Sopivia sijaisvanhemmiksi?

lisää lapsia?

Olen soitellut sossuun ja kysellyt adoptio-sekä sijaislapsista. Todella huonosti siellä mitään kertoivat, joten kyselempä täältä. Ajattelin kuitenkin vielä soittaa Pelastakaa lapset ry:n ja kysyä sieltä tarkemmin. Sieltä lähettivät jo jotain läpysköitä, mutta niissä ei ollut kauheasti tietoa.

Olemme noin kolmikymppinen pariskunta, olemme olleet yhdessä vajaa kymmenen vuotta ja avioliitossakin 7vuotta. Meillä on yksi lapsi ennestään, viisivuotias poika.

Haluaisin lisää lapsia, mutta en voi enempää biologisia lapsia saada, joten olemme harkinneet adoptointia tai sijaislapsen ottamista. Se on kuitenkin niin valtavan iso päätös, että olemme miettineet asiaa jo kohta kaksi vuotta. Puolisollani tulee kuitenkin jo ikä kohta esteeksi adoptio asiaan, niin pitäisi päättää pian. Minulla ei myöskään ole mitään käsitystä millaisiin perheisiin sijaislapsia sijoitetaan.

Adoption huonona puolena on järjettömän pitkä odotusaika, hinta ja koulutuskin kestää sen vuoden päivät ja se pidetään monen sada kilometrin päässä (tottakai olemme kuitenkin valmiita koulutuksen käymään, se on selvä).

Sijaislapsi-asiasta minulla ei ole juurikaan tietoa. Hyvänä puolena kuitenkin siinä se, että se on paljon halvempaa eikä odotusaika ole niin pitkä kuin adoptiossa. Kestääkö koulutus yhtä kauan kuin adoptiossa?

Haluaisin tietenkin ihan pienen lapsen, vauvan, koska silloin ei ongelmia todennäköisesti ole samalla tavalla kuin nelivuotiaalla, jolla voi olla takana vaikka mitä traumoja. Minulla ei ole mitään sosiaalipuolen koulutusta, joten en varmaan olisikaan valmis niin haastavaan tehtävään kuin kasvattamaan traumaattista lasta.

Pidän tietenkin lasta kuin omaani, MUTTA onko ongelmana kiintyminen? Haluaisin lapsen aivan "omaksemme", olisi järkyttävää jos lapsi, jota pitää jo omanaan, palautettaisiin biologisille vanhemmille. Tai esim. jos lapsi joutuu käymään narkkariäitinsä luona pakollisilla tapaamisilla vaikka viikonloput. Pystyykö saamaan lasta jota ei viedä jossain vaiheessa pois? Tässä mieless' adoptio olisi turvallisempi vaihtoehto, silloin lapsesta ei joudu luopumaan. Kyllä, olen sen verran itsekäs että haluan oman lapsen.

Meillä on maatila ja eläimiä joka lähtöön. Onko se este? Mies käy tilan ulkopuolella töissä päivittäin, itse olen työtön ja kotona tietysti siis joka päivä. Jään todennäköisesti työkyvyttömyyseläkkeelle syksyllä. Onko näissä jotain tulorajaa? Mielestämme emme ole köyhiä, mutta ei kuitenkaan eletä kuin porvarit. Velkaa ei ole, joten taloustilanne on vakaa.

Kumpikaan meistä ei käytä alkoholia, tupakkaa tai viiletä riennoilla pitkin maita ja mantuja. Kuinka tarkkaan terveystiedot syynätään?

No tässäpä kysymyksiä näin alkuun. Olisin kiitollinen jos joku asioista oikeasti tietävä vastaisi.

51

473

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokonaisuus tärkein

      Onko työkyvyttömyytesi syynä mahdollisesti mielenterveysongelmat? Lääkkeiden käyttö? Elämäsi tuntuu pyörivän niin kovin itsesi ja omien halujesi ympärillä. MInusta tuntuu näin ensilukemalta ettet ole sinut itsesikään kanssa, johtuisiko parisuhteenne toimimattomuudesta ja mahdollisesti oman lapsuuden kotisi kylmyydestä. Vieras lapsi ei ole ratkaisu tilanteeseesi. Joskus on tilanteita, että olisi hyvä tyytyä luonnon valintaan. Tällaista.

    • lisää lapsia?

      Ei ole mielenterveysongelmat lääkkeet ym. syynä vaan ihan fyysiset syyt ja ihan normaaleja olemme molemmat. Tavallisen lapsuuden olemme molemmat viettäneet ja molempien vanhempien kanssa olemme tekemisissä mummolassa kyläilyn merkeissä. Parisuhteemme on vakaa, tietysti on ylä-ja alämäkiä, muttei mitään tramaattista ole tapahtunut. Normaalia perhe-elämää.

      Lapsen haluaisimme sen vuoksi, että emme voi saada biologisia lapsia. Ei sen vuoksi että tarvisi korjata jotain, niin typeriä emme ole.

      • Järki hoi!

        Aloituksessasi kerrot teillä olevan viisivuotias poika ja nyt vastaavasti kerrot ettet voi saada biologisia lapsia. Olet huolissasi terveystietojesi syynäämisestäkin. Kerrot olevasi työtön maatilan emäntä, joka jää työkyvyttömyyseläkkeelle fyysisten ongelmien vuoksi. Kerrot haluavasi sijaislapsen itsekkäistä syistäsi.

        Ja tottakai, joku viisas sijaisäiti yhdelle näkee sinulla olevan potentiaalin ottaa toisen ihmisen lapsi näkemään ja kokemaan ties mitä.


    • sijaisäiti yhdelle

      Huostaanotettuja lapsia sijoitetaan ns. "pitkäaikaiseen sijoitukseen", mutta koskaan ei voi olla sata-varma, etteikö tule tilannetta, että hänestä joutuu luopumaan. Kovin yleistä lasten palaaminen bio-vanhemmilleen ei ole, mutta aina joidenkin kohdalle sekin osuu. Sillä tavoin siis sijoitettua lasta ei voi koskaan saada ns. "ihan omaksi". Nykyään on myös ns. avoin adoptio, kannattaa etsiä siitä lisää tietoa netistä - ehkäpä googlaamalla löytyy. Sijaisvanhemmat käyvät Pride-koulutuksen, jossa sijaisvanhemmuuteen valmennetaan hyvin ja siellä selviää sinua mietityttävät asiat. Ko. koulutus ei vielä sitouta mihinkään, vaan vasta sen jälkeen sekä kouluttajat että koulutuksessa olevat arvioivat onko "hakijoista" edes ylipäätään koko hommaan. Kaikki sijoitetut lapset ovat ns. erityislapsia, etkä voi koskaan tietää minkälaisia asioita kanssaan eteen tulee, tai millaisia vammoja (mm. raskaudenaikaisen päihteidenkäytön vuoksi) lapsella on - useat niistä tulevat esiin vasta lapsen kasvaessa. Bio-vanhemmista 1/3 tapaa lapsiaan säännöllisesti, 1/3 joskus ja 1/3 ei milloinkaan. Jokainen lapsi on yksilö ja oikeutettu rakastaviin vanhempiin ja kaikkeen tarvitsemaansa tukeen. Mielestäni kiintymyksestä ei kannata stressata, se tulee ajallaan yhteisen elämän myötä, kunhan aluksi tunnet lapseen jonkinalista ihastumista - tarkoitan ettei lapsi ole mielestäsi jotenkin sellainen, että et hänestä pidä. Rikas ei tarvitse olla, kunhan toimeen tulee. Tsemppiä mietintään ja jos todella kiinnostaa kaikkine murheineen, hakeutukaa Pride-koulutukseen!

      • Ristiriitaako?

        Voiko fyysisistä syistä työkyvyttömyyseläkkeelle jäävä olla sopiva vauvan sijaisvanhemmaksi?
        Itse olen vielä työkykyinen yli 5-kymppinen, mutta minusta tuntuu, että aivan pienen vauvan ympärivuorokautinen hoito olisi minulle jo liian vaativaa.


      • on joo sekavaa
        Ristiriitaako? kirjoitti:

        Voiko fyysisistä syistä työkyvyttömyyseläkkeelle jäävä olla sopiva vauvan sijaisvanhemmaksi?
        Itse olen vielä työkykyinen yli 5-kymppinen, mutta minusta tuntuu, että aivan pienen vauvan ympärivuorokautinen hoito olisi minulle jo liian vaativaa.

        No ei oikeen mahdu jakeluun että työkyvytön ottais lapsen. Työkyvyttömyyden perusteella lapsia lähinnä ja ensisijaisesti otetaan pois!

        Haaveilla tietty voi ken tahtoo :) -Ja jos vaikka virkatahossa olis joku ystäväpiiriin kuuluva, niin tietty se muuttaa asetelmat ap:n kantilta katsottuna niin että vanhemmuus on toki tallessa.


      • 16+6
        on joo sekavaa kirjoitti:

        No ei oikeen mahdu jakeluun että työkyvytön ottais lapsen. Työkyvyttömyyden perusteella lapsia lähinnä ja ensisijaisesti otetaan pois!

        Haaveilla tietty voi ken tahtoo :) -Ja jos vaikka virkatahossa olis joku ystäväpiiriin kuuluva, niin tietty se muuttaa asetelmat ap:n kantilta katsottuna niin että vanhemmuus on toki tallessa.

        Mistä olet saanut päähäsi, että lapsia otetaan työkyvyttömyyden takia pois? Jos näin on, niin on joo sekavaa.

        Sinänsä aloittajalla on kyllä todella itsekeskeiset lähtökohdat halulleen alkaa sijaisvanhemmaksi. Tosin niinhän ne ovat muillakin. Lähtökohdan pitäiisi olla se, että lapsi tulee palaamaan oikeille vanhemmilleen, ja siihen myös kaikkien auttavien tahojen pitäisi pyrkiä.

        Maatilan emännällä, joka on työkyvytön, luulisi olevan aikaa lapselle. Työkyvyttömyys voi johtua esimerkiksi puhjenneesta allergiasta! Se ei ole este perheelle.

        Mutta noin muutoin, keskity aloittaja huolehtimaan siitä, että saat oman lapsesi pitää. Paitsi tietysti, kuten mainittiin, jos sinulla on kavereita kuntasi sosiaalitantoissa, olet turvattu.


    • Ei usko tohon

      Provolta vaikuttaa.

    • sellainen lapsi 25v

      Toivon mukaan et ikinä tule niitä sijaislapsia saamaan. Sen verran sävähti korvaan muutama kirjoittamasi lause, ihan kuin sä sen saisit valita rivistä että millainen lapsi (onko ruskeat vai vaaleat hiukset) sieltä tulee. Niillä lapsilla on yleensä se perhe jo olemassa ja kun otat sijaislapsen otat myös sen suvun siinä samalla ja yleensä niillä lapsilla on se oikeus tavata sitä sukua.

      Itse kun sijaislapsena olen sellaisessa perheessä ollut joka olisi halunnut sen söpön pienen vauvan minkä olisi sitten voinut muovata halutunlaiseksi, kävikin huono tuuri ja tuli se 4vuotias pikku tyttö mikä muisti sen oman äidin ja isän.

      Mun mielestä sijaisvanhemmiksi ei saisi päästää yhtäkään ihmistä joka ei sitä omaa bilogista lasta ole saanut, vaan ne ihmiset pitäisi olla sellaisia jotka haluaa puhtaalla omalla tunnolla tarjota lapselle kodin eikä sillä periaatteella että kun eipä nyt muutakaan saatu..

      • eriarvoisuus elämäss

        Japas. Se ihmisyys ei synny automaattisesti, kun ryhtyy sijaisvanhemmaksi, kun on oma lapsi tai lapsia.

        Ihmisyys joko on tai ei ole riippumatta siitä, onko omia lapsia vai ei.

        Ei kai sijoituksiakaan tarvittaisi, jos se vanhemmuuden kypsyys olisi siitä kiinni onko omia lapsia vaiko ei. Lapsi ei sinällänsä tuo ihmisestä sen parempaa sijaisvanhempaa. Jos omia lapsia on paljon, sijaisvanhempi voi olla jo väsynyt lapsiin.

        Ajatelkaa, sellainenkin sijaisvanhempi on pahoinpidellyt lapsia, jolla on omia lapsia. Ajatelkaa, ei tullut sen parempaa sijaisvanhempaa vaikka oli omia lapsia.

        Ja joku on kuulemma kohdellut omia lapsia paljon paremmin, kuin sijotettuja lapsia. Ja sijoitetutkin olivat keskenään eriarvoisia.

        Sillain se sädekehä loisti eri lapselle erilailla.


    • Sijaisäiti minäkin

      Adoption tie on vaikeampi, sijaisvanhemmuudessa toisenlaiset haasteet. Muista kuitenkin, että vain muutama prosentti pitkäaikaisen perhehoidon lapsista palaa syntymäkotiinsa, paljon enemmän on niitä joiden kohdalla sijaisvanhemmat väsyvät ja purkavat sopimuksen.

      Lapsesta saa (ja pitääkin) esittää toiveita, onhan kaikkien etu, että sijoitus kestää ja lapsi saa pitää edes tämän kotinsa. Meille tuli sijaislapsi 5-vuotiaana ja ihan kivasti on mennyt. Lapsella oli muutama vuosi aikaa juurtua ennen koulun alkua ja kyllä hän meitä äidiksi ja isäksi kutsuu. Toki muistaa ja ohuesta yhteyden pidosta huolimatta tuntee biologisen äitinsä.

      Minusta se, että olet vakituisesti kotona on sekä sijais-että adoptiolapselle vain etu; esim. sijaishuollon hoitopalkkiot ovat melko paljon korkeammat, jos lasta hoitaa kotona. Tosin kumpikin instanssi vaatii tarkan lääkärintodistuksen ennen sijoitusta tai adoptiota, joten tokihan sairautesi ei kovin vakava voi olla.

      • kotiinpäin kulkijat

        Saattaisi näitä kotiinpalaajia olla enemmänkin, jos asian eteen tehtäisiin työtä. Vanhemmat saisivat tarvitsemansa tuen, yhteydenpitoa tuettaisiin yms.

        Sijaishuollossa on ollut vähän sellainen mentaliteetti, että kun lapsi on sijoitettu, sen on se viimeinen etappi. Sen vuoksi sijaishuollon kaltoin kohteluihinkaan ei juuri ole puututtu. Se kun jotenkin on katsottu "väkivallasta vapaaksi vyöhykkeeksi". Ja sitähän se ei ole.


      • vaihtokauppoja

        Pyytävätköhän nuo sijaisvanhemmat riittävästi apua, ennen kun menevät purkamaan sopimuksia. Jos sopimuksia puretaan herkästi, pitäisi uusien solmimista harkita sen jälkeen tarkasti.

        Toisaalta, jos ei voi sietää lasta tai tämän vanhempia, on hyvä, että purkaa sopimuksen jo alkumetreillä. Ei tule sitten kaikkien elämästä yhtä h:vettiä. Sijaisvanhemmillahan on varaa valita.


      • synnytyslaitokselta
        vaihtokauppoja kirjoitti:

        Pyytävätköhän nuo sijaisvanhemmat riittävästi apua, ennen kun menevät purkamaan sopimuksia. Jos sopimuksia puretaan herkästi, pitäisi uusien solmimista harkita sen jälkeen tarkasti.

        Toisaalta, jos ei voi sietää lasta tai tämän vanhempia, on hyvä, että purkaa sopimuksen jo alkumetreillä. Ei tule sitten kaikkien elämästä yhtä h:vettiä. Sijaisvanhemmillahan on varaa valita.

        Valitkaa ihmeessä sellainen sopivaisen vaivaton tapaus. Vauva on teitenkin kaikkein paras.


      • normaaleja ihmisiä
        synnytyslaitokselta kirjoitti:

        Valitkaa ihmeessä sellainen sopivaisen vaivaton tapaus. Vauva on teitenkin kaikkein paras.

        Toivottavasti vaan sijaisvanhemmat itse ovat niitä vaivattomia, normaaleja ihmisiä.

        Voi näet käydä siten, että vaivaton pieni lapsi joutuu hirviösijaisvanhemmalle. Siinä sitä sitten ollaan.


      • testejä kullekin
        normaaleja ihmisiä kirjoitti:

        Toivottavasti vaan sijaisvanhemmat itse ovat niitä vaivattomia, normaaleja ihmisiä.

        Voi näet käydä siten, että vaivaton pieni lapsi joutuu hirviösijaisvanhemmalle. Siinä sitä sitten ollaan.

        Niin. Ja tasapuolisuuden vuoksi toki lasten vanhempien tulee saada esittää toiveita tulevasta sijaisperheestä ja sijaisvanhemmista.

        Ja peräänkuulutan edelleen niitä psylologisia testejä sijaisvanhemmiksi aikoville.


      • kaikkiko provoja vai

        "että olet vakituisesti kotona on sekä sijais-että adoptiolapselle vain etu; esim. sijaishuollon hoitopalkkiot ovat melko paljon korkeammat, jos lasta hoitaa kotona."

        -Kaikki varmaan muistavat mikä taho haluaa poistaa ihan koko OMAISHOITAJA-
        mahdollisuuden.

        Onko tällä palstalla ainuttakaan tervettä sijaista?!?!

        Miten tollasesta aiheesta jotkut edes KEHTAAVAT "vaihtaa ajatuksia"?


      • ...

        Tokihan sairauden pitää olla vakava, jos avaaja on työkyvyttömyyseläkkeellä. Muutoinhan hänet olisi koulutettu uuteen ammattiin.


    • Sijaisäiti minäkin

      Miksi en kehtaisi? Tämä vaikka on tavallaan elämäntapa, on myös minulle työ, josta saan elantoni (minulle kun sossu ei mitään maksa). Työhön liittyvät palkka ja edut, miksi niistä ei saisi puhua? Lapset, joita hoidan ovat minulle rakkaita, mutta toisen äidin lapsia he ovat. Tämä on varmaan ainoa ammatti, jossa on paheellista myöntää, että oma lapsi on rakkain.

      • lapsi päiväkotiin

        Toki voi myöntää, mutta lapsia on silti kohdeltava tasa-arvoisesti - siis niin omia kuin sijoitettujakin. Tämä ei kuulemma kaikilta ole onnistunut.

        Jos minun lapseni sijoitettaisiin haluaisin ehdottomasta, että hän olisi päivähoidossa kunnallisessa päiväkodissa. Silloin olisi turvallisemmalla mielellä, kun lapsen vointia tarkkailisivat koulutetut lastentarhanopettajatkin.

        Minulla on näet huonojakin kokemuksia sijaisvanhemmista.


      • epäluotettavuus
        lapsi päiväkotiin kirjoitti:

        Toki voi myöntää, mutta lapsia on silti kohdeltava tasa-arvoisesti - siis niin omia kuin sijoitettujakin. Tämä ei kuulemma kaikilta ole onnistunut.

        Jos minun lapseni sijoitettaisiin haluaisin ehdottomasta, että hän olisi päivähoidossa kunnallisessa päiväkodissa. Silloin olisi turvallisemmalla mielellä, kun lapsen vointia tarkkailisivat koulutetut lastentarhanopettajatkin.

        Minulla on näet huonojakin kokemuksia sijaisvanhemmista.

        Ei toki kaikista, mutta joistakin todella huonoja.


      • kuntako ei maksa?

        Siksi et kehtaisi, kun biologinen vanhempi ei voi esittää mitään tuentapaistakaan ettei hänestä laadita johtopäätöksiä Puoskaririntamalla.

        Mikä toikin aloittaja on olevinaan kun esittää narkkarileimojaan? Että vielä ihmislapsi moisen putkiaivon hoteisiin kasvamaan.

        Paheellista ON myöntää että kotiin ostettu ihminen ei tunnu rakkaalta ehdoitta. Vain parittaja on noin kaksinaismoralistinen ja etova.

        Joskus puhuttiin kesäkissojen puolesta, vieläkin puhutaan, vaan markkinat eivät ikäänkuin koske millään muotoa ihmislapsia. Voisiko väki ajatella että hyväntekeväisyys nyt vain on alaspäin katsovaa oman egon pönkitystä :O
        Tuo julkea touhuilu mikä saa hurraahuutoja ja teennäistä pahoitteluilmeilyä
        puku-ukkojen kesken. Jotka siis jostakin syystä VÄLITTÄVÄT muka lapsista
        mutta eivät heidän juuristaan.

        Vai mikä pointti on omaishoitajakorvauksen poistamisbuumilla? Perheyrittäjyyden kannustaminen on se pointti: Mahtava, innovatiivinen, ratkaisu yrittäjyyteen tavaralla kuin tavaralla. Irstailu on vaan häivytettävä monipuolisella Huoli-haavi-tuotetarjonnalla.

        Mikä taho sun palkkiot jne maksaa? Sos.toimi kyllä siirtää huostakustannuspalkkiot sijaishuoltoon aika tehokkaasti, ei se taviksille tukea suo.


    • Ahne sijari

      Niin, palkkaahan tästä työstä ei saa saada. Muuten olet ahne sijari. Eikä lomaa. Koska muuten olet laiska sijari. Palkattakaan tätä työtä ei saisi tehdä, hyvää hyvyyttään, koska silloin kuvittelee olevansa parempi kuin muut. Ja sijarihan on alhaisiata alhaisin. Eikä tätä työtä saisi sanoa työksi. Koska sijaisvanhemmuuden tulisi olla pyyteetöntä lasten auttamista. Muuten olet marttyyri. Ei saisi sanoa että on rankkaa. Tai olet laiska marttyyrisijari. Tai että biovanhempien kanssa on välillä vaikea tulla toimeen. Koska itsehän olet lapset viattomilta vanhemmiltaan varastanut. Tai että sijoitetut ovat rakkaita. Koska he eivät ole sinun lapsiasi - heillä on omat vanhemmat. Tai että omat ovat rakkaampia. Sijoitettujen tulee aina olla etusijalla. Tai että on rankkaa luopua sijoitetuista kun he palautuvat vanhemmilleen. Koska sehän on tavoite että lapset palaavat vanhemmilleen, eikä sijareilla saa olla tunteita. Omia lapsia ei saisi olla, jotta sijoitetut saisivat kaiken huomion. Lapsettomia ei kuitenkaan saisi hyväksyä sijaisvanhemmiksi, koska he ryhtyvät siihen itsekkyyttään. Yksin ei sijariksi saisi ryhtyä koska eihän laiskapaskasijari jaksa yksin lapsista huolehtia. Miestä taloudessa ei saisi olla, koska kaikki sijarimiehethän ovat pedofiileja juoppoja. Ja sijari ei saa käydä töissä koska silloin hän on ahne ja laiminlyö lapsia. Kotona lasten kanssa ei saa olla tai on laiska juoppo. Ja tällaisia juttujahan ei saisi kirjoittaa koska niissä vinoillaan bioille jotka eivät kuunaan ikipäivänä vinoile sijareille ja ovat muutenkin ihan enkeleitä.

      • lapsia suojeltava

        Hauska kirjoitus. Hyväksyn yksi - kaksi lasta ottavan sijaisvanhemman tai ammatikseen sijaisvanhemmuutta tekevän koulutetun ihmisen. En mitään välimuotoa. Eli sijaisvanhempi, jolla ei ole alalle koulutusta, voisi harjoittaa ihan muuta työtä. On järkyttävää, kun kouluttamaton ja alalle sopimaton leikkii ammattilaista ja ottaa hirvittävät määrät lapsia. Se aiheuttaa monelle kärsimystä.

        Minun huonot kokemukseni tulevat tuollaisesta.


      • pois sopimattomat
        lapsia suojeltava kirjoitti:

        Hauska kirjoitus. Hyväksyn yksi - kaksi lasta ottavan sijaisvanhemman tai ammatikseen sijaisvanhemmuutta tekevän koulutetun ihmisen. En mitään välimuotoa. Eli sijaisvanhempi, jolla ei ole alalle koulutusta, voisi harjoittaa ihan muuta työtä. On järkyttävää, kun kouluttamaton ja alalle sopimaton leikkii ammattilaista ja ottaa hirvittävät määrät lapsia. Se aiheuttaa monelle kärsimystä.

        Minun huonot kokemukseni tulevat tuollaisesta.

        Tämä keskusteluketju osoittee, että testit olisivat paikallaan. Siis psykologiset testit sijaisvanhemmaksi aikovalle - kyllä se karsisi ainakin kaikkein sopimattomimmat pois.

        Moni lapsi säästyisi kärsimykseltä.


      • Ei "eläkeläisille"
        pois sopimattomat kirjoitti:

        Tämä keskusteluketju osoittee, että testit olisivat paikallaan. Siis psykologiset testit sijaisvanhemmaksi aikovalle - kyllä se karsisi ainakin kaikkein sopimattomimmat pois.

        Moni lapsi säästyisi kärsimykseltä.

        Myös fyysisiä testejä pitää olla pientä vauvaa haikaileville.


    • lapsi-ahneelle

      Suomessahan on lapsimarkkinat lastensuojelussa, on palattu huutolaisaikaan eli joka halvimmalla vie, saa pitää ikiajoiksi.

      Sijarit ovat monesti mainostaneet, miten h i r v e ä n tarkan seulan muka joutuvat läpikäymään. Se seula ei ole mitään verrattuna siihen, minkä seulan hyvä perhe joutuu vuosia läpikäymään, kun sossu kyttää, että eikö sittenkin löytyisi EDES JOTAIN huomautettavaa. Jos ei löydy, niin keksitään ja hallinto-oikeudessa menee kaikki läpi ilman todisteita.

      Onhan niitä kaiken maailman naukujille lapsia tarjolla, sen kuin menet vain ja valitset.

      • seula on hyvä

        Niinpä. Jos sijaisperheet joutuisivat tuohon seulaan, tokkopa läpi menisivät. Vai mitä arvelette?


      • oikeus sittenkin
        seula on hyvä kirjoitti:

        Niinpä. Jos sijaisperheet joutuisivat tuohon seulaan, tokkopa läpi menisivät. Vai mitä arvelette?

        "Onni täällä vaihtelee, taivaan Isa suojelee..."

        Se on hienoa, että nuo aiemmin ilkkuneet ja haukkuneet sijaisvanhemmat saavat tuta oikeuden mukaan....


      • No niin..
        seula on hyvä kirjoitti:

        Niinpä. Jos sijaisperheet joutuisivat tuohon seulaan, tokkopa läpi menisivät. Vai mitä arvelette?

        Kyllä testaus on päivän sana! Kaikki biologiset vanhemmatkin tulee testata ennen lapsen hankkimista. Testi selvittäköön vanhemmuuteen kykeneväisyyttä, alkoholin käyttöä ,fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia, asuntoa,koulutusta, työssään onnistumisia,taloudellista tilannetta, kaveri-ja sukulaisuussuhteita, ,parisuhdetta tai sinkkuutta, uskonnollisuutta tai ateismia, ruokailutapoja, hygieniaa jne.
        Näin meitä sijareita toivotaan testattavan ja suurelta osin jo testataankin , joten tasapuolisuuden nimessä kaikki äidit ja isät testattakoon.
        Hei haloo! Ihmisiä olemme me sijaritkin ja samalla useat myös biovanhempia.


