Älä tee tuota

TUPLA äiti/mummo

http://www.ess.fi/?article=424484
"Älä aja noin kovaa pyörällä. Pian kaadut ja pääsi poksahtaa rikki." Olen yrittänyt hillitä itseäni tänä kesänä monet kerrat, kun olen ollut leikkipuistoissa. Minun on tehnyt mieli mennä sanomaan joillekin äideille, että anna hyvä ihminen lapsesi kokeilla uutta. Älä pelottele lastasi kuoliaaksi ihan jokaisessa lauseessa.

Satuin esimerkiksi kuulemaan yhden äidin sanovan noin kuusivuotiaalle tytölleen, että "tuo kiipeilypaikka ei ole sinulle, sinä et pääse sinne kiipeämään". Samaan aikaan parivuotiaat pojat kiipesivät roikkutikkaita ylös minkä ehtivät. Sama tyttö olisi halunnut kurkata, minne pensaiden välissä oleva polku vie, mihin äiti kommentoi: "Et missään tapauksessa mene sinne. Siellä voi olla mitä vain!"

Meinasin sanoa, että hyvä että varoitat. Täällä Lahden perhepuistossa on joka päivä raiskaajien, moottorisahamurhaajien ja kidnappaajien yhteiskokoontuminen juuri sen pensaan takana.

Sukkelan pojan äitinä ymmärrän kyllä, että pienillä lapsilla ei ole välillä minkäänlaista itsesuojeluvaistoa. Tajuan, että lapsia pitää kieltää ja varoittaa. Tajuan myös, että jos lapsi saa kuulla kouluikään asti pelkkää kieltämistä ja varoittelua, hänestä kasvaa nössö pelkuri.

Nössöjen pelkureiden takaraivoon on taottu, että elämä on vaarallista. Kaikkea ja kaikkia pitää pelätä. Mitä tahansa vaarallista voi sattua milloin vain. Pahinta on, jos lapsi kuulee ja luulee, että hän ei pysty mihinkään. Että kaikkea uutta kannattaa varoa, ettei vaan mene pieleen.

Mielestäni vanhempien tärkeimpiä tehtäviä on antaa lastensa kokeilla uutta ja epäonnistua. Yksi suomen kielen suosikkilauseistani on tällä hetkellä "Ei haittaa." Ei ole vaarallista, vaikka lapsi joskus kompastuu ja kaatuu. Pieni muksahdus ei ole lapselle maailmanloppu, jollei hysteerinen äiti tee siitä sellaista.

Sama pätee työelämässä. Hyvä pomo antaa työntekijöidensä kokeilla uusia tapoja toimia. Hyvä pomo ei pelottele ja varottele koko ajan. Hyvä pomo valjastaa työntekijöidensä uteliaisuuden koko työpaikan hyväksi. Hän kannustaa ja antaa epäonnistua. Hän on tavoitettavissa, jos jokin huolettaa.

Aivan liian usein suomalaisilla työpaikoilla on kuitenkin samanlainen meininki kuin leikkipuistoissa. Jos joku yrittää kokeilla jotain, kohta varoittelijat tulevat heristämään sormeaan. Pieleen tuo kuitenkin menee. Älä ihmeessä tee noin tai sinulle käy köpelösti.

Sovitaanko, että tulevana syksynä saa kokeilla jotain uutta? Olipa se sitten leikkipuiston hurjalta tuntuva kiipeilyteline, etätyökokeilu tai uusi harrastus.

Sovitaanko myös, että sitten kun menee pöpelikköön, siitä ei lamaannuta loppuelämäksi?

Juhlistakaamme mokaamista vaikka skumpalla, jos siltä tuntuu. Niin tehdään suomalaisissa pelifirmoissa.

Kun epäonnistumista ei tarvitse pelätä, syntyy taatusti jotain uutta.

Helena Salakka
Kirjoittaja on lahtelainen opettaja ja kaupunginvaltuutettu.

Miten ON?

3

138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Älä hyvänen aika!

      Mieleeni on tiukasti jäänyt tapaus liikennevaloissa:

      Äiti piti kiinni leikki-ikäisen kädestä ja lähti päin punaisia. Lapsi hätääntyi "Punainen palaa!" Hän yritti palata takaisin jalkakäytävälle, mutta äiti riuhtaisi hänet mukaansa ja kivahti: "Älä pyristele siinä, vai haluatko jäädä auton alle

      Kun aikuiset kieltävät, he ovat aina oikeassa ja lapsen asia on totella. Lapsen parastahan he vain...

      Ja kun uuditusta suunnittelevalle kauhistutaan, että näin on AINA tehty, hyvänen aika, ja hyvin on mennyt, niin omaa työtähän siinä suojellaan. Uudistukset voisivat lyhentää työaikaa ja joku joutuisi YT-neuvotteluihin.

    • maalaisjärkeä!

      Ylisuojelevat vanhemmat altistavat itseasiassa paljon suuremmille uhille lapsensa ja jopa itsensä kuin normaali maalaisjärjellä kasvatetut lapset. Esim. Olemme opettaneet kävelemään vasta oppineet lapsemme ylittämään suojatien, siten että hidastettu hyvissä ajoin ja katsomaan tuleeko autoja ja sitten yhdessä yli, ei kädessä kiinni. Kumpikin osaa nykyään jopa vasta 3 vuotinen lapseni katsoa itse. Pelotteluhan saa aikaan tuollaisissa tilanteissa säntäilyn ja kontrolloimattoman käytöksen. Ja mitä tuohon yleiseen puheenaiheeseen leikkikentällä tulee, istun penkillä ja kuuntelen, jos iloinen normaali lapsen leikinääni kuuluu, kaikki on hyvin ja pieniltä naarmuilta ei kukaan kuitenkaan voi välttyä ja nuo pelolla kasvatetut lapset loukkaavat monesti todella pahasti, koska jännittäävät reppanat kaikki raajansa pepulleen kaatuessaankin.

    • pelotteleva isoäiti

      Voi, kaikki on suhteellista. Ennen kasvatettiin lapset pelolla ja vitsalla. Sitten tuli aika ettei niitä kasvatettu ollenkaan. Nyt sitten ihmetellään miksi me käyttäydymme niin huonosti. Mutta kuten sanoin kaikki on suhteellista. Maalaisjärkeä mukaan. En ymmärrä että 3-5 vuotiaan kanssa neuvotellaan kaupassa ostetaanko jotain vai ei. Jos ei osteta niin sitten ei ja sillä selvä. Meidän vanhempien tulee muistaa olla se aikuinen joka laitaa rajat ja pitää myös niistä kiinni. Joskus vain on pakko jopa pelotella. Meillä on pihamaalla kukkapenkki jossa on laattakiviä,se on vaarillinen leikkipaikkana. (eikä kukkapenkki ole leikkipaikka) Mikään ei auttanu aina yksi lapsenlapsista oli seillä kun silmä välti. Lopulla sanoin että siellä asuu käärme joka voi purra joten älä mene sinne. Ei muuten ole mennyt sen jälkeen sinne leikkimään, ei edes katso siihen suuntaan. Eli näin parempi kuin se että kaatuu siellä ja särkee itsensä ja polkee kukkaset rikki.
      Eli kaikki on suhteellista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3464
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2012
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1948
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1578
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1415
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1119
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1058
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      864
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe