Aineenopen työn raskaus yläkoulussa vs. lukiossa

ihmettelevä ope

Hei kaikki aineenopettajat, joilla on kokemusta opettamisesta sekä yläkoulussa että lukiossa! Kumman olette kokeneet raskaammaksi paikaksi? Itse olen aika tuore aineenope, työkokemusta on yhteensä parin vuoden verran, josta noin puolet yläkoulun ja puolet lukion puolella. En todellakaan tiedä, kummassa viihdyn paremmin: yläkoulussa kurinpito tuntuu olevan kestohaaste, lukion puolella taas työmäärä ainakin omassa oppiaineessani (äikkä) tuntuu todella suurelta: korjattavia tekstejä tulee jatkuvalla syötöllä. Joskin lukion puolella minulla on ollut myös ylitunteja.

Olisikin mukava kuulla teidän kokemuksianne ja näkymyksiänne aiheesta. Tiedän, että lukiossa työ varmaan jonkin verran helpottuu ajan myötä, kun oppimateriaalia alkaa olla valmiina ja kirjoitelmien korjaamiseen tulee rutiinia. Mutta helpottuuko työrauhan ylläpitäminen ajan myötä? Toki riippuu varmasti paljon myös persoonasta, kummalla "asteella" viihtyy paremmin.

8

406

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kukaTykkääMistäkin

      Palkkauksen erilaisuutta en käsitä lainkaan. Jos työmäärään nähden palkkaus sovitetaan, niin työmäärä peruskoulussa on suurempi. Kuka lukiolaisen opettaja soittelee kotiin, sopii tapaamisista vanhempien kanssa, palavereista sosiaalityöntekijästä pappiin? En minä ainakaan. Sen sijaan tuo oli viikottaista peruskoulussa. Oman luokan oppilaiden asioita sai olla koko ajan setvimässä, milloin mitäkin ja välillä tuntui, että olenko perheen terapeutti vai opettaja.

      Kyllä se vain niin on, että mieluummin lukiossa opetan, saan tehdä työni aineeni parissa eikä tarvitse hakata päätä seinään ja kuunnella valitusta vielä vanhemmiltakin. Palkkaakin saan paremmin eikä ylimääräistä työtä opetuksen lisäksi juurikaan ole. Kaiken maailman kissanristijäiset jäänneet täysin pois, vain pakolliset juhlat yms.

    • opex

      Jos nuorten kanssa toimiminen ei ole helpottunut ensimmäisten vuoden tai parin aikana, se tuskin merkittävästi helpottuu myöhemminkään. Monien persoona ja tapa olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa on jo kolmekymppisenä kuin kiveen hakattu, mikä tarkoittaa sitä, että ei pysty muuttamaan omaa toimintaansa. Olen sivusta seurannut ihmisiä, jotka parinkymmenenkään vuoden kokemuksella eivät pysty hallitsemaan yläkouluryhmiä, jotka joku vastavalmistunut saa syömään kädestään. Yleensä nämä opettajat, joilla on suuria vaikeuksia, syyttävät vain oppilaita ja jatkavat samalla tavalla kuin siihenkin asti ja ihmettelevät sitten, miksi on niin vaikeaa.

      Sen sijaan aineenhallinta kehittyy, arviointi- ja suunnittelutyö yms. nopeutuu kokemuksen lisääntyessä, ja nämä viimeksi mainitut ovat nimenomaan lukiotyön haasteita.

      Eli jos koet ryhmänhallinnan, vuorovaikutuksen oppilaiden kanssa, yhteistyön kodin ja oppilashuollon kanssa kovin vaikeaksi, mene lukioon. Ei todellakaan näytä siltä, että oppilasaines tulevina vuosina muuttuisi ainakaan helpommaksi.

      Minä satun kuulumaan siihen ryhmään, joka ymmärtää opetustyön ytimeksi nimenomaan oppilaat. Toki haasteita piisaa, mutta toimivan vuorovaikutussuhteen luominen oppilaiden kanssa on myös palkitsevaa. On sellaisiakin opettajia, joiden mielestä työ olisi muuten mukavaa, mutta kun on ne oppilaat ja huoltajat. Heille sopii paremmin lukio, jossa opiskelijat tulevat paremmin jo toimeen ilman aikuisen tukea ja huomiota.

    • äikänmaikka

      Hyviä pointteja etenkin opexilta.

      Siitä olen kuitenkin ensimmäisen vastaajan kanssa eri mieltä, että työmäärä yläkoulussa olisi isompi, siis ajallisesti. Ainakin meillä äikän opettajilla on minun kokemukseni mukaan lukiossa todella paljon tekstitaidon vastauksia ja esseitä korjattavana; teksteistähän aloittaja jo mainitsikin. On niitä toki yläkoulussakin, mutta ne korjaa nopeasti verrattuna lukiolaisen teksteihin. Vaikka on yhteydenpito vanhempiin ja muu sälä, niin silti työaika jää vähäisemmäksi. Joten mielestäni on oman oppiaineeni näkökulmasta perusteltua, että lukion opettajan palkka on suurempi.

      T. Äikän opettaja, jolla on kokemusta sekä yläkoulusta että lukiosta (ei kuitenkaan ap)

      • opex

        Olet aivan oikeassa. Itse pysyttelen yläkoulussa kahdesta syystä. Ensimmäinen syy on se, että siellä meno on oppilaskeskeisempää; voin tutustua paremmin oppilaisiini yksilöinä. Toinen on se - pakko tunnustaa - että mieluummin vietän illat ja viikonloput perheen ja harrastusten parissa kuin ainepinojen kimpussa. Ainakin äikänopella ero työmäärässä on merkittävä.


      • jokuvaanewqewqewq

        Turha sitä äikkää on korostaa. Yhtälailla töitä on muissakin aineissa. Monissa muissa aineissa kuten matikassa, kemiassa, fysiikassa jne.. joudutaan painimaan sen kanssa, että ne aineet ovat aina inhotuimpia kouluissa. "miks sä opetat matikkaa kun kaikki inhoaa sitä?" montako kertaa äikänope sen kuullut?


      • gdghfhf
        jokuvaanewqewqewq kirjoitti:

        Turha sitä äikkää on korostaa. Yhtälailla töitä on muissakin aineissa. Monissa muissa aineissa kuten matikassa, kemiassa, fysiikassa jne.. joudutaan painimaan sen kanssa, että ne aineet ovat aina inhotuimpia kouluissa. "miks sä opetat matikkaa kun kaikki inhoaa sitä?" montako kertaa äikänope sen kuullut?

        Kukaan ei ole korostanut äikkää ylitse muiden aineiden. Yllä olevan äikän opet ovat vain kertoneet, että AINAKIN äikän opeilla työmäärä on suurempi yläkoulussa kuin lukiossa. Eivät ole sanoneet, etteikö muidenkin aineiden opettajilla näin voisi olla. Eivätkä he voikaan puhua kuin itsensä ja oman aineensa puolesta.

        Eivätkä kaikki todellakaan äikästäkään pidä: se ei ehkä ole se inhotuin, mutta ei usein pidetyinkään oppiaine. Tosin opettajia hieman helpottanee se, että äikkä on pakollinen kirjoitettava - näin saa opiskelijoille edes jonkinlaisen ulkoisen motivaation.


    • eräs matikisti

      Oletko, opex, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja? Olen lukenut joitakin hyviä kirjoituksiasi täällä, mutten koskaan ole tullut ajatelleeksi, minkä oppiaineen tai alan opettaja olet. Jos nyt kaikki opex-nimimerkillä kirjoitetu kirjoitukset ovat edes saman ihmisen...

      • opex

        Siitähän ei ole takeita, että ihan kaikki olisivat minun. Mutta juu, olen äikänope. Kiitos palautteesta. Aika usein saan negatiivistakin palautetta, kun suoraan sanominen ärsyttää:)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oulaisen vaalitulos: Vahva alku, mutta lisää toimia tarvitaan

      Hallituksen toimet rikollisuutta vastaan alkavat tuottaa tulosta. Puolueväriin katsomatta demokratian valtaa ja perustus
      Oulainen
      16
      7160
    2. Pääsiäisen terveiset kaivatullesi

      kaivatullesi tähän alas 💕💕
      Ikävä
      197
      2510
    3. Yh:n pihalla aina eri auto

      Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan
      Suomussalmi
      102
      1957
    4. En vittujakaan enää välitä sinusta nainen

      Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.
      Ikävä
      76
      1517
    5. Exän käytös hämmentää (taas)

      Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k
      Sinkut
      191
      1069
    6. Milloin se sitten

      On? Se oikea hetki kun kerrot sille naiselle mitä tunnet häntä kohtaan?
      Ikävä
      41
      980
    7. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      46
      959
    8. Miksi sä olet jatkanut tätä näin pitkään?

      Kerro tai vaikene iäksi
      Ikävä
      77
      853
    9. Sä tiedät rakas

      Mitä toivon. Olisit vain rohkea ❤️
      Ikävä
      45
      729
    10. Susanna Laine paljastaa - Tästä farmilaiset yllättyvät joka kaudella: "Ettei olekaan niin paljon..."

      Farmi Suomi vie Pieksämäelle maaseudulle ja suosikkirealityn juontajan puikoissa on Susanna Laine. Uudella kaudella muka
      Tv-sarjat
      7
      708
    Aihe