Hirsien laatu?

Höynäytetty

Oletteko huomanneet onko hirsipuutoimittajilla taipumusta antaa ensimmäistä hirsirakennustaan ostavalle tavallista enemmän hirsiä joissa on runsaasti ns. oksaviiksiä, sekä lamellihirsien ollessa kyseessä hirsien sormijatkoksia näkyvillä osuuksilla? Esitekuvissahan hirret ovat aina kokolailla viiksettömiä. Vihreä ostajahan ei tuollaiseen ymmärrä kiinnittää huomiota. Itse ainakin tunnen oloni jonkin verran höynäytetyksi.

11

399

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vedä järki käteen

      Ei niitä hirsiä kukaan ala tehtaalla erikseen aloitteileville rakentajille valkkailemaan linjalta, menis aika siihen, ja varat.

    • g54tg

      Mikä ihmeen hirsien laatu asiayhteydessä liimapuu? Hirren laatukriteerit ovat ihan toisaalla kuin mahd. jatkoksissa tms. ulkonäöksellisissä yksityiskohdissa. Osaisiko avaaja kertoa mikä on hirren laadun tärkein kriteeri? Niimpä, niitä kun ei liimapuusta löydy oli jatkoksia tai ei.

      • Kylläpäs taas

        Jopa löytyi taas liimapuuvastainen foliohattu kommentoimaan. Vedä tähän vielä lamellihirren hengittämättömyys niin palikat on kasassa. Niin ettäkö hirren ulkonäkö on laatutekijöistä vähäisin? Eikö jo v*tuta tavallisen hirtesi jo lähes halkaisevat kuivumishalkeamat, vai lieneekö sinulla hirsiseinää pätkääkään, lúuseri??!!


      • liimapäävastainen
        Kylläpäs taas kirjoitti:

        Jopa löytyi taas liimapuuvastainen foliohattu kommentoimaan. Vedä tähän vielä lamellihirren hengittämättömyys niin palikat on kasassa. Niin ettäkö hirren ulkonäkö on laatutekijöistä vähäisin? Eikö jo v*tuta tavallisen hirtesi jo lähes halkaisevat kuivumishalkeamat, vai lieneekö sinulla hirsiseinää pätkääkään, lúuseri??!!

        "palikat on kasassa" = LAMELLIHIRSI

        "Vihreä ostajahan ei tuollaiseen ymmärrä kiinnittää huomiota. Itse ainakin tunnen oloni jonkin verran höynäytetyksi. Eikö jo v*tuta""

        "lieneekö sinulla hirsiseinää pätkääkään, lúuseri??!!


    • Lucky Luuseri

      No itsellä kyllä oli mielessä esim. vuosikasvu yhtenä pääprioriteeteistä hirren laatukriteerinä mutta ohihan se meni. Ulkonäköhän se tärkein. Ei tikun tikkua, oksan oksaa tai voi kauhistus, halkeamia hui. Ihan sama vaikka vuosikasvusto olisi kaksi senttiä jos pinta on kaunis..

      Omistan hirttä monen monta pätkää. Köyhistä oloista niin on "vain" sellaista alkukantaisilla työvälineillä hakattua tikkuista pintaa. Pintakin jollain kirveellä laineelle lyöty ylhäältä alas. Pitäisikö höylätä? Ei ole sormiliitoksia mutta hammaslapaliitoksia löytyy.

      Omistatko sinä hirsiseinää? En siis kysynyt omistatko liimattuapuuseinää vaan kysyin omistatko hirsiseinää?

    • Suomi24lastenpalstat

      Miten näillä keskustelupalstoilla ihmisille käy kuin auton ratissa? Tässä tuli bongailtua eri palstoilla ja näitä viestejä jotka loppuivat haistatteluun oli valtaosa viesteistä. Isot aikuiset ihmiset ja kun mielipide-eroja löytyy ei ole muuta asetta kuin olet idiootti, tyhmä tms.

    • No jo on murheet?

      Messuilla esitellään talopaketteja joista kerrotaan hinta. Sillä lieneen mitään merkitystä asian kanssa että messuille rakennetussa esittelytalossa on ihan eri materiaalit kuin itse talopaketissa?
      Kommenttina ei esitteissä ollut oksia ja nyt itkettää avautumiseen..avaukseen.

      • Jos ei auennut

        niin esittelytalo on monesti huomattavasti korkeampilaatuisempi kuin talopaketti minkä esittelykpl messutalo on. Jossain messuilla asiasta nousi häly kun esittelytalossa oli huomattavasti kalliimmat rakenneosat kuin itse talopaketissa. Siis ihan eri materiaalit lattioissa, seinissä jne. kuin paketissa minkä esimerkkinä esittelytalo muka oli. Oli tullut sanomista kun messuilla jengi ihasteli kauniita, korkealaatuisia mutta edullisia taloja ja sitten omalle tontille ilmestyi lähes älvsby-huussin kaltainen karvalakkiversio.


    • hassua1

      aloittajalle tullut yllätyksenä että puissa on oksia??

    • Sapson

      Ja eräs pikku firma toimitta niin laho oksaista hirttä joka kelpais paremmin polttopuuksi.

    • Minäpä tiijän

      Voin vakuuttaa, ettei tuollaista tapahdu.
      Näin se menee: Tehtaasta riippuen hirret tulee aihioina isoilta sahoilta valmiiksi kuivattuina n. 5m3:n nipuissa rekkakuormina.
      Rakennuskohtaisesti hirret nostetaan nipuissa höylälinjalle ja menevät höylältä nippuihin. Hirsiä höylätään rakennuskohtaisesti tarvittava määrä tilatun hirsikoon mukaan.
      Hirret säilyvät aihiona parhaiten, joten niitä höylätään aihiovarastoista koottain vain tarpeen mukaan.
      Höylätyt hirsiniput menevät hirrentyöstölinjalle, jossa koneen käyttäjä raakkaa virheet pois. Tässäkohdin tapahtuu kyllä valikointia, ainakin tällä tehtaalla. Sillä ammattinsa osaavalla koneenkäyttäjällä on käytettävissään kehikon piirustukset työstöohjelmissa, jossa hän valikoi parhaat hirret näkyvämmille paikoille. Laho-oksaiset, tai muuten vialliset hirret päätyvät raakkinippuun/klapikasaan.

      Tässä prosessissa olisi järjetöntä alkaa valikoida kesken minkään työvaiheen hirsiä erikseen eri asiakkaille. Onhan kuitenkin niin, että tehtailla ei tehdä vain yhden koon hirttä , vaan hirsikokoja ja malleja on jopa 20 erinlaista, jotka vaihtelevat prosessissa. Tämä pelkästään luo haasteita varastointiin, saatikka että hirsiä alettaisiin valikoimaan laaduttain asiakaskohtaisesta.

      Parhaiten tavaran laatuun hirsitaloteollisuudessa vaikuttaa hirsiaihion hankinta. Tavaran toimittajien kanssa kun pääsee hyvään yhteisymmärrykseen, niin aihiosta kannattaa maksaa hieman paremmin. Loppusuoralla kate paranee raakkikasojen pienetyessä.

      Joskus täällä kuuluu narinaa teollisen hirrenvalmistuksen helppoudesta, "sen kun työntää tuutista". No ei kun yrittämään! Moni "tuutista työntäjä" on yrittäny ja miltei yhtämoni epäonnistunut. Ei siis riitä, että vain työntää tuutista. Jokaisen palapelin palan on loksahdettava kohdilleen jokaisella osa-alueella, niin kyllä tällä pärjää. Muutama moka, ja alamäki alkaa.

      No tällainen vuodatus tähän, mutta iloista kesän jatkoa itse kullekkin kuitenkin toivottaa tehtailija. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      348
      3091
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      113
      2292
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1660
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      74
      1193
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1087
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      1013
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      42
      986
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      153
      983
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      289
      858
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      42
      806
    Aihe