Kaktuksen hoito-ohje!

VIHERPEUKALO

Löysin tuolta koneenperukoilta tämmöisen ohjeen, joskus olen varmaan netistä sen löytänyt/koonnut. Ajattelin tänne laittaa, kun on itse todettu hyväksi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Sijoita nuori kaktus keväällä ikkunalle, mutta laita kevään vaarallisia auringonsäteitä välttääksesi paperi kiinni ikkunaan, tai pieni päuvänvarjo suojaamaan kaktusta (ei pakoll.). Kastele usein mutta vähän ja lisää veden määrää ja kasteluväliä vähitellen.

Kesällä kaktuksen voi viedä ulos jos lämpötila ei laske yöllä alle 4 C°. Ulkona kaktuksen täytyy olla suojassa sateilta. Kastele kaktusta kesällä reippaasti, mutta pitkillä väleillä. Aikuista kaktusta voi kastella n. 2-3 viikon välein, nuorempaa useammin ja vähän vähemmän kerralla.

Pienennä kaktuksen veden määrää ja kasteluväliä syksyä kohti ja lopeta kastelu kokonaan syys-lokakuussa. Kaktus tarvitsee talvella valoisan, viileän, kuivan ja vedottoman lepopaikan, ihanteellinen lämpötila on n. 10 C°. Aikuisia kaktuksia ei tarvitse kastella ennen helmikuuta, poikasia kastellaan varovasti talven aikana.

Siirrä kaktus helmikuun puolivälissä sen normaaliin kasvupaikkaan ja aloita varovasti sumuttelemaan kaktuksen sijoituspaikan ilmatilaa. Sitten voit alkaa antamaan pari ruokalusikallista vettä parin viikon välein, isolle kaktukselle desi tai kaksi. Jos kaktus alkaa kasvamaan, se on varma merkki siitä, että se on herännyt ja saa alkaa kastella.

Kaktus kannattaa kastella aamupäivällä, jotta multa ehtii kuivahtaa mahdollisesti kylmempää yötä varten. Kannattaa merkata kalenteriin koska on kastellut kaktuksensa, niin ei kastele turhaan. Jos epäröit kannataisiko kastella, odota. Kaktus kannattaa joko kastella kunnolla tai jättää kastelematta.

Multa kannattaa vaihtaa 1-2 vuoden välein, kun kaktus on nuori. Aikuinen kaktus pärjää samalla mullalla jopa 5 vuotta. Kun vaihdat nuoren kaktuksen multaa, voit samalla vaihtaa sen isompaan ruukkuun. Sekoita puolet tavallista kukkamultaa ja puolet hiekkaa, tai käytä valmista kaktusmultaa. Hiekka ei saa olla suolaista, joten et voi hakea sitä tienvierestä. Lasten hiekkalaatikoihin tarkoitettava hiekka on liian hienoa. Parasta hiekka on n. 3mm raekokoinen järvihiekka.

Kaktusta ei ole pakko lannoittaa, mutta sen voi lannoittaa keväällä kaktuslannoitteella tai laimennetulla viherkasvilannoitteella (puolet vettä, puolet lannoitetta)

12

2500

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • husovarnatar

   Hyvät ja selkeät ohjeet. Kiitos ! Minä kannan kaktukseni ulos pihakoivun juurelle heti alkukesästä, kun yöhallat ovat ohi. Yleensä en hoida niitä mitenkään kesän aikana. Kaktus virittäytyy kukkimaan, kun lämpötila menee alle 15 C ja pimeyttä on yli 12 tuntia. Kun huomaan nuppujen alkuja, alan vähän lannoittaa ja siirrän yksi kerrallaan lasikuistille, jossa kukat aukeavat ja kestävät pitempään kuin huonelämmössä. Koivun alla viileässä "vanhapoikakaktuksen" kukka kesti kauniina 3 päivää pari viikkoa sitten.
   Kun tuon ne syksyllä sisään, pidän niitä sellaisessa huoneessa, jossa ei iltaisin ole valoa.Siirrän "näytille", kun alkavat kukkia.

   • Juuri kaktuksen saanut

    Hei!Tiedättekö voinko laittaa "mini" kaktuksen itäikkunalle?Jos katonraja on hiukan edessä?


  • Kaktuksenostanut

   Jos ostaa talvella nuoren kaktuksen, miten sitä pitäisi hoitaa?

   • tikkerperi

    Istuta kaktus saviruukkuun. Katso samalla onko juurikirvoja.


   • Tarttis.kokeilla

    On joku Vanhanpojan sukuinen isohko kaktus, josta ison poikasen leikkasin irti 10 päivää sitten. Nyt leikkausarpi lienee OK ja poikanen pitäisi istuttaa multaan. Miten istutan? Eli teenkö multaan kuopan ja siihen pystyyn ja vettä juurelle vai miten? Poikanen on noin 13 cm pitkä ja 5 paksu pötkylä.
    Pienempiäkin poikasia on. Kuinka isona/pienenä niitä voi irrotella ja siirrellä toisiin purkkeihin?


  • Minikaktus

   Tosi hyviä ohjeita! Itse olen nuori tyttö jolla on muutama pien kaktus ollut. Outoa vain että parin vuoden iässä kaktukset alkavat pehmentyä ja menemään huonoiksi. Mistä se saattaisi johtua? Ehkä kastelen niitä liian vähän/paljon tai voisko johtuu siitä etten oo tienny et multakannattais vaihtaa?

   • Tumpelo.itsekin

    Veikkaan liikaa kastelua.


   • Minikaktus

    Juu niin voi olla, kiitos!


