Aineenopen työn raskaus yläkoulussa vs. lukiossa

ihmettelevä ope

Hei kaikki aineenopettajat, joilla on kokemusta opettamisesta sekä yläkoulussa että lukiossa! Kumman olette kokeneet raskaammaksi paikaksi? Itse olen aika tuore aineenope, työkokemusta on yhteensä parin vuoden verran, josta noin puolet yläkoulun ja puolet lukion puolella. En todellakaan tiedä, kummassa viihdyn paremmin: yläkoulussa kurinpito tuntuu olevan kestohaaste, lukion puolella taas työmäärä ainakin omassa oppiaineessani (äikkä) tuntuu todella suurelta: korjattavia tekstejä tulee jatkuvalla syötöllä. Joskin lukion puolella minulla on ollut myös ylitunteja.

Olisikin mukava kuulla teidän kokemuksianne ja näkymyksiänne aiheesta. Tiedän, että lukiossa työ varmaan jonkin verran helpottuu ajan myötä, kun oppimateriaalia alkaa olla valmiina ja kirjoitelmien korjaamiseen tulee rutiinia. Mutta helpottuuko työrauhan ylläpitäminen ajan myötä? Toki riippuu varmasti paljon myös persoonasta, kummalla "asteella" viihtyy paremmin.

8

380

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kukaTykkääMistäkin

      Palkkauksen erilaisuutta en käsitä lainkaan. Jos työmäärään nähden palkkaus sovitetaan, niin työmäärä peruskoulussa on suurempi. Kuka lukiolaisen opettaja soittelee kotiin, sopii tapaamisista vanhempien kanssa, palavereista sosiaalityöntekijästä pappiin? En minä ainakaan. Sen sijaan tuo oli viikottaista peruskoulussa. Oman luokan oppilaiden asioita sai olla koko ajan setvimässä, milloin mitäkin ja välillä tuntui, että olenko perheen terapeutti vai opettaja.

      Kyllä se vain niin on, että mieluummin lukiossa opetan, saan tehdä työni aineeni parissa eikä tarvitse hakata päätä seinään ja kuunnella valitusta vielä vanhemmiltakin. Palkkaakin saan paremmin eikä ylimääräistä työtä opetuksen lisäksi juurikaan ole. Kaiken maailman kissanristijäiset jäänneet täysin pois, vain pakolliset juhlat yms.

    • opex

      Jos nuorten kanssa toimiminen ei ole helpottunut ensimmäisten vuoden tai parin aikana, se tuskin merkittävästi helpottuu myöhemminkään. Monien persoona ja tapa olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa on jo kolmekymppisenä kuin kiveen hakattu, mikä tarkoittaa sitä, että ei pysty muuttamaan omaa toimintaansa. Olen sivusta seurannut ihmisiä, jotka parinkymmenenkään vuoden kokemuksella eivät pysty hallitsemaan yläkouluryhmiä, jotka joku vastavalmistunut saa syömään kädestään. Yleensä nämä opettajat, joilla on suuria vaikeuksia, syyttävät vain oppilaita ja jatkavat samalla tavalla kuin siihenkin asti ja ihmettelevät sitten, miksi on niin vaikeaa.

      Sen sijaan aineenhallinta kehittyy, arviointi- ja suunnittelutyö yms. nopeutuu kokemuksen lisääntyessä, ja nämä viimeksi mainitut ovat nimenomaan lukiotyön haasteita.

      Eli jos koet ryhmänhallinnan, vuorovaikutuksen oppilaiden kanssa, yhteistyön kodin ja oppilashuollon kanssa kovin vaikeaksi, mene lukioon. Ei todellakaan näytä siltä, että oppilasaines tulevina vuosina muuttuisi ainakaan helpommaksi.

      Minä satun kuulumaan siihen ryhmään, joka ymmärtää opetustyön ytimeksi nimenomaan oppilaat. Toki haasteita piisaa, mutta toimivan vuorovaikutussuhteen luominen oppilaiden kanssa on myös palkitsevaa. On sellaisiakin opettajia, joiden mielestä työ olisi muuten mukavaa, mutta kun on ne oppilaat ja huoltajat. Heille sopii paremmin lukio, jossa opiskelijat tulevat paremmin jo toimeen ilman aikuisen tukea ja huomiota.

