Miten saan sijaisuuden?

thateach

Olen valmistumassa aineenopettajaksi noin kuukauden päästä. Aion tietysti hakea avoimia opetustöitä, mutta lienee realistista olettaa, että ensialkuun minun pitää hankkia opetuskokemusta takataskuun ennen kuin päihitän muut pitkien sijaisuuksien hakijat.

Miten siis saan lyhyitä sijaisuuksia? Täyttämällä kuntarekryjen avoimia hakemuksia? Lähettämällä sähköpostia rehtoreille? Soittamalla rehtoreille? Aion tehdä kaikkea edellä mainittua, mutta haluaisin kuulla opetustyössä olevilta ja rehtorina toimivilta näkemyksiä siitä, mikä tapa on se tehokkain, mihin minun kannattaa panostaa.

Haluaisin erityisesti kuulla, mitä tietoja rehtorit toivovat lukevansa sähköpostiviesteistä. Esittelenkö itseni lyhyesti vai kirjoitanko pitkästi opetusnäkemyksistäni ja -kokemuksistani? Te muut, jotka olette tällä vuosituhannella sijaisuuksia hakeneet, miten te olette toimineet?

6

2415

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 858858

      Kun itse olin samassa tilanteessa, mietin mikä on kaukaisin koulu mihin voisin sijaiseksi lähteä (se oli vihonviimeinen kunta joka sijaitsi seutulippubussikorttini toimintasäteen sisällä). Sitten lähetin jokaiselle koululle saman sähköpostin, jossa esittelin itseni ja pätevyyteni suht lyhyesti. Laitin loppuun vielä pyynnön, että voisitteko ilmoittaa jos olen nyt tämän viestin kautta päässyt listoillenne ja että minuun mahdollisesti otetaan yhteyttä kun sijaista tarvitaan. Yleensä sieltä tuli joku kuittaus. Tämä ei tosin olisi ollut pakollista, mutta tein sen siksi kun en itsekään ollut varma että näinkö tämä homma toimii.

      En soittanut puhelimella, koska ajattelin että siitä ei välttämättä vastaanottaja saa helposti yhteystietoja ylös. Sähköposti on helppo arkistoida. Lähetin siis rehtoreille, mutta saattaa olla että koulusihteeri olisi parempi osoite. Hän ottaa sähköpostin vastaan ja laittaa sinut sijaislistalle.

      Mielestäni viestin ei pidä olla kovin pitkä. Jos kirjoittaisit opetusnäkemyksistäsi kuten esität, tulisi viestistäsi pitempi kuin työhakemus (joka minun tietojeni mukaan pitäisi olla vain yksi A4). Lisäksi luulen että lukija ei ehkä ole kiinnostunut sinusta tarkemmin, ainoastaan siitä tiedosta että olet käytettävissä. Itse kirjoitin viestiin yhteystietoni, sen että olen valmistunut ja pätevä, sen vähän sijaiskokemuksen mitä minulla oli. Mutta tämän viimeisen kirjoitin sillä lailla epämääräisesti, että en paljastanut että sitä oli esim. vain 12 päivää, vaan kirjoitin: ”olen tehnyt useita sijaisuuksia monissa lähialueen kouluissa”. Itse asiassa ensimmäiseen lähettämääni sähköpostiin kirjoitin suoraan että opetuskokemusta ei ole yhtään. Mutta kuitenkin sieltä koululta soitettiin parin päivän päästä ja tarjottiin yhden päivän sijaisuutta. Tämä olikin eka kerta kun tärppäsi.

      Kannattaa myös kirjoittaa, että on valmis opettamaan aivan kaikkia aineita, eikä vain omaansa. Se on tärkeä lause. Kerran soitettiin yllättäen aamulla ja pyydettiin opettamaan liikuntaa lähikunnan koululle. Sanoin sitten että ei nyt oikein… Ja sieltä toisesta päästä sitten, että ei ole siis sun juttu se aine, ja siihen loppui se puhelu. Eikä sieltä koulusta soitettu enää koskaan. Ja näin olen kuullut sen olevan, että kun soitetaan uudelle sijaiselle ekaa kertaa ja tämä sanoo ei, niin toista soittoa ei varmaan tule.

      Noh, sitten vähän ajan päästä soitettiin taas lähialueen koulusta, että voisinko tulla parin tunnin varoitusajalla opettamaan erityisoppilaille teknistä työtä. Kuulostaa värikkäältä, että siellä ne ongelmanuoret heiluu sitten puukkojen kanssa ja sähköporien yms. Mutta sanoin kuitenkin että tulen, koska sellaisen päätöksen olin silloin tehnyt että otan kaiken vastaan. Ja tähän samaan kouluun sain sitten muutaman kerran lisääkin sijaisuuksia.

      Ei sillä ole oikeastaan väliä alkuvaiheessa, vaikka opettaa ihan kaikkia aineita mitä vastaan tulee. Saa siitä kuitenkin aina opetuskokemusta CV:hen.

      Oletan myös, että jos koululla on hyvä ryhmä yleisesti käytettyjä sijaisia, ei uudelle tulokkaalle välttämättä kauhean helposti soiteta. Voi miettiä jos itse olisi rehtori, ja pitäisi sitten taas hakea vaikka neljän päivän sijainen, niin ehkä ennemmin soittaa vanhalle tutulle. Toisaalta koska kukaan ei tee tällaisia satunnaisia sijaisuuksia koko ikänsä, niin tämä ryhmä vaihtuu ja lopulta voi varmaan päästä itsekin jonkin koulun tai opettajan vakisijaiseksi.

      Kannattaa liittyä OAJ:hin heti kun mahdollista, että sitten joskus saa ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Liittyminen tapahtuu siten, että sellaisena päivänä kun sinulla on virkasuhde (vaikka vain yhden päivän mittainen), täytät sähköisen lomakkeen ja laitat siihen työnantajaksi sen koulun jossa olet. Jäsenmaksu on todella alennettu sijaisen tapauksessa, mutta ei sitten ainakaan harmita, jos joskus puolen vuoden sijaisuuden jälkeen joudut kesätyöttömäksi ja ansiosidonnainen jää saamatta, koska et liittynyt heti kättelyssä, eikä työssäoloehto täyty.

      Onnea metsästykseen.

      • oimiksi

        yleinen työttömyyskassa maksaa vain 80e vuodessa, miksi pitäisi maksaa oaj käsenmaksuja, etenkään kun oaj ei aja sijaisten etuja?


    • NuoriLehtoriMies

      Lähetä rehtorille/apulaisrehtorillemelko lyhyt ja ytimekäs viesti, jossa kerrot pätevyytesi ja aikaisemman työkokemuksesi ja tietysti yhteystiedot. Ei mitään turhaa jaarittelua.Itse tein näin valmistuttuani ja reilu viikko koulujen alkamisesta alkoi pyyntöjä satamaan. Itse olin vain jo sitä ennen ehtinyt saamaan pidemmän sijaisuuden, joten jouduin kaikista kieltäytymään.

      Mitä nyt apulaisrehtorin työtä olen seurannut, niin sijaisista on jatkuva pula. Jos kerran pääset sijaiseksi suurempaan kouluun ja hoidat hommasi kohtuudella, niin tulet saamaan jo tästä yhdestä koulusta lähes viikottain tunteja. Ja usein sitten aika pian natsaa jo se hieman pidempikin sijaisuus, mikäli sellaisen pystyt ottamaan vastaan lyhyellä varoitusajalla.

    • mmm18

      Ja älä unohda ammattioppilaitoksia, meillä on huutava pula sijaisista, joten sijaisuuksia on todella helppo saada.

      • thateach

        Kenelle ammattikoulussa kannattaa laittaa viestiä, jos on valmis tekemään sijaisuuksia? Rehtorilleko?


    • mmm18

      Riippuu oppilaitoksen koosta, isoissa kuntayhtymissä tms. rehtorit harvoin hoitavat sijaisuusasioita, mutta eri koulutusalojen/yksiköiden päälliköt ovat aika hyvä kanava.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2048
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1942
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      147
      1544
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1207
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe