Trafi näkyy virallisemmin tulleen esiin korttiehdotuksen kanssa.
Vähän kaksijakoinen juttu:
1) sinällään sitä on hiukan vaikea vastustaa, kun kerran sekä maantie- että ilmaliikenteessä on vastaavat vaatimukset.
2) toisaalta: johdonmukaisinta kai olisi, että vaatimus koskisi rekisteröityjä veneitä. Mutta suurin osa onnettomuuksista sattuu rekisteröimättömille veneille, soutuveneille ja pienille perämoottoripaateille.
Kun periaatteessa suhtaudun niin, että lainsäätäjän pitäisi aina perustella yksilöihin kohdistuvat kiellot ja pakot, ei sitä, että yksilö saa tehdä jotain, niin kaipaisi vähän näyttöä vaatimuksen tueksi. Ihan sama juttu oikeastaan kuin promillerajan kanssa: kun ei ole mitään näyttöä siitä, että 0,5-1 promillen välissä olevat veneilijät aiheuttaisivat yhtään enempää onnettomuuksia kuin muutkaan, niin rajan tiukentamiselle ei ole perusteita.
Eipä tuo korttivaatimus minua haittaisi, kun kv. huviveneenkuljettajankirja on jo ja aivan varmasti sen haltijat selviäisivät ilman mitään lisäkorttia.
Veneajokortti?
143
999
Vastaukset
- Hpdi
Ajokortti on periaatteessa ok, mutta voidaanko sillä vaikuttaa veneilyn turvallisuuteen. Kuinka moni ikävä tilanne merellä johtuu siitä, että ei oikeasti tiedetty miten pitää toimia ja tämä tieto olisi pystytty venekoulussa opettamaan. Näitä tilanteita lienee aika harvoin. Ongelmat merellä ovat välinpitämättömyys ja valvonnan puute. Se saa osan meistä rikkomaan sääntöjä ja hyviä tapoja. Tätä ongelmaa ei ihan lyhyellä koulutuksella poisteta.
- Korttia kehiin vaan!
1) Maantie- ja etenkään ilmalikenteessä ei käytetä, toisin kuin vesillä, rekisteröimättömiä moottoriajoneuvoja.
2) "johdonmukaisinta kai olisi, että vaatimus koskisi rekisteröityjä veneitä." En ymmärrä tätä lausetta. Mikä siinä olisi johdonmukaista?
Ainut johdonmukainen käytäntö olisi se, että kaikkiin muihin kuin lihasvoimalla kulkevien ajoneuvojen kuljettamiseen vaaditaan tietty ikä ja pätevyys.
Toisin sanoen: kävely, polkupyöräily, soutu, melonta jne. ei vaadi lupia eikä kortteja.
Tuuli ei ole lihasvoimaa, joten kaikki purjehtiminenkin vaati sopivat pahvit! Vai mitä?
Itsellä myös KV-lupakirja, joten en pelkää enkä hermoile mahd. veneilykorttia. Henk. koht. vaan parempi jos tulee, niin ei ainakaan täysin osaamattomien tumpeloiden määrä vesillä kasva.Johdonmukaisuus tulee eräänlaisesta laki- ja hallintoteknisestä logiikasta. Rekisteröinnin piiriin kuuluvat veneet ovat jo nyt aivan eri tavalla virallisen kontrollin alaisia kuin muut veneet, joten "venekortin" vaatiminen niissä ei olisi itse asiassa juuri minkäänlainen olennainen linjanmuutos. Rekisteröimättömien veneiden maailma sen sijaan on "villi ja vapaa".
Jos jatketaan maaliikennevertauksella, niin ensinmainittujen kohdalla asia on vähän sama kuin olisi pistää uusille autokortin haltijoille takaisin se aikoinaan käytetty 80-lätkä, mutta jälkimmäisten kohdalla melkein kuin yrittäisi määrätä jalankulkijoille kypäräpakon.
Rekisteröimättömien veneiden kohdalla ongelmaksi tulisi myös se venekannan suurin osa-alue eli soutuveneet, joissa on pieni perämoottori. Olisi aika kummallinen tilanne, että täsmälleen sama paatti voisi parilla kädenliikkeellä muuttua korttipakon piiriin kuuluvasta kuulumattomaksi ja päinvastoin.
Siitä olen samaa mieltä, että purjealusten ja moottorialusten välille ei pitäisi tehdä eroa.
- jore6
Onhan tämä myös ikäkysymys. Kymmenen kesäiselle optarilla menijälle en pistäisi korttia. Toisaalta, myös hänen pitäisi ymmärtää väistämissäännöt ja tajuta väylien merkitys.
Veneiden rekisteröinnnin kytekeminen ajokorttiin tuntuu ihan hyvältä ajatukselta koska siinä on koon ja nopeuden merkitystä jo pohdittu vaikkei juuri ajokorttia silmällä pitäen.
Luulisin, että jos kortti tulee, siitä tehdään direktiivi ja tässä vain hahmotellaan, mitä linjaa Suomi lähtee ajamaan.- Väylien merkitys?
"tajuta väylien merkitys"
Mitä tarkoitat tällä? - Korttia kehiin vaan!
Ehdottomasti ei mitään kytköstä rekisteriin, jos ja kun mahd. kortti tulee.
Perustelut:
1) rekisteröinti ei tee veneestä vaativaa tai vaarallista. Pieni kevyt ruuhi 20 hp moottorilla voi olla hengenvaarallisen nopea ja kiikkerä.
2) suurin osa kuolemista ja onnettomuuksista vesillä tapahtuu juuri pienille ei- rekisteröidyille moottori- ja soutuveneille.
Lihasvoimalla tapahtuvaa liikkumista yleisillä alueilla en sen sijaan näe mahdolliseksi kieltää tai sitoa lupiin. Sama kuin kävelet kadulla ja loukkaat itsesi. Nimenomaan ikäkysymys tämä EI ole. Ei sellainen ajatus ole mahdollinen, että jotain ikärajaa nuorempi ei tarvitsisi korttia mutta sitä vanhempi samalla veneellä tarvitsisi. Tai no, ainahan ajatella voi, mutta lainsäädännöksi tuollainen ajatus ei sovi :)
Kuten jo hieman toisin sanoin ilmaisin, rekisteröintiliitos on johdonmukaisuuden kannalta järkevä, on aina parempi, että säädökset ovat keskenään linjassa. Eikä siinä ole kysymys edes siitä, onko rekisteröintiraja sinänsä järkevä vaan siitä, että pykälistö olisi mahdollisimman yksinkertainen muistaa ja noudattaa.- Olennaista etsimässä
Väylien merkitys? kirjoitti:
"tajuta väylien merkitys"
Mitä tarkoitat tällä?Siitä vaan pohtimaan väylien syvempää merkitystä.
Älkää nyt rasittako keskusteluita ihan millä tahansa nillittämisellä.
Ajokorttiajatus saa kannatusta, mielestäni Perhepurjehtijan aloitus on hyvä ja asian ytimessä. - JPLN
Perhepurjehtija kirjoitti:
Nimenomaan ikäkysymys tämä EI ole. Ei sellainen ajatus ole mahdollinen, että jotain ikärajaa nuorempi ei tarvitsisi korttia mutta sitä vanhempi samalla veneellä tarvitsisi. Tai no, ainahan ajatella voi, mutta lainsäädännöksi tuollainen ajatus ei sovi :)
Kuten jo hieman toisin sanoin ilmaisin, rekisteröintiliitos on johdonmukaisuuden kannalta järkevä, on aina parempi, että säädökset ovat keskenään linjassa. Eikä siinä ole kysymys edes siitä, onko rekisteröintiraja sinänsä järkevä vaan siitä, että pykälistö olisi mahdollisimman yksinkertainen muistaa ja noudattaa.Suurin osa onnettomuuksista johtuu väärästä asenteesta. Lähdetään huonokuntoisella veneellä liikkeellä, polttoainetta ei ole riittävästi, kuski ja matkustajat humalassa, ei seurata säätiedotuksia jnejne. Kysyn vaan miten ajokortti parantaa asennevammaa? Yhtälailla auton ratissa asennevamma aiheuttaa ison osan ongelmista, tai inhimilliset virheet. Ei niitä ajokortti poista.
En näe venekorttipakossa juuri mitään hyvää. - Olennaista joo
Olennaista etsimässä kirjoitti:
Siitä vaan pohtimaan väylien syvempää merkitystä.
Älkää nyt rasittako keskusteluita ihan millä tahansa nillittämisellä.
Ajokorttiajatus saa kannatusta, mielestäni Perhepurjehtijan aloitus on hyvä ja asian ytimessä.Tarkemmalla miettimisellä et siis keksi itsekään mitä oikein tarkoitit "väylien merkityksellä".
Ajokorttiajatus saa kannatusta ja se saa myös vastustusta. Minä pidän sitä turhana byrokratiana aivan kuten veneiden rekisteröintiäkin. Sitähän myöskin perusteltiin turvallisuudella. Tietääkö kukaan yhtään tapausta jossa veneiden rekisteröinnistä olisi ollut hyötyä turvallisuudelle?
Veneiden koon kytkeminen ajokorttiin on sinällään hyvä ajatus. Tosin tietysti päinvastoin kuin useimmat ajattelevat: ihan pienten veneiden käyttäjät ne sitä ajokorttia eniten tarvitsevat, siellähän se tietotaito on kaikkein huonoin. Isojen veneiden kuljettajat osaavat jo nyt asiansa kuten onnettomuustilastoista voimme lukea. - 11+13
JPLN kirjoitti:
Suurin osa onnettomuuksista johtuu väärästä asenteesta. Lähdetään huonokuntoisella veneellä liikkeellä, polttoainetta ei ole riittävästi, kuski ja matkustajat humalassa, ei seurata säätiedotuksia jnejne. Kysyn vaan miten ajokortti parantaa asennevammaa? Yhtälailla auton ratissa asennevamma aiheuttaa ison osan ongelmista, tai inhimilliset virheet. Ei niitä ajokortti poista.
En näe venekorttipakossa juuri mitään hyvää.Ilmeisenä hyvänä puolena siinä olisi ainakin sen selkeä viestiminen, ettei soutuvenettä isomman paatin ajaminen ole mikään jokamiehenoikeus vaan edellyttää ainakin jonkinlaisten sääntöjen tuntemusta. Edes sen, että jotain sääntöjä on olemassa.
Nykyisinhän vesiliikenne on siinä mielessä täysin "Villi Länsi", että lainsäätäjä on kyllä määritellyt, että pitää olla riittävät taidot muttei sanallakaan sitä, mitä ne olisivat.
Vastustus näyttää pääosin olevan yhtä heikolla pohjalla kuin pelastusliivikysymyksessä. - Korttia kehiin vaan!
Perhepurjehtija kirjoitti:
Nimenomaan ikäkysymys tämä EI ole. Ei sellainen ajatus ole mahdollinen, että jotain ikärajaa nuorempi ei tarvitsisi korttia mutta sitä vanhempi samalla veneellä tarvitsisi. Tai no, ainahan ajatella voi, mutta lainsäädännöksi tuollainen ajatus ei sovi :)
Kuten jo hieman toisin sanoin ilmaisin, rekisteröintiliitos on johdonmukaisuuden kannalta järkevä, on aina parempi, että säädökset ovat keskenään linjassa. Eikä siinä ole kysymys edes siitä, onko rekisteröintiraja sinänsä järkevä vaan siitä, että pykälistö olisi mahdollisimman yksinkertainen muistaa ja noudattaa.En edelleenkään ymmärrä tätä rekisteröintikytkösasiaa?!?
Eihän se veneeseen mitenkään liity onko kuljettajalla osaamista vai ei.
Eli tuli poliisia vastaan mikä tahansa ei-lihasvoimalla kulkeva vene, niin sakot vaan jos ei pätevyyttä ole. Korttiluokkia voisi toki olla kaksi. Esim. Yli ja ali tuon 20 HV.
Kauhein skenario, jos kortti yhdistetään veneiden rekisteröintiin, on se, että kortti oikeuttaa yhden tietyn rekisteriin merkityn veneen kuljettamiseen.
Hmmm... Ai miksi korttipakko myös rekisteröimättömille pienveneille? No juuri siksi, että niille sattuu eniten onnettomuuksia.
Näin siis, jos ja kun kortti tulee. - Rajoituksen peruste?
11+13 kirjoitti:
Ilmeisenä hyvänä puolena siinä olisi ainakin sen selkeä viestiminen, ettei soutuvenettä isomman paatin ajaminen ole mikään jokamiehenoikeus vaan edellyttää ainakin jonkinlaisten sääntöjen tuntemusta. Edes sen, että jotain sääntöjä on olemassa.
Nykyisinhän vesiliikenne on siinä mielessä täysin "Villi Länsi", että lainsäätäjä on kyllä määritellyt, että pitää olla riittävät taidot muttei sanallakaan sitä, mitä ne olisivat.
Vastustus näyttää pääosin olevan yhtä heikolla pohjalla kuin pelastusliivikysymyksessä."Vastustus näyttää pääosin olevan yhtä heikolla pohjalla kuin pelastusliivikysymyksessä."
Päinvastoin. Vastustus on terveellä pohjalla: länsimaisessa yhteiskunnassa yksilön vapauden rajoittamiseen tarvitaan hyvät perusteet. Tässä niitä ei ole kuten tilastot selvästi osoittavat. - 11+13
Rajoituksen peruste? kirjoitti:
"Vastustus näyttää pääosin olevan yhtä heikolla pohjalla kuin pelastusliivikysymyksessä."
Päinvastoin. Vastustus on terveellä pohjalla: länsimaisessa yhteiskunnassa yksilön vapauden rajoittamiseen tarvitaan hyvät perusteet. Tässä niitä ei ole kuten tilastot selvästi osoittavat.Tässä on nyt kuitenkin sellainen juttu, että kaikenlainen ajoneuvoliikenne on JO vahvasti säädeltyä eli vapaus on jo poistettu. Yksilönvapausperuste on siis melko heikko.
Pelastusliivien suhteen se on sentään sikäli parempi, että periaatteessa liivittömyys on vaara vain yksilön omalle turvallisuudelle ja hengelle. Tämä ajokorttiasia on toisenlainen.
Toisaalta taas on aina jotenkin vaikea nähdä yksilönvapausperustetta kovin tärkeänä sellaisessa asiassa, jossa on hyvin selvää, että vaaditaan vapautta olla tyhmä. - Kontrolliyhteiskunta
11+13 kirjoitti:
Tässä on nyt kuitenkin sellainen juttu, että kaikenlainen ajoneuvoliikenne on JO vahvasti säädeltyä eli vapaus on jo poistettu. Yksilönvapausperuste on siis melko heikko.
Pelastusliivien suhteen se on sentään sikäli parempi, että periaatteessa liivittömyys on vaara vain yksilön omalle turvallisuudelle ja hengelle. Tämä ajokorttiasia on toisenlainen.
Toisaalta taas on aina jotenkin vaikea nähdä yksilönvapausperustetta kovin tärkeänä sellaisessa asiassa, jossa on hyvin selvää, että vaaditaan vapautta olla tyhmä.> kaikenlainen ajoneuvoliikenne on JO vahvasti säädeltyä
Mielestäsi siis joko veneliikenne on jo vahvasti säädeltyä (joten ei tarvetta vielä tiukempaan säätelyyn) tai sitten et itsekään usko väitteeseesi.
> Yksilönvapausperuste on siis melko heikko.
Yksilönvapausperuste on hyvin vahva. Esittäkää argumentteja sen rajoittamiseen.
> liivittömyys on vaara vain yksilön omalle turvallisuudelle ja hengelle. Tämä ajokorttiasia on toisenlainen.
Tilastot kertovat toista. Veneliikenteessä ei juuri esiinny toisille aiheutettuja vahinkoja (eikä paljoa itsellekään aiheutettuja, poislukien känniset soutuveneessä johin tämäkään asia ei puuttuisi).
> vaaditaan vapautta olla tyhmä
Vaaditaan hyvät perusteet tarpeettomalle byrokratialle JA yksilönvapauden rajoittamiselle. Ajokortin vastustaminen ei ole tyhmyyttä vaan viisautta.
Toiset ne vain uskovat kontrolliyhteiskuntaan. Kerrohan miten se kontrolli onkaan auttanut autoliikenteessä tai ihan vaan vaikka perjantai-iltaisin kaupungilla. Kaikki hyvin niissä? - ja se totuus on
11+13 kirjoitti:
Tässä on nyt kuitenkin sellainen juttu, että kaikenlainen ajoneuvoliikenne on JO vahvasti säädeltyä eli vapaus on jo poistettu. Yksilönvapausperuste on siis melko heikko.
Pelastusliivien suhteen se on sentään sikäli parempi, että periaatteessa liivittömyys on vaara vain yksilön omalle turvallisuudelle ja hengelle. Tämä ajokorttiasia on toisenlainen.
Toisaalta taas on aina jotenkin vaikea nähdä yksilönvapausperustetta kovin tärkeänä sellaisessa asiassa, jossa on hyvin selvää, että vaaditaan vapautta olla tyhmä.> Tässä on nyt kuitenkin sellainen juttu, että kaikenlainen ajoneuvoliikenne on JO vahvasti säädeltyä eli vapaus on jo poistettu.
1) Rekisteröimättömällä traktorilla saa ajella pellolla tai metsässä maan omistajan luvalla ilman ajokorttia tai ikävaatimuksia.
Sekin on moottoriajoneuvoliikennettä, vaikkakaan ei yleisillä teillä olevaa.
2) Fillarilla saa ajella pientareella tai pyörätiellä ilman säätelyä, ja tarpeeksi nuori jopa jalkakäytävällä. Sekään ajoneuvoliikenne ei siis ole säädeltyä millään korttivaatimuksilla.
Väitteesi oli siis täyttä puppua. - määritelmiä
Korttia kehiin vaan! kirjoitti:
En edelleenkään ymmärrä tätä rekisteröintikytkösasiaa?!?
Eihän se veneeseen mitenkään liity onko kuljettajalla osaamista vai ei.
Eli tuli poliisia vastaan mikä tahansa ei-lihasvoimalla kulkeva vene, niin sakot vaan jos ei pätevyyttä ole. Korttiluokkia voisi toki olla kaksi. Esim. Yli ja ali tuon 20 HV.
