Vajaa 3 kk synnytyksestä ja maidontulo loppumassa

Epäonnistunut äiti

Eli tosiaan, vajaa 3kk synnytyksestä ja alussa maitoa tuli kovastikin, ihan suihkuamala rinnoista, mutta sitten se alkoi ehtyä ja vaikka mä miten tiheästi imetin ja pidin rinnalla ja pumppasin maitoa niin silti se vaan alkoi vähetä. Reilu kuukauden iässä jouduin antamaan lapselleni lisänä korviketta ja nyt viime viikon aikana lapseni on saanut rinnalta enää iltaisin/öisin maitoa. Ja vaikka aina aloitan syöttämisen antamalla rintaa, niin vaikka vauvani kuinka imee ja ja vaikka kuinka yritän lypsää ja puristella rintaani niin ei sieltä vainmaitoa tule. Mikä mussa on vikana?

KAveripiirissä vain onnistuneita äitejä jotka moittivat sitä kun annan korviketta mutta tyhjää tissiäkö lapselle pitäisi antaa? Voiko maidontulo toisilla(tai vaan mulla) oikeasti loppua? Mä oon juonut litratolkulla vettä, syönyt hyvin, yrittänyt olla stressaamatta ja vaik mitä. Niin, onko mulla kohtalosisaria?

8

3877

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Et näe..

      maidon määrää mistään muusta kuin vauvan kasvusta tai tyytyväisyydestä.

      Pumppaamalla tai lypsämällä ei maitoa välttämättä heru muutamia tippoja enempää mutta silti maitoa voi olla tarpeeksi ruokkimaan 5kk ikäinen täysimetyksellä (jolloin maidon määrä on ainakin litra/vuorokausi). Rintojen pingotuskin loppuu siinä 1-2kk imetyksen alkamisesta eikä rinnat silminnähden täyty kuin jos imetysväli on todella pitkä (esim. 6-8 tuntia).

      Jos ei vauva jää imetyksen jälkeen itkemään nälkää, hän on saanut maitoa tarvitsemansa määrän. Korvikkeen antaminen tietysti alkaa välittömästi laskemaan maidon tuotantoa. Tehokkaalla imetyksellä voit hyvinkin saada vielä maitomäärät nousuun jos vain jaksat hommaan ryhtyä. Jos vauvasi imee rintaa niin maitoa on kyllä, jos maitoa ei tule, vauva lakkaa imemästä.

    • 12vuotiaan äiti

      Höpö vaan. Ei se ole mikään äitiyden mitta kuinka kauan imettää. Olet ihan yhtä hyvä äiti ja tärkeä lapsellesi vaikket imettäisikään.
      Itselläni ei maito alkanut nousta oikein ollenkaan ja sitä tuli nippanappa kuukauden. Silti kasvoi ihan terve ja tyytyväinen lapsi :)

    • harmi juttu

      Se on vaan surullista, miten huonosti äideille jaetaan tietoa imetyksestä. Neuvolan henkilökuntakin voi olla aivan ulalla asiasta. On aivan tyypillistä, että aluksi maitoa tulvii ovista ja ikkunoista ja ylituotantoa on niin paljon, että maitoa tulee reilusti pumppaamallakin. Alun jälkeen tuotanto kuitenkin tyyntyy juuri kyseisen vauvan tarvetta vastaavalle tasolle. Tämä tarkoittaa, että pumpaten ei enää heru samalla tavalla, eivätkä rinnat tunnu enää täysinäisiltä ja pinkeiltä. Jos silloin antaa vauvalle korviketta, koska "maitoa ei enää tule", alkaa maidontuotanto tietenkin vähentyä. Tämä yleinen moka ei kuitenkaan ole millään muotoa äitien vika, vaan imetyksestä ei puhuta riittävästi. Eikä asiantuntevia neuvojia terveydenhuollossa juuri ole.

      Aloittajalle kuitenkin sanoisin, että lopeta se stressaaminen, korvikkeellakin lapsi kasvaa mainiosti. Voit kuitenkin edelleen imettää ja myöskin edelleen kasvattaa maitomäärää. Ota joskus pari sellaista päivää, että olet vauvan kanssa tosi paljon ihokontaktissa (paita pois ja vauva rinnalle niin paljon kuin hän vain suostuu) ja tarjoat korviketta vain syötön lopuksi. Tai sitten pienen määrän syötön aluksi, jos vauvasi jaksaa paremmin hengailla rinnalla, kunhan suurin nälkä on tyydytetty. Jos haluat edelleen imettää, on se aivan mahdollista.

      • Mom1

        Se ei tee kenestäkään huonoa äitiä, jos imetys ei onnistu. Imetin esikoista 9kk ja kuopusta 2kk. Molemmista kasvoi yhtä terveet lapset. On niin monia syitä, miksi imetys ei aina onnistu.

        Eikä kenelläkään ole oikeutta moittia toista äitiä korvikkeen antamisesta!


    • Didigeminit

      Mä oon myös kokenut ton arvostelun korvikkeen annosta. Oma äitini oikein kauhisteli että "annatko sä jotain korvikkeita!?" Mulla on kaksoset ja ei tunnu maito riittävän molemmille. Imetän puolet ja puolet tulee korviketta pullosta. Hyvin kasvaa ja vauvat vaikuttaa tyytyväisiltä.

      • epäonnistunut äiti

        KIITOS kun olette vastailleet. Mä olen yrittänyt sitäkin nyt, et Oon viettänyt aikaa poikani kans ja just ihokontaktia ja antanut vähän maitoa ja sit hän syö molenmilt rinnoilt sen mitä sielt tulee mut silti hän jää nälkäiseks ja kitiseväks ja ku annan korviketta lisäks viel tissityksen jälkeen niin hän jää tyytyväiseksi. Nyt tosin hän ei enää aluksi edes hyväksy rintaa...on kai tottunut pulloon. Mulla on ihan kamala olo. Tuntuu niin pahalta et Oon tyrinyt tän, vaik raskauden aikana ajattelin et kyllä mä täysimetän ainakin sen 6kk. Mut....


    • ce90

      Mulla oli tollanen vaihe siinä kun vauva oli 5vk vanha. Toinen rinta ei enää täyttynyt ja sieltä ei oikeasti tullut juuri mitään. Toinenkin "parempi tissi" vähensi maitomääräänsä! Huomasin sen siitä, että rintakumiin ei tullut yhtään maitoa vaikka vauva kuinka imi. Normaalisti siis kumi täynnä maitoa. Ja tissit ihan löysät (ei edes yöllä/aamulla pinkeänä). Enhän minä rintakumilla imettänyt kuin vain harvoin, jos nänni oli kipeä. Siinä oli sellainen viikko sellaista aikaa kun kerran, pari täytyi korviketta antaa päivässä imetyksen jälkeen. Ihan vain sen takia, ettei vauva enää malttanut imeä, koska mitään ei tullut. Vauva tosiaan itki koko ajan nälkäänsä. Semmoista kärsimätöntä ja herkästi suuttuvaa sorttia kun vauvani on... Ei sitä tuntikaupalla kestävää itkua jaksanut kuunnella. Parempi olo oli kaikilla kun vauva sai mahansa täyteen, vaikka korviketta saikin.

      Sellaisen neuvon annan, että imetä niin paljon ja kauan kuin vauvasi jaksaa (vaikka monta tuntia putkeen) niin saat maidontuotannon taas palautumaan. Ota sohvalle eväät ja iso vesipullo tai pyydä miestäsi tuomaan sinulle. Katso vaikka elokuvia, lue lehtiä ja imetä imetä imetä. Peru kaikki tapaamiset, kyläilyt. Tee vain välttämättömimmät. Näillä eväillä itse sain maidontuotannon taas kuntoon. Nyt sitä suihkuaa edelleen ja rinnat pinkeinä herään aamulla. Vauva on 4,5kk eikä korviketta ole tarvinut antaa.

      (Kannattaa muuten imetyksen aikana vaihdella rintaa, esim yhdellä imetyskerralla anna molemmista rinnoista, tai jopa 2kertaa molemmista jos vauva vain jaksaa imeä. Tein itse niin, että aina kun vauva hermostui toiseen tissiin niin annoin toista tissiä, koska siihen oli jo ehtinyt vähän maitoa tulla. Tätä vaihtelua jatkoin kunnes ei enää rauhoittunut vaan piti antaa korviketta.)

      Toivottavasti onnistut, mutta jos et, niin älä huoli. Korvikkeella ruokitut vauvat on ihan yhtä hyviä kuin rintaruokitut ja äitinä olet ihan huippu, annoitpa maidon miten vaan! =) =)

      • imetys 2+ lapsi

        Maitoa,tulee,eri,määriä,eri kasvuvaiheissa :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe