Opiskelu yliopistossa + työ

Tumppi30123

Morjensta vaan,

En ole yliopisto-opiskeluista kovin perillä, niin miten onnistuu tällaisella vanhemmalla (köh köh, vasta 30v) iällä opiskelu työn ohessa?

Ensin haetaan tottakai normaalisti sisälle, mutta miten paljon itse opiskelua on mahdollista suorittaa esim. tenttimällä, verkko-opiskeluna jne. kun ite olen melko säännöllisessä työssä ma-pe klo 8-16.

Jonkinverran on mahdollista töistä saada vapaita opiskeluun..

Pohjana on Tradenomi amk ja nyt kiinnostaisi alkaa opiskelemaan hallintotieteitä.

Kiitos asiallisista vastauksista!! Kysymäni asiat olisi varmasti saanut muualtakin selville, mutta kysytään nyt teiltä arvon asiantuntijat!

5

574

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • austerism1

      Kyllä tuo valitettavasti taitaa hieman hankalaa kokopäivätyön ohessa olla. Suht. hyvin yo-opintoja voi junailla (tai ainakin ennen pystyi) ja suunnitella, mutta tosiaan kokopäivätyön ohessa niitä on vähän vaikea saada suoritettua.

      Kannattaa ehkä harkita esim. sitä, että suoritat avoimessa yo:ssa ainaki aineen perusopinnot ja ehkä sivuaineenkin perusopinnot. Avoimen opinnot, mikäli niitä on kotipaikkakunnallasi tarjolla, järjestetään mahdollisesti illalla. Tietysti kannattaa myös selvitellä, saatko tradenomin tutkinnosta mitään korvaavuuksia yliopistossa, esim. kieliopinnot, kenties jopa sivuaineen. En nykyisistä systeemeistä ole ihan kartalla, koska itsekin jo olen (köh köh) hitusen vanhempi ja valmistunut liki 10 vuotta sitten.

    • Dra

      Minä olen vähän yli kolmekymppinen, juuri saamassa papereita ulos. Sain sellaisen opintosuunnitelman että on suurin osa oli mahdollista tehdä etänä. 3,5 vuotta yliopistossa ja samalla IT työ. Välillä rankkaa ja välillä antoisaa. Rankkaa silloin, kun töissä menee "lujaa" ja pitäisi samaan aikaan tenttiä. Antoisaa oli silloin kun oppi jotain uutta ja työlämässä hyödyllistä, ja tiettty silloin kun sain paremmin tenttiä eikä ollut niin kiirettä. Maksimi opiskeluaika 4 vuotta oli meillä yliopistossa.

      "Tehtävässä" menestymisessä on tärkeintä mielestäni seuraavat :
      -Työnantajan pitää joustaa että pääset kirjatentteihin (jotka alkaa kl 12), teet sen työn sitten joskus ylitöinä. Ja se "ylitöiden" tekeminen on tosi karvasta niellä, varsinkin kun opiskelet ja vapaa-aika muutenkin kortilla.
      -Jompikumpi pitää olla prioriteettinä, tässä tapauksessa opiskelu on toissijaista, sun pitää ajatella opiskelua "harrastuksena" mutta toisaalta ottaa se vakavasti ja edettävä kohti tutkintoa vaikeinakin aikoina.
      -Vapaa-ajan ja työelämän raja hälvenee, oletko valmis? Jossain vaiheessa mietit pitäiskö lukea tenttiin vain viikolla (etkä pääse "palautumaan" töiden jälkeen) vai vain viikonloppuna (et saa yhtään kokonaista vapaapäivää).
      -Kirjatenttiin lukemisen aloitin itse kuukautta ennen tenttiä koska tein muistiinpanoja. Tenttiä edeltävät viikot mahd. paljon vapaa-aikaa tenttiin lukuun,
      -Onko parisuhdetta, onko se mahd. kunnossa ja hyvällä pohjalla? Lapsia, lemmikkejä? Pistää varmasti koetukselle nämä.
      -Yliopistossa monesti tiukkoja opettajia jotka ei katso sua välttämättä "eri tavalla" kuin muita, pilkunviilausta, painoistavia opettajia, opiskelijoita jotka kesken ryhmätyön jättäytyy pois kurssilta, epävarmoja aikatauluja, epäselviä kurssin läpäisyvaatimuksia yms.
      -Usein tulee hetkiä kun mietit että onko se sen arvoista, varsinkin kun ympärillä olevilla on "vapaa-aikaa".
      -Pystytkö kokoamaan opintosuunnitelman niin että välissä on helppoja kursseja?
      -Älä tee fiksattuja aikatauluja, mutta toisaalta pyri siihen että etenet koko ajan..
      -Hyväksy se tosia että voit joutua luopumaan tästä opiskelustasi stressiin vedoten, tai ainakin pitämään taukoa ja näin pitkittämään valmistumista. Ylipäätäänkin kannattaa asemmoitua sellaisella "katsotaan nyt" asenteella, mutta kuitenkin olla kunnianhimoinen.
      -Kirjatentit ehdottomia, mutta samalla pahimpia/rankimpia. Itselläni oli maksimi 1 kirjatentti per lukukausi, tai maksimissaan 2. Käytännössä kirjatenttejä 2-4. Väliin "käytännön" töinä tehtäviä kursseja, kirjareferaatteja, oppimispäiväkirjana suoritettavia, luennoilla paikanpäällä (viikonloppuna) suoritettavia yms.
      -Kannattaa ajatella ennemmin että "katsotaan kuinka pitkälle pääsen etänä" kuin esim että "kiedon vaikka kenet opettajista pikkusormen ympärille että saisin opiskella itsenäisesti". Voi tulla vastaan tilanne, että pakollista kurssia et saa kertakaikkiaan suorettua etänä ja homma on siinä.
      -Gradu pitäis pystyä tekemään etänä, mutta sitä ei kannata heti murehtia, tosin on hyvä ottaa tästäkin vähän selvää.

      Vaikka tässä hommassa on paljon haastetta, niin antoisinta siinä on se että se todella opettaa tuntemaan omat rajasi. Ja omien rajojen sekä yliopistotietämyksen avulla elämä työpaikalla voi olla jatkossa helpompaa.

      • Dra

        Korjaan tuon "Käytännössä kirjatenttejä 2-4." -> siis vuodessa 2-4 kirjatenttiä.


    • austerism1

      Tulipa mieleeni, että ehkä hallintotieteet on kyllä sellainen aine, jossa kirjatentit onnistuvat esseet/referaatit yms. suoritustavat. Tietty jotain pakollista läsnäoloa on, kuten proseminaari(t) ja syventävien opintojen seminaari(t).

      Gradu (sitten kun on ajankohtainen) tosiaan onnistuu suht. vaivatta etänä, kuten ed. kirjoittaja mainitsi. Itsekin tein gradun lähes täysin etän. Tosin graduseminaari, joka oli syventävien opintojen seminaarikurssien lisäksi, oli omassa oppiaineessani pakollinen, mutta oikeasti aloitin gradun tekemisen kunnolla vasta sen jälkeen.

    • 4 1

      Varmaan aika alakohtaista. Ymmärtääkseni hallintotieteissä on paljon toisen tutkinnon suorittajia. Eli voi kuvitella että löytyy toimivia käytäntöjä.

      Yliopisto eroaa aiemmista kouluistasi siinä, ettei opiskelija ja opiskelu enää ole pääroolissa. Yliopistossa kun tehdään kuulemma tiedettä. Käytännössä näkyy niin ettei opinto-ohjausta saakaan noin vaan, opetus voi olla ala-arvoista, käytännön järjestelyt ovat ehkä miten sattuu... Tai sitten kaikki sujuu kuin tanssi. Käyt vain kerran kuussa tentissä ja kesäisin kirjoittelet gradua.

      Rankinta on varmaan se, ettei kukaan ymmärrä sua. Parisuhde kariutuu ja kavereita et yliopistolta enää löydä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      273
      2730
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      209
      1753
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1465
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1221
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1166
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      236
      1081
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1012
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      943
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      72
      826
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      740
    Aihe