Leimulajeja on "liikaa, neuvokaa !

Leimupulmia

Olen kiinnostunut laittamaan puutarhaan vanhaa kunnon palavaa rakkautta ja leimukukkaa. Ne olivat yleisiä perennoja lapsuuden maisemissani. Enää niitä ei kovin paljon näe. Kesäreissuilla havaitsin joissakin puutarhoissa komeita leimuja.
Valkoiset rotevat korkeat olivat aivan mahtavia isoon ryhmään istutettuna, vieressä
vähän matalampaa liilaa. Monia iki-ihania värejä näin, eri korkuisia.
Kysymys: Mitkä lajit olette itse kokeneet parhaiksi, kestäviksi ja paljon kukkiviksi ?
Kaikki värit/väriyhdistelmät kiinnostavat.
Minulla olisi mahdollisuus tehdä kaksi kohtalaisen kokoista ryhmää eri puolelle puutarhaa. Molemmissa olisi valkoista, toisessa kylmiä punaisia, siis vaaleanpunaisesta tummiin liiloihin.
Toisessä valkoisen lisäksi lämpimän punaisia, haaleasta oranssista hehkuvaan punaiseen, mitä niitä nyt onkaan. Entä mitkä olisivat kivoja "oheiskukkia", vai olisko yksinkertaisuus parempi ? Voisiko vaikka etulalle laittaa jotain sävy sävyyn matalaa kukkivaa (esim. valkokukkaista) maanpeittokasvia, vai onko parempi ilman ?
Ryhmät tulisivat lähelle pensasaitojen kulmien lähettyville, ei siis pyöröpenkkejä.
Tehtävä on vaikea, korkeuserot, eteen matalampaa, taakse korkeampaa ja kukkimisajat on pääongelma. Ettei ryhmässä sammu kaikki kukat yht'aikaa.
Ehdottakaa jotain hyviä lajikkeita kokemuksienne pohjalta!

Sitten ne palavat rakkaudet, menestyisikö penkissä palava rakkaus ja joku valkoinen leimu ? Onko liian kova yhdistelmä väriltään, mitä sekaan ?

12

314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aloittajan lisäys

      Onko ajatus leimukukkapenkistä tyhmä ?
      Olisiko fiksumpaa tehdä useamman perennan ryhmä, jossa enemmistö olisi leimuja ja että olisi aina kukkivaa ja vähän eloisampaa ?
      Onko tylsä ajatus laittaa samaan ryhmään vain kesä ja syysleimuja, aikaisin ja myöhään kukkivia ?
      Palavarakkauspenkki leimuja tulisi ihan erikseen, pitkäpenkki muotoon.

      • uuno punahattu

        Puutarhassani on kaksi puskaa leimua. En siis paljon osaa neuvoa....
        Toinen on noin vähän alle metrinen komeakukkainen valkoinen laji Snowdon.
        Toinen on eri ryhmässä, oman väriskaalansa kukkien kanssa, jännän voimakkaanpunainen Starfire, yli puolimetrinen.
        Nämä on kai aika yleisiä. Enemmänkin tykkäisin istuttaa muita värejä leimuja, mutta olen saanut niin paljon varoituksia, että niihin tulee helposti härmää (joku sienitauti) ja että ne ovat vaikeita kasveja, tarkkoja maaperän/mullan ja paikan suhteen muutenkin.
        Nuo kaksi lajia kuitenkin voivat kolmatta vuotta hyvin ilman erikoiskohtelua.
        Puutarhassani on leimujen seuralaisena mm. valkoista ja sinistä aitoukonhattua, kaunopunahattua (ja valkoista versiota) ja joku valkoinen ja lilahtava kellokukkakin, peurankello muistaakseni, pilkistelee sinnikkäästi, vaikka ei "kuuluisi" viihtyä siinä mullassa, missä se on. En tietämättömänä paljon ymmärtänyt tutkia mitä kasvupaikkavaatimuksia milläkin on, ja mikä sopii minkäkin kanssa. Ns. "omasta päästä" tempaisin itseäni miellyttävät väriskaalat ja talonpoikaisjärjen mukaan sommittelin ryhmät.
        Taisi käydä "moukan tuuri", näyttää paremmalta kuin odotin ja kaikki on elossa ja kasvavat ja kukkivat.
        Kaunopunahattu on muuten hyvä löytö, ryhdikäs pehko. Se on paljon kauniimpi luonnossa kuin kuvissa ja lehdet ovat aina kauniit voimakkaanvihreät. Se aloittaa kukintansa aika myöhään, mutta kukkii myöhään syksyyn. Odotan mielenkiinnolla leimujen paremmin tietävien vastauksia. Tekee itsekin mieli laittaa joku laji lisää.


      • Kukkahullu

        Leimuissa on myöskin maapeittokasvin oloinen sammalleimu. Sitä on ainakin valkoisena sekä anilliininpunaisena saatavilla. Ihastuttava kasvi, kukkii "mattona" alkukesästä. Kaunis reunassa ja itselläni kuivissa rinteissä.

        Palavarakkaus on onnistunut hyvin itse siemenestä kylväen. Meni 3-4 vuotta, ennen kuin teki isot näyttävät kukat, mutta siemenlisäyksellä sain niitä kerralla lukuisan määrän. Siemenet kylvin jo kevättalvella ja kasvattelin sisällä ja laitoin valmiit hyvän kokoiset taimet kukkapenkkiin. Pidän siitäkin kovasti, kun on hyvin erottuva väriläiskä kukkiessaan ja kukat kestää maljakossa pitkään. Palavarakkauden siemeniä näkee useinkin puutarhamyymälöiden siemenhyllyissä ja onnistuu jos saat siemeniä joltain jo niitä kasvattavalta.

        Minulla on monta isoa perennapenkkiä ja olen yrittänyt ryhmitellä kukat niin, että aina jotain on kukassa. Toiseksi, kun on runsaasti kukkia, niistä hennoo ottaa ja tehdä näyttäviä kukkakimppuja sisälle.


    • echina

      uuno punahatulle: ei ole kaunopunahattua, tarkoittanet punahattua ?
      Echinae purpurea.

    • oikeassa..
      • Echinae purpurea.

        Echinae purpurea.
        viimeisimmässä virallisessa kasvinimistössä
        suomalaiseksi nimeksi on muutettu / lisätty KAUNOpunahattu

        samasta rontista siis puhutte


      • kukkahöperö
        Echinae purpurea. kirjoitti:

        Echinae purpurea.
        viimeisimmässä virallisessa kasvinimistössä
        suomalaiseksi nimeksi on muutettu / lisätty KAUNOpunahattu

        samasta rontista siis puhutte

        Hei,kukkahöperö taas täällä vastaamassa,mutta kunhan kysyitte niin vastaan,minulla Leimukukkaa on kahdessa eri penkissä.Valkoinen kukkii ja voi erinomaisesti,mutta vaaleanpunainen kasvaa kamalan korkeaksi,sitten se huojuu ja huojuu,mutta kyllä se on kahtena kesänä kukkinutkin kauniisti.Olenkohan laittanut sille liikaa n,s,kuurinpohjaa,onko liian voimakas lannoitus?Mutta samaan penkkin en todellakaan suosittele,koska ne voi samaistua niin että niistä tulee samnvärisiä.Voi kun minäkin saisin Palavaa Rakkautta onnistumaan,vaikka kuinka yritän syksyllä kylvää niin ei nousemitään.Onkohan oikukas kasvi vai mikä lie?Tietääköhän kukaan ,millainen kasvi on valkea Kaunopunahattu,onko lehdet kurttuiset ja 5/7osaiset sormet niinkuin niitä sanotaan.Kiitos tiedoista.


    • katso kuvaa
    • Anna palaa !

      Palava rakkaus on mitä helpoin ja kivoin perenna. Kannattaa tietysti ostaa taimina. Jo toisena kesänä ne alkavat rehevöityä ja vähän levitä ja kun niistä leikkaa kukkineet oksat pois, ne haarautuvat lisää tehden oksiin uusia kukintoja. Palava rakkaus on siitä mukava kasvi, että se leviää hitaasti. Istuta se (kuten muutkin kasvit) kunnolla ja jätä riittävästi kasvutilaa jokaiselle perennalle, ettei tarvitse alkaa kolmantena kesänä repimään kasveja ylös ja siirtämään.
      Penkissäni on etualalla jättipoimulehteä, niitten takana palavat rakkaudet ja väliin olen istuttanut satunnaisesti eri korkuisia eri aikoina kukkivia liljoja. Liljat on väriltään valkoisia, kermanvalkoisia, lohenpunaisia, jokunen keltainen ja voimakas punainenkin on seassa. Liljojen värit synkkaa mielestäni sekä poimulehtien vihreä-keltaiseen väriin, kun se kukkii, sekä palavaan rakkauteen. Jotakin valkoista kukkaa laitan aina sekaan, vaikka ihan pikkuisen, se raikastaa penkin ilmettä ja korostaa muitten kukkien väriä.
      Kysyt onko valkoinen leimu ja palava rakkaus väriltään liian kova yhdistelmä.
      Semmoinen yhdistelmä, mikä sinusta näyttää hyvältä, miellyttää omaa silmääsi, on hyvä ! Ei tarvitse tehdä oppikirjamaista puutarhaa, sehän tappaa mielikuvituksen ja luovuuden.
      Anna mennä vaan oman makusi mukaan !
      Jos et ole parin vuoden päästä lopputulokseen tyytyväinen, mitään ei ole menetetty, osan kukista voi vaihtaa toisiin, ja mielestäsi epäsopivat siirtää toiseen paikkaan.

    • a-iida

      (Phlox paniculata) Aida, purppuranpunainen/violetti, tuoksuva, metrin korkuinen ja
      Miss Ellie, vaaleanpunainen, matalampi ovat lajit, joihin olen voinut olla oikein tyytyväinen. Lajeja on tosiaan paljon, ns. "runsauden pula", vaikea valita.
      Espoossa oli aikoinaan valtavan iso "mallipuutarha", jossa kävin katselemassa, miltä perennat luonnossa näyttävät. Onkohan sitä enää olemassa, en muista nimeäkään enää. Muistaako joku ? Olisi kiva taas käydä siellä ihan muuten vaan.

      • Maalta sinne poikenn

        Moi, monta vuotta sitten kävin Marketanpuistossa, mahdatko tarkoittaa sitä?


    • a-iida

      Just sitä tarkoitan ! Marketanpuutarha se on ja näköjään vielä olemassa erilaisine tapahtumineen mutta pysyviä perennaistutuksia on nähtävästi edelleenkin, ehkä tullut lisääkin, nykyiset www-sivut ei minusta anna parhainta kuvaa alueesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe