Lasten päivähoito ostopalveluna yksityisiltä yrityksiltä

Verleena

Tosi surullista, että edessämme on tulevaisuus, jossa lapset hoidetaan yksityisten (= lue voittoa tuottavien ) yritysten toimesta.

Koska tarjouskilpailut käydään viiden vuoden välein, tämä auttamatta johtaa siihen tilanteeseen, että suuria investointeja ei tehdä. Kaiken täytyy olla helposti "mukaan otettavaa", kun sopimus päättyy. Tilat ovat epäkäytännölliset mikä johtaa väsymiseen ja sairastamiseen. Toivoisi, että kunnat tarjoaisivat edes toimivat ja tarkoituksen mukaiset tilat yksityisille yrityksille. Yritys hoitaisi vain toiminnan. Tämä auttaisi edes vähän niitä työntekijä raukkoja, jotka näissä yksityisissä laitoksissa tulevat työskentelemään.

Itse toimin yksityisessä lasten päiväkodissa, jossa epäkäytännöllisyys alkaa jo pihalta vaikka päiväkoti on aivan uusi. Ei ole paikkaa mihin jättää lastenrattaat päivän ajaksi. Tuulikaappi on pieni, lasten kengille ei ole tarpeeksi hyllyjä, joten kengät lojuvat lattialla. Kumisaappaiden ja kuravaatteiden pesupaikkaa ei ole. Eteisessä on liian pienet säilytystilan lasten ulko- ja sisävaatteille. Siivoushenkilökuntaa on liian vähän. Hoitajien pitää "siivota" ja vaihtaa lasten lakanat ja tehdä suursiivoukset kesällä ja talvella. Koska hoitajilla ei ole siivousalan koulutusta, siivous hoidetaan joten kuten tyyliin "perunamuusit lakaistaan lattialta". Pöydät pyyhitään haisevalla rätillä, jota kukaan ei pese tai vaihda puhtaaseen. Aamupalan ja välipalan jälkeen lattioita ei edes lakaista. Lattioiden pesemisestä puhumattakaan. Päiväkotiin ei hankita ns. kaappisänkyjä, koska kyseessä on yksityinen päiväkoti. Ne ovat liian kallis investointi, eikä niitä voi ottaa mukaan sopimuskauden päätyttyä. Lapset nukkuvat 10 cm korkuisissa muovisängyissä jotka ovat erittäin epäergonomisia henkilökunnalle. Mutta viis siitä, kun sopimuskausi päättyy, hoitajat siirtyvät kortistoon. Heidän terveytensä tai jaksamisensa ei ole ykistyisen päivähoitopalveluja tuottavan voittoa tuottavan yhtiön murhe. Kun perustetaan uusi päiväkoti, otetaan uudet innokkaat työntekijät ja luvataan kuut taivaalta. Karu todellisuus paljastuu vasta kun työsuhde on alkanut. Työntekijöitä palkataan vain vakituiseen työsuhteeseen. Siitä ei näes lähdetä niin helposti pois kuin määräaikaisesta työsuhteesta. Jos työntekijä irtisanoo itse itsensä, tulee monta kuukautta karenssia. Niinpä työntekijät vain sinnittelevät päivästä seuraavaan jaksamisensa rajoilla.

Luojan kiitos, lapset hoidetaan hyvin. He eivät kärsi muusta kuin hoitajien jatkuvasta sairastelusta ja vaihtumisesta. Joskus aina joku onnelinen valitaan kunnalliseen päiväkotiin. Henkilökunnan vaihtuvuus on erittäin suurta. Tämä lienee yksi suurista ongelmista yksityisissä päiväkodeissa. Sijaisia yksityisiin päiväkoteihin ei oteta, toiselta osastolta siirtyy joku hoitaja auttamaan sinne mistä joku toinen on sairastunut. Ja voitte vain itse mielessänne ajatella ketjua eteenpäin, miten kauan henkilökunta jaksaa tätä rataa...

Koska voittoa pitää saada, säästetään tilojen perustamisessa, kaikissa hankinnoissa, henkilökunnan palkassa (=matalammat palkat kuin kunnallisessa päivähoidossa) sijaisten palkkaamisessa. Tämä on niin surullista mutta valitettavasti myös niin totta ja tulevaisuudessa on tarjolla vain yksityistä päivähoitoa jonka kunnat ostavat ostopalveluna näiltä päivähoitoa tarjoavilta yrityksiltä.

1

256

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lapset ovat ihania

      Kerrot aivan kuten asia yleensä onkin.

      Minulla on kokemusta kunnallisista päiväkodeista hoitajana/esikouluopena sekä yksityisistä ns. kannatusyhdistyksen yllä pitämistä päiväkodeista. Niissä vanhemmat yhdessä satsaavat lastensa hyvinvointiin, ei voittoa eikä tappiota-periaatteella.

      Kukaanhan ei omista vanhempien yllä pitämää päivähoitotoimintaa, jolloin päivähoidosta kertyvät maksut yksityisestä palveluntuottamisesta saatava tulo käytetään kuluihin.


      Vanhemmat järjestävät rahankeräystoimintaa yhdessä mm. pitämällä kausimyyjäisiä, lastentapahtumia jne. Olen itsekin ollut vanhempien kanssa tekemässä vapputapahtumaan hattuja joita myytiin jne.

      Mutta sitten yksityiset päivähoidot, joita on ryhmiksinä ja leikkikouluina. Tulosta tietysti päivähoidon perustaja ja palvelun tuottaja haluaa, se on hänen bisneksenä. Rahaa on tultava jostakin, mksei lastenhoitopalveluna.

      Yksityinen on tarkka tietenkin mihin rahaa kuluu. Enemmin jää jos vähemmin menee.

      Eräs yksityinen päiväkoti laittaa hoitajan esim. vanhuksen luo päivällä...työpaikkailmoituksessa luki näin. Tämä palveluntuottaja ei tyydy vain lasten kanssa toimintana vaan myy palvelua firmastaan, hoitaja voi joutua lähtemään...En tiedä nyt tilannetta onko kotipalvelulla erikseen työntekijät. Ihmettelin vähän että voiko onnistua jos hoitaja lähtee. Ymmärsinköhön edes koko hommaa?

      Tiedän yksityisiä ryhmiksiä joissa on palkattuna perhepäivähoitajia. Kolmen hoitajan joukossa voi olla yksi lähihoitaja, joka saa parempaa palkkaa kuin perhepäivähoitajat.

      Työpaikkailmoituksessa jopa luki otsikossa että haetaan lastenhoitajaa, tehtävä sitä ja tätää...mutta sisäsivulla onkin kysymys perhepäivähoitajan palkkaamista lastenhoitajan töihin. No tietysti, samaahan pph ja lh tekevät yleensä.

      Samat kurahousuhommat ja potatukset tekevät kaikki kolme työntekijää. Hoitavat perushoidollista tasoa, osa vain pienemmällä palkalla, josta työnantaja hyötyy.

      Yleensä kateus voi iskeä, tai alempipalkkainen voi ajatella miksi se paremmin tienaava ei tee enemmän kuin ...

      Varmasti olet oikeassa näissä asioissa, mutta mitäpä voidaan tehdä?

      Mollia seuraamalla näkee kuinka samassa paikassa haetaan useinkin uutta työntekijää. Lopulta työnhakijat muistavat ilmoituksen nähdessään vaihtuvuuden eikä hae sellaiseen.

      Kunnallisessa on tapana että kaikki tekevät kaikkea. LTO pyyyhkii pöytiä siinä missä päiväkotiapulainenkin, tilanteen mukaan. Parikymmentä vuotta sitten ei näin oikeastaan ollut, nyt näkee.

      Näin yksityisessäkin työnantaja odottaa tapahtuvan, mutta esim. lumen luominen rapun edustaan pääsemiseksi aamuisin ei kuulu hoitajille. Olkoonkin yksityinen ja taloudellisesti haluaisi pienillä kustannuksilla mennä. (Toisaalta jos yritys pyörii niin on työpaikat)

      Kaikki aika mitä ei olla lasten valveillaoloaikana lasten kanssa - on pois lapsista.

      Muut hommat estävät lasten valvomista. Hoitajilla voi olla vuoropäivin työjakonsa, astioiden laitto koneeseen aterioiden jälkeen, lattian pyyhkiminen, vessat, yleinen järjestys....mutta tuo aika on poissa lasten kanssa työskentelystä.

      Yhdenhän on oltava nukkarissa, yksi siivoaa ja yksi valmistaa välipalan jne. Jokunen lapsi herää aiemmin...

      Mitä vanhemmat tietävät tai huomaavat epäkohdista?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5209
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4686
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2986
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1747
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      109
      1735
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1730
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1633
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1571
    Aihe