3G-reititin, tietokoneessa koko ajan virrat päällä?

Dingbattinen

Asun haja-asutusalueella, jossa ei vielä 4G:tä, ja 3G:kin heikohko. Naapurin mukaan kohtuullisen hintaisella lisäantennilla saa hyvän 3G-signaalin (sekä Soneran että Elisan verkkoihin).

Harkitsen nyt siis mobiililaajakaistayhteyttä niin, että katolle lisäantenni ja tietokoneen (kiinteä pöytäkone, ei läppäri) viereen perinteisen nettitikun/mokkulan sijasta joku sellainen ADSL-modeemin näköinen isompi 3G/wlan-reititin, jonne laitetaan sim-kortti sisälle. Pääasiassa nettisurffailu tapahtuisi tällä reitittimessä kiinni olevalla talouden päätietokoneella, mutta lisäksi olisi tarkoitus jakaa tuosta reiittiestä mobiilinettiyhteyttä langattomasti mm. satunnaiseen, lyhyempikestoiseen netissä käymiseen älypuhelimella ja/tai tabletilla muualla huushollissa (mm. satunnainen Facebook-selailu, sähköpostin tarkistus, sääenusteen tsekkaaminen tms.)

Tollona aloittelijana olen kahlannut nettisivuja läpi, mutten ole päässyt selvyyteen muutamasta perusasiasta: Täytyykö se talouden päätietokone, jossa mobiilireititin on kiinni, olla koko ajan virrat päällä? Ja nettiyhteys päällä? Eli pitääkö yhteys internetiin käydä avaamassa aina siitä päätietokoneesta ja sen jälkeen vasta onnistuisi avatun yhteyden jako? Vai toimiiko tällainen mobiilireititin itsenäisesti niin, että wlan ja internetyhteys on kokoajan periaatteessa käytettävissä, jos vain tabletti tai älypuhelin on wlan aktiivisena ja yhdistettynä 3G -reitittimeen? Eli onko systeemi samanlainen kuin kiinteässä laajakaistayhteydessä wlan-modeemin kanssa?

Ymmärrättekö mitä tarkoitan? Ajattelin vaan, että eihän koko systeemissä taida olla järkeä, jos internetyhteys täytyy käydä aina ensin avaamassa pääkoneelta....

Niin, ja eikös ole niin, että vaikka signaalin vahvuus tukiasemaan on hyvä, niin 3G-yhteys voi silti olla hidas, jos tukiasemassa on ruuhkaa (liian monta käyttäjää yhtäaikaisesti)? Eli yhteys lisäantennilla kannattaisi yrittää saada vaikka kauempana olevaan DC-tukiasemaan (2100 MHz) mieluummin kuin lähellä olevaan 3G 900MHz tukiasemaan, jos tietää, että lähellä oleva 900MHz:n tukari on usein tukossa? 2100 MHz:n tukiasemaanhan mahtuu ymmärrykseni mukaan useampi käyttäjä/enemmän liikennettä samanaikaisesti.

Vastailkaa viisaammat, kun en ihan tajua näitä juttuja.

14

1467

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei tarvitse olla kokoajan päällä. Erillinen 3G wlan reititin toimii asetusten laittamisen jälkeen yleensä itsenäisesti ilman tietokonetta.

    • ölmölk

      Kun hommaat sen 3G-reitittimen, varmista ostaessasi että se ja mokkulasi toimivat yhteen, kaikki mokkulat eivät toimi kaikissa reitittimissä.

      Reititin toimii itsenäisesti.eli netti on koko ajan käytettävissä kaikilla siihen liitetyillä laitteilla toisistaan riippumatta (LAN ja WLAN).

      "Niin, ja eikös ole niin, että vaikka signaalin vahvuus tukiasemaan on hyvä, niin 3G-yhteys voi silti olla hidas, jos tukiasemassa on ruuhkaa"

      Kyllä, juuri näin on ja nopeus sekä pingi vaihtelee koko ajan.

    • se pelaa kyllä

      3G wlan reititin toimii itsenäisesti, mutta katso että reitittimessä on ulkoiselle 3G antennille liitäntä, jos käytät router 3G USB mokkulaa, niin sitten lisäantenniliitäntä mokkulassa.
      Kun sulla mokkula jo on, katso esim Netwjork 3G reititintä, siihen käy monet mokkulat.

    • Moro Dingbattinen,

      Hyviä kysymyksiä :)

      Eli eli, se reititin on itsenäinen laite ja se jakaa nettiä wlanin kautta aina kun siinä reitittimessä on virta päällä. Tietokone, tabletti, älypuhelin voi käyttää sitä verkkoa sitten aina tarpeen tullen.

      Sellaisiakin taitaa olla että ne liitetään tietokoneeseen mutta ilman muuta hanki oma itsenäinen ja erillinen reititin. Esimerkiksi Huawei Router B593, muitakin toki löytyy :)

      Ja kyllä, olet ymmärtänyt ihan oikein - mobiiliyhteyksiin vaikuttaa aina mm. muut alueen yhtäaikaiset netinkäyttäjät. Toinen joka vaikuttaa on etäisyys tukiasemaan. Kokeilemalla selviää että mistä suunnasta parhain signaali ja yhteys löytyy, mutta lähtökohtaisesti se on se josta tulee vahvin signaali.

      Kysy ihmeessä jos heräsi lisää kysyttävää, pörrään tässä jonkun aikaa :)

      Tero@SoneraPartio
      www.sonera.fi/sonerapartio

    • Dingbattinen

      Kiitos kaikille valaisevista vastauksista! Jos nyt oikein ymmärsin, niin mobiilireititin on siis itsenäinen laite omalla virtalähteellä (eikä siis mobiiliyhteyttä tarvitse käynnistää päätietikoneelta ennen yhteyden jakamista). Hienoa, tämähän alkaa kuulostaa ihan järkevältä ratkaisulta! Miksiköhän näitä perusasioita ei kerrota missään :)

      Sen reitittmen ei ilmeisesti siis tarvitse olla kiinni edes siinä päätietokoneessa? Olin ollut sinä käsityksessä, että pitää olla päätietokoneessa USB- tai RJ-45-piuhalla kiinni. Voiko olla tosiaan niin yksinkertaista, että ostan reitiittmen, jonka sitten vaan vien "sinne vintille", lisäantennin johto kiinni ja läppärin wlanilla yhteys reitittimeen?

      Lisäantenni tosiaan tarvitaan, koska 3G-yhteys on heikko ( tukiasema suht lähellä, liittymässä & mokkulassa 21 Mbit/s valmius, mutta käytännössä yhteys koko ajan max. Edge-nopedessa). Veikkaan, että syynä on läheisimmän tukiaseman ruuhkaisuus (kylällä paljon älypuhelimia ja mokkulayhteyksiä).

      Siksi ajattelin, että kannattaisi yrittää lisäantennilla yhteyttä vähän kauempana oleviin dual carrier tukiasemiin, josko eivät olisi yhtä ruuhkaisia... Sonerapartio ei antanut tähän selvää vastausta :) Eli oletan, että 2100 MHz-DC-tukiasemille mahtuu useampi käyttäjä samanaikaisesti?

      Ja, kyllä, mokkula on siis olemassa, mutta mietin olisiko sellainen reititin nopeampi/ varmempi, jossa simmi laitetaan suoraan reitittimen sisään (ilman mokkulaa)? Ajattelin tätä myös siksi, että mokkula kuitenkin vanhenee kohta ja sitten kun ostaa uuden, se uusi ei ehkä sovikkaan reitittimeen.

      Ja, kyllä, olen miettinyt myös tuota Huawei B953:sta, kuten montaa muutakin. Mutta koska talo on kaksikerroksinen, reitittimen antennin/wlan-ominaisuuden tulee ollla hyvä, jotta yhteys pelaa eri puolilla taloa. Epäilen, että tuon Huawein ominaisuudet eivät riitä. Voin tietysti olla väärässäkin.

      Mitenköhän muuten saan 3g-lisäantennia asentaessani mobilisignaalin voimakkuuden näkyviin? Siis jos aluksi (ennen reitittimen hankkimista) testailen nykyisellä mokkulalla ja yhteydellä? Vai tarvitseeko nykyistä mokkulaa ja yhteyttä ylipäänsä siinä antennin asennuksessa ja signaalin voimakkuuden etsimisessä/testauksessa?

      Ja kai niissä reitittimissäkin tulee ohjeet mukana, miten niitten hallintaohjelmaan pääsee kiinni jne?

      Kiitos jo etukäteen, jos jaksatte taas vastailla.

    • Tässä vastauksia niihin kysymyksiin johon osaan vastata.

      "Sen reitittmen ei ilmeisesti siis tarvitse olla kiinni edes siinä päätietokoneessa? Olin ollut sinä käsityksessä, että pitää olla päätietokoneessa USB- tai RJ-45-piuhalla kiinni. Voiko olla tosiaan niin yksinkertaista, että ostan reitiittmen, jonka sitten vaan vien "sinne vintille", lisäantennin johto kiinni ja läppärin wlanilla yhteys reitittimeen? "

      Ei tarvitse olla. Tosin mahdolliset asetukset ( Kuten suojausasetukset) voi joutua tekemään verkkopiuhan kautta tietokoneen selaimella). Kannattaa varmistaa ennen ostoa että reititin tukee varmasti sinun mokkulamalliasi ja myös liittymää. Kannattaa huomioida se että ohjelmistopäivitys voi tuoda reitittimeen enemmän tuettuja malleja.

      "Ja, kyllä, mokkula on siis olemassa, mutta mietin olisiko sellainen reititin nopeampi/ varmempi, jossa simmi laitetaan suoraan reitittimen sisään (ilman mokkulaa)? Ajattelin tätä myös siksi, että mokkula kuitenkin vanhenee kohta ja sitten kun ostaa uuden, se uusi ei ehkä sovikkaan reitittimeen. "

      Periaatteessa reititin voi olla näin varmempi kuin mokkulan kautta.

      "Mitenköhän muuten saan 3g-lisäantennia asentaessani mobilisignaalin voimakkuuden näkyviin? Siis jos aluksi (ennen reitittimen hankkimista) testailen nykyisellä mokkulalla ja yhteydellä? Vai tarvitseeko nykyistä mokkulaa ja yhteyttä ylipäänsä siinä antennin asennuksessa ja signaalin voimakkuuden etsimisessä/testauksessa?"

      Jos omistat läppärin niin kytke mokkula siihen ja asenna sen hallintaohjelma. Hallintaohjelmasta näkee singaalin voimakkuuden. Mokkula olisi hyvä olla toiminnassa testauksen aikana sillä silloin saa selville että mistä suunnasta/asennosta tulee paras singaali.

      "Ja kai niissä reitittimissäkin tulee ohjeet mukana, miten niitten hallintaohjelmaan pääsee kiinni jne?"

      Usein tulee mukana ja jos ei niin reitittimen valmistajan sivuilta saa oppaan yleensä pdf muodossa.

    • Dingbattinen

      Kiitos vapuselle vastauksista. Sen verran korjaan aikaisempaa tekstiäni, että kun epäilin Huawei b953:n riittävyyttä, sotkin laitteen toiseen Huaweihin (e7556). Tuo b953 on varmastikin ihan hyvä - ehkä liiankin arvokas laite, kun täällä ei tosiaan toimi edes 3G kunnolla, vaan yhteys putoaa koko ajan 2G: lle.

      Täytyy tosiaan testata lisäantennin toimivuus ensin. Ja jos saan lisäantennilla paremman signaalin/ enemmän nopeutta, niin sitten hommaan reitittimen. Ei tuossa nykyisessä 2G:ssä (tai 2,5 G:ssä ) paljon jaettavaksi ole.

      Ai niin, ja unohtui mainita, että siinä päätietokoneessa ei ole wlania, joten reitittimen on oltava päätietokoneessa kiinni. Ja muut laitteet sitten satunnaisesti wlanilla kiinni.

      • käytössä2

        >Eivät noi paljoa maksa.....
        0hm0:n neuvomassa paikassa kolminkertainen hinta (postikuluineen) kuin alla olevassa.

        Joo, kun ostaa oikeesta paikasta.
        http://www.dealextreme.com/p/214729?r=34774240

        Tota, jos RJ-45-kaapeleita, pitkiä, tarvii niin dx:stä ne löytyy edullisesti.
        Mutta voit laittaa sen kulkee myös virtajohdoissa (oltava samassa vaiheessa).
        http://www.dealextreme.com/p/powerline-ethernet-66467?r=34774240

        DX:stä tavara tulee normaalisti parissa viikossa.
        Joten vaatii hiukan kärsivällisyyttä ja suunnitelmallisuutta.
        Pitää tilata kaikki kerralla mitä meinaa tarvita, ja sen verran edullista ettei kannata liian tarkkaan fundeerata. Suomessa nolla perässä, hinnoissa.

        Yhteen ja samaan tilaukseen ei kannata laittaa yli 23ekee, kun postikuljakaan eivät veloita.


    • Dingbattinen,

      Vapunen vastasi jo kattavasti kysymyksiisi, lisään omasta puolestani vielä että mitä vähemmän lisälaitteita niin aina parempi. Pätee tässäkin kohtaa, eli jos vain suinkin mahdollista niin hanki reititin jossa on sisäinen 3G / 4G -modeemi, näin jääpi yksi usb-laite vähemmäksi.

      Tuosta DC-asiasta, Dual Carrier tuo lisää nopeutta surffaukseen koska se käyttää kahta 3G-kanavaa. Mutta, jos alueella on paljon yhtäaikaisia käyttäjiä niin DC ei tuo välttämättä parannusta koska taustalla on kuitenkin sama 3G-tekniikka.

      Tero@SoneraPartio
      www.sonera.fi/sonerapartio

    • käytössä2

      Tossa olis antenni/piuha puolta: (eikä kustanna paljoo, vaikka heti tilaisit)
      http://www.dealextreme.com/p/3g-antenna-202886?r=34774240
      http://www.dealextreme.com/p/rp-sma-antenna-extension-cable-9m-236451?r=34774240
      http://www.dealextreme.com/p/rj-45-network-cable-5m-3236?r=34774240

      Jos vietkin pelkästään sen antennin jonnekin katon harjalle?

      Ehdottasin että testailisit sillä nykyisellä (malli?) mokkulallasi, sen signaanin/yhteyden nopeuden näkee yleensä PC:stä. Se erillinen mokkula on siitä hyvä et sen voi myöhemmin vaihtaa toiseksi, kun tulee taas joku uus/parempi 4G xx-mokkula ;)

      Se DC periaatteessa tuplaa nopeuden, mutta sulla lähinnä kuuluvuus/antenni ongelma, millä suurin vaikutus.

    • Dingbattinen

      Kiitos taas teille kaikille hyvistä vastauksista!

    • Valtsuwee

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet toisen kanssa

      ...ja minä yhä vain sinua kaipaan. Tiedän ettet ole onnellinen siellä. Älä hukkaa aitoa onnea ja rakkautta hukkaan vain
      Ikävä
      225
      1598
    2. Näytit taas lihoneen.

      Tynnyri se vaan kasvaa.
      Ikävä
      37
      1459
    3. Kuka teistä on paras nainen

      A-nainen? J-nainen? K-nainen? M-nainen? S-nainen? Vai kenties joku muu...? 😊
      Ikävä
      63
      1299
    4. Immu otti pataan

      Olen pettynyt, hänen piti viedä Stagalaa kuin litran mittaa - mutta kuinka kävikään? Voi hemmetti sentään.... Ääääääh!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      74
      1290
    5. Onko jotain mistä

      Olet huolissasi kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      78
      1214
    6. Osaako joku selittää tätä

      Että miksi mulle on joka toinen ventovieras ihminen tyly ainakin ilmeillään ja eleillään?
      Ikävä
      76
      1199
    7. Jos me joskus nähtäisiin

      niin ei kai sen vielä tarvitsisi merkitä sen enempää? Ja voihan olla ettei kumpikaan enää siinä vaiheessa edes haluaisi
      Ikävä
      103
      1173
    8. Koska vietät

      Yhteisen yön kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      54
      1008
    9. Lesken uusi

      Onko totta että puolangan kunnalla töissä ollut mies joka kuoli niin sen vaimolla jo uusi lohduttaja. Pitäneekö paikkans
      Puolanka
      18
      1002
    10. Persun suusta:"Köyhät on luusereita ja ansaitsevat köyhyyden"

      Ministeri Juuston apulainen näin uhoaa. Mitäs siinä. Kyllä on jo tiedetty muutaman vuoden hallitustyön pohjalta että per
      Lieksa
      181
      894
    Aihe