Tuhat ja yksi normaalia ajatusta

Voi voi

Seuraava video osoittaa hyvin, miten hataralla pohjalla koko 'ADHD' ilmiönä on. Kaikki rouvien luettelemat 'oireet' ovat todellisuudessa aivan normaalia ihmismäistä käytöstä. He epäonnistuivat kertomaan yhtä ainotta 'oiretta', joka eroaisi normaaleista käytösnormeista. Myös videolla esiintyvä lääkäri on pulassa jo yrittäessään kuvailla ADHD:n oireita. Tunneilla ikkunasta uloskatselu tai luokassa riehuminen molemmat ovat täysin normaalia kouluikäisen lapsen käytöstä eikä viittaa mitenkään mihinkään epänormaaliin. Riehuminen ei tietenkään ole toivottua tai sallittua koululuokassa, mutta siihen pitää puuttua kasvatuksella ja mahdollisesti rangaistuksin, ei ikinä huumausainein.

ADHD-diagnoosia käytetään usein tekosyynä huonolle käytökselle tai perusteluna jollekin toiminnalle. Tämä tulee erinomaisesti esiin naisten, varsinkin vasemman puoleisen, kertomuksista. Todellisuudessa kyseessä on kypsymättömyys ihmisenä ja ennen kaikkea ihan vain inhimillisyyys. Jokaisessa meistä on huonoja puolia, toiset ovat sponttaaneja ja toiset hiljaisempia, kaikki silti normaaleja ihmisiä.

Lääkäri kertoo loppupuolella, että jos lääkitys on jäänyt lapselta väliin niin soitto koululta tulee hyvin nopeaasti, että käytös on huonoa. Kaikille tulisi olla selvää, että tämä johtuu vieroitusoireista. Lisäksi vieroitusoireet ovat tyypiltään samoja kuin alkuperäiset oireet, mutta moninkertaisesti korostuneina. Ei ihme, että opettajat ovat pulassa vieroituksesta kärsivän koululaisen kanssa. Eivät vain ymmärrä, ja tuskin vanhemmatkaan, että kyseessä on stimulanttivieroitus.

Muutamia typerimpiä videolta poimittuja mukamas epänormaaleja käyttäytymisoireita:

"Saattaa impulsiivisesti ostaa jotain mitä en välttämättä tarvitse." :D Herätysostokset ovat kyllä ihan normaalia ihmismäistä käytöstä.

"Ajatella, että ihan kohta lähtee liikkeelle (esim. sohvalta/sängystä), mutta vielä hetken jos makoilen, tai huomenna aloitan tämän ja tämän asian" Mikään tässä ei viittaa mihinkään epänormaaliin.

"Laiskuus ja aikaansaamattomuus" Niin ominaista ihmiselle kuin vain voi olla.
"Ei tykkää kaupassa jonottamisesta, autolla ajamisesta letkassa tai siivoominen" Hyvänen aika! Hyvä, jos tiedän ketään, joka näistä nauttisi. :D

"Maitoa kahvin sijaan aamulla" Tämä on paras! Tiedän läheltä seuranneena miten kärttyisäksi kahviton aamu monen saa. :D Täysin normaalia (Tiesitkö, että kahvin kofeiini on stimulantti, joka aiheuttaa myös vieroitusoireita, mm. lyhytpinnaisuutta ja hermojen kiristystä. Paljon kahvia juovat osaavat kertoa sinulle lisää.)

"Ihmetteli minkä takia muut eivät ole samanlaisia" O_o "Saattoi mölistä kouluaikoina, jos ei pysynyt kärryillä..." o_O "...tai mentiin liian hitaasti" Missä tässä nyt on se epänormaalikäytös, joka viittaisi johonkin 'sairauteen'?!

"Meni joskus kokeista rimaa hipoen läpi" Not Me! :D

"Suuttui äidilleen, jos oli mennyt siivoamaan hänen huoneensa (toisin sanoen, tonkimaan toisen tavaroita) ilman lupaa." Itse kilahdin myös, ja suuttuisin edelleen. Ei mitään epänormaalia taaskaan.

"Miten naisihmisillä voi olla kotona sekaista" Eivätkö miehet olekaan ainoita, jotka kykenevät sotkemaan?!? Varmasti alien, pakko lääkitä tämä nainen. OO_OO

"Ylpeä, että valmistui kauppiksesta, vaikka paperit eivät olleetkaan parhaasta päästä" Kaikki eivät saa huippupapereita, ei edes keskitason papereita. Ihmiset ovat erilaisia tässäkin. Täysin normaalia. Onnea papereista!

Jaahas, eka osuus päättyi. Saldona kerrataan:
Epänormaalikäyttäytyminen - Normaalikäytös: 0-10

Sama harhaluuloisuus jatkuu seuraavan äidin kertoessa lapsensa käytöksestä. On vaikea sanoa mikä tilanne on todellisuudessa, mutta myös hän epäonnistuu listaamaan yhtä ainoata käyttäytymistapaa, joka eroaisi jotenkin normaaleista käytösnormeista.

Itse en luota tähän lääkäriin lainkaan, mutta se on vain oma näkemykseni. Hänen perustelunsa ontuvat heti alusta lähtien eikä yllätys yllätys pysty hänkään esittämään mitään normaalista poikkeavia tapoja, päin vastoin. Missään vaiheessa hän ei ota esille stimulanttien haittavaikutuksia tai sitä kuinka kauan näitä aineita on turvallista käyttöön, jos ollenkaan. Voi voi...

http://www.youtube.com/watch?v=4ke98aU7B90

18

534

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • adhd-c

      Tietämättömyys antaa paljon luultavaa.

      • Voi voi

        Et olisi voinut asiaa paremmin todeta.


    • adhd-i

      Ja taas jälleen kerran on asialla joku,jolla ei ole mitään tietoa eikä käsitystä adhd:sta.Sori aloittaja,oot niin väärässä kuin kukaan vaan voi olla.

      • Voi voi

        Missä mielessä olen väärässä?


    • ai ai

      Jaha. Mikähän on normaalia? Ei sellaista ole. Sairauksiin on olemassa selkeät luokittelut ja erotusdiagnoosi tehdään huolella. Kaikilla ihmisillä on joitakin adhd-piirteitä. Joskus. Adhd ei pääse niistä koskaan eroon vaikka voikin opetella näyttelemään taitavasti "normaalia".

      • Voi voi

        Esitit hyvän, erittäin oleellisen kysymyksen, mikä on normaalia. Kuka meistä määrittelee mikä on normaaliakäytöstä. Entä kuka määrittelee mikä on ADHD-käytöstä ja miksi juuri hän saa sen määrittelyn tehdä? Se onko joku käyttäytymistapa 'normaalia' tai vain lapsellista on täysin subjektiivista.

        Viimeinen toteamuksesi on erikoinen. Miten ADHD diagnoosin saanut henkilö ei voisi olla normaali, jos hän on lääketieteellisesti täysin normaali (eli mitään lääketieteellistä eroavaisuutta ei ole osoitettu)? Sanotko, että ADHD-diagnoosin saanut henkilö näyttelisi vanhempana jotenkin muuta kuin mitä hän luonnostaan on? Kuulostaa aika villiltä päätelmältä. Ihminen kasvaa ja aikuistuu, kun ikää karttuu ja käytöstavat muuttuvat aikuistumisen myötä. Siihen prosessiin kuuluu myös itsekontrollin parantuminen ja niin edelleen. Tämä kaikki on täysin normaalia.


    • Päiväkoti-Täti

      Avaus on ilkeämielinen provo.

      Voisin tuoda sulle päiväksi AD/HD lapsen seuraksesi,
      _ ilman lääkitystä,_

      oppisit ihan Oikeesta Elämästä paljon,
      parissa tunnissa jopa....

      • Voi voi

        Vaikka avaukseni oli tarkoituksella hieman ärhäkkä, ei sen tarkoitus ollut olla ilkeämielinen missään nimessä. ADHD on sairautena valetta ja siihen määrätyt lääkkeet erittäin haitallisia, asia, josta on tärkeä herättää keskustelua.

        Annan suuren arvon työllesi lasten parissa. Minun on kuitenkin vaikea uskoa, että sinulla voisi mitenkään olla tietämystä tai käsitystä ADHD-ilmiöstä, ellet ole alan tutkimustietoon perehtynyt. En myöskään epäile, ettetkö ole nähnyt useitakin ADHD-diagnoosin saaneita lapsia työsi parissa, mutta tämä ei kuitenkaan todista, että ko. lapsissa olisi mitään normaalista poikkeavaa. Annoit ymmärtää, että ilman lääkitystä jäänyt 'ADHD'-lapsi on hyvin selvästi erottuva tapaus. Varmasti onkin. Jos lapsi on alkujaankin vilkas ja energinen, sitten hänet lääkitään stimulantein ja lääke jää sitten kertaalleen välistä seurauksena on vieroitusoireilu. Mitä todennäköisimmin olet tässä viittaamassasi tilanteessa päässyt todistamaan stimulanttivieroituksesta kärsivää lasta. Potentiaalisesti ikimuistoinen kokemus, sitä en epäile.

        Sitä mitä tarkoitat sillä, että oppisin oikeasta elämästä paljon, jos 'ADHD'-lapsen näkisin, en ymmärtäny. Olen tavannut useammankin hyvin villin lapsen, jotka käytöksellään laittavat jopa hieman suututtamaan, mutta tiedän, että se ei tarkoita, että he olisivat mitenkään sairaita. Ainoa mitä tällaiset lapset tarvitsisivat on tiukempi kasvatus ja riittävä huomio, ei lääkkeitä. Iän karttuessa ihmiset rauhoittuvat, se on varma.


    • Ui jui

      Taas siellä joku tooooosi viisas kirjoittaa ns. "asiantuntijana", eli täysin varmana asiastaan. Ja kas yllättäen nimettömänä. No näitä "oman elämänsä lääkäreitä ja besserwissereitä" riittää. Tuskin on sen enempää asiaan perehtynyt, sen voi jo kirjoituksesta aistia.

      • Ui jui2

        Niin, siis tyyppi on selkeesti katsonut vain tämän ohjelman, ei tutkinut asiaa sen enempää. Ja tuo ohjelma nyt ei oo ihan parhaiten tehty, haastattelija ei osaa oikein viedä keskustelua tarpeeksi syvälle.


      • Tiedonhankinta helpottaa
        Ui jui2 kirjoitti:

        Niin, siis tyyppi on selkeesti katsonut vain tämän ohjelman, ei tutkinut asiaa sen enempää. Ja tuo ohjelma nyt ei oo ihan parhaiten tehty, haastattelija ei osaa oikein viedä keskustelua tarpeeksi syvälle.

        Adhd-piirteisiin kuuluu myös kasapäin erittäin vaikeita, kiusallisia jokapäiväistä elämää haittaavia tekijöitä. Ihan ääripäässä mainittakoon vaikkapa tuhriminen, jota voi esiintyä eri asteisina aikuisillakin. Lähtökohtaisesti asiasta mitään tietämättömän olisi hyvä tutustua autismi- ja kehitysvammakuvauksiin, periaatteessa adhd voidaan lukea kuuluvaksi näihin molempiin jossain määrin. Eli ongelmat ovat eri luokkaa kuin ns. normaaliväestöllä vastaavat yksittäiset piirteet tai taipumukset.


      • Voi voi

        Kuka on sinun asiantuntijasi? Tämä haastateltu lääkärikö...


      • Voi voi
        Ui jui2 kirjoitti:

        Niin, siis tyyppi on selkeesti katsonut vain tämän ohjelman, ei tutkinut asiaa sen enempää. Ja tuo ohjelma nyt ei oo ihan parhaiten tehty, haastattelija ei osaa oikein viedä keskustelua tarpeeksi syvälle.

        Siitä, että ohjelma on huonosti tehty olemme sentään samaa mieltä. Haastattelija ei haasta lääkäriä eikä keskustelun muita henkilöitä näistä asioista lainkaan. Haastattelun tarkoitus taitaa olla enemmänkin kuulostella miten henkilöillä elämä sujuu kuin tarttua ADHD:n kiistanalaisuuteen.


    • helppoo on

      Mä olen aina sanonut mun kavereille että tiettyyn pisteeseen asti adhd-oireita on jokaisella, mutta se ero tuleekin siinä hankaloittavatko ne elämää merkittävästi.

      Esim. heräteostokset, juu normaalia on, mutta onko enää silloin kun tilillä on satku, laskuja rästissä ja tilipäivään kaks viikkoo ja sun on ihan pakko ostaa stokkalta pinkki barbapapa 79e ku se vaan on niin ihq? Ja että tämä on enemmän sääntö kun poikkeus että näin käy? Tai se ruuhkassa ajaminen, ärsyttävää on joo mutta moniko normaali myy autonsa romuttamolle hetken mielijohteesta kun meni ruuhkassa hermo? Tai että edes se ajatus siinä ruuhkassa ajamisesta saa aikaan raivarin?

      Koulusta ja opiskelusta noin muuten, miten kuvittelisit pärjäävän tyypin jolla on mensan paperit? No, mä jäin ysillä luokalleni ja päästötokarin keskiarvo on 5,7. Peruskoulun jälkeen opiskelin toisen asteen ammattillisessa koulussa 4 vuotta mutta en ole valmistunut mihinkään ammattiin.. Ihan on normaalia, näinhän suurimmalle osalle väestöstä käy. Vai käykö?

      Yritä ymmärtää se ero normaalin ja epänormaalin käyttäytymisen välillä, ne jutut mitä "kaikilla normaaleilla" ihmisillä on aina välillä, on addeilla potenssiin sata. Ja siitä on normaali kaukana.

      • Voi voi

        Mitä kerroit noista heräteostoksista niin en näe missään kohdassa mitään epänormaaliin viittaavaa, tyhmästi toimittu kieltämättä, mutta siitä huolimatta täysin tavallista jokapäiväistä ihmismäistä käytöstä. Samoin, jos auton vie romuttamolle, kun ruuhka on käynyt nyppimään on se ihan 'normaalia', hemmetin tyhmää mielestäni kylläkin. :D Mitä kirjoitat opinnoista niin sekin normaalia, harmillista kyllä, mutta ei sairautta sekään.

        - - -
        Tärkeää on muistaa, että mikään käyttäytyminen ei ole, eikä voi ikinä olla sairaus. Kun tämän muistaa pääsee ymmärryksessä jo pitkälle.


    • piupalipauli

      stimulantit ovat yks turvallisimmista lääkeaine luokasta. Jopas se burana tai varsinkin aspiriini ovat paljon haitallisempia. kuka sitte määrittelee sen mikä on haitallista? Onko haitallista että käyttäytyminen muuttuu yleisesti hyväksyttävämpään suuntaan tai elämän laatu paranee? Onko haitallista syödä "huumelääkkeitä? Mikä on huume lääke? kuka sen on määritelly huumeeksi? Ihan perus ruoka aineetkin ovat huumeruoka-aineita. Sä voit saada uskomattomat kiksit lanttulaatikosta, toisen elämää se parantaa eikä voi elää ilman sitä. Vai valitsetko lanttulaatikon sijaan hernekeiton? Sopivalla määrillä kumpikin voi jollekkin olla todella "terveellistä". Liikaa nautittuna epäterveellistä. Sä voit jäädä koukkuun sen makuun. Eiks seki sillon oo huumetta? Jos päätät lähteä lanttulatikon matkaan niin aivosi ja elimesi mukkautuu eritavalla kuin hernekeittoon rakastuminen. Mikä siinä on siis niin hemmetin vaikea hyväksyä et ei se lääke oo sen kummempaa periaattessa kun ruoka, niitä jopa käytetään samaan tarkoitukseen, nimittäin elämän laadun paranemiseen. Jos sinulla on nälkä, on todella kurja olla joten syöt. Jos sinulla on ajatukset sekasin, on paha olla joten otat lääkettä. Jopa narkkarit ottaa mömmönsä elämänlaatunsa parantamiseen. Hyväksyntää ihmiset, hyväksyntää.

    • Jalmarinen

      Ihmisiä vain ketuttaa kun lääkärit ei myönnä heille huume pillereitä :D

    • Huhhuijjakkaa

      Mä en haluaisi mitään lääkkeitä mutta jotain muutosta on saatava aikaan enkä tiedä miten, toimintaterapia on mahdollinen vaihtoehto..

      Itsellä elämänlaatua eniten haittaa se sekavuus mikä ilmenee kun en pysty pitämään huomiota yhdessä asiassa kerrallaan tarpeeksi kauaa. Opiskelen yliopistossa ja käyn töissä, päällisin puolin vieraammille ihmisille varmaan näyttää siltä että kaikki on hanskassa. Tilanne on kuitenkin se että tarviin niin töissä kuin kotonakin "peräänkatsojia" jotka muistuttelee asioista ja valvoo tekemisiäni tiukasti, ei vaan yksinkertaisesti pysy arjen nappulat koossa vaikka kuinka yritän kerta toisensa jälkeen. Tarviin moninkertaisesti aikaa kaikkien tenttiin lukujen ja tehtävien tekoon muihin nähden ja innostun niin maanisesti vähän väliä jostain uudesta asiasta että se romuttaa täysin keskittymisen meneillään olevaan tärkeäänkin asiaan. Esimerkkinä tästä ihan vaikka autolla ajaessa saattaa tulla äkkiä joku niin voimakas ajatus tai idea mieleen että uppoutuessani siihen ajatuksissani ajan pöin punaisia. Vastaavasti kävellessäni ulkona meinaan usein jäädä auton alle kun harhaudun katsomaan jotain yksittäistä roskapöntössä olevaa tekstiä tai muuta vastaavaa niin intensiivisesti. Vaikka kuinka sanon itselleni että nyt muutan tätä asiaa niin se ei vaan onnistu kun huomio pomppii mihin sattuu. Keskustellessa muiden ihmisten kanssa on vähintäänkin noloa kun 1 min sisällä jutun alkamisesta oon jo aivan pihalla mistä edes puhuttiin, vaikka kuinka yritin pysyä mukana.

      En mä sitä sano etteikö siitö olisi hyötyäkin ollut. Oon innostunut elämäni aikana niin monista asioista niin palavasti että osaan soittaa monia instrumentteja ja oon lahjakas monessa urheilulajissa. Kuitenkin aina niin että osaan vähän "kaikkea" mutta en erityisen hyvin juuri mitään.

      En tiedä mitä tästä oikein tulee, puolison ja itse i vuoksi toivon että joku ratkaisu löytyy ja mieluiten jotain muuta kuin lääkehoito. Meditaatiot ja keskittymisharjoitukset on kokeiltu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      338
      3398
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      227
      2088
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1662
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1507
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      83
      1366
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      288
      1271
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      83
      1111
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1101
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      86
      1087
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      150
      933
    Aihe