Voiko kuolinpesän omaisuutta myydä ennen perunkirjoitusta? Kyseessä on pesä, jossa kaksi sopuisaa osakasta, jotka haluaisivat myydä kiinteistön mahdollisimman pian.
Jos kiinteistö myydään ja myyntihinta vahvistetaan perintöverotusarvoksi, miten lasketaan luovutusvoittovero?
Omaisuuden myynti ennen perukirjoitusta
21
9036
Vastaukset
- Näin
En osaa sanoa voiko myydä ennen kuin on perukirjoitus tehty, mutta luovutusvoiton veron laskemisessa käytetään perukirja-arvoa.
Jos on tarkoitus myydä perintö nopeasti, kannattaa perukirjaan saada mahdollisimman reaalinen hinta-arvio. Ja maksaa perintövero sen mukaan. Perintöveroprosentti on pienempi kuin luvovutusvoiton veroprosentti (29%).
Luovutusvoitto lasketaan sitten niin, että myyntihinnasta vähennetään perukirja-arvo ja myyntikulut ja erotuksesta maksetaan sitten luovutusvoitonvero. - Aksan
Miksikäs ei perunkirjoitusta ole pidetty. Esteitä ei pitäisi olla, jos on sopuisia perillisiä ja sukuselvitys olemassa.
Perunkirjoitus ensin ja sitten pesän selvityksestä pöytäkirja ja jakokirja nopeasti verottajalle.
Kiinteistö voi olla myynnissä, mutta kauppaa tuskin kukaan tekee kiinteistöstä ennen kuin on paperit kuka sen omistaa.
Luovutusvoittovero määräytyy sen mukaan, mikä on kiintiestön perukirja-arvo tai minkä verottaja hyväksyy ja se verotajalta saatu käypäarvo vähennetään myyntihinnasta, huomioiden myynnin kulut vähennyksenä. Tämä arvojen erotus on luovutusvoittoa, josta maksetaan vero.
Verotoimistosi antaa hyväksyttävät vastaukset, joten sinne vain asiaa selvittämään.- Maanmittari
Joo kyllä se perukirja kannattaa ensin tehdä ja siihen merkitä asunnon arvo mahdollisimman lähelle käypää arvoa. On asiat vähän helpompia myyntitilanteessa.
Tosin tälläkään (kuinka tarkasti käypä arvo on merkitty) ei ole koviin suurta väliä mikä todella mahdollisimman pian haluatte myydä kiinteistön. Nimittäin silloin voi verottajaa pyytää oikaisemaan perintöverotusta niin että perukirjaan merkityn asunnon arvon sijasta perintöveroarvona käytettäisiin toteutunutta kauppahintaa. Tällöin ei tarvitse maksaa luovutusvoittoveroa ollenakaan vaan pelkästään perintövero joka on pienempi. Kuten täällä on ilmennyt asiaa kannattaa tiedustella verottajalta mm. kuinka nopeasti asunto perunkirjoituksen jälkeen pitäisi myydä jotta he tuon perintöveron oikaisun tekevät. Ainakin jos alle vuoden sisällä perunkirjoituksesta asunnon myy niin tuo oikaisu pitäisi onnistua. - Jocu
Maanmittari kirjoitti:
Joo kyllä se perukirja kannattaa ensin tehdä ja siihen merkitä asunnon arvo mahdollisimman lähelle käypää arvoa. On asiat vähän helpompia myyntitilanteessa.
Tosin tälläkään (kuinka tarkasti käypä arvo on merkitty) ei ole koviin suurta väliä mikä todella mahdollisimman pian haluatte myydä kiinteistön. Nimittäin silloin voi verottajaa pyytää oikaisemaan perintöverotusta niin että perukirjaan merkityn asunnon arvon sijasta perintöveroarvona käytettäisiin toteutunutta kauppahintaa. Tällöin ei tarvitse maksaa luovutusvoittoveroa ollenakaan vaan pelkästään perintövero joka on pienempi. Kuten täällä on ilmennyt asiaa kannattaa tiedustella verottajalta mm. kuinka nopeasti asunto perunkirjoituksen jälkeen pitäisi myydä jotta he tuon perintöveron oikaisun tekevät. Ainakin jos alle vuoden sisällä perunkirjoituksesta asunnon myy niin tuo oikaisu pitäisi onnistua.Verottaja on sutena nostamassa perintöveroa, jos perintö myydään liian pian. Yleensä asunnon tms. kyseessä ollen odotetaan säädetty aika, jotta verottaja ei pääse enää osingolle.
Paras antaa verottajan hoitaa itse hommansa. Kyllä se puolensa pitää. 90-luvun pörssiromahdus näytti sen karvaasti monelle. Omaisuuden arvo kun määräytyy kuolinhetken mukaan.. - Jocu
Jocu kirjoitti:
Verottaja on sutena nostamassa perintöveroa, jos perintö myydään liian pian. Yleensä asunnon tms. kyseessä ollen odotetaan säädetty aika, jotta verottaja ei pääse enää osingolle.
Paras antaa verottajan hoitaa itse hommansa. Kyllä se puolensa pitää. 90-luvun pörssiromahdus näytti sen karvaasti monelle. Omaisuuden arvo kun määräytyy kuolinhetken mukaan..Verotusarvo ja myyntihinta ovat kaksi eri asiaa. Itsekin odottelen ajan kulumista perintömetsän kanssa, jotta verottaja ei iske korjatulla perintöverolla. Metsän arvo kun vedettiin mahdollisimman alakanttiin perunkirjoitusta varten tehdyssä arviossa.
- abc
Jocu kirjoitti:
Verottaja on sutena nostamassa perintöveroa, jos perintö myydään liian pian. Yleensä asunnon tms. kyseessä ollen odotetaan säädetty aika, jotta verottaja ei pääse enää osingolle.
Paras antaa verottajan hoitaa itse hommansa. Kyllä se puolensa pitää. 90-luvun pörssiromahdus näytti sen karvaasti monelle. Omaisuuden arvo kun määräytyy kuolinhetken mukaan..Jocu ei nyt tainnut ymmärtää, mistä on kysymys. Kyllä Maanmittari asian oikein esitti. Verossa nimenomaan säästetään, kun perintövero maksetaan todellisesta käyvästä arvosta, jolloin luovutusvoittoa ei myytäessä synny eikä luovutusvoiton veroakaan. Edellä sanottu kuitenkin pätee varmasti vain silloin, kun perilliset kuuluvat ensimmäiseen veroluokkaan. Jos on arvokkaasta perinnöstä kysymys, perintöveroprosentti saattaa jo toisessa veroluokassa nousta, mutta ainakin kolmannessa veroluokassa nousee korkeammaksi kuin luovutusvoittovero, joka tällä hetkellä on vakio 29 %.
- Jocu
abc kirjoitti:
Jocu ei nyt tainnut ymmärtää, mistä on kysymys. Kyllä Maanmittari asian oikein esitti. Verossa nimenomaan säästetään, kun perintövero maksetaan todellisesta käyvästä arvosta, jolloin luovutusvoittoa ei myytäessä synny eikä luovutusvoiton veroakaan. Edellä sanottu kuitenkin pätee varmasti vain silloin, kun perilliset kuuluvat ensimmäiseen veroluokkaan. Jos on arvokkaasta perinnöstä kysymys, perintöveroprosentti saattaa jo toisessa veroluokassa nousta, mutta ainakin kolmannessa veroluokassa nousee korkeammaksi kuin luovutusvoittovero, joka tällä hetkellä on vakio 29 %.
Vähintään 20 % luovutushinnasta, perinnön kyseessä ollen. Muuttaa vähän tilannetta..
- abc
Jocu kirjoitti:
Vähintään 20 % luovutushinnasta, perinnön kyseessä ollen. Muuttaa vähän tilannetta..
Perinnön kyseessä ollen hankintahintana voidaan käyttää perintöverotusarvoa. Ei tarvitse turvautua mihinkään olettamaan.
- Jocu
abc kirjoitti:
Perinnön kyseessä ollen hankintahintana voidaan käyttää perintöverotusarvoa. Ei tarvitse turvautua mihinkään olettamaan.
Verottaja käyttää myyntihintaa, josta tehdään hankintameno-olettama.
Luuletko että minä olen ainoa, joka odottaa aikaa, jolloin verottaja ei voi enää korjata verotustaan perinnön myyntihinnan mukaiseksi! - abc
Jocu kirjoitti:
Verottaja käyttää myyntihintaa, josta tehdään hankintameno-olettama.
Luuletko että minä olen ainoa, joka odottaa aikaa, jolloin verottaja ei voi enää korjata verotustaan perinnön myyntihinnan mukaiseksi!En kinaa kanssasi enempää!
- Jocu
abc kirjoitti:
En kinaa kanssasi enempää!
Itse olen homman äskettäin läpikäynyt. Kun henki lähtee, ei verotusarvoilla ole mitään merkitystä. Metsät, maat ja rakennukset arvioidaan (alakanttiin) todellisen arvonsa mukaisiksi. Tavallisesti verottaja ei tähän tyydy, vaan korottaa arvoja. Näistä maksetaan perintövero.
Kun vaikkapa rakennusta aletaan myymään, ei perunkirjoituksessakaan määräytyneellä arvolla ole mitään merkitystä.
Itse asiassa en edes tiedä, mitkä arvot verottaja perikuntamme rakennuksille yms. laittoi. Koko verosumma rakennuksista ja maista tuli yhtenä klönttinä.
Pelataan siis myyntihinnalla, josta tehdään hankinta-arvo-olettama, vähintään 20 %. Juttu on niin sekava, että Veronmaksajain liiton julkaisemassa oppaassakin vain viitatataan siihen.
Turhaa on itse lähteä tyrkyttämään rahojaan verottajalle. Kyllä se pitää puolensa. - myyntivoitto
Jocu kirjoitti:
Verotusarvo ja myyntihinta ovat kaksi eri asiaa. Itsekin odottelen ajan kulumista perintömetsän kanssa, jotta verottaja ei iske korjatulla perintöverolla. Metsän arvo kun vedettiin mahdollisimman alakanttiin perunkirjoitusta varten tehdyssä arviossa.
Oletetaan sinun metsäsi arvoksi 100.000 ja olet ns.1-veroluokassa ja veroa menee 16%. Oletko samaa mieltä? Myyt metsäsi 5v.kuluttua 150.000, tästä verottaja arvelee myyntivoitoksi tulleen 50.000. Mitkä kaikki seikat voisivat alentaa tuota myyntivoittoa koituvat sinun eduksesi koska muutoin joudut maksamaan veroa 29% (myyntihinta - peritty 100.000).Mikäli olisit perunkirjassa merkinnyt todellisen arvon niin vero olis max. 16%. Ollaanko edelleen samaa mieltä?
- jurristi
Kyllä kuolinpesän omaisuuden myynnin voi aloittaa heti. Pitää vain varmistaa, että vainaja on todellakin jo kylmä eikä leslikään ole jäänyt asustelemaan kiintiestöön. Kun myytete äkkiä, niin perintöveroarvoksi tulee kauppahinta! -> ei luovutusvoittoveroa! Mainiota.
- Aksan
Veroluokka yksi edullinen lähiperillisille (16%).
Jos olet toisessa tai komannessa veroluokassa, kuten vainajan sisaruket tai avovaimo, niin vero saattaa olla 36 %:ttia. Tämä kertoo mikä on kennellekin edullista kiinteistön myyntiin nähden ja mitä arvoja verottajan toivoisi käyttävän.
Jos sinulla on pääomatuloista tappioita, kuten nykyisin saattaa osakesijoittajilla olla, niin toivot, että verottaja käyttäisi perukirja-arvoja. Siis mahdollisimman alhaisia arvoja ainakin jos on kyse 2 tai 3 luokkaan kulluva perillinen.
Heti myynti on siis edullista ehkä tilanteesta riippuen, vain rintaperillisten kohdalla. Sitten kiinteistön myyntiin tarvitaan useimmiten myös lainhuutoasiakirja. Ostaja saattaa vaatia, että kiinteistö on lainhuudateettu ennen kuin kauppa lopullisesti päätetään.
20 prosentin hankintameno-olettamaa on syytä käyttää ja käytetään vain, jos se on edullisempi verovelvolliselle, kuin perintöveroasteikko.
Jo eettisistä syistä perunkirjoitus on syytä pitää, ennen kuin lähdetään vainajan jättämää omaisuutta kahmimaan. - Kuulemiin!
- Kaaleppi
Olipas tuolla taas asiantuntevia kommentteja - asiasta ja sen vierestä. Jos pesän osakkaina ovat rintaperilliset, kuten ymmärsin alkuperäisestä viestistä, heille tuo % on 16. Jos omistus on selvä, eikä pesän osakkaiden kohdalla ei ole mitään epäselvää, voidaan kiinteistö myydä pesän lukuun, kauppakirjan allekirjoittajina ovat pesän osakkaat. Raha menee pesän tilille eikä siinä vaiheessa vielä kummallekaan ennen jakoa. Perukirjaan todellinen myyntihinta. Ei mitään ongelmia. Näin on juuri menetelty muutamia kk'a sitten.
- paikka
Olemme eri paikkakunilla verottajaan nähden hyvin eriarvoisessa asemassa.
Menetelmiä myyntiin nähden on niin monta kuin on verottajaakin.
- osakas1
Voiko asunnon laittaa myyntiin ennen perunkirjoitusta
- Håkanko
Voi. Myyjänä on kuolinpesä, ja osakkaat edustavat sitä yhdessä.
- Yhrääjä
Ei voi, koska ennen perukirjaa ei voida todistaa ketkä ovat kuolinpesän osakkaita.
- Yhrääjä
Anteeksi, huomasin virheeni; kyllä myyntiin voi laittaa, mutta kauppoja ei voi tehdä ennen perukirjaa.
- Toputitop
On ostajan asia, luottaako hän myyjien valtuuteen myydä asunto. Myyjätahohan saattaa olla jo tilannut koko sukuselvityksen (joka yksinkertaisimmillaan saattaa olla yksi virkatodistus), josta osakkaat käyvät ilmi.
Perukirja ei ole mikään autuaaksi tekevä osoitus osakkaista. Jos sitä ei tarkistuteta maistraatissa, ei osakasluettelo välttämättä ikinä tule kunnolla syynätyksi viranomaisten toimesta.
Eri asia toki on, jos kaupan kohteena on kiinteistö. Kaupanvahvistaja saattaa (huom. saattaa) kiinnostua myyntivaltuuden tarkistamisesta tavallista enemmän, jos perukirjaa ei ole vielä laadittu. Tässäkään tapauksessa kuitenkaan perukirjaan liitetty sukuselvitys ei ole ilman maistraatin vahvistusta sen todistusvoimaisempi osoitus osakkaista kuin erillinen sukuselvityskään.
Summa summarum: asunnon voi laittaa myyntiin ja myös myydä ennen perukirjan valmistumista, jos ostaja uskaltaa sen ostaa eikä asia toppaa kaupanvahvistajaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1135253
- 675054
- 914124
Miten mä olisin
Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.753610Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv603208- 432801
- 152297
Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen
Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️521924- 401800
Onko kaivattusi
kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.371628