Hei,
kuinka kriittisesti madot ja madon tekemät kolot sienessä pitäisi ottaa pois. Saimme sienestäjäkumppanini kanssa viime viikonlopulla n.20 kiloa herkku ja mannynherkkutatteja eteläsuomesta.
Perattuamme ne ja poistettua kaikki madon tekemät jäljet jäi lopulta vain 2 kiloa priimaa sienipalaa. Onhan tuokin määrä hyvä ja varsinkin keruun päätteeksi tekemässämme risotossa pieni määrä tatteja maistui taivaalliselta!
Onko tämänlainen perkaaminen turhan tarkkaa touhua ja sienten tuhlaamista? Mitä madot oikeasti aiheuttavat, eli onko niistä jokin vaara ihmiselle vai voiko pienet lihapalat syödä sienen mukana kertomatta niistä toisille?
Kuulisin mielelläni konkareiden kokemuksia, että mikä on käytäntönne ja mikä virallinen ohje?
Toiseksi kysyisin, milloin on paras aika mennä tattimetsään jotta matoja ei olisi tullut sieniin näin paljon? etukäteen vastauksistanne kiittäen
Voiko herkkutatin madot ja kolot syödä?
30
20688
Vastaukset
- Ahne sienestäjä
ja onko matojen pois ottamisessa jotain kikkaa muuten kuin leikkamalla suuri pala pois?
- nainen4
No eihän ne madot tietenkään myrkyllisiä ole, että jos teitä ei haittaa niin syökää vaan. Mutta luulen, että toisille kertomatta jättäminen ei ole viisasta. Sanomista tulee varmasti, jos asia joskus paljastuu.
- Joo turpaaki
voi tulla.
- vasis
Kun tatteja kerätään vientiin tonneja parhaina syksyinä, niin ne pakastetaan ja viedään ulkomaille, esim Italiaan. Sinne menevät toukkineen päivineen, kuka niitä putsaisi ja mitä jäisi jäljelle. Ei niistä pikkumadoista ole haittaa, syö jos sisua riittää.
Sienestän niin maan perusteellisesti!
Näin olen toiminut jo yli 30 vuotta!
(Tämä on tietysti ei oikein jonkun mielestä...)
Poimin napakan oloiset ja jopa koloisetkin tatit.
Kotona perkaan sienet aika pian eli heti.
(En jätä esim. jääkaappiin huomiseksi.)
Kopsautan sienen jalkaa korin kylkeen.
Sutasen roskat pois...
.... mullan ja hiekan harjaan tarkkaan pois.
(Sieniveitsessä on toisessa päässä suti viritettynä.)
Limaantuneet ja kosteat syömäreiät poistan paloitellessa.
(Muuten ei pikku matoja kannata etsiä.)
Sopivan kokoisia paloja kun pilkkoo ja
kuljettaa veitsen terän "Madonreiän" läpi,
niin kukaan ei tule valittamaan matosista.
Heltat pois jos ne on ihan kosteaksi syöpyneitä.
Pienet painumat eivät haittaa...
Jos elvistellä haluaa, niin voi leikata jalat ja lakit vaikka "kuorettomiksi",
mutta se ei ole enää sieniruokaa...
Se on gurmee snobbailua.
Paistan pannussa kosteuden pois ja pakastan annospusseihin.
Siitä saa soosin, keiton ja lisukkeen tahtoessaan.
Kuivausta pidän työläämpänä.- jjsstt
Kerran kokeeksi suht matokoloisen tatin laitoin vähän pienennettynä roikkumaan. Sieltä alkoi putoilla matoja, sellainen viitisenkymmentä kaikkiaan. Jos ei madot haittaa niin syömään vaan :)
- Kääpäotsa
Siis sulle jää sienistä 10 % käteen perkaamisen jälkeen! Mulle jää yleensä 80-90 % jos nyt voi laskea kun sienestän niin harvoin mutta siis aika yllättävä tuo sinun hävikkisi.
- pöhköjä
Taitolaji jos osaa syödä kolot!
- Näin on näreet
Kolot pitää ottaa pois ennen syömistä. Silloin tulee suurempi kolo, joka on maukkaampi!
- haitula1
- Kakkamato
Kyllä, madoista saa vain enemmän proteiinia.
- Numero333
Voi matoja ja koloja syödä herkkutatista
- tatilla
Madonkakan maun saa pois lisäämällä runsaasti mausteita.
- Niiden kolojen
syömisestä ei tuu vatta kyllä ihan heti täyteen,,,kokemusta on:).
- oskari4747
kaikkia sieniä ja matoja voi syödä,usempia vai yhden kerran.
- Ei turhaa kantamusta
En koskaan kanna perkaamattomia sieniä kotiin. Tatin tuntee päältä, onko se kiinteä vai pehmeä, pehmeitä en poimi. Kiinteästä katkaisen varren tyven, jos on matoinen, katkaisen lisää, joskus varressa on toukkia, mutta lakki on ehjä. Jos lakissakin näkyy koloja enemmän, halkaisen sen ja leikkaan toukkaisen kohdan pois, lähes terveet osat laitan koppaan. Kotona ei ole muuta kuin paloittelu ja kiehautuksen jälkeen pakkaseen.
- tattiherkkuja
Tattejahan ei kiehauteta vaan käytetään pannulla ja pakastetaan omassa liemessään.
- UunoTee
Voiko reikäleivän reiän syödä?
- hyvää---
Juu juu juustossa löytyy myös koloja.
- syökää sienenne
Ei oo pakko poimii matosia jos ei taho.
- hanhi70
En lähtisi riitelemään tatista madon kanssa,mutta jos tatissa on vain pisteitä ,siis madon mentyä siitä ja hylänneen tatin,sen voi käyttäää,eikä ole vaarallista.varsinkin jos sieni on pieni.Isossa sienenssä olevat madot reijät eivät houkkutele,ja suosittelen heittämään pois :) Punikkitatit ovat usein puhtaista,herkkutatit myös.onneksi metsässä on paljon sieniä ja mato syököön omansa ja me ihmiset omamme :) maukkaita sieniherkkuja sinulle :)nyt just on oikea aika liikkua metsässä,tai oikeestaan elokuunlopussa ne oli parhaimillaan.Suppilovahveroita löytyy ihan pakkasiin asti:)
- puhtaat sienet nam!
Madot pitävät sienistä, kuten ihmisetkin. Minä poimin mieluiten sienet pieninä, isoja ja oikein matosia en edes huoli. Pieniin sieniin eivät välttämättä madot ole ehtineet vielä luikerrella. Sienet pitäsi perkata jo metsässä. Turhaan niitä matoja kotiin kantaa. Poimin sienen. Harjaan siitä roskat. Ei vie aikaa montaa sekuntia. Tarkastan madot ja jos madon syömiä kohtia on, leikkaan ne pois. Tämä kaikki vie aikaa vain pikkuhetken, mutta säästää selkää ja muuta vaivaa.
En punnitse sieniä metsässä, joten en tiedä olenko poiminut 20 kiloa ja vienyt kotiin sitten vain pikkukorillisen.
Ihme poimintaa aloittajalla. Madot ja madonsyömät alueet pitää leikata sienistä pois. Sehän on selvää. - Koloissa.
On erittäin vähän syömistä, sanoisinpa ettei mitään. Kuka madoista tykkää, niin siitä vaan popsimaan.
- Ahne sienestäjä
Hei kaikki
söibn madot ja heitin saastaiset SernoBill-sienet menemään.
TOUKAT ON HYVIÄ! - rtghujk
Kolojen syöminen on taitolaji. Kerran yritin, mutta haukkasin tyhjää.
- Sienetön
Aikoinaan äitini paloitteli sienet vesiastiaan ja odotteli muutaman tunnin, kunnes kuolleet madot ja pikkuroskat nousivat pintaan, josta ne oli helppo poistaa. Käyköhän tämä ohje kaikille sienille? Entä pitäisikö eri lajit pitää erillään liottaessa?
- liotettu
ei kaikia sienilajeja tarvitse liottaa
- Opi2
Ei muutama madon reikä tatista tee myrkyllistä,mausteenahan ne vaan ovat.Ei niistä salmonellaa saa.
- Kääpäotsa
Alkoikin kiinnostaa tuo matojuttu enemmän kun muistin että pilaantunutta ruokaa ei pidä syödä vaikka keittäisi bakteerit kuoliaaksi, koska bakteerit on jo aiheuttaneet jotain myrkkyjä ruokaan jotka ei lähde kypsentämällä. Siis tekeekö sienten madot samaa? Mutta kyllähän jotkut alkuasukkaat syö isoja toukkiakin raakana joka päivä. Vatuissakin on matoja, saattaa tulla jopa elävänä syötyä joskus.
- huono sienivuosi
Roomassa herkkukaupassa myytiin kuivattuja herkkutatteja; aika reikäisiltä näytti.
Itse en ainakaan salaattin laita tuoreita herkkutatteja, joissa on toukan reikiä.
Reikiin on munittu ja lämpimässä ilmestyy paljon pieniä toukkia, jotka kiemurtelevat inhottavasti. Sen vuoksi ne kannaataakin kuivata tarpeeksi kuumassa, jotta sieneen mahdollisesti munitut munat tuhoutuvat, jos ei halua perustaa toukkafarmia
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap152101Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi822033- 1011357
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1301145Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663771097Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen91064Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha170842- 61798
- 59741
Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.244708