NÄIN VENÄJÄLLÄ

kortti emaililla

Kiireinen asiakas saa Moskovassa ajokortin huijarilta ilman ajotunteja
Venäjän liikenneturmissa kuoli viime vuonna lähes 30 000
Julkaistu 10.08.2009 |Susanna Niinivaara

moskova. Ensin hyvät uutiset: Venäjällä liikenneonnettomuuksissa oli viime vuonna 10 prosenttia vähemmän kuolonuhreja kuin edellisvuonna.

Ja sitten huonot uutiset: tästä huolimatta liikenneonnettomuuksissa vuonna 2008 kuoli 29 936 ihmistä ja loukkaantui 270 883 ihmistä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vuonna 2007 Venäjä kuului siihen 10 maan ryhmään, jossa on eniten liikennekuolemia väkilukuun ja ajoneuvojen määrään suhteutettuna. Samaan joukkoon kuuluvat myös esimerkiksi Yhdysvallat, Intia ja Egypti.

Venäjällä ajetaan kovaa, tiet ovat usein huonoja, liikennesääntöihin moni kuski suhtautuu luovasti soveltaen – eikä ajokortti välttämättä ole tae ajotaidosta. Itse asiassa ajokortti ei kerro edes siitä, että kuljettaja olisi käynyt autokoulua.

Venäjällä ajokortin voi ostaa osallistumatta yhteenkään ajotuntiin. Ja siksi Venäjällä tapaa helposti onnellisen ajokortin omistajan, joka ei tunnista edes kaikkia liikennemerkkejä.

Ajokortteja ilman ajotunteja ja ajokokeita järjestävien firmojen ilmoituksia löytyy Moskovan metrosta ja internetistä. Firmat kertovat avoimesti minkälaisista ajokorteista on kyse. Asiakas voi valita täydellisen väärennöksen, joka läpäisee myyjän mukaan kaikki testit. Tai sitten voi ostaa ihan oikean ajokortin, osallistumatta aikaa vievään opetteluun.

Oikeita kortteja ei saa ilman voitelurahojen maksamista viranomaisille, ja siksi kyseessä on arkipäiväinen korruptio.

Avoin ajokorttikauppa kukoistaa siitä huolimatta, että valtion ylin johto on siitä räksyttänyt jo vuosia sitten.

Presidentti Vladimir Putin totesi vuonna 2005 ajokortin myöntämisjärjestelmän perustuvan pelkkään kaupankäyntiin. Putin kritisoi autokouluja siitä, että niiden järjestämät ajokokeet ovat pelkkä muodollisuus. "Maksat vain rahat ja saat ajokortin", Putin tiivisti.

Putin on ehtinyt siirtyä jo uuteen tehtävään pääministeriksi, mutta avoin ajokorttikauppa jatkuu. Jotain kuitenkin myös on tehty.

Suuren ja arvostetun Keskusautokoulun johtajan Sergei Lobarjovin mukaan Putinin arvostelun jälkeen kouluja tarkistettiin, ja 20 prosenttia menetti toimilupansa.

Keskusautokoulussa ennen ajokoetta oppilaat ottavat yleensä 50 ajotuntia ja vielä enemmän teoriatunteja. Asiakas voi valita joko yksityis- tai ryhmäopetuksen.

Kolmen kuukauden kurssi maksaa 15 000–20 000 ruplaa (348–465 euroa). Jo 70 prosenttia asiakkaista on naisia.

Osa ajokorttikauppiaista kertoo tekevänsä yhteistyötä laillisesti toimivien autokoulujen kanssa.

Näin se käy: asiakas maksaa huijarille, huijari maksaa autokoululle, joka ottaa asiakkaan haamuoppilaaksi ja näin kortti saadaan näyttämään oikealta.

Lobarjov tietää järjestelmän olemassaolosta. Hänen mukaansa Keskusautokoululle ei ole koskaan ehdotettu epärehellistä yhteistyötä.

Suuri liikenneonnettomuuksien määrä ei Lobarjovin mukaan johdu vain huonoista autokouluista tai kepulikonsteilla hankituista ajokorteista, vaan syvään juurtuneesta lakien vähättelystä.

"Pitäisi luoda kulttuuri, missä lakien ja sääntöjen rikkomista paheksutaan."
Ajokortti näppärästi sähköpostitse

0

138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

        Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
        Ikävä
        58
        4050
      2. Mikä sai sut ihastumaan

        Mitä tapahtui?
        Ikävä
        170
        2491
      3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

        https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
        Sinkut
        212
        2281
      4. Mitä tehdä asialle?

        Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
        Sinkut
        154
        2256
      5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

        Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
        Maailman menoa
        427
        1565
      6. Ethän syytä itseäsi

        siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
        Ikävä
        147
        1341
      7. 79
        1271
      8. Olet mies varmasti peto

        Makkarin puolella. 🤤
        Ikävä
        96
        1226
      9. Selänteiden kommentit

        Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki
        Kotimaiset julkkisjuorut
        142
        1190
      10. Hyvää heinäkuuta

        Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
        Ikävä
        235
        1165
      Aihe