Miten verkkokovalevyn raid1 -> raid0 ja päinvastoin?

Verkkokovalevy

http://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/kiintolevyt/WDMYBNASDUO4T/wd-my-book-live-duo-4tb-verkkokiintolevy

Jos tämä verkkokovalevy asetetaan raid1-tilaan, siihen mahtuu 2 teraa tiedostoja ja toinen 2 teraa menee niitten varmuuskopioille. Jos asetetaan raid0-tilaan, käytettävissä on 4 teraa tiedostoille.

Jos ensin on asetettu raid1-tila ja tuotu jo jonkin verran kovalevylle tiedostoja, mutta halutaankin yhdistää kovalevy yhdeksi 4 teran raid0-tilaksi, niin miten tulee toimia? Tai päinvastaisessa tilanteessa, jos halutaan vaihtaa raid0 -> raid1? Voiko ne tehdä vain lennosta vai pitääkö kumpikin tapaus aloittaa puhtaalta pöydältä?

Tässä mallissa kiinnostaa tuo usb-liitäntä, mitä muissa WD:llä ei löytyne.

Tiedän kyllä, että tämä peilaaminen ei toimi parhaana mahdollisena varmuuskopiona. Olisiko parempi varmuuskopioinnin kannalta ottaa kaksi erillistä 2 teran verkkokovalevyä ja käyttää kumpaakin raid0:na samoilla tiedostoilla?

6

310

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dffdfdfdfgdfg

      "Tiedän kyllä, että tämä peilaaminen ei toimi parhaana mahdollisena varmuuskopiona. Olisiko parempi varmuuskopioinnin kannalta ottaa kaksi erillistä 2 teran verkkokovalevyä ja käyttää kumpaakin raid0:na samoilla tiedostoilla? "

      Ei ei ei, RAID ei ole varmuuskopiointitekniikkaa. Hieman kyseenalaista tuo Gigantin mainostaminen "kaksinkertaisena varmuuskopiointina"

      Wikipediasta (http://fi.wikipedia.org/wiki/RAID_(tietotekniikka)):

      "Redundant Array of Independent Disks (RAID) on tekniikka, jolla tietokoneiden vikasietoisuutta ja/tai nopeutta kasvatetaan käyttämällä useita erillisiä kiintolevyjä, jotka yhdistetään yhdeksi loogiseksi levyksi. RAID-tekniikkaa käytetään etenkin siellä, missä levyjen vasteajat tai virheettömyys ovat tärkeitä, kuten levy- ja tietokantapalvelimissa."

      "* RAID0 eli lomitus (striping) yhdistää levyt yhdeksi loogiseksi tallennustilaksi, jonka kapasiteetti on N×C, ja yhteen levyyn verrattuna luku- ja kirjoitusnopeus N-kertainen. Data kirjoitetaan lomitettuna, eli se jakautuu tasaisesti kaikille levyille. Mikäli levyt ovat erikokoisia, kokonaiskapasiteetti on N × pienimmän levyn koko. Jos RAID0-pakasta yksikin levy hajoaa, menetetään koko pakan kaikki data."

      "* RAID1 eli peilaus (mirroring) tallentaa saman datan kahdelle (tai useammalle) erilliselle levylle, jolloin data säilyy vaikka toinen levyistä hajoaa. Periaatteessa tekniikka myös kaksinkertaistaa lukunopeuden."

      RAID1 soveltuu toki varmuuskopiointikäyttöön mutta yksinään se ei sitä ole. RAID0 on taas hyvä keino hävittää ne ainoatkin varmuuskopiot. Yksi vaihtoehto on pitää levyt erillään jolloin saat sen 4 Teraa tallennustilaa ilman RAID0 tuomaa suorituskykyä ja lisäriskiä. Varmuuskopiot on silti aina tallennettava fyysisesti erilliseen paikkaan. Mielellään eri taloon ja vaikka eri kaupunkiin ;)

    • epäilen

      Tuskin onnistuu lennosta tuollainen muutos.

    • RAID1:stä RAID0:aan muutos ei onnistu lennossa. Molempien levyjen tiedot katoavat muutoksen yhteydessä. Ainakin omasta mielestäni on järkevintä pitää käytössä RAID1, kun käytössä on vain kahden levyn NAS.

      USB-portin tarkoitus tuossa WD:ssä on seuraava:
      "Muuta mikä tahansa USB 2.0 kiintolevy välittömästi verkkokiintolevyksi saadaksesi My Book Live Duollesi lisää kapasiteettia. Liität vain kiintolevyn USB-porttiin ja se jaetaan automaattisesti verkossasi". En tiedä WD:n laitteesta, mutta jotkut osaavat myös jakaa tulostimen verkkoon USB:n kautta.

    • Sama tuote?

      Omituista, että sekä Gigantin että Verkkokauppa.comin laitteissa on sama valmistajan tuotekoodi WDBVHT0040JCH-EESN, mutta silti Verkkokauppa sanoo, ettei siinä ole tuota USB 2.0 -liitäntää. Katsoin Verkkiksen pakkauksen kuvastakin, eikä siinäkään näy USB:ta. Gigantin kuvassa näkyy.
      Onko WD:lla samalla tuotekoodilla kahta eri mallia? Kummallista.
      http://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/kiintolevyt/WDMYBNASDUO4T/wd-my-book-live-duo-4tb-verkkokiintolevy
      http://www.verkkokauppa.com/fi/product/35915/dgrmh/Western-Digital-My-Book-Live-Duo-4-TB-verkkokovalevy#tab-product-specs

    • Telakka mukaan?

      Jos asennan vanhan pöytäkoneen kovalevyt usb-telakkaan, niin kai senkin sisällön saa käyttöön verkkolevyn usb:n kautta samalla tavalla kuin ulkoisen usb-kovalevyn?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      101
      1912
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1397
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1238
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1167
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      65
      1148
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      994
    7. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      980
    8. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      976
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      793
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      778
    Aihe