    • äikänmaikka

      Hyviä pointteja etenkin opexilta.

      Siitä olen kuitenkin ensimmäisen vastaajan kanssa eri mieltä, että työmäärä yläkoulussa olisi isompi, siis ajallisesti. Ainakin meillä äikän opettajilla on minun kokemukseni mukaan lukiossa todella paljon tekstitaidon vastauksia ja esseitä korjattavana; teksteistähän aloittaja jo mainitsikin. On niitä toki yläkoulussakin, mutta ne korjaa nopeasti verrattuna lukiolaisen teksteihin. Vaikka on yhteydenpito vanhempiin ja muu sälä, niin silti työaika jää vähäisemmäksi. Joten mielestäni on oman oppiaineeni näkökulmasta perusteltua, että lukion opettajan palkka on suurempi.

      T. Äikän opettaja, jolla on kokemusta sekä yläkoulusta että lukiosta (ei kuitenkaan ap)

      • opex

        Olet aivan oikeassa. Itse pysyttelen yläkoulussa kahdesta syystä. Ensimmäinen syy on se, että siellä meno on oppilaskeskeisempää; voin tutustua paremmin oppilaisiini yksilöinä. Toinen on se - pakko tunnustaa - että mieluummin vietän illat ja viikonloput perheen ja harrastusten parissa kuin ainepinojen kimpussa. Ainakin äikänopella ero työmäärässä on merkittävä.


      • jokuvaanewqewqewq

        Turha sitä äikkää on korostaa. Yhtälailla töitä on muissakin aineissa. Monissa muissa aineissa kuten matikassa, kemiassa, fysiikassa jne.. joudutaan painimaan sen kanssa, että ne aineet ovat aina inhotuimpia kouluissa. "miks sä opetat matikkaa kun kaikki inhoaa sitä?" montako kertaa äikänope sen kuullut?


      • gdghfhf
        jokuvaanewqewqewq kirjoitti:

        Turha sitä äikkää on korostaa. Yhtälailla töitä on muissakin aineissa. Monissa muissa aineissa kuten matikassa, kemiassa, fysiikassa jne.. joudutaan painimaan sen kanssa, että ne aineet ovat aina inhotuimpia kouluissa. "miks sä opetat matikkaa kun kaikki inhoaa sitä?" montako kertaa äikänope sen kuullut?

        Kukaan ei ole korostanut äikkää ylitse muiden aineiden. Yllä olevan äikän opet ovat vain kertoneet, että AINAKIN äikän opeilla työmäärä on suurempi yläkoulussa kuin lukiossa. Eivät ole sanoneet, etteikö muidenkin aineiden opettajilla näin voisi olla. Eivätkä he voikaan puhua kuin itsensä ja oman aineensa puolesta.

        Eivätkä kaikki todellakaan äikästäkään pidä: se ei ehkä ole se inhotuin, mutta ei usein pidetyinkään oppiaine. Tosin opettajia hieman helpottanee se, että äikkä on pakollinen kirjoitettava - näin saa opiskelijoille edes jonkinlaisen ulkoisen motivaation.


    • eräs matikisti

      Oletko, opex, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja? Olen lukenut joitakin hyviä kirjoituksiasi täällä, mutten koskaan ole tullut ajatelleeksi, minkä oppiaineen tai alan opettaja olet. Jos nyt kaikki opex-nimimerkillä kirjoitetu kirjoitukset ovat edes saman ihmisen...

      • opex

        Siitähän ei ole takeita, että ihan kaikki olisivat minun. Mutta juu, olen äikänope. Kiitos palautteesta. Aika usein saan negatiivistakin palautetta, kun suoraan sanominen ärsyttää:)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      83
      4507
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      121
      3886
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2451
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      193
      1454
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1276
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1233
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1168
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1157
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1133
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1035
    Aihe