Allerginen puulle?

AllerginenMies

Saan asunnossani jatkuvasti allergisia oireita. Huomasin oireiden vähentyvän kun laitan ikkunan kiinni. Ikkunat ovat puiset ja välissä on puiset sälekaihtimet joista tulee todella pistävä puun tuoksu varsinkin kun aurinko niitä lämmittää. Onko mahdollista olla ikkunankarmeille / sälekaihtimille allerginen!?

En tiedä enää mille muullekaan olisin allerginen. Seinät ovat betonia. Siivoan useasti. Ei ole lemmikkejä. Elän siististi. Järki tässä menee kun jatkuvasti kipeä ja flunssainen olo kotona ja silmät kirveltää. Olo paranee kun pääsen pois asunnosta jo ihan 15 minuutin jälkeen. Reagoin siis todella voimakkaasti.

Voiko liiallinen hiilidioksidi ilmassa aiheuttaa moisia oireita?

10

2083

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2+13

      No herranjestas, kämppäsi on homeessa, etkö ole tullut ajatelleeksi?
      Betoniseinissä viihtyy monet mikrobit, esim. sädesienet tosi hyvin. Lisäksi kivimateriaaleilla on ihan omat homelajinsa. Ja esim. ikkunoiden tiivistämisessä käytetyssä silikonissa. Viimeksi eilen olin elementtirakenteisessa kerrostalossa, jossa sain homeperäiset huimausoireet parissa minuutissa. Ja kun olet altistunut homeelle, myös monet muut kemialliset yhdisteet alkavat ärsyttää, kuten esim. ties millä kemikaalilla käsitellyt sälekaihtimet. Aloita siitä, että että heität sälekaihtimet menemään ja pidät ikkunoita auki mahdollisimman paljon.
      Sitten ryhdyt etsimään uutta asuntoa.
      Ai niin, jos asut uudessa talossa, tilanne on todennäköisesti vielä pahempi, nykyään kun eristevillat uitetaan huolellisesti sateessa rakentamisen aikana.

    • AllerginenMies

      Ei täällä haise home. Tunkkainen ilma kyllä on kun ei ilma vaihdu oikein tarpeeksi. Olen tutkinut tuota betoniseinää niin on siinä jotain kosteusvaurion jälkiä mutta ei siinä pinnalla ainakaan mitään kasva ja vaikka kuinka nuuhkin naama seinässä kiinni ei tule mitään oireita. Saattaapi olla että lentää ne sälekaihtimet metikköön.

      Tämä on tällainen 60-70 luvulla rakennettu kerrostalo.

    • 2+13

      Kaikki homeet eivät haise. Eivätkä erotu näkyvänä kasvustona. Tai kasvusto voi olla jossain seinärakenteen sisällä. Kastunut gyprock on kaikkein pahin kasvualusta. Mutta juuri sen tyyppinen home ei juurikaan haise.
      Jo se että aistinvaraisesti tuntee ettei ilma vaihdu kunnolla, tarkoittaa kosteusrasituksen lisääntymistä. Näistä ei valitettavasti ole poikkeuksia.

    • dhfdhfd

      Järkevää kai olisi mennä ensin testeihin ja alkaa muuta vasta sen jälkeen.

      • 2+13

        Puille ollaan allergisia yleensä vain siitepölynä. Muille puuallergioille ei ole testejä.
        Homeet vaikuttavat erittämiensä myrkkyjen kautta, kyseessä on myrkytys eikä allergia. Harvat ovat homeille allergisia. Testeistä ei siis ole apua.


      • dhfdhfd
        2+13 kirjoitti:

        Puille ollaan allergisia yleensä vain siitepölynä. Muille puuallergioille ei ole testejä.
        Homeet vaikuttavat erittämiensä myrkkyjen kautta, kyseessä on myrkytys eikä allergia. Harvat ovat homeille allergisia. Testeistä ei siis ole apua.

        Ainakin minä olen homesienille.


      • pikkutalvio
        2+13 kirjoitti:

        Puille ollaan allergisia yleensä vain siitepölynä. Muille puuallergioille ei ole testejä.
        Homeet vaikuttavat erittämiensä myrkkyjen kautta, kyseessä on myrkytys eikä allergia. Harvat ovat homeille allergisia. Testeistä ei siis ole apua.

        Minä olen huomannut olevani allerginen ainakin koivupuulle ja mahdollisesti myös kuusipuulle. Tuoreesta koivusta saan oireita, jos vaikka klapeja teen.


    • AllergiaMies

      No, irroitin nyt ainakin sälekaihtimet ikkunan välistä kuumentumasta. Se minkä huomasin niin sälekaihtimista oli ainakin maalit haalenneet kovan kuumuuden vuoksi. Enkä tiedä millä maaleilla tuollaiset jyskin kirsikka"puu" sälekaihtimet on maalattu. Ainakin tuoksuivat kovin pistävälle kun ne lämpeni / oli kostea keli. Myös ikkunankarmit tuoksuu pistävälle. Niistäkin on pihkat valuneet ulos kun on niin kuumaa eli ovat vissiin mäntyä tai jotain? Mutta ei tuosta betonista mitään tule. Kyllä tämä nyt tuntuisi liittyvän tuohon ikkunaan jotenkin ja sieltä tulevaan pistävään hajuun. Joku röörejä ärsyttää suunnattomasti. Tarttis vaan löytää että mikä sen aiheuttaa.

      En tiedä sitten. Voi olla että nuo puurakenteet vaan kuumenevat niin paljon tällaisella aurinkoisella kelillä että päästelevät sitten jotain höyryjä pihalle jotka sitten nokkaa ärsyttää. Turhauttavaa. Varsinkin kun kämppä tosiaan on rakennettu kohti aurinkoa että tänne paistaa lähes 24/7.

      Toki sisälämpötilakin on pahimmillaan jopa yli 29 astetta että saattaa olla että jo siinä vaiheessa alkaa tämä ikean ihmepöytäkin päästelemään jotain huuruja pihalle ja lattiamatto myös.

      Ei se kai loppupeleissä paljoa vaadi että allerginen jotain reaktioita saa. Kemikaaleja on nykyisin maailma täys. Ihmetyttää vaan kun voin olla vaikka missä vanhassa ladossa tai mökissä ettei tule oireen oiretta ja kesäisin voin juoksennella vaikka ilman allergialääkkeitä enkä siltikään koe tällaista pistelyä poskionteloissa.

      • 2+13

        Tämän jutun juoni on juuri se, että myrkytys ei ole allergiaa.
        Jos hengität häkää, kuolet vaikka et olisi millekään allerginen.
        Homeet tuottavat samoin esim. vahvoja hermomyrkkyjä. Eikä niiltä kukaan ole turvassa, vaikka kuinka vahvaksi itseään kuvittelisi.
        Jos epäilet ikkunoita syylliseksi, katso onko niiden tiivistämiseen käytetty silikonia.
        Silikoni kelpaa hyvin ravinnoksi lukuisille mikrobeille. Entä tiivistenauhat, nekin voivat olla homeessa tai niiden muovi on hajoamassa?
        Jos tarkoitat matolla irtomattoa, etkä ole sitä pessyt, kemikaalipäästöjä on varmasti. Toinen ongelma voi olla muovimatto, joka vanhetessaan alkaa hajota pohjasta päin. Tuloksena on usein hieman kahvinporomainen tuoksu. Vanha muovimatto voi tietysti löytyä myös laminaatin alta.
        Luulen tietäväni tuon kaihtimien hajun. Halvat puutavarat. tehdään yleensä halvimmasta puulaadusta, joka sitten käsitellään jonkun kalliimman puun väriseksi. Jyskissä tuskin myydään oikeasta kirsikkapuusta tehtyjä kaihtimia


    • AllerginenMies

      Ikkunankarmit ne taitaa syylliset olla. niistä on maalit ja lakat lähteneet ties koska sitten ja haisevat tosi pistävälle ja niissä on pienen pieniä tummia täpliä siellä täällä. Ajattelinkin hakea tästä hiomapaperia ja lakkaa ja hion sen verran että tulee terve puu esiin. Meinaan oireet tulee heti kun ikkunan avaan ja mikäs sen kivempi kuin avoinainen ikkuna joka puhaltaa kaikki paskat sisälle. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      79
      1459
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1225
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      105
      1133
    4. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      964
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      142
      954
    6. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      166
      900
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      842
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      814
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      796
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      77
      695
    Aihe