Terve.
Sain tuossa 3-4kk sitten luvat kahteen aseeseen (haulikko ja pulttilukko piekkari) ja pitäisi saada puoliautomaatti piekkari radalle, jolla ammun avotähtäimellä, kun taas toisella ammun kiikarin kanssa.
Kuulun ampumaseuraan, mutta käyn omilla avaimilla ampumassa joskus iltaisin ja en pyöri porukan mukana.
Metsästysperusteella sain kaksi edellistä asetta ja en tiedä meneekö sama perustelu enään läpi jos puolaria haluaisin. Olen pitänyt ampumapäiväkirjaa.
Elikkä onko mahdollista saada luvat uuteen aseeseen jos edellisestä luvan saanista on vain alle puolivuotta? Montako asetta saan omistaa?
Katsooko poliisi ase tarkastuksessa jos ase on rynnäkkökiväärin näköinen? (m16)
Puoliautomaatti pienoiskivääri lupa
12
12464
Vastaukset
- -eSa-
Et saa itselataavaan pienoiskivääriin lupaa tämän päivän Suomessa juuri millään keinolla.
Toki tuurilla se on mahdollista, mutta viranomaiset voivat perustella sen hyvin helposti niin, ettei se yksinkertaisesti sovellu mihinkään ampumaurheilulajiin ja metsästyksen ei tarvita yhtään isompi lipaksista puolaria.
Aseita voi omistaa vaikka tuhat kappaletta, kunhan jokaisen omistus on ollut perusteltua lupaa haettaessa. Normaalilla ihmisillä tämä ei toki ole käytännössä mahdollista, vaan sitten on oltava sisäministeriön hyväksymä' virallinen asekeräilijä.
Sillä statuksella voi sitten omistaa omassa holvissa säilyttäen (jonka poliisi etukäteen maksetusti pakollisesti tarkastaa) vaikka useita raskaita täysautomaattisia konekiväärejä.
Mitä tulee aseen ulkonäköön, niin lupaviranomaisen ei pitäisi sitä katsoa, vaan ainoastaan toimintatapaa, pituutta ja lipaskapasiteettia (metsästyksen yhteydessä), mutta kyllä se vaikuttaa.
Nämä .22LR "rynkyt" ovat juuri niitä johon ei kyllä sitä lupaa hevillä irtoa. - 6+9=15
Muuten hyvä vastaus mutta ei pidä paikkaansa. Kyllä .22 puolareihin saa lupia ihan kuin ennenkin. Perusteet pitää olla kunnossa. Esim. reserviläisammuntaperusteella luvan saa. Aivan samoinhan saa arskaankin .22 yläkerran.
- -eSa-
Minä tiedän kyllä SRA-aspektin.
Pointti tässä oli se, että alkuperäinen kysyjä EI harrasta IPSC-kivääriä tai SRA:ta, vaan on (omien sanojensa mukaisesti) lähinnä nimellisesti mukana seuratoiminnassa.
Tosin em. perusteetkin ovat relevantteja lähinnä silloin, kun .22LR kaliberia perustellaan harjoittelun apuvälineeksi. Kas, kun SRA:n puolella, tuskin kukaan osallistuu itse kisoihin .22LR kaliberisella aseella.
Oikeasti asiantunteva lupaviranomainen voi kylmästi siis sanoa, että eihän henkilöllä ole edes sitä "oikeaa" SRA-kivääriä... Että mitä jos hankkii sen ensin ja sitten sen "leikkiversion" (tai yläkerran).
Mikä saattaa kuullostaa nurinkuriselta, mutta on jälleen validi perustelu.
- hm...
jos sinulla on ostolupa 22 seen, niin ei liene merkitystä onko toimintatapa lippaallinen kertatuli tai puoliautomaatti. Mikäli haet metsästysperusteena esim. loukkulopetusaseeksi, ei liene merkitystä ammutko puoliautomaatilla. Patruunoiden lukumäärä lippaassa ratkaisee. Tosin puoliautomaatti piekkarilla ei ole mitään virkaa.
Asiaa voidaan verrata esim. puoliautomaattihaulikkoon, senkin voit ostaa ihan samalla tavalla kuin kertatulihaulikon, tätä ei lupaa haettaessa kysytä aiotko hankkia puoliautomaatin, kertatulen, vaiko lippaallisen kertatulen. Pointti on siinä, että ase soveltuu tarkoitukseen johon lupaa haetaan. - ggggkk
Hei nimimerkki hm... lakkaa kirjoittamasta täyttä soopaa!!
hm... kirjoitti "tätä ei lupaa haettaessa kysytä aiotko hankkia puoliautomaatin, kertatulen, vaiko lippaallisen kertatulen." - wooosfllflfdlg
Aloittaja tässä viellä, että toki kuulun ressuihin ja käyn heidän radalla, mutta en ole käynyt porukassa ampumassa = Ei suosittelijoita.
Mitenköhän poliisi suhtausi hakemukseen jos haen sittenkin vaikka 223. rem puolari asetta esim ar-15 ja ei ole esittää muutakuin reservin kortti, mutta ei suosituksia?
Myös päiväkirjasta löytyy merkintöjä lyhyeltä ajalta.
Olisi mielestäni kannattavaa ostaa isokalibeerin ase esim puolasi 223.rem ja sitten myöhemmin harjoitus aseeksi 22LR puolari. - Dumari 69
Sun pitää käydä SRA-kurssi ja harrastaa lajia jonkun aikaa niin sitten saattaa lupa irrota.
- hm...
gggkk:lle.
Itse hain lupaa haulikkoon ja perusteet tarvittiin minkälaiseen käyttöön ase tulee. Tässä vaiheessa ilmoitin kaliiperin ja käyttötarkoituksen. Luvan saatuani ostin aseen, jonka yhteydessä täytettiin toimintatapa. Kun asetta sitten menin näyttämään poliisille, tarkastettiin vastasiko ostoluvassa olevat tiedot ja ase toisiansa. lupaa haettaessa ei tarvitse ilmoittaa toimintapaa.
Tarkastuksen yhteydessä viranomaisen tulee huomioida vastaako aseen toimintatapa ja käyttötarkoitus. On hyvinkin yleistä, että linnustaessa käytetään puoliautomaattihaulikkoa. Samoin myös peuran metsästyskessä on mahdollista käyttää puoliautomaattikivääriä. Kuten jo aiemmin sanoin. Lippaaseen ei saa mahtua kuin lain sallima patruuna määrä.
Mikäli asetta hankintaan rata-ammuntaan kuten esim. SRA-ammuntaan on toimintapa yleensä pitkissä pyssyissä itselataava kertatuli. Mutta harrastuspuolella säännöt ovatkin huomattavasti tiukemmat kuin metsästyspuolella, joten harrastajan kannattaa miettiä kummalla perusteella asetta aikoo hankkia, mikäli sattuu harrastamaan molempia. SRA-puolella luvan saanti saattaa olla määräaikainen kuin taas metsästyspuolella lupa myönnetään toistaiseksi. - Lapua223
Ei ole totta. SRA-ammunnat eivät ole ehto reserviläiskiväärin lupaan. Toimimalla reserviläisissä ja MPK:ssa saa monella suomen paikkakunnalla luvan ampumaperusteella.
Monilla paikkakunnilla valitettavasti on lupien myöntäjät sellaisia, että eivät mielellään anna lupia ampumaperusteella, jos ei kuulu seuraan. Jos on näin, niin paska tuuri, ja silloin kannattaa liittyä SRA-seuraan ja pelata konstaapelien peliä. Riittää että käy ammunnoissa 10 krt vuosi ekana vuonna, käyttää ilmaisia seuran aseita, ja maksaa vain patruunat itse.
Ei kannata hakea metsästysperusteella mielestäni mitään, jos ei ole metsästäjä. Se vaatii enemmän työtä kuin itse ampumaharrastuksen todentaminen ampumapäiväkirjojen avulla.
Kaikki poliisit eivät hyväksy suosittelijoita, mikä on kyllä naurettavaa. Jos on nimekkäitä suosittelijoita reserviläisistä, niin ilman muuta täytyisi reserviläisen saada itselleen puolari. Näin ei kuitenkaan kaikkialla ole, ja voi äänestää jaloillaan jos mahdollista. Sekä tietysti äänestää vaaleissa, ja äänestää oikeamielisiä ehdokkaita.
- näin on
Helpoin hakea metsästys perusteella. Vaimo ainakin sai kolme hankkimis lupaa kerralla vaikka oli entisiäkin aseita. Ja meilläpäin ainakin hakemuksessa kysytään toimintatapa. Mutta hakemukseen saa laitta esim itselataava ja lippaallinen kertatuli.
- Tikka_puoliautomaatti
Tämä on muuttunut monella paikkakunnalla. Osa vatsakkaista konstaapeleistä on tylsistynyt siihen, että heidän mielestään käytetään metsästysperustetta "porsaanreikänä". Näin konstaapeli sanoi minulle jokin aika sitten aselupaa hakiessa. Itse olin hakemassa ampumaperusteella.
Riippuu tietysti mikä ase on kyseessä. Reserviläiskivääri, taktinen haulikko tai piekkari on eri asia. Luvanmyöntäjät syyllistyvät itsekin, vaikka ammattimiehiä ovatkin, niin media luomaan kuvaan, jossa "mustat rynnäkkökiväärit" ovat vaarallisia yms. Hauska huomautus, Suomessa yli 60% aseella tehdyistä tapoista oli luvattomilla aseilla. Ei spurguilla ole rahaa ostaa puoliautomaatteja, tai aseita juurikaan ollenkaan.
- Miki232
Varmin (tosin ei yksinkertaisin) reitti olisi kannaltasi hankkia SRA-kortti tai turvallinen ampuja -status, jonka perusteella voit hakea lupaa harrastukseen sopivalle aseelle. Poliisi on aikaisemmin hyväksynyt puoliautopiekkareita SRA-perusteella siksi, että kyseisen lajin harjoittelu on ollut perusteltua kustannusten takia pienempikaliperisella aseella. Olen tosin samaa mieltä aikaisemman kirjoittajan kanssa siitä, että sääntöjen mukainen ase olisi parempi hankkia ensin. On mahdollista, että pelkästään kortin perusteella et saa lupaa, joten olisikin suositeltavaa osallistua esim. paikallisen seurasi harjoituksiin lainakalustolla, jotta saat kirjattua harjoituskertoja kyseisellä asetyypillä. Kaikki aikaisempi harrastus kannattaa tietysti mainita. Myös mikäli aijot/pystyt todistettavasti harrastamaan esimerkiksi siluettiammuntaa tai muita "virallisia" lajea kyseisellä aseella kannattaa nämäkin perustella hakemuksessa.
Itse sain luvan ensimmäiseen puoliautomaattipiekkariin perusteina muistaakseni tuholaistorjunta, siluetti ja tarkkuusammunta. Tällöin elettiin vuotta 2009, eli vanhan aselain aikaa. Harrastuneisuus muilla asetyypeilla minulla oli tosin esittää monelta vuodelta taaksepäin. Valitettavasti en tiedä tällä hetkellä vallitsevaa lupakäytäntöä, joka muutenkin vaihtelee paikkakunnittain. Uskoisin kuitenkin, että jos pystyt perustelemaan aseen, on luvan saaminen täysin mahdollista.
MItä ulkonäköön tulee, on jossain päin Suomea jätetty myöntämättä lupia aseen taktisen ulkonäön perusteella (esim GSG5). Tämä ei kuitenkaan ole lain mukainen menettely ja asiasta voi valittaa hallinto-oikeuteen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.958176- 1743792
- 533299
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä2552551- 482185
- 422035
Mieleenpainuvin hetki kaivattusi kanssa.
Mieleenpainuvin hetki kaivattusi kanssa. Millainen se oli?291980- 481912
- 601788
- 191783