatto välillä ei säily kuin n.2 päivää jyrsitään rikki. Olisko jotain vinkkejä mist teidän rotat tykää?

      • Kuulostaa ihan hyvältä, mut kiven kanssa kannattaa varoa ettei kukaan kiipeillessään tipu siihen päälle ja satuta itseään.


    • Riippukeinut on ehdottomia poikien suosikkeja, leikkaa roskiin menevistä kankaista/vaatteista sopivan kokosia palasia ja laita hakaneuloilla kiinni. Sitten ei haittaa vaikka syödään rikki, voit aina laittaa uudestaan hakaneulalla kiinni.

    • Rottatyttö

      Tarttee kokeilla!

    • Rottatyttö
    • Mun tarvii sanoa tuohon että joo on kokemusta =D... ostin joskus tarjouksesta faunattaresta fretti/rotta valjaat. Ajattelin kokeillaan mitä pojat sanoo =) Koko tapaus oli oikeesti maailman huvittavin.. ystävä joka oli käymässä totes kun katteli touhua "eihän noi mahu tolle", koska olin tietysti valkannut harjoittelu uhriksi laiskimman ja isoimman pojan. Kyllähän ne sillä oli päällä kaks sekunttia(ne mahtu hyvinkin ja laitoin pienemmälle valjaita), seurauksena oli poika alko kalvaan valjaita, totes mielessänsä "en mä jaksa" ja sai väännettyä itsensä pois niistä.. se jäi ainoaksi kerraksi =) Ne valjaat taitaa olla nyt siskontytön pehmokissan valjaina.
      Mäkin kyllä haluaisin kuulla ihan hyviäkin kokemuksia, en ole vaan ikinä oikein käsittänyt asiaa.. niin, rotat kannattais opettaa pienenä niihin mutta jos laiskan pulskee vanha mieskin saa ittensä pois niistä niin miten opetat pikkurottaa?
      Kiinnostukseni valjaisiin meni silloin, joten antakaahan mullekkin neuvoja ehkä kiinnostun taas asiasta=)

    • Ei toimi. Rotta on ihan väärän mallinen eläin valjaisiin ja luikahtaa irti sekunnissa. Kannattaa mieluummin tuoda kesä sisään rottien luo kasvien ja oksien muodossa ja pitää paljon vapaana asunnossa.

    • Rottatyttö

      Ajattelin vaan että jos vaikka lähdetään muualle ja ottaa rotat mukaan niin eihän niitä kuljetus boksista pois vois päästää esim ulkona jos on allergiggoja et ei pääse sisälle tai muutenkaan sisällä nehän voi vaik karata( sori toi huono kirjoitus toivottavasti saatte selvää)

      • No, ulkona ne todennäköisemmin karkaa ;) ei kannata ottaa rottia mukaan paikkoihin joissa niitä ei voi ottaa sisään (talvella vilustuvat helposti, kesällä lämpöhalvaus!), parin päivän reissuilla voivat hyvin olla keskenään kotona, pidemmiksi voi pyytä hoitajaa jos löytyy :)


    • Rottatyttö

      Meilläkin on tulossa nyt varmaan lemmikkipäivä ollaan siis ulkona niin eihän ne voi kuljetysboksissa n.2 t olla et eihän niitä sit voi ottaa ja eihän niitä nyt vieraan kotona voi irti päästää ilman valjaita voi olla vaikka sähköjohtoja.

      • Hyvin voi pitää vapaana, kattoo vaan vieressä et ne ei tuhoo mitään, tai pitää vaan sylissä tai sohvalla tai vaikka vessassa jossa ei oo mitään tuhottavaa ;) valjaat ei siiinä auta mitään kun ne edelleenkin pääsee sekunnissa irti jos haluaa.

        2h kuljetusboksissa ei oo yhtään mitään, ennemminkin miettisin yöllä ilmalla vilustuuko ne. Muuten kyllä luultavasti alkujärkytyksestä toivuttuaan vaan nukkuvat. Niin mun ainakin tekee kun porukoille menee lomailemaan, matkassa kestää ainakin Se pari tuntii. Ja näyttelyreissuilla koko päivä tai osalla ylikin.


      • Hyvin voi pitää vapaana, kattoo vaan vieressä et ne ei tuhoo mitään, tai pitää vaan sylissä tai sohvalla tai vaikka vessassa jossa ei oo mitään tuhottavaa ;) valjaat ei siiinä auta mitään kun ne edelleenkin pääsee sekunnissa irti jos haluaa.

        2h kuljetusboksissa ei oo yhtään mitään, ennemminkin miettisin yöllä ilmalla vilustuuko ne. Muuten kyllä luultavasti alkujärkytyksestä toivuttuaan vaan nukkuvat. Niin mun ainakin tekee kun porukoille menee lomailemaan, matkassa kestää ainakin Se pari tuntii. Ja näyttelyreissuilla koko päivä tai osalla ylikin.


      • Hyvin voi pitää vapaana, kattoo vaan vieressä et ne ei tuhoo mitään, tai pitää vaan sylissä tai sohvalla tai vaikka vessassa jossa ei oo mitään tuhottavaa ;) valjaat ei siiinä auta mitään kun ne edelleenkin pääsee sekunnissa irti jos haluaa.

        2h kuljetusboksissa ei oo yhtään mitään, ennemminkin miettisin yöllä ilmalla vilustuuko ne. Muuten kyllä luultavasti alkujärkytyksestä toivuttuaan vaan nukkuvat. Niin mun ainakin tekee kun porukoille menee lomailemaan, matkassa kestää ainakin Se pari tuntii. Ja näyttelyreissuilla koko päivä tai osalla ylikin.


    • Kyllä rotat voi olla pari tuntia, enemmänkin kuljetuspoksissa. Näyttelyreissuilla saattavat olla huomattavasti kauemminkin. Muistat vaan laittaa mukaan vaikka kurkkua tai jotain muuta vihannesta jossa on nestettä ettei tuu jano =).

    • Rottatyttö

      Okei kiiti tiedosta.:)

    • Rottatyttö

      Hei onko teillä kokemusta noista koottavista jyrsijöille tarkoitetuista aitaelementeistä siis semmonen aita joka tulee lattialle.kun katselin eläinliikkessä ja mietin et pysyykö ne si eikös ne voi hypätä pois tossa oli kyllä semmoset pystysuorat ritilä et ei voi kiivetä kai.

    • geh

      Rotat pystyy oikein hyvin kiipeämään myös pystysuoria pinnoja pitkin. Ei ole ehkä niin helppoa kuin vaakapinnoja pitkin, mutta ei mikään ongelma kuitenkaan. Harvemmin rotat missään aidoissa muutenkaan pysyvät.

    • Mulla rotat kiipee ihan mihin vaan: mm. Patterin vesiputkissa suoraa kohti taivasta ja tällä hetkellä cd-tornissa levyjä pitkin. Ja rotat osaa kyllä myös hypätä tosi korkeelle.

    • Rottatyttö

      Okei eli taitaa olla hyödyttömät no voisihan niitä käyttä leikkiin ja touhuaminen

    • Patterin putket on juu suosikit pikkupojille, varsinkin näin kun lämmitykset menee päälle. Voithan sä tehdä niistä labyrintin rotilles, laita herkku toiseen päähän. Oon ite joskus laittanut pelkkiä pahvilaatikoita vierekkän. Katsot vaan ettei aidat kaadu pampuloiden päälle.

    • Rottatyttö

      Lähetään n.viikon päästä Espanjaa ja mummo tulee hoitelee rottiksiii saas nähä miten mummo pärjää ei kai se nyt tytöille oo shokki että ei nää mua viikkoon?

      • Kyllä mä uskon että rotta osaa ikävöidä, kuulemma osa mun rotista ainakin tekee niin kun ite oon poissa. Mut kun ne on tutussa paikassa ja laumatoverin kanssa, niin tuskin niitä pahemmin häiritsee :)


      • Kyllä mä uskon että rotta osaa ikävöidä, kuulemma osa mun rotista ainakin tekee niin kun ite oon poissa. Mut kun ne on tutussa paikassa ja laumatoverin kanssa, niin tuskin niitä pahemmin häiritsee :)


      • riitasoi
        tulikirahvi kirjoitti:

        Kyllä mä uskon että rotta osaa ikävöidä, kuulemma osa mun rotista ainakin tekee niin kun ite oon poissa. Mut kun ne on tutussa paikassa ja laumatoverin kanssa, niin tuskin niitä pahemmin häiritsee :)

        Oon aika samaa mieltä, että rotat osaa ikävöidä. Olin poissa muutaman päivän ja otin ne häkistä ulos, niin pojat oli tavallista enemmän sylissä/olkapäillä, kuin tutkimassa maailmaa.


    • Rottatyttö

      Mummu pärjäsi hyvin rottien kanssa matkan ajan ja sai ujommastakin rotastakin (ellistä) ystävän.

