Kylpyhuoneen käyttöikä?

kylppärit ei kestä

Olen huomannut, että kylpyhuomeremontteja tehtään nykyisin hyvin tiheään, hyvin usein silloin kun asukas/omistaja vaihtuu. Mutta mikä on kerrostalon kylpyhuoneen keskimääräinen käyttöikä? Jo 10 vuoden käytön jälkeen muovimatto alkaa irtoilemaan lattiasta, kaakelien saumat rakoilemaan ja kalusteet alkavat rapistumaan. Varsinkin jos käyttäjiä on useampi kuin 1-2. Kosteusrasitus kun on nykyisin hirvittävän suuri. Usein on niin, että 10-15 vuotias kylpyhuone tarvitsee jo pikaisia korjaustoimia.

Ja muovimatto on huono valinta kylpyhuoneen lattiaan, se kun kerää kaikki tahrat ja käytönjäljet tehokkaasti. (Muovimatto oikein imee joitain väriaineita ja jotkut kosmetiikkatuotteiden tahrat voivat viedä muovimatosta värin paikoitellen kokonaan.)

14

8730

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käyttöikä..

      riippuu paljon myös kylpyhuoneen käytöstä. Kylpyhuone pitäisi aina kuivata käytön jälkeen, jotta ei sinne ei jäisi turhaa kosteutta, kalkkia ym, joka sitten myös kerää likaa ja alkaa kasvamaan hometta. Kylpyhuone pitäisi myös muistaa siivota kunnolla tarpeeksi usein, eikä tuudittautua siihen uskoon, että kyllä se saippua vesi pesee nuo seinät ja lattian...

      Mutta kyllä hyvin ja laadukkaista materiaaleista tehty ja hyvin huollettu kylpyhuone kestää helposti 20-30-vuotta. Muovimattojankin lienee nykyisin moneen laatuisia.

    • vino ampiainen

      meilläkin on onneton muovimatto kylppärissä ja saunassa :D kun istun pytyllä pimeässä ja valot saunassa niin näen monta kohoumaa matossa.
      (onkohan sinne nuijittu lempparihamstereita kuten jossain komediassa oli)

      Kynnyksen luona matto aaltoilee.



      Koko talo on vino varmaan. Kylpyhuoneen peilikaapin toinen ovi sulkeutuu.
      Jääkaapin ovi sulkeutuu myös itsekseen.
      Laitoimme kerran huulirasvapuikon sängyn alle ja se muutti paikkaansa.

      Pikkasen pettynyt tähän laatuun olen.

    • mek

      Jos kunnolla tehdään ja on kunnolla tehty kosteuseristys niin kyllä se 30v kestää ja se siitä. Nykyisin kylppärin seinä pitäisi tehdä betonista tai tiilestä ja sen pääkosteuseritys ja seinät myös mitä ei vielä -80 luvullä tehty kuin pikkaisen lattiasta yläpäin mutta nykyiset vaatimukset katon rajaan saakka. Eihän kukaan enää muovimattoa laita kun niiden ominaisuudet ovat huonoja ja niihin ei ole kunnon tekijöitä enää saatavilla. Lattialämmitys ehdottomasti jos kyppäriremontin tekee.

      • 0hm0

        Jos kunnolla kommentoidaan, niin puhutaan "vesieristyksestä"

        Jos siis puhutaan nykyajasta ja käytetään oikeita termejä.


      • Tarkkkuuttatermeihin
        0hm0 kirjoitti:

        Jos kunnolla kommentoidaan, niin puhutaan "vesieristyksestä"

        Jos siis puhutaan nykyajasta ja käytetään oikeita termejä.

        Jos kunnolla kommentoidaan, niin puhutaan "vedeneristyksestä". Rakentamismääräykset eivät tunne termiä vesieristys. Vesi on eristeenä huono ja varsin hankala toteuttaa.


    • Mok.68

      Muovimattoa laitetaan harvoin nykyään, kosteuseristykset tehdään nykyään ihan eri lailla kuin vielä 90 luvulla ja ilmanvaihto on paljon parempi kuin ennen, nykykylppäri kyllä kestää tosiaan vähintään 30 vuotta ja eteenpäin.

      • 56fgh

        "ja ilmanvaihto on paljon parempi kuin ennen"

        Uusissa saattaa olla noin ja varmaa onkin mutta kun niitä kylppäreitä on vanhoissakin taloissa ja niissä ilmastointi on useimmiten alkuperäinen, ainakin 60-80 luvun taloissa.


    • Ennen vuotta 2000 tehtyjen kylpyhuoneiden tekninen käyttöikä on KH-korttien mukaan n. 20 vuotta. Tätä uudempien 30 vuotta.

      Sitä kyllä ihmettelen, että taloyhtiöissä on joku ihme harha niiden kestävyydestä. Kylppärit uusitaan pitkin hampain n. 50 vuoden ikäisinä putkirempan yhteydessä, nykyisin vielä yritetään välttää uusiminen käyttämällä "uusia menetelmiä", vaikka niistä jokainen olisi tullut uusia jo ainakin kerran ennen putkiremppaa. Lisäksi vanhat kylpyhuoneet ovat suurempi ongelma kuin vanhat putket, mutta sitä ei tajuta. Kun AsOyL nykyisin vielä mahdollistaa hyvityksen omalla kustannuksellaan remontoineille, niin ei luulisi olevan mitään syytä jättää remontoimatta.

      P.S. Noita ihan alkuperäiskuntoisia kylppäreitä sitten muuten riittää, yli 40 v vanhoissa taloissakin.

    • rgrgrg

      Voi kestää 30v. jos tehdään jos tehdään kunnollisista materiaaleista ammattitaidolla. Ei muovimattoa, muovitapettia tms, ne kestää melko luotettavasti vain sen 10v. Kalusteet, siis hanat, kaapit jne eivät 30 vuotta kestä ja esim. silikonisaumaukset eivät kestä 30 vuotta jos sellaisia on tehty. Laatat kyllä kestää.

      Mutta todellisuuden nimissä on myönnettävä, että kylppäreitä uusitaan vaikka ne olisivatkin kunnossa. Kun muoti muuttuu niin kylppäri menee helposti uusiksi. Vaikka kylpyhuone kestäisikin niin moni ihminen ei kestä samaa kylpyhuonetta 30 vuotta. Ajatelkaahan nyt vaikka jotain ysäri boordilaattaa...

      Ja kyllä muovimattoa laitetaan edelleen lattioihin, ainakin vuokrataloissa. Kylppärin seiniin en ole nähnyt laitettavan muovitapettia aikoihin.

      • rgrgrg

        Täytyy vielä tarkentaa, että laatat kestää mutta niiden saumat eivät välttämättä aina.

        Eräs alle kymmenen vuotta sitten alan likkeen tekemä kylppäriremontti johon kuului uusi laatoitus ja seinien tarkistus/vahvistus. Seinät puurunkoiset, runko tiheällä asianmukaisella jaolla, levytys cyprocilla, asianmukaiset vesierisykset ja laattojen saumoissa jo nyt elämishalkeamia. Teoriassa pitäisi kestää mutta käytäntö voi olla mitä tahansa.


      • tyhjät tynnyrit

        Ihme höpötystä. Paljon on vielä 70-luvunkin kylppäreitä alkuperäisillä pinnoilla ts. lattiassa muovimatto ja seinällä tapetti tai pelkkä maali. Vaikka yli-ikäisiähän nuo jo ovatkin...

        Muovimatolla elinikä on käytöstä riippuen 20-30 vuotta. Sitä en kyllä ihmettele, jos vuokrakasarmeissa joudutaan remontoimaan tiuhaan, kun asenne on hälläväliä ts. siivousvälineet eivät ole millään lailla tuttuja, tupakalla poltetaan pintoja jne.

        Laatoitetuissa kylppäreissä taas saumaukset ja nurkkien silikonit ovat enempi ulkonäköjuttu. Niitähän pystyy uusimaan - tai PITÄÄ uusia silikoneista puhuttaessa X vuoden välein eli useampaan kertaan max. 30 vuoden käyttöiän aikana. Tämän käyttöiän rajaa lopullisesti laatoituksen alla olevan vesieristyksen kesto.

        Ja tuo vesieristys sitten onkin yksi syy siihen, minkä takia pistellään 10 vuotta sitten remontoituja kylppäreitä uusiksi. Etenkin 80-luvulla oli normaali, jopa suositeltava, ratkaisu lätkiä laatat alkuperäisen muovimaton ja tapetin päälle ts. vesieristeenä toimii se muovimatto/tapetti. Ihan kiva, paitsi ettei ole. Muovimaton hyvä puoli on siinä, että vesieriste (muovimatto) on näkyvillä ja sen kunto on helppo todeta. Kun muovimatto peitetään laatoilla, niin mistäs enää tietää, onko saumat revenneet auki, kun matto on kutistunut vanhetessaan? Lisäksi on saatu viitteitä siitäkin, että laatoituksen alla muovimatto voi hapantua normaalia nopeammin. Eli melkoinen pommi onkin tällainen ratkaisu!

        Ei siis ole yhtään harvinaista, että 80-luvun alussa valmistuneeseen taloon on joskus 90-luvun lopulla lätkitty laatat jo elinikänsä puolivälissä olevan muovimaton ja -tapetin päälle ja nyt on sitten kylppärin käyttötunnit täynnä, vaikka "remontista" on vain 15 vuotta. Ihme juttu?


    • muovimatto

      Älkää jauhako valheita, minulla kylpyhuoneen lattia kesti 38v., eikä koskaan rikkoutunut, ennenkuin vaihdettiin.

      • Aikameneekuinvettävain

        Melkein yhtä kauan kuin tämän ketjun edellisestä kommentista.


    • tai.pitempään

      KH 90-00403 mukaan:
      Rakenteena laatoitus ja massamainen vedeneriste
      -rasitusluokka vaikea 20 vuotta
      - -"- normaali 30 vuotta
      - -"- kevyt 40 vuotta

      Minulla on 2 henken talous, suihkutilan lattiavedet kaavitaan lastalla lattiakaivoon aina käytön jälkeen. 40 vuotta menee kevyesti kun olen itse tehnyt lattiat sekä seinät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2603
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      67
      2400
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2071
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1727
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      14
      1470
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      16
      1423
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1403
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe