Panta vai valjaat?

pöööp

Olen saamassa Suomenlapinkoiran narttupennun elokuussa ja kysyisin minkälaisia pantoja suosittelette? Kasvattaja sanoi että tästä nartusta tulisi hyvin paksu- ja pörröturkkinen joten jotain ketjupantoja ei varmaan kannata käyttää... Miten leveät kaulapannat/valjaat? Minkä kokoista pantaa käytetään aikuisella suomenlapinkorialla? Eli ympärysmitta suurin piirtein? Suositteletteko puolikuristavia (jonka ottaa pois aina kotona ja saa helposti päälle) vai ei-kuristavia? Mitä valjaita suosittelette jotta ei tule epämuodostumisia? Jos koira ei vedä tai vetää mitä suositte? Pidättekö valjaita tai pantaa aina sisätiloissakin kotona?
Ajattelin käyttää pentupantaa kunnes se tulee liian pieneksi ja sitten hankkia jotkut valjaat tai uuden pannan. Alussa ainakin käytän nahkaista talutinta ja myöhemmin ehkä flexiä vaihteluksi.

8

2171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jotakintietävä

      Ei valjaita paksu-pörröturkille (yleensä nartun turkki aina jää harvemmaksi ja lyhyemmäksi kuin urosten). Nahkainen soljellinen tai puolikuristava on OK. Metallketju pilaa kaulakarvat kuten arvasitkin. Riippuu ihan koirasi lopullisesta koosta ja raskasrakenteisuudesta/lihavuudesta mitä aikuisena vaatii. Meillä on 8-viikkoisesta aikuiseksi asti toiminut hämmästyttävän hyvin eläinkaupasta ostettu säädettävä nylon-pentupanta Topcanis-merkkiä, siinä on sekä kiinteä että puolikiristävä talutuslenksu. Punainen, valkoisia tassukuvia, leveys 2cm. 44 cm pitkänä toimii edelleen OK kaksivuotiaalla lapinkoiranartulla. Kohtaamistilanteissa myönnän että toisten koirien kohdalla on ongelmaa omani hallittavuuden kanssa, ja olen yrittänyt löytää Gentle Leader-kuonopantaa nurkista, olen sen ostanut vanhemmalle koiralleni. Jos ei puolikiristävä panta ja perustottelevaisuuskoulutus riitä nuorelle-aikuiselle koiralle, Gentle Leader on ainoa oikea kuonopantamalli. Halpaplagiaatit on kokeiltu ja heppoisiksi havaittu.

    • valjaatko

      Meillä on 8 viikkoisesta (nyt 16 vko) asti ollut käytössä Rukan panta ja talutin. On kestäneet pennun hampailut ja kummassakin on mukavasti säätövaraa, joten heti ei tarvitse uusia hankkia. Pantaa olen pitänyt kaulassa sisälläkin.

      Mielestäni lapparilla voi ihan hyvin käyttää valjaita. Meillä ainakin pentu säntäilee sinne tänne, hyppii perhosten ja lintujen perään, joten valjaat oli aika ehdoton ostos. Eikö kuitenkin koiran terveys ole tärkeämpää kuin ulkonäkö..? Ekat valjaat oli t-malliset, mutta ne ei istuneet oikein hyvin. Nyt meillä on Hurtan y-valjaat ja tyytyväisiä ollaan.

      Pentu on ensimmäiseni, joten kokemusta ei hirveästi ole. Itsekin juuri valjasasioita olen pohtinut. Parhaan avun saa tietysti lemmikkitarvikekaupasta.

      • jotakintietävä

        Lemmikkitarvikeliikkeessä parhaiten myydään se kallein vaihtoehto eli valjaat. Uskon että hienosti toimii pennulla systeeminne, ajattelin aikuista täydessä turkissa olevaa lapinkoiraa ja miten hankaavat ja hiostavat valjaat ovat, ei missään nimessä pidettäväksi koko aikaa/sisällä! Mutta Suomi on vapaa maa, ja pitäköön valjaita kuka haluaa. Edelleen tuohon vedonestopuoleen, että jos haluaa vedättää jotakin koiralla, se tapahtuu sopivin valjain, ja auton turvavyövaljaat ovat myös hyvä keksintö. Mutta vedonestoon kuonopanta, ei valjaita. Valjaat toki jakavat koiran pintaan tulevan paineen/nykäisyt turvallisemmin kuin panta, eli jollekin niska-kurkkuvaivaiselle myös lääketieteellisesti voi valjaissa talutus olla hyväksi. Mutta veikkaan että helpommin valjaissa koirat vetävät lenkillä "kuin pienet eläimet".


    • valjaat 1

      Meillä aina ollut valjaat lapinkoirilla, lenkillä mutta esim eläinlääkärissä jne ihan normaali nahkapanta tms. Valjaat ehdottomat!

    • annesom

      Jep, meillä myös valjaat! Panta tosin on käytössä niinä ''huonoina päivinä'' kun tuo alkaa ärhennellä niin ei pääse yhtä kovaa vetämään narussa toisinkuin valjaat päällä.

    • Maku asia

      Täällä melkein 6kk vanha laponkoira uros ja samaa asiaa pohdin myös alussa. Ensin tottakai ostin pannan, kun käytiin pentu hakemassa, mutta ensimmäisen viikon aikana ostin valjaat joita käytetään ulkoillessa. Pentu helpompi hallita kun on vielä kovin innokas. Sisällä totta kai saa olla ilman ja aamu ja ilta pissat käydään tekemässä pihassa pannalla.

      Valjaista on myös kätevämpi ottaa kiinni jos tarvevaati jolloin ei rasita kaulaa ja kurkkua. Mutta nämähän on mieli pide asioita.

      Hurtalla ainakin olemassa pehmustettuja valjaita Jolloin ei pitäisi karvaakaan kuluttaa. onko se sitten Y- tai T-valjaat on jokaisen sovitetta itse ja katsottava mikä omalle koiralle sopii parhaiten. Itslelä käytössä hurtan y valjaat .

    • allloittaja

      Nohh käytiin sitten hankkimassa Top Canis Salon valjaat jossa on vedonestosolki edessä tarvittaessa. Hyvin valjaat sopii pennullemme joka nyt on 5kk! Pennun turkki ei ole vielä niin runsas ja näyttää jäävänkin suht maltilliseksi! Näissä valjaissa on hyvät säätömahdollisuudet joten käy vielä pitkään vaikka kasvaisikin. Pennun valjaat on kokoa S :) Ja plussaa kun edessä olevissa remmeissä on heijastimet! Eli Y-valjaat on kyseessä!

    • lapinporokoira tessu

      meil on 5kk ikäinen lapinporokoira narttu ja sillä käytän valjaita ja panta on aina sisällä olessa ulkona aina valjaat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      116
      9045
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2653
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      130
      2410
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2009
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1756
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1560
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1517
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1448
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1267
    Aihe