    • Kyllä rottamiehet osaa ikävöidä, ainakin jos herrojen kanssa on päivittäin touhunnut. Mulle se osoitetaan kääntämällä selkä riippukeinussa ja jatketaan unia, vaikka yleensä ollaan roikkumassa häkissä heti kun tulee huoneeseen. Vanhat pojat on tietysti asia erikseen =) niitä nyt saa välillä nostaa häkistä sohvalle ilman että herätäänkään. Kyllä ne sitten kun aikansa rapsuttelee ja höpöttelee antaa anteeksi että äippä on ollut reissussa..sitten tarviikin punkee kaikkien samaan aikaan syliin=). Elli varmaan huomasi ettei ne ihmikädet olekkaan niin pahat, nehän antaa ruokaa ja rapsutusta!

    • Rottatyttö

      Joo. Mummokin niin ylpeenä kun Elli otti ruokaa kädestä kun muka niin arka.
      Ite en huomannut tytöissä mitään selänkääntöö iha normaalisti tuli luokse katoo mummu piti siis varmaa hyvää huolta tytöistä.

      • Sedä

        Munkin tytöistä yksi on Elli :D Okein ylisöpö hymyilevän näköinen saffron


    • Munkin tytöistä yksi on Elli! :) Oikein ylisöpö ja hymyilevän näköinen saffron

      • Ja jaaha, toi viesti väärällä nimimerkillä ilmesty sit kuitenkin jostain vaik olin kattovinani et ei se ehtiny lähettämään :P


    • Rottatyttö

      Hei tuli mieleeni etää kun rottaset on niin kovia tykkään hedelmistä niin saako ne syödä appelsiineja tai mandariineja tms.

    • Kyllä mun pojat on ainakin syönyt joskus mandariinia palasen, kun oon itekkin syönyt. Mulla ei ole siitä kyllä ihan varmuutta kirjallisena =) , mutta sillonkin se kelpas luultavasti vain koska itse söin, sillonhan sen on pakko olla kavereiden mielestä hyvää. En ole kyllä ajatellut asiaa sen paremmin, luultavasti koska en itse saisi syödä joten ei oo ikinä kotonakaan niitä. Muistan kyllä yhden pojan hyvän irvistyksen ja nenä meni kieroon ku oli varmaan liian kirpee =D.

    • Rottatyttö

      Okei kiitti tiedosta

      • Sitrushedelmistä monesti varoitellaan että ei saisi antaa, mut en oo kai koskaan nähnyt mitään hyvää syytä miksi ei. Ainakin noita miedompia (mandariini, appelsiini) rotille siis voi huoletta antaa, kun kerran itse tykkäävät :)


      • tulikirahvi kirjoitti:

        Sitrushedelmistä monesti varoitellaan että ei saisi antaa, mut en oo kai koskaan nähnyt mitään hyvää syytä miksi ei. Ainakin noita miedompia (mandariini, appelsiini) rotille siis voi huoletta antaa, kun kerran itse tykkäävät :)

        Ai niin, törmäsin taas vaihteeksi englanninkielisessä rottaryhmässä juttuun, että urosten munuaisissa olisi jotain proteiinia, joka sitrushedelmien vaikutuksesta alkaa aiheuttaa syöpää. Siksi he eivät syötä saitrushedelmiä uroksille. En tiedä paljon tuota on tutkittu, mut tämä lienee kuitenkin se miksi sitrushedelmistä varoitellaan.

        Ainakin siis naaraille voi syöttää sitruksia huoletta, urosten kanssa omalla vastuulla, vaikka pienet määrät tuskin vaikuttaa mihinkään.


    • Rottatyttö

      Moikka! Lueskelin tossa nettiä ja huomasin semmoset c&c cage jutun eli c&c häkkejä tai oikeastaan häkkipaloja joista saisi rakennettua erilaisia häkkejä ajattelin että onko kellään kokemusta tai tietoa,kun kiinnostunut olisin.

      • Joo on! Noi on siis suomeksi yleensä taikakuutioita, Hong Kongissa myydään Deuzer-modulaari hyllyköinä. Ostin vähän aikaa sitten paketillisen, ihan käteviä ovat. Paitsi, että ristikon silmäkoko on niin suuri, että veikkaan että jopa aikuiset urokset menee läpi. Eli ne olisi pakko verkottaa rottakäytössä, mikä taas vähän panee miettimään et oisko kätevämpi vaan rakentaa samantien häkki siitä verkosta. En tiedä miten tuosta rakennetut systeemit pysyy kasassa pesulle viedessä, veikkaan että huonosti.

        Sen sijaan marsu- ja kanikäytössä näppäriä.


    • Rottatyttö

      Okei.no paljonko tommonen paketti noita levyjä maksoi?

    • En muista mitä maksoi, on pari vuotta aikaa kun ostin. Olivat juu sellaisia mistä aikuiset pojatkin tulivat läpi, eikä olleet edes pienimmästä päästä kyseiset kaverit. Kestihän siinä vähän aikaa, kerkisin pelaan yhden pasianssin sitten tepsutettiin jo ulos. Eli en suosittele... annoin kaverille, sai hätä asunnon omille marsuilleen. Niinkuin tulikirahvi mietti tuota pesemistä että pysyykö kasassa niin voin vastata ei pysy. Ainoastaan jos on suora matka kylpyhuooneeseen, eikä tarvitse väistellä mitään huonekaluja =)

    • Rottatyttö

      Okei kiitti tiedosta kun ajattelin vaan semmoseks pieneksi varahäkiks oikean häkin siivoamisen ajaksi mihin tytöt voi laitaa.

      • Siihen tarkoitukseen kuljetuskoppa on hyvä, sehän on kumminkin omistettava.


    • rottatyttö

      joo omistan kuljetuskopan , mutta kun tytöt eivät ole sylikesyjä niin niitä on kamalan vaikea kuljetusboxiin saada.

    • Rottatyttö

      Moido! Onko teillä jotain vinkkei miten rotat sais päästetty huoneessa vapaaksi ilman et riehuis pitkin huonetta eli jotain aitoja tai semmoista joista sais rakennettu jotain josta sais tehtyy jotain kun oon ostanut semmosii aitapaloja mut kun tytöt tulee pois sieltä liian matala

      • Mun rotat ainakin pääsee yli ihan mistä vaan joten niillä on turvallinen huone, en osaa auttaa :D


    • Kyllä tytöt pääsee yli ihan mistä vaan, niin kauan kuin katto ei tuu vastaan niin me kiivetään=) Vanhat pojat ei välttis jaksa kiivetä ihan niin kauan mutta kyllä mekin keksitään jotain...kaadetaan aita jollei muuta. En kyllä osaa auttaa minäkään. Kaikissa taitaa olla ongelma tuo kiipeäminen, joten mikään ristikko/verkko kehikko ei käy. Ei kyllä ole mitään hajua. Laitan mietintä myssyn päähän =0

    • Rottatyttö

      Okei.joo taitaa olla mahdotonta jotain keksiä.

    • Rottatyttö

      Saako rottia kuvata salamavalolla läheltä?

      • Sanoisin et älä -ihan sen takia että salamalla tulee surkeita kuvia :D Mieluummin kunnon valo niin onnistuu. Ja onhan toi salama aika ikävän tuntuinen, mut ei se sinänsä vahinkoa tee, ehkä oppivat vaan pelkäämään kameraa...


    • En ainakaan ole ikinä kuullut mitään kyseisestä asiasta... täällä ne kukaan mun kavereista ei kyllä ole pahemmin tykännyt edes koko kamerata. Puhelimen salamavalo on vaan hyvinkin mielenkiintoinen..joten nenä on aina kuvassa hyvin lähellä linssiä, muuta sitten ei näykkään koko miehestä.

    • Rottatyttö

      Onko teidän rotilla jotain lemppari ruokaa? Kun ajattelin vaihtaa kun vanhasta jää aina tietyt syömättä.

      • Kuivaruoka-nirsoilun ratkaisu on joko vaan antaa ruuan nököttää kupissa tasan niin kauan että kaikki on syöty (ei ne itseään nälkään tapa) tai vaihtaa pellettiin josta ei voi valikoida herkkuja. Mitä ruokaa rotillasi on nyt?

        Mun rottien lempiruokaa on ehdottomasti kaikki mahdollisimman proteiini-, hiilihydraatti- ja rasvapitoinen :D pasta, pähkinät, linssit, leipä, muut ihmisruuat... Mulla oli ennen pitkään pellettiä, mutta päätin vaihtaa Rapunzel-siemenseokseen, koska ajattelin että Se on paljon prosessoimattomampaa ja luonnollisempaa.


    • rottatyttö

      nyt mulla on kuivaruokana nyt http://www.zooplus.fi/shop/jyrsijat/pienelainten_ravinto/rotan_ravinto/prestige/142873
      kun ajattelin kysyä mikä on teidän rottusten lempi kuiva/perus ruoka lemppari. kun tost ruuasta jää aina pois kyllä sitten kelpaa kun anta 1-2 päivää olla sama ruoka , mut oishan se kiva et ne tykkäis syödä kaiken ajattelin seuraavaksi kokeilla tömmöistä http://www.zooplus.fi/shop/jyrsijat/pienelainten_ravinto/rotan_ravinto/supreme/202457 onko tää nyt vaan sit liian yks toikkosta kun tos aiemmassa oli kaikkee erilaista. (toivottavasti linkit oli oikeat)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4568
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3988
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2541
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      198
      1571
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1253
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1208
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1163
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1075
    Aihe