Rottien ruokailut!?

rottis<3

Taas apua kaipaisin...:D
Onko noilla rotilla tiettyjä ruokailu aikoja?
Tai koska ( mihin aikaan) annatte ruokaa rotillenne:)?
kiitos avusta jo etukäteen::)!!

10

557

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Sedä

   Kuivaruokaa pitää toki olla tarjolla aina. Tuoreruuan voi antaa köntässä sillloin kuin rotat ovat hereillä, mä annan illalla. Sen voi myös tarjoilla pienissä erissä ympäri päivän, esim kun joku tekee tomaatti-kurkkuleivän tai keittää pastaa, rotatkin saa vähän. Veikkaisin että hajautettu ruokinta on oikeasti terveellisempi, sillä se ei kannusta rottia hotkimaan. Tuoreet voi myös antaa seurustelun ja temppujen tekemisen yhteydessä että rotta joutuu tekemään töitä ruokansa eteen.

  • yksilöllisesti

   Ei, ei ja vielä kerran ei. Kuivaruokaakaan ei pidä aina olla tarjolla koko aikaa. Aluksi voit pitää kuivaruokakupin täynnä jatkuvasti, mutta jos rottasi osoittavat taipumuksia lihavuuteen tai kerryttävät itselleen painoa vielä aikuisiässäkin (>6kk) voi kuivaruuankin määrää ja saatavuutta rajoittaa. Ensin tietysti karsitaan rasvaiset/korkeahiilihydraattiset/makeat herkut, mutta jos pyöreän rotan paino ei ala laskea, on kuivaruokaa syytä rajoittaa.

   Itselläni on kaksi vähän päälle vuotiasta naarasta, tytöt ovat ensimmäiset rottani. Kokemattomana ensikertalaisena luin jostain juurikin tuon "kuivaruokaa täytyy olla aina tarjolla" ja uskoin. Toinen naaraista alkoi pyöristyä huolestuttavaa tahtia, vaikka sai tuoreruokana vain kevyitä herkkuja: kurkkua, porkkanaa, salaattia ja joskus harvoin omenaa. Vaihdoin kuivaruokamerkin kahteen otteeseen kevyemmäksi, ensin rottien siemensekoituksesta (minkä syöttäminen oli virhe alun perinkin...) Rat Complete-nappulaan ja siitä vielä Altromin pellettiin. Naaraan paino ei kuitenkaan lähtenyt laskuun vaan pysytteli 450 gramman paremmalla puolella ja neiti oli selkeästi läski vaikka liikkui paljon. Toinen naaras oli ollut hoikempi (320g) koko aikuisikänsä, vaikka samalla ruokavaliolla ovat olleet.

   Lopulta otin yhteyttä kasvattajaan, ja hän oli itse asiassa melko järkyttynyt siitä, että pidin ruokaa koko ajan saatavilla... :D Neuvoi ehdottomasti asettamaan rotille selkeän ruoka-ajan ja rajoittamaan ruuan määrää. Hoikempi neideistä saa nykyään pellettiä 3 kertaa päivässä niin paljon kuin jaksaa syödä, ja päälle ajoittain myös tuhdimpia herkkuja.

   Punkero puolestaan on hyvin rajoitetulla ruokavaliolla: Altrom-pellettejä muutama joka ilta kevyitä tuoreruokia ajoittain. Paino on lähtenyt lupaavasti laskuun, ja läski painaakin nykyään enää rapiat 400 grammaa :)

   Tarinan opetus: rotan mukaan mennään, mutta jos pienintäkin rasvankeruutaipumista esiintyy, on ruuan määrää todellakin syytä vähentää heti.

  • geh

   Ruokaa pitää olla nuorella rotalla tarjolla vähintään 20 tuntia vuorokaudessa. Vähempi määrä vaikuttaa rotan kasvuun negatiivisesti.
   Lihomaan taipuvaiselta rotalta otetaan herkut pois, vaihdetaan ruoka tarvittaessa kevyempään, annetaan vähemmän tuoreruokaa ja lisätään liikuntaa. Ei vähennetä kuivaruuan määrää; sitä aikuisellakin tulisi olla lähes vuorokauden ympäri saatavilla. Rotan vatsalaukku on pieni ja aineenvaihdunta nopea, joten se syö usein ja vähän kerralla. Tällöin sen vatsa ja suolisto myös toimivat normaalisti.

