Lapsi ei vain syö, neuvola uhkailee painoseurannoilla!!

Hermoraunio.

Apua!
Lapsi 2v ei syö aamu- eikä iltapalaa. Itkee ja haluaa leikkimään ja kieltäytyy kaikesta. Olen tarjonnut kaikkea mahdollista. Kaverini näytti yhdellä iltapalalla lapselleni puhelimestaan lastenohjelmia ja jo upposi kaikki mitä vain keksi tarjota (puurot ja maidot ja muut). Mutta en todellakaan ole laittamassa lapselleni televisiota ruokapöytäseuraksi! On joskus saanut leikkiä leluilla samaan aikaan, mutta alkoi sekin niin v*****'ttamaan, että kai sitä nyt voi normaalisti istua pöydässä ja ruokaa syödä ilman, että yhtä tarvitsee koko ajan viihdyttää... Tekisi mieli nyt tähän kirjoittaa kaikki kirosanat mitä maailmasta löydän, mutta yritän hillitä itseni. Olen kohta hermoraunio... koska samaan aikaan neuvola huolehtii, kuinka lapsi menee -1 painokäyrällä (mitä se tarkottaakaan, sanovat yhtäaikaa, että on vielä normaalin rajoissa, mutta silti pitää seurata??). Muuten syö hyvin, kaikki muut ruokailut menee hyvin.
Ärsyttääääää!!!!

16

313

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mitäs pahaa..

      siinä painoseurannassa on? Itsestäni on ollut vain mukavaa, kun pienenä on saatu ylimääräisiä neuvolakäyntejä ja saatu seurata lasten kasvua, kun ovat pieniä. Tosin tuo -1 käyrä kuulostaa aika hassulta kun oman 3-vuotiaani paino menee jossain -10 käyrän alapuolella, mutta on vain sanottu, että ei ole vielä alipainoa niin ei haittaa. Itse olen myös hyvin laiha ollut aina, samoin sisarukseni, eli meillä se on "sukuvika".

    • Onko taas provoa?

      Kannattaa varmaan käydä useammin neuvolassa, niin tulee nuo painokäyräasiatkiin tutummiksi. Jos lapsi on -1 käyrällä, mitään painoseurantaa ei tosiaankaan tarvita.

    • Turha paikka

      Miksi käytät lasta neuvolassa? Itse en ole koskaan käyttänyt ja nyt ovat aikuisia kaikki. Mihin sitä tarvii? Lapsetn haukkumiseen? He katsovat kirjasta että kaikki lapset kasvaa samaan muottiin, jos ei, lapsessasi on vikaa... kyllä he viat keksii ellei niitä ole. Koksaan ei ole lapset hoitusujen mieleen, heidät on koulutettu siihen, että vikoja löytyy,.

      Minusta älytön laitos... emme ole tarvinneet moista haukkumispaikkaa ikinä.

      Jokainen lapsi kasvaa omaan tahtiin ja toimii ja oppii myös. Tuommoset käyrät on vaan tehty ilkeydestä, ei niitä mihinkään tarvi.

      • Onko taas provoa?

        Ei minun lapsiani ole koskaan neuvolassa haukuttu. Ehkä teillä olikin enemmän aihetta?


      • Emme ole käyneet
        Onko taas provoa? kirjoitti:

        Ei minun lapsiani ole koskaan neuvolassa haukuttu. Ehkä teillä olikin enemmän aihetta?

        Ei meidän lapsia ole seillä neuvotapaikasa ikinä jhaukuttu kun emme ole heitä siellä käyttäneet. Vähän vaikee on hiiden puskasta nousseiden hoitusujen haukkua. Vai haukkuuko ne toisia muille potilaille?? Kauheeta!! Onneks ei olla käyty.


    • h4rttrsag

      Lopeta se hermoileminen ja rauhotu sen syömisen kanssa! Ja mitä väliä sillä on, vaikka joutuisitte käymään jossakin seurannassa viikon välein. Sinä tiedät, että lapsi on terve (siis jos on), kasvaa ja kehittyy normaalisti, niinollen hän varmasti saa tarvitsemansa ravinnon.

      Ja tuolla ei ole mitään merkitystä millä käyrällä hän kasvaa, kunhan se käyrä pysyy tasaisena. Ja yhden kerran mittauslasku ei meinaa mitään, sitten tarkistetaan myöhemmin asiaa uudelleen ja mietitään, että saa kaiken tarvitsemansa ravinnon siitä mitä syö. Jostain kumman syystä jotkut terkkarit ovat ihan fanaattisia siinä, että jokaisen pitäisi kasvaa sillä "nollakäyrällä". Onneksi meidän terveydenhoitajalla on järki päässä.

      Meillä kasvaa täällä sellainen yhden sortin luuviulu, jonka aamupalojen kanssa tuskailen joka aamu. En sen vuoksi, että joku käyrä menee vituralleen vaan sen vuoksi, ettei tahdo jaksaa sitten lounasta odottaa. Hän on aina kasvanut sillä -2 himpun verran yläpuolella (ja selvyydeksi, että jossakin mittarissa sitä sanotaan -20 käyräksi, mutta ainakin tuo kasvukayrat.fi näyttää sen -2:na). Kasvu on ollut kokoajan tasaista omalla käyrällään. Pituus on normaalikäyrällä. Onhan tuo neiti melkoinen kuikelo 4v vaan ihan on normaalisti kehittynyt ja kasvanut. Ruokahalu on hyvin vaihteleva, yleensä syö yhden "kunnon" ruuan päivässä ja muut sitten pienempiä aterioita. Aikani stressasin tuon aamu/iltapalahommankin kanssa, mutta nykysellään hän syö mitä syö. Uusia ruokia on pakko maistaa ja annoksista (jotka on pieniä) pitää noin puolet syödä joka ruualla ja juoda maito. Mitään virikkeitä en pöytään ala roijaamaan enkä pakottamalla syötä. Herkkuja ei tipu, jos ruoka ei maistu jne.

      Jos siis se käyränne on ihan tasainen -1 niin ole vain ihan rauhassa. Ei meidän kaikkien tarvitse olla normaalipainoisia ja pituisia. Ne käyrät on tehty vain hälyttämään, jos kehityksessä olisi jotain pielessä, varoittamaan allergioista jne.

    • aloittajaX

      Aina on ollut -1 käyrällä painon kans. Ja on muuten normi. Ärsyttää ja ahdistaa tuollainen turha hysteerisyys. Taidan vaan ottaa sen liian vakavasti ja henkilökohtaisesti.

      • no eihän

        sitten ole mitään huolta jos aina ollut sillä käyrällä.Kannattaa ehkä pyytää toista neuvolatätiä jos noin ulalla on nykyinen.Yksi omista lapsistani on ollut koko ikäns -2 käyrällä eikä kukaan ole ollut huolissaan.


    • kukin tavallaan

      Eiköhän se lapsi syö, jos on nälkä ;) Ei lapsi ruoan ääressä nälkään kuole. Jos ei ole nälkä niin sitten ei syö.

      -1 käyrä ei mielestäni ole vielä ollenkaan paha. Siellä omakin tyttäreni on eikä hänelle ole koskaan ehdotettu mitään painoseurantaa. Kasvaa ja kehittyy hyvin. On jopa pitkänpuoleinen ikäisekseen.

      Meilläkään ei aamupalalla maistu mikään muu kuin maito ja ehkä pari saksan- tai cashew-pähkinää. Ei ole yrittänyt koskaan tukehtua niihin (nyt ikää 2 v 7 kk) ja pitää niistä. Ovat terveellisiä, joten olen antanut hänelle niitä kun hän on pyytänyt. Isänsä on kova pähkinänsyöjä ja opetti tytönkin syömään niitä aika varhain. Itse en olisi ehkä uskaltanut antaa niitä ainakaan alle 3-vuotiaalle juuri tukehtumista peläten, vaan kun en ollut aina paikalla näkemässä mitä he keskenään puuhasivat.

      Viittä kertaa en ole saanut häntä koskaan syömään vuorokaudessa. Neljä sen sijaan on ollut toimivampi määrä (pieni aamupala, ruoka, välipala ja iltapalaa). Hän on pieni ruokainen kuten olen ollut aina itsekin.

      Mitä tuohon lelujen ja tv:n katsomiseen syödessä taas tulee, niin eihän sitä yleisesti suositella. Tunnustan helposti pitkästyvänä lukutoukkana, että silloin kun olen yksin ja muu perhe jossain muualla, niin edelleen syön aina joko kirjan, tv:n tai tietokoneen ääressä. On tylsää vain istua syömässä tekemättä samalla mitään muuta. Eipä se ole painossakaan näkynyt, koska olen edelleen noin nelikymppisenä hoikkaa sorttia ja ongelmana on ollut aina ruokahalun vähäisyys eikä syöpöttely. '

      Tyttö tuntuu olevan samaa maata. Häntä ei ole saanut istumaan millään ilveellä pöydässä kuin muutaman lusikallisen ajan. Sitten hän luikertelee tuolista omille teilleen leikkimään. Saattaa kyllä palata vielä muutaman kerran pöydän ääreen, kun häneltä kysyy että syötkö vielä, ja hakee lennosta lusikallisen/haarukallisen. Hän on vilkas ja hyvin liikkuvainen, tuli jo alas syöttötuolistakin ja siellä meni hermot, joten en ole jaksanut pitää tuota huonoa pöydässä viihtymistä isona ongelmana. Kun sitten kyläilään kummilassa, yllätyn aina miten kummitädin samanikäinen poika istuu tyytyväisenä syöttötuolissaan puoli tuntia sormiruokailemassa. Kovin ovat erilaiset persoonat.

    • aabeeeseedeee

      Aloittaja tässä päivittää tilannetta:
      Käytiin siellä painoseurannassa ja tutun neuvolatädin tilalla oli sijainen, joka mittasi, että samoilla käyrillä jatkaa edelleen. Ei ollut yhtään huolissaan ja sanoi että tervetuloa seuraavan kerran vasta 3v neuvolaan :)

      • -----------

        Hyvä. Meillä aikoinaan tytön painonkehitys kulki tasaisesti koko lapsuusajan siellä -2:n alapuolella. Jossain murrosiässä alkoi ruoka maistumaan paremmin, mutta nytkin hän 27-vuotiaana on edelleen hyvin siro nuori nainen. Tärkeintä on, että se painonnousu seuraa tasaisesti sitä omaa käyräänsä.


      • älä tuputa
        ----------- kirjoitti:

        Hyvä. Meillä aikoinaan tytön painonkehitys kulki tasaisesti koko lapsuusajan siellä -2:n alapuolella. Jossain murrosiässä alkoi ruoka maistumaan paremmin, mutta nytkin hän 27-vuotiaana on edelleen hyvin siro nuori nainen. Tärkeintä on, että se painonnousu seuraa tasaisesti sitä omaa käyräänsä.

        Ja jokaisella on se oma ruokarytminsä.. meidän typy jo 3v, mutta ei ole oppinut aamupalaa syömään.. eikö välipalaa tai iltapalaa.. eli syö nykyään käytännössö 2 ruokaa päivässä: n. 10-11 ja 18-19 :-)


      • edes 3 kertaa pv:ssä
        älä tuputa kirjoitti:

        Ja jokaisella on se oma ruokarytminsä.. meidän typy jo 3v, mutta ei ole oppinut aamupalaa syömään.. eikö välipalaa tai iltapalaa.. eli syö nykyään käytännössö 2 ruokaa päivässä: n. 10-11 ja 18-19 :-)

        Tuolla ruokarytmillä tyttäresi voi sairastua vanhempana 2. tyypin diabetekseen. Toivottavasti hän oppii vielä syömään pari pientä ja terveellistä välipalaa. Eikö lapsi laita mitään suuhunsa klo 11-18 välillä? Pidä ruokapäiväkirjaa ja tsekkaa onko todella näin. Pidä esimerkiksi aina hedelmiä tai marjoja tarjolla.


      • faktahomma2
        edes 3 kertaa pv:ssä kirjoitti:

        Tuolla ruokarytmillä tyttäresi voi sairastua vanhempana 2. tyypin diabetekseen. Toivottavasti hän oppii vielä syömään pari pientä ja terveellistä välipalaa. Eikö lapsi laita mitään suuhunsa klo 11-18 välillä? Pidä ruokapäiväkirjaa ja tsekkaa onko todella näin. Pidä esimerkiksi aina hedelmiä tai marjoja tarjolla.

        Faktat ovat nyt hukassa. Todennäköisemmin sairastuu kakkostyypin diabetekseen sillä, että mussuttaa 5-6 kertaa päivässä ja kaiken lisäksi runsaasti hiilihydraattia.


    • "Ympäristön" vika
    • älä tuputa

      Kyllä meillä siis ainakin se neljä ateriaa aina tarjolla on; aamupala kun on heräilty 8.30-09 (itse siis syön kyllä aamupalan, tyttö tosi harvoin syö aamulla mitään, vaan pyytää sitten 10-11 aikaan itse ruokaa ja syö hyvin kaikkea), lounas on tarjolla n.13 (tyttö ei tietenkään syö kun just 2h sitten syönyt todella hyvin). Sit tarjoan ruokaa ja syön itsekin välipalaa kun tyttö heräilee päikyiltä klo16 aikaan. Mutta ruoka ei heti herättyä maistu vaan haluaa syödä sitten vasta n. klo 18 pintaan. Ja syö silloin taas todella hyvin ja kaikkea. Ja illalla vielä tarjolla iltapala ennen nukkumaanmenoa, mutta ei yleensä maistu. :) Se meidän ruoka ei kyllä sit olekaan mitään puuroa tai leipää vaan sisältää myös proteiinia ja rasvaa. ;) Ja pitää siksi kylläisenä pitkään. Marjat ja muut "välipalat" meillä nautitaan sitten noiden pääruokien yhteydessä.. Ja keskustelun aloittajalle: sentyyppiset ohjeet ja säännöt, kuten "aamupala on klo 8" tai "iltapala syödään klo 19.30" kannatta heittää suosiolla romukoppaan ja antaa lapsen nälän tunteen ohjata syömistä :) Meillä on imetetty lapsentahtisesti ja sormiruokailtu lapsentahtisesti niin en näe järkeväksi nytkään noudattaa tiettyjä tarkkoja ruoka-aikoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2045
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      146
      1533
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe