Median kauneusihanteet syynä syömishäiriöihin?!

ajattelija.

Median luoma kauneusihanne on sairaalloisen laiha, usein alipainoinen henkilö. Laihan kauneusihanteen takia monet kokevat siitä ulkonäköpaineita, ajatellaan että "minunkin pitäisi näyttää samalta". Sitten monet alkavat laihduttamaan laihan olemuksen toivoissa ja sairastuvat syömishäiriöihin. En väitä, että media olisi ainoa syyllinen syömishäiriöihin, mutta luulen ette se on osaksi. Eikö median olisi jo aika vaihtaa terveempiin kauneusihanteisiin, eikä tukea alipainoisuutta?!

14

355

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinen pohdiskelija

      Kyllä, osittain.
      Selailin eilen Avan sivuja ja keskusteluaiheita. Yksi kysymys oli "miksi naiset haukkuvat vartaloitaan rumiksi?" tjsp -ja siinä vieressä ja yläpuolella kuvia laihoista naisista... Niin, miksiköhän?
      Joka mainoksessakin vain laihoja=kauniita naisia, ruokaohjelmia tulee joka päivä joka kanavalta, montakohan tänäänkin? Ja samalla syötetään (syötetään, heh) mallia, että mitä vähemmän syöt, sitä parempi olet.
      Ja assosiaatiot, lihava vs laiha. Lihava: ruma, kömpelö, tyhmä, vastenmielinen, holtiton, luuseri, onneton. Laiha: itsensä hillitsevä, menestyvä, kaunis, haluttava, aktiivinen, jne...
      Ihmettelen myös, miksi luurankomainen kolho "kauneus"ihanne ei ole jo aikansa elänyt, miksi normaalipainoiset ovat jotain "harmaata aluetta", heitä kuin ei olisi olemassakaan? Miksi joka ainoa naistenlehtikin on täynnä lavalla posket lommolla marssivia anorektikkomalleja, joiden "upeita hoikkia (hoikkia?!?!) vartaloita ihaillaan kuvateksteissä?
      Syömishäiriöt yleistyvät koko ajan, ja osa vastuusta on medialla. Kaikki on samalla ruoka-ja kalorikeskeistä, toinen toistaan kummallisempia ja vaarallisia dieettejä hehkutetaan.
      Itse olen normaalipainon ylärajoilla, ikääkin jo 30 , mutta en voi olla tuntematta itseäni jotenkin epäkelvolliseksi ja rumaksi tämän mediaviidakon keskellä. Haluan laihtua ihan vaikka siksi, että en näytä hyvältä skinny jeans'eissa enkä kehtaa käyttää mahamakkarat paljastavaa tiukkaa paitaa, en halua inhoavia, halveksivia katseita enkä tikkulaihojen teinityttöjen naureskelua. Lisään tähän vielä näyttäväni alle 20-vuotiaalta, mutta hyvät geenitkään ja kasvojen luusto eivät auta siihen, että tunnen itseni ryhävalaaksi, joudun joka päivä taistelemaan syömisteni kanssa ja tunnen valtavaa kateutta nähdessäni laihoja ihmisiä, siellä mediassa ja kaupungilla.
      Jos itsensä vertailu ja tuskainen olo siitä kuluttaisivat yhtäänkään kaloreita, en painaisi enää edes 20 kiloa.
      Pelko sairastua on jokapäiväinen ja ehkä pian järkeäni vahvempi...

    • joopajooo ooo

      Olisiko sitten läski kauneusihanne parempi? Olisi paljon enemmän sairaita ihmisiä ja kuoltaisiin nuorena ylipainon aiheuttamiin sairauksiin.

      • Hienoa järjenkäyttöä

        Kuinka tyhmä oikein olet? Ehkäpä kauneusihanteeksi olisi paras valita normaalipainoinen henkilö...


    • pyrre

      Mitä itse olen 10v taustalla oppinut, ei siinä tarvita mediaa että sairastuu! Mutta nyt olen vihdoin oppinut hyväksymään itseni, se auttoi kun 2v halvaannuin, karua mutta totta. silti anoreksia yrittää tulla elämääni, taistelen sitäKIN vastaan...

    • you don't say??

      No shit sherlock

    • heheh

      Ite oon vitun tyytyväinen et esim huippumalleiks pääsee vaan laihat ja pitkät tytöt. Koska mä olen sellanen. Ja mulla ei koulu suju eikä oikeen mikään kiinnosta, haen mallitoimistoon siis. Jos sattuis käymään tuuri.

      Jo ala-asteella opettaja sano mulle, että "pitkistä tytöistä tulee joko urheilijoita tai malleja". Ja siihen oon uskonu tähän päivään asti, että musta tulee vielä malli. Vaikka mua on kiusattu laihuuden ja pituuden takia, mä vielä näytän kaikille. Se on ammatti johon ei tavalliset pulliaiset pääse.

      • veteraani

        Pyrre, ei tarvita ei. Mutta oivallinen keino ylläpitää sairautta. Omien kokemuksieni pohjalta vain voin puhua. Pahasta olosta ja sen näyttämisestä konkreettisesti mullakin alkoi pitkä, pitkä kierre, television ruokaohjelmat olivat mulle kuin pornoa, ja naistenlehtiä luin vain siksi, että tykkäsin katsella luurankomaisten mallien kuvia ja vertailla itseäni niihin. Ja montaakohan dieettiäkin kokeilin? En laskenut, mutta useampaa... Lehdistä niitä ahmin (ahmin, hah hah). Allekirjoitan että media on osasyy. En kannata kauneusihanteeksi "läskiä", niinkuin en myös laihaa. Normaalipainoista, sitä "harmaata aluetta" toivoisin näkeväni paljon enemmän.


      • Pitkä poikatyttömikälie

        Sama, mäki oon pitkä ja laiha. Mut mitä tulee kauneusihanteisiin, ite ihannoin naisella (oon siis nainen) lyhyitä, pörröisiä ja tuuheita hiuksia, mieluiten poikatukkaa, lihaksikasta vartaloa, pituutta, laihuutta ja pieniä rintoja. Tämä ehkä johtuu siitä että olen kasvanut poikaporukassa. Vihreät silmät ja punainen tukka on


    • valelumikki

      Vääristynyt kuva itsestä, sairaalloisenhuono itsetunto ja silloiset vaikeudet ovat mielestäni syy (jo parantuneeseen) syömishäiriööni. Medialla oli tosin suhteellisen iso kuva saideuden ruokkiana ja se mahdollisti "uusia tapoja toteuttaa itseäni sh-muodossa"

    • erimielinen

      Ite oon ihan eri mieltä. En väitä, etteikö media vois vaikuttaa syömishäiriöiden syntyyn, mutta mun mielest toi on jollain tavalla lapsellinen ja tietämätön ajattelutapa. Voi toki olla, että syömishäiriöiden lähtökohdat on vaan niin erilaiset kaikilla.

      "Olen sitä mieltä, että syömishäiriö on selviytymiskeino. Se on keino selvitä ihmiselle sillä hetkellä äärimmäisen (liian) kuormittavasta elämäntilanteesta. Ja se, miksi syömishäiriöstä on usein vaikeaa päästää irti – jopa niin vaikeaa, että oireilusta tulee riippuvuus – johtuu juuri tästä. Koska syömishäiriö on keino selvitä, ihminen ei voi toipua ennen kuin löytää muita, terveempiä selviytymiskeinoja. Näiden löytämiseen tarvitaan apua. Hoitoa, vertaistukea, keskusteluapua, terapiaa."

      Tää pätkä kertoo hyvin siitä, mitä mieltä mä oon ja mikä kuulostaa sopivan omaan syömishäröilyyn paljon paremmin. http://etelansyli.fi/syomishairion-monet-maaritelmat/?fb_action_ids=710113522334925&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map={"710113522334925":577728788966555}&action_type_map={"710113522334925":"og.likes"}&action_ref_map=[]

      • valelumikki

        Toi lainattuosuus oli tosi hyvin sanottu ja olen samaa mieltä, juuri noin omalla kohdallanikin kävi. ^^kuten tuosta ylempää voi ehkä päätellä.


    • fdsio8k

      Joo, kyllä medialla on aika suuri vaikutus. Mutta kulttuuri ja normiväestön asenne vaikuttavat enemmän.

      Amerikassa ihannoidaan paljon laihoja näyttelijöitä ja Victoria's secret tyyppisiä malleja, mutta ruokakulttuurin ja muodokkaamman vartalon sallivamman asenteen takia siellä on iso lihavuusongelma. Tietenkin lihavuutta ei sielläkään hyväksytä täysin, mutta asenne on sallivampi verrattaessa joihinkin muihin maihin.

      Japanissa on myös langanlaihoja malleja ja näyttelijöitä mediassa, mutta siellä on hyvin erilainen ruokakulttuuri ja paljon tuomitsevampi asenne ketään hiemankin isompaa kohtaan. Japanissa ihannoidaan yleisesti laihuutta. Siellä esimerkiksi pidetään normaalina asiana eikä loukkauksena että sanotaan toiselle henkilölle, että "Näytät lihonneelta. Sinun pitäisi laihduttaa". Japanissa on vaikea löytää vaatteita vaatekaupoista jos olet suurempi kuin L-kokoinen. Melkein kolmasosa japanilaisilla on alle 19 BMI. Siellä on myös iso syömishäiriöongelma, osittain siksi koska siellä ei ole hyväksytty samoja syömishäiriöhoitoja kuin muualla maailmalla.

      Amerikassa ja muualla länsimäissä taas älähdetään heti, että olet liian laiha jos olet puolta kiloakaan alipainoinen ja joskus kun olet vielä normaalipainoinen. Länsimaissa hoikkien haukkuminen on normaalia. Länsimaissa vain muutama prosentti väestöstä kärsii syömishäriöstä.

      • fdsio8k2

        Ja lisäisin vielä, että monissa tutkimuksissa on tultu siihen tulokseen, että monet syömishäiröstä kärsivät ovat kokeneet jonkun trauman tai psyykkisesti rasittavan olosuhteen jossain vaiheessa menneisyydessä tai nykyisyydessä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 122
      2936
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      83
      2692
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2168
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1757
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1658
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1499
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1459
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1417
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe