Tomaatit

täti

Hei taasen viherpeukalot ! Onko kenellä muulla sama ongelma kuin minulla ?
Tomaatteja on tosi runsaasti , mutta kun ne ovat vaan ihan vihreitä ja kovia, eikö niiden pitäis jo alkaa punastua ?

Otin muutaman raakileen sisälle ja laitoin omenan niitten keskelle, mutta jo toista viikkoa ovat siinä olleet , mutta ei näy yhtään punaista vieläkään. Joku nim. sanoi että omena kypsyttää tomaatit , mutta en tiedä kuinka kauan siinä meneee.

Jos joku tietää konstit, niin kiitos !

11

323

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pioni

      Sama ongelma. Osa kypsyi nopsaan. Säiden muututtua sateisiksi kypsyminen pysähtyi kuin seinään. Otin kaikki vähänkin punaiset sisään, riivin lehdet, jätin rangat ja raakileet ja toivon aurinkoisia päiviä. Tiedä sitten teinkö oikein vai väärin, mutta eivät avomaan tomaatit ole ennen alkaneet jurottaa noin.

    • Pioni

      Ei ollut hätä tämännäköinen. Sisälle tuodut punertuivat lopulta. Keitin kolmesta kilosta valmiin kastikepohjan, pakastin annoksiin. Loput näyttävät alkavan kypsyä niissä rangoissa. Teen kastiketta niistäkin. Varsinkin Black Russian teki aivan hirmuisen suuria, kymmensenttisiä , painavia tomaatteja. Jo muutamasta tulee iso kastike. ( jauhelihaa kypsennettynä voi yhdistää, saa pitsaa, pastakastiketta, keittoa...)
      Eli kärsivällisyyttä, lehdet pois varsista ja kyllä ne siitä alkavat punertua. Ellei, voi tuoda sisälle kuten tein.

      • järkäleitä

        Mulla kanssa Black Russian on tehnyt suuria tomaatteja,tähän asti suurin punnittiin,830 g.


    • täti

      Heippa ! Kiitos neuvoista, hyvät tomaatin kasvattajat.
      Otin isommat tomaatit matalaan , laajaan pahvilaatikkoon ja palvon niitä, kuin piispaa pappilassa, yöksi sisälle , päivällä aurinkoon. On jo 3 kpl kypsiä syöty, hyviä olivat. Kasvimaalla tein saman kuin neuvoit , riistin kaikki lehdet ( joita tämä kesä kasvatti todella paljon ja suuria ) , nyt jo alkaa sielläkin näkyä punerrusta.

      Ihanaa kun saa tekemästään työstä palkkaa, vaikka joku vaan on sanonut että halvalla niitä saa syyskesällä kaupastakin, ei ne ole niin makeita kuin omat !

      Hyvää syksyä Pionille sekä muille, kuka näitä lukee !

      • Pioni

        Kiitos samoin, hyvää syksyä! Kiva kun sait jo suun makeaksi. Meillä on vielä vähän ihan vihreitä raakileita, mutta suurin osa on kypsynyt rangoissa, kiitos parin aurinkoisen päivän!

        Peruna, tuo tomaatin sukulaiskasvi alkaa olla korjuuvalmis.
        Kävimme tänään leikkaamassa ensiksi istutettujen varret ja parin viikon päästä nostetaan ne.
        Teimme kaksiosaisen kylvön, lähes kolme viikkoa eroa kun ei saatu siemeniä. Ensin valmistuu Afra, Blue Kongo ja Orchestra, loput Afrat ensi kuun lopulla.
        Onko muilla samoja lajikkeita, kysyn tässä vaikka onkin tomaattiotsikko :).
        Jos, niin miten varmistatte säilytyksen, jos ei ole kellaria?


      • fgffghd
        Pioni kirjoitti:

        Kiitos samoin, hyvää syksyä! Kiva kun sait jo suun makeaksi. Meillä on vielä vähän ihan vihreitä raakileita, mutta suurin osa on kypsynyt rangoissa, kiitos parin aurinkoisen päivän!

        Peruna, tuo tomaatin sukulaiskasvi alkaa olla korjuuvalmis.
        Kävimme tänään leikkaamassa ensiksi istutettujen varret ja parin viikon päästä nostetaan ne.
        Teimme kaksiosaisen kylvön, lähes kolme viikkoa eroa kun ei saatu siemeniä. Ensin valmistuu Afra, Blue Kongo ja Orchestra, loput Afrat ensi kuun lopulla.
        Onko muilla samoja lajikkeita, kysyn tässä vaikka onkin tomaattiotsikko :).
        Jos, niin miten varmistatte säilytyksen, jos ei ole kellaria?

        Saanko kysyä, mistä onnistuit saamaan Blue Kongoa?

        Kiitos tuosta lehdenpoistovihjeestä ketjun kirjoittajille. Minullakin on paljon vihreitä tomaatteja ja paljon lehtiä. Käyn nyppimässä ne pois nyt.


      • Pioni
        fgffghd kirjoitti:

        Saanko kysyä, mistä onnistuit saamaan Blue Kongoa?

        Kiitos tuosta lehdenpoistovihjeestä ketjun kirjoittajille. Minullakin on paljon vihreitä tomaatteja ja paljon lehtiä. Käyn nyppimässä ne pois nyt.

        Pääkaupunkisedulta hyvin hoidetusta puutarhaliikkeestä onnistuin saamaan viimeisen pussin. ( Ks. avoimet puutarhat sivuilta, en uskalla laittaa nimeä ettei mainokseksi tätä lueta.)
        Mukulat ovat keskikokoisia, läpi sinisenmustia, keitettäessä muuttuvat violetiksi. Maku ei yllä esim. Afran tasolle, mutta ajattelin lähinnä terveysvaikutuksia, joita nyt parhaillaan tutkitaan meillä ja muissakin maiss. Vrt. mustikka. Sama väri kyseessä.

        Tomaateista vielä: olen kypsyttänyt joskus Ildejä ( keltaisia kirsikkatomaatteja ) pärekopassa pimeässä kilokaupalla. Kaikista tuli syötäviä.


      • Tryben
        Pioni kirjoitti:

        Kiitos samoin, hyvää syksyä! Kiva kun sait jo suun makeaksi. Meillä on vielä vähän ihan vihreitä raakileita, mutta suurin osa on kypsynyt rangoissa, kiitos parin aurinkoisen päivän!

        Peruna, tuo tomaatin sukulaiskasvi alkaa olla korjuuvalmis.
        Kävimme tänään leikkaamassa ensiksi istutettujen varret ja parin viikon päästä nostetaan ne.
        Teimme kaksiosaisen kylvön, lähes kolme viikkoa eroa kun ei saatu siemeniä. Ensin valmistuu Afra, Blue Kongo ja Orchestra, loput Afrat ensi kuun lopulla.
        Onko muilla samoja lajikkeita, kysyn tässä vaikka onkin tomaattiotsikko :).
        Jos, niin miten varmistatte säilytyksen, jos ei ole kellaria?

        Kokeile savustamista. Se on vanhin tapa tomaatin säilöntään.


    • nonäinkin

      Ei omenan keskelle vaan banaanin - sen tuottama etyleeni kypsyttää kyllä tomaatit, mutta esim. kaalia ei kannata sen viereen laittaa - pilaantuu vain kasvis.

    • täti

      Kiitos vaan vihjeistä, tomaatin kasvattajat. Nyt tulee joka päivä niin runsaasti punaisia tomaatteja ettei tahdo ehtiä syömään kaikkia.

      Pitänee tehdä keittoja ym, ruokaa , etteivät mene hukkaan, kun on tehty vaikka mitä niitten kanssa.

      Hyvää jatkoa kaikille pienviljelijöille !

      • tomaatteja riittää

        Itse tein omatekoista ketsuppia ja lykkäsin rasioissa pakkaseen.Myöskin olen pakastanut ihan siivuina ja hyvää on ollut talvella vaikka sosekeittoihin ym.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka pistetty kylmäksi

      Ketähän joutunu puukkohipan uhriksi? Tietääkö kukkaan?
      Kajaani
      38
      3599
    2. Mietin että

      Onko tarinallamme vielä luvussa tilaa kohtaamiselle vai jääkö se tähän.
      Ikävä
      98
      1731
    3. Kaipaatko sinä

      Yhtään meidän katseita
      Ikävä
      136
      1615
    4. Mira Luoti ja Julkkisselviytyjät 2017 - Ketä kuumottaa juuri nyt?

      HS: Tässä ohjelmassa Mira Luoti kertoi kokeneensa seksuaalista väkivaltaa "PMMP-yhtyeen Mira Luoti kertoo Ylen uudessa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      47
      1561
    5. Oletko samaa mieltä

      Että on parempi olla erillään?
      Ikävä
      93
      1327
    6. Törkeä eläinsuojelurikos Sonkajärvellä

      Pohjois-Savossa Sonkajärvellä noin 40 kissaa ja reilut 10 koiraa on jouduttu lopettamaan kaltoinkohtelun vuoksi, kertoo
      Sonkajärvi
      30
      1246
    7. MESTARI SIVALTAA JÄLLEEN

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011436243.html Suomen ainoa Mestari lausuu tosiasiat Sannasta , Tuomiojasta ja hil
      Kajaani
      288
      1152
    8. Kirjallinen varoitus

      On annettu eräälle henkilölle. hyssytellään kuitenkin asiasta
      Äänekoski
      57
      1135
    9. Jotkut ihmiset pelkäävät syöpää sairastavaa

      On hauskaa, kun kertoo jollekin, että "minulla on syöpä". Jotkut käyttäytyvät kuin se olisi tarttuva tauti. Eivät uskall
      Sinkut
      126
      1025
    10. Julkisuuden henkilön päiväin päätös

      Sitä vaan, että kyllä nyt kaikki tietävät kuka oli Eemeli Peltola (kansanedustaja, joka päätti päivänsä eduskuntatalossa
      Sinkut
      271
      1001
    Aihe