   Eli laihduttaminen tehdään ihan muilla tavoin kuin nimim. "yksilöllisesti" väittää. Nuo ohjeet sopivat ehkä koiralle, mutta eivät todellakaan rotalle. Lajityypilliset vaatimukset on AINA otettava ruokinnassa huomioon. Myös laihdutettaessa eläintä.

  • suruhymio

   Kiitos Geh:n. Tarvi peukuttaa tekstiäs, oli juuri kuin ajattelinkin." Yksilöllisesti" saa ihan vapaasti vaikka rajoittaa omaa ruokailuaan, mut noilla seuraamuksilla tulee pahaa jälkee poika häkissä. Sehän on silloin pomo joka syö, eikä muut laumassa olijat. Todellisuudessa rotat ovat niinkuin mekin, toiset on "yksilöllisen" sanoin läskejä ja toisten luut kolisee. Otappa "yksilöllisesti" vaikka aivot käteesi ja mieti.Tottakai tarvii tarkkailla mitä pamperot syö mutta ei helvetti sun neuvojas.
   Ilmota ihmeessä se sun ns. läski rotta painonvartijoihin! Niin tai tilaa rasvaimu tytölle.
   Mä lähen hakkaan päätäni seinään juma***ta mä oon taas vihanen!!!
   Seda tuossa aikasemmin vastas hyvin, se oli hyvin fiksu ja ymmärrettä vastaus, mä käyn peukuttaan sitäkin =) Oon mä siltikin viel vihanen prkle!!

   • geh

    Oltiinks me nyt samaa mieltä, jee! :D


  • yksilöllisesti

   Kyseinen neitokainen on häkistään vapaana kuutisen tuntia päivässä, saa aina kevyttä tuoreruokaa eikä ole "herkkuja" tosiaan saanut sitten poikasiän. Juoksentelee ja kiipeilee ketterästi ja paljon. Kyse on nimenomaan täysikasvuisesta rotasta, kuten sanoin - ja mainitsin myös, että juniorilla tulee olla ruokaa aina saatavilla. Rottani luonnollisesti syövät ruokansa erillään toisistaan.

   Lihavuus ei ole asia, mikä pitää sivuuttaa sillä että "toiset nyt vaan ovat läskimpiä". Minä en halua rottani elämänlaadun ja/tai eliniän laskevan ylipainon takia. Tämä otus kun _syö_ aivan käsittämättömiä määriä. Eläinlääkärillä on käytetty eikä mitään vikaa löydetty ruuansulatuksesta. Neiti vaan yksinkertaisesti tykkää syödä. Mikäli kuppia pitää täynnä, rotta käytännössä syö jatkuvasti: pitää ehkä pienen tauon nukkuessaan ja juodessaan, mutta muutoin aika kuluu ruokakupilla. Samaten ihan peruspelletti voittaa kaikenlaisen aktiviteetin: mikäli kupissa on ruokaa, rotta ei häkistä halua ulos (vaikka olisi syönyt koko päivän) vaan jää mielummin jatkamaan mässäilyään.

   Mikä olisi siis teidän suosituksenne silloin, kun rotta saa mahdollisuuden liikkua aktiivisesti 6 tuntia päivässä, ei saa herkkuja, saa pari kertaa viikossa kevyttä tuoreruokaa ja pelletti on vaihdettu kevyimpään mahdolliseen - mutta paino pysyy selvästi terveydelle haitallisen puolella? :) Kasvattaja ja ell pitivät ruuan saatavuuden rajoittamista välttämättömäna, mutta kuuntelen avoimin mielin myös muiden ehdotuksia mässäilijärotan painonpudotukseen.

  • 17+7

   Naaraiden paino on tossa 300-500 gramman paikkeilla, joten ehkä itse lisäisin liikuntaa, vähentäisin herkkuja, vaihdan kevyempään ruokaan ja tarkkailen painoa. Jos ei toimi, otan yhteyttä kasvattajaan.

  • suruhymio

   Onhan se inhottavaa jos lemmikin elinikä lyhenee joo-o. Mä jäin miettiin että miten on mahdollista että mun kymmenet poika hirviöt ovat kaikki nämä vuodet eläneet samalla kuiva ruoalla saaneet puuroa tai jotain muuta tuore ruokaa lähes joka päivä. Eikä voi kieltää että ovat täydellisiä herkkupyllyjä jos on mahdollisuus. Sitten kuitenkin osa on ollu liian kevyitä/laihoja toiset palleroita... mitä tästä päättelee.. ei ole oikein merkitystä onko ruokaa aina vai ei liikutaanko vai ei. Myös liian niukka ravinto estää kuluttamasta pidähän se mielessä. Myöskin tuosta eliniän lyhenemisestä ei ole kaikki aivan mustavalkoista. Noin kaksi viidestä omista pojista on ollut pulleropalleroita, eikä juurikaan kiinnostanut muu liikunta kuin ruokakupille ja takasin nukkuun. Samaiset pojat ulkoili menemällä kaapin alle unille, toiset hyppii päällä mut ei se mitään mää nukun. Ehkä olivat stressivapaita rottia koska lähes kaikki palleroista elivät pisimpään. Toiset pallerot olivat yksiä elohiiriä, ei hetkeäkään paikoillaan.
   Enkä tiedä mitä tuo ruoan säännöstely on tehnyt tuon tyttöjesi ahneuden suhteen, nyt et ikinä voi edes ajatella pitäväsi kuivaruokaa kokoajan saatavilla.
   Se on sinun tyylisi mutta ei kannata ihan hirveästi mainostaa sitä ilmeisen aloittelevalle rottatytölle.
   Kiitos ja hyvää yötä=)

  • tulikirahvi

   Rajoitettu ruokinta voi sun tapauksessa olla ihan ok, mut mä oon kyllä sitä mieltä että kolmesti päivässä on hoikalle rotalle ihan liian vähän :/ normaalistihan noi syö kuitenkin ihan vähän väliä mikä on suoliston normaalitoiminnallekin tosi tärkeetä. Jos vaan kotona oot niin suosittelisin tarjoamaan sille useammin. Lisäksi tarjolle voisi laittaa vaikka heinää mutusteltavaksi, vaikkei rotat sitä niin tykkääkään syödä.

   Mut älä mielellään tuu ihan noin kärkkäästi valistamaan et älkää vaan pitäkö aina tarjolla, ettei joku ensikertalainen laita normaalipainoisia eläimiään dieetille ja saa niitä jopa hengiltä :)

   Mulla muuten lauman läskeimmät on eläny pisimpään, ei sillä että aineisto ois merkityksellisen kokonen, mut hauska fakta kumminkin :D

  • yksilöllisesti

   Aamen. Pyydän tuhannesti anteeksi ensimmäisen viestini kärkkäyttä, näin jäkeenpäin ajateltuna saatoin antaa väärän kuvan - olen siis siinä samoilla linjoilla, että perus kuivaruuan saannin rajoittaminen on se vihoviimeinen keino. Pääpointti on kuitenkin se, että läskiintymiseen kannattaa reagoida heti juurikin liikunnan lisäämisellä, ruokavalion muutoksilla jne. :)

   Meillä on häkissä heinää koko ajan, tosin lähinnä ajanvietteenä. Siellä kun on kiva möyriä, silputa korsia ja kun heinä on asianmukaisesti tuhottu pienenpieneksi hakkeeksi, siitä saa ilmeisesti erinomaista riipparinpehmustetta... :) Poikasina jopa yrittivät syödä heinää, mutta oli nähtävästi liian mautonta...

   Niin ja noissa painorajoissa on tärkeää pitää mielessä aina se rotan koko ja ruumiinrakenne. Isolle, raskasrakenteiselle ja lihaksikkaalle naaraalle 450 grammaa olisi vallan mainio paino, kun taas vastaavasti jo 400-grammainen naaras voi olla lihava jos on kooltaan pieni ja rakenteeltaan siro. Paras mittari ovat mielestäni kesyihmisen kädet: mikäli rotta on selvästi löysä ja siinä on paljon ylimääräistä hyllyvää tavaraa, saattaa olla aika harkita ruokavalion muutosta ja "lihaskuntoharjoittelua". Yleensä asiat ovat hyvin, kun rotta on kiinteä muttei ruipelo.

   Meillä molemmat ovat pieniä ja siroja, tiimalasin mallisia. Siis luustoltaan, paksukainen ei ole tiimalasia nähnytkään sitten poikasaikojensa... Pienempi 350-grammainen naaras on juuri sopivan painoinen rakenteeseen nähden, kiinteä ja timmissä kunnossa. Pyrin ruokkimaan hoikemman tästä lähin niin usein kun pystyn, mutta omat ongelmansa siinäkin tietysti on... Paras ruokarauha sillä olisi häkissä, mutten haluasi stressata pullukkaa pitämällä sitä kuljetusboksissa niin usein. Jos taas pullukka on vapaana, se rymistelee häkin kaltereita siihen malliin että sutjakamman siskon ruokailu häiriintyy. No eiköhän me jotain keksitä... :)

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Beata Papp gold digger (Leppilampi)

   Kivasti nuori nainen turvasi toimeentulonsa kun antoi setämihelle. Naiset!!! Kyllä niitä setämiehiä löytyy aina vaikka naama ois kuin petolinnun perse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   95
   4279
  2. Venäjän ydinisku lähestyy hitaasti mutta satavarmasti...

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eac44407-e77d-418b-ae21-1db8a0104309 Venäläisten ärsyttäminen jatkuu, milloin menee kuppi nurin ja "uusi aurinko"
   Maailman menoa
   592
   3501
  3. Ernan pahoinpitely

   Erna pahoinpidelty. Törkeää Seiskalta nimittää tuota kissatappeluksi. Erna kertoo tässä lehtijutussa että hänellä on turvamies aina yöelämässä. Missä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   65
   2652
  4. Huumekohussa marinoitu Redrama Vain elämää -kuvauksista: "...valehtelevan, jos sanoo, ettei..."

   Juhannuksen jälkeen Redrama oli aiheuttanut lähipiirissään huolta kuukauden mittaisella katoamistempullaan. Vain elämää -leiri pidettiin toukokuun lop
   Suomalaiset julkkikset
   4
   2479
  5. Mikä hän on ammatiltaan?

   Mitäs sun ikävän kohde tekee työkseen?
   Ikävä
   143
   2131
  6. Paras muistosi hänestä?

   Mitä muistoa muistelet mieluiten ikävöimästäsi ja miksi?
   Ikävä
   108
   1876
  7. Kun mennään...

   yhdessä petiin... Otathan mut peiton alle? Hyvää yötä toivottaa sun nalle. Oot mun oma hehkulamppu, Kauniimpi kuin nätein kukkakimppu. https://you
   Ikävä
   196
   1001
  8. Taitaa olla viimeinen talvi.

   Jos sähkön hinta talvella on 4-5 kertaa suurempi, kuin edellisenä talvena, niin mulla ei ole varaa lääkkeisiin, ei ruokaan, muita laskuja en voi maksa
   Pori
   84
   929
  9. Selvitetään syyt kalliiseen sähköön!

   Sähkön hinta pysyy hirmukalliina riippumatta kulutuksesta. Nytkin keskellä kesää sunnuntaina yli 30 snt/kWh. Mitä onkaan tulossa talvella? https://ww
   Maailman menoa
   238
   775
  10. Rölli, tänään aiheena psyykkiset ongelmat

   ja suhdesekoilut. Tasapainoisella ihmisellä on tunteet ja järki sopusoinnussa. Tämä johtaa siihen että, myös parisuhdeasioissa ja rakkauselämän puol
   Ikävä
   167
   746
  Aihe