Kaktuksen hoito-ohje!

VIHERPEUKALO

Löysin tuolta koneenperukoilta tämmöisen ohjeen, joskus olen varmaan netistä sen löytänyt/koonnut. Ajattelin tänne laittaa, kun on itse todettu hyväksi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Sijoita nuori kaktus keväällä ikkunalle, mutta laita kevään vaarallisia auringonsäteitä välttääksesi paperi kiinni ikkunaan, tai pieni päuvänvarjo suojaamaan kaktusta (ei pakoll.). Kastele usein mutta vähän ja lisää veden määrää ja kasteluväliä vähitellen.

Kesällä kaktuksen voi viedä ulos jos lämpötila ei laske yöllä alle 4 C°. Ulkona kaktuksen täytyy olla suojassa sateilta. Kastele kaktusta kesällä reippaasti, mutta pitkillä väleillä. Aikuista kaktusta voi kastella n. 2-3 viikon välein, nuorempaa useammin ja vähän vähemmän kerralla.

Pienennä kaktuksen veden määrää ja kasteluväliä syksyä kohti ja lopeta kastelu kokonaan syys-lokakuussa. Kaktus tarvitsee talvella valoisan, viileän, kuivan ja vedottoman lepopaikan, ihanteellinen lämpötila on n. 10 C°. Aikuisia kaktuksia ei tarvitse kastella ennen helmikuuta, poikasia kastellaan varovasti talven aikana.

Siirrä kaktus helmikuun puolivälissä sen normaaliin kasvupaikkaan ja aloita varovasti sumuttelemaan kaktuksen sijoituspaikan ilmatilaa. Sitten voit alkaa antamaan pari ruokalusikallista vettä parin viikon välein, isolle kaktukselle desi tai kaksi. Jos kaktus alkaa kasvamaan, se on varma merkki siitä, että se on herännyt ja saa alkaa kastella.

Kaktus kannattaa kastella aamupäivällä, jotta multa ehtii kuivahtaa mahdollisesti kylmempää yötä varten. Kannattaa merkata kalenteriin koska on kastellut kaktuksensa, niin ei kastele turhaan. Jos epäröit kannataisiko kastella, odota. Kaktus kannattaa joko kastella kunnolla tai jättää kastelematta.

Multa kannattaa vaihtaa 1-2 vuoden välein, kun kaktus on nuori. Aikuinen kaktus pärjää samalla mullalla jopa 5 vuotta. Kun vaihdat nuoren kaktuksen multaa, voit samalla vaihtaa sen isompaan ruukkuun. Sekoita puolet tavallista kukkamultaa ja puolet hiekkaa, tai käytä valmista kaktusmultaa. Hiekka ei saa olla suolaista, joten et voi hakea sitä tienvierestä. Lasten hiekkalaatikoihin tarkoitettava hiekka on liian hienoa. Parasta hiekka on n. 3mm raekokoinen järvihiekka.

Kaktusta ei ole pakko lannoittaa, mutta sen voi lannoittaa keväällä kaktuslannoitteella tai laimennetulla viherkasvilannoitteella (puolet vettä, puolet lannoitetta)

12

6521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • husovarnatar

      Hyvät ja selkeät ohjeet. Kiitos ! Minä kannan kaktukseni ulos pihakoivun juurelle heti alkukesästä, kun yöhallat ovat ohi. Yleensä en hoida niitä mitenkään kesän aikana. Kaktus virittäytyy kukkimaan, kun lämpötila menee alle 15 C ja pimeyttä on yli 12 tuntia. Kun huomaan nuppujen alkuja, alan vähän lannoittaa ja siirrän yksi kerrallaan lasikuistille, jossa kukat aukeavat ja kestävät pitempään kuin huonelämmössä. Koivun alla viileässä "vanhapoikakaktuksen" kukka kesti kauniina 3 päivää pari viikkoa sitten.
      Kun tuon ne syksyllä sisään, pidän niitä sellaisessa huoneessa, jossa ei iltaisin ole valoa.Siirrän "näytille", kun alkavat kukkia.

      • Juuri kaktuksen saanut

        Hei!Tiedättekö voinko laittaa "mini" kaktuksen itäikkunalle?Jos katonraja on hiukan edessä?


    • Kaktuksenostanut

      Jos ostaa talvella nuoren kaktuksen, miten sitä pitäisi hoitaa?

      • tikkerperi

        Istuta kaktus saviruukkuun. Katso samalla onko juurikirvoja.


      • Tarttis.kokeilla

        On joku Vanhanpojan sukuinen isohko kaktus, josta ison poikasen leikkasin irti 10 päivää sitten. Nyt leikkausarpi lienee OK ja poikanen pitäisi istuttaa multaan. Miten istutan? Eli teenkö multaan kuopan ja siihen pystyyn ja vettä juurelle vai miten? Poikanen on noin 13 cm pitkä ja 5 paksu pötkylä.
        Pienempiäkin poikasia on. Kuinka isona/pienenä niitä voi irrotella ja siirrellä toisiin purkkeihin?


    • Minikaktus

      Tosi hyviä ohjeita! Itse olen nuori tyttö jolla on muutama pien kaktus ollut. Outoa vain että parin vuoden iässä kaktukset alkavat pehmentyä ja menemään huonoiksi. Mistä se saattaisi johtua? Ehkä kastelen niitä liian vähän/paljon tai voisko johtuu siitä etten oo tienny et multakannattais vaihtaa?

      • Tumpelo.itsekin

        Veikkaan liikaa kastelua.


      • Minikaktus

        Juu niin voi olla, kiitos!


      • sänkileuka

        mulla on litteä piikikäs kaktus ,soikeanmuotoisia lituskoja kasvaa päällekkäin kolme kerrosta nyt ja latvassa pieni jatko taas.se heittäytyy mutkalle vaakasuoraan.missä vika.


    • Kaktuspete

      Onpas taas kerran jotain ihmeellisiä yleisohjeita. Kaktuksia, kuten kaikkia kasveja, hoidetaan kuten kyseinen laji vaatii.

      Suurin osa kaktuksista on täyden auringon kasveja ja vaikka ne kituvatkin varjoisissa nurkissa vuosikymmeniä se ei tee siitä hyvää hoitamista. Ja kun kastellaan, niin kastellaan multa täysin saturoituneeksi (ja lannoitetaan jos on sen aika), sitten annetaan kuivaa lajille sopivasti ennen seuraavaa kastelua. Valtaosalle kaktuksista tämä on rutikuivaksi. Ei myöskään liian pientä ruukkua, sillä monet kaktukset ovat oikealla hoidolla suhteellisen nopeakasvuisia ja täyttävät ruukun jopa vuodessa. Ajassa, joka on yleisesti ottaen hyvä aika vaihtaa mullat ja mahdollisesti ruukku. Tietysti ruukku ja multa vaihdetaan vasta kun siihen on aihetta: juuria täynnä siten, että nostettaessa/kallistettaessa pysyy kasassa ja/tai kun multa alkaa olla rakenteeltaan hajonnut ja ravintoköyhää.

      Sänkileuka, veikkaisin että kyseessä on juurikin kitumalla kasvaminen. Liian vähän jotain, tai mahdollisesti ylikastelu. Kunnollinen nopeasti valuva multa (pirkan kaktusmulta on ihan jees) sopivan kokoinen ruukku ja laitat paikkaan missä saa kaiken kämppäsi auringonvalon (jos siirrät varjoisasta paikasta, niin totuta vähän ensin). Sitten noudatat noita yllämainittuja periaatteita. Eikä pahitteeksi olisi käydä googlettamassa mikä laji on kyseessä. Eli missä kasvaa, mitä tekee ja miten tykkää olla.

    • Anonyymi

      Paljonko sitä vettä pitää antaa kun joka paikassa lukee vain 2-3 kertaa kuussa

    • Anonyymi

      Keväällä ja kesällä vettä voi antaa kaktukselle vettä aina kun juuripaakku on kuivunut. Talvella riittää kun kastelee kerran kuussa. Kaktus pitää sijoittaa kodin aurinkoisimpaan paikkaan, eteläikkunalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3599
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1409
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1320
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1239
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1134
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1028
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1019
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1016
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      938
    Aihe