Morjensta vaan,
En ole yliopisto-opiskeluista kovin perillä, niin miten onnistuu tällaisella vanhemmalla (köh köh, vasta 30v) iällä opiskelu työn ohessa?
Ensin haetaan tottakai normaalisti sisälle, mutta miten paljon itse opiskelua on mahdollista suorittaa esim. tenttimällä, verkko-opiskeluna jne. kun ite olen melko säännöllisessä työssä ma-pe klo 8-16.
Jonkinverran on mahdollista töistä saada vapaita opiskeluun..
Pohjana on Tradenomi amk ja nyt kiinnostaisi alkaa opiskelemaan hallintotieteitä.
Kiitos asiallisista vastauksista!! Kysymäni asiat olisi varmasti saanut muualtakin selville, mutta kysytään nyt teiltä arvon asiantuntijat!
Opiskelu yliopistossa + työ
5
685
Vastaukset
- austerism1
Kyllä tuo valitettavasti taitaa hieman hankalaa kokopäivätyön ohessa olla. Suht. hyvin yo-opintoja voi junailla (tai ainakin ennen pystyi) ja suunnitella, mutta tosiaan kokopäivätyön ohessa niitä on vähän vaikea saada suoritettua.
Kannattaa ehkä harkita esim. sitä, että suoritat avoimessa yo:ssa ainaki aineen perusopinnot ja ehkä sivuaineenkin perusopinnot. Avoimen opinnot, mikäli niitä on kotipaikkakunnallasi tarjolla, järjestetään mahdollisesti illalla. Tietysti kannattaa myös selvitellä, saatko tradenomin tutkinnosta mitään korvaavuuksia yliopistossa, esim. kieliopinnot, kenties jopa sivuaineen. En nykyisistä systeemeistä ole ihan kartalla, koska itsekin jo olen (köh köh) hitusen vanhempi ja valmistunut liki 10 vuotta sitten. - Dra
Minä olen vähän yli kolmekymppinen, juuri saamassa papereita ulos. Sain sellaisen opintosuunnitelman että on suurin osa oli mahdollista tehdä etänä. 3,5 vuotta yliopistossa ja samalla IT työ. Välillä rankkaa ja välillä antoisaa. Rankkaa silloin, kun töissä menee "lujaa" ja pitäisi samaan aikaan tenttiä. Antoisaa oli silloin kun oppi jotain uutta ja työlämässä hyödyllistä, ja tiettty silloin kun sain paremmin tenttiä eikä ollut niin kiirettä. Maksimi opiskeluaika 4 vuotta oli meillä yliopistossa.
"Tehtävässä" menestymisessä on tärkeintä mielestäni seuraavat :
-Työnantajan pitää joustaa että pääset kirjatentteihin (jotka alkaa kl 12), teet sen työn sitten joskus ylitöinä. Ja se "ylitöiden" tekeminen on tosi karvasta niellä, varsinkin kun opiskelet ja vapaa-aika muutenkin kortilla.
-Jompikumpi pitää olla prioriteettinä, tässä tapauksessa opiskelu on toissijaista, sun pitää ajatella opiskelua "harrastuksena" mutta toisaalta ottaa se vakavasti ja edettävä kohti tutkintoa vaikeinakin aikoina.
-Vapaa-ajan ja työelämän raja hälvenee, oletko valmis? Jossain vaiheessa mietit pitäiskö lukea tenttiin vain viikolla (etkä pääse "palautumaan" töiden jälkeen) vai vain viikonloppuna (et saa yhtään kokonaista vapaapäivää).
-Kirjatenttiin lukemisen aloitin itse kuukautta ennen tenttiä koska tein muistiinpanoja. Tenttiä edeltävät viikot mahd. paljon vapaa-aikaa tenttiin lukuun,
-Onko parisuhdetta, onko se mahd. kunnossa ja hyvällä pohjalla? Lapsia, lemmikkejä? Pistää varmasti koetukselle nämä.
-Yliopistossa monesti tiukkoja opettajia jotka ei katso sua välttämättä "eri tavalla" kuin muita, pilkunviilausta, painoistavia opettajia, opiskelijoita jotka kesken ryhmätyön jättäytyy pois kurssilta, epävarmoja aikatauluja, epäselviä kurssin läpäisyvaatimuksia yms.
-Usein tulee hetkiä kun mietit että onko se sen arvoista, varsinkin kun ympärillä olevilla on "vapaa-aikaa".
-Pystytkö kokoamaan opintosuunnitelman niin että välissä on helppoja kursseja?
-Älä tee fiksattuja aikatauluja, mutta toisaalta pyri siihen että etenet koko ajan..
