Koiran myynnin vaikeus..

lopettaa vai ei..

Ostin pari kk sitten laumanvartija koiran ja meillä nyt ilmenny ongelmia koiran kanssa ns.ongelmakoira, miettinyt pitkään jos möisin sen nyt pois, kasvattajalle voin antaa takasin muttei maksa penniäkään takasin, joten sama myydä pois tai laittaa pois päiviltä, harmittaa vaan kun koira 5kk vanha ja jos joku osaisi tehdä mitään käytöshäiriöiselle koiralle..

No myynnissä on vaikeuksia, moni kiinnostunut ym mutta kun kyse tulee itse rodusta niin sitten ei kiinnostakaan enää, moni etsii vahtiviettistä, tässä sitä vasta olisikin tarjota vahtiviettiä, ei vaan kiinnosta.. hintakaan ei päätä huimaa.

Pyydän monia lukemaan netistä tietoa koirasta mutta toitottanu että koirani ei niin ole sellanen "vielä" kuin siellä lukee ja netti tietokin omasta mielestäni ei niin paikkaansa pidä.

Mitä minä tekisin tälle koiruudelle? Kaduttaa kun edes ostin, säästin monta kuukautta rahaa ja sain sekopään..!! Se hyökkää vanhan koiramme kimppuun kuin yleinen syyttäjä, ei mitään kunnioitusta koiralta löydy. Häkki ei auta asiaa, siellä se vasta sekosikin ja se sentään ei ole pieni, ihan kasvattajan kertomien mittojen mukaan tehty. Haluan vaan eroon koko koirasta. kuullostaa julmalle, mutta niin vaan on..

Minusta liian suuri riski pitää koira kun noita lapsiakin on ja 8viikon päästä syntyy kuudes lapsista. Helppo tie olisi saada koira eläinlääkärin kautta viimeselle piikille, toisaalta iän takia voisin myydä toisenlaiseen kotiin.

Meillä ei siis koiralla ole tilan puute asumme maalla kun karjaa on ja niin ongelma koiramme on etelävenäjänkoira.

41

1349

Vastaukset

 • Koira on vielä pentu. Et kerro minkälaista sen käyttyäytyminen on. Meillä on kaukaasialaispentu ja en koe sen olevan häiriintynyt, hiukan kovapäinen vain. Aikaahan se vaatii ja sitkeyttä.
  Meillä' antaa vanhempien koirien olla rauhassa, mutta leikkii kyllä mielellään toisen kanssa,mutta toiselle jättää hajurakoa.
  Jos nyt mietit, ettei osto ollut järkevää, voin vain yhtyä mielipiteeseen, ei näistä kovin pienten lasten kanssa olijaksi ole.
  Jos nyt et ole lopetuttanut sitä vielä, niin järkevintä on antaa se eteenpäin kuin että yrität saada siitä omasi pois. Jos joku erehtyy siitä satasia maksamaan ja huomaakin saaneensa kiertokapulan ei siinä ainakaan maine kasva.

 • koira vielä pihassa on, tiedän että pentu mutta ei se nyt normaalia ole että koiralla on liian iso ego mitä pitäisi edes olla, kasvattaja oli ihan sitä mieltä että kyllä ehdottomasti käy lapsiperheeseen ja tiesi lastemme iät ja aattelin että koiralla olisi mukavat oltavat meillä kun on tilaa mellastaa, mutta tänäkin aamuna vanhempi koira vuosi verta että jotain oli heidän välillään taas tapahtunut, vanhempaa koiraa en häkkiin laita ja nuorempi sekoaa siellä..

  Siinäpä se ongelma on kun kukaan ei halua tätä rotua, mitenihmeessä saanihmisen enempi kiinnostumaan tästä koirasta tai itse rodusta??

  Mitä meillä on koiran kanssa tapahtunut, se hyökännyt hampaat irvessä ja purrut miestäni useasti, minua käteen yllättäen, kahta poikaani purru ja mitään ei ole tapahtunut, kukaan ei kiusannu tai mitään, se tekee sitä ihan yhtäkkiä.

  Mikä tällänen vahtiviettinen ei edes laumaansa tunne kun hyökkää meidänkin päälle?! Ja mitä minäkin olen vahtiviettisiä ennenkin kasvattanu pennusta vanhuuteen en ikinä ole törmännyt tälläseen.

  • Vanha juttu, mutta joku voi vielä lukea.
   Omistaja ei selvästi tiedä rodusta mitään. Koiran ego on MAHTAVA ja se pitää alistaa paikkaansa laumassa. Hyvän koulutuksen jälkeen siitä tulee kaikkein uskollisin kumppani ikinä.
   Laji testaa pentuvaiheessa johtajuutta ja pyrkii usein olemaan lauman johtaja. Yleensä paikan kertoo vanhemmat koirat, mutta nyt jos ei ole muita samaa rotua, niin sen on tehtävä ihminen.
   Ethän vaan sekoita puremista leikkiin. Koirat leikkivät keskenään hampaillaan ja jos ei ole rotukumppania leikkiin, hampaat kolisee ihmiseen. Tottumattomalle äriseminen ja muriseminen ja hurja vauhti saattaa näyttää agressiivisuudelle vaikka oikeasti on leikkiä.
   Se että mitään ei ole tapahtunut todistaa leikin olleen kyseessä. Tosissaan kun laumanvartija puree... Sanotaan nyt näin että puruvoima on suurempi kuin sudella koska susia vastaan laumanvartijoita on käytetty 2000 vuotta joten jälki olisi sen mukaista.
   Puhun kaikesta pitkällä kokemuksella keskiaasiankoirista. Sama pätee kaukasiankoiraan ym oikeisiin laumanvartijarotuihin.
   Eli ei kuulosta ongelmakoiralta lainkaan vaan ongelma omistajalta.


  • kyllä olet idiootti vai alistaa laumaansa ei vittu annatko tuollaisia neuvoja ihmisille jotka ei tajua mitään ja uskoo sun juttuja ihan sama onko sulla pitkä kokemus keskareista kun kaukkari on aivan muuta ja nekin ovat jokainen omanlaisensa jollain toimii joku ja taas toisella ei kun aikas yrität alistaa voi käydä toisin päin ja jäät varmasti kakkoseks riippuu koirasta, jokaisen koiran kans pitää toimia erillailla minkälainen koira on ei voi mennä putkikatseella yhdellä tyylillä ei mulla muuta. kiitos kun sain avautua.


  • Miksi et ajatellut etukäteen ja ottanut selvää millainen koirasi noin ylipäätään on luonteeltaan on,. Mitä sen kouluttamiseen kuluu.
   Nyt voit syyttää vain itseäsi.
   Kammoksun ihmisiä, jotka hankkivat rodun, jonka hallitsemiseen heillä ole mitään tietoa ja taitoa, Siitä sitten lopetettavaksi, vaikka syy on itsessä.


  • Ei laumanvartijaa huoli kukaan, se on tappokone, joka pitäisi keltää kokonaan.


 • Meillä on keskiaasiankoira nyt melkein 7 vuotta on kiltti ja suht tottelevainen.
  Oli noin 5 kk ikäisenä aikamoinen riiviö. Tottelematon uhmaikäinen ja saattoi jopa purra jos meni komentamaan. Monet kerrat piti panna vessaan arestiin.
  Alkoi viisatua noin alle vuoden ikäisenä.
  Aikuisena ( jos on laumanvartija ) ja jotakuinkin rodunomainen ei taatusti tee lapsille pahaa. Pentukoirasta ei voi taata ,sehän on" vielä lapsi"

  Jos riittä kärsivällisyyttä niin luultavasti saatte hienon perheenjäsenen.

  P.s Laumikset ovat todella haastavia koiria. suosittelen käyntiä Youzhak foorumilla.

 • Minä päätin luovuttaa ja annan koiran takaisin kasvattajalle, pitkään mietin yksin ja miehen kanssa ja tähän tulokseen nyt tulin. En voi koiraa lopettaa se ihan liian nuori siihen jos kasvattaja osaisi sille tehdä mitään, jotta saisi tulevaisuudessa uuden kodin toisenlaisesta perheestä. Minun rahkeet ei riitä tähän koiran touhuun yhtään enää.. Uskon olevan parempi näin :)

  Kiitti kaikille jotka tähänkin jaksoi vastata :))

 • kannattaisko miettiii et sil koiral ei oo päässä vikaa vaan omistajalla kuka ei oo opettanu koiralle et mite ollaa?! meillä on kaks laumanvartia koiraa amerikan bulldog ja presa canario ja eka oli iskän ensimmäine koira eikä oo tullu mitää ongelmii ku se on ollu päättäväine ja viettäny aikaa käyttäny useemman tunnin juoksettamassa sitä koiraa ja kurittanu sitä tarpeen vaatie ! ja presa on miun koira ja käyttäytyy ku unelma vaan koska siihe on käytetty aikaa ja sit tiioks et jos mie oon 13 ja saan koiran omin päi toimimaa ku unelma ni sillo siu o pitäny olla aika vähätietone koirasta jonka oot hankkinu

 • Aloittajan koira on rotunsapuolesta haastava ja kova koira,mutta 5kuukautisena sen pitäisi siis pitäisi olla hallitavissa eikä koiran johtaa tilannetta eli laumaansa.

  Otetta ei ole saatu alunperin toki voi vaatia todella työtä varsinkin jos pentu tulee yli ikäisenä uuteen kotiin.

  Itselläni on keskiaasialainen 5 .5 vuotias,otimme häkistä 4 kuukauden ikäisenä,olihan siinä sosialistaminen häkin ulkopuolelle ja saaminen koira edes talon sisään,vaivaa on nähty monen asiankanssa.

  Omalle perheelle on unelma, muille ei,voi olla että kokemuksellani koirasta kasvoi huippu koira venäläistaustainen,isäänsä käyttivät taistelukoirana ja oli luonetta,emää emme voineet edes silittää kun oli häkissä sormet olisi mennyt.

  Mutta hyvin on onnistanut vaikka onkin äkäinen ja syttyy nopeasti.

  etelävenäläinen on varmaan tulinen, mutta suosittelen ajoissa luopumaan ja palauttamaan kasvattajalle jos ei pärjää,varsinkin kun on lapsia niin se on mielestäni heti poistettava ettei satu todella pahaa.Parempi aikaisin kuin liian myöhään.

 • Tuttua kokemusta! Hyvä, että annoit koiran pois, meillä myös ikuisena muistona hampaanjäljet käsivarressa. Sopii omakotitaloon lapsiperheeseen, väitti kasvattaja (valkoinen laumanvartijarotu). Koira on nyt neljännessä kodissaan kierrossa...

 • Minä palautin laumikseni ja se oli viisas päätös. Koira on nyt onnellinen uudessa kodissa jossa on rauhaa ja aluetta vahdittavaksi. Liian lähellä hälinää joutui meillä olemaan. Reissutöissä kun kuljen niin tulee usein poikettua sitä katsomassa ja aina se ottaa minut vastaan kuin olisimme veriveljiä.

  Mikään ei ole hienompaa kuin ajatella, että minulla on rakas ystävä kaukana kotoa ja sillä on kaikki hyvin.

 • "Tuttua kokemusta! Hyvä, että annoit koiran pois, meillä myös ikuisena muistona hampaanjäljet käsivarressa. Sopii omakotitaloon lapsiperheeseen, väitti kasvattaja (valkoinen laumanvartijarotu). Koira on nyt neljännessä kodissaan kierrossa... "

  Uteliaana kyselen, että mikähän rotu oli kyseessä?

 • En tiedä mikä aloittajan sai kuvittelemaan, että hän olisi alunperinkään kyvykäs ottamaan itselleen, etenkään tuossa elämäntilanteessa laumista. Uusi perheenjäsen tulossa, monta lasta talossa ja nähtävästi aivan liian vähäiset resurssit millekään koiranpennulle, saati sitten laumanvartijalle. Onneksi sen verran järjen valo päässä loisti, että tunnusti toimineensa typerästi ennen kuin oli täydellisesti onnistunut pennun pilaamaan.
  Todennäköisesti tiedän pentueen, ikäluokka täsmää. Suomessa syntyneitä em. rotuisia koiria kun ei paljon ole ja piirit on pienet.

  Laumanvartijarotuisissa on monenlaisella luonteella varustettuja koiria. Suurimmaksi osaksi pääsääntöisesti rodunomaisia, joskin useinmiten huomattavasti vähemmin vietein varustettuja eikä niin tiukkoja kuin rotujen alkoperämaissa koirat ovat. Nämä laumikset vaativat riittävästi tilaa, ja ennen kaikkea riittävästi aikaa omistajilta perehtyä rotuun, käyttää aikaa ja viitseliäisyyttä sosiaalistamiseen sekä kouluttamiseen. Pellossa kasvaneita laumiksia on niin paljon tarjottu pitovaikeuskoirina minulle henkilökohtaisestikin, osa mennyt piikille, osa tullut minulle ja niistä kaikista jotka olen voinut ottaa, on tullut todella upeita koiria. Vika ei ole ollut koirissa, vaan omistajissa, jotka ovat aivan liian kevein perustein hankkineet itselleen laumiksen. Omistajan on ymmärrettävä, että hänen ei pidä hankkia laumista, jos ei ensimmäisen vuoden aikana ymmärrä, osaa tai kykene sosiaalistamaan, kouluttamaan, opettamaan ja kasvattamaan pentua.

  Tämä tarkoittaa sitä, että pennun kanssa opetellaan remmissä kulkemista (vaikka siitä olisi tarkoitus tulla laajaakin aluetta itsenäisesti vartioiva koira), sen kanssa käydään kävelyillä vieraissa paikoissa, tutustutaan myös ihmisiin, eläimiin, elämään yleensä ja osallistutaan erilaisiin tapahtumiin mahdollisuuksien mukaan (pentukoulut eivät pahitteeksi lainkaan, etenkin jos ohjaaja kokematon kouluttamaan) ja jokaisessa tilanteessa ohjaaja itse toimii rehdisti, reilusti ja toimissaan käyttää menetelmiä, jotka soveltuvat näiden hyvämuististen ja nopeasti oppivien koirien kanssa. Toiset näistä ovat hyvinkin nöyriä ja pehmeitä omistajilleen, joskin testaavat tilaisuuden tullen joskus paikkaansa ja niissä tilanteissa vaaditaan rauhallisia ja jämäköitä, reiluja otteita ilman väkivaltaa.

  Melkeinpä pahinta fyysisen pahoinpitelyn lisäksi, on jättää pentu vanhan koiran kanssa, lasten kanssa jne. keskenään ilman kunnon valvontaa. Näillä roduilla on toisinaan hyvinkin voimakas ruoka-aggressio, toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Riitoja tulee varmasti, jos koirilla on ruokaa kipoissa jäljellä, haudattuja luita tms. Joskus ainoa vaihtoehto on ruokkia eri huoneissa tai tiloissa, antaa luut myös niihin, jotta sopu laumassa säilyy. Toisinaan säilyy ruokailurauha kun omistaja on läsnä. On myös muistettava, että omat lapset ja vieraat lapset ovat koiran mielestä täysin eri asia. Koiran aikuistuttua lapset ja heidän vieraansa eivät enää voi leikkiä samassa tilassa missä koira on. Ei edes välttämättä valvonnassa, koska virhetulkintojen mahdollisuus on suuri. Riippuu paljolti koiran luonteesta, mutta usein hyvä työkoira saattaa olla hyvinkin tiukka vieraiden suhteen - ja se pätee myös lapsiin.

  • Ja mitä tulee yleensä lapsiin ja koiriin, niin nämä ovat todellakin perhekoiria. Mutta sillä edellytyksellä, että aikuiset laumanjohtajaihmiset ovat pennusta saakka tehneet koirille selväksi, että perheen lapsilla on erityisasema ja niitä ei voi käyttää leluina. Niin laumanvartijoita kuin ovatkin, ja omaa perhettään puolustavatkin tarvittaessa raivoisastikin, niin nämä koirat puolustavat tarvittaessa myös itseään. Mutta on osattava erottaa pennun rajut hampaidenkäyttöleikit ja murinat todellisista hyökkäyksistä. Mitä pienemmät lapset, sen vähemmän heitä voi jättää koirien kanssa keskenään missään tilanteessa. Lapsista ei voi tietää mitä päähänsä saavat ja nuoret koirat saattavat tehdä ominpäin myös virhearvioita, jos niille ei ole aikuiset kertomassa, miten niiden tulee reagoida ja mikä on sallittua. Se ei vain toimi niin, että hankitaan pentu ja sitten heitetään pentu kakaroiden, aikaisempien lemmikkien ja karjan sekaan "kasvamaan" aikuiseksi. Sillä saadaan aikaan ongelmakoira alta aikayksikön.

   Toki löytyy Suomestakin joitakin sellaisia yhdistelmiä, joissa emän käytös on ollut kaikkea muuta kuin emälle sopiva, mutta siitäkin huolimatta pääsääntöisesti kaikki kodinvaihtajat ovat olleet "ongelmakoiria" omistajien tumpelointien takia.

   Etkut eivät ole helppoja koiria, mutta osaavissa käsissä ja oikeassa paikassa upeita ja toimivia käyttökoiria, jotka rakastavat koko perhettä ja laumaa ehdoitta. Mutta jotta laumanvartijasta saa yhteiskuntakelpoisen ja fiksun laumanjäsenen, se vaatii tietoa, taitoa, vaivaa ja viitseliäisyyttä sekä asenteen, josta huokuu itsevarmuus ja määrätietoisuus, varmuus ja henkinen vahvuus. Näitä koiria ei todellakaan kouluteta väellä ja voimalla, eikä liioin jättämällä ne oman onnensa nojaan, vaan hyvin pitkälti viisaudella ja henkisillä ominaisuuksilla, joita ei vain kaikilta löydy.

   Aloittaja : Älä KOSKAAN hanki mitään laumanvartijarotuista koiraa itsellesi, äläkä tuohon elämäntilanteeseen hanki mitään elävää eläintä lisää. Jos vartijaa kaipaat, hanki vaikka videokamera. Helppo ja halpa pitää, eikä takuulla pure tai käy päälle.


 • Ei hätää aloittaja, ei ole yksin sinun syy. Et ole koiralle tarpeeksi auktoriteettinen ja taidokas kouluttamaan sellaista rotua, mutta alkuperäinen syy on ehkä jopa kasvattajan (olettaen ettette ole valehdelleet esim. koirakokemustanne). Hänen tulisi varmistaa vaativan rodun pentujen kotia etsiessä, että koti on varmasti sitä mitä laumanvartija tarvitsee.

  Hienoa että luovuit koirasta ennenkuin mitään täysin peruuttamatonta tapahtuu kellekään, toivotaan että kasvattaja löytää sen oikean kodin. Laumanvartija kiertolaisena ei ole hyvä asia.

  Jos ongelmia laumanvartijan kanssa on, kannattaa laumanvartijafoorumissa kysyä neuvoja ja apua.

 • Laumanvartija on hyvä koira siinä missä muutkin, pitää vain osata kasvattaa. autoakin pitää osata ajaa!!
  Itselläni on kaukasianpaimenkoiran 10kk ikäinen uros. Asutaan ok-talo alueella. Koira käy tervehtimässä kaikki naapurit, antaa heidän rapsutella ja silitellä ja sitten haluaisi leikkiä vaikka painoa jo nyt miltei 60 kiloa.
  Koirapuistossa kaukkari vapaaksi päästyään käy tervehtimässä ensin kaikki ihmiset, antaa naisille ja pikkulapsille pusuja helkkarin isolla kielellään. Sitten se alkaa leikkimään toisten koirien kanssa lammasmaisia sivulta sivulle-loikkia. Vihainen narttu ajaa sen tiehensä ja kaukkarini katselee kulmien alta että "tota tyttöä en enää lähesty..ei huumorintajua.."
  Kaukkarini leikkii pienempien pentujenkin kanssa todella hellästi.
  Kun sanon sille että "nyt mennään! Autolle! niin koirani löntystelee koirapuiston portille odottamaan, että aukaisen portin.
  EI mitään ongelmaa. EI riko kotia, ei ulvo, ei pure, ei raavi. Osaa olla 9h yksin kotona. No yhden punaisen sisäpelitossun nakerteli mutta sen annan anteeksi.
  Niin tässä valossa IHMETTELEN ihmisten kirjoituksia......

 • Morgan, nauti koirasi sosiaalisuudesta vielä kun sitä kestää, se yleensä loppuu kuin seinään koiran ollessa kaksi vuotias. Poikkeuksia toki löytyy.

  Mutta juuri tuollaisella pennun kanssa tekemisellä saadaan niitä tasapainoisia ja omistajansa hallinnassa olevia laumiksia. Jokaisen laumiksen omistajan olisi syytä pentuaan raahata samalla tavalla joka paikassa mukana vaikka tulevaisuudessa tarkoitus olisikin koiran olla maatilalla vahtina.

  Se mitä tiedän tuosta aloittajan pennusta, niin siinä ei ole mitään vikaa ja se on poikkeuksellisen helppo etsku. Se tulee suvusta jossa on erittäin helppoja koiria, jopa niin että niiden kanssa voidaan harrastaa kaikkea sellaista missä ollaan vieraiden ihmisten kanssa tekemisissä. Esim minulla itselläni on tuon pennun täti joka on hiljattain aloitellut toimimaan kaverikoirana.

  Etsku on koirana vaativa, mutta se on kuitenkin vain koira. Kaikki nuo ongelmat mitä aloittajalla on ollut, on täysin normaaleita mille tahansa koiranpennulle jolle ei kerrota mitä se saa tehdä ja mitä ei. Aloittaja on saanut kasvattajalta kattavan pentukansion jossa kerrotaan kohta kohdalta miten laumanvartijan kanssa eletään ja miten sitä koulutetaan, myös mahdollisiin ongelmiin löytyy sieltä vastaus... mm. näihin.

 • Voi että kun paljon juttua mutta mutta,hieman on yritettävä nyt valaista teille.

  Tuolla on esim:mainintaa näin:kaukaasialaisesta.

  "Itselläni on kaukasianpaimenkoiran 10kk ikäinen uros. Asutaan ok-talo alueella. Koira käy tervehtimässä kaikki naapurit, antaa heidän rapsutella ja silitellä ja sitten haluaisi leikkiä vaikka painoa jo nyt miltei 60 kiloa."

  -Nyt jos saan sanoa suoraan ettet tiedä kuinka tuo rotu toimii.

  Sinulla on pentu koira nyt vielä,kysynkin sinulta ,haluatko koiran vaeltavan naapurissa aukuisenakin?esim:5 vuotiaana????jolloin se on jo aikuinen mieleltään.

  (Mainitset kaikki naapurit)

  Sinä siis halusit koiran laajentavan naapuriin reviirin myös aikuisena kun se oikeasti vartioi.

  Lue tarkkaan:kaukaasialainen ja keskiaasilainen pyrkii jatkuvasti laajentamaan reviriään koko elämänsä ajan,joten voi sinulla tulla pieni haaste nyt.

  Monikaan naapureista ja heidän tutuistaan ei tiedä kuinka ja minkälainen on kyseinen koira vuosien päästä,ja se nyt jo on laajentanut reviirin naapureihin,sinulle kasvaa ongelma tämän asian tiimoilta.

  Nämä koirat eivät ole ja saa olla vapaana kuin eristetyllä alueella tai kiini ketjussa,huomaat sen kun koiralle tulee ikää koska se ei kunnioita sinua.

  Pentuna voi olla tuollaista mutta tilanne muttuu kyseessä vaarallinen koira,niin vaarallinen jos otettetta ei ole heti pennusta asti ja johdon mukainen kasvatus niin se käskee omassa perheessä.

  Nyt laittaisin sinut ihmettelemään tässä valossa,et taida käsittää mitä sinulla vuosien päästä edessä?

  Sinä et ole ymmärtänyt nyt mitä olet ottanut,sinulla ei saisi olla ainakaan 100m läheisyydessä naapuria siis ainakaan,piha tulisi olla kokonaan aidattu korkealla aidalla,tai hirvittävän paksu riimu ei ohuita.

  Valmistaudu ongelmiin muutaman vuoden päästä,joko se on ottanut naapurit vahdittavakseen pihalla koska se on sen aluetta,on laajentanut koko pentu iän.

  Voitko sinä pitää enään irti kun koira alkaa aikuistumaan,voin taata että sinulla on ongelma naapuruston puolelta.

  Tämä rotu on sellainen ette tiedä mitään jos sinulla ei ole ollut kyseistä rotua vuosia tai perehtynyt vuosikausia.

  Nostan hattua toisaalta mutta et ole ymmärtänyt ,tuota koiraa ei pitäisi viedä tai antaa vapaana juosta naapureihin ,tuo on hirmuinen virhe tuolta rodulta.

  Et saa sitä oppimaan niin ettei se juoksis naapuriin koska ne juoksee muutenkin.reviiriä laajentaakseen.

  10kk ikäinen pentu on vauva ,uskon sinun mykistyvän kunhan koira on tuolla 3-4 vuotias,ja näät kun se painuu transsi tilaan,ja olet sen opettanut naapuri pihoihin.

  Laumanvartijan kuten keskiaasialainen ja kaukaasialainen vaatii pitkän tietämyksen vuosien,kymmenen vuotta ei oikein riitä.

  Monet tekevät pentuaikana aika suuria virheitä he eivät käsitä koiran todellista minää,se ei ole seurakoira,sitä ei aikuisena vieraat silittele,tontille ei voi tulla,se puree ja pitääkin ,se on vartija ,kovan luokan vartija koira,käydessään kiini niin kuin se tulee tekemään niin nyt et tiedä miten käy,se on jo naapureissa pihalla rapsuteltavana ,kukaan ei rapsuttele kun se on aikuinen.

  Olette ottaneet laumanvartijan joka eliminoi uhkan aikuisena,mietippä pitääkö naapurisi tästä ajatuksesta,se voi katsoa naapurin tontin omaksi,ja tälle et voi mitään enään jos olet opettanut tuon vaeltamisen jo pentuna.

  • Vähän liikaa pelottelua, mutta parempi niin päin. Keskarikokemus sanoo samaa: pentuaikana kaikkien kaveri, mutta vahtivietti kasvaa iän myötä.
   Mutta laumikset voivat varauksin sopeutua myös taajamaan, kyse on tottumisesta ja siitä minkä kokee uhaksi ja minkä ei.
   Meillä kulkee latu läheltä (ei olla taajamaa) ja hiihtäjät haukutaan ensin pystyyn eli ilmoitetaan että täällä ollaan ja sitten riittää mulkoilu jos sekään. Kyse on siitä mikä on normaalia. Jatkuvaan ohiliikenteeseen voi tottua. Kunhan on valmis kuuntelemaan ensimmäiset haukut jotka on aikamoista desibeliä jos ollaan sisällä.
   Kovasti haluavat vartioida, korvat pyörii ja herkkä haukku.
   Meidän kaverit viihtyvät selvästi enemmän kuitenkin sisällä mutta vartioitavaa pihaa tulee olla ajoittain saatavilla, ikkunassa seisovat pellolle, varmaan mukavempi vartioida lämpimässä :) . Ja ehdottomasti juoksuketjussa (minimi 500m2) jos ei ole aidattu alue, ei vapaana taajamassa. Sinänsä taajamaan en kuitenkaan suosittele ja ehdoton ei pennusta asti toisten pihoille.
   Ongelma on siinä kaikissa laumanvartijoissa taajamassa, että ne pitävät reviirinään kaikkea minkä näkevät pihastaan. Se on se juttu näissä jotta voi suojella elikoita ja omaisuutta.
   Tämä laji ei kummoisesti tarvitse liikuntaa, tykkäävät lähinnä maata ja kuunnella tai seistä vartiossa, varsinkin pimeällä. Pureminen on yleensä viimeinen vaihtoehto ja ensin varoitetaan viimeiseen asti, siksi ns turvallisempi kuin tavan koirat. Onnistunut kasvatus luo mitä luotettavimman kumppanin.


 • No en todellakaan ihmettele jos pentu on omituinen ja epäsosiaalinen. Ensimmäiset 7vko kellarissa kasvaneista pennuista harvoin tulee täysipäisiä. Ikävä kyllä :(

 • Enollani on 4,5kk kaukaisiankoira, ja se on kiltein ja rauhallisin pentu mitä tiedän. Vaikka olen vasta 11v minulla on paljon kokemusta koirista. Tämä kaukkari asuu pihalla häkissä toisen koiran (rottwailler/sakemannin). Ei ala yhtään isottelee meidän shiballe joka rähisee.

 • Ei se nyt vielä isottelekkaan sehän on pentu 4.5kk,mutta odotas kun ikää kertyy,niin sakemanni/rotikka joutuu väistämään,jos ei väistä se eliminoi sen,toisin sanoen tappaa.

  Tämä tapahtuu viimeistään 4-5 vuotiaana.Mikäli toinen puoli ei meinaa älytä vähemmällä.

  Usko pois näin käy.Rotikka ja sakemanni on leikki koira kaukkariin nähden.Siitä suloisesta pennusta kasvaa laumanvartija ja se käskee kuka tekee ja mitä siinä häkissä.

 • 2 kirjoittajaa veikkaa täällä, että 10kk ikäisestä kaukkaristani tulee jonkin ajan kuluttua täys-peto. Samaa sanottiin tiibetinmastiffistani aikanaan muutei siitä tullut.
  Tässäkin asiassa joku meistä on loppujen lopuksi väärässä.
  Naisystäväni luuli, että voi hillua miten tahansa. No hänkin asuu nykyään yksin eli oli väärässä ;)))

 • Morgan nyt sinulla on rotu jota ei veikkailla.

  Ja se jonkin ajan kuluttua tämän edellä mainitun koiran pomo kuhan kasvaa tuonne 3-5 vuoden ikään, siihen mennessä.

  Tämä koira on erinlainen kuin mainisemasi tiibetinmastiffi.

  Wikipedian kuvaus:

  jotkut tiibetinmastiffit ovat erittäin sosiaalisia ja hyväksyvät vieraat heti. Jotkut taas saattavat vahtia hyvin raivoisasti laumanjohtajan paikalletulon jälkeenkin. Useimmat tiibetinmastiffit kuitenkin hyväksyvät vieraat kuten ensimmäisenä mainittiin. Lapsiin rotu suhtautuu yleensä suojelevasti ja se onkin parhaimmillaan juuri perhekoirana.

  (parhaimillaan perhekoirana)

  Nykyinen käyttö on :seura- ja harrastuskoira, vahtikoira.

  Kyseessä ei ole laumanvartija kuten kaukaasianpaimenkoira on,tämä koira ei ole seurakoira.Sen vartiovietti on 4-5vuotiaana ihan muuta sen edes käsität.

  Olet väärässä jos et käsitä kaksi erinlaista rotua,tämä koira voi antaa jopa oman henkensä puolustustilanteessa.

  Ihmettelen että asut naapurien lähellä ja käyttelet niitä sielä.

  Laumanvartijalla on taipumus itse laajentaa reviriään ja tämä on ikävämpi juttu omistajalle.

  Tuletko palstalle kertomaan joskus kunhan näät eron koirissa ja huomaat kuinka samat kasvatus metodit ei toimikkaan niin kuin muilla koirilla,sen näät sitten kun se on usean vuoden vanha,nämä koirat eivät tottele,ne tekee jos tekee.

  Lue nyt tarkkaan sinulla sielä kasvamassa tälläinen koira:

  LAUMANVARTIJA

  Se on suurikokoinen, mutta erittäin ketterä, jopa kissamaisen, liikkeissään. Kaukasiankoiralla on erittäin voimakas itsesuojeluvaiston ohittava laumansuojeluvietti, joten se tilanteen vaatiessa taistelee luovuttamatta kuolemaansa asti.

  Se rakastaa yli kaiken omaa laumaansa, ja vihaa tunkeilijoiksi ja uhkaksi katsomaansa koko sydämestään säilyttäen epäilyksensä tuntematonta kohtaan pitkään vaarattomaksi havaitsemisen jälkeenkin.

  Vastuunsa tuntevat kasvattajat eivät mielellään luovuta kaukasiankoiraa perheen ensimmäiseksi koiraksi. Vaikka kaukasiankoiran hankkimista harkitsevalla olisi aikaisempaakin kokemusta koirista, kaukasiankoira ei välttämättä ole suositeltava rotu suuren haasteellisuutensa takia

 • Morganille vielä.

  Kiinitä huomiotasi tarkasti lukemaasi älä lue sieltä täältä.

  -On hyvä että sosialistat pentua mahdollisimman paljon joka on hyvä juttu,mutta älä luule että se hyväksyy noin vaan vieraat niin kuin olet saattanut ajatella. keskiaasialainen joka on kovan luokan laumanvartija (vastaava kuin kaukaasialainen jopa hankalampikin mutta vastaava koira)

  Kerron sinulle tositarinan lähipiiristä.

  Ammattilainen niin sanotusti( kennel )on kasvattanut lähes 20 vuotta keskiaasialaisia,hänen luonaan kävi lähes joka päivä naapuri kyläilemässä ja tarinoimassa koko koiran sen hetkisen iän koira oli tuossa 6 vuoden ikäinen kun episodi sattui erään kerran.

  Naapuri luottikoiraan koska oli koko koiran iän ollut tekemisissä ,hän tuli yksin koiran reviirille ja isäntäpä olikin juuri talon sisällä käymässä,naapuri kerkesi keskelle tontti kunnes kuului murina,koiran isäntä aavisti ja juoksi katsomaan mitä tapahtui,koira oli kerinnyt raatelemaan pahoin naapurin.

  Naapuri makasi maassa kasvot maahan painettuna kädet suojanaan,ambulanssia tilattiin ,naapuri vahingoittui pysyvästi elinikuisesti,tuon tapauksen jälkeen naapuri ei ole tullut enään käymään ja ystävyys loppui samantien.

  Eli tässä tapauksessa kokenut kasvattajakin teki virheen ja samoin kuin naapuri luottti koiraan,koira painoi noin 70kg .

 • Ap:la on ihqu rotunsa edustaja. Tollasii niiden pitääkin olla et ovat vähän rajuja ja pitävät muut rakit ojennuksessa.Anna sille enemmän jauhelihaa niin se jättää lapset vähäksi aikaa rauhaan.

 • Kaukkari on kova koira mutta mä oon myös kova jätkä. Siksi me tullaan hyvin toimeen. Kaukkari on mulla ampumaradalla mukana, se tottuu paukkeeseen. Tosin ei ihan siinä vieressä vaan 50m päässä.
  Tää ei ole hinttarien koira vaan tosimiesten. Syödään veristä lihaa molemmat, juostaan aamulenkit, harjoitellaan taisteluliikkeitä yms.
  Ostakaa te oravan kokoisia puudeleita ja katsokaa Pelle Hermannia telkkarista. Muistakaa, mä oon tarvittaessa puolustamassa teidän isänmaanne rajoja.

 • onko koiruus vielä sinulla jos on niin 0407753697

  • Koira on kasvattajalla, kannattaa soittaa suoraan sinne josko hän raaskisi pennun myydä.

   Tämä kyseinen pentu on kyllä mahtava pakkaus, todella hienoluonteinen rotunsa edustaja, nöyrä ja kuuliainen eikä erityisen itsepäinen. Suhtautuu vieraisiin rohkeasti ja uskoi heti ettei saa hyppiä päin tai ottaa vaatteista kiinni. Esitin sen pentunäyttelyssä tuossa jokuaika takaisin ja meni hienosti vaikka oli sen ensimmäinen kerta ja minä olin sille outo ihminen.


 • Tiku2, olen kanssasi aivan samaa mieltä siitä, että kaukkarin kanssa pitää nauttia 0-1,5 vuotiaana ollessa ja tehdä kaikkea hauskaa kaikkien kanssa, mutta valitettavasti hyvin usein (ei läheskään aina) se leikki loppuu 2-3 vuoden välillä. Silloin koirapuistoon meno vaatii kuonokopan ja nilkkapainot! Tässä kun on pitkälti toistakymmentä vuotta seuraillut noita silloin aiemmin harvalukuisia ja nykyisin räjähdysmäisesti kasvaneita kaukkarinluovutusilmoituksia joissa ensin kun koira on vuoden vanha tarjotaan lapsirakasta,hellyttävää, kaikille lutuista kaukkaria kodinvaihtoon ja vuoden päästä sama koira keimailee palstoilla tekstillä : Annetaan 2v uros kaukasiankoira perhetilanteen vuoksi, ei lapsiperheeseen, ei taajamaan,erittäin vartioviettinen, ei ensimmäiseksi koiraksi. Käytännössä se tarkoittaa, että koira ei sovi kenellekkään jolla ei ole kokemusta ko.rodusta! Itse muistelen aikaa jolloin perheeseemme tuli juuri noilla saatesanoilla ryyditetty uros ja voin sanoa, että kaksi ensimmäistä viikkoa pidettiin "jäävuorikautta" ja katsottiin miten meidän laumamme rakenne muodostuu. Luuleeko uusi tulokas todella, että hänellä on päämiehen asema jo tullessaan, ehei, se luulo täytyy koiralta saada muuttuumaan ja sitten se yhteiselo alkaa sujua. Kaukkari on todella älykäs ja vaistojensa varassa kulkeva pitkään puolivillinä elänyt koirarotu jonka liki karhumaiseen luonteenpiirteeseen kuuluu erittäin päättäväinen ja itsetahtoinen käytösmalli, se voidaan toki jalostaa pois, mutta onko silloin enään kyse siitä transkaukasialaisesta jona tuo rotu on opittu alkukanta-alueellaan tuntemaan? Kaukasialainen on ehdottomasti käyttökoira, eikä sillä nykymaailmassa tee kukaan mitään jos se saa kasvaa vapaasti vartijaksi, eli tuo ohjaaminen on se avainsana ja se miten sen ohjaamisen tekee. Jos kaukasialainen on pihallaan häkissään tai riimussaan ja saa vapaasti purkaa luontaista vartiointi "aggressiotaan" silloin sitä ei ohjata tekemään sitä tehtävää johon se on hankittu vaan silloin se elää oman vaistonsa varassa ja se ei ole tarkoituksenmukaista. Sielukas,rakastettava/rakastuttava, alkukantainen, tulinen ja haastava se on, mutta niistä saa kelpo jäsenen perheelleen ja lähipiirilleen mikäli niin on halu olla ja elää. Nauttikaamme kaikki näistä ihastuttavista ja rotua tuntemattomia vihastuttavista suurkoirista, joita kohtaan ei voi tuntea muuta kuin syvää kunnioitusta.

 • :( itselläni kaksi etelävenäläistä, joista kumpikin on erittäin vartioviettisiä. Nuorempi on ollut pennusta asti (7vk) todella tulinen tapaus ja aika ei ole kyllä yhtään ainakaan rauhoittanut (ehkä sitten parin vuoden päästä, kun on aikuinen) koiruutta. Mustelmia tulee joka päivä lisää..jopa silloin, kun koira osoittaa hellyyttä. Oman koirani veli joutui piikille juuri luonteensa takia, kun oli samoin tulinen tapaus. Itselläni ei silloin ollut mahdollisuutta ottaa velipoikaa tänne, mikä nyt suuresti kaduttaa :( (meillä oli silloin tilanne, että kaksi etelävenäläistä ja yksi kaukasialainen, jonka kimppuun valkoiset kävivät jatkuvasti, varsinkin tämä nuorempi). Etelävenäläisethän pyrkivät aina arvoasteikossa sille korkeimmalle pallille ja meillä kaukasialainen jäi alakynteen ihan täysin tuon juniorin kanssa (meillä koiralauman johtajana etelävenäläis uros 4 v.). Itse olen osannut varautua ja noiden valkoisten käytökseen ja jotenkin se tuli ja tappura on todella kiehtovaa ja juuri se omapäisyys, kun tehdään niinkuin vaisto käskee. Vanhempi on jo hyväksynyt, että minä määrään mitä tehdään ja koska..nuorempi ei vielä täysin, vaan kapinoi kaikkea vastaan (on nyt vuoden ikäinen, eli pahimmassa "mörköiässä"). Omasta mielestäni juuri nämä "ongelmakoirat" ovat niitä "parhaimpia", niistä löytyy luonnetta ja haastetta...valitettavasti juuri nämä yleensä päätyvät kiertoon tai piikille...itse en sellaista "näyttelytasoista" koiraa huolisi suurin surminkaan, vaan kannatan käyttölinjaisia koiria (vaikka meillä ei sitä lääniä vahdittavaksi hehtaarikaupalla olekaan tai karjalaumoja) jotka saavat toteuttaa sitä vartiointiviettiään aidatulla tontilla päiväsaikaan ja ovat "kotikoirina" yöt vahtimassa isäntäväkeä :)

 • Nämä ovat rahakoiria kasvattajille! Pennuista tulee ainakin puolet takaisin, kasvattaja voi myydä ne uudelleen... ja uudelleen.

  Kannattaa alkaa kasvattaa jotain laumanvartijarotua. Niitä on helppo pitää pihavajassa tai aitauksessa, säässä kuin säässä. Ainoastaan myyntitilannetta varten ne täytyy hetkeksi rahdata olohuoneen matolle ja esitellä sisäsiisteinä (mitä niistä ei KOSKAAN tule) söpöinä karvapalleroina. Lapset ja lapsenlapset tilataan sohvalle istumaan, koska koirat ovat mukamas PERHEKOIRIA (ne eivät voi sietää lapsia).

  MONEY makes the world go round!

  • Ei se mene ihan kaikilla noin kuten olet kertonut.

   Meidän laumanvartija nukkui aina sisällä ja oli puhdas,ei halunnut olla ulkona useinkaan sateessa.

   Kysessä oli hyvinkin siisti koira,kuin kissa joka nuoleksii tassutkin.Ja perhekoirahan se nimen omaan on omalle perheeleen.

   Yllä kuvamani koiran rotu oli keskiaasialainen,se riippuu niin paljon siitä kasvattajasta ja ympäristöstä.

   Ei kaikki koirat ole samanlaisia,mutta kun kyseessä on laumanvartija niin se vartioi sille tarkoitettua asiaa ja näinhän sen pitää ollakkin.

   Ne ovat yhden perheen koiria ,niitä ei tulisi riepotella perheestä perheeseen,tällöin voi sattua sitten niitä vahinkoja,kaikki on niin tapauskohtaisia.


  • Pahinta mitä voi tehdä, on teettää niistä sekoituksia.Laumis sakumikseleitä jne.niiden kanssa on tullu ongelmia omistajille.


 • Otit koiran ja sulle tulee lisää kersoja? Olet mielestäni itse se sekopää eikä se koira!Ensinnäkin se että olet tehnyt kersoja on jo väärin mielestäni ja se että niitä riesoja on noin monta on jo rikollista,vai eikö töihin meno oikein maistu kun saa loisia 3 vuotta kotona jokaisen pullautuksen jälkeen?

  • Rauha vaan,tää on jo vanha alotus.Turha vedellä herneitä nekkuun ...enää🤣


  • Jos lasten saaminen on sinusta väärin ja äitinä olo loisimista, niin sinä täällä sitten se tunne-elämältään häiriintynyt sekopää olet. Jatkon kannalta on toki hyvä, jos vihaat lapsia niin paljon, ettet tulisi sellaisia itse tehdyksi, sillä tuollaiset pääkoppahäiriöt ovat ikävä kyllä herkästi periytyviä.


  • SinäEtOle kirjoitti:

   Jos lasten saaminen on sinusta väärin ja äitinä olo loisimista, niin sinä täällä sitten se tunne-elämältään häiriintynyt sekopää olet. Jatkon kannalta on toki hyvä, jos vihaat lapsia niin paljon, ettet tulisi sellaisia itse tehdyksi, sillä tuollaiset pääkoppahäiriöt ovat ikävä kyllä herkästi periytyviä.

   Koira on terve sanoit kun minun suustani. Olen täysin kyllästyt kakaroidrn äitrihin, jotka ovat aina valitamassa ja nostavat hirmuisi laplisiä. MITEN PERUSTELET SEN,


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Takaisin ylös

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  218
  3023