Mastovahvistin ja "sisävahvistin"..

tollotv

Muutin vanhaan omakotitaloon ja katse katolle. Siellä on antenni ja mastovahvistin. Lisäksi sisällä on television vieressä "jokin" vahvistin, ehkä linjavahvistin jossa on in-liitäntä ja TV1 sekä TV2 lähdöt ja rasia yhdistetty sähköverkkoon. Onko jokin näistä ylimääräinen härpäke? Televisiolle tulee yksi antennijohto mastovahvistimesta asti. Sisällä kolme rasiaa joista kauimpana on tämä "jokin vahvistin" tv ja yksi on varalla eli kaapelia ei ole edes katkaistu vaan vain ohitus.. sekä yhdessä kaapeli katkaistu ja tavalliset antenniliittimet yhdistävät. Apuja??

5

5011

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jotain periaatteita

      http://www.konigelectronic.com/fi_fi/televisio/vahvistimet-kytkimet/p1 on yksi esimerkki mastovahvistimen ja virtalähteen paketista. Näissä laitteissa käytetään yleensä F-liittimiä.

      Mastovahvistin saattaa olla sellainen, jossa on säädettävät vahvistimet joko maston juurella tai ullakolla, lähellä antenneja joka tapauksessa. Se toimii samalla yhdyssuotimena, jolla yhteen alastulokaapeliin "summataan" tarvittavat signaalit. Mastovahvistimen yhteydessä on erilliset UHF- ja VHF-antennit TV:lle ja lisänä saattaa olla oma antenni ULA-radion vastaanottoon.

      Jos lähellä on kännykkäverkon tukiasema, niin se saattaa aiheuttaa häiriöitä mastovahvistimen yliohjauksen muodossa. Tämä vältetään lisäämällä ns. LTE-suodatin mastovahvistimen UHF-sisäänmenoon, jolla rajoitetaan UHF-alueen yläpäähän sijoittuvien LTE-tukiasemien taajuudet pois.

      Mastovahvistin tarvitsee DC -käyttösähkön (12 V tai 24 V) ja se syötetään alhaalta päin antennijärjestelmän alastulokaapelin kautta erillisellä virtalähdeyksiköllä. Virtalähteessä on tasajännite erotus siten, että tasajännite kytkeytyy vain sinne mastovahvistimen suuntaan ja erottaa tasajännitteen pois tv-laitteiden sisäänmenosta. Ei ole tarkoitus tuhota tv:tä antennivahvistimelle tarkoitetulla jännitteellä.

      Tuo virtalähde ei yleensä sisällä lisävahvistinta, joten jos sisäverkko kasvaa laajaksi, niin lisävahvistimia laitetaan antenniverkkoon tarpeen mukaan.

      Oma murheensa on salamasuojaus, sillä mastoputken pitää olla kunnolla maadoitettu. Muista tarkistaa mastoputken maadoitus!

      • Anonyymi

        Vanha ja hyvä kirjoitus!
        Tässä puhuttiin mastovahvistimen virransyötöstä ettei tarvittaisi erillistä jaotinta ennen haaroitinta, joka estäisi 12/24dc kulku televisioihin, onko mastovahvistimen virtalähteessä oma kondensaattori joka estää virran väärän suunnan kulun?


    • näinpä mutta...

      "Oma murheensa on salamasuojaus, sillä mastoputken pitää olla kunnolla maadoitettu. Muista tarkistaa mastoputken maadoitus!"

      Näinhän sitä aina sanotaan, mutta en ole IKINÄ nähnyt MISSÄÄN antennista tulevan alas mitään muuta kuin valkoisen antennijohdon. Keviä ei ole koskaan mistään raosta edes vilahtanut. Ja mastoissa mitään valmista paikkaa edes maadoitukselle ole, joten taitaa jäädä useimmiten tekemättä.

      Tiesitkö muuten, että peltikatto tulisi maadoittaa rakennuksen jokaisesta nurkasta, kuinka monta kertaa olet nähnyt?

      • Jotain periaatteita

        Poistin seuraavan tarinan pois aikaisemmasta viestistä, mutta laitetaan se nyt tähän ihan todellisena tapauksena:
        Setäni asennutti vuosikymminiä sitten taloonsa peltikaton, jota ei maadoitettu työn tehneen kirvesmiehen toimesta. Salama löi talon viereiseen koivuun, siirtyi talon katolle ulottuneiden koivunoksien kautta peltikattoon, siirtyi saunalle menevän ilmakaapelin kautta talon sisäverkkon ja sitten alkoi tapahtua...

        Serkkutyttö oli pesemässä keittiössä astioita, ja hänelle jäi muistikuva siitä, kun keittön valaisimessa tapahtui kirkas välähdys. Häneltä meni hetkeksi taju ja hän virkosi kunnolla vasta terveyskeskuksella. Käsivarsiin tuli myöhemmin isot mustelmat tästä salaman iskusta, joten se oli todella "läheltä piti" -tilanne.

        Paikallinen sähkölaitos totesi, että kun oli katkaistu sähköt pääkytkimestä, niin sähköverkko ei tasannut tätä jännitepiikiä, vaan salaman tuhot olivat sen takia huomattavat. TV oli entinen, valaisimista osa oli uusittava ja lisäksi saunalle menevän ilmajohdon kiinnikkeet ja valaisimet salama repi irti seinästä. Peltikatto maadoitettiin, ja pääkytkin jätettiin rauhaan ukkosella sähkölaitoksen ohjeen mukaisesti.

        Ja toinen tapaus:
        Tuttavalla on kesämökki saaressa ja tietenkin sinne on vedetty sähköt. Kerran mökille mennessään hän huomasi jääkaapin hajonneen viikon aikana. Syyksi paljastui salaman aiheuttamat tuhot: Ulkoseinällä ollut sähkökeskus oli hajonnut sähköverkon kautta tulleen salaman takia ja ulkoseinässä oli myös palojälkiä. Sade oli ilmeisesti sammuttanut salamaniskusta alkaneen tulipalon. Sähkökeskus uusittiin, eikä se ole enää kiinni suoraan kesämökin ulkoseinässä ja se on nyt varustettu ylijännitesuojilla.

        http://www.tukes.fi/tiedostot/sahko_ja_hissit/faq/ukkossuojaus.pdf kannattaa tutustua..


    • tollotv

      Ongelmia siis esiintyy ja kuvassa sekä digibokin toiminnassa on selvästi havaittavissa signaalin heikkoutta. Onko tuolle antennivahvistimen "virtalähteelle" määritetty paikka miten tarkasti? Minulla se on lähellä televisiota josta lähtee lyhyt johto TVlle. Siitä antenniin päin johto on katkaistu kahdesta kohtaa ja yhdistetty tavallisilla uros/naaras-liittimillä. Miten nämä liittimet vaikuttavat signaaliin ja onko siis "virtalähteen" paikka oikea? Pitäisikö sen olla ullakolla lähellä mastovahvistinta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7060
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2741
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2313
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      87
      1996
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      14
      1717
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1515
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1397
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1298
    Aihe