Tahallisen satuttamisen pelko

eveveee

Moikka moi, olisin otetttu jos lukisit tarinani.

Olen kärsinyt pakko-oireisesta häiriöstä lähes kymmenen vuotta ja en ole vielä edes kahtakymmentä. Pelkoni liittyivät aluksi itseni tahallisesta satuttamiseen, mutta pian ne muuttuivat peloksi toisten fyysisestä tahallisesta satuttamisesta. Olen syönyt välillä lääkkeitä ja terapiassakin kävin useita vuosia, välillä oli hyviä jaksoja, mutta tänä keväänä oireet taas palasivat ja ne ovat vahvistuneet koko ajan.

Olen puhunut huolistani paljon perheeni ja ystävieni kanssa mikä helpottaa todella paljon. He joutuvat vakuuttelemaan minua erinäisistä asioista, kuten "voiko joku kuolla kun räiskytin vettä puoli tahalleni pistorasiaan?" tai jotain muuta vastaavaa. Sähkö on minulle todella pelottava asia ja pelkäänkin rikkovani sähkölaitteita ja -johtoja, pistorasioita, ihan mitä vaan, niin että niistä aiheutuu jollekkin jotain fyysistä vahinkoa. Myös pesuaineet, terävät esineet ja muut aiheuttavat suurta ahdistusta. Minulla on erilaisia rituaaleja ja esimerkiksi laskeminen mielessä 1-8 helpottaa ja tekee tilanteesta hallittavamman.

Pelkään eniten juuri sitä, etten hallitse itseäni. Että teen näitä asiota tahalleni mitä ajattelen ja pilaan jonkun toisen ja siinä samalla oman loppuelämäni, koska en kestäisi sitä jos jollekin jotain pahaa minun vuokseni kävisi. Minun on vaikeaa nähdä rajaa siinä mikä on normaalia "tahallisuutta" ja sitten sellaista "ilkeää tahallisuutta", Esimerkiksi vähän aikaa sitten baarissa käydessäni läikytin juomaani aika roimasti baaritiskille ja pelkäsin heti, että kastelin varmaan kassakoneen, joka yllätysyllätys toimii sähköllä. Kun menin toisen kerran tiskille ja sain vesilasini tuntui, että näin kävi taas ja tuntuu, että tein sen tahalleni ainakin jossain määrin. Hassua tässä on se, että en ole varma mitä oikeasti tapahtui tai sitä kuinka tahalllista se oli. Tiedän että ihmiset eivät ole niin "hyviä" kuin esittävät, mutta tuntuu että olen tuplasti pahempi kuin kaikki muut...

Minulla on erittäin monta kertaa sanottu, että kaikki asiat paisuvat päässäni kauheisiin mittoihin, tiedostan sen jossain määrin itsekin. Vaikka nyt tässä baariasiassa, vettä saattoi toisellakin reissulla läikkyä mutta luultavasti ei niin kauheita määriä kuin kuvittelen tai ei edes kassan päälle lainkaan, voin myös liiotella teon tahallisuutta ja varmasti myös niitä seuraamuksia siitä vaikka vettä olisikin kassan päälle kaatunut. En kuitenkaan voi olla tästäkään varma. Ahdistavaa on se epävarmuus, kun en tiedä miten kävi ja miten päin pitäisi olla. En uskalla antaa itselleni lupaa olla ahdistumatta ja miettimättä, koska tuntuu, että se olisi väärin ja vastuutonta, jos olenkin tehnyt jotain sellaista mistä on koitunut vahinkoa?

Tiedän olevani tavallani aika kiltti tyttö ja siihen koko ajan olen pyrkinyt ja sellainen haluan olla. Enkä missään tapauksessa ketään haluakaan satuttaa. Usein vaan tuntuu siltä, että kädet tekevät asioita minun tahdostani riippumatta. Minulle on myös sanottu, että tekoni oli ne sitten tahallista tai ei eivät ole sen kummempia kuin kellään muullakaan, että ns. "normaalit" ihmiset tekevät samanlaisia asioita niin tahallisesti kuin vahingossakin. Nämä "normaalit" vain ohittavat asian olankohautuksella, eivätkä mieti niin pitkälle kuin minä...

Tavallaan vällillä uskon, että peli on jo menetetty, että jotain peruuttamatonta pahaa on tapahtunut ja että olen pilannut kaiken. On ahdistavaa ajatella, ettei enää koskaan saisi olla onnellinen. Haluaisin kovasti, että voisin aloittaa jotenkin alusta ja elää "puhtoisesti" niin että minulla olisi lupa nauttia. Haluaisin olla huolissani vaikka hiuksieni kaksihaaraisista taikka siitä tulenko pääsemään unelmieni ammattiin. Kaikki tällaiset tuntuvat kuitenkin niin turhilta murheilta oman huoleni rinnalla.

Olisiko täällä ketään toista jonka pää on ihan yhtä suurella umpisolmulla kuin minulla?

10

2770

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksinkö?

      Hei. Täältä löytyy ainakin yksi.

      • Pakkoajatuksetonperseest

        Sama. Niitä tulee varsinkin sellasia että satuttaisin jotain tosi kivaa ja kilttiä ihmistä. Ja nyt kun menkat on tulossa ne on voimistunut. Ja nyt on tullut sellasia ajatuksia että löisin meidän toista kissaa (joka on mun lempikissa muihin meidän kissoihin verrattuna) pullolla päähän. Hyi kauhea!!!!!! D: Nuo ahdistaa ihan kamalasti, haluan nämä pois!


    • m9ijihihoihoiuho

      Itselläni oli samaa lapsena ja nuorena. Ei enää nykyään.

      • Et ole yksin

        Hei! Et ole yksin tämän kanssa. Itse kärsin päivittäin pakko-ajatuksista, siihen liittyy pelko muiden vahingoittamisesta. Suomessa on 2,5 % väestöstä kärsii pakko-oireista ja se luku on varmaan paljon suurempi koska suurin osa ihmisisitä jotka kärsii pakkooiresita tuntevat häpeää ja yrittävät salata oireensa. Silloin usein hoito myöhästyy. Itselläni oli vaikeaa avautua pakko-ajatuksistani ja häpesin niitä kauheasti. Sain sitten lääkärin kautta lähetteen ryhmäterapiaan pakko-oireisen häiriön ryhmäterapiaan joka järjestää Auroran sairaalan ryhmäterapiakeskus. Siellä olen saanut kohdata muita jotka myös kärsivät pakko-oiresta. Ryhmäterapia on auttanut minua avautumaan läheisimmilleni ja olen sen myötä saanut kenoja ja eri tekniikoita pakkooireiden hallintaan. Suosittelen että uskallat hakea apua pakko-oireiden takia, itse olen saanut apua.


    • donja.

      Kuulostaa ihan multa :0 paitsi että näen harhoja kaikkialla, mukamas ihmisiä maassa jotka joudun kaikki pelastamaan tai heidän kuolema on mun syy. Sitten tarkistelen lehdistä monta tuntia etten ole satuttanut ketään. eli mulla tilanne on paljon pahempi.

      Koita lopettaa tollaset ajatukset alkuunsa jotta ei pahentuisi.ahdistus lisää ocd: ta paljon.

      Mun elämä on hyvin vaikeaa. Odottelen ja rukoilen että muuttuisi paremmaksi.

      Toivon kaikkea hyvää sulle

      • entunneitseäni

        Mulla on kanssa pahoja ongelmia, pelkään että teen asioita tajuamattani eli etten tajua tehneeni mutta että olen tehnyt ( huonosti ehkä kirjoitettu) Stressaan näitä ajatuksia sitten tosia paljon. Selaan lehtiä, kaikkia mahdollisia medioita että onko siellä kirjoitettu jotain. Tämän takia olen tosi paljon kotona, yritän välttää ihmisten kohtaamista. Tänään pitäisi mennä yhteen isoon tapahtumaan mutta valmiiksi jo pelottaa.


    • otamuhunyhteyttäpliis

      moikka!hei mulla on melkeen ihan samoja juttuja ku sulla, mut ei liity muiden ihmisten satuttamiseentsi mitään va pakko-ajatuksia mistä en pääse pois, ja hirvee stressi ja ahdistuksen tunne koko ajan sekä se että tuntuu kans etten tuu ilinä onnelliseks koska ajattelen koko ajan jotain asioita mitä ei oo olemassa, mulla ne liittyy pesuaineisiin..

    • sekaisinpelosta

      Hei, oli pakko tulla tänne kirjoittamaan kun ahdistaa ja pelottaa taas niin paljon. Tajusin että ehkä minä kuulunkin tälle palstalle,kirjoitin muualle aikaisemmin pelosta tällä kertaa lyijyä kohtaan. No nyt tunnen ylitsepääsemätöntä syyllisyyttä johtuen pakko oireistani tätä asiaa kohtaan. Eli lyhyesti pelkään että olen aikaisemmin altsitunut lyijylle ja mahdollisesti jatkuvasti vaikka sille ei periaatteesaa pitäisi olla mahdollisuutta työoloissani ( olisin siis altistunut toisen ihmisen kautya joka mielestäni mahdollisesti oli lyijymaalin kanssa tekemisissä). No nyt vappuna ostin ilmapalloja ja koskin siihen kädelläni (jonka pelkään olevan vieläkin saastunut!!!!) Osuin siis kynnelläni siihen pakettiin ja minulla on muutenki pakko oire etsiä virheettömin tuote. No vaihdoin toiseen heti eli laitoin saastuneen takaisin hyllyyn ja otin sen puhtaan, no sitten mietin että miten voin ottaa itselleni puhtaan kun saastutin toisenki ja tämän jälkeen rupesin "saastuttamaan" molempia tuotteita käsilläni ja kynnelläni johtuen ajatuksistani: miksi laitat aina muut edelle ajattele itseäsi niinkuin muutkin ja perhettäsi, miten voit elää itsesi kanssa kun olet saastuttanut mahdollisesti vielä lapsen kun ilmapallothan nyt menevät lapsille lyijyllä jne. Täasä meni hetki ku vaijtelin saastuneita tuotteita yrittäen miettiä milä olisi oikein. No tästä johtuen jouduin käydä seuraavana päivänä ostamassa kyseisen toisen saastuneen tuotteen ettei kukaan muu saisi sitä koska en voisi elää itseni kanssa tietäen tehneeni jotain näin kamalaa. Ja nyt minua juuri ahdistaakin ja tunnen kamalaa syyllisyyttä että edes tein näin. Ainoa oika ratkaisu olisi ollut itse ottaa se tuote mihin koskin mutta kiitos ajatuksien että ajattelen muita liikaa (yleensä laitan kaikkien muiden taroeet omieni edelle) tein toiselle tuotteelle saman). Ja juuri nyt luulem että haluaisin vain kuulla että en ole tehnyt mitään peruuttamatonta harmia kenellekkään koska entä jos joku toinen oli ehtinyt jo ostaa tämän toisen saastuneen tuotteen ja ostin itse toisen vain saadakseni mielenrauhan siinä kuitenkaan onnistumatta en vain kestä sitä ajatusta että olen tehnyt pahaa koska näinhän tavallaan teinkin kun ajattelinkin omaa etua ennen muiden mikä nytten riistää minua. Tiedän tavallaan tämän kaiken turhaksi tai juuri nyt tuntuu kyllä pelottavan aidolta tämä. Se että en voisi enää itseni kanssa tämän jälkeen kun olen pilannut toisen elämän mahdollisesti lapsen. En edes tiedä miten jaksan ajatella näin moni mutkaisesti..Olen niin väsynyt tähän kaikkeem ja vielä kun kaikli t alkoi niin pienestä ja vähän aikaa sitten jo (kyseinen oma altistuminen siis) kiitos jo vastauksista.

    • mitäteit

      Mä en ymmärtänyt yhtään, mihin sinä koskit vahingossa? Ilmapallo pakettiin? Eikös ilmapallot ole yleensä muovipusseissa tai kai niitä voi olla jossain pahvisissakin laatiloissa, mutta siis miten se liittyy lyijyyn. Ja miten johonkin koskettaminen (edes kynnellä9 voi "saastuttaa"? En yhtään tajua, mitä selitit.

    • äläannaperiksi

      Raaaauhoitupa nyt, Sekaisinpelosta :) minäkään en ihan täysin ymmärtänyt miten lyijy ja ilmapallot liittyivät yhteen, mutta eipä minun tarvitsekaan - on ihan tarpeeksi omaa kokemusta tällaisista järjettömistä peloista. Että olen koskenut tai muuta kautta altistunut jollekin vaaralliselle, ja nyt levitän sitä eteenpäin juurikin esimerkiksi koskemalla kaupassa tuotetta jota en sitten ostakaan. Juttu on kuitenkin niin, että altistumme kaikki tässä maailmassa jatkuvasti hyvin suurelle määrälle asioita. Sinä et voi täysin suojella itseäsi etkä muita vaarallisiksi kokemiltasi asioilta, mutta et myöskään tahallasi altista muita sellaisille, joten syyllisyyteen tai pelkoon ei ole mitään syytä. Olit ostoksilla niin kuin kuka tahansa, ja satuit koskemaan useampaan kuin yhteen tuotteeseen. Täysin normaalia. Ei ole mitään syytä kieriskellä itsesyytöksissä ja käydä tyhjentämässä koko kauppaa ilmapalloista! :D On myös hyvä muistaa, että vähäinen altistuminen ei yleensä ole millään tapaa vaarallista (tässä tapauksessa altistuminen oli vielä olematonta, sillä lyijy EI VARMASTI ole jotenkin maagisesti imeytynyt käteesi ja sitten vielä siirtynyt siitä kosketuksen kautta ilmapallopussiin, mistä sen pitäisi vielä jotenkin olla jollekulle muulle vaaraksi... siis ymmärrän kyllä itsekin OCD:stä kärsivänä ajatuksenkulkusi, mutta tämmöistä nyt vain ei tapahdu, eli voit olla aivan rauhassa ;) ). Mietipä vaikka kuinka moni muu ihminen siellä kaupassa on noihin ilmapalloihin koskenut, ja mille he ovat voineet aiemmin altistua. Tiedän kyllä että logiikka ei yleensä pure pakko-oireisiin (tai jos pureekin, niin ne vain korvautuvat uusilla), mutta vaikutat niin ahdistuneelta tästä pienestä tapahtumasta että yritän tässä vain vakuutella että kaikki on ihan hyvin :)

      Tiedän millaista tuollaisten pelkojen kanssa on elää ja toivon että tilanteesi helpottuu :) siihen asti, tsemppiä! Älä anna oireiden viedä mukanaan, se on loppumaton suo...

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      9124
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2678
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      140
      2450
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2009
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1766
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1560
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1517
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1448
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      6
      1295
    Aihe