Savitaipaleen erikoisuus - Rieska

Masa31

Tervehdys!

Olen usein käynyt Savitaipaleella, ja mukaan on aina lähtenyt ainakin muutama ohrarieska. Saakohan tätä paikallista herkkua muualta Suomesta, kun itse asustelen PK- seudulla.

29

9231

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • parasta leipää

      Ei taida muualta saada mutta aivan varmaksi en uskalla sanoa.

      • Rieskapaakari

        Kyllä rieskaa saa koko Etelä-Krjalan alueelta ihan kaupoistakin. Eikä se muuten ole edes alunperin peräisin Savitaipaleelta, vaan Joutsenosta. Jahelppo sitä on leipoa itsekin. Keskiaikainen resepti ei taikoja tarvitse ja kaikki raaka-aineet saa mistä hyvänsä kaupasta (suola, hiiva, venhäjauho, ohrajauho, piimä). Lisäksi tarvitaan vain puukulho rieskan "höpsötykseen".


    • Piritti

      Saa vaikka Lappeenrannasta.

      • L:rannassa asuva

        Hei Piritti, kerro mistä Lappeenrannasta sitä saa? Minäkin hakisin sitä mielelläni, mutta en ole L:rannan kaupoista löytänyt.


      • Piritti
        L:rannassa asuva kirjoitti:

        Hei Piritti, kerro mistä Lappeenrannasta sitä saa? Minäkin hakisin sitä mielelläni, mutta en ole L:rannan kaupoista löytänyt.

        Esim Lappeenrannan Prismasta saa rieskaa. Luultavasti myös monesta muusta kaupasta Etelä-Karjalan alueella.


    • savitaipale

      Tätä herkkua ei saa kuin aidoilta savitaipalelaisilta.
      Perheessäni yhä edelleen paistetaan rieskaa, vaikka asumme mm. pääkaupunkiseudulla. Voin yrittää palata joku päivä tälle palstalle kertomaan kuinka teemme rieskamme.
      Olen vähän yllättynyt, kuinka suosittu meidän leipämme on. Toisaalta olen iloinen, että leipämme on näin kuuluisa.
      Meille tämä leipä on jokapäiväinen ja kuuluu perinteeseen.

      • Ruoka Reiska

        Savitaipaleen pitäjäruokiin ei kuulu mitään erillistä rieskaa, se on käytännössä samaa tavaraa kuin saa koko Etelä-Karjalasta (jokaisella emännällä ja leipomolla on varmasti oma hieman poikkeava reseptinsä). Virallisesti rieska lasketaan Joutsenon perinneruokiin.
        Savitaipaleen perinneruokiin kuuluvat: Lepuska, papurokka, puolavelli ja uunimunavoi. Toki rieskaa on tehty myös muualla Karjalan alueella kuin vain Joutsenossa.
        Jos savitaipalelaiset ovat erimieltä, niin kannattaa ottaa yhteyttä Etelä-Karjalan ruokakulttuurityöryhmään, joka listaa näitä ruokia ja pitää yllä perinteitä. Rieskan ohjeen löytää helposti tuolta sivulta.
        Vanhastaan tosin Savitaipale lasketaan Savoon, eikä Etelä-Karjalaan. Samoin myös Lappeenrantaa pidettiin noin reilu sata vuotta Savon ja Karjalan rajamaina.


      • Käk`salmi
        Ruoka Reiska kirjoitti:

        Savitaipaleen pitäjäruokiin ei kuulu mitään erillistä rieskaa, se on käytännössä samaa tavaraa kuin saa koko Etelä-Karjalasta (jokaisella emännällä ja leipomolla on varmasti oma hieman poikkeava reseptinsä). Virallisesti rieska lasketaan Joutsenon perinneruokiin.
        Savitaipaleen perinneruokiin kuuluvat: Lepuska, papurokka, puolavelli ja uunimunavoi. Toki rieskaa on tehty myös muualla Karjalan alueella kuin vain Joutsenossa.
        Jos savitaipalelaiset ovat erimieltä, niin kannattaa ottaa yhteyttä Etelä-Karjalan ruokakulttuurityöryhmään, joka listaa näitä ruokia ja pitää yllä perinteitä. Rieskan ohjeen löytää helposti tuolta sivulta.
        Vanhastaan tosin Savitaipale lasketaan Savoon, eikä Etelä-Karjalaan. Samoin myös Lappeenrantaa pidettiin noin reilu sata vuotta Savon ja Karjalan rajamaina.

        Maijan rieskaa ostavat Savitaipaleelta. Rieskat leivotaan tosin Lemillä Maijan kotileipomossa. Karjalalaisten mukaan ovat savolaisia kaikki mainitut. Hyvällä.


      • Karjalain
        Ruoka Reiska kirjoitti:

        Savitaipaleen pitäjäruokiin ei kuulu mitään erillistä rieskaa, se on käytännössä samaa tavaraa kuin saa koko Etelä-Karjalasta (jokaisella emännällä ja leipomolla on varmasti oma hieman poikkeava reseptinsä). Virallisesti rieska lasketaan Joutsenon perinneruokiin.
        Savitaipaleen perinneruokiin kuuluvat: Lepuska, papurokka, puolavelli ja uunimunavoi. Toki rieskaa on tehty myös muualla Karjalan alueella kuin vain Joutsenossa.
        Jos savitaipalelaiset ovat erimieltä, niin kannattaa ottaa yhteyttä Etelä-Karjalan ruokakulttuurityöryhmään, joka listaa näitä ruokia ja pitää yllä perinteitä. Rieskan ohjeen löytää helposti tuolta sivulta.
        Vanhastaan tosin Savitaipale lasketaan Savoon, eikä Etelä-Karjalaan. Samoin myös Lappeenrantaa pidettiin noin reilu sata vuotta Savon ja Karjalan rajamaina.

        Koko nykyinen Etelä-Karjalan oli herrojen mielestä Savoa sata vuotta sitten - ehkä pari pientä poikkeusta joukossa - itseltäänhän eteläkarjalaisilta ei tietysti ollut mitään kysytty.
        Nyt olloa Karjaloa iha viralisestkii.


      • kaikkea kanssa
        Käk`salmi kirjoitti:

        Maijan rieskaa ostavat Savitaipaleelta. Rieskat leivotaan tosin Lemillä Maijan kotileipomossa. Karjalalaisten mukaan ovat savolaisia kaikki mainitut. Hyvällä.

        Vielä 70-80 vuotta sitten käksalmelaisetkin luokiteltiin savon murteen puhujiksi… Kettusen murrekartasto luokitteli :-)

        Vain äyrämöiset kelpuutettiin jonkinlaisiksi karjalaisiksi silloin Maamme-kirjan aikaan.


      • Karjalapaakari

        Höpö höpö. Rieska on alunperin kotoisin Joutsenosta ja levinnyt sieltä muualle Etwlä-Karjalaan. Ja sitä myös saa loko alueelta ihan ruokakaupoistakin. Tunnetuimmat leipomot ovat Natunen ja Papunen. Ja rieaka on myös todella helppi tehdä itsekin. Ei se ole mikään yhden karttapisteen taikaleipä.

        Myöskään lepuska, joka tunnetaan myös nimellä lepruska, ei ole Savitaipaleen peruja, vaan sitä on tehty koko alueella siitä lähtien, kun peruna saapui pohjolan perukoille. Lepuska on yleiskarjalainen herkku, ei savitaipalelaisten yksityisperintöä.


    • Ohrajauho

      Kyllä rieskaa saa esim. Luumäeltä, Satun Makia, myytävänä leipomossa kuutostien varrella paljon muitakin herkkuja. Paikallisissa kaupoissa ym. Rieska kuuluu perinteisiin leipomisiin jota olen itsekkin leiponut.

      • Pullin rieskaa

        Yllätyin kun näin Vantaalla Jumbon Prismassa lappeenrantalaista Pullin rieskaa sekä ruisleipää.


      • namnam omnom
        Pullin rieskaa kirjoitti:

        Yllätyin kun näin Vantaalla Jumbon Prismassa lappeenrantalaista Pullin rieskaa sekä ruisleipää.

        Olikohan tiistai vai torstai vieläpä rieskapäivä. Voin kysäistä espoon epeliltä, joka tuntuu syövän rieskaa useammin kuin minä joka asun eineen syntysijoilla.


      • namnam omnom
        namnam omnom kirjoitti:

        Olikohan tiistai vai torstai vieläpä rieskapäivä. Voin kysäistä espoon epeliltä, joka tuntuu syövän rieskaa useammin kuin minä joka asun eineen syntysijoilla.

        Niin, sellon prismassa on myös kyseistä herkkua.


      • 17+18
        namnam omnom kirjoitti:

        Niin, sellon prismassa on myös kyseistä herkkua.

        Vaasan ohraleipä ja kauraleipä kilpailoot kyl kohtalaisest oikia rieska kans. Jos ei raha riitä rieskoa eikä itse taho paistoa ni käyphä se voasalainekii.


      • Meä

        Satun Makian rieskan laatu kovasti huononi, toissa kesänäkö se nyt oli… Nyt se on vehnäpullaa jo. Ei ole enää otran makua.
        Maijan rieska on ostoisista paras.


    • lemiltä sitä saa

      Maljan rieska

      On ehdottamasti parasta. Mitä olen
      Maistanut.
      lemiltä sitä saa.....

    • Pullakuski

      Joka kaupasta saa Korpelan,Pullin ja Rikkilän rieskaa Lappeenrannassa

    • valitettavaa

      Mutta
      kyseiset tuotteet eivät maistu yhtä maukkailta kuin
      Maljan tekemä.

      • Anonyymi

        Maijan rieska hyvää


    • Parasta

      Lappeenrantalaista Pullin rieskaa saa K-Supermarket Mustasta Pekasta Oulunkylästä, Toimituspäivä torstai!! silloin parasta tuoreeltaan.
      Mutta makuasioistahan ei kannata kiistellä!

      • Anonyymi

        Mitä on uunimunavoi?


    • Kati8

      Onko Savitaipaleella vielä kauppoja?

    • Rieskanystävä

      Kylläpä kyllä...Savitaipaleella on VIELÄKIN 2018 kauppoja.... Ja ainoa oikea OHRArieska on Savitaipalelainen, kotona tehty rieska....ihan perinneruokaa...niinkuin edesmennyt kiertävä kokki "ammoisina aikoina" kertoikin tv-ohjelmassaan. Hyvänä kakkosena "Ostolan rieska" ... Muut tekee ohra-vehnä sekaleipää.... Ja oma äiti teki aitoa rieskaa joka viikko (lauantai) ... juuri sitä AITOA OHRArieskaa.

    • JuuretLappeella

      Hah minulle oikea eteläkarjalainen rieska on aito lappeelainen maalaistalossa paistettu rieska. Sitä herkkua rakastin lapsuudessani, sukulaistalossa sain uunituoreita lämpiäisiä sulavan voin kera. Sitä herkkua olen etsinyt täällä Hämeenlinnassa. Mikähän kauppa täällä Hämeenlinnassa mJuuyy noita Pullin tai Rikkilän tai muun lappeelaislähtöisen leipomon tuotteita?

    • Anonyymi

      Kyllähän ohrarieska on ihan tavallinen näky esimerkiksi Ylä-Savossa.

      • Anonyymi

        Juvalla leivotaan ohrasta aitoa kunnon uunipellillä paistettavaa rieskaa.
        Nuo kaupoissa myytävät monet rieskat ovat sekaleipiä.

        Tosi on.


    • Anonyymi

      Onks se semmottii röpörieskaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      205
      3121
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1600
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      93
      1451
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      89
      1349
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1314
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      155
      1228
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1168
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      999
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      922
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      44
      803
    Aihe