-Hyväksy se tosia että voit joutua luopumaan tästä opiskelustasi stressiin vedoten, tai ainakin pitämään taukoa ja näin pitkittämään valmistumista. Ylipäätäänkin kannattaa asemmoitua sellaisella "katsotaan nyt" asenteella, mutta kuitenkin olla kunnianhimoinen.
-Kirjatentit ehdottomia, mutta samalla pahimpia/rankimpia. Itselläni oli maksimi 1 kirjatentti per lukukausi, tai maksimissaan 2. Käytännössä kirjatenttejä 2-4. Väliin "käytännön" töinä tehtäviä kursseja, kirjareferaatteja, oppimispäiväkirjana suoritettavia, luennoilla paikanpäällä (viikonloppuna) suoritettavia yms.
-Kannattaa ajatella ennemmin että "katsotaan kuinka pitkälle pääsen etänä" kuin esim että "kiedon vaikka kenet opettajista pikkusormen ympärille että saisin opiskella itsenäisesti". Voi tulla vastaan tilanne, että pakollista kurssia et saa kertakaikkiaan suorettua etänä ja homma on siinä.
-Gradu pitäis pystyä tekemään etänä, mutta sitä ei kannata heti murehtia, tosin on hyvä ottaa tästäkin vähän selvää.
Vaikka tässä hommassa on paljon haastetta, niin antoisinta siinä on se että se todella opettaa tuntemaan omat rajasi. Ja omien rajojen sekä yliopistotietämyksen avulla elämä työpaikalla voi olla jatkossa helpompaa.- Dra
Korjaan tuon "Käytännössä kirjatenttejä 2-4." -> siis vuodessa 2-4 kirjatenttiä.
- austerism1
Tulipa mieleeni, että ehkä hallintotieteet on kyllä sellainen aine, jossa kirjatentit onnistuvat esseet/referaatit yms. suoritustavat. Tietty jotain pakollista läsnäoloa on, kuten proseminaari(t) ja syventävien opintojen seminaari(t).
Gradu (sitten kun on ajankohtainen) tosiaan onnistuu suht. vaivatta etänä, kuten ed. kirjoittaja mainitsi. Itsekin tein gradun lähes täysin etän. Tosin graduseminaari, joka oli syventävien opintojen seminaarikurssien lisäksi, oli omassa oppiaineessani pakollinen, mutta oikeasti aloitin gradun tekemisen kunnolla vasta sen jälkeen. - 4 1
Varmaan aika alakohtaista. Ymmärtääkseni hallintotieteissä on paljon toisen tutkinnon suorittajia. Eli voi kuvitella että löytyy toimivia käytäntöjä.
Yliopisto eroaa aiemmista kouluistasi siinä, ettei opiskelija ja opiskelu enää ole pääroolissa. Yliopistossa kun tehdään kuulemma tiedettä. Käytännössä näkyy niin ettei opinto-ohjausta saakaan noin vaan, opetus voi olla ala-arvoista, käytännön järjestelyt ovat ehkä miten sattuu... Tai sitten kaikki sujuu kuin tanssi. Käyt vain kerran kuussa tentissä ja kesäisin kirjoittelet gradua.
Rankinta on varmaan se, ettei kukaan ymmärrä sua. Parisuhde kariutuu ja kavereita et yliopistolta enää löydä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos nainen harrastaa seksiä
Useiden kanssa, miten se eroaa miesten mielestä siitä, jos miehellä on ollut useita s kumppaneita? Oletan että kaikki mi3103248Ikävöin sinua kokoyön!
En halua odottaa, että voisin näyttää sinulle kuinka paljon rakastan sinua. Toivon, että uskot, että olen varsin hullun182151Pihlaja-puulle
Illat on mulle pahimpia. En tiiä miks se olis vaan parasta yöstä toiseen nukkua sun kanssa ja herätä sun kasvoihin. Jos151850Päivieni piristys, missä olet?
Toit iloa ja valoa mun elämään ☀️ Nyt mennyt kohta viikko ettei ole nähty. Kaipaan nähdä sua silti ja pelkään vaikka tei141595Kova karman laki
Karman lain kautta pahantekijä tehdessään pahaa toteuttaa koston ja rangaistuksen sille jolle pahaa on tehty. Tämä tarko4111489Kysymys Kuhmolaisille
Hei. Olen 32 vuotias nainen ja muutin Kuhmoon noin 12 vuotta sitten. Mutta nyt täytyy ihmetellä ihan ääneen että onhan t361374Savimajasta lääketieteen tohtoriksi - ja ei tikkua ristiin
”Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua rist2221263- 171224
Olen valtavan ihastunut
Yritin sen sinulle viime viikolla kertoa, mutta liikaa muuttujia ja isoja tunteita, niin en kyllä ollut kovin selkeä.631056Ensi viikolla tulen takaisin
Ja käyn varmaan siellä monta kertaa. Monta mahdollisuutta nähdä jos olet siellä päin201000