Kauhein skenario, jos kortti yhdistetään veneiden rekisteröintiin, on se, että kortti oikeuttaa yhden tietyn rekisteriin merkityn veneen kuljettamiseen.
Hmmm... Ai miksi korttipakko myös rekisteröimättömille pienveneille? No juuri siksi, että niille sattuu eniten onnettomuuksia.
Näin siis, jos ja kun kortti tulee.Mikään lihasvoimalla kulkeva vene ei pysähdy tuulessa, vaikka lihasvoiman käytön lopettaisikin. Silloin ne kaikki liikkuvat tuulivoimalla.
Jokaisesta soutuveneestä tulee siis purjealus, kun soutamisen lopettaa ja tuulee, ja vastaavasti pieniä purjeveneitä voi tyynessä meloa tai soutaa. Jako lihasvoimalla kulkeviin ei siis toimi, koska se ei riipu venetyypistä mitenkään vaan olosuhteista ja käyttötavasta, eli on mitä suurimmassa määrin tilannekohtainen tulkintakysymys, eikä lakia sellaiselle mielivaltaiselle tulkinnalle voi perustaa. - 8+17
ja se totuus on kirjoitti:
> Tässä on nyt kuitenkin sellainen juttu, että kaikenlainen ajoneuvoliikenne on JO vahvasti säädeltyä eli vapaus on jo poistettu.
1) Rekisteröimättömällä traktorilla saa ajella pellolla tai metsässä maan omistajan luvalla ilman ajokorttia tai ikävaatimuksia.
Sekin on moottoriajoneuvoliikennettä, vaikkakaan ei yleisillä teillä olevaa.
2) Fillarilla saa ajella pientareella tai pyörätiellä ilman säätelyä, ja tarpeeksi nuori jopa jalkakäytävällä. Sekään ajoneuvoliikenne ei siis ole säädeltyä millään korttivaatimuksilla.
Väitteesi oli siis täyttä puppua.Korjataanpa huvin vuoksi tuo. Nuokin ajoneuvoliikenteen muodot OVAT säänneltyjä, ts. on säädetty, miten niitä saa harjoittaa ja esimerkiksi rattijuopumus yltää niihinkin.
Ja vastaavasti vesiliikenteessä on väistämissäännöt yms.
Säätelemätön tilanne olisi se, ettei mitään sääntöjä olisi. - Tyhmä tyhmä tyhmä
määritelmiä kirjoitti:
Mikään lihasvoimalla kulkeva vene ei pysähdy tuulessa, vaikka lihasvoiman käytön lopettaisikin. Silloin ne kaikki liikkuvat tuulivoimalla.
Jokaisesta soutuveneestä tulee siis purjealus, kun soutamisen lopettaa ja tuulee, ja vastaavasti pieniä purjeveneitä voi tyynessä meloa tai soutaa. Jako lihasvoimalla kulkeviin ei siis toimi, koska se ei riipu venetyypistä mitenkään vaan olosuhteista ja käyttötavasta, eli on mitä suurimmassa määrin tilannekohtainen tulkintakysymys, eikä lakia sellaiselle mielivaltaiselle tulkinnalle voi perustaa.Älä leiki tyhmää! Olla tuuliajolla on ihan eri asia kuin vetää purjeet ylös purjehtimalla kulkea tiettyyn suuntaan.
Eli rajanveto on varsin helppoa. Jos on purjeet ylhäällä, niin se on purjehtimista. - määritelmiä
Tyhmä tyhmä tyhmä kirjoitti:
Älä leiki tyhmää! Olla tuuliajolla on ihan eri asia kuin vetää purjeet ylös purjehtimalla kulkea tiettyyn suuntaan.
Eli rajanveto on varsin helppoa. Jos on purjeet ylhäällä, niin se on purjehtimista.Jos purjeet on ylhäällä ja kone käy ja potkuria pyörittää on kyseessä konealus eikä purjealus, pitäisi sinunkin se jo tietää. Ihan samantekevää vaikka kyse olisikin purjehtimisesta.
Ajokortin pakollisuutta jonkun kulkuneuvon kuljettamiseen nyt ei vaan voi määrittää sen perusteella miten kulkuneuvoa käyttää vaikka sinulle onkin liian vaikeaa asiaa ymmärtää.
- Idiootti virkamieskö
Saadaan tastä taas yksi idioottimainen virkamiesmäinen byrokrattinen rahareikä, jonka vaikutukset ovat olemattomat. Näinhän nämä meillä Suomessa yleensä menee. Tämähän on kuin SoTe-koohotus, kustannuksia syntyy mutta hyötyjä ei.
Olisiko aika siirtyä järjenkäyttöön, ja lopettaa nämä "idioottimaisuudet". Tieliikennevertaus lähinnä lapsellista, ja voi toimia vain sellaiselle, joka ei veneile. Veneilijän luulisi ymmärtävän vesiliikeneteen ja maantieliikenteen eroavaisuuden, eikä siis ole mopoilijoiden käyttäytymisellä mitään merkitysta kortillisena tai ilman, veneliikenteeseen. TraFin jämäpomolta odotettavissa oleva, joskin lienee mopojuttu jonkilainen tilastoharha, jos sellaista tilastoa tässä tapauksessa edes on. Meno näillä "turvallisilla" kortillisilla mopilijoilla ainakin todella vaarallista ja välinpitämätöntä, eli ei ole vaikuttanut "kortillisuus" siihen vaarallisempaan osaan - eli asenteisiin, jotka ovat pielessä.
Kortilla ei myöskään korjata asenneongelmaisten veneilijöiden ongelmaa, eikä edes onnettomuuksia vähennetä.
Ensin olisi syytä saada edes jonkinasteinen valvonta, tälle nykyiselle vesiliikenteelle, ja sitten voivat virkamiehet typeryyden puuskassaan pohtia. Onko syytä lisätä määräyksiä ja söönnöstöjä - joita ei kyetä valvomaan.
Menee saman idotismin piikkiin, kuin promillerajan muutos vesiliikenteessäkin.
Perhepurjehtijan kirjoitus todella hyvä ja perusteltu.- dsfwfdfrewawf
Liikenne on liikennettä, tapahtui se maalla, vesillä tai ilmassa ja siten vertailukin on perusteltua. Vikaa on aivoissa, jos ei tätä tajua.
Ja turhahan siellä on mitään valvontaa olla, jos ei ole mitä valvoa. - Ihan eri asia
dsfwfdfrewawf kirjoitti:
Liikenne on liikennettä, tapahtui se maalla, vesillä tai ilmassa ja siten vertailukin on perusteltua. Vikaa on aivoissa, jos ei tätä tajua.
Ja turhahan siellä on mitään valvontaa olla, jos ei ole mitä valvoa.Liikenne on liikennettä juu mutta meriliikenne on aivan eri asia kuin (moottoroitu) maaliikenne. Yhtäläisyyksiä näiden välillä on paljon vähemmän kuin eroavuuksia. Vikaa on asenteissa, jos ei tätä tajua.
- Mjaahh.
Ihan eri asia kirjoitti:
Liikenne on liikennettä juu mutta meriliikenne on aivan eri asia kuin (moottoroitu) maaliikenne. Yhtäläisyyksiä näiden välillä on paljon vähemmän kuin eroavuuksia. Vikaa on asenteissa, jos ei tätä tajua.
Yhtälaisyys, se oikeastaan ainoa onkin sitten se sama liikenne, ja siihen liittyvä jonkinlainen "liike". Muuten niillä ei juurikaan tekemistä keskenään ole. Ei siis ole kovinkaan järkiperäistä vertailla mitä, ja miten on tapahtunut maantieliikenteessä ja soveltaa sitä samoin odotuksin vesiliikenteeseen, joka on aivan poikkeva liikenteen laji, kuten lentoliikennekin.
- 1+14
Mjaahh. kirjoitti:
Yhtälaisyys, se oikeastaan ainoa onkin sitten se sama liikenne, ja siihen liittyvä jonkinlainen "liike". Muuten niillä ei juurikaan tekemistä keskenään ole. Ei siis ole kovinkaan järkiperäistä vertailla mitä, ja miten on tapahtunut maantieliikenteessä ja soveltaa sitä samoin odotuksin vesiliikenteeseen, joka on aivan poikkeva liikenteen laji, kuten lentoliikennekin.
Lopettakaa nyt tuo paskanjauhanta, että vesiliikennettä ei muka voisi verrata muihin liikennemuotoihin. Avainasia on se, että kaikissa (maa-, vesi-, ilma-) liikennemuodoissa varsinaisena sääntelyn kohteena ovat kulkuneuvot, jotka eivät ole ainakaan kokonaisuudessaan ihmisen omin lihasvoimin hallittavissa ja joilla siksi on mahdollista aiheuttaa muille ihmisille vakavaakin vahinkoa. Tämä on ratkaiseva yhtäläisyys ja kaikki muut yhtäläisyydet ja erot ovat pelkkiä pikkujuttuja.
Ja jos liikennemuotojen eroja haluaa käydä miettimään, niin vesiliikenteessä pitäisi olla paljon maaliikennettä tiukemmat pätevyysvaatimukset ihan siksi, että siinä perustana oleva elementti on arvaamattomampi ja epävakaampi. - Lisää kontrollia
1+14 kirjoitti:
Lopettakaa nyt tuo paskanjauhanta, että vesiliikennettä ei muka voisi verrata muihin liikennemuotoihin. Avainasia on se, että kaikissa (maa-, vesi-, ilma-) liikennemuodoissa varsinaisena sääntelyn kohteena ovat kulkuneuvot, jotka eivät ole ainakaan kokonaisuudessaan ihmisen omin lihasvoimin hallittavissa ja joilla siksi on mahdollista aiheuttaa muille ihmisille vakavaakin vahinkoa. Tämä on ratkaiseva yhtäläisyys ja kaikki muut yhtäläisyydet ja erot ovat pelkkiä pikkujuttuja.
Ja jos liikennemuotojen eroja haluaa käydä miettimään, niin vesiliikenteessä pitäisi olla paljon maaliikennettä tiukemmat pätevyysvaatimukset ihan siksi, että siinä perustana oleva elementti on arvaamattomampi ja epävakaampi.Lopeta jo tuo paskanjauhanta siitä että vesiliikenne olisi verrattavissa maantie- tai ilmaliikenteeseen. Avainasia on se että vesiliikenne on aivan eri asia, "tiet" ovat hyvin leveitä noin eikä edes ole mikään pakko liikkua"teitä" pitkin, liikennetiheys on aivan olematonta verrattuna maantieliikenteeseen ja mahdollisten onnettomuuksien seuraukset ovat yleensä hyvin lieviä.
Tilastot sen kertovat: vesiliikenneonnettomuudet ovat hyvin hyvin harvinaisia. - hukkaan menisi
1+14 kirjoitti:
Lopettakaa nyt tuo paskanjauhanta, että vesiliikennettä ei muka voisi verrata muihin liikennemuotoihin. Avainasia on se, että kaikissa (maa-, vesi-, ilma-) liikennemuodoissa varsinaisena sääntelyn kohteena ovat kulkuneuvot, jotka eivät ole ainakaan kokonaisuudessaan ihmisen omin lihasvoimin hallittavissa ja joilla siksi on mahdollista aiheuttaa muille ihmisille vakavaakin vahinkoa. Tämä on ratkaiseva yhtäläisyys ja kaikki muut yhtäläisyydet ja erot ovat pelkkiä pikkujuttuja.
Ja jos liikennemuotojen eroja haluaa käydä miettimään, niin vesiliikenteessä pitäisi olla paljon maaliikennettä tiukemmat pätevyysvaatimukset ihan siksi, että siinä perustana oleva elementti on arvaamattomampi ja epävakaampi.Kaipa kaikilla liikennemuodoilla joku pieni yhteinen rajapintakin on. Mutta täysin erilaisia keskenään ovat maa- ilma- ja vesiliikenteet. Vähiten yhtymäkohtia vesiliikenteellä on maaliikenteeseen, ilmaliikenne on jo selvästi lähempi sukulainen. Ja mitä siihen lentolupakirjaan vaaditaankaan? Ylivoimaisesti tärkein painopiste on itse lentolaitteen hallinta, siis se lentotaito. Siinä sivussa tulee sitten suunnistusta ja lentomääräyksiä. Minulla on sekä purjelentäjän että yksityislentäjän lupakirjat, mutta ainoastaan termiikissä kaartaessa käytänössä joutuu miettimään toisen koneen olemassaoloa, eli väistämissännöillä ei ole oikeastaan mitään väliä. Loppujen lopuksi vesilläkin pärjättäisiin yhdellä säännöllä: älkää törmäilkö siellä. Tilaa on vesillä jokaiselle vähintään tuhat kertaa enemmän kuin autoilla teillä, kaupunkien kaduista puhumattakaan. Eikä vesillä ole yksisuuntaisia väyliä tai pysäköintikieltoja.
Jos siitä veneajokortista tulee joskus totta, se kattaisi vain ne pari sääntöä koskien väistämisiä. Ja kuitenkin oleellista olisi se, miten väistetään, eli toisten huomioon ottaminen. Ja vierassatamaankin pitäisi osata ensin löytää ja sitten saada vene laituriin viereisä kolhimatta. Aika ahtaissa rajoissa sillä peruslupakirjalla saa lentää tietynlaisia lentokoneita. Vähänkin monimutkaisemmat tai isommat vaativat oman koulutuksensa ja tyyppikelpuutuksensa. Tällaisiin asioihin ei mikään viranomaisen luoma järjestelmä puuttuisi sanallakaan. Lopputuloksena olisi täysin tarkoitukseensa vesittynyt lupakirjavaatimus.
- Hmm. näin se menee
"Mies kuoli rantaveteen Jämsässä", nyt vain odotellaan koska tulee mökkilaisille ja vedenääressä maalla liikkuville korttipakko, ja promilleraja.
- Kantakaa vastuunne
Onhan se aivan selvä, että pakollinen venekortti, jonka suorittaminen maksaisi n. 1500 €, ja sen saisi myöntää vain suunnitellun veneily-alueen venekerho, poistaisi onnettomuudet vesiltä ja parnataisi maailman. Se poistaisi myös ruorijuopot vesiltä, parantaisi asenneongelmat, ja siis loisi oivallisen turvallist veneily-olosuhteen Suomen vesiliikenteessä. Näinhän ajokortti toimii maantieliikenteessäkin - vai toimiiko sittenkään, se ongelmia aiheuttava aines, niin maantieliikenteessä kuin vesiliikenteessäkin . . . paskat nakkaa näistä korteista ja promillerajoista, mutta saadanhan taas yksi tehoton byrokraattinen valvontarajoitteinen säädös lisää, ja tietysti lisää kuluja veneilijöille.
Kaikki tämä siis siksi, että Trafin pököltä pääsi aivopieru, jotai oikein ollut sitten ajateltu. Miten toteutetaan ja mitkä ovat hyödyt, onko niitä ja ovatko hyödyt suuremmat kuin haitat - yhtäkaikki virkamiehen aivopieru, jota peesaavat lähinnä nössöt, joilla ei ole uskallusta kantaa omaa vastuutaan, vaan halutaan kaikki siirtää lakien ja säädösten sääntelyn alle - muutamien pienien ihmisryhmien on helpompi, ja oikeikeastaan ainoa tapa elää on - kun joku on laatinut ohjekirjan kaikkeen ja sääntelee elämää niin, ettei heidän tarvitse itse ajatella ja pohtia millaiset asiat ovat oikein tai väärin - isoveli päättää ja sitten tämä pienryhmä käyttääkin aikansa muiden kyttämiseen ja valittamiseen.
- 6+8
Käytännössä asian voisi järjestää esim. Trafin bisneksenä. Näin olisi virkamiesten suojatyöpaikat turvattu. Parikymmentä ukkoa voisi hoitaa asiaa. Meriteiden säännökset tentittäisiin ja hinta tuollainen 300 euroa. Jos annetaan "autokouluille" bisnes niin hinta voisi olla 1500 euroa. Mahdotonta olisi hyväksyä saaristolaivuritutkinto tuollaiseksi.
- jore6
On kortissa pari hyvää puolta.
Ensinnäkin kaikki joutuu opettelemaan säännöt. Kukaan ei tajkaa ymmärtämistä tai sisäistämistä, mutta joku voi oikeasti oppia jotain, jota myös soveltaa.
Toiseksi kortin voi ottaa pois. Eihän sitä kortilla ajeta, mutta joihinkin sekin vaikuttaa joko uhkana tai ajamattomuutena.
Sitten on tietenkin se pohjasakka, johon ei tehoa mikään. Kun ei ole omaisuutta, mitä ulosmitata eikä sakkoja muuteta vankilatuomioksi, laki on voimaton - koska haluaa olla. Lakiahan voi aina muuttaa.
Pohjasakasta harvemmalla on kuitenkaan venettä ja todellsuudessa se on sitä porukkaa, joka elintavoillaan tuskin vaikuttaa maan päällä montakaan aikuisiän vuotta.- Kortti pois!
Juuri se, että kortin voi ottaa pois, olisi venekortin tärkein vaikute, vaikkei korttiin vaadittaisi tuntiakaan minkään laista koulutusta.
Suurimmalla osalla veneilijöistä on jo riittävät tiedot ja taidot vesillä liikkumiseen, ongelma on joidenkin asenteessa.
Paras vaihtoehto olisi se, että venekortti olisi vain lisäkirjain auton tai mopon ajokortissa. Uskon, että sillä olisi vaikutusta esimerkiksi ruorijuopumuksiin, jos olisi pelko, että autokorttikin joutuisi kuivumaan vaikkapa kuukaudeksi. - Huh huh
Kortti pois! kirjoitti:
Juuri se, että kortin voi ottaa pois, olisi venekortin tärkein vaikute, vaikkei korttiin vaadittaisi tuntiakaan minkään laista koulutusta.
Suurimmalla osalla veneilijöistä on jo riittävät tiedot ja taidot vesillä liikkumiseen, ongelma on joidenkin asenteessa.
Paras vaihtoehto olisi se, että venekortti olisi vain lisäkirjain auton tai mopon ajokortissa. Uskon, että sillä olisi vaikutusta esimerkiksi ruorijuopumuksiin, jos olisi pelko, että autokorttikin joutuisi kuivumaan vaikkapa kuukaudeksi.Kortin menettämisen pelko? Ne jotka niitä ongelmia pääsääntöisesti aiheuttavat, eivät todellakaan paskaakaan nakkaisi siitä kortista, valvontakin vesillä niin minimaalista, ettei olisi mitenkään koko kortti perusteltavissa.
Ihmetyttää tämä lisäkontrollin, ja -kustannusten kerjääminen. Enemmän ihmetyttää se, että luotetaan ja annetaan lain ja säädösten tekeminen sellaisen porukan käsiin, jolla vähiten tietoa ja ymmärrystä koko asiasta - ja oikein kerjätään lisää päinpersettä olevia säädöksiä pieneneville valvontaresurssien harteille.
Taitaa hakea nämä "korttikansa" aika totalitääristä ohjattua elämäntapaa, jos haluavat yleisrangaistukset rikkeistä . . . . pelottavaa kuinka ajattelemattomia pyyntöjä. - Pohjasakkaako
Miten sen nyt sanoisi, hiukan huolettaa pohjasakka asenteesi. Sen mitä olen vesillä havainnut niin enemmän ongelmia aiheuttaa ylimielinen, omista oikeuksistaan kiinnipitävä ja muista piittaamaton asenne. Kuvailemasi pohjasakka ei juurikaan kuulu tähän ryhmään.
- jore6
Pohjasakkaako kirjoitti:
Miten sen nyt sanoisi, hiukan huolettaa pohjasakka asenteesi. Sen mitä olen vesillä havainnut niin enemmän ongelmia aiheuttaa ylimielinen, omista oikeuksistaan kiinnipitävä ja muista piittaamaton asenne. Kuvailemasi pohjasakka ei juurikaan kuulu tähän ryhmään.
Jep, pohjasakkaa ovat henkilöt, jotka eivät piittaa yhteisistä sääänöistä, rikkovat niitä säännöllisesti eivätkä välitä seurauksista muille.
Kyllä, minun mielestäni ihmiset, jotka vaarantavat muiden hengen ovat pohjasakkaa.
Sivutuotteena sakkailusta on tietenkin se, ettei ole korttia eikä varallisuuttakaan koska se on ulosmitattu.
- No jo on taas
Pohjasakka ? No jo on ajatusmaailma. Tekeekö se pohjasakaksi, ettei piittaa paskaakaan näistä tollojen laatimista hölmöilystä. Paljon on sitten ihan työssäkäyvää ja suhteellisen vaurasta "pohjasakkaa".
Ihan oikeasti, tämän jore6 ajatuksenjuoksu todella omituista.- jore6
Edelliseen viitaten, pohjasakaksi tekee sen, että vaarantaa muiden hengen ja terveyden piittaamattomalla käytöksellä.
- Järjenvastaista
jore6 kirjoitti:
Edelliseen viitaten, pohjasakaksi tekee sen, että vaarantaa muiden hengen ja terveyden piittaamattomalla käytöksellä.
Poistaako venekortti tuon kuvailemasi ongelman - ei taatusti, mutta silti sellainen pitäisi säätää pakolliseksi - miksi ihmeessä? Kustannukset aivan järjettömät saavutettuun etuun nähden, niin ja se etu siitä kortista oli siis ????
- Jaa-a
jore6 kirjoitti:
Edelliseen viitaten, pohjasakaksi tekee sen, että vaarantaa muiden hengen ja terveyden piittaamattomalla käytöksellä.
Vaarantaa kenen muiden hengen ja terveyden, miten? Korttiko poistaa tuon ongelmasi?
- Svaani
Purjehtijoilta ei saa vaatia korttia eikä promillerajaa. Niiden luoviminen muistuttaa aivan kännisen kävelijän etenemistä. Ja ajatuksetkin ovat yleensä yhtä selkeitä.
Kommentteja näkyy tulleen. Jatkanpa keskustelua seuraavalle tasolle, eli otetaan hypoteesiksi, että päätös olisi jo tehty, kortti tulee, nyt mietitään enää, millaisella systeemillä. Jos minulta tilattaisiin tämän suunnittelu konsulttikeikkana (veloitus tietysti vähintään 100 000€ :D), niin jotain tämmöistä kaavailisin:
-1.5.2015 alkaen kaikkien rekisteröityjen vesikulkuneuvojen kuljettajilta (kuljettaja määriteltäisiin jotenkin samaan tapaan kuin vahdinpitäjä laivoissa, eli kortillisen ei olisi pakko olla itse ohjaimissa mutta tilanteen pitäisi olla hänen valvonnassaan ja välittömästi puututtavissa) vaaditaan Trafin myöntämä pätevyyskirja, joko jokin nykyisistä tai sitten uusi "veneajokortti"
-uusi kortti hankittaisiin osallistumalla teoriakokeeseen, jonka hoitaisi sama järjestelmä kuin maakulkuneuvojen teoriakokeet (käytännössä ei siis tarvittaisi mitään muuta lisäpanostusta kuin kysymyslomakkeet)
-siitymävaiheen ajan, esim. 1.5.2016 asti, uuden kortin saisi myös esittämällä todistuksen suoritetusta saaristolaivuritutkinnosta.
Perustelin jo aiemmin, miksi nähdäkseni raja olisi pakko vetää rekisteröityihin veneisiin. Tosin seuraavana askeleena pudottaisin rekisteröintivaatimuksen rajan 10 hevosvoimaan, jonka jälkeen täysin villiksi alueeksi jäisivät käytännössä vain soutuveneet. Soutuveneet nyt joka tapauksessa olisi pakko jättää jokamiehenoikeuden piiriin siinä kuin käveleminen ja polkupyöräilykin. Mutta tuo rekisteröintirajan pudottaminen toisi melkoisen osan niistä veneistä, joilla niitä onnettomuuksia todella sattuu, edes jotenkin kontrolliin.
Olen melko varma, että jonkinlainen korttivaatimus tulee, se on vain ajan kysymys. Yritän tässä siksi miettiä, miten se olisi järkevimmin toteutettavissa. Ja niin, että selvittäisiin vähimmällä pohdiskelulla yksilönvapausongelmien kanssa.- Sairasta touhua
Itseasiassa rajauksesi poistaa valvonnasta ja sääntelystä juuri sen suurimman riskiryhmän. Kuten tavallista Suomessa - ammutaan kirppuja haulikolla 100 metrinpäästä - eli totaalisen tehottomasti ongelmaan nähden, mutta tuleepa tehtyä "jotain".
Ei kovinkaan sivistynyt ja järkevä tapa toimia, tällainen massarangaistus - jossa marginaaliryhmän tötöilynvuoksi rangaistaan kaikkia veneilijöitä byrokratialla ja kustannuksilla.
Ja tämä ns. demokraattinen kansako vaatii tällaisia epämääräisiä, tehottomia ja kalliita säädöksiä. Enpä usko, on vain kova ääninen marginaaliryhmä, sellaisnen jotka pitävät itseään sellaisina "parempina ihmisinä", kuten esim. jore6.
surullista että Suomi on näiden ääriainesten pilaama, ja ongelma on laajempi kuin säädösterrori veneilyssä - koskettaa koko nyky-yhteiskuntaa. Tätä voisi kutsua perus-Kokoomuslaiseksi maailmankatsomukseksi. Opettajat haluavat jakaa parempia ja huonompia ihmisiä, Risikko haluaa jakaa parempia ja huonompia ihmisiä. Ei hyvältä näytä. - Molowski
Konsulttityösi tuon kirjoitelmasi mukaan, olisi myös yhtä luokatonta kuin nuo vastaavat valtion ja kuntien teettämät yleensäkin.
Ylihintainen ja täysin järjetön. Edelleenkään ei ole sille kortille mitään järkiperustetta, siis miksi leikkiä sellaisella tarpeettomalla asialla. - Vasemmisto asialla
Sairasta touhua kirjoitti:
Itseasiassa rajauksesi poistaa valvonnasta ja sääntelystä juuri sen suurimman riskiryhmän. Kuten tavallista Suomessa - ammutaan kirppuja haulikolla 100 metrinpäästä - eli totaalisen tehottomasti ongelmaan nähden, mutta tuleepa tehtyä "jotain".
Ei kovinkaan sivistynyt ja järkevä tapa toimia, tällainen massarangaistus - jossa marginaaliryhmän tötöilynvuoksi rangaistaan kaikkia veneilijöitä byrokratialla ja kustannuksilla.
Ja tämä ns. demokraattinen kansako vaatii tällaisia epämääräisiä, tehottomia ja kalliita säädöksiä. Enpä usko, on vain kova ääninen marginaaliryhmä, sellaisnen jotka pitävät itseään sellaisina "parempina ihmisinä", kuten esim. jore6.
surullista että Suomi on näiden ääriainesten pilaama, ja ongelma on laajempi kuin säädösterrori veneilyssä - koskettaa koko nyky-yhteiskuntaa. Tätä voisi kutsua perus-Kokoomuslaiseksi maailmankatsomukseksi. Opettajat haluavat jakaa parempia ja huonompia ihmisiä, Risikko haluaa jakaa parempia ja huonompia ihmisiä. Ei hyvältä näytä.Muuten olen samaa mieltä mutta eikös tämä sääntely- ja kontrollihalu ole sitä vasemmiston puuhailua? Kokoomus oikeistopuolueena kannattaa enemmänkin yksilön vapautta ja vastuuta. Vaikka on Kokoomukseenkin kyllä eksynyt muutama kontrollifriikki.
Molowski kirjoitti:
Konsulttityösi tuon kirjoitelmasi mukaan, olisi myös yhtä luokatonta kuin nuo vastaavat valtion ja kuntien teettämät yleensäkin.
Ylihintainen ja täysin järjetön. Edelleenkään ei ole sille kortille mitään järkiperustetta, siis miksi leikkiä sellaisella tarpeettomalla asialla.Mitähän luokatonta tuossa olisi tehtävänantoon nähden?
Olisi ihan kiva, että ihmiset opettelisivat lukemaan ennen kuin käyvät kirjoittamaan. Kuvitteellisen "konsulttityöni" toimeksiantonahan ei ollut selvittää kortin tarvetta tai hyödyllisyyttä vaan toteuttaa se.
Miten itse toteuttaisit tuon halvemmin ja tehokkaammin, kun "ei toteuteta lainkaan" on suljettu pois vastausvaihtoehdoista?Sairasta touhua kirjoitti:
Itseasiassa rajauksesi poistaa valvonnasta ja sääntelystä juuri sen suurimman riskiryhmän. Kuten tavallista Suomessa - ammutaan kirppuja haulikolla 100 metrinpäästä - eli totaalisen tehottomasti ongelmaan nähden, mutta tuleepa tehtyä "jotain".
Ei kovinkaan sivistynyt ja järkevä tapa toimia, tällainen massarangaistus - jossa marginaaliryhmän tötöilynvuoksi rangaistaan kaikkia veneilijöitä byrokratialla ja kustannuksilla.
Ja tämä ns. demokraattinen kansako vaatii tällaisia epämääräisiä, tehottomia ja kalliita säädöksiä. Enpä usko, on vain kova ääninen marginaaliryhmä, sellaisnen jotka pitävät itseään sellaisina "parempina ihmisinä", kuten esim. jore6.
surullista että Suomi on näiden ääriainesten pilaama, ja ongelma on laajempi kuin säädösterrori veneilyssä - koskettaa koko nyky-yhteiskuntaa. Tätä voisi kutsua perus-Kokoomuslaiseksi maailmankatsomukseksi. Opettajat haluavat jakaa parempia ja huonompia ihmisiä, Risikko haluaa jakaa parempia ja huonompia ihmisiä. Ei hyvältä näytä.Pitää paikkansa, että tuon rajauksen seurauksena suurin riskiryhmä ainakin kuolemantapausten valossa jää ulkopuolelle ja muistaakseni totesin tämän jo ketjun avauksessa. Mutta asia nyt vaan kerta kaikkiaan on niin, että tällaisen ulottaminen kaikkiin veneisiin soutuveneet ja purjelaudat mukaanlukien on jo periaatteellisellakin tasolla ihan toisen kertaluokan kysymys kuin rekisteröityjen veneiden kohdalla.
Minä en ole ainakaan vielä oikein vakuuttunut kortin tarpeellisuudesta, mutta enpä sitä toisaalta oikein hanakasti vastustakaan, ainakaan en pistäisi nimeäni sellaista vastustavaan adressiin. Se ei nyt vaan tunnu erityisen kauhealta ja torjuttavalta asialta, yhtään sen enempää kuin rekisteröinnin laajentuminen purjeveneisiin muutama vuosi sitten.- Aivan turhaa
Perhepurjehtija kirjoitti:
Pitää paikkansa, että tuon rajauksen seurauksena suurin riskiryhmä ainakin kuolemantapausten valossa jää ulkopuolelle ja muistaakseni totesin tämän jo ketjun avauksessa. Mutta asia nyt vaan kerta kaikkiaan on niin, että tällaisen ulottaminen kaikkiin veneisiin soutuveneet ja purjelaudat mukaanlukien on jo periaatteellisellakin tasolla ihan toisen kertaluokan kysymys kuin rekisteröityjen veneiden kohdalla.
Minä en ole ainakaan vielä oikein vakuuttunut kortin tarpeellisuudesta, mutta enpä sitä toisaalta oikein hanakasti vastustakaan, ainakaan en pistäisi nimeäni sellaista vastustavaan adressiin. Se ei nyt vaan tunnu erityisen kauhealta ja torjuttavalta asialta, yhtään sen enempää kuin rekisteröinnin laajentuminen purjeveneisiin muutama vuosi sitten.Se tuntuu yhtä vasustettavalta asialta kuin purjeveneiden rekisteröintikin. Kummastakaan ei ole mitään hyötyä, kumpikin on aivan turhaa byrokratiaa ja kumpikin maksaa.
- friikki mokoma
Perhepurjehtija kirjoitti:
Mitähän luokatonta tuossa olisi tehtävänantoon nähden?
Olisi ihan kiva, että ihmiset opettelisivat lukemaan ennen kuin käyvät kirjoittamaan. Kuvitteellisen "konsulttityöni" toimeksiantonahan ei ollut selvittää kortin tarvetta tai hyödyllisyyttä vaan toteuttaa se.
Miten itse toteuttaisit tuon halvemmin ja tehokkaammin, kun "ei toteuteta lainkaan" on suljettu pois vastausvaihtoehdoista?Itsepä ehdit lausumaan, ettet ainakaan vastustaisi ajatusta siitä kortista. Konsulttityönä sait selvitettyä, miten jotain tarpeetonta saadaan aikaan hiuykan pienmmillä kuluilla kuin maksimitöppäyksillä olisi mahdollista. Tunnustauduit venerekisterinkin kannattajaksi, siis ajokorttiasia mukaan lukien kontrollifriikiksi.
Luokatonta oli koko asian esille ottaminen. Kukaan ei sinulle sitä tehtävää antanut. - Plurt
Vasemmisto asialla kirjoitti:
Muuten olen samaa mieltä mutta eikös tämä sääntely- ja kontrollihalu ole sitä vasemmiston puuhailua? Kokoomus oikeistopuolueena kannattaa enemmänkin yksilön vapautta ja vastuuta. Vaikka on Kokoomukseenkin kyllä eksynyt muutama kontrollifriikki.
Niinhän sitä luulisi, seuraapa vaan Kokoomuslaisten puuhastelua. Pelkkiä rajoituksia, mutta luonnollisesti vain "huonommille" ihmisille. Kokoomus on sikailijoiden puolue.
- Turhaa puuhaa
Perhepurjehtija kirjoitti:
Mitähän luokatonta tuossa olisi tehtävänantoon nähden?
Olisi ihan kiva, että ihmiset opettelisivat lukemaan ennen kuin käyvät kirjoittamaan. Kuvitteellisen "konsulttityöni" toimeksiantonahan ei ollut selvittää kortin tarvetta tai hyödyllisyyttä vaan toteuttaa se.
Miten itse toteuttaisit tuon halvemmin ja tehokkaammin, kun "ei toteuteta lainkaan" on suljettu pois vastausvaihtoehdoista?Siinäpä se, se ei ole mitenkään perusteltavissa. Ei tarvetta, ei hyötyä, eikä voida toteuttaa ilamn huomattavia kustannuksia.
Koko puuha siis itse itsensä ruokkimista, kuten valitettavasti valtion virkamieskoneiston puuhastelut ja sen teetämät älyttömät konsultoinnit. - 18+10
Turhaa puuhaa kirjoitti:
Siinäpä se, se ei ole mitenkään perusteltavissa. Ei tarvetta, ei hyötyä, eikä voida toteuttaa ilamn huomattavia kustannuksia.
Koko puuha siis itse itsensä ruokkimista, kuten valitettavasti valtion virkamieskoneiston puuhastelut ja sen teetämät älyttömät konsultoinnit.Mistä sait päähäsi, että siinä olisi "huomattavat kustannukset"? Tuo Perhepurjehtijan malli näyttää aika halvalta toteuttaa.
- Niin se vaan menee
18+10 kirjoitti:
Mistä sait päähäsi, että siinä olisi "huomattavat kustannukset"? Tuo Perhepurjehtijan malli näyttää aika halvalta toteuttaa.
Näyttää näyttää, mutta ei ole, sellaista laikia, säädöstä, tai mitään viranomaistoimintaa säätelevää toimea, ei voida luoda "vain paperin" hinnalla, "samalla, ohessa". Ne edellyttävät aina kalliin prosessin, ja byrokraateista kun kyse on, oman byrokratiansa, joka elää omaa elämäänsä.
- Vasemmisto asialla
Plurt kirjoitti:
Niinhän sitä luulisi, seuraapa vaan Kokoomuslaisten puuhastelua. Pelkkiä rajoituksia, mutta luonnollisesti vain "huonommille" ihmisille. Kokoomus on sikailijoiden puolue.
Esimerkkejä kiitos.
- 5 korttia = 5000 eur
Meidän perhessä on viisi ihmistä jotka vuorotellen ohjaavat venettä.
Täytyykö jokaiseelle hankkia oma veneilykortti ?
Saako venettä luovuttaa kortittoman hallintaan edes hetkeksi ?
