Hei!

nipanupa

Jos olisi tositapahtumiin perustuva teksti, niin voiko oikeita nimiä kertoa (mukana myös kunnanjohtaja jne.) vai pitäisikö keksiä peitenimi heille? Luulisin, että oikeita nimiä ei saa kertoa, vaikka olisikin tosi?Kiitoksia jo etukäteen, jos joku vastaa..:)

9

223

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Fjjjjhgfgh

      Väärästä tiedosta vii saada kunnianloukkaus syytteen

    • 3334

      totta kai voit kertoa oikeilla nimillä. etkö ole koskaan lukenut tietokirjoja tai elämäkertoja? niissä asiat kerrotaan niin kuin ne ovat (yleensä).

    • 20+5

      Vääriä tietoja, kuulopuheita tai halventavia ilmaisuja ei saa julkisesti kirjoittaa politiikoistakaan eikä yksityiselämään kuuluvia tietoja (sairaudet, perhe-elämä, vapaa-aika) levittää ilman lupaa. Julkkisten elämäkerroissakin esitetään vain sellaisia tietoja, jotka ovat jo jossain muodossa ilmestyneet, ja juristit tarkastavat tekstin kustantamossa, ellei elämäkerran kohteelta ole lupaa julkaisuun. Mitä laajemmalla joukolla on ollut mahdollisuus lukea teksti, sitä isommat ovat korvaukset.

    • romaania

      Voit tehdä kirjassasi mitään vaan, kunhan vaan ensimmäisellä sivulla lukee "romaani".

    • Aihe kiinnostaa syystäkin kirjailijoita ja siihen on otettu kantaa myös erinäisissä kirjoittamisoppaissa. En tiedä Suomen tarkkaa lainsäädäntöä, mutta voin kuvitella sen olevan aika samanlainen kuin Yhdysvalloissa.

      Ensimmäinen sääntö on se, että jos väität teoksesi perustuvan tositapahtumiin, sinun täytyy olla äärimmäisen varovainen sen suhteen, mitä sanot. Myöskään yksityiselämään liittyvää tietoa ei saa julkistaa edes julkisista hahmoista (katso tapaus Pääministerin morsian). Mediassa esillä ollut tieto on turvallista, mutta sitä täytyy osata lainata sanasta sanaan.

      Fiktiossa säännöt ovat jossakin määrin löyhemmät, mutta eivät olemattomat. Mikäli henkilön voi tunnistaa ja tämä on asetettu huonoon valoon, liikut hyvin vaarallisella alueella. Jos kaipaat esimerkkiä siitä miten julkisia henkilöitä SAA käyttää, suosittelen tutustumaan Jari Tervon Koljattiin.

      Asiaa on puitu laajemminkin ainakin Helsingin Sanomissa: http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/HS-raadin vastaukset kysymykseen Saako romaanikirjailija kuvata todellisia henkilöitä miten tahansa/1135249231142

      • 20+5

        Eurooppalainen lainsäädäntö poikkeaa varsin paljon Yhdysvalloista, ks. tapaus David Irving. Myös suomalainen lainsäädäntö poikkeaa muista eurooppalaisista maista, minkä Pääministerin morsiamesta tullut tuomio osoittaa. Poliittista satiiria on tehty, mutta kyllä näissä asioissa on oltava asiaan perehtynyt juristi esilukijana, jos haluaa tuomioilta välttyä. Paikallispolitiikkojen kynnys hakea kunnia ja yksityisyydensuoja oikeudesta on todennäköisesti matalampi kuin valtakunnanpolitiikkojen päätellen oikeudenkäynneistä ja tuomioista, joista silloin tällöin lehdissä kerrotaan. (Valtakunnanpolitiikot hakevat kunniaansa ja yksityisyydensuojaansa harvemmin oikeudesta, vaikka voisivat sen tehdä.) Ja sitten vielä viranhaltijat tai pienemmissä luottamustoimissa olevat henkilöt, heistä ei saa kertoa mitään muuta kuin sen, jonka voi viranhoitoon liittyen todistaa, joten vaikeaksi romaanin kirjoittaminen menee, jos sen oikeilla nimillä tekee. Kenestäkään ei voi kirjoittaa mitä tahansa, vaikka sen nimeäisi fiktioksi.


    • kirjailija 2

      EI MISSÄÄN NIMESSÄ! Olen itse kirjoittanut sukukirjaan todellisia tietoja, joista sain elinikäset vihat päälleni. Oikeustoimiin eivät voineet ryhtyä, koska asiat olivat kiistatta tosia. Keksityt nimetkään eivät saa muistuttaa oikeita nimiä, mutta oikeista tapahtumista voit kirjoittaa aivan huoletta. On ne sitten romaanin tai minä muun katekorian alla, se ei ole ratkaisevaa. Romaanilla on tietysti helpompi kertoa tapahtumista, mutta on vieläkin kyseenalaista kannattaako edes paikkakuntaa mainita, missä Ky tapahtumat ovat peräisin.
      Sinun olisi hyvä perhtyä intimitteeti lakiin.

    • bsgsg<s

      Vääristä ja loukkavista kirjoituksista voit joutua käräjille. Jos joku tuntee loukaantuvan tekstistäsi, ei ole merkitystä onko se totta vai ei.

      • dfgdfhfd

        Näin se on. Ei voi välttää kunnianloukkaussyytettä paljastaessaan toisesta "tosiakin" asioita, joiden tietäminen vähentää ihmisen arvoa hänen ympäristönsä ihmisten silmissä. Kenelläkään ei ole oikeutta julkisesti panetella toista.

        Jos taas kirjoitat Heinolan kaupunginjohtajajupakasta, tuskin voit sanoa enää mitään, mitä ei ole jo sanottu, eikä sillä valitettavasti ole mitään vaikutusta. Ääliöt ovat valinneet johtajikseen narsistiset nepotistit, jotka lypsävät kaupunkia oman perheensä ja ystäviensä hyväksi, eikä kaupunkilaiset voi asialle mitään. Jospa joku kirjoittaisi siitä. Joku taitava ja asioita tunteva. Se olisi kunnianloukkaussyytteenkin arvoista. Tietysti kannattaisi muuttaa kaikki nimet, kaupunginkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1725
    2. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1342
    3. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      284
      1250
    4. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      66
      1169
    5. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      113
      1092
    6. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      5
      969
    7. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      947
    8. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      24
      923
    9. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      232
      838
    10. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      29
      809
    Aihe