Aihe

"Laajakaista kaikille"-hankkeesta + Ohjeet Sonera ADSL:lle.

ksatta

Testattu toimivaksi ADSL (kuparilinjat) alueella. Muutaman sadan metrin päässä keskuksesta.

Näin saat toimivan ADSL liittymän Soneralta:
1. Tilaa Soneralta ADSL-liittymä.*
* Tässä vaiheessa tuli itsellä sellainen ongelma että Sonera vakuutti että liittymän saa osoitteeseeni ja että pidetään verkkoa yllä ainakin seuraavat 2v (sitoumuskauden ajan). Parin viikon päästä tilauksesta soitettiin että linjat puretaan, minulle vedettäisiin oma maakaapeli, maksiminopeus 1Mbit/s ja hinta 20 000 - 30 000 €. Soneran pönttöön matkaa ehkä 500m, naapurilla kuulemma hyvin pelaa ADSL. Ohjeet tässä tilanteessa:
- Muuta eri osoitteeseen ja jatka kohdasta 2.

2. Kun liittymä on asennettu testaile muutama päivä että onko nopeudet kohdillaan (itsellä esim. n. 18MBit/s) ja että yhteys ei katkeile. Itsellä yhteys pätki monta kertaa päivässä ja pelasi vähän miten sattuu.

3. Soita Soneran asiakaspalveluun, varaa aikaa n. 1h. Ihmisen kanssa ei pääse puhumaan ennen kuin n. 30min on jankannut huonokuuloisen robotin kanssa. Jos liittymä on yrityksen Y-tunnuksella niin henkilötunnus kohdassa pitää sanoa 3 kertaa vaikka että "Aku Ankka" ja sitten robotti sanoo "Haluat tunnistautua jollakin muulla, ymmärsinkö oikein". Sitten pääsee sanomaan Y-tunnuksen jonka robotti ymmärtää tai sitten ei.
Jos/kun saat langan päähän ihmisen niin selitä asiakaspalvelijalle että mikä on ongelma, esim. että netti pätkii. He sanovat yleensä jotakin että tutkitaan etänä, ok. Itse ihmisen kanssa puhuminen kestää n. 5min. Yritin myös soittaa suoraan asentajalle, mutta hän ei voi tehdä mitään ennen kuin Soneralta tulee komento (ei mitenkään asentajan syy tietenkään, ymmärrän).

4. Odottele päivä kaksi että tulee Soneralta tekstiviesti että vika korjattu. Tässä vaiheessa yleensä on joku näistä ongelmista:
- Yhteys pätkii
- Nopeus pudotettu esim. puoleen sovitusta (itsellä putosi tämä kerran esim. 10Mbit/s).
Sitten palaa kohtaan 3. Kohdat 3 ja 4 kestivät itsellä n. 4kk yhteensä, robotin kanssa jankkaamista varmaan yli 10 tuntia yhteensä.

5. Kun asiakaspalveluun soitettaessa alkaa uhkailu että peritään miljoona euroa jos asentaja käy turhaan paikan päällä niin se on yleensä merkki että tapahtuu edistystä. Itse sanoin sinne että olen teiltä vehkeet ostanut eikä ole toiminut oikein vielä päivääkään, vika ei ole minun laitteissa. Jankkaa tällä kertaa ihmisen kanssa että kyllä vika on Soneran linjoissa ja hyväksyt että voidaan periä se miljoona euroa jos ei niin ole.

6. Kun liittymä on toiminut esim. viikon oikeilla nopeuksilla (itsellä 18Mbit/s), eikä yhteys ole pätkinyt, niin operaatio on valmis. Yleensä toimii sen jälkeen.

Jatkuu seuraavassa viestissä.

16

938

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ksatta

   Valtiohan on munannut totaalisesti tämän koko "laajakaista kaikille"-hankkeen. Miljardeja vaan menee Soneralle ja mikään ei toimi, jos toimii niin esim. itsellä joku pv tulisi valokuitu maksamaan 30 000 € tai enemmän. Valtion tarkoitus ilmeisesti oikeasti saada ihmisille toimiva laajakaista, mutta joitakin lahjottu tms että käytännössä vain Soneralle annetaan rahaa ja sitten Sonera hinnoittelee liittymiset yms niin että kellään ei ole varaa. Valtion maksamat valokuidut menevät harakoille. Yritystoimintaankaan niistä ei ole hyötyä koska esim. vuokrakuidun hinta voi olla mitä vaan, esimerkiksi miljoona € liittyminen ja 100 000 € kuukausi.

   Siitähän voi olla monta mieltä tarvitaanko kuitua haja-asutusalueille, mutta miksi sitten syytää miljardeja verorahoja tämmöiseen pelleilyyn? Itsestä kuitu olisi hyvä jos siitä olisi ihmisille jotakin hyötyä, voisi esim. pyöritellä omia servereitä Helsingin ulkopuolellakin.

   Ruotsissa esim. Pajalan kunnassa on kunnan/valtion omistama kuituverkko, kilpailu pelaa ja yrityskäyttöön saa vuokrakuitua sellaiseen hintaan että kunta kattaa vain omat kulut. Ajatusmalli on tämä:
   "100 megabit idag, 10 gigabit i morgon och kanske 10 terrabit om 50 år, vem vet? Trafiken går med ljusets hastighet."
   eli suomeksi: "100 Mbit/s tänään, 10 Gigabit/s huomenna ja ehkä 10 terabit/s 50v päästä, kuka tietää? Tieto kulkee valonnopeudella".

   Suomessa ajatellaan näin: "100Mbit/s riittää aina ja ikuisesti kaikkeen. Maksetaan Soneralle miljardeja siitä ja sitten muka jotenkin rajoitetaan että tulee kohtuuhintainen. Muutaman vuoden päästä kun 100Mbit/s ei riitä niin sittenhän Sonera voikin periä mitä huvittaa. Tai jos yritys tarvii enemmän kuin 100Mbit/s niin Sonera voi siitä periä mitä huvittaa jo tänään."

   Kiuruun (viestintäministeri oli silloin) olin yhteydessä ja hän oli 1kk mietinnän jälkeen sitä mieltä että Helsingissä pelaa hyvin, ei mitään ongelmaa. Ja Sonera ei saa kuituja "ilmaiseksi" vaan maksaa siitä itse huikeat 10-30 prosenttia. Kuitujen elinikä tod.näk. 50v , eli tässä sitä ollaankin jumissa sitten ainakin parin sukupolven ajan.

   Itse siirrän ainakin yritystoiminnan joen toiselle puolelle Ruotsiin, juuri olen hintoja selvittelemässä jne.

   Voi myös kysellä muita operaattoreita koska Suomessa on laki että operaattoreiden pitää vuokrata linjoja toisille operaattoreille kohtuuhintaan. Itse kyselin kaikki läpi ja vastausta ei joko tullut tai sitten vastaus oli että ei tarjota ko. osoitteeseen ADSL-liittymiä.

  • haluaa valokuidun

   jaa jaa, Pajalahan taisi olla siellä Vittulanjänkällä....

   Laajakaista kaikille, valokuitu talon seinään asti maksaa 1500 euroa - ainakin täällä maaseudulla. Osuuskunnan kautta 1650 riippumatta vedon pituudesta, eli onko 100m vai 1500m...

   Toivottavasti saadaan joka torppaan valokuitu pian!

  • Tamppiooni

   4 G ja 5 G jyrää ainakin maaseudulla tulevaisuudessa valokuidun, koska maaseutu on harvaan asuttu, täällä mitään valokuituja koskaan tarvita.

   • kuitua tarvitaan

    Valokuituun ne 4G:t ja 5G:tkin turvautuu. Kappas kun ei se data kulje pitkiä matkoja pelkällä pyhällä hengellä. Niin että kyllä te sitä valokuitua siellä maallakin tarviitte, se vaan ei tule taloon asti vaan lähimpään 4G-tukiasemaan. Sitäpaitsi tuosta 5G:stä saatte vielä haaveilla pitkään. Hyvä jos on edes 4G:tä vielä rakennettu.


  • sstietämätön

   Taloyhtiössä valokuitu laajakaista. Voiko sen jakaa kahdelle 3g tabletille. Ja jos voi niin mitä laitteita tarvitaan?

  • pappagemig28kb

   Laajakasita suomessa, ja varsinkin muualla paitisi pks on kyllä aikamoinen pettymyys, eikä kilppailu toimikan.

   Tässä vaasassa on vain yksi operaattori joka omistaa kaikki saakelin verkot josta Sonera, Elisa ym. saa vuokrata eikä pysty kilpaila joten hinta laatu suhde on todella ylikypsä arskasta, 1 Mb ~30 Euro/kk kun tasen kaverini myös ruotsissa samalla hinnalla on saanut 100 Mb jo useita vuotta.

   Ei tässä suomessa hommat toimi.

  • ksatta

   "Laajakasita suomessa, ja varsinkin muualla paitisi pks on kyllä aikamoinen pettymyys, eikä kilppailu toimikan.

   Tässä vaasassa on vain yksi operaattori joka omistaa kaikki saakelin verkot josta Sonera, Elisa ym. saa vuokrata eikä pysty kilpaila joten hinta laatu suhde on todella ylikypsä arskasta, 1 Mb ~30 Euro/kk kun tasen kaverini myös ruotsissa samalla hinnalla on saanut 100 Mb jo useita vuotta.

   Ei tässä suomessa hommat toimi."

   Ei niin, itse ihmetellyt ja ottanut yhteyttä vähän joka paikkaan, viestintäministeri oli tosiaan sitä mieltä että kyllä helsingissä toimii. Muihin pointteihin hän ei niin ottanut kantaa :D Niin ja joo 1kk sen päästä hän vaihtoikin jo pestiä muistaakseni, ei tainnut niin kiinnostaa enää.

   Ja nuo monopolikuidut on monessa paikkaa 70-90% valtion maksamia.

   "jaa jaa, Pajalahan taisi olla siellä Vittulanjänkällä....

   Laajakaista kaikille, valokuitu talon seinään asti maksaa 1500 euroa - ainakin täällä maaseudulla. Osuuskunnan kautta 1650 riippumatta vedon pituudesta, eli onko 100m vai 1500m...

   Toivottavasti saadaan joka torppaan valokuitu pian!"

   Joo, jos on tuuri ja asuu semmoisella alueella. Sitten siihen joutuu melkein joka paikassa ottamaan eräältä monopolilta kumminkin liittymät. Hinnat on täysin lakien varassa, jotka laahaa n. 10 vuotta jäljessä, ainakin tähän asti. Tällä hetkellä 1Mbit/s max. hinta 70€/kk on valtion mielestä nykyaikaa. Nyt on lait pikkuhiljaa valmiita siihen 100Mbit/s, joka on ollut Ruotsissa jo sen 10v .

   Eihän kaikki tarvi niitä isompia nopeuksia jne, mutta nyt tällä nykysysteemillä suljetaan yrityskäyttö oikeastaan kokonaan pois. Vuokrakuidun hinnoista esim. serverikäyttöön ei ole mitään lakeja jne. Vähän sama asia kuin että sähköyhtiö voisi periä 100kWh:sta 100€/kk lain mukaan (mikä olisi valtion mukaan kaikille riittävä), jos yritys tarvisi 1000kWh esim. kuukaudessa niin sähköyhtiö voisi siitä periä miljoona € / kk.

   Myös jos joku kotikäyttäjäkin haluaa isompia nopeuksia johonkin (sitähän ei tiedä mitä tulevaisuudessa keksitään), ja siihen ei riitä 100Mbit/s, niin sitten taas voi monopoliyritys periä mitä huvittaa. Valokuidulle nopeammat yhteydet eivät tuota mitään ongelmaa. Esimerkki tästä vaikka se että aikoinaan sen 1Mbit/s varmaan kuviteltiin riittävän kaikkeen ikuisesti, nyt ei riitä nettitv:ihin ja moniin muihin asioihin. Tälläkin hetkellä jos vaikka haluaa isoja määriä tietoja varmuuskopioida niin voi hyvinkin tarvia 1000Mbit/s että homma toimii kunnolla. Ai niin ja voikohan monopolit periä nytkin 100Mbit/s uploadista mitä huvittaa? Voidaanhan niitä aluksi tarjota johonkin alempaan hintaan että saadaan valtiolta muutama miljardi tukia oman monopoliverkon rakennukseen ja sitten kymmenkertaistetaan hinnat jne (siis niille nopeuksille joita jotkut tarvii, mutta joita valtion mielestä ei tarvi kukaan).

   Lain mukaan on jo pitkään pitänyt operaattorien vuokrata kuitujaan toisille operaattoreille "kohtuuhintaan". Mitä olen lueskellut ja itse kysellyt niin ilmeisesti hinnat sitä luokkaa että kilpailua ei ole.

   "4 G ja 5 G jyrää ainakin maaseudulla tulevaisuudessa valokuidun, koska maaseutu on harvaan asuttu, täällä mitään valokuituja koskaan tarvita."

   Ok, jos on sitä mieltä niin miksi sitten valtio käyttää maltaita tähän touhuun.. Rahoja ei tule ikinä takaisin, tulisi jos jätettäisiin kuidut valtiolle ja vuokrattaisiin operaattoreille jne. Kuten totesin aiemmin nämä erittäin kalliit valokuidut jäävät erittäin vähälle käytölle monopolin takia, vaikka kapasiteetti on käytännössä rajaton.

   • ei toimi

    Tiedoksi teille molemmille että ei sitä kuitua saa edes isolla rahallakaan Helsingissä jos sattuu asumaan ns. "vanhalla" omakotitaloalueella. Uudisalueet, sekä kerros- ja rivitaloalueet toki kuidutetaan ja niihin (kt ja rt) löytyy useampaakin operaattoria jotka on kiimassa tekemässä tarjouksia taloyhtiöille, Elisa sit kuiduttaa uudisalueiden okt-talot.


   • ksatta
    ei toimi kirjoitti:

    Tiedoksi teille molemmille että ei sitä kuitua saa edes isolla rahallakaan Helsingissä jos sattuu asumaan ns. "vanhalla" omakotitaloalueella. Uudisalueet, sekä kerros- ja rivitaloalueet toki kuidutetaan ja niihin (kt ja rt) löytyy useampaakin operaattoria jotka on kiimassa tekemässä tarjouksia taloyhtiöille, Elisa sit kuiduttaa uudisalueiden okt-talot.

    Oho!

    Noh, tässäkin voi ihmetellä samaa asiaa: Mihin ne valtion miljardit, eli laajakaista "kaikille" rahat oikein menee... :)

    Mutta päättäjien mielestähän kaikki Suomen ihmiset asuu hki keskustassa, tai ainakin heidän mielestään ilmeisesti pitäisi asua.


  • 45yyw45y45

   Eikä tarvita mihinkään liian tehokasta ja kallista turhaketta. Vähempi nopeus riittää.

   • ei riitä

    Ei riitä jos esim. lataa isoja tiedostoja tai katsoo IPTV:n kautta televisiota! Molempiin tarvitaan mahdollisimman nopea netti.


   • ksatta
    ei riitä kirjoitti:

    Ei riitä jos esim. lataa isoja tiedostoja tai katsoo IPTV:n kautta televisiota! Molempiin tarvitaan mahdollisimman nopea netti.

    Puhumattakaan liiketoiminnasta. Esim. serverien pyöritys. Itsellä idea joka vaatii että serverit on paikan päällä. Valtion melkein kokonaan maksamista kuiduista ei ole minulle mitään hyötyä.


  • Totuus on se

   Että valokuitu maksaa aivan älyttömiä hintoja, esim. minulle tarjottiin 7600€ hintaan kuitua täällä Kainuussa jossa monopoli Kaisanet rakentaa verkkoa. Matkaa liityntäpisteeseen 2km. Sonera rakentaa 3/4g verkkoa joka peittää koko maan joten en minä ainakaan maksa tuollaisia hintoja liittymästä.

   • ksatta

    Niin ja monopoli on käytännössä valtion luoma.. 10-30% maksaa operaattori jos ei ole markkinaehtoista aluetta.

    Sinne ne kalliit kuidut jäävät lahoamaan käyttämättöminä kun liittymishinnat ovat mitä sattuu.


  • JoonasP

   Otin itse tuolta: http://www.suomicom.fi/gbond

   Paljon mieluummin otan joltain yksityiseltä firmalta kuin massa-Soneralta kaikkien kanssa jaetun, vaikka joudunkin maksamaan siitä perushinnan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuolleille ei pitäisi nauraa mutta nyt naurattaa

   Norjan johtava koronakieltäjä sairastui koronaan ja kuoli https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fbbd4cec-3688-4113-9424-bbd5d9c5a3c8
   Maailman menoa
   618
   15930
  2. Maisa sairaalassa

   https://aijaa.com/JHObE3 Nonni.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   357
   12223
  3. Kohujulkkis Sofia Belorf avautuu suhteestaan huumetuomittu Niko Ranta-ahoon: "Rakkaus on sokea"

   Sofia Belórf on avautunut Katiska-vyyhdin tuomiosta ja rakkaudestaan Niko Ranta-ahoon. Rakkaus on sokea, Sofia tuskailee. https://www.suomi24.fi/viih
   Kotimaiset julkkisjuorut
   129
   8035
  4. Yksin oli Sofia tullut Espanjasta

   https://www.seiska.fi/kotimaa/jattiriita-espanjassa-sofia-belorf-palasi-yksin-suomeen-ilman-stefan-thermania-kuvat Harmi, että tää ja muut riidat on v
   Kotimaiset julkkisjuorut
   128
   7979
  5. Oho! Vappu Pimiä yllättäen myös Kokkisota-juontajaksi - Sikke Sumari pois äkillisestä syystä

   Maajussille morsian, TTK ja nyt myös Kokkisota. Pimiällä riittää vientiä... https://www.suomi24.fi/viihde/oho-vappu-pimia-yllattaen-myos-kokkisota-juo
   Kotimaiset julkkisjuorut
   82
   4093