Tulee aika kalliiksi. Sallitanaanko kotiopetus, vai pitääkö mennä viralliseen veneilykoluun ?- Helppo juttu
Meidän perheessä on viisi ihmistä, jotka vuorotellen ohjaavat autoa.
Heille piti kaikille erikseen hankkia ajokortti.
Kotiopetus sallittiin. - 2+12
Helppo juttu kirjoitti:
Meidän perheessä on viisi ihmistä, jotka vuorotellen ohjaavat autoa.
Heille piti kaikille erikseen hankkia ajokortti.
Kotiopetus sallittiin.Tuskin se veneissä ihan noin tulee kuitenkaan menemään, eiköhän se kuitenkin sallita, että ohjaamassa saa olla ilman korttia, jos vieressä on kortillinen. Mutta sitä tuskin tullaan hyväksymään, että se kortillinen on kajuutassa nukkumassa kortittoman ohjatessa.
- Älytöntä
2+12 kirjoitti:
Tuskin se veneissä ihan noin tulee kuitenkaan menemään, eiköhän se kuitenkin sallita, että ohjaamassa saa olla ilman korttia, jos vieressä on kortillinen. Mutta sitä tuskin tullaan hyväksymään, että se kortillinen on kajuutassa nukkumassa kortittoman ohjatessa.
Siispä yön yli reissuilla kaikille kortti vaan. Avomerellähän voi yllättäen tulla jostain toinen alus ...
- 2+12
Älytöntä kirjoitti:
Siispä yön yli reissuilla kaikille kortti vaan. Avomerellähän voi yllättäen tulla jostain toinen alus ...
Mikä ongelma tuo nyt sitten on? Niissä suhteellisen harvoissa venekunnissa, joissa harrastetaan yön yli reissuja ja jonkinmoisia vahtivuoroja, tuskin on mikään ongelma korttien hommaaminen kaikille tarvitseville.
Jotenkin tuntuu, että nämä "ei-missään-tapauksessa-korttia" -porukan esittämät perustelut on aika ohuita. Ei välttämättä sen ohuempia kuin Trafin perustelut kortille, mutta kuitenkin.
Olen samoilla linjoilla aloittajan kanssa: ihan hirveän vahvoja perusteluja ei kortin tarpeellisuudelle ole vielä esitetty. Mutta ei se myöskään mikään sen luokan katastrofi-idea ole, että sen vastustamiseen kannattaisi hukata energiaa.
Ja jos EU:ssa semmoinen kehitellään, niin sitten se tulee. Se on aina hyvä juttu, että samat säännöt on voimassa mahdollisimman laajalla alueella. - Älytöntä byrokratiaa
2+12 kirjoitti:
Mikä ongelma tuo nyt sitten on? Niissä suhteellisen harvoissa venekunnissa, joissa harrastetaan yön yli reissuja ja jonkinmoisia vahtivuoroja, tuskin on mikään ongelma korttien hommaaminen kaikille tarvitseville.
Jotenkin tuntuu, että nämä "ei-missään-tapauksessa-korttia" -porukan esittämät perustelut on aika ohuita. Ei välttämättä sen ohuempia kuin Trafin perustelut kortille, mutta kuitenkin.
Olen samoilla linjoilla aloittajan kanssa: ihan hirveän vahvoja perusteluja ei kortin tarpeellisuudelle ole vielä esitetty. Mutta ei se myöskään mikään sen luokan katastrofi-idea ole, että sen vastustamiseen kannattaisi hukata energiaa.
Ja jos EU:ssa semmoinen kehitellään, niin sitten se tulee. Se on aina hyvä juttu, että samat säännöt on voimassa mahdollisimman laajalla alueella.Suhteellisen harvoissa venekunnissa? Et ole tainnut käydä ulkomailla katsomassa kuinka paljon niitä "harvoja" venekuntia oikein onkaan.
Pääperuste vastustukselle on selkeä: turhaa ja kallista byrokratiaa. Lisäksi sitten esitämme heikkoja kohtia teidän kontrollifriikkien perusteluissa. Minkäs sille voi jos ne ovat hölmöjä. - SoWhatwhat
Helppo juttu kirjoitti:
Meidän perheessä on viisi ihmistä, jotka vuorotellen ohjaavat autoa.
Heille piti kaikille erikseen hankkia ajokortti.
Kotiopetus sallittiin.koeta ajaa meressä niillä autoilla, mitä kuuluu autokortti tähän?
- 2+12
Älytöntä byrokratiaa kirjoitti:
Suhteellisen harvoissa venekunnissa? Et ole tainnut käydä ulkomailla katsomassa kuinka paljon niitä "harvoja" venekuntia oikein onkaan.
Pääperuste vastustukselle on selkeä: turhaa ja kallista byrokratiaa. Lisäksi sitten esitämme heikkoja kohtia teidän kontrollifriikkien perusteluissa. Minkäs sille voi jos ne ovat hölmöjä.Suomessa on satojatuhansia rekisteröityjä veneitä ja niistä matkaveneen kokoisia alle 50 000 ja niistä taas enintään muutama tuhat jos niinkään moni liikkuu öisin. Yleensä ollaan satamassa tai ankkurissa yöt. "Suhteellisen harvoissa" on melko lailla kohdalleenosuva luonnehdinta, väittäisin.
Turhuus on väittelykysymys, en ota siihen kantaa. Järin kallis tuon ei tarvitsisi olla, kansainvälinen pätevyyskirja maksaa alle satasen joten tämä olisi varmaan halvempi. Ja tuolla Perhepurjehtijan esittämällä mallilla eli hyödyntämällä suoraan olemassaolevaa systeemiä, jossa suoritetaan autokortin teoriakokeet, ei tulisi kovin paljoa lisäkustannuksia siitäkään. - ei koske mua...
2+12 kirjoitti:
Mikä ongelma tuo nyt sitten on? Niissä suhteellisen harvoissa venekunnissa, joissa harrastetaan yön yli reissuja ja jonkinmoisia vahtivuoroja, tuskin on mikään ongelma korttien hommaaminen kaikille tarvitseville.
Jotenkin tuntuu, että nämä "ei-missään-tapauksessa-korttia" -porukan esittämät perustelut on aika ohuita. Ei välttämättä sen ohuempia kuin Trafin perustelut kortille, mutta kuitenkin.
Olen samoilla linjoilla aloittajan kanssa: ihan hirveän vahvoja perusteluja ei kortin tarpeellisuudelle ole vielä esitetty. Mutta ei se myöskään mikään sen luokan katastrofi-idea ole, että sen vastustamiseen kannattaisi hukata energiaa.
Ja jos EU:ssa semmoinen kehitellään, niin sitten se tulee. Se on aina hyvä juttu, että samat säännöt on voimassa mahdollisimman laajalla alueella.Mitä ongelma siinä tosiaan olisi, eihän se koskisi minua, kun minä en koskaan pimeällä kulje.
Olisikohan kuitenkin niin, että lakien tulee olla kaikille tasapuolisia. Kaikenlaisia pässejä tännekin saa kirjoitella, kirjoitteluun pitäisi vaatia kortti. - 11+12
ei koske mua... kirjoitti:
Mitä ongelma siinä tosiaan olisi, eihän se koskisi minua, kun minä en koskaan pimeällä kulje.
Olisikohan kuitenkin niin, että lakien tulee olla kaikille tasapuolisia. Kaikenlaisia pässejä tännekin saa kirjoitella, kirjoitteluun pitäisi vaatia kortti.ei siinä ole mitään epätasapuolista, että veneen kulusta vastaavalla pitää se kortti olla. niin se on laivoissakin. Eli jos halutaan liikkua veneellä niin, että vastuussaoleva vaihtuu, niin sitten pitää huolehtia siitä, että kortti löytyy muiltakin.
Ihan samanlainen juttu kuin jos ajetaan pitkää reissua autolla ja vaihdetaan välillä kuskia: ei sinne rattiin saa kortitonta panna, vaikka kortillinen olisikin väsynyt.
Mikä ihme tässä on niin vaikeaa? - No good
2+12 kirjoitti:
Suomessa on satojatuhansia rekisteröityjä veneitä ja niistä matkaveneen kokoisia alle 50 000 ja niistä taas enintään muutama tuhat jos niinkään moni liikkuu öisin. Yleensä ollaan satamassa tai ankkurissa yöt. "Suhteellisen harvoissa" on melko lailla kohdalleenosuva luonnehdinta, väittäisin.
Turhuus on väittelykysymys, en ota siihen kantaa. Järin kallis tuon ei tarvitsisi olla, kansainvälinen pätevyyskirja maksaa alle satasen joten tämä olisi varmaan halvempi. Ja tuolla Perhepurjehtijan esittämällä mallilla eli hyödyntämällä suoraan olemassaolevaa systeemiä, jossa suoritetaan autokortin teoriakokeet, ei tulisi kovin paljoa lisäkustannuksia siitäkään.Samalla, ohessa jne. ei ole koskaan onnistunut, eikä onnisu virkamiehillä, aina on palkattava lisää "alan ihmisiä", jotka edes tietävät mistä puhuvat. (olisikin varmaan mielenkiintoinen uutuus Trafissa).
Lainsäädäntö ja sen valmistelu ei ole mitään leikkiä - vaikka lopputulokset siltä ovatkin vaikuttaneet. Se maksaa aina.
Lakia ei pidä lähteä laatimaan, jos sille ei ole tarvetta, ja jos lakia ei kyetä riittävästi valvomaan. Nämä kaksi toteutuvat tässä "venekorttihömpässä". Hyöty ja haitat (kustannukset) eivät ole missään suhteessa hyötyyn, jota ei juurikaan ole, ainakaan näihin esitettyihin "syihin".
On siis ajan ja rahan tuhlausta leikkiä tällä asialla. (TraFin pomoilla varmaan aikaa on, vaikka olisi oikeitakin hommia, mutta rahastahan nuokin itkevät kokoajan - lopettaisivat siis näiden aivopierujen kanssa leikkimisen)
Mikä pirun älli, näillä korttipakkoisilla on sellainen saada. Yksikään ei ole kyennyt osoittamaan mitään todellista hyötyä siitä kortista. - Ei kovin älykästä
11+12 kirjoitti:
ei siinä ole mitään epätasapuolista, että veneen kulusta vastaavalla pitää se kortti olla. niin se on laivoissakin. Eli jos halutaan liikkua veneellä niin, että vastuussaoleva vaihtuu, niin sitten pitää huolehtia siitä, että kortti löytyy muiltakin.
Ihan samanlainen juttu kuin jos ajetaan pitkää reissua autolla ja vaihdetaan välillä kuskia: ei sinne rattiin saa kortitonta panna, vaikka kortillinen olisikin väsynyt.
Mikä ihme tässä on niin vaikeaa?Mikähän tässä tosiaan on noin vaikeaa ymmärtää - mitä pirua autoilu, autokortti jne. kuuluvat vesiliikenteeseen. Ainoastaan idiootti, joka ei itse veneilyä edes harrasta, voi "yhdistää" nuo ja "verrata" noita keskenään.
Taitaa muutenkin olla koko veneilykorttikoohotus lähinnä veneettömien höpinää, en ymmärrä miten veneilijä voisi nähdä asiat noin pieleen, että pakollinen kortti kaikkille, poistaisi asennevamman kännipäiseltä Busterikuskilta, tai väylällä temppuilievalta "purjehdusmestarilta".
Ongelma varmasti todellinen, joskin kyllä todellakin mikroluokkaa, ratkaisuun nähden.
Herää vain kysymys, miksi ja miten tällainen älyttömyys tulee edes jollekulle mieleen. - 11+12
Ei kovin älykästä kirjoitti:
Mikähän tässä tosiaan on noin vaikeaa ymmärtää - mitä pirua autoilu, autokortti jne. kuuluvat vesiliikenteeseen. Ainoastaan idiootti, joka ei itse veneilyä edes harrasta, voi "yhdistää" nuo ja "verrata" noita keskenään.
Taitaa muutenkin olla koko veneilykorttikoohotus lähinnä veneettömien höpinää, en ymmärrä miten veneilijä voisi nähdä asiat noin pieleen, että pakollinen kortti kaikkille, poistaisi asennevamman kännipäiseltä Busterikuskilta, tai väylällä temppuilievalta "purjehdusmestarilta".
Ongelma varmasti todellinen, joskin kyllä todellakin mikroluokkaa, ratkaisuun nähden.
Herää vain kysymys, miksi ja miten tällainen älyttömyys tulee edes jollekulle mieleen.Sorry vaan, minä olen veneilijä itse ja veneillyt jo pian kolmekymmentä vuotta. Ja olen lujasti sitä mieltä, että ainoastaan sokeat idiootit yrittävät kieltäytyä ymmärtämästä vesi- ja tieliikenteen yhtäläisyyksiä.
Jo ihan perusjuttu: molemmissa on kyse liikkumisesta laitteilla, jotka eivät ainakaan kaiken aikaa ole kuljettajansa lihasvoimin hallittavissa ja joiden kuljettajat eivät voi kaikissa tilanteissa hoitaa tilanteita sopimalla keskenään, kumpi menee ensin jne.
Uskon ihan rehellisesti, että pakollinen "venekortti" vaikuttaisi asenteisiin. Juuri sitä kautta, että se painottaa niiden liikennesääntöjen osaamisen ja noudattamisen merkitystä. - auto vs vene
11+12 kirjoitti:
ei siinä ole mitään epätasapuolista, että veneen kulusta vastaavalla pitää se kortti olla. niin se on laivoissakin. Eli jos halutaan liikkua veneellä niin, että vastuussaoleva vaihtuu, niin sitten pitää huolehtia siitä, että kortti löytyy muiltakin.
Ihan samanlainen juttu kuin jos ajetaan pitkää reissua autolla ja vaihdetaan välillä kuskia: ei sinne rattiin saa kortitonta panna, vaikka kortillinen olisikin väsynyt.
Mikä ihme tässä on niin vaikeaa?Väärin meni väitteesi autonkin osalta.
Auton ratissa saa olla laillisesti kortiton ajoharjoittelija, siis kun kyse on ajo-opetuksesta.
Se ajokortillinen kuljettaja istuu silloin pelkääjän paikalla ilman rattia, mutta jarrupoljin sieltä kyllä löytyy.
Ja sitten paha knoppikysymys: saako ajoharjoittelija olla ko tilanteessa kännissä, jos se ajokortillinen kuski on vesiselvä, vai onko kyseessä silloin rattijuopumus?
Venettä saa siis ohjata vaikka autopilotti myös jatkossa, tai kortiton henkilö.
Kunhan jollain veneessä on tarvittavat pahvit ja ko henkilö kantaa vastuun. - tuskin onnistuu
11+12 kirjoitti:
ei siinä ole mitään epätasapuolista, että veneen kulusta vastaavalla pitää se kortti olla. niin se on laivoissakin. Eli jos halutaan liikkua veneellä niin, että vastuussaoleva vaihtuu, niin sitten pitää huolehtia siitä, että kortti löytyy muiltakin.
Ihan samanlainen juttu kuin jos ajetaan pitkää reissua autolla ja vaihdetaan välillä kuskia: ei sinne rattiin saa kortitonta panna, vaikka kortillinen olisikin väsynyt.
Mikä ihme tässä on niin vaikeaa?Noin voisi yhtä hyvin perustella sitä, että veneessä on yksi selvä, ruorimies saa olla kännissä. Niinhän se on laivoissakin, ruorimiehen juopottelut jää varustamon huoleksi. Riittääkö se autossakaan, että suunnasta päättävällä on kortti, mutta kuskilla ei?
Ei se helppoakaan ole. Kas kun näitä ei ikinä mietitä järjen, vaan pykälien valossa. - no sitten...
11+12 kirjoitti:
ei siinä ole mitään epätasapuolista, että veneen kulusta vastaavalla pitää se kortti olla. niin se on laivoissakin. Eli jos halutaan liikkua veneellä niin, että vastuussaoleva vaihtuu, niin sitten pitää huolehtia siitä, että kortti löytyy muiltakin.
Ihan samanlainen juttu kuin jos ajetaan pitkää reissua autolla ja vaihdetaan välillä kuskia: ei sinne rattiin saa kortitonta panna, vaikka kortillinen olisikin väsynyt.
Mikä ihme tässä on niin vaikeaa?Ai jaa, sittenhän riittää, että se yksi kortinhaltija on se selvvä kaveri, ohjaamassa oleva saa olla kännissä. Näinhän se on laivoissakin, ruorimiehen kunnosta vastaa varustamo. Kaipa se riittäisi autossakin, että mukana on yksi kortillinen. Ei näitä asioita koskaan tehdä järjellä tai käytännöllisyyttä ajatellen, ne tehdään pykälien ehdoilla.
Siten se voi olla niin vaikeaa, ja yleensä onkin. - juu, samaa mieltä
11+12 kirjoitti:
Sorry vaan, minä olen veneilijä itse ja veneillyt jo pian kolmekymmentä vuotta. Ja olen lujasti sitä mieltä, että ainoastaan sokeat idiootit yrittävät kieltäytyä ymmärtämästä vesi- ja tieliikenteen yhtäläisyyksiä.
Jo ihan perusjuttu: molemmissa on kyse liikkumisesta laitteilla, jotka eivät ainakaan kaiken aikaa ole kuljettajansa lihasvoimin hallittavissa ja joiden kuljettajat eivät voi kaikissa tilanteissa hoitaa tilanteita sopimalla keskenään, kumpi menee ensin jne.
Uskon ihan rehellisesti, että pakollinen "venekortti" vaikuttaisi asenteisiin. Juuri sitä kautta, että se painottaa niiden liikennesääntöjen osaamisen ja noudattamisen merkitystä.Minä olen veneillyt jo viisikymmentää vuotta. Ja koska en ole sokea, eikä idiootiksikaan diagnostisoitu, olen nähnyt selvän yhtäläisyyden vene- ja autoliikenteen kesken. Suorastaan enemmistössä veneitä on hyvin samantapainen ratti kuin autoissa. Onhan niitä sitten sellaisiakin, joissa on ruoripyörä kuin laivoissa oli ennen joystickejä, joissain sellainen yli metrin halkaisijainen ratti, joissain ohjauspinna ja kai joitain muitakin vekottimai löytyy ohjaamiseen. Mutta kovin monessa on se tavallinen ratti. On siinä yhtäläisyyttä kerrakseen.
- Älytöntä touhua
Ei kovin älykästä kirjoitti:
Mikähän tässä tosiaan on noin vaikeaa ymmärtää - mitä pirua autoilu, autokortti jne. kuuluvat vesiliikenteeseen. Ainoastaan idiootti, joka ei itse veneilyä edes harrasta, voi "yhdistää" nuo ja "verrata" noita keskenään.
Taitaa muutenkin olla koko veneilykorttikoohotus lähinnä veneettömien höpinää, en ymmärrä miten veneilijä voisi nähdä asiat noin pieleen, että pakollinen kortti kaikkille, poistaisi asennevamman kännipäiseltä Busterikuskilta, tai väylällä temppuilievalta "purjehdusmestarilta".
Ongelma varmasti todellinen, joskin kyllä todellakin mikroluokkaa, ratkaisuun nähden.
Herää vain kysymys, miksi ja miten tällainen älyttömyys tulee edes jollekulle mieleen.Niinpä. Tulin juuri viikon purjehdukselta Saaristomereltä ja kun miettii sen aikana tulleita kohtaamistilanteita (yksi kappale, sekin ohitustilanne) niin vertaaminen maantieliikenteeseen on todellakin älytöntä. Toki jotkut vesilläliikkumattomat teoriapellet sitä harrastavat kun eivät tunne asiaa.
- Naurettavaa touhua
Tässä ollaan tiellä, jossa vain byrokratian vuoksi ollaan säätämässä korttipakkoa, jolla ei itseasiassa veneilyn ongelmatapauksiin vaikuteta mitenkään. Kustannukset, sääntely ja "hallitseminen" lisääntyvät entisestään.
Mielenkiintoista olisi vastuu, kun ongelmat eivät mitenkään vähenisikään - kenen pää ja kukkaro pölkylle tästä hölmöilystä. Alkaa olla aika käsillä, että ne jotka näitä typeryyksiä vaativat ja laativat - ovat niistä myös taloudellisessa vastuussa.
Ongelmat mopojen suhteen eivät todellakaan poistuneet korttipakolla. - BÅTKÖRKORT
Aikaisemmin 30.5.2008 Ruotsissa:
1. Det finns inga skäl att införa ett särskilt körkort för fritidsbåtar. Ett sådant krav kommer knappast att minska antalet olyckor till sjöss, enligt Åklagarmyndigheten.
Farliga beteende till sjöss går att komma åt med dagens lagstiftning, exempel vårdslöshet i sjötrafik och sjöfylleri.
Dessutom kommer administrationen av körkortet att sluka resurser. De pengarna skulle istället kunna läggas på ökad övervakning av båttrafiken. Därmed skulle chanserna att upptäcka vårdslösa båtförare öka och det har sannolikt större effekt på antalet olyckor än ett särskilt båtkörkort.
VAPAA YHTEENVETO: Eli nykysäädäntö on riittävä Ruotsissa. Ei venekorttia. Rahat pitää sijoittaa valvontaan byrokratian lisäämisen ja lainsäädännöllisen näpertelyn sijasta.
2. Sjöfylleri är ett brott mot den svenska sjölagen och straffas med böter eller upp till två års fängelse. Den kan dömas för detta brott som framför ett fartyg – eller utför uppgifter av väsentlig betydelse för säkerheten till sjöss – och som är så berusad att det kan antas att han eller hon inte kan utföra uppgiften på ett betryggande sätt. För fartyg över 10 meters längd eller som kan framföras i över 15 knop definieras det som fylleri när halten alkohol i blodet överstiger 0,2 promille. Motsvarigheten till sjöfylleri i vägtrafik är rattfylleri.
Toisaalta promillerajan laskulla(Ruotsissa näin tehtiin 2010) ei liene mitään merkitystä vesiliikenneturvallisuudelle jos sitä ei kukaan valvo.Näinhän se homma hoituu, kun on ajattelukykyisiä päättäjiä.
Meillä Suomessa ollaan vaan tuon suhteen valitettavan alakynnessä Ruotsiin nähden, meillä lähinnä näitä taulapäitä, joista järkeviä ratkaisuja tekemään ei näköjään ole. Ei edes silloin, kun jo jokin asia koettu huonoksi ja toimimattomaksi mm. Ruotsissa - nämä torvelot hakkaavat silti päänsä Karjalan mäntyyn, kerta toisensa jälkeen - ja mikä surullisinta oppimatta siitä koskaan mitään.- Jjdkddkzkznz
molowski kirjoitti:
Näinhän se homma hoituu, kun on ajattelukykyisiä päättäjiä.
Meillä Suomessa ollaan vaan tuon suhteen valitettavan alakynnessä Ruotsiin nähden, meillä lähinnä näitä taulapäitä, joista järkeviä ratkaisuja tekemään ei näköjään ole. Ei edes silloin, kun jo jokin asia koettu huonoksi ja toimimattomaksi mm. Ruotsissa - nämä torvelot hakkaavat silti päänsä Karjalan mäntyyn, kerta toisensa jälkeen - ja mikä surullisinta oppimatta siitä koskaan mitään.Eiköhän tässäkin ole kyseessä rahastus. Nähdään että kymmeniltä tuhansilta veneilijöiltä voidaan nyhtää ajokortin hinta. On siinä ulkosaariston kalastajat ihmeissään kun ovat ongelmitta käyneet kalassa kymmeniä vuosia ja yhtäkkiä trafin virkamies kertoo että turvallisuutesi parantamiseksi tarvitset veneajokortin! Veneille tulossa taatusti käyttövero muutamien vuosien kuluessa, sitä odotellessa.
- Sekot virkamiehet
Jjdkddkzkznz kirjoitti:
Eiköhän tässäkin ole kyseessä rahastus. Nähdään että kymmeniltä tuhansilta veneilijöiltä voidaan nyhtää ajokortin hinta. On siinä ulkosaariston kalastajat ihmeissään kun ovat ongelmitta käyneet kalassa kymmeniä vuosia ja yhtäkkiä trafin virkamies kertoo että turvallisuutesi parantamiseksi tarvitset veneajokortin! Veneille tulossa taatusti käyttövero muutamien vuosien kuluessa, sitä odotellessa.
Rahastusta luonnollisesti, mutta mikäli tuollainen idioottimaisuus toteutettaisiin, kustannuksia ei saataisi koskaan takaisin. Tosin nämä 0-tason virkamiehet eivät sitä ymmärrä, eivätkä siitä välitäkkään, kunhan omat hommat ja palkka säilyy, hölmöilyistä huolimatta.
- 18+10
Sekot virkamiehet kirjoitti:
Rahastusta luonnollisesti, mutta mikäli tuollainen idioottimaisuus toteutettaisiin, kustannuksia ei saataisi koskaan takaisin. Tosin nämä 0-tason virkamiehet eivät sitä ymmärrä, eivätkä siitä välitäkkään, kunhan omat hommat ja palkka säilyy, hölmöilyistä huolimatta.
Kysyn sinultakin samaa kuin toiselta kirjoittajalta ylempänä: miksi ajattelet, että kustannuksia ei saataisi takaisin? Jos tuota Perhepurjehtijan mallia käytettäisiin, niin kustannukset olisivat aika pienet. Vilkaisin Ajovarman sivuilta, että autokortin maksut (teoriakoe ja I-vaiheen kortti) ovat yhteensä 40 € ja eiköhän ne kata kustannukset noissa, joten suunnilleen samalla kustannuksella hoituisi tämä. Kortin suorittajalle vaikka 50 euron maksu, niin kustannukset tulisivat katetuiksi.
Perhepurjehtija on sitäpaitsi tainnut tipahtaa vähän kelkasta autokortin suhteen, kun puhui kysymyslomakkeista, nykyään teoriakokeet tehdään tietokoneella eli tällaisen veneosion lisääminen olisi varmasti joltisenkin helppoa ja halpaa. - älä hölmöile
18+10 kirjoitti:
Kysyn sinultakin samaa kuin toiselta kirjoittajalta ylempänä: miksi ajattelet, että kustannuksia ei saataisi takaisin? Jos tuota Perhepurjehtijan mallia käytettäisiin, niin kustannukset olisivat aika pienet. Vilkaisin Ajovarman sivuilta, että autokortin maksut (teoriakoe ja I-vaiheen kortti) ovat yhteensä 40 € ja eiköhän ne kata kustannukset noissa, joten suunnilleen samalla kustannuksella hoituisi tämä. Kortin suorittajalle vaikka 50 euron maksu, niin kustannukset tulisivat katetuiksi.
Perhepurjehtija on sitäpaitsi tainnut tipahtaa vähän kelkasta autokortin suhteen, kun puhui kysymyslomakkeista, nykyään teoriakokeet tehdään tietokoneella eli tällaisen veneosion lisääminen olisi varmasti joltisenkin helppoa ja halpaa.Mun vanhan mallin kv-kirjassa on 7 mk leimamerkit. Paperin uusiminen nykyisen näköiseksi on kustannuksiltaan ainoastaan sen paperin tuottaminen, saamisperusteiksi riittää valokopio vanhasta ja vaikka ajokortista henkilötodistuksena. Sen paperin lunastus maksaa nyt 80 euroa. Miten kuvittelet, että jonkun uuden paperin tutkintoineen ja käsittelyineen saisi alle satasen? Hyvä ja yllättävä asia, jos saisi alle kahden sadan.
- 18+10
älä hölmöile kirjoitti:
Mun vanhan mallin kv-kirjassa on 7 mk leimamerkit. Paperin uusiminen nykyisen näköiseksi on kustannuksiltaan ainoastaan sen paperin tuottaminen, saamisperusteiksi riittää valokopio vanhasta ja vaikka ajokortista henkilötodistuksena. Sen paperin lunastus maksaa nyt 80 euroa. Miten kuvittelet, että jonkun uuden paperin tutkintoineen ja käsittelyineen saisi alle satasen? Hyvä ja yllättävä asia, jos saisi alle kahden sadan.
No jos tuommoinen hinta tulee, niin silloinhan valtio varmasti saa kustannukset takaisin. Eli sinne meni se kalleusperuste roskiin.
- Halpaa hallintoa
18+10 kirjoitti:
No jos tuommoinen hinta tulee, niin silloinhan valtio varmasti saa kustannukset takaisin. Eli sinne meni se kalleusperuste roskiin.
Taitaa olla sulla vähän hukassa, miten virkakoneistossa kustannukset kasvavat ja kasvavat. Pelkästään maksun kerääminen, tilittäminen ja kirjaaminen, maksaa vähintään 50,-. Sitten pitäisi saada katettua vielä;
- valmistelu- ja säätämiskulut.
- hallinto- ja valvontakulut (hallinnonvalvonta)
- lisähenkilöstö venekorttin myöntämiseen, uusimisiin ja hylkäämisiin (pois otettujen)
- osastopäällikkö venenekorttiosastolle, ja hänelle sihteeri ja apulaisjohtaja.
- tilat venekortti osastopäällikölle ja sihteerille, sekä apulaisjohtajalle.
Ja nyt on vasa menossa aivan alku tuolle kustannusruletille, ja vasta olisi pohja hallinon kustannuksille :)
Konkreettisen toteutuksen kustannukset suunnittelukustannuksineen olisivat moninkertaiset. - Puoliplaanari
Halpaa hallintoa kirjoitti:
Taitaa olla sulla vähän hukassa, miten virkakoneistossa kustannukset kasvavat ja kasvavat. Pelkästään maksun kerääminen, tilittäminen ja kirjaaminen, maksaa vähintään 50,-. Sitten pitäisi saada katettua vielä;
- valmistelu- ja säätämiskulut.
- hallinto- ja valvontakulut (hallinnonvalvonta)
- lisähenkilöstö venekorttin myöntämiseen, uusimisiin ja hylkäämisiin (pois otettujen)
- osastopäällikkö venenekorttiosastolle, ja hänelle sihteeri ja apulaisjohtaja.
- tilat venekortti osastopäällikölle ja sihteerille, sekä apulaisjohtajalle.
Ja nyt on vasa menossa aivan alku tuolle kustannusruletille, ja vasta olisi pohja hallinon kustannuksille :)
Konkreettisen toteutuksen kustannukset suunnittelukustannuksineen olisivat moninkertaiset.> - valmistelu- ja säätämiskulut.
Siinä sitä onkin kun hyväpalkkaiset virkamiehet kokoustavat ja juovat kahvia asian tiimoilta. Siihen vielä asiantuntijalausonnot ja lounaat ja osalle täytyy tietenkin järjestää lennot ja taksit ja hotellit vielä päälle. Jonkun täytyy ne koekysymyksetkin kehittää ja mielellään myös jonkinlaisen opetusmateriaalin. Mitälie konsultteja siihenkin tarvitaan. Suomen navigaatioliitto ry:n saaristolaivurin kurssi on minusta täysin yliammuttu normaalille tutulla reitillä pysyvälle mökkiveneilijälle. - 16+13=?
Puoliplaanari kirjoitti:
> - valmistelu- ja säätämiskulut.
Siinä sitä onkin kun hyväpalkkaiset virkamiehet kokoustavat ja juovat kahvia asian tiimoilta. Siihen vielä asiantuntijalausonnot ja lounaat ja osalle täytyy tietenkin järjestää lennot ja taksit ja hotellit vielä päälle. Jonkun täytyy ne koekysymyksetkin kehittää ja mielellään myös jonkinlaisen opetusmateriaalin. Mitälie konsultteja siihenkin tarvitaan. Suomen navigaatioliitto ry:n saaristolaivurin kurssi on minusta täysin yliammuttu normaalille tutulla reitillä pysyvälle mökkiveneilijälle.Tuskin se kortti tulisikaan koskemaan sitä normaalia tutulla reitillä pysyvää mökkiveneilijää. Pienen vedon olisin valmis lyömään, vaikka viskipullon, että kortti ei tule koskemaan rekisteröimättömiä veneilijöitä. Ja perustelun tälle on näköjään ainakin ketjun aloittaja jo esittänyt eli on kaikin tavoin paljon pienempi asia lisätä säätelyä jo säädellyn venekannan piirissä kuin ottaa kokonaan uusia veneryhmiä säätelyn piiriin.
- Niin suomalaist että
16+13=? kirjoitti:
Tuskin se kortti tulisikaan koskemaan sitä normaalia tutulla reitillä pysyvää mökkiveneilijää. Pienen vedon olisin valmis lyömään, vaikka viskipullon, että kortti ei tule koskemaan rekisteröimättömiä veneilijöitä. Ja perustelun tälle on näköjään ainakin ketjun aloittaja jo esittänyt eli on kaikin tavoin paljon pienempi asia lisätä säätelyä jo säädellyn venekannan piirissä kuin ottaa kokonaan uusia veneryhmiä säätelyn piiriin.
Turvallisuuden nimissä, määrätään lisäpakotteita sille turvalliselle osalle veneilijöitä, ja jätetään se vaarallinen ja onnettomuusherkkä osa ennalleen. Ai hittolainen kuinka Suomalainen ratkaisu - ei järjen häivääkään, mutta kustannuksia ja byrokratiaa lisää ilman mitään hyötyä.
- Puoliplaanari
16+13=? kirjoitti:
Tuskin se kortti tulisikaan koskemaan sitä normaalia tutulla reitillä pysyvää mökkiveneilijää. Pienen vedon olisin valmis lyömään, vaikka viskipullon, että kortti ei tule koskemaan rekisteröimättömiä veneilijöitä. Ja perustelun tälle on näköjään ainakin ketjun aloittaja jo esittänyt eli on kaikin tavoin paljon pienempi asia lisätä säätelyä jo säädellyn venekannan piirissä kuin ottaa kokonaan uusia veneryhmiä säätelyn piiriin.
En tiedä miten jossakin järvisuomessa veneillään mutta täällä länsirannikolla mökille kuljetaan yleensä rekisteröidyllä veneellä. Perämoottorilla varustetut soutuveneet käyvät nopeasti pieneksi kun menossa on pahimmillaan sapuskan, veden, vaatteiden ja kaikenlaisen rakennustarvikkeen lisäksi muutama sukupolvi.
Minusta on kohtuutonta ohjata tätä porukkaa pienempiin ja vähemmän merikelpoisiin veneisiin. En mitenkään usko että he olisivat suurempi vaara itselleen riittävän kokoisessa veneessä, touhu on pelannut hyvin nytkin jo sukupolvien ajan.
- jore6
Keskustelu venekortista päättyy vasta sitten, kun se on olemassa. Projekti on EU tasoinen.
Asiaa voi ajatella niinkin, että olisiko hyvä, että vieressä oleva veneilijä tuntee säännöt ja noudattaa niitä ja on näön ja ymmärryksen osalta sellainen, jolla on edellytyksiä liikkua itseään ja minua vaarantamatta.
Harva kai tuohon vastaa ei.
Ajokortti uusitaan muutaman vuoden välein. Samalla tarkastetaan, että näkö, kuulo ja jossain määrin ymmärryskin toimii. Jos on olemassa vaara kortin menettämisestä, niin voisi kuvitella, että kortillinen ei ole ainakaan jäänyt kiinni lain rikkomisesta.
Mopokortissa oli siirtymäaika, se voisi toimia myös venekortissa. Uutta venekorttia voisi alkaa vaatimaan kaikilta, jotka ovat lain voimaan tullessa alle 15 vuotiaita.- Venemieeeesss
Veneillessä turvalliseen liikkumiseeen tarvitaan maalaisjärkeä sekä tietää miltä näyttävät lateraali,ja kardinaaliviirat sekä kari ja turvavesiviitta. Tarvitaanko tätä varten veneajokorttia?
- 13+14
Venemieeeesss kirjoitti:
Veneillessä turvalliseen liikkumiseeen tarvitaan maalaisjärkeä sekä tietää miltä näyttävät lateraali,ja kardinaaliviirat sekä kari ja turvavesiviitta. Tarvitaanko tätä varten veneajokorttia?
Heti, kun joku tuo mihin tahansa keskusteluun sanan "maalaisjärki" tai jonkin sen vastineen, tietää, että kyseessä on asia, jossa tarvittaisiin selkeitä sääntöjä. Ihan siksi, että "maalaisjärkevästä" toimintatavasta on aina ihan yhtä monta käsitystä kuin on käsittäjiäkin. Ei tarvitse kuin vilkaista tilannetta kauniina kesäiltana jonkin suositun cruisailusataman luona, niin huomaa.
Veneajokortilla olisi kaksi edes jonkinkokoista hyötyä: se lisäisi todennäköisyyttä, että a) perussäännöt ja mm. ne viitat ovat hallinnassa ennen vesillelähtöä, jos jossain tentissä on ollut pakko käydä kortin saadakseen ja b) ehkä sääntöjen noudattaminenkin vähän paranisi, kun sen kortin voisi menettääkin.
Voi olla urbaania legendaa, mutta kyllä aika ajoin kuulee juttua veneilijöistä, jotka eivät edes niitä viittoja tunnista.
Tuo jore6:n esittämä siirtymäaika tuntuu kyllä aivan järjettömältä, sehän tarkoittaisi, että seuraavat 70 vuotta tjsp. vesillä saisi ihan laillisesti sekoilla sellaiset, jotka eivät mistään säännöistä mitään tiedä. Siirtymäaika tarvitaan kyllä, koska systeemi ruuhkautuu pahasti, jos kaikkien niiden parinsadantuhannen rekisteröidyn veneen omistajat ja muut niitä ajelevat joutuisivat vaikkapa yhden talven aikana käymään jossain kokeessa ja hommaamaan kortin.
Paljonkohan niitä olisi? Osalla on jokin pahvi jo nyt. Ja veneiden määrä ei tietenkään ole yksi yhteen kippareiden määrä, osa omistaa monta rekisteröityä venettä ja osalla veneitä on useita itsenäisesti niitä käyttäviä. Mutta varmaan joki 150 000 ainakin? Vertailun vuoksi, jonkinmoista kumipyörävehkeen korttia suorittaa vuodessa 30-40 000 henkilöä.
Muuten, ei olisi ihan huono idea sinällään se, että tuon voisi hommata myös tavallisen ajokortin kylkiäisenä, vaikkapa vähän laajemmalla teoriakokeella. Käytännössä se ei kuitenkaan taida olla mahdollista, koska autokorttizydeemi perustuu tiettyyn kansainväliseen sopimukseen eikä siihen taida olla mahdollista lisätä mitään veneoptiota. - Älytöntä
13+14 kirjoitti:
Heti, kun joku tuo mihin tahansa keskusteluun sanan "maalaisjärki" tai jonkin sen vastineen, tietää, että kyseessä on asia, jossa tarvittaisiin selkeitä sääntöjä. Ihan siksi, että "maalaisjärkevästä" toimintatavasta on aina ihan yhtä monta käsitystä kuin on käsittäjiäkin. Ei tarvitse kuin vilkaista tilannetta kauniina kesäiltana jonkin suositun cruisailusataman luona, niin huomaa.
Veneajokortilla olisi kaksi edes jonkinkokoista hyötyä: se lisäisi todennäköisyyttä, että a) perussäännöt ja mm. ne viitat ovat hallinnassa ennen vesillelähtöä, jos jossain tentissä on ollut pakko käydä kortin saadakseen ja b) ehkä sääntöjen noudattaminenkin vähän paranisi, kun sen kortin voisi menettääkin.
Voi olla urbaania legendaa, mutta kyllä aika ajoin kuulee juttua veneilijöistä, jotka eivät edes niitä viittoja tunnista.
Tuo jore6:n esittämä siirtymäaika tuntuu kyllä aivan järjettömältä, sehän tarkoittaisi, että seuraavat 70 vuotta tjsp. vesillä saisi ihan laillisesti sekoilla sellaiset, jotka eivät mistään säännöistä mitään tiedä. Siirtymäaika tarvitaan kyllä, koska systeemi ruuhkautuu pahasti, jos kaikkien niiden parinsadantuhannen rekisteröidyn veneen omistajat ja muut niitä ajelevat joutuisivat vaikkapa yhden talven aikana käymään jossain kokeessa ja hommaamaan kortin.
Paljonkohan niitä olisi? Osalla on jokin pahvi jo nyt. Ja veneiden määrä ei tietenkään ole yksi yhteen kippareiden määrä, osa omistaa monta rekisteröityä venettä ja osalla veneitä on useita itsenäisesti niitä käyttäviä. Mutta varmaan joki 150 000 ainakin? Vertailun vuoksi, jonkinmoista kumipyörävehkeen korttia suorittaa vuodessa 30-40 000 henkilöä.
Muuten, ei olisi ihan huono idea sinällään se, että tuon voisi hommata myös tavallisen ajokortin kylkiäisenä, vaikkapa vähän laajemmalla teoriakokeella. Käytännössä se ei kuitenkaan taida olla mahdollista, koska autokorttizydeemi perustuu tiettyyn kansainväliseen sopimukseen eikä siihen taida olla mahdollista lisätä mitään veneoptiota.Kertokaahan mikä on se konkreettinen ongelma jonka ratkaisuksi tarvittaisiin tuo kortti? Nykyisinkin veneiden törmäykset toisiin aluksiin ovat hyvin harvinaisia eikä niistä yksikään ole tainnut johtua tietämättömyydestä väistämissäännöistä. Vai tietääkö kukaan edes yhtä tapausta? Ne vähät törmäykset ovat johtuneet tähystyksen laiminlyönnistä tai reippaasta humalatilasta eikä se kortti auttaisi näihin yhtään mitään.
Älytön ajatus myös tuo yhdistäminen maantieajokorttiin. Kaikilla ei ole ajokorttia eivätkä kaikki sitä edes halua. Alaikäisistä nyt puhumattakaan. - rfinvfr4gtafoide
Älytöntä kirjoitti:
Kertokaahan mikä on se konkreettinen ongelma jonka ratkaisuksi tarvittaisiin tuo kortti? Nykyisinkin veneiden törmäykset toisiin aluksiin ovat hyvin harvinaisia eikä niistä yksikään ole tainnut johtua tietämättömyydestä väistämissäännöistä. Vai tietääkö kukaan edes yhtä tapausta? Ne vähät törmäykset ovat johtuneet tähystyksen laiminlyönnistä tai reippaasta humalatilasta eikä se kortti auttaisi näihin yhtään mitään.
Älytön ajatus myös tuo yhdistäminen maantieajokorttiin. Kaikilla ei ole ajokorttia eivätkä kaikki sitä edes halua. Alaikäisistä nyt puhumattakaan.Miksi olisi älytöntä, että sen voisi yhdistää maantieajokorttiin? Se olisi, ettei sitä voisi saada lainkaan erillisenä. Olin huomaavinani sanan "myös" tuossa edellisessä tekstissä.
- Edelleen älytöntä
rfinvfr4gtafoide kirjoitti:
Miksi olisi älytöntä, että sen voisi yhdistää maantieajokorttiin? Se olisi, ettei sitä voisi saada lainkaan erillisenä. Olin huomaavinani sanan "myös" tuossa edellisessä tekstissä.
Koska maantieajokortilla ei ole yhtään mitään tekemistä vesiliikenteen kanssa. Siksi.
- rfinvfr4gtafoide
Edelleen älytöntä kirjoitti:
Koska maantieajokortilla ei ole yhtään mitään tekemistä vesiliikenteen kanssa. Siksi.
No tuo nyt ei ollut perustelu eikä mitään. Miksi sillä tarvitsisi olla jotain yhteyttä? Minä käsitin tuon idean niin, että samalla kun ajaa tavallisen ajokortin, voisi teoriakokeessa vastata myös vesiliikennettä koskeviin kysymyksiin (samaan tapaan kuin BC-kortin ajajalla on laajempi kysymyssetti kuin B-kortin suorittajalla) ja saadessaan ne läpi saisi sitten aikanaan korttiin myös sitä osoittavan kirjaimen, vaikka W niinkuin water. Eli ei olisi pakko käydä erikseen jotain venekorttia suorittamassa, mutta senkin voisi tehdä, oli ajokorttia tai ei.
Mutta, kuten 13 14 kirjoitti, eipä taida onnistua, koska se ei ole Suomen yksin päätettävissä, mitä kirjaimia siinä autokortissa voi olla.
(Pitää kai meikäläisenkin totutella tekemään nimimerkki tuosta bottilaskusta, kun tuo randomteksti on niin hankala toistaa :) )
- korttiko
Onko missään maassa pakollista veneenajokorttia.?
- 1+20
Heti tulee mieleen Saksa ja Viro.
- No juu
1+20 kirjoitti:
Heti tulee mieleen Saksa ja Viro.
Saksan kortin ymmärrän, lähinnä kanava, joki- ja järvisokkeloiden vuoksi, Virolaisia taas en ymmärrä juurikaan missään asiassa, eikä ole tarviskaan. Siellä se lienee todellinen rahankeruu systeemi.
Silti Suomessa täysin turha ajatuksenakin. - MazaP0
Norjassa ja jenkeissä melkein kaikissa osavaltioissa.
- Funny Rabbit
Hiukan syrjäydyn tahallani aiheesta luettuani ketjun läpi. Osa kortin vastustajista näkyy syyttävän sen kannattajia ja välinpitämättömiä kontrollifriikeiksi. Tehdäänpä loogisuustesti heille: kannatatteko passintarkastuksia valtiorajoja ylitettäessä?
Jos kannatatte, osuu tuo "friikittely" omaan nilkkaanne. Jos ette, niin sitten tulee kymmenen pistettä ja papukaijamerkki johdonmukaisuudesta.
Itse en ole miettinyt aihetta mihinkään suuntaan. Mutta ihan näin ensifiilispohjalta tuntuu vaan kertakaikkiaan hassulta, että vesillä saisi ajella ilman mitään pahveja ja rekisteröintejä, kun ilmassa ja maallakaan ei saa.- nfnflflflflflf
Moniko venekortin kannattajista omistaa veneen tai on ajanut itse venettä?
Merellä ja järvillä liikennetiheys on murto-osa maantieliikenteeseen verrattuna. Ja esim nyt kun lomakausi alkaa olla ohi, arkisin saaristomerelläkin saa ajella lähes yksinään. Väylät ovat leveitä, ohituksia ja kohtaamisia ei sido tiukat säännöt kuten maantieliikenteessä. Suotavaa oikeanpuoleinen liikenne ja ohitukset vasemmalta, mutta ei pakollisia koska tilaa yleensä on. Iso osa veneilijöistä eivät aja virallisilla väylillä vaan niiden ulkopuolella, vesialueet,tuntien.
Olen veneillyt merialueilla n. 20 vuotta enkä näe veneajokortista hyötyä. Itse olen suorittanut avomerilaivuritutkinnon ja sitä edeltävät saaristo- ja rannikkolaivuritutkinnot. Silti en katso että olen sen pätevämpi vesillä kuin ilman em. tutkintoja.
Jos ei ole vesillä liikkumisesta kokemusta, älköö vaatiko ajokorttia. - muistetaan nyt tää
nfnflflflflflf kirjoitti:
Moniko venekortin kannattajista omistaa veneen tai on ajanut itse venettä?
Merellä ja järvillä liikennetiheys on murto-osa maantieliikenteeseen verrattuna. Ja esim nyt kun lomakausi alkaa olla ohi, arkisin saaristomerelläkin saa ajella lähes yksinään. Väylät ovat leveitä, ohituksia ja kohtaamisia ei sido tiukat säännöt kuten maantieliikenteessä. Suotavaa oikeanpuoleinen liikenne ja ohitukset vasemmalta, mutta ei pakollisia koska tilaa yleensä on. Iso osa veneilijöistä eivät aja virallisilla väylillä vaan niiden ulkopuolella, vesialueet,tuntien.
Olen veneillyt merialueilla n. 20 vuotta enkä näe veneajokortista hyötyä. Itse olen suorittanut avomerilaivuritutkinnon ja sitä edeltävät saaristo- ja rannikkolaivuritutkinnot. Silti en katso että olen sen pätevämpi vesillä kuin ilman em. tutkintoja.
Jos ei ole vesillä liikkumisesta kokemusta, älköö vaatiko ajokorttia.Tuohon viimeiseen virkkeeseen: lait säätää Suomessa eduskunta eivätkä veneilijät.
- Älytöntä
nfnflflflflflf kirjoitti:
Moniko venekortin kannattajista omistaa veneen tai on ajanut itse venettä?
Merellä ja järvillä liikennetiheys on murto-osa maantieliikenteeseen verrattuna. Ja esim nyt kun lomakausi alkaa olla ohi, arkisin saaristomerelläkin saa ajella lähes yksinään. Väylät ovat leveitä, ohituksia ja kohtaamisia ei sido tiukat säännöt kuten maantieliikenteessä. Suotavaa oikeanpuoleinen liikenne ja ohitukset vasemmalta, mutta ei pakollisia koska tilaa yleensä on. Iso osa veneilijöistä eivät aja virallisilla väylillä vaan niiden ulkopuolella, vesialueet,tuntien.
Olen veneillyt merialueilla n. 20 vuotta enkä näe veneajokortista hyötyä. Itse olen suorittanut avomerilaivuritutkinnon ja sitä edeltävät saaristo- ja rannikkolaivuritutkinnot. Silti en katso että olen sen pätevämpi vesillä kuin ilman em. tutkintoja.
Jos ei ole vesillä liikkumisesta kokemusta, älköö vaatiko ajokorttia.Niinpä. Ne joilla ei ole kokemusta veneilystä (mökkisoutuvenettä yms ei lasketa veneilyksi) tuntuvat esittävän kaikenlaista älyttömyyttä. Ja perusteena on "kun maateilläkin" ... ihan niin kuin sillä olisi jotain tekemistä vesiliikenteen kanssa.
Huolestuttavinta on että myös asiasta päättävät (kansanedustajat) ovat ihan yhtä tietämättömiä.
- Vuoksen veneilijä
Vuoksen vesistössä 25 v aktiivisen matkaveneilykokemuksen perusteella sanoisin, että tämän päivän ongelma vesillä ei ole sääntöjen osaamattomuus tai niiden noudattamatta jättäminen vaan kyse on puhtaasti useimman kohdalla asennevammasta: veneillessä(kään) ei nykyään ajatella kuin itseään, muilla ei ole mitään väliä.
Venekortilla ei olisi pienintäkään parantavaa vaikutusta asenteisiin! Toki tahallisia tai tahattomia sääntöjen rikkojia vesiltä aina löytyy, mutta niin niitä löytyy maantieltäkin, vaikka ajokortti on ollut moottoriliikenteessä pakollinen jo varsin pitkään...- relaa.
Merellä veneilleenä sama havainto kuin Vuoksen veneilijällä. Rekisteröitävän kokoisilla veneillä ei pääosin ole lainkaan ongelmia, ja viralliset onnettomuustilastot todistavat tämän. Mutta soutuveneet ja mökkiprutkut ovat ongelma, ja tähän tuleva kortti ei vaikuttaisi pätkääkään.
Mielummin valvontaa lisää kuin turha byrokratian kukkanen (=kortti) joka ei vaikuta asenteisiin pätkääkään. Valvonnalla ne asennevammaiset saadaan parhaiten kuriin.
- Jaska331
Juttelin Trafin virkamiesten kanssa ja suunnitteilla on, että SPV:n jäsenseurojen kommodorit voivat myöntää jäsenilleen veneajokorttiin oikeuttavan todistuksen. Ne veneilijät, jotka eivät ole seurojen jäseniä, voivat suorittaa tentin Trafissa. Monivalintakysymyksiä tietokone arpoo. Tietty määrä oikein ja noin 300 maksu. Pelkkä kortin kirjoitus on 70,00 euroa (kuvallinen).
- rhewrhesefewfewr
Haisee Hevosmiesten Tietotoimistolle. Muun osan voisi ehkä uskoa, mutta väite tentin hinnasta ei ole uskottava.
- Ennaltaehkäisevyys
Kun lähdetään säätämään uusia kriminalisointeja tai laajentamaan olemassa olevien kriminalisointien alaa, on otettava huomioon rikoslainsäädännön hyväksyttävälle käytölle asetettavat yleiset edellytykset (esimerkiksi LaVL 9/2004 vp ja LaVM 15/2005 vp).
1. Kaikelle rikoslainsäädännölle on oltava hyväksyttävä peruste
2. On kyettävä osoittamaan painava yhteiskunnallinen tarve, joka edellyttää uuden rikostunnusmerkistön säätämistä
3. Säädettävän kriminalisoinnin tulee olla ennaltaehkäisevä ja
4. Tunnusmerkistön on oltava tarkkarajainen
Taloudelliset syyt eivät voi olla hyväksyttävä peruste. Siis venekortin hamkkimisesta saadut tulot.
Painava yhteiskunnallinen tarve -punninnassa on otettava huomioon ennestään voimassa oleva muu sääntely samoin kuin mahdolliset tavoitellun päämäärän saavuttamiseen johtavat vaihtoehtoiset menettelyt(kuten aikanaan Ruotsissa 2010).
Ennaltaehkäisevyys harkinta: Kriminalisoinnin tulee olla ennaltaehkäisevä
eli uuden rangaistussäännöksen on voitava perustellusti olettaa edes jossain määrin vaikuttavan tarkoitetulla tavalla.
Ennaltaehkäisevyys on ainakin tipotiessään poliisihallinnon aianisen rahanpuutteen vuoksi.
Tiedä häntä sitten Venekorttipakon kansan moraaliin vaikuttavista aspekteista.
Toisaalta tässä valtakunnassa on tärkeämpiäkin asioita mihin pitäisi puuttua vai mitä...- 10 + 10 = 20
Tuo oli paras kirjoitus lainsäätämisen alaan kuuluvista aiheista tällä foorumilla pitkään aikaan.
"Ennaltaehkäisevyys harkinta: Kriminalisoinnin tulee olla ennaltaehkäisevä
eli uuden rangaistussäännöksen on voitava perustellusti olettaa edes jossain määrin vaikuttavan tarkoitetulla tavalla.
Ennaltaehkäisevyys on ainakin tipotiessään poliisihallinnon aianisen rahanpuutteen vuoksi. "
Tuohon voisi vielä lisätä, ettei pelkästään rekisteröityihin veneisiin ulotetulla ajokorttipakolla ole ennaltaehkäisevää vaikutusta rekisteröimättömiin veneisiin, joiden "onnettomuuksia" tässä yritetään ehkäistä.
- 18+7
Minä kannatan veneajokorttia. Ihan sillä perusteella, että nykyinenkin laki edellyttää veneen kuljettajalta riittävää osaamista jne. muttei mitenkään määrittele, mitä se riittävä on. Sellainen on huonoa lainsäädäntöä. eli joko poistetaan koko vaatimus ja todetaan, että kuka tahansa saa ajaa mitä tahansa, kunhan ei ole yli promillen känössä, tai määritellään selkeästi ja konkreettisesti, mikä se osaamisvaatimus on, eli vaaditaan jonkinlainen kortti.
- ldldndndndndnd
Mielestäni jokaisen vesilläliikkujan tulisi tuntea merimerkit ja väistämissäännöt. Tosin, vaikka näitä ei tunne, liikkuminen onnistuu kun tilaa yleensä on.
Suurin ongelma aloittelevilla veneilijöillä on veneen halinta satamamanöövereissä. Vene ei pysy paikallaan kuten auto jos tuulee ja on aallokkoa. Laituriin ajaessa pitää huomioida tuleen vaikutus sekä tietenkin lähtiessäkin. Humioitva on myös Se että taitavasti perämoottorivenettä käsittelevä voi olla aivan hukassa akselivetoisen uppumarunkoisen veneen ohjaimissa. Myös solmut ja hyvät kiinnitystava tulisi huomioida sekä ottaa huomioon veden pinnan korkeusvaihtelut ja tuulet. - 18+7
ldldndndndndnd kirjoitti:
Mielestäni jokaisen vesilläliikkujan tulisi tuntea merimerkit ja väistämissäännöt. Tosin, vaikka näitä ei tunne, liikkuminen onnistuu kun tilaa yleensä on.
Suurin ongelma aloittelevilla veneilijöillä on veneen halinta satamamanöövereissä. Vene ei pysy paikallaan kuten auto jos tuulee ja on aallokkoa. Laituriin ajaessa pitää huomioida tuleen vaikutus sekä tietenkin lähtiessäkin. Humioitva on myös Se että taitavasti perämoottorivenettä käsittelevä voi olla aivan hukassa akselivetoisen uppumarunkoisen veneen ohjaimissa. Myös solmut ja hyvät kiinnitystava tulisi huomioida sekä ottaa huomioon veden pinnan korkeusvaihtelut ja tuulet.Satamamanööverit ovat todella se useimmiten käytännön vaikeuksia aiheuttava asia, mutta ne eivät oikeastaan ole vesiliikenteen turvallisuuteen liittyvä asia lainkaan. Niissä tapahtuu lähinnä vain materiaalivahinkoja (sekä lommoja kipparin itsetuntoon). Muistaako kukaan yhtään tapausta, jossa joku olisi kuollut satamatörmäilytilanteessa (kun jätetään huomiotta veteen kompastuneet/liukastuneet ja sen seurauksena hukkuneet)?
Eli tämä ei ole korttiin liittyvä juttu.
Ja ne solmut voi unohtaa. Asiallinen veneilijä käyttää hakoja ja ammattilaisella pleissautettuja ja kousseilla varustettuja köysiä. - 28m
18+7 kirjoitti:
Satamamanööverit ovat todella se useimmiten käytännön vaikeuksia aiheuttava asia, mutta ne eivät oikeastaan ole vesiliikenteen turvallisuuteen liittyvä asia lainkaan. Niissä tapahtuu lähinnä vain materiaalivahinkoja (sekä lommoja kipparin itsetuntoon). Muistaako kukaan yhtään tapausta, jossa joku olisi kuollut satamatörmäilytilanteessa (kun jätetään huomiotta veteen kompastuneet/liukastuneet ja sen seurauksena hukkuneet)?
Eli tämä ei ole korttiin liittyvä juttu.
Ja ne solmut voi unohtaa. Asiallinen veneilijä käyttää hakoja ja ammattilaisella pleissautettuja ja kousseilla varustettuja köysiä.Kortti on turha. Silti voitaisiin määrätä veneilijöille pakolliseksi esimerkiksi viittamerkkien ja rajoitusmerkkien tunteminen. Viranomaiset voisivat tarvittaessa liivitarkastusten yhteydessä tenttauttaa kipparilla kyselykaavakkeen muodossa nuo tiedot.
18 7: Miksi solmut ovat turhia ja ammattilaisen pleissaus ja haat ainoastaan hyväksyttäviä? Samaa logiikkaa käyttäen omat merimiestaidot ovat turhia ja ammattikipparin käyttö tulisi olla kaikissa veneissä pakollista. - 18+7
28m kirjoitti:
Kortti on turha. Silti voitaisiin määrätä veneilijöille pakolliseksi esimerkiksi viittamerkkien ja rajoitusmerkkien tunteminen. Viranomaiset voisivat tarvittaessa liivitarkastusten yhteydessä tenttauttaa kipparilla kyselykaavakkeen muodossa nuo tiedot.
18 7: Miksi solmut ovat turhia ja ammattilaisen pleissaus ja haat ainoastaan hyväksyttäviä? Samaa logiikkaa käyttäen omat merimiestaidot ovat turhia ja ammattikipparin käyttö tulisi olla kaikissa veneissä pakollista.Ihan tekninen syy: solmu heikentää köyden lujuutta merkittävästi enemmän kuin pleissi. En minä toki kiellä itse pleissaamasta, jos varmasti osaa, mutta kuten moni muukin kädentaito, se on todellisuudessa tarpeeton itse osata. Harrastusmielessä voi opetella mitä lystää, mutta arkitodellisuudessa taito, joka on tarpeen vain useiden vuosien välein eikä koskaan hätätilanteessa ja jonka suorituksen voi ostaa, on turha.
Sitten käytännöllinen syy: haka on aina nopeampi ja varmempi käyttää kuin mikään solmu. Taaskin, tokihan solmuilla voi leikkiä, jos välttämättä haluaa, mutta se on samanlainen vanhentunut ja tarpeettomaksi käynyt taito kuin vaikkapa jousipyssyllä metsästäminen.
Lausumani kohdistui siis varsinaisesti väitteeseen, että solmujen osaaminen (ja käyttäminen) olisi veneilijälle tarpeellista tai suorastaan pakollista. Ja vähäisemmässä määrin siihen, että se olisi edes hyödyllistä.
Syvällisemmin katsoen kysymys on itse asiassa siitä, että maailma ja tekniikka muuttuvat ja sen myötä tarvittavat taidot. Jotkut vanhat taidot ovat jo suorastaan vahingollisia eli eivät toimi nykykaluston kanssa, jotkin lievästi haitallisia eli toimivat mutta huonommin kuin uudet menetelmät ja jotkin vain hyödyttömiä eli toimivat ehkä yhtä hyvin mutta eivät tuo mitään lisäarvoa. - relaa.
18+7 kirjoitti:
Ihan tekninen syy: solmu heikentää köyden lujuutta merkittävästi enemmän kuin pleissi. En minä toki kiellä itse pleissaamasta, jos varmasti osaa, mutta kuten moni muukin kädentaito, se on todellisuudessa tarpeeton itse osata. Harrastusmielessä voi opetella mitä lystää, mutta arkitodellisuudessa taito, joka on tarpeen vain useiden vuosien välein eikä koskaan hätätilanteessa ja jonka suorituksen voi ostaa, on turha.
Sitten käytännöllinen syy: haka on aina nopeampi ja varmempi käyttää kuin mikään solmu. Taaskin, tokihan solmuilla voi leikkiä, jos välttämättä haluaa, mutta se on samanlainen vanhentunut ja tarpeettomaksi käynyt taito kuin vaikkapa jousipyssyllä metsästäminen.
Lausumani kohdistui siis varsinaisesti väitteeseen, että solmujen osaaminen (ja käyttäminen) olisi veneilijälle tarpeellista tai suorastaan pakollista. Ja vähäisemmässä määrin siihen, että se olisi edes hyödyllistä.
Syvällisemmin katsoen kysymys on itse asiassa siitä, että maailma ja tekniikka muuttuvat ja sen myötä tarvittavat taidot. Jotkut vanhat taidot ovat jo suorastaan vahingollisia eli eivät toimi nykykaluston kanssa, jotkin lievästi haitallisia eli toimivat mutta huonommin kuin uudet menetelmät ja jotkin vain hyödyttömiä eli toimivat ehkä yhtä hyvin mutta eivät tuo mitään lisäarvoa.Typerä vastaus määritellä mikä on meille kaikille turhaa ja vanhanaikaista, ja olla sitä mieltä että tietää maailman asiat paremmin kuin kukaan muu. Köydethän mitoitetaan solmut kestäviksi joka tapauksessa. Pleissaustaito taas mielestäni on yksi harrastuksen suola, ei rasite. En silti ole vaatimassa sen opettelua kaikille kuten sinä suosittelet sen taidon välttämistä. Samoin köyden rihmaus, kai sen osaat?
Ja haka ei ole aina nopeampi ja varmempi käyttää kuin solmittu köysi; esimerkiksi sivutuulinen laituri lähdön hetkellä. Otan normimiehistöllä sata kertaa mieluummin pitkän köyden, joka on pujotettu laiturin kautta takaisin veneeseen ja solmittu sinne, kuin laiturilla kiinni olevan haan.
Syvällisyytesi taitaa olla aloittelevan veneilijän syvällisyyttä. Aluksi minäkin pidin hakoja parempina, mutta nykyisin vältän niitä jos mahdollista. Paljaan köyden käsittely on sujuvampaa eikä tule vahinkoja. Kokemattomampi miehistö saa silti veneessäni käyttää hakoja sopivissa paikoissa. - 18+7
relaa. kirjoitti:
Typerä vastaus määritellä mikä on meille kaikille turhaa ja vanhanaikaista, ja olla sitä mieltä että tietää maailman asiat paremmin kuin kukaan muu. Köydethän mitoitetaan solmut kestäviksi joka tapauksessa. Pleissaustaito taas mielestäni on yksi harrastuksen suola, ei rasite. En silti ole vaatimassa sen opettelua kaikille kuten sinä suosittelet sen taidon välttämistä. Samoin köyden rihmaus, kai sen osaat?
Ja haka ei ole aina nopeampi ja varmempi käyttää kuin solmittu köysi; esimerkiksi sivutuulinen laituri lähdön hetkellä. Otan normimiehistöllä sata kertaa mieluummin pitkän köyden, joka on pujotettu laiturin kautta takaisin veneeseen ja solmittu sinne, kuin laiturilla kiinni olevan haan.
Syvällisyytesi taitaa olla aloittelevan veneilijän syvällisyyttä. Aluksi minäkin pidin hakoja parempina, mutta nykyisin vältän niitä jos mahdollista. Paljaan köyden käsittely on sujuvampaa eikä tule vahinkoja. Kokemattomampi miehistö saa silti veneessäni käyttää hakoja sopivissa paikoissa.Turhuus ja vanhanaikaisuus on helppo määritellä teknologian kehitystason perusteella, se ei ole yksilökohtainen juttu.
Tuo irtautumistilanne ei ole merkityksellinen, koska hakojen käyttäjäkin voi tarvittaessa vaihtaa tuulen puoleisen keulaköyden tilalle tuollaisen apuköyden. Eikä sitä tarvitse mihinkään solmia (semantiikkakysymys, minusta se knaapin ympärille kieputtaminen ei ole solmimista). Kiinnittymisvaiheessa haka on ylivoimaisesti nopeampi. Väitän, että kokematon gasti, jolle on kerran näytetty oikea tapa lyödä haka kiinni, pesee hakaköyden kanssa vaikkapa 10 suorituskerran testisarjassa solmusidonnan maailmanmestarin kiinnitysnopeudessa. Hänellä on haka kiinni jo ennenkuin solmunkäyttäjä on saanut köyden lenkistä läpi ja lenkin toisella puolen otteeseen.
Toinen esimerkki: kun siellä laiturilla sattuu olemaan vastaanottaja auttamassa, niin laiturinpuoleinen kiinnitys on valmis hänen lyötyään haan kiinni. Jos hänelle annetaan paljas köysi, niin jonkun täytyy mennä laiturille tekemään se solmu tai vähintään tarkistamaan, että se pitää (vastuullinen veneilijä ei luota tarkistamatta vieraan tekemään solmuun).
Mutta oisko tää aihe nyt ihan toisen ketjun paikka silti, ei liity korttiasiaan sen kummemmin. - 5 + 2 < 8
18+7 kirjoitti:
Ihan tekninen syy: solmu heikentää köyden lujuutta merkittävästi enemmän kuin pleissi. En minä toki kiellä itse pleissaamasta, jos varmasti osaa, mutta kuten moni muukin kädentaito, se on todellisuudessa tarpeeton itse osata. Harrastusmielessä voi opetella mitä lystää, mutta arkitodellisuudessa taito, joka on tarpeen vain useiden vuosien välein eikä koskaan hätätilanteessa ja jonka suorituksen voi ostaa, on turha.
Sitten käytännöllinen syy: haka on aina nopeampi ja varmempi käyttää kuin mikään solmu. Taaskin, tokihan solmuilla voi leikkiä, jos välttämättä haluaa, mutta se on samanlainen vanhentunut ja tarpeettomaksi käynyt taito kuin vaikkapa jousipyssyllä metsästäminen.
Lausumani kohdistui siis varsinaisesti väitteeseen, että solmujen osaaminen (ja käyttäminen) olisi veneilijälle tarpeellista tai suorastaan pakollista. Ja vähäisemmässä määrin siihen, että se olisi edes hyödyllistä.
Syvällisemmin katsoen kysymys on itse asiassa siitä, että maailma ja tekniikka muuttuvat ja sen myötä tarvittavat taidot. Jotkut vanhat taidot ovat jo suorastaan vahingollisia eli eivät toimi nykykaluston kanssa, jotkin lievästi haitallisia eli toimivat mutta huonommin kuin uudet menetelmät ja jotkin vain hyödyttömiä eli toimivat ehkä yhtä hyvin mutta eivät tuo mitään lisäarvoa.Haka voi heikentää kiinnityksen lujuutta huomattavasti enemmän kuin solmu.
Hakojen joukossa on täysin laadutonta kamaa, jotka eivät kestä edes puolta ilmoitetusta työjuormasta. Normaali veneilijä ei niitä pysty erottamaan kunnollisista, sillä ostohinta tai -paikka ei merkitse asiassa yhtään mitään.
Lisäksi kuluminen heikentää myös köyttä huomattavasti solmua enemmän, kun puhutaan venekalustosta eikä laivoista.
Solmun varmuus on huomattavasti parempi kuin yhdenkään haan, sillä useiden käytössä olevien solmujen pitokyky on suurempi kuin lujuus.
Haan etu on nopea kiinnittäminen ja joskus myös irroittaminen joissain tilanteissa sekä kulumisen vähentyminen kiinnitettäessä esim ruosteiseen teräkseen, ei lujuus eikä varmuus.
Oikea kiinnyttymisväline riippuu tilanteesta, joskus haka on parempi ja toisinaan pelkkä köysi. Hakaa käytettäessä tulee aina varautua siihen, ettei haan kitaväli riitäkään, kun vastapuolen mietalli tanko onkin yllättävän paksua kamaa. Solmuilla ja köysillä tätä ongelmaa ei ole koskaan.
Pahimmillaan hakaa käytetään hirttosilmukkana estäen toisten veneiden lähtemisen tai ainakin sitä huomattavasti vaikeuttaen, esim paaluissa. Moisen häiriköinnin kriminalisointi olisi järkevämpää kuin mitkään ajokorttipakot.
- ei siis hyödytön
Venekortti tuskin vaikuttaa juurikaan nykyisen veneilijäväestön tekemisiin, koska valtaosin ne, jotka vielä ovat hengissä ja saaneet pidettyä veneensä pinnalla, tuntenevat perussäännöt riittävän hyvin.
On kuitenkin yksi alue, jolla se aivan varmasti vaikuttaisi: uudet veneilijät. Harvassa ovat ne, jotka kortittomina hyppäävät auton rattiin ja syynä on juuri tietoisuus siitä, ettei heillä ole korttia eikä siten ajo-oikeutta (toki tämänkin lajin "sankareita" on). Aivan sama efekti tapahtuisi veneiden kohdalla. Loppujen lopuksi suurin osa ihmisistä sittenkin uskoo lakikirjaa ollessaan sen määräyksistä tietoisia.
Tämän hyödyn määrällistä vaikutusta on toki mahdotonta arvioida, mutta nollasta poikkeava se joka tapauksessa on.- relaa.
Ei välttämättä hyödytön, ei. Mutta jos 10 miljoonan euron vuosikustannuksilla saadaan naapurin Ville ajamaan viitan oikealta puolelta vaikka väärältäkin Busterilla menisi ilman kosketusta, niin kannattaako? Kustannustehokkuudesta tässä on kyse. Tuntuu että maalla ollaan taas viisaista vaikkei merellä ole edes hätää.
- ei siis hyödytön
relaa. kirjoitti:
Ei välttämättä hyödytön, ei. Mutta jos 10 miljoonan euron vuosikustannuksilla saadaan naapurin Ville ajamaan viitan oikealta puolelta vaikka väärältäkin Busterilla menisi ilman kosketusta, niin kannattaako? Kustannustehokkuudesta tässä on kyse. Tuntuu että maalla ollaan taas viisaista vaikkei merellä ole edes hätää.
Mistä ne 10 miljoonan vuosikustannukset tulisivat, haloo? Jos tarvittavat tietojärjestelmäkuviot teettävät edes 100 000 euron perustamiskustannuksen ja yli 10 000 euron vuosikustannuksen, niin joku on toheloinut pahasti yli (julkishallinnonkin) keskiarvon.
Sitä mä nyt vaan, että ei tuo mikään erityinen kustannusjuttu ole. - dfgyyu
relaa. kirjoitti:
Ei välttämättä hyödytön, ei. Mutta jos 10 miljoonan euron vuosikustannuksilla saadaan naapurin Ville ajamaan viitan oikealta puolelta vaikka väärältäkin Busterilla menisi ilman kosketusta, niin kannattaako? Kustannustehokkuudesta tässä on kyse. Tuntuu että maalla ollaan taas viisaista vaikkei merellä ole edes hätää.
Nykyisten määräystem puitteissa kenenkäöän, ei naapurin Villen taikka Siljan kipparin tarvitse ajaa viitan oikealta puolelta. Väylän ulkoipuolella saa kulkea aivan vapaasti.
- Jsk1234
Viikonloppuna viereen rantautui uusi veneilijä. Ei kunnollisia köysiä, ei varmaan pelastusliivejäkään kaikille. Onneksi oli pieni vene, jotta sain pidettyä sen keulan kädelläni irti omasta veneestäni. Siinä kohdassa vaan hirvitti, että kun se koneen kanssa mohelointi oli aika hurjaa, niin jos olisikin polkaissut kaasulla silloin eteenpäin. Onneksi ei. Alkoholiakin oli mukana. Ei tuullut eikä ollut aallokkoa.
Tälle kaverille olisi venekortti ja kurssitus sekä sen myötä asennemuutos ollut hyödyksi. Lisäksi vierailu veneilytarvikeliikkeeseen. Mutta ei veneily helppoa ole aloittelijalle. Miten pystyy harjoittelemaan lähtöjä ja kiinnittymisiä voimakkaassa tuulessa eri tuulen suunnilla ja erilaisiin laitureihin? Montako vuotta aloittelijalta menee, että yllätyksiä ei enää tulisi?
Ja sitten asian pohdintaa vaikeuttaa se, että varmaankin yli puolet veneilijöistä ei ole ollut aloittelija koskaan, vaan vesillä on oltu lapsesta lähtien. - ei auttais
Jsk1234 kirjoitti:
Viikonloppuna viereen rantautui uusi veneilijä. Ei kunnollisia köysiä, ei varmaan pelastusliivejäkään kaikille. Onneksi oli pieni vene, jotta sain pidettyä sen keulan kädelläni irti omasta veneestäni. Siinä kohdassa vaan hirvitti, että kun se koneen kanssa mohelointi oli aika hurjaa, niin jos olisikin polkaissut kaasulla silloin eteenpäin. Onneksi ei. Alkoholiakin oli mukana. Ei tuullut eikä ollut aallokkoa.
Tälle kaverille olisi venekortti ja kurssitus sekä sen myötä asennemuutos ollut hyödyksi. Lisäksi vierailu veneilytarvikeliikkeeseen. Mutta ei veneily helppoa ole aloittelijalle. Miten pystyy harjoittelemaan lähtöjä ja kiinnittymisiä voimakkaassa tuulessa eri tuulen suunnilla ja erilaisiin laitureihin? Montako vuotta aloittelijalta menee, että yllätyksiä ei enää tulisi?
Ja sitten asian pohdintaa vaikeuttaa se, että varmaankin yli puolet veneilijöistä ei ole ollut aloittelija koskaan, vaan vesillä on oltu lapsesta lähtien.Noinhan sitä joskus ajatteli. Käytännössä kortti ei toisi minkäänlaista apua kohtaamiisi ongelmiin. Se kaveri ei olisi hallinnut tai varustanut venettään pätkääkään paremmin, jos sillä olisi joku kortti taskussa. Se kortti kun tarkoittaisi, että kaveri tietää, että joitakin pitää väistää ja että vesillä näkee erivärisiä keppejä, eiyhtään sen enempää.
- olet hyödytön
ei siis hyödytön kirjoitti:
Mistä ne 10 miljoonan vuosikustannukset tulisivat, haloo? Jos tarvittavat tietojärjestelmäkuviot teettävät edes 100 000 euron perustamiskustannuksen ja yli 10 000 euron vuosikustannuksen, niin joku on toheloinut pahasti yli (julkishallinnonkin) keskiarvon.
Sitä mä nyt vaan, että ei tuo mikään erityinen kustannusjuttu ole.Heh, virkakyösti kun pääsee suunnittelemaan toiselle turvallisuusjärjestelmää, niin sen perustamiskustannukset ovat taatusti yli 100 000 euroa. Ja vuosikustannus on taatusti yli 10 000 euroa, johan yhden kyöstin bruttopalkkakin on sen 50 000 pääkaupunkiseudulla, ja noita kyöstejä tarvittaisiin kunnissa tarkastamaan ja hoitamaan rekisterejä...
Tuohon päälle veneilijälle kortin kurssituskustannukset, kortin suoritus ja lunastus ja kortistahan tehdään tietysti määräaikainen kuten rekkakortista, jotta veneiljän tietotaidot pysyvät ajan tasalla ja voidaan rahastaa säännöllisesti ja perustella uuden rekisteriviraston tarve.
Mikä kettu teissä suomalaisissa on kun haluatte ehdoin tahdoin lisää maksuja ja kontrollia sinnekin, missä sitä ei tarvita? Sopisitte edelleen Venäjän yai Ruotsin alusmaaksi niin riittäisi pokkuroitavaa. - 1+19
olet hyödytön kirjoitti:
Heh, virkakyösti kun pääsee suunnittelemaan toiselle turvallisuusjärjestelmää, niin sen perustamiskustannukset ovat taatusti yli 100 000 euroa. Ja vuosikustannus on taatusti yli 10 000 euroa, johan yhden kyöstin bruttopalkkakin on sen 50 000 pääkaupunkiseudulla, ja noita kyöstejä tarvittaisiin kunnissa tarkastamaan ja hoitamaan rekisterejä...
Tuohon päälle veneilijälle kortin kurssituskustannukset, kortin suoritus ja lunastus ja kortistahan tehdään tietysti määräaikainen kuten rekkakortista, jotta veneiljän tietotaidot pysyvät ajan tasalla ja voidaan rahastaa säännöllisesti ja perustella uuden rekisteriviraston tarve.
Mikä kettu teissä suomalaisissa on kun haluatte ehdoin tahdoin lisää maksuja ja kontrollia sinnekin, missä sitä ei tarvita? Sopisitte edelleen Venäjän yai Ruotsin alusmaaksi niin riittäisi pokkuroitavaa.Ei siihen hommaan mitään "virkakyöstiä" tarvita, tietojärjestelmä vaan. Loppu hoituu Trafin olemassaolevan asiakaspalvelunkautta. Mihin kunnissa ketään tarvittaisiin.
Ei ole ihan realismi himassa valittajilla. - Jaassksklslsl
1+19 kirjoitti:
Ei siihen hommaan mitään "virkakyöstiä" tarvita, tietojärjestelmä vaan. Loppu hoituu Trafin olemassaolevan asiakaspalvelunkautta. Mihin kunnissa ketään tarvittaisiin.
Ei ole ihan realismi himassa valittajilla.Kannattisiko tutustua valtion it-hankkeisiin? Ensin palkataan konsulttitoimisto joka haukkaa 100 t€ palkkiona pienenä suupalana. Seuraavaksi toinen konsulttitoimisto selvittää miten järjestelmä luodaan jnejne.
- perustaidot kurssilt
Mä näen tämä nyt niin, että kortti on huuhaata, koska se tulee olemaan joka tapauksessa liian suppea.
Jos pitää tenttiä väistämissäännöt ja seitsemän/kahdeksan viittaa, niin sillä annetaan kokemattomalle turha turvallisuuden tunne osaamisesta, kun korttikin on. Vähän niikuin liukkaan kelin radalla uusille talviautoilijoilla... Kaikki vesillä ennenkin liikkuneet kokevat sen turhana byrokratiana, kun joutuvat tenttimään itsestäänselvyyksiä ja maksamaan jonkun hiton korttimaksun.
Jos kortti taas olisi kattava, niin sitten mielestäni ei ole kysymys niinkään millaista venettä kuljetetaan, vaan minkälaista merenkulkua noin matkan kesto ja vesiauleet luonteeltaan huomioon ottaen toteutetaan. Ajatelkaa mikä ero on tuttua mökkireittiä ajavan busterikuskin, tai sitten viikkoja kestävän purjehdusloman veneen päällikkönä toimivan vaatimuksilla on. Koulutetaanko kaikki rekisteröitävää venettä ajavat täysin oppineiksi kapteeneiksi, jotka hallisevat matkaveneensä navigoinnin ja tekniikan kaikissa olosuhteissa sää-, sähkö- ja dieseloppeineen kaikkineen. Kyllä veneily on harrastus johon kouluttautuminen täytyy olla vapaaehtoista ja suhteessa oman veneilyn laatuun ja määrään- Ei kursseja
Ei venekorttia varten mitään kursseja tai koulutusta tarvittaisi. Eihän tieliikenteen puolellakaan pikku-e tai mopokorttia varten tarvittu mitään kursseja, riitti kun vaan haki uuden ajokortin poliisilaitokselta. Sama käytäntö toimisi myös venekortissa.
Nythän tilanne on sikäli hölmö, että jos kärähtää ruorijuoppoudesta, niin siitä ei tule sakkoa kummoisempaa seuraamusta, mutta jos ajettavalla ruohonleikkurilla pörrää kännissä omakotitalon pihalla, niin autokortti voidaan laittaa kuivumaan.
- jore6
Voihan kortti oikeuttaa veneilemään vain tietyllä alueella tai tietyllä venetyypillä.
- Tampester1
Eipä ajokortti estä autoliikenteessäkään törttöilyä, liikennesääntöjen rikkomista, kortitta tai humalassa ajamista. Siinä ammutaan tykillä hyttystä vai osaako joku sanoa, koska ammattialus olisi törmännyt huviveneeseen? Voiko jonkun mielestä kortti estää tähystämättä jättämisestä tai piittaamattomuudesta johtuvat huviveneiden törmäilyt?
- kortitonko
Tänä aamuna oli asiallinen keskustelu tvssä.
Trafin pomo perusteli korttia sillä että olisi ollut vaaratilanteita huviveneiden ja ammattiliikenteen törmäyksille. Onko näitä oikeasti ollut, kuinka pajon ja millaisten alusten välillä? Yhtään onnettomuusuutista en muista nähneeni.- dbznznnz
Varmasti ammattiliikenteen ja huviveneiden välillä on läheltä piti -tilanteita. Esim Turusta lähtevillä laivoilla on pisimmillään yli 100 km kapeaa saaristoväylää missä ajavat myös huviveneet. Matkustaja- ja rahtialusten nopeudet ovat parhaimmillaan yli 20 solmua, liki main säässä kuin säässä. Minulla on mökki laivaväylän varrella ja sesonkiaikana useamman kerran viikossa kuulee laivan huudattavan sumutorvea edessä toilaileville huviveneille.
Mutta, väitän edelleen että kortti ei juuri tilannetta paranna. Kortti taskussa ei paranna asennetta, jos laiminlyö tähystyksen niin voi voi.
- seuraa jos pystyt
Se ny vielä puuttuis, että 30 vuotta näitä vesiä yksin seilanneena pitäis vielä ajokortti suorittaa. Kuka semmostaki valvoo arvatenki joku uimataidoton.
Enpä sellaista kuitenkaan ajatellut suorittaa, se oman järjenkäyttö täytyy tässä kohtaa tulla mukaan peliin .- Kköönjknknn
Saaristolaivurin tutkinto antaa erittäin hyvät teoreettiset taidot veneilyyn. Opiskellaan perusnavigointi, meriteiden säännöt, kulkuvalot ja merkit tms. Mutta kuinka järkevää olisi päntätä esim miltä näyttää pimeässsä ohjailukyvytön alus jos ei koskaan veneile pimeässä väylillä?
Trafin suojatyöpaikkaherrat keksivät itselleen tekemistä j kiusaa kansalaisille. Piste.
- jore6
Asiaa voi ajatelkla myös toisella tavalla. Jos kortista ei ole mitään apua, olisiko maantieliikenne erilainen, jos korttia ei vaadittaisi?
Aikoinaan turvavyöstä, lukkiintumattomista jarruista ja turvatyynyistä sanottiin, että ne eivät paranna liikenneturvallisuutta koska ne ihmiset ulosmittasivat niiden vaikutuksen koheltamalla enemmän. Toisin kävi.- msmsldl
Maantie- ja vesiliikennettä ei voi verrata keskenään. Täysin eriluonteisia liikennemääriltä, "ajoradoiltaan" ja kalustoltaan.
- Puoliplaanari
Minä ehdottaisin vähän toisenlaista lähestymistapaa. Olen tämän palstan jutuista ymmärtänyt että osa ottaa tosi raskaasti sen jos näkevät itseään huonomman veneilijän, aivan äärimmäisissä tapauksessa ovat jopa joutuneet väistämään väistämisvelvollista.
Paras olisi jos näille mielensä pahoittaneille avattaisiin kriisipuhelin ja kenties vertaistuki johon saisi ottaa yhteyttä heti kun muiden merenkulku alkaa vähänkin ahdistamaan. Sen ylläpito tulee varmasti kuitenkin halvemmaksi kuin koko veneajokorttihulluus.- Jsk1234
Mä olen aloittelija, toista vuotta vesillä. En ollut lapsena edes veneen kyydissä milloinkaan. Ensimmäinen kesä meni möhelöidessä, onneksi en törmännyt kehenkään. Nyt on mennyt jo paremmin, vaikka pari kertaa tuuli aiheuttikin arviointivirheitä laituriin ajossa.
Eniten on hyötyä ollut saaristolaivurikurssista, ja sitten Venemestarin arkistosta löytyneellä Kipparikoulu artikkelisarjasta. Jos kortti tulee, niin nämä olisi ainakin moottoriveneilijälle hyvät oppimateriaalit. - MerimiesMiess
Jsk1234 kirjoitti:
Mä olen aloittelija, toista vuotta vesillä. En ollut lapsena edes veneen kyydissä milloinkaan. Ensimmäinen kesä meni möhelöidessä, onneksi en törmännyt kehenkään. Nyt on mennyt jo paremmin, vaikka pari kertaa tuuli aiheuttikin arviointivirheitä laituriin ajossa.
Eniten on hyötyä ollut saaristolaivurikurssista, ja sitten Venemestarin arkistosta löytyneellä Kipparikoulu artikkelisarjasta. Jos kortti tulee, niin nämä olisi ainakin moottoriveneilijälle hyvät oppimateriaalit.Saaristolaivurikurssilta saa erinomaiset teoreettiset edellytykset selvitä veneen kanssa. Monet navigaatioseurat tarjoavat myös käytännön kursseja, joissa ensin teoriassa kerrotaan veneistä ja veneiden tekniikasta, pereshuolloista tms. Sen jälkeen lähdetään merelle/järvelle, opetellaan laituriin/laiturista ajo, poijukiinnitykset, navigointia jnejne.
- kuusamox
Minä en kaipaa veneajokorttia minkään muun takia kun että olisi enemmän tilaa veneillä. Viikonloppuisin puutarhaväylät on täynnä ja joutuu menemään jonossa. Jos vaikka 10% jäisi pois, olisi paljon väljempää
- anarkiaaaaaaaaaaa
Suomalaiset lampaat taas PERSEET PYSTYSSÄ ODOTTAMASSA KUN ISOT HERRAT PÄÄTTÄÄ LAITTAA KUIVANA ANAALIIN!
ON SE SAATANA KUN TÄMÄ KANSA EI VIKISE VAIKKA MITEN RUOSKITAAN.
MUISSA MAISSA NOUSTAAN BARRIKAADEILLE JA TAPETAAN VALTAANPITÄVÄT JOS TARVE VAATII!! - turhaa säätöä
Ei nyt sentään tämä ihan tuonluokan asia ole, niin pahasti keskeneräinenkin, eikä taatusti saa ketään selvää, mitä ja mikä olisi "korttivaatimus" . siitä kun ei hyötyä saa repimälläkään.
- masokissa
Miksi epäilet, että anarkiaaaa suhtautuisi asiaan negatriivisesti?
- kannatan korttia
Ajokortti asiassa voitaisiin toimia esimerkiksi niin, että jokin alue, esim, Helsinkin, toimisi pilottialueena. Siitä saatujen kokemusten perusteella muu maa sitten perässä. Saaristolaivurin tutkinto voisi olla minimitaso.
- Luottamus hyvä
Luottamus hyvä, kontrolli parempi, todettiin eräässä naapurimaassakin ihan johtotasolta.
Kun viime aikoina ei ole saatu mitään uutta rajoitusta aikaiseksi periaatteella:"Yksikin kuolonuhri on liikaa." ehdotan puuttumista todelliseen ongelmaan.
Vaikka meillä onkin iät ja ajat ollut uimakouluja, ei vieläkään ole kehitetty uintiajokorttia. Niimpä useat uhriparat menettävät vuosittain henkensä vaipuessaan aaltojen alle. Tyynessäkin vedessä hukkuminen on usein hyvin kohtalokasta.
Siis, Uintiajokortti ja pelastusliivit pakolliseksi!
Ilman niitä oleskelu viittä metriä lähempänä yli puolenmetrin syvyistä vettä rangaistava vähintään sakoilla! - Virkamiesvalmistelua
Älä älä leikilläsikää, traFin tontut saa jo orgasmeja - haluavat varmasti "avata" keskustelun, kun Kelakorttikin toimii apteekissa kiitettävästi. Luennollisestikaan ei liity mitenkään asiaan, mutta TraFin pomo ei sitä ymmärrä, joten käytetään muutamakymmenen miljoonaa asian selvittämiseen, jos noilla olisi sittenkin yhteyttä, jos ei ole, aloitetaan valmistelut ja kehitetään valtiovallan suunnattomalla osaamisella IT-hanke, joka ei valmistu koskaan ja maksaa 300 miljoonaa, Kokoomusta lähellä olevalta konepajalta.
- motorman67
Eikös nykyään tarvita moponkin kuljettamiseen ajokorttia, siis "nuorelta" henkilöltä. Tähänhän voisi vetää ikärajan niin veneille kuin mopoillekin. Päästäis me vanhat jermut vähän helpommalla heheh... Entäs kukas niitä kortteja sit kyttäis, polliisit, tullit ja merivartijat vai? Virkoja kun lopetetaan muutenkin. Voipi olla, että ei "käry käy" koko elämän aikana. Turhaa byrokratiaa koko kortti touhotus. Luulis, että tässä maassa olisi tärkeämpääkin miettimistä kuin ko.asia.
Mites kävi tuon autokortin ja nimenomaan raskaanliikenteen ajolupien kanssa? Jossain uutisoitiin, että uusia kuljettajia ei saa enää edes paloauton kahvoihin.
Laulun sanoja muistellen: ei aika mennyt koskaan enää palaa...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .452897Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen452835Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631232618Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi3341684- 711074
Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."
Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito101051Purra hermostui A-studiossa
Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.193907Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että101762Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde26760- 43702