   • sänkileuka

    mulla on litteä piikikäs kaktus ,soikeanmuotoisia lituskoja kasvaa päällekkäin kolme kerrosta nyt ja latvassa pieni jatko taas.se heittäytyy mutkalle vaakasuoraan.missä vika.


  • Kaktuspete

   Onpas taas kerran jotain ihmeellisiä yleisohjeita. Kaktuksia, kuten kaikkia kasveja, hoidetaan kuten kyseinen laji vaatii.

   Suurin osa kaktuksista on täyden auringon kasveja ja vaikka ne kituvatkin varjoisissa nurkissa vuosikymmeniä se ei tee siitä hyvää hoitamista. Ja kun kastellaan, niin kastellaan multa täysin saturoituneeksi (ja lannoitetaan jos on sen aika), sitten annetaan kuivaa lajille sopivasti ennen seuraavaa kastelua. Valtaosalle kaktuksista tämä on rutikuivaksi. Ei myöskään liian pientä ruukkua, sillä monet kaktukset ovat oikealla hoidolla suhteellisen nopeakasvuisia ja täyttävät ruukun jopa vuodessa. Ajassa, joka on yleisesti ottaen hyvä aika vaihtaa mullat ja mahdollisesti ruukku. Tietysti ruukku ja multa vaihdetaan vasta kun siihen on aihetta: juuria täynnä siten, että nostettaessa/kallistettaessa pysyy kasassa ja/tai kun multa alkaa olla rakenteeltaan hajonnut ja ravintoköyhää.

   Sänkileuka, veikkaisin että kyseessä on juurikin kitumalla kasvaminen. Liian vähän jotain, tai mahdollisesti ylikastelu. Kunnollinen nopeasti valuva multa (pirkan kaktusmulta on ihan jees) sopivan kokoinen ruukku ja laitat paikkaan missä saa kaiken kämppäsi auringonvalon (jos siirrät varjoisasta paikasta, niin totuta vähän ensin). Sitten noudatat noita yllämainittuja periaatteita. Eikä pahitteeksi olisi käydä googlettamassa mikä laji on kyseessä. Eli missä kasvaa, mitä tekee ja miten tykkää olla.

  • Anonyymi

   Paljonko sitä vettä pitää antaa kun joka paikassa lukee vain 2-3 kertaa kuussa

  • Anonyymi

   Keväällä ja kesällä vettä voi antaa kaktukselle vettä aina kun juuripaakku on kuivunut. Talvella riittää kun kastelee kerran kuussa. Kaktus pitää sijoittaa kodin aurinkoisimpaan paikkaan, eteläikkunalle.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Nyt Sanna Marin sitten esittää katuvaa, voi päivää sentään!

   Sannukka vaatii, että kulttuuriin kohdistetut leikkaukset perutaan....siis niin pelle pääministeri kuin olla voi. SDP:n tuoreet kannanotot ovat herät
   Maailman menoa
   614
   9746
  2. Some repesi! Linda Lampenius jakoi alusvaatekuvan: "Wow!", "Siis niin UPEA kuva!", "Fantastiskt!"

   Linda Lampenius on jakanut Instagramissa kuvan mallivuosiltaan, jossa on ysärityyli kohdillaan... Lampenius tunnettiin Suomessa lähinnä viihdetähtenä,
   Kotimaiset julkkisjuorut
   18
   4762
  3. Satu Tuomisto näpäytti Sofia B, oli ollut kuntosalilla täydessä meikissä .

   Eikö voi edes kuntosslilla käydä ilman monen sentin kasvomeikkiä, siitä nähtiin et teatteria on se salilla käyminenkin sillä .
   Kotimaiset julkkisjuorut
   195
   3050
  4. Wow! Dannyyn, 79, liitetty Helmi Loukasmäki, 20, aistikkaana punaisissa kynsissään: "Kuuma kaunotar"

   Helmi, 20, on lähtenyt ulkokuvauksiin syksyn ihmeitä kummastelemaan. Danny, 79, puolestaan lähtee keikkarundille vanhojen kavereidensa kanssa: Kai Lin
   Kotimaiset julkkisjuorut
   18
   2947
  5. "Tyttöjen kanssa ulos"

   Keski-ikäinen vaimoni lähtee "tyttöjen kanssa ulos" ja pukeutuu kaikkein seksikkäimpiin pikkuhousuihin mitä kaapista löytyy. Ne eivät paljoa peitä eik
   Sinkut
   297
   2943
  6. Espen Andersen Bråthen, siinä tekijä, asiaa tutkitaan terroritekona

   Varmuus on tullut, että tyyppi on kääntynyt islamiin. Eli on siis suvakkojen suosikkeja. Näin Norjassa. Joko somessa musset juhlii, kuten Lars Vilksi
   Maailman menoa
   90
   1262
  7. Piikitykset tulisi lopettaa!

   Koronarokotukset pitäisi keskeyttää - haittavaikutuksia on jo liikaa - pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta - teho on huono ja lyhyt - luonnollinen immun
   Maailman menoa
   354
   931
  8. Sensuuri kaatoi Tokentuben.

   Ja mikä ajoitus, tänään äänestetään rokotepassista ja on mielenosoitus siitä eduskuntatalon edessä.
   Maailman menoa
   276
   799
  9. Martina leijailee taas jossain pilvissä

   Revenge body tulee kuulemma olemaan tajunnan räjäyttävä😂. Joku pilipali ohjelma mikä tulee jostain maksulliselta kanavalta. Kyllä on suuret luulot yh
   Kotimaiset julkkisjuorut
   94
   737
  Aihe