      • haloo vaan hei!
        No niin.. kirjoitti:

        Kyllä testaus on päivän sana! Kaikki biologiset vanhemmatkin tulee testata ennen lapsen hankkimista. Testi selvittäköön vanhemmuuteen kykeneväisyyttä, alkoholin käyttöä ,fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia, asuntoa,koulutusta, työssään onnistumisia,taloudellista tilannetta, kaveri-ja sukulaisuussuhteita, ,parisuhdetta tai sinkkuutta, uskonnollisuutta tai ateismia, ruokailutapoja, hygieniaa jne.
        Näin meitä sijareita toivotaan testattavan ja suurelta osin jo testataankin , joten tasapuolisuuden nimessä kaikki äidit ja isät testattakoon.
        Hei haloo! Ihmisiä olemme me sijaritkin ja samalla useat myös biovanhempia.

        Ni? Neuvolasta astihan se testaus on jo vuosikausia sitten alkanut.
        Tasapuolisuuden nimissä ja ilman muuta sijaisperheen tulee olla ehta ja kelvollinen!

        Rehellistä oikeaa adoptiota harkitseville tilanne on ollut liian kamala, kun kaikki käännetään ja väännetään. Vain sen takia, että pariskunta ei itse pysty saamaan lasta.

        Tiedän ihmisiä, jotka haluavat tuntea lapsen olevan heidän oma, ilman sijoitusvälitystä tai palkkioita.


      • Sijarin perheenjäsen
        haloo vaan hei! kirjoitti:

        Ni? Neuvolasta astihan se testaus on jo vuosikausia sitten alkanut.
        Tasapuolisuuden nimissä ja ilman muuta sijaisperheen tulee olla ehta ja kelvollinen!

        Rehellistä oikeaa adoptiota harkitseville tilanne on ollut liian kamala, kun kaikki käännetään ja väännetään. Vain sen takia, että pariskunta ei itse pysty saamaan lasta.

        Tiedän ihmisiä, jotka haluavat tuntea lapsen olevan heidän oma, ilman sijoitusvälitystä tai palkkioita.

        Juu, haluavat tuntea lapsen olevan ihan oma. Niinhän varmasti moni haluaakin, mutta Suomessa kun asiat menevät ONNEKSI niin, että perheet todellakin tutkitaan tarkkaan. Siksi, että MYÖS ADOPTIOSSA etsitään lapselle perhettä, ei perheelle lasta. Ja tämä puolestaan on suurelta osin tulosta siitä, että Suomessa adoptioon annetaan lapsia TO-DEL-LA vähän. Eli tokihan moni sijaisvanhempi tai sellaiseksi haluava voisi mennä adoptiojonoon, mutta ei se parantaisi lainkaan adoptoivien tilannetta sen enempää kuin sijoitettavien lastenkaan tilannetta:

        a) vaikka adoptoivien määrä kasvaisi, ei adoptioon annettavien lasten määrä kasvaisi - toisinsanoen adoptiota hakevien jonot kasvaisivat entisestään. Tälläkin hetkellä adoptiovanhemmat jonottavat kotimaan adoptiota pahimmassa tapauksessa lähes kymmenen vuotta.

        b) koska HYVISTÄ ja OSAAVISTA sijaisvanhemmista on jo nyt huutava pula, sijaisvanhempien joukkopako sijaisperhejonoista adoptiojonoihin aiheuttaisi sen, että lapset joutuisivat jälleen joukoittain lastenkoteihin, joiden oloja ei voitane juurikaan pitää erityisen onnellisina yhdenkään lapsen kannalta. Turvalliset aikuiset vaihtuvat jatkuvasti työvuorojen vaihtuessa, ja koska lapsia on hoitajiin nähden aivan liikaa (kuten vanhustenhuollossakin) laiminlyöntejä sattuu varmasti. Varsinkin pienten lasten kohdalla tämä on surullista, koska kaikille lapsille ei mitenkään riitä tarvittaessa syliä. Ja mikäli tilanne menee erityisen pahaksi - noh. kaksi sanaa: Romanian lastenkodit.

        Että se siitä rehellisestä ja oikeasta adoptiosta. Tämä tarkoittaisi vain sitä, että tuhannet lapset jäisivät vaille turvallista KOTIA, ja joutuisivat elämään LAITOKSESSA.

        Tämä tarkoittaisi myös sitä, että niiden osalta, jotka OIKEASTI kaipaavat LASTA perheeseensä, odotus pitenisi nykyisestä kymmenestä vuodesta pahimmillaan 15-20 vuoteen. He, jotka tekevät työtä hyvästä sydämestään, löytäisivät mahdollisesti jonkin uuden keinon auttaa perheitä.

        Vähiten tilanteesta kärsisivät kuitenkin ne, jotka tekevät työtä rahanahneudesta - sillä senhän toki jokainen tietää, että helppoa rahaa on aina saatavilla - sen saatavuus riippuu ainoastaan siitä mitä olet valmis tekemään. Ja rahanahneethan tunnetusti ovat yleensä valmiita tekemään mitä tahansa.


      • paljon pahaa
        Sijarin perheenjäsen kirjoitti:

        Juu, haluavat tuntea lapsen olevan ihan oma. Niinhän varmasti moni haluaakin, mutta Suomessa kun asiat menevät ONNEKSI niin, että perheet todellakin tutkitaan tarkkaan. Siksi, että MYÖS ADOPTIOSSA etsitään lapselle perhettä, ei perheelle lasta. Ja tämä puolestaan on suurelta osin tulosta siitä, että Suomessa adoptioon annetaan lapsia TO-DEL-LA vähän. Eli tokihan moni sijaisvanhempi tai sellaiseksi haluava voisi mennä adoptiojonoon, mutta ei se parantaisi lainkaan adoptoivien tilannetta sen enempää kuin sijoitettavien lastenkaan tilannetta:

        a) vaikka adoptoivien määrä kasvaisi, ei adoptioon annettavien lasten määrä kasvaisi - toisinsanoen adoptiota hakevien jonot kasvaisivat entisestään. Tälläkin hetkellä adoptiovanhemmat jonottavat kotimaan adoptiota pahimmassa tapauksessa lähes kymmenen vuotta.

        b) koska HYVISTÄ ja OSAAVISTA sijaisvanhemmista on jo nyt huutava pula, sijaisvanhempien joukkopako sijaisperhejonoista adoptiojonoihin aiheuttaisi sen, että lapset joutuisivat jälleen joukoittain lastenkoteihin, joiden oloja ei voitane juurikaan pitää erityisen onnellisina yhdenkään lapsen kannalta. Turvalliset aikuiset vaihtuvat jatkuvasti työvuorojen vaihtuessa, ja koska lapsia on hoitajiin nähden aivan liikaa (kuten vanhustenhuollossakin) laiminlyöntejä sattuu varmasti. Varsinkin pienten lasten kohdalla tämä on surullista, koska kaikille lapsille ei mitenkään riitä tarvittaessa syliä. Ja mikäli tilanne menee erityisen pahaksi - noh. kaksi sanaa: Romanian lastenkodit.

        Että se siitä rehellisestä ja oikeasta adoptiosta. Tämä tarkoittaisi vain sitä, että tuhannet lapset jäisivät vaille turvallista KOTIA, ja joutuisivat elämään LAITOKSESSA.

        Tämä tarkoittaisi myös sitä, että niiden osalta, jotka OIKEASTI kaipaavat LASTA perheeseensä, odotus pitenisi nykyisestä kymmenestä vuodesta pahimmillaan 15-20 vuoteen. He, jotka tekevät työtä hyvästä sydämestään, löytäisivät mahdollisesti jonkin uuden keinon auttaa perheitä.

        Vähiten tilanteesta kärsisivät kuitenkin ne, jotka tekevät työtä rahanahneudesta - sillä senhän toki jokainen tietää, että helppoa rahaa on aina saatavilla - sen saatavuus riippuu ainoastaan siitä mitä olet valmis tekemään. Ja rahanahneethan tunnetusti ovat yleensä valmiita tekemään mitä tahansa.

        Valitettavasti se perhe - siis sijaisperhe - ei itsestäänselvästi ole hyvä paikka lapselle. Eli voi joutua sanomaan, että yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua sijaisperheeseen, jossa kaltoinkohdellaan.

        Se on ihan helvetinmoinen kohtalo lapselle. Ja aika moni sijaisperhe on jo pelkästäänb minun elämänpiirissäni osoittautunut kaltoinkohtelijaksi, henkistä väkivaltaa, jopa fyysistä harjoittavaski kammopaikaksi.

        Olen tuttavani kanssa puhunutkin, että turvalliset valtion lastenkodit olisivat paikallaan. Kotirauhan piiriin kuuluvalla yksityisalueella kun voi tapahtua melkein mitä vaan - sijaisperheessäkin. Valtion lastenskodissa on kuitenkin henkilökuntaa, ja varmasti joku, joka ei käännä päätään pois, jos joku pahoinpitelee.

        Ja Suomi ei ole Romania.


      • Inane
        paljon pahaa kirjoitti:

        Valitettavasti se perhe - siis sijaisperhe - ei itsestäänselvästi ole hyvä paikka lapselle. Eli voi joutua sanomaan, että yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua sijaisperheeseen, jossa kaltoinkohdellaan.

        Se on ihan helvetinmoinen kohtalo lapselle. Ja aika moni sijaisperhe on jo pelkästäänb minun elämänpiirissäni osoittautunut kaltoinkohtelijaksi, henkistä väkivaltaa, jopa fyysistä harjoittavaski kammopaikaksi.

        Olen tuttavani kanssa puhunutkin, että turvalliset valtion lastenkodit olisivat paikallaan. Kotirauhan piiriin kuuluvalla yksityisalueella kun voi tapahtua melkein mitä vaan - sijaisperheessäkin. Valtion lastenskodissa on kuitenkin henkilökuntaa, ja varmasti joku, joka ei käännä päätään pois, jos joku pahoinpitelee.

        Ja Suomi ei ole Romania.

        Katso miten täällä kohdellaan vanhuksia? Miksi lasten kohdalla toimittaisiin toisin?

        Vanhuksille Suomi ON Romania.

        Ikävä kyllä.


      • Inane.
        paljon pahaa kirjoitti:

        Valitettavasti se perhe - siis sijaisperhe - ei itsestäänselvästi ole hyvä paikka lapselle. Eli voi joutua sanomaan, että yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua sijaisperheeseen, jossa kaltoinkohdellaan.

        Se on ihan helvetinmoinen kohtalo lapselle. Ja aika moni sijaisperhe on jo pelkästäänb minun elämänpiirissäni osoittautunut kaltoinkohtelijaksi, henkistä väkivaltaa, jopa fyysistä harjoittavaski kammopaikaksi.

        Olen tuttavani kanssa puhunutkin, että turvalliset valtion lastenkodit olisivat paikallaan. Kotirauhan piiriin kuuluvalla yksityisalueella kun voi tapahtua melkein mitä vaan - sijaisperheessäkin. Valtion lastenskodissa on kuitenkin henkilökuntaa, ja varmasti joku, joka ei käännä päätään pois, jos joku pahoinpitelee.

        Ja Suomi ei ole Romania.

        Ja jälleen tämä sama perustelu "kun minun elämänpiiriini on sattunut niin paljon kaltoinkohtelevia sijaisperheitä". En missään vaiheessa väitä, etteikö tuollaisia sijaisperheitä olisi. Ottaa silmän käteen ja katsoo, olkaa hyvä.

        Minun "elämänpiiriini" on puolestaan sattunut paljon kaltoinkohtelevia lastenkotien työntekijöitä ja paljon kaltoinkohtelevia biovanhempia. Eli tasoissa ollaan.

        Tekstistäsi kuultaa läpi, ettet edes lukenut viestiäni, vaan floodasit jälleen tuon samansisältöisen, ikuisesti hieman ulkoasultaan muuttuvan viestisi "vastaukseksi" viestiini, jonka koit olevan oman arvomaailmasi vastainen, mutta et edes vaivautunut lukemaan viestini sisältöä, jotta "vastauksesi" edes oikeasti vastaisi esittämiini perusteluihin.

        Ihmiset pelkäävät menettävänsä työpaikkansa. Nyky-Suomessa se on valtava pelote. Harvoin vanhustyössäkään työntekijät tekevät ilmoituksia havaitsemastaan kaltoinkohtelusta. Minä sen tiedän - henkilökohtaisesta kokemuksesta. Isovanhempani on kuollut tällaisen kaltoinkohtelun seurauksena. KUKAAN ei auttanut. KUKAAN ei ilmiantanut. KUKAAN ei uskaltanut. Miksi siis sen enempää lastenkodissa kuin vanhainkodissakaan?

        Toisaalle katsominen on helpompaa, vaikkei varmasti yhtään sen kivuttomampaa.

        Perhe on aina perhe. Perheestä (myös sijaisperheestä) voi aina tehdä lastensuojeluilmoituksen. Naapurit harvoin suojelevat naapureitaan. Melkeinpä päinvastoin. Lastensuojeluilmoitus on nykyisin niin kovin helppo tehdä aiheesta tai aiheetta - biovanhempana luulisi sinun sen ymmärtävän. Työyhteisö suojelee aina itseään. Kumman väärään toimintaan on siis helpompi puuttua?

        Yksi asia on selvä. LastenKOTI ja VanhainKOTI eivät ansaitse useimmiten nimiään. LastenLAITOS ja VanhainLAITOS kuvaavat nyky-Suomen tilannetta paremmin. Emme elä sen enempää kehitysmaassa kuin hyvinvointivaltiossakaan. Molemmat hoitavat vanhuksensa niin hyvin kuin resurssit antavat myöten - milloin laitoksissa, milloin perheissä.

        Suomi on ELINTASOVALTIO. Rikkaat kahmivat rikkauksia muista välittämättä - edes omista omaisistaan. Köyhät sinnittelevät sillä minkä saavat. Työssäkäyvät raatavat itsensä hengiltä yhä kapenevilla palkoilla. Aina on oltava parempaa, isompaa, hienompaa - vaikkei rahat siihen riittäisikään. Elintaso on se, mikä määrää. Päättäjät eivät välitä - kunhan oma tilipussi kasvaa.

        Lapsemme ja vanhuksemme ovat tuuliajolla.


        Lapsille ja vanhuksille Suomi on Romania.

        Ps. olen siis nimim. "Sijarin perheenjäsen", jos se jäin jollekin epäselväksi.


      • Inane.
        Inane. kirjoitti:

        Ja jälleen tämä sama perustelu "kun minun elämänpiiriini on sattunut niin paljon kaltoinkohtelevia sijaisperheitä". En missään vaiheessa väitä, etteikö tuollaisia sijaisperheitä olisi. Ottaa silmän käteen ja katsoo, olkaa hyvä.

        Minun "elämänpiiriini" on puolestaan sattunut paljon kaltoinkohtelevia lastenkotien työntekijöitä ja paljon kaltoinkohtelevia biovanhempia. Eli tasoissa ollaan.

        Tekstistäsi kuultaa läpi, ettet edes lukenut viestiäni, vaan floodasit jälleen tuon samansisältöisen, ikuisesti hieman ulkoasultaan muuttuvan viestisi "vastaukseksi" viestiini, jonka koit olevan oman arvomaailmasi vastainen, mutta et edes vaivautunut lukemaan viestini sisältöä, jotta "vastauksesi" edes oikeasti vastaisi esittämiini perusteluihin.

        Ihmiset pelkäävät menettävänsä työpaikkansa. Nyky-Suomessa se on valtava pelote. Harvoin vanhustyössäkään työntekijät tekevät ilmoituksia havaitsemastaan kaltoinkohtelusta. Minä sen tiedän - henkilökohtaisesta kokemuksesta. Isovanhempani on kuollut tällaisen kaltoinkohtelun seurauksena. KUKAAN ei auttanut. KUKAAN ei ilmiantanut. KUKAAN ei uskaltanut. Miksi siis sen enempää lastenkodissa kuin vanhainkodissakaan?

        Toisaalle katsominen on helpompaa, vaikkei varmasti yhtään sen kivuttomampaa.

        Perhe on aina perhe. Perheestä (myös sijaisperheestä) voi aina tehdä lastensuojeluilmoituksen. Naapurit harvoin suojelevat naapureitaan. Melkeinpä päinvastoin. Lastensuojeluilmoitus on nykyisin niin kovin helppo tehdä aiheesta tai aiheetta - biovanhempana luulisi sinun sen ymmärtävän. Työyhteisö suojelee aina itseään. Kumman väärään toimintaan on siis helpompi puuttua?

        Yksi asia on selvä. LastenKOTI ja VanhainKOTI eivät ansaitse useimmiten nimiään. LastenLAITOS ja VanhainLAITOS kuvaavat nyky-Suomen tilannetta paremmin. Emme elä sen enempää kehitysmaassa kuin hyvinvointivaltiossakaan. Molemmat hoitavat vanhuksensa niin hyvin kuin resurssit antavat myöten - milloin laitoksissa, milloin perheissä.

        Suomi on ELINTASOVALTIO. Rikkaat kahmivat rikkauksia muista välittämättä - edes omista omaisistaan. Köyhät sinnittelevät sillä minkä saavat. Työssäkäyvät raatavat itsensä hengiltä yhä kapenevilla palkoilla. Aina on oltava parempaa, isompaa, hienompaa - vaikkei rahat siihen riittäisikään. Elintaso on se, mikä määrää. Päättäjät eivät välitä - kunhan oma tilipussi kasvaa.

        Lapsemme ja vanhuksemme ovat tuuliajolla.


        Lapsille ja vanhuksille Suomi on Romania.

        Ps. olen siis nimim. "Sijarin perheenjäsen", jos se jäin jollekin epäselväksi.

        Myös se saattoi jäädä epäselväksi, että en ole sijarin BIOLOGINEN perheenjäsen. Olen lastenkoti-biokoti -kierteessä kasvanut alkoholistivanhempien lapsi, joka löysi rauhan vasta päästyään teini-ikäisenä PERHEESEEN.

        Lastenlaitoksessa minua ei kohdeltu yhtään sen paremmin kuin kotonakaan. Sama turvattomuus (vaihtuvat aikuiset, joita ei kiinnostanut kuunnella lapsen murheita), fyysinen ja henkinen väkivalta (lyönnit, kiinnipitämiset, eristämiset), avuttomuus (kun et voinut auttaa muita, aivan yhtä avuttomia lapsia ympärilläsi), köyhyys (ruoka, vaatteet, hygienia - niiden laadusta ei välittänyt kukaan).

        Tiedän, että huonojakin sijaisperheitä on, mutta itse en tunne YHTÄKÄÄN lastenLAITOSlasta, joka kokisi tulleensa LAITOKSESSA kuunnelluksi, rakastetuksi, huolehdituksi, arvostetuksi yksilöksi.

        Lastenlaitoksissa kasvatetaan lapsista eläimiä. Tasapäistetään väkisin. On oltava nimetöntä kasvotonta massaa. Nopeat syövät, hitaat eivät.

        Lastenlaitokset ovat keskitysleirejä.


      • omppu ja
        Inane. kirjoitti:

        Myös se saattoi jäädä epäselväksi, että en ole sijarin BIOLOGINEN perheenjäsen. Olen lastenkoti-biokoti -kierteessä kasvanut alkoholistivanhempien lapsi, joka löysi rauhan vasta päästyään teini-ikäisenä PERHEESEEN.

        Lastenlaitoksessa minua ei kohdeltu yhtään sen paremmin kuin kotonakaan. Sama turvattomuus (vaihtuvat aikuiset, joita ei kiinnostanut kuunnella lapsen murheita), fyysinen ja henkinen väkivalta (lyönnit, kiinnipitämiset, eristämiset), avuttomuus (kun et voinut auttaa muita, aivan yhtä avuttomia lapsia ympärilläsi), köyhyys (ruoka, vaatteet, hygienia - niiden laadusta ei välittänyt kukaan).

        Tiedän, että huonojakin sijaisperheitä on, mutta itse en tunne YHTÄKÄÄN lastenLAITOSlasta, joka kokisi tulleensa LAITOKSESSA kuunnelluksi, rakastetuksi, huolehdituksi, arvostetuksi yksilöksi.

        Lastenlaitoksissa kasvatetaan lapsista eläimiä. Tasapäistetään väkisin. On oltava nimetöntä kasvotonta massaa. Nopeat syövät, hitaat eivät.

        Lastenlaitokset ovat keskitysleirejä.

        Järkyttävältä tuntuu sijaishuollon laatu kaikkiaan, kun nämä meidän kahden viestit yhdistää.

        En tiedä, mitä tarkoitat laitoksella? Nykyisin "laitoksissa" on yksiköitä, joissa on enimmillään 7 lasta / nuorta.

        Tiedän sijaisperheitä, joissa määrä on ollut paljon suurempi.

        Se on aivan tuurista kiinni, mihin lapsi sattuu joutumaan. Ja ennekaikkea IHMISISTÄ. Luulen, että sijaishuollon muodolla ei nykyisellään ole enää niinkään paljoa merkitystä, vaan nimenomaan IHMISILLÄ, jotka sattuvat missäkin työskentelemään.

        Olen tavannut sijaisvanhemman, joka on koko ajan korostanut olevansa töissä ja että hänen työrauhaansa ei saa häiritä. Mielestäni tyyli on etääntynyt perheenomaisuudesta jonkinlaiseksi laitostyöksi. Ja kun lapsiakin on ollut valtavasti, en enää ole tiennyt, mikä on ero perheessä ja laitoksessa. On vaan tuntunut järkyttävältä, että niitä pieniä taaperoita ja sitten niitä isompia on ollut hoitamassa niin vähän aikusia - siis 1-2. Yhtälö on miltei tuntunut mahdottomalta.

        Milloin olet ollut sijaishuollossa? Täytät varmaan sen kyselyn, jossa kartoitetaan kaltoinkohdelluksi tulemista suomalaisessa sijaishuollossa.


      • Tässä ratkaisu
        Inane kirjoitti:

        Katso miten täällä kohdellaan vanhuksia? Miksi lasten kohdalla toimittaisiin toisin?

        Vanhuksille Suomi ON Romania.

        Ikävä kyllä.

        Suomessa on laadukas vanhustenhuolto. Kenelle ei kelpaa niin jokainen voi hoitaa vanhuksensa itse. Tämä valinta olisi vanhuksen kannalta kaikkein paras ja toivottavin vaihtoehto tarjolla olevista, sekä myös yhteiskunta ystävällisin. Vanhusten asumis- ja tukipalvelut saisi säätää enemmän omakustanteisiksi ja laskea vanhuksille toimeentulotuki tarvittaessa. Näin tämä vanhustenhoidon mollaamiskampanja olisi mahdollista saada loppumaan. Ja kaikkia osapuolia tyydyttävään tulokseen.


      • ho..
        haloo vaan hei! kirjoitti:

        Ni? Neuvolasta astihan se testaus on jo vuosikausia sitten alkanut.
        Tasapuolisuuden nimissä ja ilman muuta sijaisperheen tulee olla ehta ja kelvollinen!

        Rehellistä oikeaa adoptiota harkitseville tilanne on ollut liian kamala, kun kaikki käännetään ja väännetään. Vain sen takia, että pariskunta ei itse pysty saamaan lasta.

        Tiedän ihmisiä, jotka haluavat tuntea lapsen olevan heidän oma, ilman sijoitusvälitystä tai palkkioita.

        Ei neuvolassa testata kykyä vanhemmuuteen ja vastuullisuuteen. Aika riittää ennen syntymää rutiinitarkastuksiin , samoin syntymän jälkeen. Testejä ei toki kaivatakaan, mutta tukea vanhemmuuteen sekä ennen että jälkeen syntymän tulee lisätä.
        Mielestäni Suomessa tulisi kuitenkin siirtyä ns. avoimeen adoptioon , jossa lapsi yhteys biovanhempiin voi säilyä koko lpsuuden ajan katkeamatta.


      • Näinseon
        Tässä ratkaisu kirjoitti:

        Suomessa on laadukas vanhustenhuolto. Kenelle ei kelpaa niin jokainen voi hoitaa vanhuksensa itse. Tämä valinta olisi vanhuksen kannalta kaikkein paras ja toivottavin vaihtoehto tarjolla olevista, sekä myös yhteiskunta ystävällisin. Vanhusten asumis- ja tukipalvelut saisi säätää enemmän omakustanteisiksi ja laskea vanhuksille toimeentulotuki tarvittaessa. Näin tämä vanhustenhoidon mollaamiskampanja olisi mahdollista saada loppumaan. Ja kaikkia osapuolia tyydyttävään tulokseen.

        Höpönlöpön,et taida tietää vanhustenhoidosta mitään.SOSSUT määräävät vanhustenkin hoitopaikat (tai yleensä niin että vanhusta pidetään vankina lukkojen takana vastoin tahtoaan,vaikka vanha ihminen ei siellä haluaisi olla) papereiden perusteella vanhuksia kuulematta LAKIA RIKKOEN,illä myös vanhusten mielipide täytyy kuulla.SOSSUT siis ovat syynä vanhustenkin kurjuuteen!Todella outoa että Suomessa on tällainen ammattiryhmä joka ei joudu mihinkään vastuuseen aiheuttamastaan kärsimuksestä lapsille,perheille,vanhuksille ja heidän läjeisilleen!


    • Eikiitissittenkään

      Siis häh ?

      Maksetaanko jossain tukiperheenä olemisestakin jotain ?
      Jotenkin ymmärrän että sijarit ryöstää verorahoja mennen tullen mutta että vielä tästäkin.
      Ajattelimme juuri ryhtyä tukiperheeksi inhimillisistä syistä mutta tääkin on kai mennyt jonkin tason bisnekseksi.
      RAHA, RAHA ja RAHA
      pitäkää tunkkinne - ällöttävä yhteiskunta.

      • Eikiitissittenkään

        Siis täytyy vielä tarkentaa tuohtumustani.
        Mielellämme tekisimme tätä korvauksetta mutta jo tietoisuus siitä että muille maksetaan jotain pakostikin tulee tunne että meitä hölmöjä taas höynäytetään - ja kusetettunahan ei ole mukava olla.
        Siis emme lähde "kusetettaviksi" vaikka haluaisimmekin ... niin ja vaikka nyt maksettaisiinkin.


      • Eikiitissittenkään
        Eikiitissittenkään kirjoitti:

        Siis täytyy vielä tarkentaa tuohtumustani.
        Mielellämme tekisimme tätä korvauksetta mutta jo tietoisuus siitä että muille maksetaan jotain pakostikin tulee tunne että meitä hölmöjä taas höynäytetään - ja kusetettunahan ei ole mukava olla.
        Siis emme lähde "kusetettaviksi" vaikka haluaisimmekin ... niin ja vaikka nyt maksettaisiinkin.

        Sori meni väärään ketjuun piti mennä tohon tukiperheketjuun mutta olin niin kiihtynyt etten mokaani huomannut ... :-))


    • Hei..

      Summa summarum..Nyt vain kaikki biovanhemmat hoitamaan lapsiaan ihan itse. Eipä tarvitse silloin kirjoitella ikävistä sijareista jne. Tähän tulokseen olen tullut näitä kirjoituksia lukiessani.
      Kauhealta vain tuntuu ajatella heroiiniriippuvaisen sisareni lasten tilannetta, jos todella ei olisi sijaisvanhempia. Olisihan lapsilla silloin edes oma biovanhempi hoitamassa- ajattelee teistä ilmeisesti moni. Tilanne olisi kuitenkin raadollisesti se , että lapset olisivat hoitamassa bioäitiään.
      Yksittäiset tapaukset ikävistä sijareista leimaa kaikki sijarit tällä palstalla kaiken pahan aluksi lasten elämässä. Kuitenkin ennen sijoitusta on tapahtunut paljon, sijoitus on siis seuraus jostakin .
      Itse olen onnellinen sisareni lasten huostaanotosta. Biovanhemmat eivät todellakaan aina ole sijaria parempi vaihtoehto.

      • ehkäistään ls:lta

        Yksikin tapaus missä lapsi kokee turvattomuutta vieraassa paikassa (se teikäläisten "yksittäistapaus" siis) ja missä lapsen identiteetti jää hämäräksi, on sen yhden lapsen elämänmittainen kärsimys.

        Viranomaisrikoksista pitää ehdottomasti pitää ääntä. Vain järkeä vailla oleva ottaa lastensuojeluun yhteyttä jos näkee biologisen vanhemman kohtelevan törkeästi lastaan: oikea välittäminen on pakko tehdä maan alla, lapsen suojeleminen on tasan tarkkaan hoidettava ilman viranomaisia. Se on tämän päivän ENNALTAEHKÄISYÄ ja se vaatii ihan erilaisia otteita kuin tasottoman opin saaneet amk-tyypit osaavat kuvitella edes.


      • Sophie.
        ehkäistään ls:lta kirjoitti:

        Yksikin tapaus missä lapsi kokee turvattomuutta vieraassa paikassa (se teikäläisten "yksittäistapaus" siis) ja missä lapsen identiteetti jää hämäräksi, on sen yhden lapsen elämänmittainen kärsimys.

        Viranomaisrikoksista pitää ehdottomasti pitää ääntä. Vain järkeä vailla oleva ottaa lastensuojeluun yhteyttä jos näkee biologisen vanhemman kohtelevan törkeästi lastaan: oikea välittäminen on pakko tehdä maan alla, lapsen suojeleminen on tasan tarkkaan hoidettava ilman viranomaisia. Se on tämän päivän ENNALTAEHKÄISYÄ ja se vaatii ihan erilaisia otteita kuin tasottoman opin saaneet amk-tyypit osaavat kuvitella edes.

        Miten sinä ilman viranomaisia suojelet narkomaaniäidin vaippaikäistä lasta, joka riutuu nälissään, paskaisissa vaipoissaan, yksin kotona kun äiti on ties missä? Tätä aivan pientä lasta, jota äidin narkkaripoikaystävä käyttää seksuaalisesti hyväkseen ja jota äiti huumepäissään pahoinpitelee? Tätä lasta, joka ei saa sairaalahoitoa sitä tarvitessaan? Tätä lasta, jolla ei ole äidin lisäksi ketään sukulaista, joka huolehtisi. Tätä lasta, josta äiti ei halua luopua pelätessään sossutukien loppuvan?

        Etköhän sinä ole täällä se järkeä vailla?

        Tällaisen lapsen olen tavannut. Hänet pelastettiin liian myöhään. Hän on laitoshoidossa lopun ikäänsä, koska hänen äitinsä löi hänen päätään kolmevuotiaana kovaan alustaan kunnes hänen aivonsa vaurioituivat. Hän menetti puhekykynsä, näkönsä, eikä tule koskaan kävelemään.

        Kerro sinä hänelle, että hänen oli parempi kotona kuin sijaisperheessä.

        Kerro sinä.


      • parempiko kotona? :O
        Sophie. kirjoitti:

        Miten sinä ilman viranomaisia suojelet narkomaaniäidin vaippaikäistä lasta, joka riutuu nälissään, paskaisissa vaipoissaan, yksin kotona kun äiti on ties missä? Tätä aivan pientä lasta, jota äidin narkkaripoikaystävä käyttää seksuaalisesti hyväkseen ja jota äiti huumepäissään pahoinpitelee? Tätä lasta, joka ei saa sairaalahoitoa sitä tarvitessaan? Tätä lasta, jolla ei ole äidin lisäksi ketään sukulaista, joka huolehtisi. Tätä lasta, josta äiti ei halua luopua pelätessään sossutukien loppuvan?

        Etköhän sinä ole täällä se järkeä vailla?

        Tällaisen lapsen olen tavannut. Hänet pelastettiin liian myöhään. Hän on laitoshoidossa lopun ikäänsä, koska hänen äitinsä löi hänen päätään kolmevuotiaana kovaan alustaan kunnes hänen aivonsa vaurioituivat. Hän menetti puhekykynsä, näkönsä, eikä tule koskaan kävelemään.

        Kerro sinä hänelle, että hänen oli parempi kotona kuin sijaisperheessä.

        Kerro sinä.

        Vaikeahan tuo tilanne on ilman muuta! Kertomasi ihmiskohtalo on hirveä!

        Saa muutkin keksiä että miten kaikkien lasten turvallisuus ja elämänlaatu saataisiin taattua niin, että ihmiselämän arvokkuutta ei häpäise KUKAAN eikä MIKÄÄN.

        Lastensuojelu nyt kuitenkin on lähtenyt markkinoimaan osaamistaan kasvattamisen saralla ja leimaten tavallista välittävämpiäkin vanhempia, ja vielä vaikenee kohtalokkaista virheistään! Osaatko SINÄ näyttää tilastoja, missä vähävaraisuuden ja vanhemman väsymyksen vuoksi lapsi viedään kotoaan pois? Tuollasessa tilanteessa siis on jo kaksi "huolen" aihetta...tiedätkö että moni vanhempi on valinnut eron alistavasta puolisostaan, jotta lapsi sisäistäisi oikean ja väärän? Kun taas kulissiperheissä esiintyy alistamisen variaatioita ja kovat arvot siirtyvät sukupolvelta toiselle. TÄSTÄ taakkaperimästä ei pidetä mitään ääntä.

        Kansalaistottelemattomuus on aina vienyt ihmisyyttä eteenpäin, pois taantumuksellisesta vallankäytöstä. Viranomaisten toimet on saaneet hirveää jälkeä.

        Narkomaaniriippuvaiset täällä tuskin ottavat kantaa, ko riippuvuus taitaa näivettää ylipäänsä kiinnostuksen muihin aiheisiin kuin omaan mielihyvän kokemiseen. En usko että sellanen vanhempi esim puolustaa omaa lastansa kiusaamistilanteissa tai jaksaa ottaa selvää lapsensa koulu- ja luokkakavereitten hierarkiakuvioista. Kun ikävä kyllä se kiusatuin tai välillisesti kiusaajaksi joutunut on oppilashuollossa huolen silmäkkeessä. Varsinkin kun kiusatun vanhemmat yrittävät tukea lastansa ja toistenkin lapsia.


      • Siis..
        parempiko kotona? :O kirjoitti:

        Vaikeahan tuo tilanne on ilman muuta! Kertomasi ihmiskohtalo on hirveä!

        Saa muutkin keksiä että miten kaikkien lasten turvallisuus ja elämänlaatu saataisiin taattua niin, että ihmiselämän arvokkuutta ei häpäise KUKAAN eikä MIKÄÄN.

        Lastensuojelu nyt kuitenkin on lähtenyt markkinoimaan osaamistaan kasvattamisen saralla ja leimaten tavallista välittävämpiäkin vanhempia, ja vielä vaikenee kohtalokkaista virheistään! Osaatko SINÄ näyttää tilastoja, missä vähävaraisuuden ja vanhemman väsymyksen vuoksi lapsi viedään kotoaan pois? Tuollasessa tilanteessa siis on jo kaksi "huolen" aihetta...tiedätkö että moni vanhempi on valinnut eron alistavasta puolisostaan, jotta lapsi sisäistäisi oikean ja väärän? Kun taas kulissiperheissä esiintyy alistamisen variaatioita ja kovat arvot siirtyvät sukupolvelta toiselle. TÄSTÄ taakkaperimästä ei pidetä mitään ääntä.

        Kansalaistottelemattomuus on aina vienyt ihmisyyttä eteenpäin, pois taantumuksellisesta vallankäytöstä. Viranomaisten toimet on saaneet hirveää jälkeä.

        Narkomaaniriippuvaiset täällä tuskin ottavat kantaa, ko riippuvuus taitaa näivettää ylipäänsä kiinnostuksen muihin aiheisiin kuin omaan mielihyvän kokemiseen. En usko että sellanen vanhempi esim puolustaa omaa lastansa kiusaamistilanteissa tai jaksaa ottaa selvää lapsensa koulu- ja luokkakavereitten hierarkiakuvioista. Kun ikävä kyllä se kiusatuin tai välillisesti kiusaajaksi joutunut on oppilashuollossa huolen silmäkkeessä. Varsinkin kun kiusatun vanhemmat yrittävät tukea lastansa ja toistenkin lapsia.

        Luin viestisi useampaan kertaan ja mietin sen ydintä ja tarkoitusta. Taakkaperinne kulissiperheissä on usein totta, mtta mielestäni samaa taakkaperinne siirtyy sukupolvelta toiselle perheissä joissa vanhemmuus on kateissa oman riippuvuuden tai välinpitämättömyyden vuoksi.Köyhyys ei tänäpäivänä estä ketään kasvattamasta omaa lastaan Suomessa jos tahtoa on. Ikävä kyllä syrjäytyminen on todettu helposti periytyväksi sukupolvesta toiseen. Vanhemmat antavat tällöin mallin lapsilleen.

        Tuntuu välillä siltä , että kaikki vastuu on aina pahoilla viranomaisilla, sijaisperheillä, kouluilla jne. kun perhellä menee huonosti. Tokihan yhteiskunnan taloudellinen tilanne heijastuu perheisiin, mutta köyhänäkin voi huolehtia perheestään hyvin, kasvattaa itse lapsensa ja jopa katkaista sukupolvien ketjun.Äitinä ja isänä tulee kantaa vastuu lapsistaan- nykyään vain moni vanhempi ajattelee ensin itseään, vasta sitten lastaan.

        Itse olen pyrkinyt tähän katkaisemiseen ja huostaanotettuna kasvaneena ei tie ole tietenkään ollut helppo. Mutta pienillä tuloilla ja yksinhuotajana olen kasvattanut kolme lasta -vieläpä ilmeisen onnellisiksi ja tasapainoisiksi aikuisiksi.

        Viranomaisten syyttely ei johda mihinkään- Vanhempana sinä itse olet vastuussa lapsistasi ja heidän tulevaisuudestansa.


      • Häh...
        Siis.. kirjoitti:

        Luin viestisi useampaan kertaan ja mietin sen ydintä ja tarkoitusta. Taakkaperinne kulissiperheissä on usein totta, mtta mielestäni samaa taakkaperinne siirtyy sukupolvelta toiselle perheissä joissa vanhemmuus on kateissa oman riippuvuuden tai välinpitämättömyyden vuoksi.Köyhyys ei tänäpäivänä estä ketään kasvattamasta omaa lastaan Suomessa jos tahtoa on. Ikävä kyllä syrjäytyminen on todettu helposti periytyväksi sukupolvesta toiseen. Vanhemmat antavat tällöin mallin lapsilleen.

        Tuntuu välillä siltä , että kaikki vastuu on aina pahoilla viranomaisilla, sijaisperheillä, kouluilla jne. kun perhellä menee huonosti. Tokihan yhteiskunnan taloudellinen tilanne heijastuu perheisiin, mutta köyhänäkin voi huolehtia perheestään hyvin, kasvattaa itse lapsensa ja jopa katkaista sukupolvien ketjun.Äitinä ja isänä tulee kantaa vastuu lapsistaan- nykyään vain moni vanhempi ajattelee ensin itseään, vasta sitten lastaan.

        Itse olen pyrkinyt tähän katkaisemiseen ja huostaanotettuna kasvaneena ei tie ole tietenkään ollut helppo. Mutta pienillä tuloilla ja yksinhuotajana olen kasvattanut kolme lasta -vieläpä ilmeisen onnellisiksi ja tasapainoisiksi aikuisiksi.

        Viranomaisten syyttely ei johda mihinkään- Vanhempana sinä itse olet vastuussa lapsistasi ja heidän tulevaisuudestansa.

        Puhut potaskaa. Minäkin katkaisin kitkeryyskierteen 10 v sitten ja sain luottamuksen itseeni ja siten muihinkin pitkän terapian avulla. Iskin kissan pöydälle hakiessani terapiaa myös lapselleni, jolle kyllä olin osannut tarjota perushoivan ja arkirytmin (eikös nuo ole selviöitä!!!) ja en ollut hyväksynyt oman äitini luunappeja koskaan ennen tuota terapiaakaan. Katsoin syvälle syvälle sinne peiliin (se on tosi normaalia) ja kerroin ihan kaiken mikä oli liittynyt lapsen varhaisvuosiin. En ollut narkomaani en alkoholisti, olin UJO ÄITI! Vaan tuo kaikki aiempi (mm kun en lapseni varhaisvuosina ollut paljon kehdannut jutella toisten äitien kanssa ja ääneen, niin mietin että lapsen yliherkkyys saattoi osittain johtua arkuudestani, enkä siis enää apua hakiessani OLLUT arka, päinvastoin) katsottiin niin, että lapsen pitää mennä kotoa pois.

        Oli ihan tarkoitus näyttää lapselle mallia että näin meidän maassa ei kenenkään kuulu jäädä yksin, vaan aina on olemassa apua! Tarkoitus oli siis harjoitella syvällisten asioitten puhumista -ja muidenkin asioiden, niinkuin vaikka esim perheneuvoloissa ruukataan tehdä. Sos.toimi oli aiemmin tullut hätiin, kun lapseni parhaaksi halusin pikku summan rahaa junamatkaa varten. Tein vain 6-tuntisia työpäiviäkin lapseni vuoksi enkä ottanut vuorotyötä mitä aiemmin olin tehnyt (juhlapyhistä olisi saanut mojovat lisät). Lapsi tarvitsee jotain perusrutiineja, katsos. Tingin tuloista valitessani säännölliset työajat ja lyhyttuntiset työpäivät. Olin myös yh (jo ennen terapiaa), koska puoliso muuttui väkivaltaiseksi ja en voinut edes ajatella, että lapsi luulee että huutaminen ja lyöminen olisi normaalia...(lapsi oli vain puolivuotias kun erosin).

        Nimenomaan köyhyys estää tänä päivänä olemasta vanhempi. Liiallinen köyhyys. Osaan kyllä tehdä juhlavan namupäivän neljällä eri merkkiä olevalla suklaapatukalla, jim, da capo, suffeli ja pätkis: NAM. Se on viilinkikysymys että miten siirrät omat arvosi lapselle, eikös niin?

        Tiedätkö, että äveriäs, joka ostaa kotiapua, ei ole tilivelvollinen kenellekään, kun taas kunnallisen avun pyytäjän täytyy päästää ihan kivaan kotiinsa työntekijä, jonka toimenkuvaan kuuluu katsoa patologisilla silmillä tuo koti.


      • Mie siivoon ite.
        Häh... kirjoitti:

        Puhut potaskaa. Minäkin katkaisin kitkeryyskierteen 10 v sitten ja sain luottamuksen itseeni ja siten muihinkin pitkän terapian avulla. Iskin kissan pöydälle hakiessani terapiaa myös lapselleni, jolle kyllä olin osannut tarjota perushoivan ja arkirytmin (eikös nuo ole selviöitä!!!) ja en ollut hyväksynyt oman äitini luunappeja koskaan ennen tuota terapiaakaan. Katsoin syvälle syvälle sinne peiliin (se on tosi normaalia) ja kerroin ihan kaiken mikä oli liittynyt lapsen varhaisvuosiin. En ollut narkomaani en alkoholisti, olin UJO ÄITI! Vaan tuo kaikki aiempi (mm kun en lapseni varhaisvuosina ollut paljon kehdannut jutella toisten äitien kanssa ja ääneen, niin mietin että lapsen yliherkkyys saattoi osittain johtua arkuudestani, enkä siis enää apua hakiessani OLLUT arka, päinvastoin) katsottiin niin, että lapsen pitää mennä kotoa pois.

        Oli ihan tarkoitus näyttää lapselle mallia että näin meidän maassa ei kenenkään kuulu jäädä yksin, vaan aina on olemassa apua! Tarkoitus oli siis harjoitella syvällisten asioitten puhumista -ja muidenkin asioiden, niinkuin vaikka esim perheneuvoloissa ruukataan tehdä. Sos.toimi oli aiemmin tullut hätiin, kun lapseni parhaaksi halusin pikku summan rahaa junamatkaa varten. Tein vain 6-tuntisia työpäiviäkin lapseni vuoksi enkä ottanut vuorotyötä mitä aiemmin olin tehnyt (juhlapyhistä olisi saanut mojovat lisät). Lapsi tarvitsee jotain perusrutiineja, katsos. Tingin tuloista valitessani säännölliset työajat ja lyhyttuntiset työpäivät. Olin myös yh (jo ennen terapiaa), koska puoliso muuttui väkivaltaiseksi ja en voinut edes ajatella, että lapsi luulee että huutaminen ja lyöminen olisi normaalia...(lapsi oli vain puolivuotias kun erosin).

        Nimenomaan köyhyys estää tänä päivänä olemasta vanhempi. Liiallinen köyhyys. Osaan kyllä tehdä juhlavan namupäivän neljällä eri merkkiä olevalla suklaapatukalla, jim, da capo, suffeli ja pätkis: NAM. Se on viilinkikysymys että miten siirrät omat arvosi lapselle, eikös niin?

        Tiedätkö, että äveriäs, joka ostaa kotiapua, ei ole tilivelvollinen kenellekään, kun taas kunnallisen avun pyytäjän täytyy päästää ihan kivaan kotiinsa työntekijä, jonka toimenkuvaan kuuluu katsoa patologisilla silmillä tuo koti.

        Olisko siks, että se toinen maksaa omasta pussistaan ja toinen haluaa jonkun muun maksavan puolestaan? Jos vaikka siivoais ja tiskailis iha ite ni ei tarttis laskee niit toljottajia kotiinsa? Niin mie ainaki teen.

        T. Yksi köyhä bio.


      • Siehä sälli oot
        Mie siivoon ite. kirjoitti:

        Olisko siks, että se toinen maksaa omasta pussistaan ja toinen haluaa jonkun muun maksavan puolestaan? Jos vaikka siivoais ja tiskailis iha ite ni ei tarttis laskee niit toljottajia kotiinsa? Niin mie ainaki teen.

        T. Yksi köyhä bio.

        Niin ettäkö sen omasta pussista maksavan sie sitte annatkii touhuta mitä vaa? Tehä vaik URAA? Ja antaa lastesa männä sisäoppilaitoksee?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      118
      9465
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2780
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      156
      2536
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1786
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      13
      1590
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1537
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1474
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      9
      1396
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe